TOP 10 Helsínk

TOP 10 Helsínk

Plánujete návštevu fínskeho hlavného mesta Helsinki? Vybrali ste si dobre. Čarovná atmosféra severnej Európy, staro-ruské i snehové chrámy, okolitá divoká príroda plná jazier i ostrovčekov či čerstvé ryby a nefalšovaná fínska sauna. Helsinki v sebe združujú to najlepšie z Fínska a sú ideálnou vstupnou bránou do severnej Európy.

Západ slnka nad helsinským jazerom. VIDEO: BUBO archív

Západ slnka nad helsinským jazerom. VIDEO: BUBO archív

Helsinki ukrývajú mnohé európske poklady. Uhladené a čisté prírodou obklopené mesto ponúka nezabudnuteľnú plavbu a rôzne architektonické skvosty. Práve tu leží možno ten najzaujímavejší kostol na svete, ktorý by ste s veľkou pravdepodobnosťou prehliadli. To najdôležitejšie, čo môžete vidieť v Helsinkách, sme zhrnuli v 10-bodovej prehliadke. Toto je TOP 10 tipov Helsínk.

3 fotografie

Najslávnejšia helsinská katedrála

1. tip: Senátne námestie a Helsinská katedrála #

Najvýraznejšie a TOP námestie Helsínk. Jednoliatosť, celistvosť a vznešenosť miesta je tu vďaka vyše 30 elegantným budovám neoklasicistického štýlu z 18. až 19. storočia, no nájdete tu aj bývalé sídlo senátu či budovu univerzity, ktoré sú takmer totožné. Predovšetkým sa tu ale týči Helsinská katedrála, dominanta mesta a jedna z najkrajších budov Severnej Európy. Je dielom Carla Engela z roku 1852, predtým sa tu stavali len kostoly zo snehu, ktoré sa po zime vždy roztopili. Katedrála však nie je biela, má tri odtiene šedej. A veľké veci sa zvyknú diať na schodoch katedrály - napr. oslavy hokejových titulov Suomi či fínskeho Dňa nezávislosti.

2. tip: Park Esplanadi #

Helsinský verejný park, ktorý funguje už od roku 1818. Najobľúbenejšie miesto oddychu pre domácich obyvateľov je k dispozícii už od roku 1818. Nájdete v ňom veľa sôch historických fínskych osobností, už vyše 150 rokov otvorenú reštauráciu Kappeli, no najmä pouličných muzikantov, ktorí vás vyvedú z omylu v stereotypnom názore, že Fíni sú chladní flegmatici a nevedia sa zabávať. Na konci parku sa tiež nachádza hlavné námestie mesta - Tržničné námestie. Ideálny mesiac na návštevu tejto oblasti je jún, kedy sa koná módna prehliadka Marimekko, no aj júl s mesačným jazzovým festivalom Jazz-Espa.

3. tip: Nákupy v tržnici #

Starú tržnicu pri nábreží si rozoberieme ešte podrobnejšie. Otvorená je od roku 1899 od pondelka do soboty. Nikde v Helsinkách nenájdete lepšie stánky s čerstvým ovocím, mäsom, rybami, zeleninou, fínskymi koláčmi a syrmi. Tržnica má úžasnú atmosféru, keďže sa rozprestiera priamo na brehu mora. Odtiaľto premáva pravidelná lodná linka na všetky okolité ostrovy. V októbri sa tu predávajú ryby priamo z lodí, čo je ďalší autentický zážitok.

Chcete oveľa viac tipov na návštevu, podrobností a fotografií z Helsínk? Čítajte náš rozsiahly blog Čo vidieť v Helsinkách.

4. tip: Temppeliaukio Kirkko - najzaujímavejší kostol sveta? #

Skalný chrám uprostred sídliska, ktorý je taký nenápadný, až ho možno prehliadnete. V minulosti bola na tomto mieste len veľká žulová skala, ktorá nemala žiadne využitie. Skalu chceli odpáliť a vystavať obytnú zónu, no v roku 1940 prišli bratia Timo a Tuomo Sumumalajnioovci s plánom pre kostol v skale. Zrealizovali ho o 29 rokov neskôr a dnes navštevuje luteránsky chrám Temppeliaukion Kirkko 500 000 turistov ročne. Tí sa sem chodia skladiť či skryť pred dažďom, no zároveň počúvať tóny impozantnej hudby. Kostol je úplne iný ako všetko, čo ste doteraz videli a nikdy by ste sprvu neuhádli, že je to kostol.

5. tip: Nemôže chýbať Fínska sauna #

Až tri milióny sáun. Toľko ich síce v Helsinkách nenájdete, no z tohto počtu platiaceho pre celé Fínsko je ich tu naozaj mnoho. Verejnosti sú otvorené v lete i zime. Nie ste pravým Fínom, kým nevyskúšate Fínsku saunu! BUBO vám poradí, že mnohé vynikajúce sauny nájdete napríklad v štvrtiach Kotiharju či Merihaka. Prípadne môžete zamieriť do niektorej z tých v novom komplexe Loyly na južnom cípe Helsinského polostrova. Pripravte sa na poriadne teplo.

6. tip: Plavba loďou na okolité ostrovčeky #

Helsinki sú aj mestom ostrovov. Patrí k nim totiž až 315 menších i väčších ostrovov aj ostrovčekov. Loďky premávajú na rôzne z nich takmer nepretržite. Najmä z Tržničného námestia. Odporúčame napríklad ostrov Seurasaari, ktorý leží zopár kilometrov severne od mesta. Nachádza sa tu zaujímavé múzeum pod holým nebom, no tiež sedliacke usadlosti, farmy či dielne. Celkom zábavný únik z mesta do izolovanejšieho prostredia.

Helsinki môžete vidieť na zájazdoch:

7. tip: Kamppi - kaplnka ticha #

Narinkka je námestím v Helsinkách, kde sa nachádza aj Kaplnka ticha. Vysoká drevená kaplnka predstavuje moderný minimalizmus. V rámci ruchu štvrte je až úchvatné to ticho zaujímavej stavby, pomerne mladej (2012). Hoci je to ekumenický chrám, darmo by ste čakali na bohoslužby. Ide vyslovene o miesto, kde sa máte upokojiť a meditovať.

8. tip: Fínske jazerá #

Je asi najznámejšou vetou a priam až klišé vysloviť, že Fínsko je krajinou tisícich jazier. Je to ale fakt a viaceré z nich môžete preskúmať už v Helsinkách či ich okolí. Populárnym pre návštevníkov, ktorí chcú vidieť jazerá, je Národný park Sipoonkorpi (45 min. cesty autom) pri letisku Vantaa s mnohými jazerami. Patrí medzi miesta, ktoré Fíni najviac vyhľadávajú, keď chcú ísť loviť ryby alebo zbierať huby a lesné plody. Flóra a fauna je tu fantastická - nájdete tu mnoho vtáctva i nedotknutej divočiny.

Krásny klasicizmus v Helsinkách.
Foto: Mirka ZELIZŇÁKOVÁ — BUBO

Mohli by vás zaujímať ďalšie škandinávske a pobaltské blogy (na dlhšie čítanie):

9. tip: SkyWheel a známy chrám #

Panoráma mesta je obohatená aj o moderný prvok, ktorým vám Helsinki na chvíľu pripomenú napríklad Londýn. Konkrétne hovoríme o ruskom kolese SkyWheel hneď na nábreží pri kúpalisku. Stupňovitá vyhliadková plošina veďľa kolesa poskytuje skvelý výhľad na prístav. A v jeho blízkosti neprehliadnete ani Chrám večného spánku Panny Márie, teda najznámejšiu stavbu pravoslávnej cirkvi v celom Fínsku- červené tehly, modro-zelené strechy a zlaté kupoly, ktoré znázorňujú Ježiša a apoštolov. 

10. tip: Plávanie v centre mesta #

Vo Fínskom zálive sa asi neokúpete, ak po tom však vyslovene túžite, pre tento účel sú tu pre vás tri bazény Allas Sea Pool. Situované sú na plávajúcej palube bazéna na hladine mora. Ide konkrétne o: bazén s morskou vodou, teplou vodou i detský bazénik. Sprístupnené sú každému, kto sa chce osviežiť, zacvičiť si či zaplávať si. Bazén s morskou vodou pritom oplýva modernou technológiou. Vodu čerpá zo vzdialenejšej časti mora, z čistiacich prúdov a filtruje sa pomocou UV technológie. Teplota? Po celý rok veľmi prijateľných 27 ° C, čiže ako Jadranské more vo vrcholnom lete.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 1305

Mohlo by Vás zaujímať

Helsinki – dcéra Baltu Helsinki

Helsinki Helsinki – dcéra Baltu

S majestátnou loďou spoločnosti Tallink - MS Silja Serenade sa zo Štokholmu plavíme naprieč Botnickým zálivom, s medzi zastávkou na súostroví…

Eva Andrejcová 13 min. čítania
Hľadá sa Santa! Prémiový blog

Prémiový blog Hľadá sa Santa!

Kto nosí darčeky? A kde tento pánko žije? Na svojich cestách smerom k pólom som ho hľadal a aj viackrát našiel. Uveríte, že BUBO naučilo…

Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Helsínk Blog

Blog TOP 10 Helsínk

Plánujete návštevu fínskeho hlavného mesta Helsinki? Vybrali ste si dobre. Čarovná atmosféra severnej Európy, staro-ruské i snehové chrámy, okolitá…

Ako vyzerá študentský život na ďalekom severe Fínska? Blog

Blog Ako vyzerá študentský život na ďalekom severe Fínska?

Hľadáte možnosti štúdia v zahraničí? Alebo vás len zaujíma, ako asi vyzerá študentský život v iných krajinách? Možno nebudem schopný odpovedať na…

Filip Bobek 9 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2124 2499€
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Arktída, Švédsko, Nórsko, Fínsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3196 3995€
K

Európa  

Škandinávia, Lotyšsko, Litva, Fínsko, Estónsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1441 1695€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.