Zakopané a klenoty poľských Tatier

Prehliadka

Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa nemusia báť, že nebudú medzi svojimi. Štatistiky hovoria o tom, že každoročne zaznamenáva domáci turizmus nárast, viac ako 20% Poliakov trávi leto tradične pri Baltickom mori, celoročne však vedú v štatistikách dovolenky v útrobách hôr a populárne mesto Zakopané, ktoré je k nim najbližšie. Kým Poľsku pripadá len jedna pätina celkovej rozlohy Tatier, navštevuje ich rovnaké množstvo návštevníkov ako našu slovenskú časť.

V Poľsku som strávila časť svojho života a tak sa neodmysliteľne stalo aj mojou súčasťou. Žila som viac ako dva roky v Krakove a keďže hory sú mojou srdcovkou, Zakopane a poľské Tatry som navštevovala vďaka svojej blízkosti pomerne často. Zakopane nám má čo ponúknuť v každom ročnom období, nie nadarmo ho domáci nazývajú hlavné zimné mesto Poľska.

Tatranská panoráma nás dokáže vždy uchvátiť.
Foto: Arek Socha z Pixabay

Centrum mesta predstavuje reprezentatívna ulica Krupówki, je to najznámejšia promenáda v Poľsku, atmosféru horského mestečka dotvárajú obchody s vybavením pre horskú turistiku ale aj obchody so suvenírmi, Poliaci sú rodení obchodníci a táto ulica je toho príkladom. Kým vo vzduchu rozvoniava grilovaný oštiepok, hrá tradičná goralská hudba, vy si môžete vychutnávať prechádzku po tejto uličke a pri troche šťastia sa kochať výhľadom na vrch Giewont. Najvyšší vrch v poľských západných Tatrách - Giewont rozhodne patrí k najnavštevovanejším, pre Poliakov je niečo ako pre nás Kriváň. Giewont má viacero naj, kríž, ktorý sa na ňom čnie, je najväčší vrcholový kríž, a vidno ho už z diaľky, ako som spomínala je najnavštevovanejší a tým pádom sa k nemu viaže aj najväčšie množstvo úmrtí, počas búrky sem rozhodne nelezte, kríž je ako hromozvod. Podľa nejednej poľskej legendy spia v Tatrách chrabrí rytieri, ktorí v časoch útrap a núdze vyjdú na pomoc poľskému národu. Najväčší a najsilnejší z nich skamenel práve na Giewonte. Pri istej dávke fantázie možno tohto rytiera uvidite zo severnej podtatranskej strany. Leží na chrbte s hlavou obrátenou k západu a v skrížených rukách drží obranný štít. Ak sa v Poľsku deje niečo prevratné, rytier sa prebudí a bude chcieť vstať. A práve vtedy sa hora drobí a padajú z nej kamene. Naposledy sa tak stalo v roku 1981, kedy poľskí komunisti vyhlásili výnimočný stav. S tatranskými rytiermi sa preto radšej nezahrávajte a nepodceňujte výstup na štíty.

Lonely Planet vyhlásila slovenské Vysoké Tatry za najlepšiu letnú turistickú destináciu Európy a čo takto navštíviť ich poľskú stranu, po ich návšteve sa už nikdy nebudete chcieť vrátiť na zem.

Morské oko alebo najpopulárnejšia túra v Tatrách #

K neodmysliteľným miestam v poľských Tatrách patrí Morské oko, je to najväčšie pleso v Tatrách bez ohľadu na hranice, jednoznačne patrí k miestam, ktoré by ste mali vidieť. Morské oko sa niekedy nazývalo aj Rybie pleso, vzhľadom na jeho prirodzené zarybnenie, čo nie je u tatranských plies zvyčajné. Pomenovanie Morské oko je zviazané so starou legendou, podľa ktorej bolo pleso pod zemou spojené s morom. Zo Zakopaného sa dostanete na parkovisko Palenica Bialczanska buď autobusom, ktorý premáva pomerne často, alebo autom, zo slovenskej strany treba ísť do Tatranskej Javoriny, odtiaľ prejdete cez Lysú Poľanu a hraničný priechod, za ktorým hneď odbočíte doľava a už ste na parkovisku, parkovné je 20 PLN na deň, okolo deviatej ráno už parkovisko bude plné turistov.

Túra je to nenáročná, k Morskému oku vedie asfaltová cesta, bez problémov sem vyjdete s kočíkom, deťmi alebo s domácimi zvieratkami, ak by ste však nezvládli ani to, viete sa vyviezť vozom ťahanom koňmi. A potom sa môžete kochať na Morské oko, najväčšie tatranské pleso s rozlohou takmer 35 hektárov, ktoré dosahuje v svojich útrobach hĺbku viac ako 50 metrov. Nachádza sa tu aj Chata Morské oko, kde si môžete dať občerstvenie alebo tu dokonca aj prespať a na druhý deň vyraziť napríklad na Rysy. Chata však v lete býva preplnená a odporúčame skorú rezerváciu, mne osobne sa stalo, že som spala na podlahe spolu s ďalšími desiatimi turistami.

Rysy - na streche Poľska #

Na Morskom oku sa naša túra nekončí, práve odtiaľto pokračujeme na najvyšší poľský štít. Prechádzame okolo Morského oka a na smerovníku už vidíme našu ďalšiu zastávkou, Čierne pleso alebo Czarny staw pod Rysmi, mala by to byť hodinka, nenechajte sa však odradiť pohľadom na strmý chodník do neba, nie je to také strašné. Cestu k Čiernemu plesu lemuje vodopád, a už odtiaľ sa nám naskytnú krásne výhľady na Morské oko z výšky. Na Rysy je už trasa podstatne náročnejšia, na vrchol sa budete štverať zhruba tri hodiny na reťaziach strmo hore, Poliaci si často vyberajú ľahšiu variantu a na vrchol sa vydajú zo slovenskej strany. Ako pri každej turistike už keď ste na vrchole, tak si poviete že toto rozhodne stále za to, v našom prípade to nebolo inak. 

4 fotografie

Cesta na Rysy rozhodne stojí za to, či už z poľskej alebo slovenskej strany.

Objavujeme majestátne poľské plesá #

Dolina Piatich poľských plies patrí k miestam, ktoré rozhodne stoja za návštevu. Ako už vyplýva z názvu, dolinu tvoria plesá, vodopády a ľadovcové formy. Najväčšie z nich Wielki Staw Polski tvorí začiatok potoku Roztoka, ktorý padá z prahu plesa a vytvára vodopád Siklawu. Nad dolinou vyčnievajú monumentálne žulové štíty, plochy kosodreviny vytvárajú nádhernú scenériu spolu s vodnými hladinami jazier. V doline sa nachádza Chata piatich poľských plies, ktorá je dôležitým východiskovým bodom na najextrémnejšie trasy, ako napr. na Orliu Perć, takisto aj na tejto chate si radšej zarezervujte izbu v predstihu a v zime tu platí uzávera chodníkov. Veľké poľské jazero - Wielki Staw Polski je tatranské ľadovcové jazero, ktoré je druhým najhlbším jazerom v Poľsku. Nachádza sa v Doline piatich poľských plies, v poľskej časti Vysokých Tatier. Niektoré pramene uvádzajú, že je v skutočnosti najväčšie pleso v Tatrách, teda väčšie ako Morské oko, ktorého hladina bola odmeraná ešte v roku 1934 za vyššieho stavu vody. V prípade hĺbky je pleso so svojimi 79,3 metrami najhlbším tatranským plesom. Wielki Staw Polski drží i druhý primát. Vo svojom obrovskom rezervoári zadržuje až 12 miliónov m3 vody, čo je viac ako celkový objem vody všetkých plies na slovenskej strane Vysokých Tatier a viac ako jedna tretina objemu všetkých tatranských plies. Pleso drží ešte jedno prvenstvo, je najdlhším plesom o dĺžke asi 1 km spomedzi všetkých tatranských plies.

Kasprowy wierch, Kasprov vrch by sme mohli prirovnať k nášmu Lomnickému štítu, čo tak asi tieto dva štíty majú spoločné? Na obe jazdí lanovka a obe sa tešia obrovskej popularite vďaka krásnym výhľadom. Obľubujú ho hlavne rodiny s deťmi, lanovka jazdí prakticky stále, ak to dovoľuje počasie. Výhľad odtiaľ máme na náš Kriváň a Tichú dolinu, a na poľskej strane vidíme Bystrú dolinu a Dolinu Suchej vody a množstvo okolitých vrcholkov. Kasprov vrch dostal podľa ľudových povestí svoje pomenovanie po goralovi Kasperovi, ktorý sa staral o tento vrchol.

Do Červených vrchov len z poľskej strany #

Ak túžite vidieť Červené vrchy, musíte sa vybrať do Poľska, zo slovenskej strany je tento výstup legálne nepriechodný, takže tadiaľ cesta nevedie. Z poľskej strany sa dostanete na hrebeň bez problémov, u nás však ochrancovia prírody povedali rázne nie. Buď sa vydáte lanovkou na Kasprov vrch a budete pokračovať odtiaľ, alebo sa na hrebeň dostanete z dedinky Kiry, odporúčame vyraziť skoro ráno. Výhľady určite stoja za to, celé Západné Tatry máte ako na dlani, Bystrú, Blyšť, Klin, Jakubinú až  po  Roháčske Tatry. Prakticky celý hrebeň Červených vrchov je jedna veľká vyhliadková trasa, ale ak mám vybrať jeden bod, tak by to bol centrálne umiestnený Malolučniak - Małołączniak (2096 m), leží medzi Kondratovou kopou a Kresanicou. Na Kondratovej kope možno stretnete väčšie množstvo turistov ktorí to budú mať namierené na národný vrch Giewont. Posledný na hrebeni je vrch Temniak, podľa toho z ktorej strany sa k nemu vydáte, je rozhodne hodný svojho mena, a jeho strmé úbočia pôsobia holo, tmavo a odmerane. Turistika aj tu ponúka viacero variánt, a jednou z možností je pokračovať práve na Kasprov vrch a odtiaľ sa dostať lanovkou naspäť do Kužníc.

Svinica – najzápadnejší vrch Vysokých Tatier #

Svinica, Świnica je vrch, ktorý leží priamo na štátnej hranici medzi Slovenskom a Poľskom, na hlavnom hrebeni Vysokých Tatier. Vďaka svojej výhodnej polohe je často navštevovaný, od vrcholovej stanice lanovky vedúcej z poľskej strany Tatier na Kasprov vrch je vzdialený len 3 km. Pohľady zo Svinice na okolité rázsochy, vrchy a doliny Vysokých a Západných Tatier sú nádherné a veľkolepé. Na poľskej strane Tatier nás uchváti najmä pohľad do širokej Doliny piatich poľských plies. Cesta na vrchol dosť overí vašu odolnosť a možno prekonáte aj strach z výšok. Svinica je tiež obľúbeným cieľom zimných výprav, často sa používa na výučbu zimnej alpskej turistiky.

Babia hora - kráľovná Beskýd #

Pôvod názvu Babia hora je nejasný, zvykne sa odvodzovať od slova baba, ktoré však môže mať viac významov, ako napríklad žena, ale tiež čarodejnica.
Babia Góra - krásna a rozmarná, často označovaná ako „kráľovná Beskýd“ - sa spomína už v neskorom stredoveku. Podľa niektorých starých legiend je Babia Góra sediacou starou ženou, ktorá skamenela, alebo obrovskou hromadou odpadu, ktorú nahromadili ženy navštevujúce blízku svätyňu. Vrchol Babej hory bol medzi miestnymi obyvateľmi známy po stáročia ako miesto, kde mali čarodejnice soboty. Poliaci nazývajú samotný vrchol - Diablak a Nemci podobne - Diablova hora. Babia hora je opradená mnohými povesťami,na vrchole bolo viacero horských chát a útulní, ktoré po stáročia zruinoval vietor alebo požiare od roku 1949 je teda vrchol bez chaty. Babia hora sa nachádza na slovensko-poľských hraniciach s výškou 1725 m.n.n. a na vrchole je umiestnená pamätná tabuľa pápeža Jána Pavla II., ktorý na vrch viackrát vystúpil ešte ako krakovský arcibiskup.

Pri výstupe na Babiu horu si dávajte pozor, hlavným dôvodom nebezpečenstva je veľmi premenlivé počasie, tento vrch sa nazýva aj „Matka zlého počasia“ alebo “Rozmarná žena”, a nie pre nič za nič, často tu fúka silný vietor, v prípade hmly sa môžete ľahko stratiť a počasie je vo všeobecnosti na horách vrtkavé. 

3 fotografie

Za odmenu si doprajeme dobroty z pravej poľskej kuchyne

Najpestrejšia dolina v Tatrách #

Dolina Chocholowska je úprimne moja najobľúbenejšia dolina, okrem iného je aj najdlhšia a najväčšia dolina v Tatrách. Cez víkend ju v jari navštívi až 60 tisíc turistov, cez týždeň menej, a za všetko môže jedna malá, no rozhodne nie nenápadná kvetinka. Šafran karpatský sa tu ukazuje vo svojej paráde keď zima vedie súbojom s prichádzajúcou jarou. Kvitne od marca do apríla, všetko záleží od dĺžky a intenzity zimy, stačí sledovať pár horských portálov a to že kvitnú krokusy sa určite dozviete. Kvety začínajú kvitnúť už pod pokrývkou snehu, preto ich vidno ako prvé, hneď po dlhej zime sú lúky odeté do kraśnych fialových šiat. Výlet do doliny Chocholowskej je skôr príjemnou prechádzkou, ktorá nám zaberie 3-4 hodinky. Je potrebné pripraviť sa na davy turistov a dodržiavať pravidlá ktoré platia v Národných parkoch a kvety rozhodne netrhať, ide o ohrozený druh, ktorý je zákonom chránený, a hrozí za to pokuta.

2 fotografie

Dolina Chocholowska hrá farbami

Zakopané je mestečko, ktoré žije tradíciami a turistikou, čo je krásna kombinácia. Nadobudla som tu pocity, ktoré mi u nás doma v Tatrách chýbali, turizmus je tu na trochu inej úrovni. Návštevu Zakopaného a Tatier odporúčam, aj ak si chcete doplniť obraz o Vysokých a Západných Tatrách a pozrieť sa ne doslova a do písmena z iného uhla. Možnosti na turistiku je neúrekom a ja som spomenula len pár z nich, ja sa sem určite vrátim a čo vy?

Čo vidieť navyše? #

1. Termálne kúpele a ich návštevu po náročnej turistike nesmiete vynechať. Južná časť Poľska je bohatá na termálne pramene a kúpeli je v okolí neúrekom. Či už sa rozhodnete pre Bialku Tatrzańsku a Termy Bania, alebo dáte prednosť akčnému svetu v Bukowine Tatrzańskej a navštívite Termy Bukowina, kde nájdete 20 bazénov, 3 sauny a ktovie čo všetko ešte. Ja osobne mám rada Termy Szaflary, ktoré patria k menším, a hlavne po lyžovačke si viete vychutnať chladnú večernú atmosféru v termálnej vode. Dokonca aj Zakopane má svoj Aquapark ale za zmienku stoja Termy Chocholowskie, ktoré sú už na trochu vyšśej úrovni nehovoriac o tom, že takmer všetky nám ponúkajú výhľad na hory.

2. Snežný labyrint v Zakopanom je každoročne najväčší na svete, minulý rok predstavovala rozloha labyrintu viac ako desať tenisových kurtov. Budovanie tejto zimnej ríše divov trvalo asi mesiac, do prác sa zapojilo 50 pracovníkov a bolo použitých viac ako 60 000 ľadových blokov, aj Stanley Kubrick by bol na tento labyrint hrdý. Okúzľujúca ľadová stavba je doplnená aj snehovým hradom, ktorý je plný komôr so skrytými pokladmi a ľadovými sochami.

3. Lokálne špeciality, Poliaci si na tatranských a goralských jedlách postavili malý biznis, nájdete tu gurmánske pochúťky ako nikde inde nie. Pečené rebierka, kolená, pstruhy, kapustnica, plnené kapustné listy, tatranský kotlík ktorý predstavuje hovädzí guláš so smotanou a kôpor v týchto tradičných jedlách nesmie chýbať. V zime vás zahreje varené víno alebo Grzaniec - varené pivo so sirupom. Poliaci si na rozdiel od nás na gastronómiu a tradičné jedlo potrpia.

4. Kulig bol pôvodne sánkarsky sprievod organizovaný medzi poľskou šľachtou. Z jedného kaštieľa do druhého prebehla jazda na saniach a kočoch ťahaných koňmi, ktorá sa všade spájala s výdatným jedlom a potom tancom a spevom. V súčasnosti sú jazdy Kuligom obľúbenou turistickou atrakciou v poľských Tatrách, ktoré sa propagujú a praktizujú na miestach ako Zakopane.

5. Múzeum oštiepkov je ukážkou lásky ku syrom, tu môžete na vlastnej koži zažiť ako sa vyrába tento najobľúbenejší vysokohorský syr. Návštevníci sa aktívne podieľajú na jeho výrobe a učia sa o tradičnom pastierskom vybavení, dostanete formičku do ktorej dáte zmes a vyrobíte si originálny suvenír. Oštiepky a syry sú všadeprítomné a zo salašov a údiarničiek sa dymí po celý rok.

6. Dostupná zimná lyžovačka, kým Poliaci majú v obľube náš Chopok, ktorého názov majú problém vysloviť, my ěste len objavujeme ich lyžiarske strediská. Tých je neúrekom, vybrať sa môžete do niektorých z lokalít ako sú Čierna hora, Zieleniec, Sudety wschodnie, Białka Tatrzańska, Jaworzyna Krynicka. Bialka tatrzańska patrí medzi najpopulárnejšie má 23 trás s dĺžkou viac ako 16 kilometrov a nájdeme tu trasy ako pre začiatočníkov, tak aj pre pokročilých.

7. Lanovka na Kasprov vrch je jedinou vysokohorskou lanovkou v Poľsku. Za 12 minút zdoláte prevýšenie 936 metrov a ani sa nenazdáte a ste na vrchole. Cena obojsmerného lístku sa pohybuje okolo 89 PLN v čase letnej sezóny, ak by ste sa rozhodli, že navštívite aj termálne kúpele, viete si kúpiť kombinovaný lístok spolu s lanovkou.

8. Gubałówka je menší vrch nad mestom Zakopane. Je obľúbeným miestom pretože ponúka výhľad nielen na mesto, ale aj na Tatry.  Na vrchol sa môžete nechať vyviesť sedačkovou lanovkou priamo z centra mesta Zakopane. Keď už nestíhate žiadnu turistiku, na vrchol môžete ísť kľudne na otočku alebo si tu vychutnať nedeľnú večeru.

9. Silvester, Veľká noc, rozlúćka so slobodou alebo narodeniny na horách. Stále je dôvod na oslavu a na horách má všetko inú atmosféru a špecifickú výnimočnosť, tak prečo neoslavovat práve v Poľsku. Turistika letná, zimná akákoľvek. Nájdite si tú tvoju trasu a vydajte sa objavovať krásy tatranskej prírody, možno práve tu nájdete inšpiráciu.

10. Dom do góry nogami, Dom hore nohami je zaujímavá atrakcia, mnohí tento zážitok považujú za veľmi intenzívny. Naklonená rovina podlahy a zariadenie vytvára optické klamy, ktoré nemusia byť veľmi príjemné pre všetkých, môžete si tu však spraviť unikátne fotky, popusťte medze svojej fantázii.

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 28399

Mohlo by Vás zaujímať

Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola Varšava

Varšava Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými…

Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska Gdaňsk

Gdaňsk Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná…

Eva Andrejcová 15 min. čítania
Zakopané a klenoty poľských Tatier Zakopane

Zakopane Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa…

Eva Andrejcová 11 min. čítania
To najlepšie z Poľska Blog

Blog To najlepšie z Poľska

Je to krajina o ktorej sa veľa nehovorí ale rozhodne má čo ponúknuť. Náš severný sused sa stáva stále zaujímavejšou turistickou destináciou.…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Poľsko - najväčšie poklady suseda Blog

Blog Poľsko - najväčšie poklady suseda

Navštíviť Poľsko - to je ako výlet do búrlivej histórie, počas ktorej si táto veľká krajina musela prejsť naozaj všeličím, kým okúsila vytúženú…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.