Santiago de Cuba - prvé hlavné mesto Kuby

Prehliadka

Santiago de Cuba - prvé hlavné mesto Kuby

Druhé najväčšie mesto Kuby, a zároveň prvé hlavné mesto ostrova po tom, ako ho založil španielsky conquistador Diego Velázquez, ktorý sa stal guvernérom ostrova a svoj palác si dal postaviť práve v Santiagu. Hlavné mesto salsy, tanca, zábavy a hudby. Úžasný mix rôznych kultúr, ale hlavne africkej, karibskej, španielskej a francúzskej, toto všetko je Santiago. Opýtajte sa Kubáncov kdekoľvek na Kube, kde sú najlepšie festivaly a párty? Každý vám svorne odpovie, že v Santiagu. Metropolu východu s BUBO na veľkom okruhu Kuba Absolut Total zažijete!

Santiago Počasie

slabý dážď

slabý dážď

32°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:59

Západ slnka 19:16

Dážď 0.43mm

Tam, kde sa tvorila história Kuby
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

Metropola východnej Kuby #

Santiago leží na juhovýchode ostrova, pri zátoke s rovnomenným názvom, obklopené množstvom lesov pohoria Sierra Maestra a niekoľkými národnými parkami. Nachádza sa neďaleko Karibského mora, ale keďže pobrežie je značne skalnaté, pláže nájdete ďalej od mesta. Prítomnosť Karibiku ale pôsobí aj na počasie, a tak v Santiagu býva počas dňa veľmi teplo. Niekedy až pekelne horúco. Myslite na to, keď vyrazíte ráno do ulíc. Čiastočne tomu pomohol aj hurikán Sandy v roku 2012, ktorý sa prehnal oblasťou na západ od Santiaga rýchlosťou 185 km/hodinu a po celom ostrove spôsobil škody za 2 miliardy dolárov. V Santiagu ako bonus zničil a vyvrátil väčšinu stromov, a tak je teraz v meste oveľa menej tieňa.

Plánujete návštevu tohto stále neobjaveného mesta? Inšpirujte sa našou BUBO prehliadkou! Začíname na najznámejšom kubánskom cintoríne, národnom cintoríne Santa Ifigenia. Pekný biely mramorový cintorín vám môže pripomínať známy cintorín Recoleta, ktorý sa nachádza v Buenos Aires. Práve na tomto cintoríne sú uložené pozostatky veľkých kubánskych osobností, ako Padre de la Patria, otec vlasti Carlos Manuel de Céspedes, najväčší hrdina kubánskeho národa José Martí, zakladateľ legendárneho hudobného zoskupenia Buena Vista Social Club Compay Segundo a od roku 2016 aj Fidel Castro. Množstvo hrobov z bieleho mramoru, kubánske aj revolučné vlajky, väčšie aj menšie panteóny, ten najväčší patrí, samozrejme, José Martímu. Každých 30 minút (vždy každú celú a polhodinu) môžete zažiť zaujímavú výmenu stráží, ktorá trvá do 15 minút. Cintorín je otvorený denne od 8:00 - 18:00. Strávite tu približne 60 minút.

4 fotografie

Vyberte sa za najzaujímavejšími pamiatkami Santiaga

Miesto, vďaka ktorému sa stal Fidel Castro známy po celej Kube

Čestná stráž si drží svoju dôstojnosť
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

Revolúcia! #

Pokračujeme na miesto, ktoré sa spája s modernými dejinami Santiaga. Miesto, vďaka ktorému sa stal Fidel Castro známy po celej Kube. Prichádzame ku kasárňam Moncada. Z cintorína Santa Ifigenia je to približne 10 minút, taxi vás sem vie doviezť za 100 - 200 CUP. Práve tieto kasárne, v tom čase druhé najväčšie na Kube, si vybral mladý Fidel Castro ako cieľ pre svoj útok, aby získal zbrane a začal ozbrojený boj proti prezidentovi Batistovi. Útok sa uskutočnil dňa 26. júla 1953. Následne sa celé ich ozbrojené hnutie začalo nazývať Hnutie 26. júla. Múzeum venované tomuto útoku dnes ponúka dobové predmety, zámery, a expozície sú chronologicky vedené, od začiatku výstavby kasární, cez samotný útok, cez revolučné boje v okolitých horách Santa Clara, až po víťazstvo revolúcie. Aktuálne sa v budove kasární nachádza škola. Fotenie je dovolené iba po zakúpení špeciálneho lístka. Múzeum si obehnete za približne 30 minút.

Neďaleko kasární sa nachádza Námestie revolúcie. Preprava taxíkom vás vyjde na približne 80 - 150 CUP. Námestie, ktoré je známe aj ako Plaza Antonio Maceo, je venované tomuto veľkému bojovníkovi (pozn: za oslobodenie Kuby spod španielskej koloniálnej nadvlády počas 10 ročnej vojny). Na námestí na nachádza veľká Maceova jazdecká socha od miestneho autora Alberta Lescaya. So svojou výškou 16 metrov je to zároveň najvyššia jazdecká socha v celom Karibiku. Okolo sochy sa nachádza 23 mečov, ktoré majú symbolizovať dátum 23. marca 1878, kedy Kubánci odmietli španielsku verziu ponúkaného mieru. Zdržíte sa chvíľku, je to otvorená plocha a bude horúco.  

3 fotografie

Po stopách histórie

Centrum s najstarším palácom na Kube #

Presúvame sa do centra mesta naším súkromným BUBO autobusom. Ak pôjdete taxi, cesta trvá približne 10 až 15 min a bude vás stáť 100 - 200 CUP. Námestie Parque Céspedes (Park Céspedes) môžeme považovať za hlavné námestie v historickom jadre mesta. Všetky dôležité budovy sa nachádzajú práve tu. Napriek tomu, že Santiago nemá veľké historické centrum, má veľmi príjemnú atmosféru. Tu na východe nájdete tú autentickú Kubu. Akonáhle nájdeme tieň, môžeme sa trochu porozhliadnuť. V strede sa nachádza busta Carlosa Manuela de Céspedes, bojovníka, ktorý podnietil národ ku bojom za nezávislosť. Námestiu dominuje Metropolitná katedrála zo 16. storočia, aktuálne po rekonštrukcii. Vedľa katedrály po ľavej strane sa nachádza hotel Casa Granda Iberostar. Naľavo od hotela pekný mestský palác, ktorý dnes slúži ako Casa de la Cultura Miguel Matamoros (dom kultúry). Oproti katedrále sa nachádza budova radnice. Navyše, zo stredného balkóna 1. januára 1959 Fidel Castro vyhlásil víťazstvo revolúcie.

Naľavo od radnice sa nachádza aj veľmi pekná koloniálna budova zo 16. storočia, zároveň je to aj najstaršia budova v meste. Spoznáme ju podľa koloniálneho dlhého balkónu. Je to palác Diega Velázqueza, conquistadora a neskoršieho guvernéra ostrova. V paláci sa dnes nachádza múzeum.

BUBO TIP: na námestie si vyčlente aspoň 15 minút. Je možné navštíviť aj katedrálu. Všimnite si pri vstupe sochy Krištofa Kolumba a španielskeho kronikára Fray Bartolomeja de las Casas.

Na námestí sedí veľa miestnych Kubáncov, ktorí užívajú siestu. Ak máte chuť spoznávať ešte viac, Poďte s nami ďalej! Prejdeme uličkou napravo od radnice General Lacret, jeden blok dole a zabočíme doprava. Prídeme na príjemnú pešiu zónu, ktorej časť spolu prejdeme. Iba miestni a naša BUBO skupina, žiadni turisti. Celkovo na východe Kuby nájdete minimum turistov. Prejdeme štyri bloky a prídeme do parku na námestí Plaza Dolores. Opäť príjemný parčík s posedávajúcimi Kubáncami. Dajte si obed alebo dobré mojito v okolitých reštauráciách, napr. Restaurante Matamoros alebo Restaurante Don Antonio. Ak vládzete, môžete pokračovať ďalej, ešte štyri bloky rovno po ulici Francisco Aguilera a prídete na námestie Plaza de Marte. Na námestí sa v minulosti konali verejné popravy, dnes je to námestíčko, kde máte reštaurácie, bary, a tiež aj dobrý jazzový klub Iris.

3 fotografie

Život v centre Santiaga

BUBO TIP: Vychutnajte si kávu alebo miešaný koktejl v bare na streche hotela Casa Granda. Luxusný výhľad na mesto a okolie.

Najkrajší západ slnka #

Čo tak si ísť pozrieť Karibik z peknej vyhliadky? V BUBO si pevnosť El Morro nechávame na koniec, pretože vieme, kedy je najlepšie svetlo. Zoberte si taxi z námestia Plaza de Marte, alebo Plaza Dolores, v cene 200 - 300 CUP. Cesta trvá približne 25 minút. Z parkoviska, kde vystúpite, je to približne 200 metrov, prejdete obchodnú uličku, kde vám budú predávať rôzne suveníry, alkohol, a iné. Pevnosť Castillo de San Pedro de la Roca del Morro je opevnenie zo 16. storočia, ktoré postavili Španieli, aby chránili vstup do mesta cez úzky prieliv. Pevnosť, ktorá je od roku 1997 zapísaná na zoznamoch UNESCO, mala hlavne obranný charakter, a tak tu nenájdete nejaké zdobené korunovačné sály, a podobne. Na druhej strane, môžete  sa tešiť na krásne a fotogenické zábery na celé okolie, na samotné mesto a v pozadí aj santiagské letisko. Pevnosť El Morro je otvorená denne od 9:00 - 19:00. Fotenie je dovolené iba po zakúpení špeciálneho lístka. Dajte si príjemnú podvečernú prechádzku a vyčleňte si aspoň 45 až 60 min.

3 fotografie

Historická pevnosť El Morro

Doprava #

Na prepravu po meste, okrem pešieho presunu, odporúčame využiť bežné taxi vozidlá, veľakrát sú to staré americké vozidlá z 50. rokov. V rámci mesta vás odvezú aj motorky, Santiago je známe tým, že moto taxikári tu úplne bežne nahradzujú bežné vozidlá. Každý motorkár má helmu navyše a rád vás odvezie hocikam v rámci mesta. Cena cca 30 CUP a viac, záleží od vzdialenosti. Takýto zážitok ale neodporúčame. Vodiči Santiaga nemajú po Kube najlepšiu povesť, a dokonca sa označenie "jazdíš ako v Santiagu" stalo označenie pre nebezpečnú jazdu.

Spojenie s okolitým svetom, hlavne s mestami Guantanamo, Baracoa, Holguín a Havana, zabezpečujú autobusové linky. Turista môže využiť autobusy spoločnosti Viazul, lístky sa kupujú osobne na autobusovej stanici, hoci linky sú častokrát nepravidelné a nie vždy je dostatok lístkov  v predaji. Overte si dostupnosť minimálne niekoľko dní vopred, telefonicky alebo ideálne osobne.

Vnútroštátne letecké spojenie zabezpečuje štátna kubánska spoločnosť Cubana de Aviación a medzinárodné lety ostatné letecké spoločnosti z medzinárodného letiska Antonio Maceo Santiago de Cuba.

Ubytovanie #

Iberostar Heritage Casa Granda je luxusný hotel zo siete Iberostar, nachádzajúci sa v historickej budove na hlavnom námestí Parque Céspedes. Hotel si uvádza 4*. Tento boutique hotel rodinného typu ponúka okrem výbornej lokality aj niekoľko reštaurácií a bar na streche hotela s luxusným výhľadom na celé mesto.

Hotel Versalles je hotel, ktorý sa nachádza v štvrti Versalles. Má označenie kubánske 3*, čo v našom ponímaní znamená slabšie 3*. Ubytovanie je riešené v radovej zástavbe izieb, alebo v dvojpodlažných chatách, ktoré sú rozmiestnené po celom areáli. Hotel ponúka denný bar, kde Vám ochotne pripravia kávu, aj ranné mojito. Za recepciou na spodnom podlaží sa nachádza reštaurácia, aj pódium, kde sa koná večerný program. Dajte si večer dobrý drink a vychutnajte si večernú show. Hotel ponúka aj bazén. Vzdialenosť od centra historického mesta Santiago je približne 10 až 15 min.

Okrem toho sa v meste nachádza niekoľko možností ubytovania v Casas particulares, súkromných izbách/domoch, ktoré prenajímajú miestni obyvatelia. Tieto ubytovania sú skôr jednoduchšieho štandardu. Hľadajte na domoch symbol - modrú dvojramennú kotvu.

Odporúčané reštaurácie:

Iré a Santiago, adresa: Calle Calvario

El Madrileño, adresa: Reparto Santa Barbara, Av.8, Calle 3-5 Reparto Vista Alegre

Los Naranjos, adresa: Pedro Alvarado

Paladar Salon Tropical, adresa: Luis Fernández Marcané

Odporúčané bary:

Casa de la Trova Pepe Sánchez, adresa: Calle Heredia

BUBO odporúča: Bar na streche hotela Casa Granda, adresa: Parque Céspedes

BUBO TIP: El Morro, štátna reštaurácia pri pevnosti El Morro, v ktorej jedol aj Paul McCartney, ponúka aj luxusný výhľad na Karibik. Adresa: Carretera El Morro

Počasie #

Východná časť Kuby leží v niekoľkých klimatických pásmach. Oblasť Santiaga leží na juhu pri Karibskom mori, čo jej zaručuje dostatok tepla a slnka. Priemerná denná teplota sa štandardne pohybuje medzi 21 - 32°C. Inými slovami, je tu naozaj teplo. Nezabudnite počasiu prispôsobiť aj prehliadku mesta a vziať si ochranu proti slnku, ako pokrývku hlavy, slnečné okuliare aj opaľovací krém. Pite dostatok tekutín.

TOP 10 zážitkov Santiago de Cuba: #

1) Cementerio Santa Ifigenia - návšteva kubánskeho národného cintorína je doslova podmienkou. Pekné pietne miesto plné mramorových kaplniek a hrobov, kde sa okrem iných nachádzajú hrobky kubánskych osobností, ako José Martí, Compay Segundo a Fidel Castro. Každých 30 minút môžete zažiť zaujímavú výmenu stráží, ktorá trvá do 15 minút. Cintorín je otvorený denne od 8:00 - 18:00. Kvôli horúcemu počasiu odporúčame v ranných až do obedných hodinách.

2) Salsa - tento latinskoamerický tanec je na Kube nesmierne populárny, nakoniec, existuje aj jeho kubánska verzia Salsa cubana. Ak ešte niekde uvidíte na Kube tancovať ľudí na ulici, tak je to práve východ Kuby a oblasť Santiaga. Hlavné mesto salsy, tanca a hudby sa nezaprie. V meste máte niekoľko výborných tanečných škôl, ktoré vás radi naučia minimálne základ salsy, vo veľmi priateľskej atmosfére a s úsmevom na tvári, napríklad Sandunga Dance School, Salsidance alebo La Terraza de Salsa Casa Maritza.

TOP BUBO zážitok: Naučte sa základné SALSA kroky, ktoré si potom viete aj rovno vyskúšať v jednom z kubánskych barov.

3 fotografie

Čo si ešte pozriete v Santiagu?

3) Bazilika El Cobre - najznámejšie pútnické miesto na Kube leží približne 25 km západne od mesta. Kostol pôvodne z 20. storočia je dodnes živý a denne prichádzajú pútnici aj turisti. Vo vnútri sa nachádza oltár so sochou Panny Márie Caridad del Cobre, patrónky Kuby. Navyše tam nájdete aj rôzne spomienkové predmety osobností kubánskych dejín a športovcov. Symbol Caridad del Cobre je slnečnica, v okolí kostola môžete zakúpiť kytice a rôzne vence.

4) Parque de la Alameda - príjemný park, oddychová zóna a zároveň promenáda (taká santiagská verzia Malecónu). Od Parque Céspedes vzdialený približne 10 minút pešo. Urobte si typickú foto s nápisom Cuba. Priamo odtiaľto chodia vozíky ťahané koňmi až ku cintorínu Santa Ifigenia, po ulici Avenida Jesus Menendez.

5) Rum Santiago – keď sa opýtate Kubáncov, ktorý rum majú najradšej, väčšina vám povie: Santiago. Kvalitný, dobrý rum s jemnou chuťou sa priamo v tomto meste vyrába. Môžete si zakúpiť biely, tmavý Añejo, 11-ročný, 12-ročný, prípadne staršie. Turistom ho zvyknú ponúkať aj na ulici za oveľa nižšie ceny, ale opatrne, v tomto prípade môže ísť o falzifikáty.

6) Autenticita východnej Kuby – počas horúceho dňa budete vyhľadávať tieň, ale večer, keď je príjemná, voňavá noc, je žiaduce si dať jedno mojito, v jednom z barov na Parque Céspedes alebo Plaza Dolores a sledovať život týchto prirodzených a spontánnych Kubáncov.

7) Pevnosť El Morro – toto opevnenie pôvodne zo 16. storočia malo za úlohu brániť vstup do mesta. Dnes ponúka dych berúce výhľady na šíri Karibik, aj na zelené pohorie Sierra Maestra v pozadí. Pre lepšie fotky odporúčame navštíviť v poobedňajších hodinách.

8) Casa de la Trova Pepe Sánchez - čo tak vychutnať si príjemný teplý voňavý karibský večer a zároveň zužitkovať, čo ste sa naučili v škole salsy? Zájdite si do niektorého z tanečných klubov/barov, kde vám živá kapela zahrá tie najlepšie skladby na salsu. Začiatok je približne o 21:00 - 22:00. Štandardne platí, že najlepšia zábava začína po 23. hodine. Zvykne sa platiť vstup, pre turistov 20 - 150 CUP.

9) Playa La Estrella - v preklade Hviezda,  pláž v malej zátoke leží  blízko Santiagského prielivu, priamo pri ceste, keď sa budete vracať z pevnosti El Morro. Nečakajte gýčový Karibik, ale príjemné naturálne osvieženie. Približne 20 minút autom od hlavného námestia Parque Céspedes. Taxi na tejto trase stojí okolo 200 - 300 CUP.

10) Iris Jazz Club - ak máte chuť na príjemný večer pri rume, alebo miešanom koktejli, navštívte jazzový klub Iris na námestí Plaza de Marte. Živá jazzová hudba, prípadne afro-jazzové koncerty. Začiatok koncertu je štandardne o 20:00 - 21:00. Zvykne sa platiť vstup, pre turistov 150 - 250 CUP.

Extra, čo vidieť navyše:

Múzeum Casa Diego Velázquez - múzeum v historickom koloniálnom paláci zo 16. storočia s krásnym patiom, ktorý patril Diegovi Veázquezovi, guvernérovi ostrova. Zaujímavá expozícia, nábytok zo 16. - 18. storočia a rôzne dobové predmety. Rozhodne stojí za návštevu. Platí sa vstupné 100 CUP. Otvorené denne PO - ŠT a SO 09:00-13:00, 14:00-17:00, PIA 14:00-17:00, NE 09:00-13:00.

Museo Municipal Emilio Bacardí Moreau - múzeum založené v roku 1899 rumovým magnátom Emiliom Bacardí, ktorý zastával aj funkciu primátora Santiaga. Okrem klasického gréckeho priečelia, nachádza sa tu jedno z najstarších múzeí na Kube a ponúka zbierky kubánskych, španielskych autorov, zbierku zbraní, a tiež osobné predmety z ciest, ktoré absolvoval zakladateľ Emilio Bacardí. Navyše, egyptská expozícia s jedinou egyptskou múmiou na ostrove. Otvorené denne okrem nedele. Platí sa vstup 50 CUP.

San Juan - pekný výhľad na celé Santiago neďaleko centra. Tak ako má Bratislava svoj Slavín, má Santiago svoj kopec San Juan. V minulosti dejisko jednej z posledných bitiek počas španielsko- kubánskej vojny za oslobodenie Kuby na konci 19. storočia. Upravené miesto, kde sa nachádzajú aj rôzne sochy a dobové kanóny. Vstup zdarma.

Parque de diversiones Santiago - zábavný park otvorený v roku 1983 ako výsledok spolupráce Kuby a Japonska, viac ako 30 rokov zabáva obyvateľov Santiaga. Dnes, bohužiaľ, je park značne zanedbaný, chýbajú ďalšie investície a jednotlivé atrakcie už nefungujú tak ako kedysi. V každom prípade fotogenické miesto so svojou špecifickou atmosférou. Leží približne 15 minút autom z centra mesta.

Parque Nacional Baconao - Národný park, ktorý leží približne 50 km na východ od Santiaga, je zapísaný od roku 1987 v zoznamoch UNESCO. Tip na príjemne strávený deň. Súčasťou parku sú aj Valle de la prehistoria (údolie s množstvom modelov dinosaurov v životnej veľkosti), kávové plantáže, múzeum dopravy, botanická záhrada, akvárium, a tiež lagúna Baconao s ukážkou indiánskej dediny kmeňa Taíno.

La Gran Piedra - súčasťou NP Baconao je aj táto unikátna vyhliadka umiestnená na veľkej skale vo výške 1234 m.n.m. Musíte si vyšliapať 459 schodov, ale odmenou bude nádherný výhľad. Navyše, za jasného počasia môžete vidieť aj ostrov Jamajka. Leží približne 1 hodinu jazdy autom od Santiaga.

Escalinata de Padre Pico - fotogenická a pitoreskná ulička Aguilera spolu so schodmi Padre Pico vás svojou atmosférou prenesú do 18. storočia. Vzdialené iba 500 metrov od hlavného námestia Parque Céspedes. Rio de Janeiro má svoje schody Selarón, Santiago de Cuba má Padre Pico!

Museo de Carnaval - kubánske hlavné mesto tanca a karnevalov musí mať aj múzeum karnevalu! Nachádza sa na ulici Heredia, ponúka expozíciu kostýmov a masiek, ktoré sa menili v priebehu desaťročí. Platí sa vstupné 50 CUP. Fotenie dovolené iba po zakúpení špeciálneho lístka. Zdržíte sa približne do 60 minút.

Santiago v BUBO milujeme! Poďte s nami na najlepší okruh Kubou.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

Slovo na záver #

Metropola východnej časti ostrova Kuba nezostáva svojej povesti nič dlžná. Priateľskí domáci, autentická atmosféra pravej Kuby, tanec a hudba. Budete nadšení! S BUBO pri našom veľkom okruhu Kuba Absolut Total do Santiaga zavítame. Kuba je pre nás jednoducho topkou a tiež najkrajším ostrovom Karibiku, ktorý skrátka musíte vidieť a zažiť.

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Vyštudovaný hispanista, hudobník a hrdý bradáč. V zmysle kalokagatie a carpe diem, miluje cestovanie, španielsku a taliansku kultúru (a ich spôsob života), umenie a kávu. Najprv sa mu BUBO dostalo do ucha a nakoniec aj pod kožu. Zbožňuje ranný beh v Ríme (a následný beh späť na ristretto), davy v New Yorku, jazdu po severoamerických cestách, surfovanie v Peru, očarujúcu Kolumbiu a samozrejme, atmosféru na pláži v Rio de Janeiro. Rozhodol sa o svoje nadšenie podeliť aj s ostatnými a preto prišiel k nám do BUBO. Riadi sa heslom, že cestovanie otvára oči a myseľ. Okrem iného si užíva jazdu na motorke, koncerty, dobré jedlo a dobré víno. K zbieraniu zážitkov pridáva do zbierky aj tetovania.

Obľúbeý zájazd z BUBO katalógu

Kuba - All inclusive

Zo zájazdu:

Ľubor Kučera

Posledná úprava článku | Prečítané: 349

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3738
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2501

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.