Karibik je turistickým snom mnohých. Ako však odfiltrovať všetku tú "nabubrelú" reklamu, pláže dokonale upravené vo photoshope od skutočných a autentických? Prešiel som naozaj všetky štáty Karibiku a aj všetky nezaradené územia a pokúsim sa teraz o nemožné - v krátkom blogu zhrnúť to, čo som pochopil za 15 rokov, čo do Karibiku cestujem.

Medzi našimi BUBO klientmi je za ostatné roky najobľúbenejšou karibskou destináciou mexický Cancún a jeho okolie - Playa del Carmen, Tulum, Playa Mujeres na severe Cancúnu. Tu oddychujú po tom, ako ulovili zážitky na zájazde Mexiko - veľký okruh. Začínajú v Mexico City, ktoré je väčšie než New York, vystúpia na vrchol pyramíd Slnka a Mesiaca v Teotihuacáne a nad pyramídami lietajú balónmi.

Pozorujú skokanov z útesov La Quebrada v tichomorskom Acapulcu, presunú sa postupne celým Mexikom po stopách prastarých indiánskych kultúr, ktoré tu boli tisíce rokov predtým, ako Krištof Kolumbus objavil Nový svet. Ide o gurmánsku cestu plnú zážitkov a krásne na nej je že sa okúpete v Tichom oceáne, Mexickom zálive a na záver sú all inclusive hotely pri Karibiku.

To najlepšie z Karibiku, ktorý je rajom na Zemi.

To najlepšie z Karibiku, ktorý je rajom na Zemi.

BUBO je od roku 2003 najväčším organizátorom zájazdov do Mexika a okrem Karibiku a zmysluplného poznania sem klientov láka aj prijateľná cena. Cancun je cenovo jedným z najprístupnejších Karibikov. Oplatí sa a možno práve Mexiko by malo byť vašou prvou karibskou cestou – prvou ochutnávkou turistického raja.

No ja sa chcem v mojom blogu TOP 10 venovať vyslovene ostrovom Karibiku.

10. Turks a Caicos #

Ostrovná krajina s najkrajšou plážou. Turks and Caicos a Grace Bay je skutočne jedna prekrásna pláž, ktorá sa stala víťazom v mojom rebríčku najkrajšie pláže sveta. Keby sme rozprávali iba o pláži, tak by Turks and Caicos vyhralo znovu, ale na ostrovy sa pozerám komplexne a hovorím celkovo o NAJ ostrove.

Ja som priamo na Grace Bay zopár nocí býval. Ak chcete na dovolenke iba pláž, Turks je určite tou pravou destináciou pre vás. Turks a Caicos majú šesťkrát menej turistov než susedné Bahamy, ale o to bohatších. Ostrovy milujú Kanaďania, ktorí ich dokonca chceli získať ako svoje územie.

To sa im nepdoarilo a všade tu veje vlajka, kde je základom Union Jack. Svoje sídlo tu vlastní Bruce Willis, chodia sem Paul McCartney či Lionel Messi a ak je vaším snom tá naj pláž, odporúčam zájazd na Turks and Caicos aj pre vás.

Tak toto sú naše pláže - Turks and Caicos. Stále budete jedni z prvých Slovákov, ktorí ich okúsia.

Tak toto sú naše pláže - Turks and Caicos. Stále budete jedni z prvých Slovákov, ktorí ich okúsia.

9. Saba #

Čo ešte od Karibiku okrem pláží môžeme chcieť? Možno je to prekvapením, ale Karibik vôbec nie je uniformný. Práve naopak. Dôkazom je aj 9. miesto, na ktoré som umiestnil ostrov Saba - má nulové pláže, ale zasa mnoho iných NAJ.

Ide o najmenšie spoločenstvo ľudí v celej Amerike. Saba má najkratšiu komerčnú pristávaciu dráhu na celom svete, ktorá má použiteľných 300 metrov a spomínam ju v blogu najnebezpečnejšie letiská sveta. Má však aj krásnu prírodu a, možno vás to šokuje, ale práve tu sa nachádza najvyšší vrch Holandska.

Tých unikátností ostrova Saba je toľko, že prekonali aj krásne pláže. Ekologickú Sabu navštevuje omnoho menej ľudí než ostrovy Turks and Caicos. Saba je teda ešte väčšou špecialitou a špeciality sú všade cenené.

Saba zrejme nie je na dvojtýždňovú dovolenku, ale je to ostrov, ktorý vám vie vašu karibskú dovolenku spestriť. Je to jeden z tých ostrovov Karibiku, kde sa praktizuje turistika – môže to byť pre vás prekvapením, ale turistika v Karibiku je skutočne in a presné tipy na konkrétne ostrovy sa dozviete v mojom encyklopedickom blogu o Karibiku.

4 fotografie

Na najvyšší vrch Holandského kráľovstva, Foto: Ľuboš Fellner

Priznám sa, ja nepreferujem cesty loďou, kde spíte na obrovskom zaoceánskom plavidle. Odporúčam pozrieť si Karibik tak, že spíte na ostrovoch a prelietavate z ostrova na ostrov – takto Karibik spoznáte omnoho, omnoho lepšie.

8. Britské Panenské ostrovy #

Nejde o samostatný štát, ale je to súčasť tzv. Britského Karibiku. Zámorské územia Veľkej Británie sú bývalými kolóniami tejto krajiny. Okrem Britských Panenských ostrovov a spomínaných Turks and Caicos sem patria Kajmanské ostrovy, kde na 7 Mile Beach nájdeme na ostrove Grand Cayman taktiež prekrásnu pláž.

Potom ostrov Montserrat pomenovaný Krištofom Kolumbom po katalánskej svätyni, zničený sopkou Sufriere, ktorá lávou a bahnom s popolom zničila jeho hlavné mesto Plymouth, a tak som musel teraz pristáť na severe ostrova na inom letisku. Montserrat má čierne pláže. Posledným britským zámorským územím je Anguilla s najkrajšími a najbelšími plážami, ktoré sú také krásne, že o nich budete ešte v tomto výbere počuť.

BVI – Britské Panenské ostrovy - pozostávajú z 50 ostrovov a sú rajom pre jachtárov. Ja som mal tú možnosť a preplavil som sa až na severný ostrov Anegada, známy najlepšími homármi Karibiku.

To najlepšie z Britských panenských ostrovov.

To najlepšie z Britských panenských ostrovov.

Vlastniť vilu v Karibiku je pre milionárov vcelku bežné, no celý ostrov, to nie. Avšak práve tu vlastní svoj privátny ostrov -  Necker Island - sir Richard Branson a ostrov Eustatius zase zakladateľ Google Larry Page.

Okolo Eustatia som sa plavil a na Necker Islande som aj vystúpil. Ešte posledný tip. Ak uvažujete o neklasickom trávení Silvestra, ja som ho zažil na ostrove Jost Van Dyke a táto neviazaná oslava v plážovom bare Soggy Dollar je v celom Karibiku pojmom. Spomínam to aj v blogu najlepšie Silvestre.

3 fotografie

Karibské ostrovy, ktoré sú zámorským územím Británie. Foto: Ľuboš Fellner

7. Tobago #

Ďalší málo známy ostrov. Je to jeden ostrov z krajiny Trinidad a Tobago. Tobago je menší, černejší, chudobnejší a krajší z dvoch ostrovov samostatnej krajiny na absolútnom juhu Karibiku, len kúsok od brehov Južnej Ameriky.

Tobago - tropický raj a stelesnenie dokonalého oddychu, jednoducho treba vidieť.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Dva ostrovy už ani nemôžu byť rozdielnejšie. Tobago pomenoval Krištof Kolumbus, lebo má tvar cigary a Indiáni volali cigaru tabago - aspoň takto to Kolumbus počul a práve z tohoto slova dnes voláme tabak tabakom...  Európske koloniálne mocnosti si ho prehodili medzi sebou až 32x. Dokonca ho chvíľu vlastnili aj Lotyši.

Svojou nádherou Tobago údajne inšpirovalo aj anglického spisovateľa Daniela Defoea k napísaniu slávneho románu Robinson Crusoe a hovorí sa, že piráti práve sem chodili „na dovolenku“. Tobago navštevujeme na našom zájazde Guayany a Surinam.

Ostrov Robinsona Crusoa. Pláže na Pigeon Point.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Po ostrove vás budú sprevádzať rytmy kalypso a soca a budete počuť zvláštny nástroj steelpan - akési činely. Všetci milujú „lime“. Je to niečo, ako keď my povieme: „Mať veget.“ Existuje dokonca stránka lime.tt, kde ide výlučne o alkohol, karneval, tanec, skrátka o´dobrý život´! Len v žiadnom prípade nie o prácu... Na Tobagu nájdete najstaršiu prírodnú rezerváciu Karibiku, založenú už v roku 1776.

Jeden z najlepších karnevalov Karibiku.

Jeden z najlepších karnevalov Karibiku.

6. Grenadíny #

Opäť iba jedna časť štátu. Grenadíny patria do štátu Svätý Vincent a Grenadíny a ide o ďalší luxusný raj a ideálne miesto pre jachtárov. Mňa na Grenadínach na ostrove Bequee Island prekvapili veľrybári.

Sú iba štyri miesta na svete, kde je veľrybárčenie domorodými komunitami povolené. Tri sú v Arktíde a jedna jediná je tu v Karibiku. Spal som jednu noc v dome veľrybára a poviem vám, že za posledné tri roky neulovili ani jednu veľrybu.

Okrem veľrybárov, ktorí veľryby nelovia, sú Grenadíny známe tým, že tu trávi dovolenku britská kráľovská rodina. Na ostrove Mustique však okrem brtiskej kráľovskej rodiny môžete stretnúť aj iné britské celebrity.

3 fotografie

Pozdravy z Grenadín. Foto: Ľuboš Fellner

5. Svätá Lucia #

Hovorí sa, že najkrajšiu prírodu v Karibiku nájdete na ostrove Dominika. Na jedinom ostrove, ktorý by ešte Krištof Kolumbus spoznal. Ja však preferujem prírodu Svätej Lucie. Prešiel som krížom celú Dominiku, ale Sv. Lucia je podľa mňa krajšia. Scénicky je to najkrajší ostrov Karibiku, niečo skutočne prekrásne.

Svätá Lucia sa nepáči iba mne, prvým Európanom tu bol pirát s drevenou nohou. Aj piráti Sv. Luciu milovali a dnes ide o obľúbené miesto svadieb – vydáva/žení sa tu množstvo Britov.

Prírodou, ale aj kreolčinou s množstvom francúzskych slov, mi Sv. Lucia pripomína Seychely v Indickom oceáne. Názvy mestečiek či prírodných úkazov sú aj tu na 90 % vo francúzštine. Marigot Bay poznáte z filmu Piráti z Karibiku.

Ak chcete Svätú Luciu spoznávať, odporúčam priletieť na sever ostrova a odletieť z juhu - takto ušetríte čas. Svätá Lucia je taká krásna, že si ani nič krajšie neviem predstaviť. Však aj dva vrchy Pitony sú pod patronátom UNESCO. Okrem krásnych pláží či potápania tu musíte zrealizovať turistiku.

Pláž hneď oproti letisku, od ktorého ju delí len päť metrov široká cesta. Letisko je na severe ostrova pri hlavnom meste.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Paríž má Eiffelovku, Svätá Lucia má Pitony. Chodieva sa na tzv. Veľký piton. Ja som sa omylom vydal na ten malý, ale to je oficialne zakázané a pochopil som prečo. Celý čas som šplhal po lanách, jedno lano za druhým. Na vrchole som bol sám, ale kto iný by sa sem aj trepal.... Toto nemusíte po mne opakovať.

Sv. Lucia má však okrem krásnej prírody aj krásne hotely. Vyberte si izbu s výhľadom na Pitony - to je to, prečo ste prišli.

4 fotografie

Útržky zo Svätej Lucie. Foto: Ľuboš Fellner

Ak to na mojich fotografiách a videách nevyzerá dosť dobre, je to iba moja chyba, v skutočnosti je to úžasné. Svätá Lucia je jedinou krajinou pomenovanou po žijúcej žene. Lucia zo Syrakúz bola reálna postava, ktorá naozaj žila. Aj keď je Lucia svätá, verte mi, že stojí za hriech, a preto dovolenku na Svätej Lucii plne odporúčam.

Čo sa do výberu nedostalo:

Bahamy - splnený americký sen o dovolenke. Väčšinou ide o turistov zo zaoceánskych lodí, čo je lacná dovolenka pre klientelu z nižšej strednej triedy. Priamo v centre hlavného mesta štátu, v Nassau, majú terminál, kde dokáže na jeden raz pristáť až sedem najväčších zaoceánskych lodí sveta. Vtedy sa do rozlohou maličkého mestečka vie teoreticky naraz vylodiť vyše 40 000 turistov a dovolenka na Bahamách sa začína.

Boli to práve Bahamy, kde 12. októbra 1492 pristáli lode Krištofa Kolumba, a takto objavili Ameriku.

Odporúčam vybrať sa na ostrov Exuma s prekrásnym morom, čo je vlastne tiež súostrovie 365 ostrovčekov, kde sa môžete kúpať aj s prasiatkami. Bahamy sa do tohto výberu nedostali iba tesne a vytlačil ich práve Turks a Caicos, ktorý je luxusnejšou destináciou – medzi nami, ani Bahmy, ani Turks and Caicos sa v Karibiku de facto nenachádzajú - ide o Lucayanské súostrovie v Atlantiku.

Barbados - ďalší luxusný ostrov, ktorého západné platinové pobrežie naozaj krásne. Barbados je najvýchodnejším ostrovom Karibiku a tiež je tak trošku vedľa... Jedol som tu lietajúce ryby, inde som ich videl v ponuke už iba vo Vietname či Číne.

Bahamy aj Barbados sú vynikajúcimi lokalitami na plážovú dovolenku. Karibských ostrovov je 700 a my sme tu vyberali TOP 10.

Nezaradil som sem ani veľké štáty ako Jamajka, Portoriko a Dominikánska republika, ktorá sa rozprestiera na východnej strane ostrova Hispaniola. Ide o značne obľúbené plážové destinácie našich klientov a o cenovo prístupný Karibik. San Juan, hlavné mesto Portorika, má doslova preslávený nočný život a toto farebné historické mesto ma nadchlo. Na Jamajke som vystúpil na najvyšší vrch ostrova - Blue Mountain s preslávenou kávou.

Ostrov Sv. Martin má perfektné hotely, reštaurácie a krásne tyrkysové more a slávne medzinárodné letisko pri pláži. No dá sa sem tým pádom z Európy ľahko dostať priamym letom. Ostrov Svätého Martina je okrem Hispanioly druhým rozdeleným ostrovom, teraz medzi Holandsko a Francúzsko. 

4. Aruba #

Svätá Lucia vyzerala úžasne, ale teraz vám píšem ešte o lepšom ostrove - Arube s preslávenými plážami. Hovorili sme už o britskom Karibiku, no Aruba je holandská, no nie je to Holandsko. Vysvetlím.

Aruba je najnavštevovanejší ostrov v južnom Karibiku a každý, kto si ponorí prsty na nohách do jej vôd, pochopí, prečo to tak je. Brehy ostrova sú lemované plážami s bielym pieskom a počasie na pláži počas celého roka ešte zlepšuje poloha ostrova - bezpečne mimo „hurikánoveho opasku“.

Je tu veľmi veľmi sucho, všade sú kaktusy a blízkosť rovníka robí vody ešte teplejšími. Pláže Aruby s bielučkým pieskom sú krásne a okolie pláží je veľmi pekne vybudované. Prešiel som celú Arubu a odporúčam Palm Beach a Eagle Beach. Rovnako tak som pochodil všetky najlepšie hotely a napísal som recenzie, aby ste si mohli lepšie vybrať. Spolu s mnohými tipmi na ostrov ich nájdete v blogu Čo vidieť na Arube.

4 fotografie

Aruba - karibský raj. Foto: Ľuboš Fellner

Aruba je holandská, ale nejde o Holandsko. V roku 2010 sa udiali zmeny, ktoré sú trošku zložitejšie. Môžem však v jednouchosti vymenovať 6 ostrovov bývalých Holandských Antíl, kde sa niektoré osamostatnili, no ostali členmi Holandského kráľovstva - prvá je Aruba, následne Bonaire a Curacao, čiže ostrovy ABC. Potom v severovýchodnom Karibiklu sú to Sint Maarten, kde pristávajú lietadlá pri pláži, Saba, ktorú som spominal a exotický Eustatius, kde som taktiež stál na najvyššom vrchu.

Aruba je naozaj prekrásna, doletíte sem veľkým lietadlom priamo z Európy a je to naozaj super tip pre rodinu. Absolútne bezpečná, suchá, s minimom zrážok a super reštauráciami.

Holandskému Karibiku sa dopodrobna venujem aj v prehľadnom blogu: Holandské Antily v Karibiku.

Prešiel som všetky naj hotely a reščtaurácie

Prešiel som všetky naj hotely a reščtaurácie

Vedľajší Bonaire je o najlepšom šnorcholovaní v celom Kariibku. Odporučam ostrov Klein Bonaire. No a Curacao ma nadchlo svojim hlavným mestom Willemstadom so sýtymi farebnými holandskými domčekmi, neuveriteľnými mostami, pevnosťami a najstaršiou stále funkčnou synagógou na západnej hemisfére. Krásna je aj tunajšia filozofia duší, podľa ktorej je všetko krásne.

Duší môže byť jedlo, duší večer je super party s priateľmi, duší môže byť aj niekto, kto je pre vás atraktívny, duší je prosto jeden krásny život pod horúcim slnkom. Keď si uvedomíme, že duší vzniklo v krajine najtvrdšieho otrokárskeho systému, je to o to pozoruhodnejšie. Duší je filozofiou, filozofiou lásky za každú cenu. To zistíte na zájazde na Arubu.

6 fotografií

Z ostatných spomínaných ostrovov - Bonaire, Curacao a Eustatius. Foto: Ľuboš Fellner

3. Anguilla #

Ostrov, o ktorom som písal ako o ostrove najkrajších pláží v celom Karibiku. Na Anguille, podlhovastom ostrove tvaru úhora, je až 33 pláží, každá je iná a jedna je krajšia než druhá. Plochý koralový ostrov s bielym či ružovým pieskom som spomínal v rámci Britského Karibiku.

Aj tu som mal auto, jazdí sa vľavo, ale volant bol taktiež vľavo, nikto si z ničoho nerobí problémy. Ide o jeden z najdrahších ostrovov Karibiku a platíte za to, že na plážach sa nebudete tlačiť.

4 fotografie

Vitajte na Anguille. Foto: Ľuboš Fellner

Majú tu vynikajúce golfové ihrisko, ktoré designoval Austrálčan Greg Norman. Na Anguille je iba zopár skutočne dobrých hotelov. Pre konzervatívnych dovolenkárov odporúčam Hotel Belmond položený naozaj na prekrásnej 1,5 km dlhej pláži.

Pre tých, čo majú radi modernú architektúru, odporúčam hotel Four Seasons, kde som bol osobne nadšený z lounge, kde pijete koktail pri prekrásnom západe slnka.

Toto je zopár pláži, najznámejšia je East Shawl Bay. Ja som býval na West Shawl Bay, na pláži Randevuez som sa zoznámil so speváckou legendou Bankiem Banxom - niečo medzi Bobom Marleym a Bobom Dylanom. Anguilla je super tipom na výnimočnú dovolenku.

Mohlo by Vás zaujímať: originálne fotografie nájdete v mojom blogu Anguilla vs St. Barths

2. Svätý Bartolomej #

Tentoraz francúzsky ostrov. St. Barth poznajú hlavne mladí ľudia ako ostrov celebrít. Obligátna otázka - je krajší než Anguilla? Priznám sa, do Barthu som sa zamiloval a zaslúži si takéto prémiové miesto. Je to presný opak známych karibských destinácií – nedá sa sem dostať, nepúšťajú tu ani veľké zaoceánske lode, hotely sú vypredané rok vopred, reštaurácie vybookované do posledného miesta týždne dopredu. Ide o malý luxusný nedobytný šperk.

7 fotografií

Luxusný Sv. Bartolomej. Foto: Ľuboš Fellner

Spomíánal som Brtiský aj Holandský Karibik. Karibik patriaci UDA, to sú Americké Paneneské ostrovy - ostrovy, ktoré USA kúpilo od Dánska a Barth zasa kúpilo Francúzsko od Švédska - toto málokto vie. Francúzsky Karibik, to je Martinik, Guadalupe, Sv. Martin a Sv. Bartolomej.

Aj tu, na Svätom Bartolomejovi, som prešiel všetky pláže a každá bola iná a krásna. Plážami je krajšia Anguilla, ale píšem o ostrovoch celkovo a St. Barth je úžasný. Zamiloval som sa a určite sa sem vrátim. Z najkrajšieho ostrova Francúzskeho Karibiku som bol doslova nadšený jeho komplexnosťou a v Karibiku totálnou výnimočnosťou, uvoľnenosťou a celkovou vysokou kvalitou.

Anguilla má krásne pláže, ale iba zopár hotelov a reštaurácie, aj keď fajn, sa nedali porovnať s tými na Barthe. Anguilla je veľmi drahá a platíte za to, že ste sami. Na Barthe som sa na plážach taktiež netlačil, no hotely, obchody, všetko bolo najkultivovanejšie v celom Karibkiu.

Karibik sa prispôsobuje trhu v USA, a to vidieť, no na Barthe sa americkí turisti hrajú na Európanov a Barth im ukazuje, že Európa je v kulinárstve, hotelierstve, móde, kultivovanosti, skrátka ďalej. Barth je o luxuse, ale ten je tu decentný. Nič nie je okázalé, všetko je milé, presne tak, ako to má byť a ako to vedia urobiť iba Francúzi.

Na Barth nedoletí žiadne väčšie lietadlo a aj toto z neho robí exkluzívnu destináciu.

Tichý luxus uprostred Karibského mora.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

1. Kuba #

Na prvom mieste je najväčší ostrov Veľkých Antíl, najväčší ostrov Karibiku, ostrov, ktorý nie je známy iba svojimi plážami, ale ide o ostrov, ktorý vie ponúknuť oveľa viac. Ostrov s krásnou prírodou, ohromnou kultúrou a, hlavne, ostrov, ktorý je absolútne unikátny. Najlepším ostrovom Karibiku je Kuba.

Kubánci majú tanec v krvi.

Kubánci majú tanec v krvi.

Niektorí to môžu považovať za kontroverzné prvé miesto, ale ako prípravu blogu som počúval Podcast zo San Diega a štyria Američania vychvaľovali Kubu s tým, že počúvame mnoho ideologických predsudkov, ktoré by sme mali dať pri hodnotení bokom. Podcasteri boli nadšení z Kubáncov - a to som aj ja. Chudobní, ale vždy elegantní. Kuba je hneď po St. Barth najelegantnejším ostrovom Karibiku. Nie sú za tým peniaze, ale vzdelanie.

Kuba je omnoho lacnejšia než St. Barth či Anguilla. Kuba, aj keď bola pod nadvládou USA, nereprezentuje „Americký Karibik“ tak ako Americké Panenské ostrovy a Portoriko, ale skôr ten španielsky Karibik so starou dobrou kultúrou. Za dobrými hotelmi sem nechoďte, aj keď my pre našich klientov máme v ponuke všetky najlepšie, čo tu existujú.

5 fotografií

BUBO zážitky z Kuby. Foto: Natália Kapinová

Ešte dodám jeden postreh – stretol som mnohých, ktorí boli na Kube individuálne a vrátili sa sklamaní. Videli iba chudobu a nefunkčný systém. To je aj pravda. Musím si teraz urobiť reklamu. Keď pôjdete s BUBO na zájazd na Kubu, vrátite sa nadšení. Týmto sa klaniam mojim sprievodcom, lebo sú to oni a hlboké know how a kontakty, ktorými disponujú, čo robia ten rozdiel.

BUBO je od roku 2002 najväčším predajcom Kuby – potvrdzujú to diplomy z ambasády, ktoré sme obdržali. Kubu robíme inak, je plná zážitkov a zrejme ste už o tom aj počuli... Načo ísť na zlú dovolenku, ak môžete mať tú najlepšiu a najunikátnejšiu?

Určite neostaňte iba na Varadere, pláže sú na tomto polostrove fajn, ale Kuba, ktorú dávam na prvé miesto rebríčka, to je celý ostrov, ktorý treba spoznať. Prejsť sa po havanskom Malecone a prekrásnych námestiach starej Havany. Piť daiquiri a mojito v baroch, kde ich pil Ernest Hemingway. Následne opustite Havanu a vyrazte do provincie Pinar del Rio, kde sa v prekrásnej prírode pestuje najlepší tabak na svete.

Mojím najobľúbenejším mestom je Trinidad, kde máme hotel na najkrajšej karibskej pláži. To mestečko bolo bohatšie než materské Španielsko, ostalo zakonzervované v čase. Jazdíme tu na koňoch, pijeme guarapo z cukrovej trstiny a jeme obrovské krevety. Prejdeme krížom na východ až do "kubánskych Košíc" - do Santiago de Cuba. Potom cez Guantanamo ideme do prvého hlavného mesta na Kube - neznámej Baracoa a tí zdatnejší vyšľapú džungľou a lesom kakaovníkov na stolovú joru El Yunque.

Všetci sa však okúpeme na najkrajšej pláži Kuby, teda Maguana - toto robí iba promile turistov Kuby. Ten veľký okruh s tým, že si dáte lekcie salsy, spoznáte miestnych ľudí, je dôvodom, prečo som dal Kubu na prvé miesto.

Neviem, ako dlho tu ešte komunistický režim ostane, no verím, že tu ešte dlho ostane nádherná príroda, úžasní ľudia, kultivovanosť, hudba, spev, grácia, skvelý rum a cigary... Prosto to výnimočné, čo Kubu robí jedným z najvýnimočnejších ostrovov sveta.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1792

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3082 3853€
K

Amerika  

Karibik, Turks a Caicos, Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

6071 7142€
K

Amerika  

Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Kajmanie ostrovy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3869 4299€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2920 3893€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.