Bergen - najnórskejšie mesto sveta

Prehliadka

Bergen - najnórskejšie mesto sveta

Bergen je odvekým súperom Osla o prívlastok najnórskejšieho mesta Nórska, ktoré najviac vystihuje ducha a charakter krajiny. A treba povedať, že hoci dnes už nie je hlavným mestom (je ním práve Oslo), stále sa mu darí byť jeho veľkým konkurentom.

Bergen Počasie

slabý dážď

slabý dážď

9°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:14

Západ slnka 19:12

Dážď 1.6mm

Bergen založil v roku 1070 kráľ Olaf Kyrre, ktorý bol synom zakladateľa Osla -Haralda III. V roku 1217 sa stal Bergen hlavným mestom Nórska namiesto Trondheimu, a zotrval ním až do roku 1299, kedy túto funkciu prevzalo Oslo. Po dlhú dobu bol Bergen najväčším mestom severnej Európy, a až do 19. storočia aj najväčším nórskym mestom, ktoré malo úzke vzťahy s nemeckou Hanzou. V tej dobe bolo mesto taktiež centrom obchodu, prosperovalo hlavne vďaka vývozu sušených rýb a rozvinutému lodnému priemyslu.

Mesto medzi siedmimi horami #

Napriek tomu, že už svoje prvenstvá stratil, Bergen je dodnes krásnym historickým mestom, v ktorom sa spája úchvatná príroda s kultúrnym bohatstvom Nórska. A hoci priame letenky do Bergenu by ste hľadali márne, oplatí sa sem zeletieť. Samotný názov mesta bol odvodený z termínu Bjorgvin, ktorý sa skladá zo slova „bjorg“ (hora) a „vin“ (lúka). Pôvodný názov Bergenu je tak voľne preložiteľný ako ´ka medzi horami´. Nie náhodou, veď mesto bolo naozaj vystavané medzi siedmimi horami, ktoré sa dostali aj do mestského erbu, patriaceho k najstarším v Nórsku. Práve okolité hory poskytujú miestnym obyvateľom priestor na šport, či už beh, turistiku alebo cyklistiku. Nehovoriac o tom, že z okolitých kopcov je nádherný výhľad na samotné mesto.

Bergen je so svojimi 250 tisícmi obyvateľmi druhým najväčším mestom Nórska. Bergen sa nachádza v kraji Hordaland na juhovýchodnom pobreží Nórska. Vďaka svojej výbornej polohe je často označovaný ako vstupná brána do krajiny fjordov. To, že ide o veľmi kultúrne, ak nie o najkultúrnejšie mesto Nórska, potvrdzuje aj fakt, že mesto bolo v roku 2000 držiteľom titulu Európskeho hlavného mesta kultúry.

K jeho typickému koloritu patrí aj neodmysliteľná povinná súčasť šatníka miestnych obyvateľov - rôznofarebné gumáky a nepremokavé rybárske bundy. Pýtate sa prečo? Bergen je jednoznačne najdaždivejším mestom Nórska, a v ´upršanosti´ mu môžu konkurovať hádam iba Lofoty (súostrovie pri nórskom pobreží). Vysoké kopce a pobrežie Atlantického oceánu sú kombináciou, ktorá Bergenu zaručuje výdatnosť zrážok. No nenechajte sa odradiť! Počasie sa tu mení veľmi rýchlo, a ak ráno prší, môže sa pokojne stať, že o pár hodín bude krásne slnečné počasie.

Vďaka svojej skvelej polohe je mesto vstupnou bránou do krajiny fjordov

​Lanovkou za krásnym výhľadom #

Centrum Bergenu nie je veľmi veľké, a tak vám na samotnú prehliadku úplne postačia dva dni. Je situované pod jedným zo siedmych kopcov, obklopujúcich Bergen. Jeho meno je Fløyen, a siaha do výšky asi 320 metrov nad morom. Na vrchol samotného kopca si to môžete vyšliapať ulicami medzi malebnými domami, typickými pre Bergen,alebo sa nechať zviesť lanovkou priamo z centra mesta. Jej trasa sa začína na dolnej stanici s názvom Fløibanen, čo je aj názov samotnej lanovky. Odporúčame kúpiť si lístky dopredu, pretože obzvlášť v čase, keď v prístave zakotví niektorá z výletných lodí, je toto miesto preplnené ľuďmi. Lanovka je v prevádzke každý deň od 07:30 do 23:00, no limitujúcim faktorom môže byť kapacita lanovky. Jednosmerný lístok stojí 50 NOK, obojsmerný 95 NOK.

Bergen z okolitých kopcov
Foto: Robert Taraba — BUBO

To, že lanovka je využívaná nielen ako turistická atrakcia, ale aj ako miestna MHD, pochopíte počas cesty. Lanovka totiž môže pokojne zastaviť na niektorých zastávkach, kým prekoná úsek dlhý 850 metrov a dostane sa do svojej finálnej stanice lanovky vo výške 320 m.n.m.. Z vrcholu samotného kopca a z konečnej zastávky lanovky sa vám naskytne prekrásny výhľad na mesto a jeho okolie. Ak ste zanietený turista a neobsedíte v meste, tak práve odtiaľto sa môžete vydať po značených turistických chodníkoch do prírody, kde si užijete impozantné zalesnené hory. Ak si chcete trochu zašportovať, tipom od BUBO je vydať sa na prechádzku z hornej stanice lanovky až do samotného centra mesta. Možností, ako zísť dole je veľa, a je len na vás, ktorou sa vydáte. Odmenou vám bude príjemná, približne 45 minút dlhá prechádzka s krásnymi výhľadmi na Bergen.

Možno vás viac ako Bergen láka hlavné mesto Nórska Oslo. Aj tu máme pre vás veľa užitočných tipov.

Keď sa dostanete opäť do centra mesta, k spodnej stanici lanovky Fløibanen, vyberte sa uličkou Lille Øvregaten. Práve v jej okolí nájdete jedny z najkrajších bergenských domov. Úzke uličky, malé obchodíky a útulné kaviarne vám navodia typickú atmosféru, ktorá robí toto mesto takým príťažlivým a príjemným. Keď budete pokračovať ďalej,narazíte na dva dôležité kostoly. Stredovekého pôvodu je bergenská katedrála, ktorá bola pôvodne farským kostolom Olavskirchen z 12. storočia. V roku 1250 kostol prevzali františkáni. Po mohutnom a ničivom požiare však chrám ľahol popolom, nedotknutý zostal len gotický chór s vysokými oknami. Znovu obnoviť kostol nechal až prvý luteránsky biskup v Nórsku, Geble Pederssøn, v roku 1937.  Práve ten nechal postaviť aj novú vežu a nad západným vchod dal nainštalovať hodiny.

Bergen je zrejme najkrajším aj najdaždivejším mestom Nórska

Ďalším nemenej dôležitým svätostánkom Bergenu je Korskirken - Kostol svätého Kríža. Tento bol postavený na prelome 11. a 12. storočia ako trojloďový románsky kostol. Má charakteristický krížový pôdorys, na severe je kostol zakončený renesančným portálom s monogramom Kristiána IV.

V umeleckom srdci mesta #

V prehliadke mestom môžete ďalej pokračovať k známemu jazeru Lille Lungegårdsvannet. Nachádza sa pri ňom hneď niekoľko zaujímavých budov. Vašej pozornosti určite neunikne hlavná železničná stanica mesta - krásna historická budova, ktorá je skutočnou ozdobou mesta. Od nej môžete pokračovať ďalej okolo bergenskej knižnice až k budovám KODE. Práve týchto niekoľko budov tvorí umelecké a galerijné srdce mesta. Či už vás zaujíma klasické, alebo moderné umenie, tu ste na správnom mieste. V Bergene môžete navštíviť aj mnoho ďalších múzeí a galérií. Za prehliadku určite stojí kontroverzná, na niekoho vkus až príliš moderná koncertná sieň Grieghallen, ktorá bola otvorená v roku 1978 a projektoval ju v svojráznom štýle dánsky architekt Knud Munk. Ide o najväčšiu sieň svojho druhu v celej krajine, ktorá ponúka až 1500 miest na sedenie. Okrem kongresov sa tu konajú operné, baletné a divadelné predstavenia. V meste sa kdoročne koná Bergenský medzinárodný festival Festspillene, počas ktorého slúži Griegshallen ako hlavná scéna. Samotný festival má tradíciu už od roku 1953 a priťahuje každoročne do Bergenu umelcov zo všetkých kútov sveta.  

Sme v meste múzeí, galérií a festivalov

V blízkosti jazera sa nachádza malé námestie s označením Festplassen. Je to miesto, kde sa stretáva množstvo ľudí, organizujú sa tu rôzne podujatia, a tak isto je to dejisko osláv dňa ústavy, respektíve štátneho sviatku Nórov, ktorý oslavujú každý rok 17. mája. Práve v blízkosti tohto námestia sa nachádza malý historický hudobný pavilón a oproti nemu aj socha najznámejšieho rodáka mesta, hudobného skladateľa Edvarda Griega, ktorý vo svojom milovanom Bergene aj zomrel. Kúsok od hudobného pavilónu narazíte na fontánu, tá sa zas spája s ďalším slávnym menom mužom – známym bergenským huslistom Ole Bullom.

Impozantnou dominantou v srdci Bergenu je tiež Národné divadlo - Den Nationale Scene. Inštitúcia, ktorá zohrala významnú úlohu v dejinách nórskeho divadla a od roku 1909 sídli v secesnej budove v centre mesta. Pred divadlom narazíme na sochu ďalšieho z velikánov nórskej kultúrnej scény – na podobizeň dramatika Henrika Ibsena.

Hodovanie na rybom trhu #

Hlavnou pešou zónou mesta je námestie s krkolomným názvom Torgallmenningen. Práve tu nájdete najväčšie množstvo obchodov. Námestie sa rozprestiera od Ole Bullsplass až po slávny rybí trh. Na námestí takisto nájdete impozantný pamätník, ktorý spomína na históriu nórskych námorníkov od vikingských čias až po súčasnosť.

Momentky z moderného Bergenu

Pokračujeme ďalej práve na vyhľadávaný rybí trh. Je to tradičný trh, na ktorom nájdete najrôznejšie čerstvé ryby a dary mora od výmyslu sveta, a je jednou z najväčších atrakcií súčasného Bergenu. V desiatkach stánkoch si môžete dopriať lákavé tresky, lososy, ale aj najkvalitnejší kaviár. Ochutnať tu môžete aj veľrybie mäso, či lahodné krevety, rozhodne by ste nemali vynechať výbornú homáriu polievku a kráľovské nórske kraby. 

Všetky tieto dobroty si môžete vychutnať samozrejme aj priamo na mieste. Každý jeden stánok má špeciálnu časť na sedenie s výhľadom na prístav a typickú malebnú panorámu mesta. Ak by ste sa predsa len radšej chceli schovať dnu, v budove, kde sídli aj informačné stredisko, nájdete krytú časť tržnice, kde reštaurácie ponúkajú rovnaké dobroty ako pod holým nebom.

Vychutnať si tu môžete najkvalitnejší kaviár, či losiu salámu

V týchto miestach Bergenu nájdete aj rôzne iné typické nórske výrobky, čo takto ochutnať sobiu či losiu salámu, alebo čerstvé nórske jahody?...

Čarovný Bryggen #

V úplnom srdci mesta, v blízkosti rybieho trhu nájdete prístavisko hanzovných domov a obydlí z počiatku 18. storočia, ktoré sa nazývajú Bryggen. Prístavisko je jedna z najznámejších pamiatok Bergenu, v minulosti sa nazývalo Tyskebryggen čiže Nemecké prístavisko. Pôvodne sa tu nachádzali aj omnoho staršie domy, tie však zničili početné požiare, ktoré v priebehu storočí mesto sužovali. Tak tu namiesto pôvodných spustošených domov od roku 1702 stoja repliky. Nemusíte sa však obávať, tie sa od originálov líšia len v nepatrných detailoch.

Domčeky Brygenu
Foto: Robert Taraba — BUBO

Ak vás zaujíma história štvrte Bryggen podrobnejšie, rozhodne by ste nemali vynechať miestne Bryggens Museum. Je zamerané na archeologické nálezy, ktoré boli na tomto mieste objavené po katastrofickom požiari v roku 1955. Tunajšie vykopávky boli zároveň najrozsiahlejšími svojho druhu v Severnej Európe. Nájdete tu veľké množstvo obrazového aj písomného materiálu, vrátane runových nápisov, pochádzajúcich zo 14. storočia. Celý komplex tunajších domov je z dreva. Práve preto je veľmi náchylný na požiare. Štvrť je charakteristická práve prepojením starej aj novej architektúry. Tento ojedinelý komplex budov bol v roku 1979 vyhlásený kultúrnou pamiatkou a zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Dnes je centrom umelcov, drobných obchodníkov a vyhláseným gastronomickým rajom.

Ďalším zaujímavých múzeom mesta je Hanseatiske Museum, založené v roku 1872. Sídli v jednom z bryggenských domov nemeckého kupca a pochádza z hanzovskej éry. Interiéry z počiatku 18. storočia umožňujú nahliadnuť do života a práce obchodníkov, ktorí tu v tej dobe žili.

Bryggen je jednou z TOP atrakcií mesta

​V prístave #

Južne od Bryggenu sa rozprestiera prístav Vågen, na ktorého nábreží nájdete Nórske rybárske múzeum. Ak sa chcete dozvedieť viac o tradičnom nórskom rybárskom priemysle a jeho zdrojoch, toto je to správne miesto, ktoré by ste mali navštíviť. Nájdete tu mimo iného exponáty rybárskych člny a ďalšie potrebné vybavenie pre tunajší rybolov. Vrybárskej expozícií sa môžete oboznámiť s metódami využívanými pri love sleďov, tresiek, veľrýb a tuleňov. Bergenský prístav je tiež dejiskom vyhláseného rybieho trhu so širokým výberom morských rýb a plodov. Všetko je tu úplne čerstvé!

Kúsok cesty od Bryggenu pozdĺž pobrežia sa nachádza pevnosť Bergenhuspostavená v polovici 13. storočia. Práve tu nájdete významnú pamiatku mesta - slávnostnú sieň Håkonshallen, ktorú nechal postaviť kráľ Håkon Håkonsson pri príležitosti korunovácie a svadby svojho syna Magnusa Lababøtera v roku 1261. Ide o najväčší zachovaný stredoveký objekt v Nórsku. Okrem samotnej obradnej siene, ktorá sa nachádza na prvom poschodí, tu nájdete aj obytné a pracovné priestory. Sála slúžila od roku 1683 na skladovanie obilia, neskôr však bola zrekonštruovaná a vyzdobená maľbami od Gerharda Muntheho. Počas druhej svetovej vojny utrpela stavba veľké škody a po rozsiahlej rekonštrukcii tu bol vytvorený ideálny priestor pre konanie veľkolepých slávnostných akcií. Sieň bola spoločne so susediacou Rosenkratzovou vežou súčasťou významného opevnenia Bergenského hradu. Vežu nechal postaviť v roku 1560 Erik Rosenkrantz, ako svoje sídlo a neskôr slúžila na obranu samotnej pevnosti a prístavu.

Neďaleko sa nachádza aj ďalšia impozantná pamiatka mesta. Kostol Panny Márie, alebo Mariakirken, je najstarším kostolom v Bergene. Jedna jeho časť pochádza z 11. storočia, teda z obdobia, kedy Bergen obdržal od kráľa Olava Kyrre svoje mestské práva. Kostol v období hanzy využívali nemeckí kupci, ktorí ho bohato vyzdobili. Dnes tu môžete obdivovať úchvatnú barokovú kazateľnicu z roku 1677.

Ak vám ešte nestačilo potuliek po malebných bergenských uličkách a jeho pamiatok, za BUBO vám odporúčame ešte jednu atrakciu, ktorú je ideálne navštíviť najmä s deťmi či v prípade zlého počasia – tunajší krásny Podmorský svet. Nájdete v ňom početné zbierky morských aj sladkovodných živočíchov a rastlín. To všetko v deviatich rozmerných a 40 menších nádržiach. Naviac sú tu aj dva bazény s morskými vtákmi, tuleňmi a tučniakmi. Akváriá sú plnené prevažne morskou vodou z hlbín Byfjordu.

V prípade, že sa zaujímate o súčasné umenie, nevynechajte Kultúrne centrum USF - United Sardines Factory. Tento rozmerný komplex sa zameriava na hudbu, film, divadlo, tanec, vizuálne umenie a remeselnú výrobu súčasnosti

TOP 10 Bergenu #

1. Bryggen  -  Najslávnejšia časť Bergenu, ktorá je zapísaná v UNESCO. Prechádzka pomedzi drevené domčeky, ktoré sú krásne situované v prístave starého Bergenu. 

2. Rybí trh Bergenu - Prechádzka rybím trhom, nasávanie atmosféry a ochutnávanie rôznych dobrôt.

3. Výhľad z Fløyenu - Zašportujte si a vyšliapte si na vyhliadku nad mesto alebo sa hore vyvezte lanovkou. Výhľad rozhodne stojí za to, tak isto aj ako príjemná prechádzka pomedzi domy bergenčanov. 

4. Jazero Lille Lungegårdsvannet - Príjemné jazero v centre Bergenu. Nachádza sa v centre mesta a v jeho okolí nájdete mnoho zaujímavých budov, od hlavnej železničnej stanice, mestskej knižnice a galérií. 

5. Bergenhus - Pevnosť mesta spojená so zaujímavou históriou mesta. Vstup za hradby pevnosti je zadarmo, ale pokiaľ sa rozhodnete navštíviť Håkonshallen, budete musieť zaplatiť vstupné.

6. Kostol Panny Marie - Mariakirken je najstarším kostolom v Bergene. Kostol v období Hansy využívali nemeckí kupci, ktorí ho tak isto bohato vyzdobili. Dnes sa tu nachádza úchvatná baroková kazateľnica z roku 1677.

7. Pešia zóna Torgallmenningen - Prechádzka a nákupy na nákupnej pešej zóne Bergenu. 

8. Uličky v okoli Lille Øvregaten - Príjemné drevené domčeky, kde nazriete do nefalšovaného života bergenčanov. V uličkách nájdete príjemné drobné obchodíky a kaviarničky. 

9. Bergenská katedrála Domkirchen  - Jeden z najstarších a najzaujímavejších kostolov mesta, ktorý vo svojej architektúre prepája rôzne štýly a históriu spojené s ničivými požiarmi, ktoré poznačili dnešný vzhľad katedrály. 

10. Håkonshallen - Túto krásnu budovu nechal postaviť kráľ Håkon Håkonsson pre korunováciu a svadbu svojho syna Magnusa Lababøtera v roku 1261. Ide o najväčší zachovaný stredoveký objekt v Nórsku.

Tipy čo vidieť navyše Bergene #

1. Prehliadka Bryggenu spolu s múzeum Hansy a múzeum Bryggen – Ak sa chcete dozvedieť čo najviac o histórii mesta, nevynechajte obe múzeá, vďaka ktorým sa vám dostane fenomén Bryggenu pod kožu.

2. Lanovkami po okolitých kopcoch - Užite si tie najkrajšie vyhliadky na mesto z okolitých kopcov. Jednou z možností je lanovka, ktorý vás vyvezie na vyhliadku z Fløyenu. Nemenej atraktívna je i vyhliadka a cesta lanovkou na kopec Ulriken. Ak ste fanúšikom škandinávskych kriminálok a Jo Nesba, toto miesto by ste rozhodne nemali vynechať. Dýchne na vás atmosféra ako z jeho kníh... Ak máte viac času, odporúčame túru z Floyenu na Ulriken.

3. Galérie Bergenu - Bergen patrí určite k najkultúrnejším mestám Nórska, nájdete tu množstvo galérií s umením, ktoré stojí za to navštíviť. Podrobnejšie odporúčania na galérie nájdete v blogu.

4. Návšteva múzea Edvarda Griega - Museum Troldhaugen, Troldhaugvegen - ak ste fanúšikom tohto slávneho nórskeho skladateľa, rozhodne by ste nemali vynechať návštevu jeho múzea, sídliaceho v dome, kde žil a tvoril.

5. Bergenské akvárium - Navštívte toto unikátne akvárium s početnou zbierkou najrôznejších morských aj sladkovodných živočíchov a rastlín.

Niekoľko luxusných tipov pri návšteve Bergenu #

  1. Najlepší drink v meste - ak ste tak trochu bohémom a barovým povaľačom, rozhodne nevynechajte najlepší koktejlový bar mesta s príznačným menom No Stress. Nájdete ho priamo v centre mesta a odporúčame spraviť si rezerváciu, lebo v ňom býva naozaj plno.
  2. Rybí trh - Ochutnajte na rybom trhu delikátne dary mora, čerstvé krevety, všetky možné druhy rýb, alebo skutočnú lahôdku – veľrybie mäso! Ak by vám vonku bola zima, presuňte sa pokojne do krytej časti rybieho trhu a vychutnávajte si svoju dobrotu tam.
  3. Luxusná večera v starom Bryggene - na večeru vám odporúčame vynikajúcu reštauráciu Bryggeloftet & Stuene Restaurant, kde máte možnosť ochutnať nórsku kuchyňu spolu so špecialitami, ako je homária polievka, sobí steak, výborný nórsky losos a najčerstvejšie dary mora.
  4. Ochutnajte nórskeho kráľovského kraba - v Bergene nájdete niekoľko reštaurácií, ponúkajúcich nórskych kráľovských krabov, ktorí patria k najväčším lahôdkam Nórska. Odporúčame si ho vychutnať práve v krytej tržnici rybieho trhu.
  5. Koncert v Grieghallen - užite si v koncert niektorého z diel nórskych velikánov v jednej zo sál s najlepšou akustikou v Nórsku - Grieghallen.
Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 4949

Mohlo by Vás zaujímať

Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Na konci Nórska v Kirkenese Kirkenes

Kirkenes Na konci Nórska v Kirkenese

Mestečko Kirkenes, kde 400 km za polárnym kruhom slnko nezájde za obzor 70 dní. Koniec nórskeho Laponska neďaleko ruských hraníc, kde sa akoby…

Robert Taraba 8 min. čítania
Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť Geiranger

Geiranger Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť

Nórsko je krajina fjordov, nádhernej prírody a drobných dediniek a mestečiek, ktoré svojou architektúrou drevených domov krásne zapadajú do…

Robert Taraba 14 min. čítania
Magický okruh najkrajšími končinami Nórska Svolvaer

Svolvaer Magický okruh najkrajšími končinami Nórska

Pre mnohých cestovateľov je Nórsko najatraktívnejšou krajinou Európy. Čarovná zem fjordov, hôr, jazier, ľadovcov a prekrásnej prírody dostane snáď…

Ivana Tomášová 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.