Na konci Nórska v Kirkenese

Prehliadka

Na konci Nórska v Kirkenese

Mestečko Kirkenes, kde 400 km za polárnym kruhom slnko nezájde za obzor 70 dní. Koniec nórskeho Laponska neďaleko ruských hraníc, kde sa akoby začína iný svet. Kirkenes bol spolu s Drážďanmi mestom, ktoré zažilo počas druhej svetovej vojny najviac leteckých náletov. Spoznáme okolie mesta a vydáme sa na plavbu po Barentsovom mori, kde sa stretneme s jedným z najnebezpečnejších povolaní sveta – sami si vylovíme kráľovské kraby, ťažké až 5 kilogramov. Príroda a prostredie akoby na konci sveta pri Barentsovom mori.

Na konci sveta pri Barentsovom mori #

Prichádzame do centra mesta, kde sme ubytovaní v tradičnej sieti škandinávskych hotelov Scandic Kirkenes. Náš hotel má výbornú polohu a drobné centrum mesta spolu s malou pešou zónou a prístavom máme hneď na skok. Zložíme si veci na hoteli a vyrážame na krátku orientačnú prechádzku. Ak sem dorazíte cez víkend, zvyknú sa tu v centre mesta konať farmárske trhy, ktoré lákajú miestnych obyvateľov ale aj návštevníkov mesta. Mesto je naozaj malé a iba v roku 1998 získalo štatút mesta. V Nórsku je mesto známe hlavne preto, že tu končí transeurópska medzinárodná cesta E6 a viac než dve tisíc kilometrov dlhá pobrežná lodná trasa Hurtigruten. 

Zimný prístav mesta Kirkenes
Foto: Wikipedia

Možno vás prekvapí aj fakt, že názvy ulíc v centre mesta sú uvádzané okrem latinky aj v azbuke pretože 10 % obyvateľstva celej aglomerácie tvoria niekoľko storočí Rusi.  Podľa posledného sčítania ľudu v roku 2013 malo mesto približne 3,5 tisíca obyvateľov, pričom s okolitými obcami Hesseng a Bjørnevatn má celá aglomerácia vyše 7 tisíc obyvateľov. Kirkenes je administratívne stredisko okresu Sør Varanger v kraji Finnmark. Za posledné roky tu svoj dočasný domov našlo aj veľa utečencov, ktorých Nórsko prijalo a umiestnilo okrem iného aj do odľahlých regiónov Nórska. Vzhľadom na vysoké percento tu žijúcich a pracujúcich Rusov má mesto výrazný prisťahovalecký charakter. 

Výbežok zeme medzi ústim rieky Pasviken a Landfjordom sa v minulosti nazýval Piselvnes. Po tom, čo tu bol v roku 1862 postavený nový kostol, dostalo celé miesto názov Kirkenes. Počas mnohých rokov bola hlavným hospodárskym odvetvím v celej oblasti ťažba nerastných surovín ako železná ruda, ropa a zemný plyn v pobrežnom šelfe Barentsovho mora. Ešte do nedávna tu miestna ťažobná spoločnosť zamestnávala až 1500 pracovníkov. Po určitom útlme ťažby ku ktorej došlo v roku 1996 sa stala hlavným odvetvím miestneho hospodárstva turistika. Vďaka austrálskym investorom vznikla však z pôvodnej spoločnosti Sydvaranger nová firma Northern Iron Limited, ktorá začiatkom roku 2009 zahájila rekonštrukciu ťažných zariadení železnej rudy a v priebehu roku 2010 jej ťažbu opäť podstatne rozšírila. Na to využila aj súkromnú železničnú trať Kirkenes - Bjørnevatnbanen pre dopravu k najbližšiemu prístavu.

Kirkenes

Mesto a jeho mestská aglomerácia Kirkenes bola výrazne poznačená druhou svetovou vojnou. Kirkenes bol mnohokrát bombardovaný spojencami. Náletov bolo celkovo 320, čo zo Kirkenesu urobilo druhé najčastejšie bombardované miesto na celom svete po ostrove Malta. Mesto bolo oslobodené v roku 1944 sovietskou Červenou armádou a stalo sa tak prvým oslobodeným mestom v Nórsku.

Uprostred mesta sa nachádzajú dva veľké pomníky druhej svetovej vojny (Russemonumentet a Krigsmødremonumentet), na tie narazíte hneď vedľa nášho hotela. Ak je ešte otvorené hneď neďaleko od pamätníkov máte možnosť navštíviť protiletecký jaskynný kryt Andersgrotta, ktorý bol počas vojny najväčším krytom pre civilné obyvateľstvo a v súčasnosti je sprístupnený pre verejnosť. 

Každý posledný štvrtok v mesiaci sa v meste koná “ruský trh”. Turisticky zaujímavým miestom je rovnako aj kopec Prestefjell (Kňazova hora), ktorý sa nachádza na sever od centra. Je odtiaľ pekný výhľad na celé mesto aj na veľký fjord Varangerfjord. 

V centre mesta máte niekoľko možností, kde sa môžete ísť najesť. Dobré reštaurácie ponúka väčšina hotelov a tak ak sa vám nechce nikam chodiť doprajte si obed/večeru na hoteli Scandic Kirkenes. Našim obľúbeným miesto je však Surf & Turf Restaurant, kde si môžete dať klasické jedlá, tradičnú nórsku kuchyňu a čerstvé dary mora. Pre tých náročnejších je tu SALT Restaurant & Bar kde si dáte kvalitnú morskú kuchyňu a dobré drinky. 

Výlet k Barentsovmu moru #

Čas v Kirkenese si spríjemníme aj výletom do okolia. Opustíme hranice mesta a vydáme sa spoznávať krásu prírody v okolí Barentsovho mora a nielen to. 

V Kirkenese sídli tzv. Barentsov sekretariát (Barentssekretariatet). Bol založený v roku 1993 - pol roka po podpise tzv. Kirkeneskej deklarácie, teda zmluvy o spolupráci medzi Nórskom a Ruskom pri využívaní Barentsovho mora. Hlavnou úlohou Barentsovho sekretariátu je spoluprácu medzi krajinami trvalo rozvíjať, pričom z nórskej strany financuje spoločné projekty priamo ministerstvo zahraničných vecí.

Národný park Øvre Pasvik nasjonalpark v lesnatom údoli rieky Pasvik na juh od Kirkenesu smerom k ruským hraniciam je domovom najväčšej kolónie hnedých medveďov v Nórsku. Z 96 metrov vysokého kopca vo vnútri parku je dobrý výhľad nielen do údolia Pasvkdalen, ale aj na ruské pohraničné mesto Nikel. Ak ste rybár, rozhodne by ste mali viedieť, že približne 45 km západne od Kirkenes sa nachádza mestečko Neiden, kde nájdete siedmu najlepšiu lososovú rieku v celom Nórsku. Pre lov v lososových riekach potrebujete mať vybavený špeciálny rybársky lístok, pričom v ostatných vodách po celom Nórsku sa dá voľne rybárčiť bez povolenia. 

Príroda v okolí Kirkenesu

V Kirkenese sa dá viac než inde pozorovať obrovský rozdiel medzi jednotlivými ročnými obdobiami. V zime sa tu dá pekne pozorovať polárna žiara, jazdiť na snežných skútroch, alebo na psích záprahoch, či loviť ryby cez otvory v ľade. V lete sú tu vynikajúce možnosti pre pešiu turistiku (okrem niektorých pásiem v blízkosti ruských hraníc), zber lesných plodov a dokonca aj kúpanie v prírodných vodách na mnohých udržiavaných plážach. K jednej takejto teraz smerujeme. Autom prichádzame pozdĺž hranice s Ruskom až na miesto s názvom Grense Jakobselv. Krásne prostredie drobných kopcov, hustého lesa sa tu stretáva s pobrežím Barentsovho mora. Na konci nás čaká príjemné skalnaté pobrežie, ktoré je lemované drobnými piesočnými plážami. Krásne výhľady na okolitú prírodu, ale aj nórski vojaci, ktorí sa v tejto oblasti premávajú. Sme predsa len blízko ruských hraníc. Zastavte sa určite aj v kaplnke, ktorá tu bola na tomto mieste vystavaná. Kaplnka Oskara II., zrekonštruovaný pôvodný kostol, ktorý bol postavený a otvorený kráľom Oskarom II. v roku 1873. 

Výlet k Barentsovmu moru
Foto: Robert Taraba

Krabie safari v Kirkenese #

Vylovte si svojho vlastného kráľovského kraba. 3 hodiny zábavy, poučenia a koniec koncov aj gurmánskych hodov. Vedeli ste, že lov týchto krabov sa označuje za najnebezpečnejšie povolanie na svete? Vyskúšajte si to aj Vy v arktických vodách počas dlhých dní polárneho leta alebo aj v zime ak navštívite túto oblasť v tomto ročnom období. 

Presúvame sa do prístavu, kde si na seba obliekame špeciálne nepremokavé overaly. Už samotné vybavenie naznačuje, že bude o zábavu postarané. Na vode nás čakajú pristavené špeciálne upravené člny Zodiac. Začíname divokou jazdou popri pobreží Barentsovho mora. Zručnosť našich kapitánov pri prudkých manévroch na vode v nás vyvolávajú pocit vzrušenia, adrenalínu a skvelej zábavy. Zastavujeme sa na jednotlivých miestach, kde skontrolujeme veľké klietkové pasce a vyberieme z nich dnešný úlovok. Rybári do týchto pascí každý deň umiestňujú návnadu v podobe potravy. Kraby do takejto klietky vlezú, ale nevedia sa z nej už dostať von. Nebezpečné je obzvlášť vyberanie týchto krabov z klietok. Stačí chvíľka nepozornosti a môžete veľmi jednoducho skončiť bez niektorého z prstov. Toto povolanie je obzvlášť nebezpečné aj kvôli tomu, že hlavné miesta, kde žijú najkvalitnejšie a najväčšie arktické kráľovské kraby, sú naozaj nehostinné, a zároveň je to v miestach, kde sú silné podmorské prúdy, veľké vlny a často zlé počasie. No my máme krásny deň a tak jednoducho vyberáme náš úlovok do už pripravených nádob na našich člnoch. Prechádzame popri pobreží a pristavujeme sa na miestach, kde v minulosti mali Nemci svoje vojenské základne. Tie strážili vody Barentsovho mora a snažili sa svojou činnosťou prerušiť transatlantické konvoje, ktoré smerovali do ruského Murmansku. 

Dnešný úlovok

Naše člny sme zakotvili pri jednej z tradičných drevených chát, ktorých je tu pri pobreží množstvo. Naši kapitáni vyberajú naše úlovky. Jednoduchým a rýchlym spôsobom nožom kráľovské kraby zabíjajú a začínajú s ich prípravou. Kráľovské kraby patria k jednej z najväčších pochúťok v tých najlepších reštauráciach sveta. Ich cena sa vie vyšplhať do astronomických čísiel. Záleží od miesta, kde si ich dávate a samozrejme aj od množstva. Sven dáva zohriať vodu, ktorá po pár minútach prechádza do varu. Pridáva len trochu soli a vraví, že to je všetko, čo na prípravu tejto lahôdky potrebujete. Pár minút varenia a my vchádzame do príjemného interiéru drevenej chaty, kde nás už čaká čerstvo nakrájaný chlieb, maslo, citróny a pitie podľa nášho výberu. Sven nás rýchlo učí, ako máme kraby nastrihnúť, zlomiť v kĺbe a spolu so špicatou chrupavkou vytiahnuť z klepiet kraba to najdelikátnejšie mäso. Obrovský gurmánsky zážitok, ktorý sa len ťažko dá opísať slovami. Toto musíte ochutnať.  

Kirekenes je mestom, kde mnoho turistov a cestovateľov začína, či končí svoju cestu po Laponsku. Pre mnohých je to ale miesto nalodenia sa na nezabudnuteľnú dvetisíc kilometrov dlhú pobrežnú lodnú trasu Hurtigruten, ktorou sa dostanete až do krásneho Bergenu. No vydať sa môžete aj opačne a z Bergenu sa preplaviť až sem na kraj Nórska, kde sa pri hraniciach s Ruskom končí škandinávsky sen. 

Lovci zážitkov a krabov
Foto: Robert Taraba

TOP 10 #

1. Grense Jakobselv  - Výlet k Barentsovmu moru neďaleko hraníc s Ruskom. Krásna príroda, scenérie a zaujímavý kostol kráľa Oskara II. 

2. Krabie safari v Kirkenese - Nezabudnuteľný zážitok. Vylovte si svojho vlastného kráľovského kraba. 3 hodiny zábavy, poučenia a koniec koncov aj gurmánskych hodov. Vedeli ste, že lov týchto krabov sa označuje za najnebezpečnejšie povolanie na svete?

3. Prehliadka centra mesta - Prejdite sa drobným, no sympatickým centrom mesta Kirkenes.

4. Dva veľké pomníky druhej svetovej vojny - Zastavte sa pri dvoch najznámejších pomníkov druhej svetovej vojny - (Russemonumentet a Krigsmødremonumentet). 

5. Kostol Kirkenes - Navštívte najznámejší kostol v meste. 

6. Vojenské múzeum - Pozrite si výstavu v miestnom Varanger Museum, ktoré reflektuje život a miestnu kultúru v oblasti medzi Nórskom, Ruskom a Fínskom so špeciálnym zameraním sa na druhú svetovú vojnu. 

7. Večera v Surf & Turf Restaurant - Dajte si tradičné nórske jedlá v miestnej reštaurácií v centre mesta, ktorá patrí k tým najobľúbenejším medzi domácimi. 

8. Relax a spa na hoteli - Doprajte si oddych a relax na kvalitnom hoteli v centre mesta. 

9. Turistika v Pasvik Nature Reserve - Návšteva krásnej prírody a prechádzka prírodnou rezerváciou, ktorá sa nachádza pri Kirkenese. 

10. Ochutnávka kráľovských krabov - Vychutnajte si túto delikatesu v jednej z miestnych reštaurácií. Váš sprievodca Vám ochotne poradí, kde nebudete ľutovať. 

5 tipov čo vidieť navyše #

1. Plavba Hurtigruten - Vydajte sa na plavbu slávnou Hurtigruten, či už na slávne Lofoty alebo až do krásneho Bergenu. 

2. Rybačka na fjorde - Organizovaná skupinová rybačka na fjorde pri Kirkenese. 

3. Jazda na snežných skútroch v zimnom období - V zime si môžete vychutnať jednu z atrakcií a to jazdu na snežných skútroch v krásnej prírode. 

4. Psie záprahy - Ďalšia zo zimných aktivít, ktorú by ste nemali vynechať obzvlášť, ak ste milovníkom psov. V letných mesiacoch sú k dispozícií tzv. husky wagon, čo sú štvorkolesové káry ťahané záprahom husky.  

5. Gabba Reindeer Safari Park -  Navštívte tento zaujímavý park v ktorom nájdete množstvo sobov, pre ktoré je práve Laponsko domovom. 

Niekoľko luxusných tipov #

1. SNOWHOTEL KIRKENES - Neopakovateľný zážitok v podobe prespania v ľadovom hoteli, kde je aj vaša posteľ z ľadu.  

2. Rybačka na otvorenom v mori v blízkosti Kirkenesu - Vyberte sa na organizovanú rybačku v blízkosti Kirkenesu. 

3. Jazda na snežných skútroch - Ak ste tu v zimných mesiacoch, doprajte si lyžovačku a jazdu na snežných skútroch so skúseným tímom na privátnom výlete. 

4. Pozorovanie polárnej žiary - V zimných mesiacoch sa okolie Kirkenesu stáva ideálnym miestom pre pozorovanie polárnej žiary. Prespať môžete aj v moderne upravených chatách, z ktorých si viete priamo užiť toto nezabudnuteľné divadlo severu. 

5. Večera v Snow Restaurant - Rezervujte si miesto v tejto unikátnej reštaurácií, na ktorej návštevu budete ešte dlho spomínať.

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 1066

Mohlo by Vás zaujímať

Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Na konci Nórska v Kirkenese Kirkenes

Kirkenes Na konci Nórska v Kirkenese

Mestečko Kirkenes, kde 400 km za polárnym kruhom slnko nezájde za obzor 70 dní. Koniec nórskeho Laponska neďaleko ruských hraníc, kde sa akoby…

Robert Taraba 8 min. čítania
Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť Geiranger

Geiranger Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť

Nórsko je krajina fjordov, nádhernej prírody a drobných dediniek a mestečiek, ktoré svojou architektúrou drevených domov krásne zapadajú do…

Robert Taraba 14 min. čítania
Magický okruh najkrajšími končinami Nórska Svolvaer

Svolvaer Magický okruh najkrajšími končinami Nórska

Pre mnohých cestovateľov je Nórsko najatraktívnejšou krajinou Európy. Čarovná zem fjordov, hôr, jazier, ľadovcov a prekrásnej prírody dostane snáď…

Ivana Tomášová 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2396 3195€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.