Černobyľ - živá ukážka apokalypsy

Černobyľ - živá ukážka apokalypsy

Výnimočné svedectvo obrovskej tragédie len zopár desiatok kilometrov od hlavného mesta Ukrajiny. Odpovede na najčastejšie otázky o Černobyle poskytli dvaja skúsení BUBO sprievodcovia.

Poznámka BUBO:

Ide o archívny rozhovor, ktorý sme znovu vydali v rámci výročia výbuchu Černobyľskej jadrovej elektrárne (26. apríla 1986). V rámci súčasného diania na Ukrajine neodporúčame akúkoľvek cestu k našim východným susedom. BUBO v týchto časoch neorganizuje žiadne zájazdy na Ukrajinu. Pokiaľ vás však zaujíma tematika Černobyľu a ako vyzerali po minulé roky sprevádzané zájazdy kúsok od našich hraníc, prečítajte si tento blog.

Zaujala táto unikátna lokalita aj vás? Nahliadnite do stráženého pásma černobyľskej katastrofy očami dvoch skúsených sprievodcov týmto tajuplným miestom. Na otázky nám odpovedali skúsení sprievodcovia Jozef Zelizňák a Juraj Ondrejčík, ktorí sem pre BUBO sprevádzali viacero zájazdov.

Čo hovoríte na seriál od HBO - Chernobyl, videli ste ho? Zarazilo vás niečo v seriáli, čo nebolo pravdivo spracované? #

Seriály, ktoré divákovi pútavým spôsobom priblíži reálne fakty, sú skvelé. Miniséria Chernobyl k nim bezpochyby patrí a mierne odchýlky od stopercentnej pravdy sú v rámci kreatívneho autorského procesu akceptovateľné.

Čo všetko zo seriálu uvidia ľudia počas návštevy, ktorou ich sprevádzate? #

Navštívte mesto Černobyľ, kde sa dnes už takmer normálne žije, a v ostrom kontraste s ním tiež Pripjať - mesto duchov, v ktorom precítite tú neuveriteľnú atmosféru obrovskej tragédie. K tomu ešte napríklad impozantne pôsobiaci najväčší radar sveta Duga.

Môžete nám povedať viac na tému bezpečnosti, ako je to so žiarením? Nie je to len ututlané, aby sa zarobili peniaze? #

Nie je. Na prehliadky Černobyľu a Pripjati chodíme už 10 rokov. Vždy prebiehajú s dozimetrom v ruke a človek presne vie, v akom stupni radiácie sa práve nachádza. Na väčšine miest je porovnateľná, alebo dokonca nižšia, ako v ktoromkoľvek veľkomeste. Pravdepodobnosť, že si vyvrtnete členok na nerovnom povrchu je vyššia, než šanca, že sa z organizovanej prehliadky černobyľskej oblasti vrátite ožiarení.

Čo vás tam najviac zaskočilo? Čo ste nečakali? #

Ten obrovský kontrast medzi vierou vo svetlú budúcnosť mladých ľudí, ktorí v Pripjati v prevažnej miere žili, a náhlym zlomom, ktorý pripravil mnohých o život a zdravie a ostatným život radikálne zmenil. A čo najviac prekvapuje návštevníkov je, že Pripjať je stále svedectvom svojej doby - akýsi skanzen alebo urbanistická maketa v mierke 1: 1. Nerušene si tu možno prezrieť, ako sa plánovalo mesto pre 50 000 prominentných občanov, ba miestami priamo precítiť, ako sa im žilo. Predstavte si vysídlenie obrovského sídliska v priebehu troch dní. Všetci odídu, nechajú nedovarený obed, pootvárané skrine, všetko tak, ako im odpadlo od ruky. A vy tam potom prídete o 30 rokov, okolo vás hrdzavé karosérie škodoviek, reklamné plagáty na vtedajšie kultúrne akcie a produkty a veľa vecí presne na rovnakom mieste, kde ich majitelia zanechali.

Je tam ešte vôbec niečo reálne, alebo skôr je všetko naaranžované pre ľudí? #

Veľmi reálna je v prvom rade elektráreň, ktorá stále funguje. Pôvodný charakter si zachovala aj Pripjať. Ale pretože ide o miesto priťahujúce fotografov, nájde sa tam veľa naaranžovaných zátiší, podfarbujúcich emócie. Napríklad pred škôlkou vyložené detské topánky. Sú však pôvodné a boli tam naozaj zanechané. V skutočnosti je tam ale podobných zásahov oveľa menej, než na iných podobných miestach.

Kde presne a ako blízko sa dá dostať k miestam, kde bol natáčaný seriál? Dá sa na vlastné riziko dostať ešte bližšie? #

Človek sa dostane v podstate všade. Na niektorých miestach sa však, vzhľadom k vyššej radiácii, môže zdržiavať len krátko.

Sú tam už oblasti, kde žijú ľudia, ktorí sa vrátili? Alebo tam aj niekto zostal žiť? #

Do uzavretej zóny sa vrátili desiatky starousadlíkov, avšak v Pripjati nežije nikto.

Videli ste tam nejaké abnormality, ako sú dvojhlavé žaby alebo obrovská jablká? #

Nie. Sumce v rieke u elektrárne sú prerastené, lebo ich ľudia vykrmujú, nie kvôli genetickým anomáliám. Ale v roku 1993 som vo Fínsku videl skoro polmetrové hríby.

Žijú tam vôbec nejaké zvieratá? Ak áno, je na nich niečo zvláštne? #

V zóne žije mnoho druhov zvierat, ale nič neobvyklé som na nich doteraz nepostrehol.

Vraj pri silnej radiácii má človek pocit pálenia a tepla, zažili ste ho niekedy v tejto oblasti? #

Nič podobné sme doteraz nikdy necítili, podobné pocity sa vyskytli len pri samotnej katastrofe. Radiácia v oblasti už naozaj nie je vysoká, pri krátkych návštevách doslova zanedbateľná.

Čo si tam najviac vaši turisti fotia? #

Momentky, evokujúce reálny svet krátko pred katastrofou - kolotoče, čo pustili len chvíľu po tragédii, obrazy Lenina na stenách a podobne.

Tunajší lunapark fungoval presne jeden deň.
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Zlyhala vám tam niekedy elektronika? #

Nie, nikdy sa to nestalo.

Kde sa tam prespáva? A boli ste aj v noci vonku? Musí tam byť asi neuveriteľné ticho? #

Nocľah je v jednoduchom hoteli v Černobyle, kde sme boli aj v noci vonku. Nehrozí tam žiadne nebezpečenstvo a mesto ani nepôsobí strašidelne, skôr než bežné mesto, vyľudnené počas sviatkov. V Pripjati nemožno prespávať, ani sa v noci pohybovať.

Koľko ľudí približne zomrelo v Černobyle? #

Odhady sa veľmi líšia, ale oficiálne je to vraj okolo 4 tisíc ľudí. Je však potrebné prihliadať aj na to, koľko ľudí by zomrelo na následky spojené s katastrofou. Koľko ich zomrelo skôr ako by sa dožili veku, keby k nej nedošlo. Rovnako aj na počet detí s vrodenými vadami. Môžu to byť ďalšie tisíce, možno desaťtisíce.

Bude podľa vás niekedy Černobyľ znova obývateľný? #

Áno, mesto Černobyľ je už obývateľné aj teraz. Otázka je, koľko ľudí si ho vyberie medzi inými alternatívami a prečo by to robili. Pripjať už zrejme obývateľné nikdy nebude.

Aké sú hlavné dôvody, prečo by ste ľuďom odporúčali výlet do Černobyľu-Pripjati? #

Kyjev je jedno z najzaujímavejších európskych miest a určite stojí za návštevu. Výlet do Černobyľu je z Kyjeva veľmi jednoduchý. Tragédia v elektrárni bola zrejme katastrofou najväčšieho rozsahu, akú si naša generácia pamätá a je dôležité vidieť to a uvedomiť si, na akých krehkých nohách stojí naša moderná civilizácia.

Videli ste aj povestný najväčší radar na svete? Je v skutočnosti naozaj tak obrovský, ako ho všetci popisujú? #

Radar Duga je súčasťou našej prehliadky. Je gigantický a stojac pod ním si človek uvedomí, ako obrovské rozmery mala studená vojna.

Ktoré miesta sú ľuďom neprístupné? Boli ste niekedy aj na týchto miestach, ktoré sú zakázané? #

Boli sme len na všetkých miestach, ktoré sú prístupné a zaujímavé pre turistu.

Je možné používať mobilný telefón a volať z neho, keď ste v Černobyle? #

Áno, je to možné a povolené.

Predpokladám, že suveníry sa tam nepredávajú, a nejaké veci si tiež asi nemôžem odtiaľ vziať (kameň, hlinu a pod.) Kvôli radiácii, že? Alebo sa mýlim a predsa len tam predávajú aj suveníry? #

V potravinách v Černobyle kúpite aj magnetky. Nie sú síce veľkej kvality, ale o to zaujímavejšie budú vyzerať na vašej chladničke. Na hoteli zoženiete aj pohľadnice.

Je mnoho bezpečnostných kontrol pri vstupe? A čoho sa ukrajinská vláda obáva? #

Kontrola pri odchode je mám pocit skôr pre upokojenie mysle turistov. Aby videli, že sa naozaj niečo robí, pri výstupe im zmeria ožiarenia a potvrdí, že je nízke. Meraním prejde oblečenie, obuv, osobné veci, aj dopravné prostriedky. Bezpečnosť je vždy prvoradá. Celkovo je dobré držať celé územie pod kontrolou. Tak je jeho návšteva bezpečná a predchádza sa pohybu šialencov, ktorí by boli ochotní pre fotku na Instagram alebo vychvaľovanie sa na Twitteri, ohroziť seba aj ostatných.

Čo nie je povolené pre návštevníkov? #

Obmedzení je niekoľko. V prvom rade, pohyb je možný výhradne so sprievodcom. Nesmú sa napríklad požívať alkoholické nápoje, nosiť zbrane, jesť či fajčiť v otvorenom priestore, sedieť na zemi, dotýkať sa budov a vegetácie, umiestňovať na zem akékoľvek zariadenia okrem statívov, odnášať zo zóny predmety vrátane plodov rastlín, piť vodu z vodných zdrojov (výhradným zdrojom pitnej vody je černobyľský vodovod), prinášať alebo vynášať zvieratá a porušovať predpisy ohľadom odevu (žiadne sukne, krátke nohavice a otvorené topánky).

Sú Černobyľ a Pripjať miestami masového cestovného ruchu, alebo skôr osamelým zážitkom? #

Stále ide o osamelý zážitok, najmä ak sa na neho vydáte v privátnej skupine. Sčasti je to fenomén tohto miesta, pretože nejde o turistickú atrakciu v bežnom slova zmysle. Nie sú tam vybudované záchytné parkoviská, ani dostatok toaliet, spomínaných suvenírových obchodov, kaviarničiek či reštaurácií. Na obed chodíme do závodnej jedálne v elektrárni a jeme to, čo majú zamestnanci elektrárne v daný deň na menu. Býva to chutné a výdatné jedlo. Súkromné ​​podnikanie v zóne neexistuje. Služby sú tam pre domácich, vojakov a zamestnancov elektrárne. Ak sa pridáte k väčšej, zmiešanej skupine turistov z celého sveta, budete sa počas návštevy pohybovať spolu s počtom ľudí, ktoré pojme autobus. Radšej odporúčam menšiu skupinu, ktorá postupuje rýchlejšie a za dva dni uvidia aj trikrát viac, než veľké skupiny, ktoré majú v programe pár povinných zastávok.

Aký máte názor na aktuálny trend influencerov, ktorí robia kvôli lajkom na Instagram nebezpečné fotky? Prípadne chodia do zóny na "vlastnú päsť" a podobne. #

Myslím si, že každý rozumný človek to musí odsúdiť. Bohužiaľ, svet je už raz taký a asi to nič nezmení.

Aké sú pravidlá správania pri prehliadke Černobyle a Pripjati? #

Základné humánne pravidlo hovorí, rešpektovať odkaz obetí tejto tragédie a správať sa primerane. Inak platí držať sa v skupine a sledovať, kadiaľ kráča sprievodca.

Čo vo vás evokuje slovo Pripjať? Ako by ste opísali svoj prvý pocit po prečítaní tohto slova? #

Obrovskú tragédiu modernej civilizácie, smútok obetí a odporné zahmlievanie zo strany kolabujúceho impéria, pre ktoré bola pýcha dôležitejšia ako človek.

Čo sa vás turisti najčastejšie pýtajú a čo chcú najviac vidieť? #

Väčšinou sa pýtajú na osudy bežných ľudí, na to, či tam záchranári išli dobrovoľne na smrť, alebo či netušili, čo ich čaká. Pred návštevou určite odporúčam prečítať si skvelú knihu vydavateľstva Absynt od Svetlany Alexijevič Černobyľská modlitba.

Je zdraviu škodlivé ísť na takú tour? #

Nie je. Väčšina mojich kolegov je vystavená silnejšej dávke radiácie počas interkontinentálneho letu do Ázie, než ako turista pri výlete do Černobyľu.

Pripjať v čase, keď svet tu bol ešte v poriadku
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Turisti, ktorí idú na zájazd, navštívia väčšinou Černobyľ len raz za život. Ako je to však s vami, ako sprievodcom? Máte nejaký limit, koľkokrát do roka môžete ísť do Černobyľu? Nebojíte sa robiť sprievodcu v takej "radiačnej" zóne? #

Ani sprievodcovia neabsolvujú túto "tour" viac než párkrát do roka a táto frekvencia nie je nebezpečná.

Mohol by som zjesť napríklad lesné plody rastúce v zóne alebo je to veľmi nebezpečné? A ako je na tom vôbec celá vegetácia, rastie tam všetko (plody a pod.)? #

Na prvý pohľad tam rastie všeličo. Okrem toho, že konzumovať lesné plody je zakázané, by som to ani neodporúčal.

Sú nejaké legendy, ktorými je oblasť opradená? A potvrdili sa vám niekedy niektoré z nich? #

Doteraz neviem o žiadnych.

Kedy budú môcť otvoriť betónový sarkofág? Za sto, dvesto rokov? #

Životnosť sanačného sarkofágu je približne 100 rokov. Po ich uplynutí sa zmeria žiarenia a rozhodne sa čo ďalej.

Zaujímavé informácie o Pripjati #

Budovanie mestečka Pripjať na dolnom toku rovnomennej rieky, neďaleko ukrajinsko-bieloruskej hranice, začalo v roku 1970 a malo veľmi konkrétny účel - poskytnúť ubytovanie a služby zamestnancom plánovanej jadrovej elektrárne Černobyľ. Keďže Pripjať mala zároveň slúžiť aj ako "výstavná vitrína" sovietskeho budovateľského ducha, dokladujúce úspechy a prosperitu pracujúceho ľudu, rýchlo pribudli nemocnice, moderné stanica, prístav, či kultúrne a športové strediská.

Populácia Pripjati narástla v priebehu jednej dekády z pôvodných 14 tisíc na takmer 50 tisíc a štatút mesta sa eviduje od roku 1979, dva roky po spustení elektrárne. Ako dokumentujú dobové fotografie, život v satelite nukleárneho kolosu bol na vtedajšie pomery relatívne idylický. Všetko nasvedčovalo tomu, že s postupným dokončovaním šiestich plánovaných reaktorov kráča mesto ústrety príslovečným svetlým zajtrajškom.

Potom, 26. apríla 1986, skolaboval počas bezpečnostného testu reaktor v Černobyle číslo 4, dôsledkom čoho v ovzduší skončilo 55 ton rádioaktívneho uránu a Pripjať bola v priebehu nasledujúcich dní kompletne evakuovaná. S uvedomovaním si rozsahu škôd a ohrozenia sa následne vysídlenia rozšírilo aj na ďalšie okolité urbanistickej oblasti a do roku 2000 z černobyľského regiónu odišlo celkovo 350 000 ľudí.

Do Pripjati sa obyvatelia už nikdy nevrátili. Prázdne betónové budovy pomaly miznú pod zarastajúcou vegetáciou a po rozpade ZSSR bolo dôkladne vyrabované všetko hodnotnejšie, čo v nich po havárii ostalo. Zostali len propagandistické maľby na stenách. Oblasť mesta i elektrárne sú dnes uzavreté a sú pod správou ukrajinského Ministerstva pre núdzové stavy. Usadiť sa tam nie je možné.

Oplotená zóna, hoci je "zakázaná", nie je v žiadnom zmysle slova mŕtva - skôr naopak, v súčasnosti prekvitá čulým ruchom.

Špecifická forma turizmu, inšpirovaná ako záujmom o históriu a vedu, tak aj post-apokalyptickú literatúrou, Tarkovského filmom Stalker, či počítačovými hrami začala prekvitať hneď od roku 2011, kedy bola zóna prvýkrát sprístupnená. Počet návštevníkov sa vyšplhal na 75 tisíc ročne a táto nevšedná destinácia sa začala dostávať aj do povedomia širšej verejnosti. A keď HBO uviedlo svoju mimoriadne úspešnú minisériu Chernobyl, narástol v priebehu mesiaca turistický ruch o 40%.

  • Miestne cesty sú zvyčajne v dobrom stave a trasa z Kyjeva trvá asi 2 hodiny.
  • Radiácia v černobyľskej zóne je len zlomkom toho, čo bolo namerané bezprostredne po havárii. Rádioaktívne izotopy klesajú každým rokom hlbšie do zeme približne o 1 cm. Prostredie preto nie je životu nebezpečné.
  • V reči čísel, počas jedného dňa v zóne dostane vaše telo dávku o sile približne 2 - 3 mikrosieverty. To je 1000 krát menej ako pri RTG celého tela v nemocnici a približne rovnako ako v priebehu 3 - 4 hodinového mezikontinentálního letu lietadlom. Pre porovnanie, podľa regulácie pre pracovníkov elektrární v SR je stále bezpečná dávka žiarenia 100 mikrosievertov za deň.
  • Kvôli možnej prítomnosti rádioaktívnych, no nie nebezpečných mikročastíc, sa odporúča oblečenie po návrate zo zóny vyprať.
  • Návšteva oblasti nie je možná pre osoby mladšie ako 18 rokov a neodporúča sa tehotným ženám, ani ľuďom s problematickým krvným obrazom.
Juraj Ondrejčík

Juraj Ondrejčík

Juraj Ondrejčík

Juraj vyštudoval cestovný ruch a svoje znalosti ako sprievodca uplatňuje už od roku 2006. Niet divu, že poznávacie zájazdy ako Čína, Tibet, Nepál, India, Vietnam, Kambodža, Kuba, Bhután, či Jordánsko, Libanon, ale i Nový Zéland prešiel všetky už niekoľkokrát. Zároveň sprevádza cesty do Pakistanu, Laosu, do Barmy, na Taiwan, Srí Lanku, do Severnej Kórey, Bruneja, USA i Indonézie aj polárnych oblastí. Tvrdí, že navštívené krajiny nepočíta ale má ich aktívne precestovaných viac než 111. Navštívil všetky kontinenty a určite ho zaskočíte otázkou "Kde sa ti najviac páčilo?". Zbiera palubné lístky z leteckých ciest a priateľom priniesol ako suvenír už viac magnetiek než pokryje desať chladničiek. Venuje sa výberu a výchove nových sprievodcov, v kancelárii školí kolegyne pri predaji a buduje BUBO cestovateľskú akadémiu. Pri riadení kancelárskych procesov je známy pozitívnou energiou. Jeho skúsenosti sú neuveriteľné, no vždy je pripravený prispôsobiť sa požiadavkam klienta. Pokora je pre cestovateľa nevyhnutná rovnako ako pri kreovaní vzťahov medzi ľuďmi. Jeho obľúbenou špecialitou je indický dal makhni a cesnakový chlieb naan.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
India – veľký okruh

Zo zájazdu:

Juraj Ondrejčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 1561

Mohlo by Vás zaujímať

Správa z ukrajinského bunkra Prémiový blog

Prémiový blog Správa z ukrajinského bunkra

Toto je moja aktuálna správa z ukrajinského bunkra, druhá časť blogu. Pacifista, ktorý sa vyhýba vojnovej turistike, píše, ako to za vojny vyzerá.…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Dá sa cestovať na Ukrajinu? Prémiový blog

Prémiový blog Dá sa cestovať na Ukrajinu?

V pondelok som zažil najväčšie bombardovanie od začiatku ukrajinsko-ruskej vojny a po prvýkrát v živote som bol v bunkri, lebo to bolo naozaj…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Azylový dom v Bratislave pre ukrajinských utečencov Prémiový blog

Prémiový blog Azylový dom v Bratislave pre ukrajinských utečencov

„Táto vojna bude tri roka,“ hovorí mi moja ukrajinská upratovačka Oľga. Chodí k nám domov a už vie lámane po slovensky. Upratuje dobre, vždy ju v…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Najscestovanejší Ukrajinec: V africkej oblasti wagnerovcov mi podávali ruku a vyjadrili obdiv Ukrajine Blog

Blog Najscestovanejší Ukrajinec: V africkej oblasti wagnerovcov mi podávali ruku a vyjadrili obdiv Ukrajine

Vášnivý cestovateľ Kostiantyn Liorek prešiel 190 krajín sveta. Mnohé z nich navštívil viac ako dvakrát a nazbieral skutočne zaujímavé príhody. Keď…

Viktor Háber 9 min. čítania
ROZHOVOR: Orest, ambasádor mesta Ľviv o ukrajinsko-slovenskej spolupráci Blog

Blog ROZHOVOR: Orest, ambasádor mesta Ľviv o ukrajinsko-slovenskej spolupráci

Orest Zub je mladý právnik, ambasádor ukrajinského mesta Ľviv, podnikateľ a cestovateľ. V ťažkých časoch pomáha svojej krajine ako sa dá. S Ľubošom…

Ako sa správať pri raketovom útoku – rady Blog

Blog Ako sa správať pri raketovom útoku – rady

V poslednej časti môjho blogu o čase v bunkri a ceste domov vám prezradím zopár tipov a rád na čo myslieť pri útok. Azda sa vám v budúcnosti nezídu.

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.