TOP 10 Hanoja

TOP 10 Hanoja

Žiadna cesta Vietnamom nie je kompletná bez návštevy najvietnamskejšieho mesta krajiny. Hanoj je farebný, unikátny, tradičný, šialený, no najmä intenzívny. Imperialistické tradície, komunizmus aj kapitalistický duch v rušných uliciach plných motoriek a plastových stolčekov - Hanoj si skrátka nesmiete nechať ujsť. Nenájdete tu kráľovské paláce Bangkoku ani najmodernejšie vychytávky Tokia, avšak autenticitu a atmosféru, akú má toto mesto, nenájdete nikde inde v Ázii. BUBO vám odporúča zažiť v Hanoji týchto TOP 10 vecí.

1. tip: Starý Hanoj #

V blízkosti jazera Hoàn Kiếm sa rozprestiera srdce hlavného mesta Vietnamu - stará štvrť Hanoja, kde na našich BUBO zájazdoch bývame aj my. Ešte aj dnes sa jej pomerne úspešne darí odolávať modernizácii a novej komerčnej zástavbe. Tvorí ju pulzujúci systém takzvaných Hangov, starých uličiek, ciev obchodného a remeselného života mesta, ktorý okrem dongov poháňa povestná pracovitosť domácich. Hangy totiž v minulosti totiž slúžili ako cechy, pričom im ich špecializácia zároveň pridelila meno. Dnes si tak topánky kúpite alebo necháte opraviť na àng Đậu (Topánkovej ulici), vejáre na àng Quạt (Vejárovej ulici) a hodváb na àng Gai (Hodvábnej ulici).

V prízemiach budov s vysokými uzučkými fasádami sa domáci venujú tomu, čo s veľkou pravdepodobnosťou živilo ešte ich prarodičov. Veru tak, každý tu má svoju nenahraditeľnú úlohu. Či už čalúni sedlo na motorke, šúpe liči alebo len tak posedáva a lúska slnečnicové semiačka. Prechádzku Hangmi vám okorenia lietajúce iskričky zo zváračky, výpary z magických kotlíkov a rozohnených grilov, kde vám tvár pošteklí červená vlajka so žltou hviezdou či stužka s nápisom ôi Yêu Việt Nam (Milujem Vietnam).

Cez záplavu podobizní strýčka Ho a papierových lampiónov sa však premotkáte aj cez príjemné baríky a kaviarne, kde si môžete dopriať chutný glykemický šok v podobe vietnamskej kávy s kondenzovaným mliekom alebo rovno vyšľahaným surovým vajíčkom. Postačí zopár minút a aj vy pochopíte, že srdce Hanoja bije v uliciach. Predajne aj domy sú otvorené, obchoduje, jedáva a oddychuje sa vonku. Od rána do večera a opäť do rána, ulice centra nikdy nezívajú prázdnotou.

Hoci sa podniky oficiálne zatvárajú ešte pred polnocou, nie všetky pravidlá sú také striktné, ako sa zdajú. Už neraz nám barovú terasu zložili doslova pod nohami. Keď odchádza milicionárske autíčko, vracia sa zábava. Stačili zhruba dve minúty. Pomyselnú hranicu medzi dňom a nocou tu tvorí len každovečerný rituál zametania zvyškov úspešných tržieb, umývanie riadov a skladanie plastového nábytku, ktorý bude o niekoľko hodín stáť presne tam, kde doteraz.

Pokiaľ vám neprekáža dlhé čítanie s viac tipmi a fotografiami z Hanoja, prečítajte si náš rozsiahly BUBO blog o Hanoji.

2. tip: Jazero Hoàn Kiếm #

Spomínané jazero Hoan Kiem sa nachádza v samom srdci mesta. Ak by sme mali určiť, kde Hanoj pulzuje najintenzívnejšie, odpoveď nájdeme práve tu. A obzvlášť cez víkendy. Dvojkilometrový okruh okolo oàn Kiếm sa totiž uzavrie pre dopravu a razom mení na telocvične, tančiarne, herne pre deti aj dospelých, galérie, koncertné sály, prehliadkové móla a štúdiá pouličných umelcov pod holým nebom. Buď môžete všetko sledovať len tak z diaľky, alebo sa k jednotlivým aktivitám bez problémov pripojte.

Prijmete pozvanie do tanca od šarmantného šesťdesiatnika Nhunga? Necháte sa zlákať na partičku jednej z desiatok ázijských stolových hier na improvizovanom hernom pláne z betónu, kriedy a kamienkov? Schyťte desaťmetrové lano, poriadne sa zaprite a desať sekúnd ťahom bojujte za svoj multinárodný tím vekovej kategórie 3-99. Tucty okolostojacich vás budú povzbudzovať tak živo, akoby išlo o ten najdôležitejší zápas v Hanojskej prvej lige.

Nechajte sa nakresliť šikovnými maliarmi, kým vám pri pózovaní zrak blúdi k šestnásťročnému Quangovi, ktorý by svojimi kreáciami s futbalkou uzemnil nejedného profi hráča. Žltý dres mu už z neustálych breakdanceových otočiek na chrbte chytá okrovo-deravý nádych. Zacvičte si tai-či s miestnymi alebo zahrajte Jianzi – vietnamskú operenú verziu hackey sack-u. Zaskáčte si cez bambusové tyče, prípadne sa rovno povozte na segwayi pod dohľadom Lý hái ổ-a, prvého panovníka dynastie Lý, vďaka ktorému sa od roku 1010 píše história tohto jedinečného mesta.

Pre chvíľku pokoja stačí len zájsť bližšie k vode a vychutnávať si výhľad na vysvietenú Korytnačiu vežu a ikonický červený mostík ku Chrámu nefritovej hory Ngọc Sơn, najobľúbenejšej pamiatke v centre Hanoja. Najlepšie aj s nejakou lokálnou špecialitkou alebo pivkom. Tu na severe nám najviac chutí lokálny Hanoi. Za zmienku tiež stojí ľahké, každý deň čerstvo varené bia hơi.

3. tip: Šialená doprava #

S romantickou, tichou prechádzkou ulicami Hanoja veľmi nerátajte. Ak ste totiž doteraz žili v domnienke, že chodníky slúžia na chodenie, Hanoj vás presvedčí o opaku. Vietnamská doprava je jeden veľký adrenalínový zážitok. Čaká vás prinajlepšom slalom pomedzi zaparkované aj idúce skútre (sú ich pôsobivé 4 milióny a stále pribúdajú) a stovky farebných plastových stolíkov a stoličiek.

Zapáčilo sa vám niečo v obchode oproti? Už pri obyčajnom prechode cez cestu zacítite, ako vám na čelo vystupuje pot a vlastný tep na moment prehlušuje všadeprítomné trúbenie. My premávku ochutnávame na vlastnej koži počas jazdy na typických červených cyklorikšiach. Prepletáme sa pomedzi skútre, sledujeme denný život v Hangoch a stávame sa jeho súčasťou. Alebo rovno nasadnete na skúter a necháte sa povoziť po rušných hanojských uliciach a cestách?

4. tip: Chrám literatúry #

Jedným zo základných pilierov duševného nastavenia Vietnamcov je Konfuciánstvo, ktoré okrem iného vyzdvihuje vzdelanosť ako jednu z najdôležitejších cností človeka. Preto sa na vzdelávanie vo Vietname veľmi dbá. Chrám literatúry bol prvou vietnamskou univerzitou, založenou už v 11. storočí na vzdelávanie synov šľachtických rodín. Dnes stoja v areáli chrámu desiatky obrovských kamenných korytnačiek, nesúcich tabuľky pripomínajúce akademické úspechy týchto prvých učencov.

Pôdorys tvorí niekoľko veľkolepých brán, päť otvorených nádvorí s krásne upravenými kríkmi, jazierko známe ako Nebeská studňa, ku ktorému sa chodia modliť študenti pre šťastie a Konfuciov chrám. Zakaždým tu stretávame triedy na školských výletoch, ktoré si s nami radi precvičia svoje znalosti angličtiny aj vietnamských študentov v talároch tesne pred ukončením štúdia. Tu pochopíme, že vietnamská civilizácia má skutočne bohaté kultúrne a historické dedičstvo.

Mohli by vás zaujímať ďalšie vietnamské blogy:

5. tip: Námestie Ba Dinh #

Ak sa chcete ponoriť do histórie najmä niekdajšieho Severného Vietnamu, navštívte hlavné námestie Hanoja – Ba Dinh, kde sa konajú vojenské prehliadky a oficiálne slávnosti. Ak neviete, kto bol Ho Či Min (alebo strýčko Ho, ako ho Vietnamci familiárne prezývajú), pri návšteve Hanoja mu neuniknete. Či už ste jeho fanúšik alebo nie, odporúčame vám aj navštevu miesta jeho posledného odpočinku - mramorové mauzóleum, kde jeho zabalzamované telo deväť mesiacov v roku obýva sklenený sarkofág v suteréne.

Potom sa vydajte do susednej časti a pozrite si skromný dom, ktorý vietnamský vodca obýval pred svojou smrťou v roku 1969. V areáli nájdete aj prezidentský palác, keďže Vietnam je dnes zjednotenou socialistickou republikou, záhradu s mangovou alejou, kde Ho cvičieval, jazierko s rybičkami aj luxusný vozový park s historickými autami. Pri návšteve mauzólea (ktorá je povinná, ak sa chcete dostať ďalej k prezidentskému palácu) sa pripravte na vietnamskú drezúru. Prejdete bezpečnostnou kontrolou, odovzdáte ruksak, fotoaparát, nesmiete žuť žuvačku, musíte kráčať v dvojrade a nesmiete sa rozprávať. 

6. tip: Kvetinový trh Quang An #

Kým pre mnohých z nás symbolizuje začiatok nového dňa prvé ranné svetlo, denný kolobeh hanojských kvetinárov na najväčšom kvetinovom trhu Quảng An štartuje vtedy, keď ešte zvyšok mesta sníva svoj druhý sen. Už od druhej ráno sa mení na prekrásnu farebnú a voňavú paletu ruží, chryzantém, lotosov a desiatok ďalších kvetín, ktoré si čoskoro nájdu svoje miesto v pagodách, na domácich oltároch a vo vázach obyvateľov z celého mesta.

Usilovné kvetinárky tu z nich viažu kytice, ktoré zdobia napríklad aj najstaršiu pagodu Hanoja Trấn Quốc alebo spomínaný konfuciánsky Chrám literatúry, ktoré objavujeme počas prvého dňa našej BUBO cesty Vietnamom.

V prvej etape na Quảng An kvetiny nakupujú veľkoobchodníci, kým od pol piatej rána si zas kytičky na skútroch odvážajú podnikaví malopredajcovia. Ak sa trh rozhodnete navštíviť, buď nechoďte spať, alebo si poriadne privstaňte. Odmenou vám bude jeho neopakovateľná atmosféra.

7. tip: Pho na plastovej stoličke #

Plastová stolička. Tá je vo Vietname a obzvlášť jeho hlavnom meste samotným centrom univerza. Najete sa na nej, spriatelíte s miestnymi pofajčievajúcimi cigaretu alebo ľahký „zlatý“ tabak v metrových fajkách z bambusu. Vypijete ľadový čaj, pivko či sladkú vietnamskú kávu a možno vás na nej aj ostrihajú, oholia, alebo vám spravia pedikúru.

Na plastovej stoličke sú si všetci rovní. Domáci, turisti, robotníci aj manažéri. Všetci sŕkajú to isté phở, lúskajú semiačka, sledujú ten istý futbalový zápas a večne pohyblivý život mesta. Ochutnajte aj Bahn Mi, spájajúce vplyv kolonistov v podobe francúzskej bagety s čerstvosťou, chrumkavosťou a vyladenými chuťami vietnamskej kuchyne.

8. tip: (Nočné) trhy na Dong Xuan #

Ak sa v uliciach rozliala tma a vy sa zrazu ocitáte v mase ľudí, ktorá vás pomedzi vysvietené stánky ťahá cez zmes vôní a zvukov, nemusíte panikáriť. Zrejme sa nachádzate na jednej z hlavných tepien, obľúbenom Hanojskom nočnom trhu. Celá ulica àng Đào až po Starú tržnicu Đong Xuan sa totiž v piatok, sobotu a nedeľu od siedmej večer zaplní viac či menej improvizovanými stánkami s tovarom od výmyslu sveta.

Vietnamci sú majstri obchodníci a predať sa dá všetko. Od exotického (a ohromne chutného) ovocia cez oblečenie, elektroniku a zapaľovače až po vojenské prilby a propagandistické plagáty. Všetko záleží len na ich šikovnosti. A pri zjednávaní aj na tej vašej. Určite sa oplatí zastaviť aj pri streetfoodových stánkoch, kde vám dobroty v miskách a na paličkách potešia čuchové aj chuťové bunky.

Vietnamská kuchyňa určite príjemne prekvapí nejedného gastrocestovateľa. Každý deň nás tu čaká iná miestna špecialita. Od jarných závitkov, ktoré si vlastnoručne rolujeme, sa cez geniálne vietnamské polievky s ryžovými rezancami prepracúvame až k ryži na milión spôsobov, čerstvým morským plodom či hodvábnemu tofu. Čerstvé ovocie vždy na záver a hladný neostane nik.

9. tip: Vlaková ulica #

Hanojská Vlaková ulica je jedným z najznámejších a najdobrodružnejších turistických miest v Hanoji. Ide o uzučkú ulicu s koľajnicami - ukrytú v jednej zo zadných ulíc Hanoja lemovanú úzkymi domami nalepenými tesne na seba. Spravte si tu unikátnu fotografiu a sledujte, ako miestni obyvatelia zvládajú život priamo pri koľajniciach. Touto časťou prechádzame aj počas našej cesty nočným vlakom do mesta Hue.

BUBO aktualizácia 2022: Dňa 15.9.2022 hanojské úrady oznámili uzavretie ulice a jej budúcnosť nie je známa. Ulica je strážená a pravdepodobne sa na ňu ako chodec nedostanete.

10. tip: Obamovo Bun Chá #

Ak radi vyhľadávate reštaurácie, ktoré hostili známe osobnosti svetového formátu, zbystrite pozornosť. BUBO sa v Hanoji osobne pozná s majiteľom reštaurácie Bun Cha Huong Lien na ulici Le Van Hou 24, kde typické hanojské jedlo bun cha ochutnal aj americký prezident Barack Obama počas svojej návštevy 23.5.2016.

Reštaurácia je maximálne autentická a na dokonale vyladené chute tunajšieho bun cha len tak ľahko nezabudnete. Pri objednávke tzv. Obama Combo dostanete ešte vyprážanú rolku s morskými plodmi a na zápitok pivo Hanoi. Vietnamská kuchyňa je u nás v BUBO jednoznačne jednou z najobľubenejších!

Hanoj vás očarí

Tlkot Hanoja je presne taký, ako ho vnímate: hlučný, sústavný a energický. Nič, čo počas našej návštevy vidíme, cítime a ochutnávame, nie je kulisou. A to na ňom máme najradšej. Po intenzívnom dni si len tak si sadnúť na mini plastovú stoličku a pokúsiť sa na chvíľku splynúť so životom miestnych.

S kravaťákom napravo a rikšiarom vľavo, vytlačíme si do phở štvrťku limetky, prihodíme aj zopár kúskov čerstvého čili a s fúziou chutí v ústach zapolemizujeme nad tunajšou komunisticko-kapitalistickou kultúrou Hanoja. Zakaždým iného, miestami zvláštneho, no vždy rovnako autentického. Veríme, že sa bude páčiť aj vám!

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 221

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

6831
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.