Six Senses (Laamu) - najekologickejší rezort na Maldivách

Six Senses (Laamu) - najekologickejší rezort na Maldivách

Luxusný rezort Six Senses Laamu otvorili na ostrove Olhuveli len v roku 2011 a hneď sa vyšvihol medzi najlukratívnejšie a najunikátnejšie rezorty celých Maldív. Na počiatku bol sen vytvoriť z rezortu niečo viac, než len miesto na oddych či dovolenku. Namiešalo sa tu niekoľko elementov, ktoré z tohto miesta vytvoria sen o maldivskom kúsku raja. Nádherne sfarbený Indický oceán s nepredstaviteľnými odtieňmi tyrkysovej farby, snehobiele pláže, ktoré pozvoľna prechádzajú do sviežej, tropickej vegetácie a to všetko sa prelína s víziou ekológie, udržateľného turizmu, estetikou a luxusnou dokonalosťou.

Kde sa nachádza Six Senses Laamu? #

Ostrov Olhuveli, kde sa nachádza zmyselný a luxusný rezort Six Senses Laamu leží na atole Laamu (volá sa aj Haddumathi) v južnej časti Maldív. Six Senses Laamu je jediným rezortom tejto časti Maldív, čo podčiarkne jeho exkluzivitu. Ostrov je vzdialený cca 230 kilometrov od hlavného ostrovu Malé a teda sa môžete tešiť na unikátny Indický oceán ďaleko od civilizácie. Z 82 ostrovčekov, ktoré patria pod spoločný atol je len 12 z nich obývaných.

Počasie alebo kedy cestovať na Maldivy? #

Ostrovné Maldivy poznajú len dve ročné obdobia. Obdobie sucha a obdobie dažďov, ktoré sa tu pravidelne striedajú. Od októbra do apríla sucho prináša severovýchodný monzún (Iruvai), po zvyšok roka ovplyvňuje počasie vlhký juhozápadný monzún (Hulhangu). Dažďové obdobie je sprevádzané búrkami a silným vetrom, čo takisto ovplyvňuje príboj vĺn. Priemerné maximálne denné teploty po celý rok sú 30 – 32°C (v noci 24 – 27°C). Voda má stále teplotu okolo 27°C. Maldivy sú celoročná destinácia, kde Vám teplota takmer nikdy neklesne pod 30 a vždy sa opálite. Hlavná sezóna je od polovičky októbra do apríla a daždivejšia od mája do septembra. Spŕchnuť však môže kedykoľvek. 

Ak aj budete na ostrove v období sucha nezľaknite sa ak sa vám nad hlavou vynoria oblaky. Je to bežné počasie tu na Maldivách. Ráno môže byť nádherne, modrá obloha bez jediného obláčika a neskôr sa oblaky nad rajom vytvoria a dokonca spŕchne. Nie je to nič nezvyčajné ani pre TOP sezónu v decembri či v januári. Prehánky trvajú krátko, niekedy len polhodinku, inokedy hodinu, ale vždy sa príjemne osvieži vzduch na celom ostrove. Prehánka v období sucha je tak príjemným spestrením pobytu.

Raj v podobe tropického ostrova je už na dosah ruky
Foto: Six Senses Laamu

Najčastejšou otázkou vždy ostáva aj tak táto:
"Kedy je najlepší čas cestovať na Maldivy?" Ak máte možnosť vybrať si tak choďte v období december - marec.  "Kedy sú najlepšie ceny?" V období jún- august. "Počas obdobia dažďov vôbec nebudem vidieť krásny oceán ani tyrkysovú farbu?" Nie, toto nie je pravda. Aj počas obdobia dažďov môžete mať celý týždeň nádherné slnko a naopak v období sucha môžete mať zatiahnutú oblohu bez slnka.

Január : Nádherné horúce počasie, slnečné dni, nízka vlhkosť a záplava slnečných lúčov. Môžu sa vyskytnúť krátke prehánky, väčšinou popoludní. Oceán je teplý s výbornou viditeľnosťou a perfektný na šnorchlovanie a potápanie.

Február : Patrí medzi najlepšie mesiace. Najsuchší mesiac roka s menej ako 70mm zrážok. Teploty nad 30 stupňov a výborná viditeľnosť pod vodou.

Marec : Teploty sa šplhajú ešte vyššie a lenivosť dosahuje vrchol. Občasný dážď príjemne schladí rozpálený piesok a pod vodou vidno úplne všetko. V marci začína aj surfovacia sezóna, ktoré trvá do októbra. Najväčšie vlny však bývajú v júli a auguste.

Apríl : Ďalší horúci mesiac a zároveň koniec obdobia sucha. Od polovičky až konca apríla prichádzajú častejšie zrážky, ktoré však netrvajú dlho. Vzduch je stále dusnejší. 

Máj : Začínajú dažde, je dusno a horúco. Dážď a búrky sa môžu vyskytnúť kedykoľvek. Viditeľnosť pod vodou je stále dobrá.

Jún : Daždivý mesiac s horšou viditeľnosťou pod vodou, ale zároveň najlepší čas na potápanie s mantami a žralokom veľrybím. Ceny hotelov padajú.

Júl : Horúci a dusný mesiac s krátkymi intenzívnymi lejakmi. Ak surfujete tak toto je čas kedy treba byť na Maldivách. Potápanie je stále perfektné a obrovské žraloky kŕmiace sa planktónom máte hneď vedľa seba. 26.7. oslavujú Maldivy deň nezávislosti a ak ste na obývanom ostrove tak zažijete množstvo zábavy.

August : Veľmi podobné počasie ako v júli.

September : Jeden z najdaždivejších mesiacov a iba 7 hodín slnka denne. Viditeľnosť pod vodou je horšia, ale vďaka množstvu planktónu vo vode sa tu stále zdržuje množstvo žralokov veľrybích a mánt. Už len kvôli nim sa sem oplatí cestovať.

Október : Najdaždivejší mesiac v roku a zároveň koniec zrážok. Záver surferskej sezóny a stále so šancou vidieť veľké zvieratá pod vodou. 

November : Krátke dažde poobede, ale inak nádherné slnečné dni.

December : Teplý a suchý mesiac s občasnými prehánkami. Výborný čas na útek z európskej zimy!

Po prílete #

Prílet na medzinárodné letisko v Malé je veľmi jednoduchý. Nečakajte tu žiaden chaos a ani sa nemusíte báť, že by ste sa na ňom stratili. Práve naopak. Je pomerne malé a celkom prehľadné. Po vystúpení z lietadla idete s pasom v ruke k prepážke, kde dostanete pečiatku a o pár krokov už stojíte na mieste, kde sa čoskoro stretnete s vašou batožinou. Dajte si pozor len na to, aby ste do krajiny neprinášali žiaden alkohol, pretože to je na Maldivách striktne zakázané a môže to viesť k postihom. Vezmete si vašu batožinu a kráčajte von do príletovej haly, kde na vás už čaká miestny partner z hotela a postará sa o vás, aby vám pomohol spraviť check-in na lokálny let na juh Maldív.

Cesta na ostrov #

Ostrovný raj Laamu leží v južnej časti Maldív a preto k nemu treba priletieť. Na cestu loďou zabudnite, pretože rezort je od medzinárodného letiska vzdialený okolo 230 kilometrov a bolo by to niekoľko únavných hodín plavby. Preto sa presuniete v rámci letiska na domáci terminál a odletíte lokálnou linkou na juh na letisko Kadhdooo. Let medzi Malé a Kadhdoo trvá cca 45-50 minút počas ktorých sa neodlepíte od okienka, pretože prelietate ponad nádherné atoly a tropické ostrovčeky. Z okna si všimnete aj Malé, hlavné mesto Maldív. Je najhustejšie zastavaným maldivským ostrovom a na malom kúsku zeme sa tu tlačí cez 130-tisíc obyvateľov. Medzi domami sa vynára občasná mešita, čím Maldivy ukážu, že sú moslimskou krajinou a čoskoro sa pohľad na Malé stratí a zostane za vami.

Po pristáti na lokálnom letisku na vás počká zriadenec rezortu a nasadnete na loď. Z letiska je to naozaj len pár krokov, len vyjdete von a na konci cesty stojí prístav. Ešte posledných 25 minút na lodi a ste doma. Ten krásny ostrov pred vami, ktorý zdobia luxusné vodné vily a vysoké palmy, to je miesto, kde budete tráviť čas.  

Prečo je Laamu unikátny rezort v raji? #

Six Senses Laamu je unikátnym miestom a od prvého momentu, ako sa na ostrov dostanete to budete vnímať rovnako. Ako prvé vás samozrejme očarí jeho výzor posiaty palmami, tropickou zelenou, ktorá tak neskutočne kontrastuje s odtieňmi Indického oceánu. Ani ste netušili, že ich toľko môže byť. Očarenie však pokračuje aj v momente, kedy konečne loďka zaparkuje na okraji móla a vy sa ocitnete na ostrove. Laamu vytvoril na tomto ojedinelom mieste ekologický rezort, kde sa dbá na udržateľnosť, luxus a súkromie. To všetko tu zastrešuje skupina Six Senses, ktorá sa stará o 19 luxusných rezortov v 16 krajinách sveta. Každý rezort má teda vlastnú dušu, filozofiu a nápady ako robiť veci inak.

Laamu sa vyznačuje tým, že väčšina z víl, ktoré na ostrove nájdete stoja priamo nad vodou, čím sa zvyšuje vás maldivský zážitok. Nájdete tu samozrejme aj plážové vily priamo na ostrove. Ten je iný v každom ohľade a zistíte to aj sami pri oddychovaní. Ostrov má svoju vlastnú organickú záhradku, kde pestujú nielen zeleninu, ale aj bylinky či dokonca obľúbené čili. Detaily si všimnete aj vtedy, keď budete bosí kráčať snehobielym pieskom a dostanete sa k reštaurácii či do baru. Drevené podlahy sú ako stvorené na to, aby ste sa cítili dobre. V detailoch zašiel rezort ešte ďalej, pretože všetka posteľná bielizeň, poťahy na nábytok a textílie, ktoré nájdete vo vilách pochádzajú z rúk maldivských mužov či žien, ktorým dáva rezort takto prácu a podporuje lokálne komunity. Všetku vodu na ostrove si rezort vytvorí vlastným odsoľovaním a tak sa opäť do popredia prediera ekológia a moderné vízie miesta, ktoré neškodí okolitému prostrediu.

Vitajte na ostrove #

Po tom ako sa unavení po dlhej ceste konečne ocitnete na ostrove z vás spadne všetok stres. Z loďky spravíte len pár krokov na miesto, kde leží recepcia a hneď cítite, že ste tu doma a že sem patríte. Zamestnanci hotela vás privítajú úsmevom s akým sa tu budete stretávať až do vášho odchodu a ani sa nenazdáte a v rukách máte príjemný, chladený uteráčik, aby ste sa po ceste osviežili. Posaďte sa, vychutnajte si welcome drink v podobe vody s príchuťou citrónovej trávy a kým oddychujete, recepcia pripraví posledné potrebné podklady k check-inu. Druhým darčekom z recepcie je aj taška do ktorej si môžete schovať topánky, pretože ako tu radi vravia, najlepšie si oddýchnete s bosými nohami zapichnutými v piesku. Topánky tu naozaj nebudete potrebovať a aj my ich vždy hľadáme až pred odchodom domov. Ako ľahko sa dá zvyknúť na život bez nich!

Myslíte si, že to je už všetko? Nie, nie! Každý hosť dostane už pri príchode svojho osobného „asistenta“, ktorý sa bude starať o to, aby ste si užili nielen každý deň, ale každú hodinu na ostrovu. Po tom ako si spravíte check-in vás práve on vezme do vašej vodnej či plážovej vily. Ešte posledné uistenie, že je všetko v absolútnom poriadku a je to. Čo spravíte ako prvé? Rovno vhupnete do tyrkysového oceánu? Alebo si ľahnete na lehátko s výhľadom na tropickú krásu a dáte si svoj prvý gin tonic?

Aké ubytovanie si vybrať? #

Maldivský rezort Laamu ponúka viacero druhov ubytovania tak, aby si tu každý našiel presne to, čo mu bude vyhovovať. Na ostrove nájdete 97 víl, ktoré sú citlivo zasadené do príjemného prostredia ostrova alebo ležia priamo nad vodou. Vďaka lokálnej architektúre nebudete mať pocit, že ste v rezorte, ale na unikátnom mieste na Maldivách. Devízou ostrova je súkromie vďaka rozmiestneniu víl a tým pádom nebudete vnímať, že máte susedov. Na výber ponúka Laamu plážové vily, vily nad lagúnou či priamo nad oceánom.

Všetky izby majú vo svojom základnom vybavení klimatizáciu, kúpeľňu, sprchu, fén, chladničku s minibarom, kanvicu na zohriatie vody na čaj či kávu, terasu, satelitnú plazmovú TV, telefón a rýchle wifi.

Lagoon Beach Villa (Lagoon Beach Villa Pool)

Medzi najobľúbenejšie vily, ktoré ležia priamo na ostrovu Laamu patrí Lagoon Beach Villa. Ako jej názov napovedá, ide o plážovú vilu umiestnenú na brehu lagúny, teda na mieste, kde je najkrajší oceán a preto do tejto lagúny situovali aj vodné vily. Vila ponúka totálne súkromie a na pláž to máte len niekoľko metrov. Ráno sa prebudíte a ešte pred raňajkami spravíte pár krokov a osviežite sa v oceáne alebo si zaplávate. Vila je položená v obklopení tropickej vegetácie a keď budete sedieť vonku na terase, tak to oceníte, pretože budete okolo seba príjemný vzduch.  Súčasťou izby je pohodlná posteľ, skriňa na odkladanie vecí, drevený stôl, stolička, menší gauč so stolíkom a nechýba tu samozrejme ani klimatizácia, chladnička s minibarom či satelitná televízia. Vonku pred vilou máte verandu so štýlovým sedením a stolíkom, kde budete oddychovať. Detaily okolo vás sú často drevené, teda spätosť s prírodou je tu akosi samozrejmosť. Veľkosť vily je 220 m2.

Druhou alternatívou tejto vily je aj verzia, kedy k nej patrí aj vás osobný, privátny bazén. Zariadenie vily aj jej konštelácia je rovnaká, ale bazén je vítaným bonusom, ktorý podčiarkne luxusný zážitok z celého miesta.

3 fotografie

Lagoon Beach Villa

Ocean Beach Villa (Ocean Beach Villa Pool)

Ocean Beach Villa predstavuje skok v štandarde od Lagoon Beach vily. Tieto vily nájdete na juhozápadnej časti ostrova (oceán), ale aj v severovýchodnej časti (bližšie k lagúne). Budete mať pocit, že bývate v tropickej záhrade, pretože vaša vila je obklopená zeleňou, no stále ste len niekoľko krokov od pláže a Indického oceánu. Tam si viete vychutnať vlastné lehátka, aby ste si dokonale oddýchli. Vo vile si môžete užiť aj svoju sprchu pod otvoreným nebom (samozrejme máte v rámci vily aj klasickú kúpeľňu) a zamilujete si perfektné sedenie a oddychové miesto nad vašou vilou, kam sa dostanete dreveným schodiskom. Odrazu ste na „druhom poschodí“, odkiaľ máte výhľad na zelený ostrov a Indický oceán. Čakajú tu na vás dve lehátka, drevený stôl aj so gaučom a verte, že sa vám odtiaľto nebude chcieť odchádzať. Veľkosť vily je 220 m2.

Podobne ako pri Lagoon Beach Ville aj tu máte možnosť na upgrade a teda viete si vziať verziu, kedy máte vo svojej Ocean Beach Villa aj privátny bazén.

3 fotografie

Ocean Beach Villa

Lagoon Water Villa

Vodné vily predstavujú symbol Maldív a ak máte radi zmyselnejší luxus, skúste pouvažovať nad touto alternatívou. Vodné vily nájdete v Laamu v troch kategóriách podľa ich polohy. Lagoon Water Villa je umiestnená v časti ostrova zvanej lagúna (severovýchod), kde je najkrajšie kúpanie v okolí. Nájdete ich aj na móle A, B aj C. Najviac ich je práve na móle A, tie sú najbližšie aj k priestorom barov, reštaurácii či iných budov. Najvzdialenejšie ležia na móle C. Lagoon Water vily sú najbližšie k brehu a ak si chcete zbehnúť na recepciu či na raňajky, môžete sa poprechádzať ostrovom, alebo nasadnúť na bicykle, ktoré máte k dispozícii a štýlovo sa na tropickom ostrove odveziete. Vaša vila spĺňa luxusné štandard, ktoré sú pre skupinu Six Senses pravidlom a najviac zo všetkého si zamilujete drevenú verandu, kde si viete posedieť, oddýchnuť a napokon priamo z nej viete zliezť schodíkmi do najkrajšej tyrkysovej vody akú ste videli. Po tom ako si zašnorchlujete v okolí vily sa vrátite nazad a oddýchnete si v hamake priamo nad oceánom. Už ste v nej niekedy spali? Skúste si to práve tu! Ak hovoríme o oddychu a relaxe, určite oceníte aj svoju vaňu s výhľadom na tyrkysové odtiene lagúny. Veľkosť vily je 108 m2.

Ak cestujete s malými deťmi, tie si viac užijú plážovú vilu, kde sa deti môžu hrať na piesku a mať viac priestoru.

3 fotografie

Lagoon Water Villa

Ocean Water Villa

Vily, ktoré majú v názve „oceán“ sú položené ďalej od brehu (skúste č.19 na móle A) a nájdete ich na drevených mólach za „lagúnovými vilami“. Vďaka tomu, že sú až za nimi, čaká vás tu otvorenejšie more stvorené na plávanie, ale aj na šnorchlovanie. Vila vás očarí zmyselným luxusom, ktorý vytvorili z prírodných materiálov, kde dominuje drevo. Drevené doplnky vytvárajú príjemný pocit a vďaka nim nemáte pocit, že by ste boli v anonymnom rezorte. Milujeme tieto vily, práve pre ten pocit, ktorý v nich máte. Stačí si sadnúť von na verandu, vyložiť nohy a kochať sa krásou, ktorá je pred vami a napokon všade okolo vás. Koľko krát sa pri čítaní knihy pristihnete, že nesledujete text, ale očami skáčete po okolí a oceáne? Ak budete chcieť oddychovať s výhľadom, vyberte sa na malú, privátnu vyhliadku priamo nad vašou vilou. Stačí pár schodov a hore máte ďalšiu oddychovú miestnosť s lehátkami a vďaka nadhľadu si tu užijete nejeden západ slnka. Veľkosť vily je 108 m2.

3 fotografie

Ocean Water Villa

Ocean Water Villa with Pool

Ide o typ vily o ktorej sme písali vyššie, no toto je jej luxusnejší variant, pretože jej súčasťou je aj vlastný, privátny bazén. Keby len to, je to dokonca bazén tzv. infinity pool, ktorý je vkusne navrhnutý tak, aby ste mohli byť ponorený v bazéne a priamo z neho sledovať koralové ryby v tyrkysovom oceáne. Nielen, že si odtiaľto odnesiete unikátne fotografie, užijete si každú minútu. Veľkosť vily je 126 m2.

3 fotografie

Ocean Water Villa with Pool

Laamu Water Villa

Najluxusnejšie vily rezortu nesú meno ostrova, teda Laamu a sú navrhnuté tak, aby uspokojili aj tú najnáročnejšiu klientelu. Pre ešte väčšie súkromie sú položené na konci dreveného móla (nemusíte k ním kráčať ak nechcete, pretože dostanete k dispozícii bicykle). Nájdete v nich absolútny pokoj, ticho a sú balzamom na dušu. Z vily máte priamy prístup do tyrkysového oceánu, kde si zaplávate alebo šnorchlujete (najlepšie šnorchlovanie nájdete na konci móla A a tiež neďaleko konca móla C). Vo vile nechýba ani hamaka položená nad oceánom, veranda so sedením s výhľadom a samozrejme oddychová miestnosť s lehátkami a výhľadom na druhom poschodí. Kúpeľňu si zamilujete pretože priesvitnú vaňu s pohľadom na oceán si dokonalo vychutnáte. Sprchu máte aj vonku pod šírym nebom. Laamu vila má aj niekoľko benefitov a po vašom príchode vás vo vile čaká fľaška Prosecca či niekoľko ďalších drobností na zahryznutie. Vila má aj svoj vlastný stroj na prípravu nespressa a čo oceníte zo všetkého najviac je možnosť objednať si raňajky aj priamo do svojej vily. Rezort sa o to postará a vy budete mať skvelý zážitok z raňajok priamo na svojej terase, kde máte pod stolom presklené dno a pri raňajkách budete pozorovať aj koralové rybičky. Veľkosť vily je 108 m2.

3 fotografie

Laamu Water Villa

Laamu Water Villa with Pool

Najluxusnejšia vila má aj svoj upgrade a teda môžete mať v nej zakomponovaný aj svoj vlastný infinity pool, teda bazén s dokonalým výhľadom. Veľkosť vily je 126 m2.

Sunset Laamu Water Villa with Pool

Ak si potrpíte na dokonalé západy slnka, rezort si pre vás pripravil jednu špecialitu a teda Laamu Water vilu, ktorá je umiestnená na samotnom konci móla A, pričom je situovaná tak, aby ste z nej mali najkrajšie panorámy pri západe slnka. Má všetko, čo Laamu vila s bazénom, ale západ slnka je obrovským bonusom.

3 fotografie

Laamu Water Villa with Pool

Nádherný pohľad na ostrov Laamu
Foto: Six Senses Laamu

Kde sa najesť? #

K skvelej dovolenke na ktorej si dokonale oddýchnete patrí aj vynikajúce jedlo a keďže Laamu si potrpí na špičkové služby, to isté môžete očakávať aj od gastronomických zážitkov. Ako napovie aj názov „Six Senses“, tento rezort si dal za úlohu prebudiť zmysly a chuť je mimoriadne dôležitým aspektom života. Rezort ozdobili šiestimi reštauráciami a barmi a to je zárukou toho, že tu hladní rozhodne nezostanete. Nielen to, kulinárske špeciality viete ochutnávať na rôznych miestach. Prepojte si ich s prostredím tropického ostrova, západmi slnka, výhľadmi na oceán a dostanete niečo, čo predčí aj zmyselnosť raja. Na všetko ohľadom gastronómie dozerá šéfkuchár Stefan Goechke a aj vďaka nemu môžete skúsiť fine dining na ostrove. To, že sa Laamu naozaj snaží robiť veci inak a udržateľne dokazuje aj to, že pred tromi rokmi si povedali, že nebudú používať vo svojich jedlách krevety, ktoré sa lovia po celom svete v neudržateľných množstvách. Toto sú tie rozdiely, ktoré robia z Laamu neobyčajné miesto. Rezort má aj vlastnú bylinkovú záhradu, pestuje si vlastnú zeleninu a teda čerstvosť surovín nie je len fráza.

Ak si chcete vychutnať večeru v niektorej z reštaurácii, osvedčilo sa nám, aby ste si spravili rezerváciu deň vopred a mali tak istotu, že vás bude čakať vaše miesto.

Raňajky sa podávajú v hotelovej reštaurácii Longitude na drevenom móle. Pozostáva z niekoľkých miestností, aby ste sa ako hostia necítili v dave, ale vo svojom mikrosvete. Raňajky sú mimoriadne bohaté a nájdete medzi nimi nielen šalátový bar, anglické raňajky či exotické ovocie, ale na požiadanie vám tu spravia vajíčka od výmyslu sveta, prinesú čerstvé croissanty alebo môžete ochutnať aj z lokálnych jedál. Raňajkové chute dokreslia rôzne druhy džemov, ovocných džúsov, med, výber syrov či mäsových výrobkov a vy nebudete vedieť, čo skôr ochutnať. Niet divu, že niekedy po takýchto raňajkách vynecháte obed. Nie, na tejto dovolenke sa nechudne, ale vychutnáva! Výhodou reštaurácie Longitude je skvelá poloha na konci móla a je to teda miesto, odkiaľ viete pozorovať občas aj delfíny. Predstavte si, že raňajkujete, pijete svoj ranný čaj z Dardželingu a pred očami sa vynorí húf delfínov, ktoré vás prišli pozdraviť. Odporúčame vám k raňajkám skúsiť aj kokosovo-kurkumový smoothie so zázvorom a škoricou. Nielen že vás príjemne nakopne, ale vďaka antioxidantom si do tela dáte aj poriadnu dávku skvelej nálady.

Behom dňa sa Longitude premení na reštauráciu a la carte, kde si môžete objednať čerstvé ryby, talianske cestoviny či výber z ázijských jedál.

Leaf Restaurant – Je najkrajšou reštauráciou celého rezortu a vďaka svojej lokálnej, drevenej architektúre s palmovou strechou je zosobnenie raja. Stojí priamo nad bylinkovou záhradou a tak budete mať pri posedení pocit, že ste sa ocitli v tropickej záhrade, ktorá nielen dobre vyzerá, ale aj príjemne vonia. Hoci vyzerá na prvý pohľad ako jednoduchý domček, nenechajte sa oklamať výzorom, pretože vás tu čaká najlepší fine dining ostrova! Na tanieri vám tak pristanú najčerstvejšie výtvory, ktoré majú na svedomí európski šéfkuchári prepletení s maldivskými rybármi. Ryby ešte pred pár hodinami plávali okolo ostrova a vďaka stredomorských chutiam, zažijete príjemnú fúziu. Ochutnajte tu čokoľvek z rýb od tých grilovaných až po sofistikovanejšie ceviche z Mahi Mahi alebo lokálne ryby s provensálskou omáčkou s parmezánovými gnocchi. Menu v tejto reštaurácii sa mení každý deň, čím vás priamo vyzývajú k tomu, aby ste sa vrátili. Je jasné, že by ste sa vrátili aj tak, pretože chuť jedla je tu viac, než stopercentná! Za večeru tu zaplatíte cca 40-80 USD, ale ak by ste si chceli dopriať ochutnávkové menu so štyrmi chodmi a k tomu aj ochutnávku vín, ktoré vám someliér spáruje k jedlu, pripravte si cca 180-200 USD. Naplánujte si návštevu pri západe slnka, kedy budete popíjať svoj pohárik vína a zároveň sledovať ako sa rozlieva paleta farieb na oblohe podvečerných Maldív.

Zen Restaurant – Mali by ste chuť na Japonsko? Vydajte sa do tejto príjemnej reštaurácie na drevenom móle s výhľadom na Indický oceán a zažijete kulinársky Olymp. Reštaurácia Zen sa špecializuje na tradičnú japonskú kuchyňu s modernými prvkami a medzi jedlami tu vyniká najčerstvejšie suši či sašimi. Ak nechcete rozmýšľať s výberom, zverte sa do rúk šéfkuchára a ten pre vás pripraví 7-chodové, ochutnávkové menu (cca 110-120 USD). K jedlu si môžete dať skvelý drink alebo si vychutnať Saké. Odporúčame vám Saké značky Joppari alebo Sho Chu. Zaujímavosťou reštaurácie je aj udržateľnosť v rybolove a tak vám k jedálnemu lístku podajú aj príbeh rybára, ktorý sa o dnešný úlovok postaral. Miestnych rybárov totiž združuje dohode v ktorej sa zaviazali loviť tradičným spôsobom ako ich predkovia a jednak sa držia tradície a jednak sa k oceánu pristupuje zodpovedne

Chill Bar – Najlepší bar ostrova má v sebe neskutočne zvodnú, lenivú atmosféru. Rýchlo sa vám tak stane to isté čo nám a teda, prídete len na jeden pohárik a zostanete tu niekoľko hodín. Nájdite si svoje miesto za stolom alebo na gauči či lehátku s výhľadom na tyrkysové odtiene oceánu a oddychujte. Presne za tým účelom tento bar vznikol, aby ste mohli spojiť oddych s perfektným koktejlom či drinkom. Ak vyhladnete, nemusíte bežať do ďalšej reštaurácie, ale zopár zaujímavých jedál nájdete aj tu. Skúste niektorý z organických šalátov alebo ázijské chute v podobe vietnamských roliek či skvelý šalát Som Tam zo zelenej papáje. Ak ste hladní viac, skúste potom kura na citrónovej tráve s čili alebo fantastické cestoviny s maldivským tuniakom. K drinkom vám tu hrá DJ a ak milujete tráviť západy slnka s koktejlom v ruke, toto bude to miesto! Určite skúste koktejl „Ready Set Chill“, patrí medzi špeciality Laamu a namixujú vám do neho cognac, bourbon, Dom Benedictine a ucítite v ňom aj závan horkej čokolády.

Sip Sip Bar – Další z barov na ostrove je Sip Sip, ktorý nájdete v tesnej blízkosti bazéna. Môžete tu ochutnať rôzne drinky či koktejly, aby ste si ich vychutnali priamo pri bazéne, ale ak ste hladní, nájdete tu niekoľko zaujímavých chuťoviek. Sip Sip má svoj vlastný gril a tak skúste grilovaného tuniaka na maldivský spôsob /pikantný/ alebo grilovanú rybu v banánovom liste. Nájdete tu aj hamburger, pizzu či jedlá pre deti.

Ice and Chocolate Studio – Zaujímavé miesto so sladkým názvom nájdete tam, kde leží reštaurácia Zen. Nikdy sa tu nestane to, že máte chuť na zmrzlinu a nemajú ju, pretože tu nájdete zmrzlinový bar so 42 príchuťami! Medzi tie najlepšie patria lokálne chute ako kokosový orech či exotické mango alebo papája, ale skúste aj čokoládové chuťovky v podobe praliniek so škoricou či levanduľou. Nebudete si vedieť vybrať len jednu, ale presne o tom to je!

Čo tu môžete robiť? #

Rezortový ostrov Laamu nie je len o tom, že sa ráno zobudíte, skočíte na pláž, na raňajky, na pláž či na večeru, ale ak máte dobrodružného a aktívneho ducha, aj tu si prídete na svoje. Samozrejme, ak ste sem prišli za totálnym, ničím nerušeným sladkým oddychom, dostanete ho, ale ak chcete z ostrova vytlačiť maximum, pripravil si pre vás niekoľko lákadiel, ktorým napokon skôr či neskôr podľahnete. Sami budete prekvapení, koľko možností si Laamu pre vás pripravilo.

Rezort si pre vás pripravil príjemný bazén, no hneď ako uvidíte aké more a pláže máte k dispozícii, tak si do bazénu zájdete len na chvíľku, vypiť si dobrý drink a oddýchnuť si. Ak sa však radi do bazénu ponoríte, nájdete ho tu a užijete si ho.

Ak je oddych pre vás najväčším lákadlom, prečo ho nepovýšiť na niečo unikátne? Presne pre tieto účely má Laamu svoje vlastné, luxusné Six Senses SPA centrum s fantastickým wellnessom. SPA sa nachádza kúsok od pláže v obklopení tropickej zelene a privíta vás tak príjemnou atmosférou, že relaxovať začnete ešte pred tým, než sa ponoríte do prvej procedúry. Môžete si nechať spraviť hodinové vyšetrenie, aby vám vedeli odporučiť tú najlepšiu procedúru pre vaše telo, alebo rovno vhupnete do ajurvedickej, thajskej či balijskej masáže. K dispozícii máte aj množstvo skrášľovacích procedúr a ak máte chuť na fitnes či jógu, aj tým vás v SPA vedia dokonale zasýtiť. Po masáži ešte neodchádzajte, zastavte sa v džúsovom bare na čerstvé smoothie a budete sa cítiť ako nový človek. SPA má k dispozícii aj 3, 5, 7 a 10-dňové programy s detoxom, fitnesom, jógou či celkovým „znovuzrodením“.

Ak holdujete vodným športom, určite navštívte areál na LEAF beach, hneď vedľa skvelej reštaurácie Leaf. Skúsení inštruktori vás prevedú svetom vodných športov a vyberiete si to na čo máte chuť, čo milujete alebo čo chcete vyskúšať na vlastnej koži. Zadarmo si tu môžete požičať kajak a oboplávať dookola celý ostrov, no kajakom to nekončí a v rámci pobytu v rezorte máte k dispozícii aj paddleboard. Za príplatok však viete vyskúšať kitesurfing, vodný skúter, windsurfing, vodné lyže či dokonca Jet Blade! Funguje tu aj škola, kde vás zasvätia do tajov šnorchlovania, vodného lyžovania, windsurfingu či dokonca vás naučia ovládať katamaran. Už teraz ste si vybrali, však?

Lákalo vás niekedy surfovať, ale nevedeli ste ako na to? Tu na Laamu vás to naučia a môžete sa ponoriť do vĺn a pokoriť ich. Nie, nie sú tu obrovské vlny a maldivský rezort ani nie je najlepšie miesto na surfovanie na svete, ale základy a filozofiu tu pochopíte a s ňou sa už nebudete báť vybrať ani na iné miesta.

Ak vás láka vyraziť na more, rezort vám ponúkne aj zážitok tradičnej maldivskej rybačky. Nasadnete do drevnej loďky zvanej dhoni akú na Maldivách poznajú stáročia a vyberiete sa na oceán. Na výber máte rannú rybačku (4 hodiny) aj rybačku pri západe slnka (2 a pol hodiny). Ranná je spojená s východom slnka a ak sa vám podarí chytiť tuniaka či barakudu, vezmete si ju so sebou, aby vám ju mohli pripraviť na večeru. Ak chytíte rybu na večernej rybačke, vychutnať si ju môžete nasledujúci deň na obed či večeru. Zaujímavý zážitok, nemyslíte?

Medzi zaujímavé zážitky, ktoré si Laamu pre vás pripravil je aj pozorovanie hviezd špeciálnym, profesionálnym ďalekohľadom. Sedíte na pláži, počujete šum mora a do toho pozorujete nádherné, maldivské nebo posiate hviezdami. Ak by ste chceli privátne pozorovanie hviezd, aj to je možné! Dostanete k nemu fľašku prosecca a romantický večer na pláži je vo vašich rukách.

Chýba vám po niekoľkých dňoch na ostrove kultúra? Čo by ste povedali na plážové kino pod hviezdami? Nie, nesnívame, pretože presne to môžete tu na Laamu zažiť. Verte, že je to skvelé spestrenie pobytu na Maldivách, kedy si ľahnete na lehátko, objednáte drink a vychutnáte si film.

Ak radi trávite čas na unikátnych miestach, čo by ste povedali na raňajky či večeru na pieskovom sandbanku? Len vy, jedlo, oceán a čerstvý vzduch. Aj toto je jeden zo zážitkov, ktoré viete v Laamu uloviť. O všetko sa postará personál hotela, vy len povedzte kedy by ste chceli mať raňajky priamo na pláži!

Neprišli ste na dovolenku variť, ale ak si vás získajú exotické chute Maldív či Indického oceánu a chceli by ste o nich vedieť viac, pre rezort to nie je žiadne problém! Ak máte záujem, môžete sa pridať do školy varenia, kde sa pozriete na kuchyňu Indie, Srí Lanky či Maldív a od špecialistov sa dozviete nuansy, ktoré ak skúsite doma, budete za hviezdu. Naučíte sa čo to o koreninách, čerstvých rybách, bylinkách a spoločne si pripravíte jedlo, ktoré si zamilujete.

Potápanie alebo šnorchlovanie? #

Najobľúbenejšími činnosťami na ostrove je jednoznačne potápanie alebo šnorchlovanie. Šnorchlovanie je jednoduchším variantom a pre svoju dostupnosť sa ho môže nabažiť skutočne každý. Ak máte vlastný šnorchel, vezmite si ho so sebou, ale ak ste si ho aj zabudli alebo ste nikdy žiaden nemali, nevadí. Ostrov má vlastnú požičovňu a viete si ho požičať na deň alebo pokojne aj na celý pobyt. Rovnako si v ňom viete zapožičať aj plutvy či iné drobnosti. Šnorchlovať môžete kdekoľvek, ale najlepšie miesta, ktoré máme za roky odskúšané nájdete v blízkosti móla A na jeho konci a obľúbili sme si aj oblasť na konci móla C, kde je kúsok koralového útesu. Pri šnorchlovaní tu bežne môžete stretnúť žraloky (nebojte sa ich, sú koralové a teda na človeka nezaútočia ani omylom), raje, a plejádu farebných, koralových rybičiek, ktoré poznajú deti z rozprávok či akvárií. Pri šnorchlovaní môžete stretnúť dokonca aj korytnačky. Najviac ich je tu počas leta, kedy sa sem pravidelne vracajú korytnačky, aby na ostrove nakládli svoje vajcia (júl – august), ale stretnúť ich tu môžete aj po iné mesiace. Najčastejšie sa nám ich podarilo vidieť medzi mólom A a mólom B, tak to skúste aj vy. Pri šnorchlovaní si dajte pozor na ostré, maldivské slnko a nechajte si na sebe tričko, inak sa do polhodiny spálite a budete to cítiť aj nasledujúce dni.

Ak si na šnorchlovanie netrúfate a chcete si ho skúsiť s profesionálom, stačí povedať a môžete sa pridať k organizovanému šnorchlovaniu, ktoré trvá dve hodiny a kde vás oboznámia s technikou a ukážu najkrajšie miesta v okolí ostrova.

Túžite sa na Maldivách potápať? Ani toto nie je pre nás na Laamu žiaden problém. Rezortový ostrov má totiž svoju vlastnú potápačskú školu (nájdete ju na začiatku dreveného móla vedľa recepcie) a tak si môžete svoje potápania nastaviť presne tak ako vám vyhovuje. Viete čo je obrovskou výhodou tohto miesta? Laamu je jediné miesto s potápačskou školou široko ďaleko a preto budú všetky miesta len a len pre vás! Ak ste totálny začiatočník, môžete si spraviť malý ponor priamo v lagúne s profesionálom a následne vám nič nebráni k tomu, aby ste si tu spravili aj svoj potápačský kurz (PADI). Ak už svoj preukaz máte, vyberte sa pokojne na otvorené more, kde môžete absolvovať rôzne druhy ponorov a dokonca sa môžete nechať nahovoriť aj na nočné potápanie, ktoré je totálne odlišným zážitkom, než aký viete zažiť cez deň. Medzi najunikátnejšie miesta, ktoré si tu viete pozrieť patria zátoky s obrovskými mantami.

3 fotografie

Ako vyzerá potápanie na Laamu?

Špeciálny koralový útes #

Rezortový ostrov Laamu je unikátnym miestom, to už viete, veď sme to sami niekoľko krát spomínali, ale nájdete tu aj jednu nečakanú špecialitu. V roku 1998 sa niekoľko koralových útesov takmer zničilo, no pri plánovaní projektu Laamu sa na to nezabudlo a rozhodli sa podmorský svet oživiť. Fabian Cousteau vymyslel projekt v ktorom sa podujali na štiepenie koralov, aby ich mohli následne zasadiť na oceánske dno a vytvoriť tak umelý koralový útes do ktorého by sa mohli nasťahovať ryby či iné morské živočíchy. Dnes môžeme povedať, že sa im to podarilo, pretože v okolí koralového útesu si môžete všimnúť raje, žraloky, koralové ryby a sem tam aj korytnačky.

Ostrov aj pre deti? Áno! #

Aj napriek tomu, že drvivú väčšinu hostí tu na Laamu tvoria páry či ľudia vychutnávajúci si svoju svadobnú cestu, tento ostrov je aj „family friendly“ a teda vhodný aj pre rodiny s deťmi. Pre deti je na ostrove zriadený dokonca klub (The Den), kde nájdete kopec aktivít či hier a dokonca tu na vyžiadanie funguje aj babysitting. Deti zaujmú aj rôzne drobnosti na ostrove, môžu mať vlastnú hamaku, nájdu tu hračky a samozrejme viete s nimi uloviť aj zážitky v podobe šnorchlovania, plávania či objavovania na lodi. Opustené pláže sú tiež dokonalým ihriskom a aj niektoré reštaurácie ponúkajú detské jedlá či detské porcie. Deti si viac ako vodné vily užijú plážové vily, kde majú viac možností na pohyb, hry či viac voľnosti.

Kam sa vybrať na výlet? #

K dovolenke plnej zážitkov patria aj príťažlivé výlety a iste tušíte, že ani Laamu rezort nebude výnimkou. Tým, že sú Maldivy ostrovy, väčšina výletov je navrhnutá tak, aby ste si užili plavbu na lodi po Indickom oceáne, ktorá je okorenená o rôzne zaujímavosti.

Najobľúbenejším výletom je pozorovanie delfínov pri západe slnka. Stačí nasadnúť na loďku a čaká vás hodinová plavba okolím s cieľom stretnúť delfíny a vychutnať si ich prítomnosť. Samozrejme, sem tam vidíte delfínov aj z reštaurácie pri raňajkách, ale verte nám, že byť na lodi, ktorá sa jemne pohupuje na vlnách a stretnúť ich tesne vedľa vás je silným zážitkom a oplatí sa to skúsiť. Šanca je v týchto miestach obrovská a ako bonus vás čaká aj plavba so zapadajúcim slnkom a to samo o sebe stojí za to.

Ak chcete zažiť niečo unikátne, čo by ste povedali na plavbu na typickej plachetnici dhoni v okolí ostrova? Natiahnete plachty a na súkromnej lodi ste len vy a kapitán. Usadíte sa a necháte sa kolísať Indickým oceánom pri pohľade na nádherné zátoky, lagúny a tropické ostrovy. Podobne ako pri sledovaní delfínov aj tu vám pomaličky zapadá slnko skláňajúce sa k obzoru a celý výlet dostane príjemný romantický rozmer.

Chcete sa aspoň na jeden deň cítiť ako Robinson Crusoe? Čo by ste povedali na výlet na privátny ostrov bez ľudí? Leží cca 40 minút od vášho rezortu a keď sa na neho dostanete bude celý len a len váš. Takto sa dajú plniť sny, nemyslíte? Snehobiela pláž, nad hlavou palmy roztancované v jemnom morskom vánku a k tomu kokosový orech. Toto bude jeden z vrcholov tejto dovolenky. Skočte do mora, vezmite si šnorchel a relaxujte aktívne hľadaním najkrajších rýb či koralov. Keď vyhladnete, otvoríte si svoj piknikový kôš, ktorý vám pripravil šéfkuchár, naobedujete sa priamo v tieni kokosových paliem, dáte si dezert, fľašku vínka a rozmýšľate o tom, či sa ešte odtiaľto máte vrátiť domov.

Medzi obľúbené výlety patria aj výlety na okolité ostrovy či dokonca návšteva lokálneho ostrova, ktorá vám ukáže Maldivy tak ako ich vidia ich obyvatelia. Tieto výlety sú teraz v čase pandémie obmedzené, pretože Maldivy nechcú, aby sa miešali hostia z celého sveta s lokálnym obyvateľstvom, ale akonáhle pandémia pominie, bude to opäť zaujímavý pohľad na to, ako Maldivy vyzerajú.

Check out a odchod #

Váš odchod z rajského ostrova klope na dvere? Odporúčame vám aby ste si večer pred vašim odchodom na recepcii vyplatili minibar či služby za ktoré ste počas vášho pobytu mali zaplatiť. Nikde na ostrove totiž neplatíte hotovosťou a všetko si píšete na izbu a ak sa vám čosi nazbieralo, večer to vyplatíte.

Deň vopred sa na recepcii informujte aj o tom, kedy si rezort pre vás naplánoval lodný transfer na lokálne letisko, aby ste bez problémov nasadli na lietadlo a odleteli na medzinárodné letisko v Malé, odkiaľ budete odlietať domov. Vďaka týmto informáciám vám odpadne akýkoľvek stres z odchodu a uvidíte, aké to bude všetko jednoduché.

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 210

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kuramathi Maldives Blog

Blog Kuramathi Maldives

Maldivský rezort Kuramathi nielen, že patrí medzi najznámejšie ostrov Maldív, ale vo svojej kategórii 4* rezortov je na absolútnej špičke.…

Sun Siyam Olhuveli Blog

Blog Sun Siyam Olhuveli

Maldivský rezort Sun Siyam Olhuveli patrí medzi najzaujímavejšie 4* rezorty Maldív. Nájdete tu moderný luxus, tropické maldivské prostredie s…

Hotel LUX South Ari Atoll Maledivy Blog

Blog Hotel LUX South Ari Atoll Maledivy

Luxusný 5* rezort LUX South Ari Atoll otvoril svoje brány koncom roka 2016 po tom, ako prišla lukratívna skupina LUX Resorts & Hotels a premenila…

Waldorf Astoria Maldives Blog

Blog Waldorf Astoria Maldives

Exkluzívny 5* rezort Waldorf Astoria otvoril svoje brány len počas roku 2019, no svojim príchodom zmenil maldivské nazeranie na luxusný produkt. Má…

Ozen Bolifushi Maldives Blog

Blog Ozen Bolifushi Maldives

Luxusný 5* dovolenkový rezort na Maldivách nemusí byť len abstraktná predstava, pretože tá má aj svoje meno. Zoznámte sa s ostrovom Ozen Bolifushi,…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3381 4123€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.