Malmö a Lund - mestá starnúce do krásy

Prehliadka

Malmö a Lund - mestá starnúce do krásy

Cez Öresundský prieliv smerujeme z Kodane do Malmö, čaká nás krátka prehliadka tretieho najľudnatejšieho mesta Švédska, ktoré za posledné roky neuveriteľne opeknelo. Hneď uvidíme prvé rozdiely medzi Dánskom a Švédskom. Dominantou Malmö je Turning Torso, dielo Santiaga Calatravu ktoré patrí k najvyšším obytným domom v Európskej únii. Potom Lund, švédsky Cambridge, ktorý bol kedysi najväčším mestom Škandinávie. Prekrásna katedrála, ktorú by ste tu nečakali, botanická záhrada a mnoho ďalších zaujímavostí.

Najznámejší most severu #

Lúčime sa s hlavným mestom Dánska, opúšťame Kodaň a smerujeme do Švédska cez Öresundský most, je to najdlhší kombinovaný most, ktorý spája dve mestá. Výstavba mosta, ktorý patrí k jedným z najväčších v Európe, však nebola vôbec jednoduchá, projekty dostali jasnú podobu až začiatkom dvadsiateho storočia. Most mal ísť pôvodne cez ostrov Saltholmen, ktorý je však prírodnou rezerváciou, má pestrý rastlinný a živočíšny život, a preto boli plány na výstavbu ostrova napriek jeho atraktívnej polohe zrušené. Každé leto sa na ostrove narodilo niekoľko tisíc mláďat chránených druhov vtákov, ktoré ho používajú ako svoju letnú rezidenciu. Riešením bolo vybudovanie umelého ostrova Peberholm, ktorý mal umožniť prechod medzi tunelom a mostom. Öresundský most je vskutku impozantný kus architektúry a je to scénický spôsob ako sa dostať z Kodane do Malmö autom alebo vlakom. Symbolický význam je však ešte väčší, keďže provincia Skåne bola dlho súčasťou Dánska. V súčasnosti trvá cesta z Malmö do Kodane necelých 40 minút. 

Televízny seriál Most (Bron vo švédčine, Broen v dánčine) je škandinávsky kriminálny televízny seriál vytvorený a napísaný švédskym scenáristom Hansom Rosenfeldtom, ktorého dej sa odohráva priamo na Öresundskom moste, v Kodani a v švédskom Malmö. Dnes patrí medzi kultové seriály. Odporúčame si pozrieť pred návštevou tohto regiónu. 

Vitajte v Malmö #

Hneď ako prejdeme cez most, víta nás mesto Malmö. Prvé zmienky o vzniku mesta siahajú do roku 1275, kedy Malmö zohrávalo úlohu dôležitého obchodného prístavu. Po stáročia patrilo k najväčším švédskym mestám aj vďaka obchodovaniu so sleďmi. National Geographic označil Malmö za jednu z najlepších destinácii v roku 2018. Mesto je jedno z najstarších a najviac priemyselne vyspelých miest vo Švédsku. Prichadzáme na umelo vytvorenú pláž, ktorá sa tiahne pozdĺž pobrežia mesta, a aj napriek nie úplne letnej klíme, ktorá tu panuje, sa prezýva Švédska riviéra alebo Riviéra severu. Navyše tu nájdeme aj najstaršiu verejnú saunu v Švédsku. Nájdete si čas skočiť do vody? Láka sem však najmä výhľad na most a novú dominantu mesta Turning Torso, ktorá je našou ďalšou zastávkou. 

Sme pred Turning Torso - nekonvenčný mrakodrap architekta Santiaga Calatrava je typický zástupca moderny, ktorá sa v tomto meste v posledných rokoch tak rozmohla. Od roku 2005 je symbolom mesta práve tento velikán, ktorý je zložený z deviatich nepravidelných päťuholníkových častí, ktoré sa pomyselne otáčajú okolo svojho jadra v smere hodinových ručičiek a pripomínajú otáčajúce sa torzo človeka. Prezrieť si túto krásku však môžete iba zvonka, pretože ide o súkromnú stavbu obsadenú kanceláriami a luxusnými bytmi, ktorá je bežne verejnosti nedostupná.

Mestu dominuje hlavná stanica ktorá prepraví milíony pasažierov ročne.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Prichádzame do centra k železničnej stanici. Centrum mesta je relatívne malé. Architektúra pripomína severné nemecké mestá. Prehliadku začíname Kostolom svätého Petra (Sankt Petri kyrka). Je to tehlový gotický kostol, postavený v 14. storočí, známy aj ako hlavná gotická pamiatka v kostolnej architektúre v Skåne. Kostol bol počas reformácie duchovným centrom oblasti. Obsahuje stredoveké fresky a jeho ozdobný oltárny obraz z roku 1611 je jedným z najväčších v severských krajinách. Je to zároveň najstaršia stavba mesta Malmö.

Pár krokov od kostola je hlavné námestie, Stortorget s rozlohou 2 500 metrov štvorcových. Je najväčším a zároveň najstarším námestím v Malmö. Pôvodne to bolo najväčšie námestie v severnej Európe. V centre námestia stojí veľká jazdecká socha kráľa Karola Gustáva X., ktorý dobyl bývalé dánske provincie Skåne, Blekinge a Halland a nakoniec ich v roku 1658 spojil so Švédskou ríšou. Jeho cieľom bolo vytvoriť jednotný severský štát v čase, keď Švédsko patrilo k európskym veľmociam.

Architektonické skvosty na každom kroku #

Námestie obklopujú zaujímavé historické budovy. Na východnej strane stojí historická radnica, odvtedy už na nej prebehlo pár opráv a teraz má obnovenú fasádu v holandskom renesančnom štýle z roku 1860. Na severozápadnom rohu námestia dominuje Kockska Huset, bývalý palác vestfálskeho rodáka Jörgena Kocka. Kock bol kedysi mocným mužom Dánskeho kráľovstva a neskôr sa stal starostom Malmö. Najstaršia lekáreň Lejonet, založená v polovici šestnásteho storočia, sa nachádza pri východe z námestia na ulicu Södergatan. Súčasná budova bola postavená v neorenesančnom štýle v roku 1896, je ozdobená zlatým písmom a na priečelí vás hneď zaujme zlatá socha Leva (Lejonet). V hornej časti sa vyníma Aeskulapova palica ovinutá hadom, grécky symbol pre liečenie a medicínu. Budova bola pôvodne postavená pre lekárnika Johna Tescha, ktorého busta sa objavuje pod dátumom na fasáde. Ako lekárnik používal leva ako svoju značku, práve preto sa lekáreň volá Apoteket Lejonet.  Za zmienku stoja historické reklamné maľby ktoré sa črtajú na ľavej strane budovy, tieto maľby su predchodcami súčasných bilboardov.

Stará architektúra často hovorí o svojej histórii a Malmo je krásnym príkladom. Len pár krokov od námestia Stortorget je malé a útulné Lilla Torg, tiež obklopené impozantnými starými budovami. Lilla Torg bolo vytvorené okolo roku 1590, pretože trh v Malmö sa stal taký veľký, že priestor na Stortorget už nestačil. Tu si môžete vychutnať kávičku na námestí, kým vyrazíme do Lundu.

Lund a jeho katedrála #

Lund je malebné mesto, ktoré sa nachádza na juhu Švédsku, a to konkrétne v provincii Skåne. Lund je s počtom obyvateľov deväťdesiattisíc, podstatne menší než susedné Malmo, ale rozhodne má čo ponúknuť. V meste sa nachádza významná katedrála, ktorá bola postavená hneď, ako sa mesto stalo centrom kresťanstva pre celú severnú Európu, sídlil tu dokonca aj arcibiskup. Medzi ďalšie významné inštitúcie rozhodne patrí aj miestna univerzita, ktorá je jednou z najväčších vzdelávacích inštitúcii v Škandinávii, preslávená aj v oblasti výskumu. Lund je jedno z mojich obľúbených švédskych miest, po chvíli máte pocit že tu všetko poznáte a cítite sa tu ako doma. 

Pred obedom parkujeme pri železničnej stanici Lund C a vyberieme sa po ulici Sankt Petri Kyrkogata ku katedrále. Katedrála nesie typický štýl baziliky. Ako stavebný materiál použili šedé pieskovcové bloky z neďalekého lomu. Postavili ju v románskom štýle a sú v nej použité stavebné prvky zo severného Talianska a Porýnia. Ročne túto katedrále navštívi viac ako sedemstotisíc turistov a okolo ďalších stotisíc veriacich. Ako prvé vás upútajú dve veže, dvojičky vysoké 55 metrov, nahradili pôvodné stredoveké veže, ktoré boli upravené počas rozsiahlej rekonštrukcie vedenej Helgom Zettervallom. Veže katedrály dnes majú strechy tvaru ihlanu. Najstarší zvon vo veži bol odliaty v roku 1513. Vstup do katedrály je vytvorený z bronzových dvojdverí, na ktorých je 24 reliéfov s výjavmi z Biblie, najmä zo Starého zákona. Zaujímavosťou je tiež krypta z 12. storočia, ktorá zostala takmer nezmenená. Najväčšou turistickou atrakciou je socha Finna, ktorý objímal stĺp a skamenel pri tom. Za zmienku tiež stojí orloj z roku 1425, krásny oltár a samotná architektúra katedrály. Hneď pri katedrále bola vybudovaná moderná budova, ktorú si určite všimnete. Do Cathedral Forum si môžete odskočiť na toaletu predtým, ako sa vydáme na prehliadku mesta.

Mesto géniov #

Univerzita v Lunde bola založená v roku 1666 s cieľom pošvédčiť tento región krátko po tom, ako ho švédsky kráľ zobral Dánom. Stala sa jednou z najlepších svetových univerzít. Univerzita má 40 000 študentov a 7 400 zamestnancov a ponúka viac ako sto magisterských programov, bakalárske programy a mnoho iného. Lund je s Uppsalou najatraktívnejšou študentskou destináciou vo Švédsku. Univerzita ponúka vzdelanie, ktoré je založené na najmodernejšom výskume, absolvent z Univerzity v Lunde je pojem tak vo Švédsku, ako aj v zahraničí.
Za zmienku stoja určite objavy študentov, profesorov a výskumníkov z Lundu: tetrapakové kartóny, atramentová tlačiareň, umelé obličky, laserová liečba rakoviny, digitálne rozpoznávanie tváre, technológia bluetooth, airbag pre cyklistov - často uvidíte cyklistov s niečím divným okolo krku a to bude ten airbag, ktorý sa vám pri páde nafúkne a nemusíte nosiť helmu. Toto je len pár z vynálezov z Lundu.

V areáli univerzity sú aj runové kamene, boli darom od Spoločnosti na zachovanie pamiatok a histórie, pri príležitosti 200. výročia založenia univerzity . Presunuli ich sem z rôznych lokalít a sú to záznamy ktoré po sebe zanechali potomkovia vikingov. Runy sa používali omnoho skôr ako posvätné písmo, na zaznamenanie dôležitých udalostí alebo k magickej ochrane ľudí či vecí. Obdivujeme runové kamene, ktoré sú však iba napodobneninou. Ak chcete vidieť originál, je v Univerzitnej knižnici, kam sa vydáme.

Po ceste k Univerzitnej knižnici zabočíme po zhruba 200 metroch doprava na ulicu Tomegapsgatan a navštívime Hokeriet, najstarší lundský obchodík z roku 1815, kde si môžete kúpiť miestne dobroty, alebo si dať švédsku kávu s koláčikom. Za zmienku stojí Múzeum života. Ak máte čas, rozhodne sa chodte pozrieť, vstup je zadarmo a v rýchlosti sa dozviete to, čo ste ešte nevedeli o ľudskom tele, zdraví, minulosti a súčasnosti a otestujte si svoje reflexy. Pomaly sa dostávame k Univerzitnej knižnici, majestátnej budove, do ktorej môžeme nahliadnuť aj bez čitateľského preukazu, nájdete tu švédsko-slovenský slovník? Pred areálom sa nachádzajú umelecké diela patriace k múzeu umenia, prejdeme pri botanickej záhrade a smerujeme naspäť do centra. Botanická záhrada je oázou v centre mesta, miesto na piknik, prechádzku nielen pre milovníkov prírody, máte tu čo obdivovať. Vstup je bezplatný a je tu viac ako sedemtisíc druhov rastlín. Prehliadku zakončíme pri tržnici Saluhallen. Je to moje obľúbené miesto, nájdete tu lokálne maškrty, od sleďov, sladkosti, vegánske jedlo až po české pivo, každý tu príde na svoje. Samotný fakt, že tržnica je tu od roku 1909, hovorí o všetkom. Lund je rozhodne mesto starnúce do krásy.

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 2261

Mohlo by Vás zaujímať

Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Uppsala - vo švédskom Oxforde Uppsala

Uppsala Uppsala - vo švédskom Oxforde

Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu Prémiový blog

Prémiový blog Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu

Ak sa váš obchodný partner z Malmö, známy v Štokholme či kamarátka z Göteborgu posledné dni správajú inak než obvykle, prezradíme vám, čo je za tým…

Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami Štokholm

Štokholm Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Pôvab Stockholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a…

Ivana Tomášová 11 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.