TOP 10 miest v Indonézii

TOP 10 miest v Indonézii

Nedotknutá príroda, aktívne sopky, endemické živočíchy a pamiatky zapísané na zozname UNESCO. To všetko nájdete vo štvrtom najľudnatejšom štáte sveta – v Indonézii. V našom BUBO blogu Vám predstavíme TOP 10 miest, ktoré pri návšteve tohto ostrovného štátu musíte vidieť.

Indonézia je neuveriteľne rozmanitý štát. Rozprestiera sa na 13 466 ostrovoch z ktorých je približne polovica obývaná. Žije v nej 275 miliónov ľudí, ktorí hovoria 720 jazykmi a vyznávajú šesť náboženstiev (uznaných indonézskou vládou). Rôznorodé však nie je len obyvateľstvo, ale aj príroda. Stačí sa pozrieť na dažďové pralesy na Sumatre alebo Kalimantane a porovnať si ich s nepochybne vyprahnutejšími ostrovmi východne od Wallaceovej línie ako napríklad Komodo a Rinca. Možností, kam sa do Indonézie vybrať je nepreberné množstvo a ak sa v nej chcete lepšie zorientovať alebo spoznať zaujímavé miesta, začítajte sa do nášho BUBO blogu a najkrajších a najzaujímavejších miestach v Indonézii.

Hulmany thomasove (Presbytis thomasi)
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

1. Národný park Gunung Leuser #

Indonézia je jedným zo 17 štátov na svete s megadiverzitou. Znamená to, že v nej nájdete obrovské množstvo živočíšnych a rastlinných druhov, z ktorých je veľa endemických, teda žijúcich len na jednom mieste na svete. Presvedčiť sa o tom môžete v Národnom parku Gunung Leuser na Sumatre, ktorý má rozlohu 8360 km2 a žije v ňom 201 druhov cicavcov, 580 druhov vtákov a 10 000 druhov rastlín. Okrem slona sumatrianskeho, tigra sumatrianskeho a nosorožca sumatrianskeho tu môžete vo voľnej prírode pozorovať endemické Hulmany thomasove (Presbytis thomasi) a chránené orangutany (Pongo abelii). Práve orangutany chodíme sledovať na našom BUBO zájazde Sumatra – nespútaná Indonézia. Trekujeme ich s lokálnymi sprievodcami, s ktorými spolupracujeme už dlhé roky a vďaka tomu máme veľkú šancu, že sa nám s ich pomocou podarí vzácne ľudoopy vystopovať a pozorovať vo voľnej prírode. Garantujeme Vám, že stretnutie s orangutanom bude patriť k Vašim najlepším cestovateľským zážitkom. Kvôli svojmu významu bol Gunung Leuser zapísaný v roku 2004 na zoznam UNESCO.

5 fotografií

Orangutany (Pongo abelii) a Hulmany thomasove (Presbytis thomasi)

V súčasnosti žijú na svete tri druhy orangutanov - dva na Sumatre a jeden na Kalimantane (Borneu). V Bukit Lawangu môžete vidieť orangutana sumatrianskeho (Pongo abelii) a samotné slovo orangutan znamená v preklade "lesný muž".

Ak sa zaujímate o orangutany,  môžete sa o nich viac dočítať v blogu "Orangutany v Gunung Leuser".

Borobudur
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

2. Borobudur #

Borobudur je nepochybne najznámejšou stavbou v celej Indonézii. Je najväčším budhistickým chrámom na južnej pologuli a postavený bol na prelome 8. a 9. storočia nášho letopočtu na ostrove Jáva. Pôvodné rozmery stavby boli 118 metrov na dĺžku a šírku a jej výška bola 35 metrov. Postavený bol z 55 tisíc m3 tmavého andezitového kameňa a stavba bola tak obrovská, že sa postupne prepadávala sama do seba. Chrám bol opustený kvôli výbuchu sopky Merapi a objavený bol britským guvernérom na Jáve T. S. Rafflesom v roku 1814. Práce na jeho rekonštrukcii začali v podstate hneď po jeho objavení a posledná veľká rekonštrukcia začala v roku 1956 pod dohľadom UNESCO. Celý chrám je rozdelený na tri časti - základňa symbolizuje svet túžob, päť štvorcových terás materiálny svet a tri kruhové terasy duchovný svet. Na samom vrchu sa nachádza stúpa, ktorá symbolizuje nirvánu. Borobudur slúžil ako veľká kamenná učebnica budhizmu, pretože sa na ňom nachádza 2672 reliéfov, ktoré zobrazujú výjavy zo života Budhu a jeho prevtelení. Na zoznam UNESCO bol zapísaný v roku 1991.

3 fotografie

Borobudur

Borobudur bol postavený v kráľovstve Mataram, v ktorom vládli dve dynastie - Šailendrovci a Sandžajovci. Pravdepodobne sa jednalo o jednu rodinu, v ktorej jedna časť boli budhisti a druhí boli hinduisti. Ako prví vládli v Matarame budhistickí Šailendrovci. Okolo roku 760 začali stavať najväčší budhistický monument na svete- Borobudur a jeho výstavba trvala približne 70 rokov. Krátko po dostavaní chrámu bola dynastia Šailendrovcov zvrhnutá z trónu a na jej miesto nastúpili Sandžajovci, ktorí začali s výstavbou hinduistického Prambananu.

Chrám Gunung Kawi
Foto: Tomáš Horňák — BUBO

3. Chrámy na ostrove Bali #

Bali je jediný hinduistický ostrov v prevažne moslimskej Indonézii. Kvôli jeho dlhým plážam, unikátnej kultúre a krásnym chrámom ho ročne navštívia milióny turistov z celého sveta. Pri našich cestách po Indonézii nemôžeme v BUBO ostrov bohov vynechať a keďže na Bali chodíme už roky, vieme presne, aké miesta tu musíte vidieť. Medzi dva najkrajšie chrámy patria Gunung Kawi a Pura Tirta Empul, ktoré sú od seba vzdialené len pár minút cesty autom. Gunung Kawi, v preklade "Básnikova hora" je miesto, kde sa nachádzajú hrobky panovníka Anak Wungsua a jeho rodiny, ktoré podľa legendy vytesal do skaly vlastnými nechtami za jednu noc. Bali je plné podobných zaujímavých legiend a príbehov a preto neprekvapí, že jedna z nich sa spája aj s chrámom Pura Tirta Empul. Nachádza sa v ňom posvätný prameň, ktorý vytvoril boh Višnu keď bojoval so zlým démonom Mayadenawanom. Dnes sa v chráme Balijci ale aj turisti rituálne zbavujú hriechov v bazénoch napustených posvätnou vodou.

4 fotografie

Balijské chrámy dodávajú ostrovu jedinečnú atmosféru

Jedným z najzaujímavejších balijských zvykov je "obrad brúsenia zubov". Robí sa vtedy, keď dieťa dospeje - v prípade dievčat po prvej menštruácii a v prípade chlapcov vtedy, keď sa im začne meniť hlas. Počas obradu kňaz deťom rituálne otupí 6 predných zubov, ktoré sa spájajú s negatívnymi a zvieracími vlastnosťami. Ich zbrúsením sa tak "potlačí" zvieracie správanie, ktoré je v každom z nás. Zákrok je údajne bezbolestný.

Kráter sopky Sibayak
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

4. Sopka Sibayak #

Indonézia sa nachádza na rozhraní litosferických dosiek a preto by ste v nej našli 147 aktívnych sopiek. Na ostrove Jáva je tých aktívnych až 34. My v BUBO pravidelne chodíme na sopku Sibayak, ktorá má nadmorskú výšku 2210 m.n.m. Posledná erupcia Sibayaku bola zaznamenaná pred sto rokmi, napriek tomu tu geotermálna aktivita pod povrchom stále pretrváva. Na vrchol sopky ideme z neďalekého mesta Berastagi ešte za tmy a výstup nám zaberie približne 2 hodiny. Na cestu si svietime čelovkami a po celý čas počujeme zvuky unikajúcej sírovej pary. Na kaldere nás čaká východ slnka a po ňom sa pomaly vraciame naspäť. Cestou sa však ešte zastavujeme pri jazierku a fučiacich fumaroloch. Ak do nich hodíte kameň, unikajúca para ho vyhodí z diery von. Po celý čas je s nami lokálny sprievodca, ktorý dohliada na bezpečnosť a ukazuje nám zaujímavé miesta, ako napríklad horúci kameň a bublajúce bahenné jazierko. Ak by sa odparilo, znamenalo by to, že sa sopka opäť prebúdza k životu.

3 fotografie

Kráter sopky Sibayak

Indonézske sopky patria k najaktívnejším a najnebezpečnejším na svete. Výbuch sopky Krakatoa, ktorá bola medzi ostrovmi Sumatra a Jáva zabil v roku 1883 až 36 tisíc ľudí a tlaková vlna po výbuchu obehla Zem 3,5 krát. Katastrofa inšpirovala nórskeho maliara Edvarda Muncha k namaľovaniu slávneho obrazu "Výkrik". Sopka sa následne prepadla sama do seba a z prepadnutej kaldery vznikla sopka Anak Krakatoa - Dieťa Krakatoy.

O Sibayaku si môžete viac prečítať v našom originálnom BUBO blogu.

Varan komodský (Varanus komodoensis) na ostrove Komodo
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

5. Národný park Komodo #

Národný park Komodo je ďalším indonézskym parkom zapísaným na zozname UNESCO. Tvorí ho 27 ostrovov a preslávil sa vďaka najväčším suchozemským jašterom na svete - varanom komodským (Varanus komodoensis). Varanov žije v národnom parku približne 3000 a najväčšie jedince môžu dorásť do dĺžky troch metrov a vážiť môžu úctyhodných 150 kilogramov. Samica v septembri nakladie do hniezda približne 20 vajec, z ktorých sa po siedmych mesiacoch vyliahnu mladé varany. Musia si však dávať pozor na svojich vlastných príbuzných, pretože jediný predátor, ktorý môže zaútočiť na varana je väčší varan. V minulosti sa vyskytli prípady, kedy jašter zaútočil na človeka a preto máme počas nášho pobytu na ostrove skúseného miestneho sprievodcu. 

4 fotografie

Ostrov Komodo sa preslávil vďaka varanom komodským, ale nájdete na ňom aj krásnu ružovú pláž

Vedci si dlho mysleli, že varany majú v slinách nebezpečné baktérie, ktoré po uhryznutí obeť otrávia a zabijú. Nedávno sa však zistilo, že jaštery majú v papuli jedové žľazy a baktérií nemajú viac, ako iné mäsožravce. Keď varan pohryzie svoju korisť - najčastejšie vodného byvola, poranené zviera sa utiahne do vody, kde sa rana nakazí baktériami z vody a nie z varana. Baktérie a jed následne vyvolajú otravu krvi a zápal, ktorý korisť zabije.

Prambanan
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

6. Prambanan #

Prambanan je hinduistický chrámový komplex na Jáve, ktorého výstavbu začal sandžajovský panovník Rakai Pitakan v roku 865 n. l. Pozostáva z 240 chrámov, ktorým dominuje 6 hlavných. Sú zasvätené hinduistickej trojici Trimurti, ktorú tvoria bohovia Brahma, Šiva, Višnu a ich "dopravným prostriedkom" (vahánam ) - býkovi Nandimu, garude a labuti Angsa. Najvyšší chrám je Šivov a má výšku 33 metrov. Prambanam bol v minulosti rovnako ako Borobudur zasypaný popolom pri výbuchu sopky Merapi. Objavený bol až v roku 1811 Britom Mackenziem, ktorého poslal hľadať stratený chrám jávsky guvernér a zakladateľ Singapuru Thomas Stamford Raffles. Dnes sa Prambanan pomaličky rekonštruuje a návštevníci v ňom môžu obdivovať reliéfy, ktoré zobrazujú udalosti z najväčšieho hinduistického eposu - Ramajány. V BUBO chodíme na pamiatku zapísanú v UNESCO skoro ráno, aby sme si mohli urobiť fotky bez davov turistov.

3 fotografie

Prambanan

Podľa legendy sa hinduizmus rozšíril v Indonézii vďaka mníchovi Agastyovi. Agastya chodil po krajine a každý, koho sa dotkol svojim trojzubcom, sa stal hinduistom. Pravdepodobnejšie sa však náboženstvo z Indie rozšírilo na ostrovoch vďaka vojakom, pustovníkom a hlavne obchodníkom. O niekoľko stoviek rokov neskôr sa podobne šíril aj islam, ktorý postupne vytlačil hinduizmus zo Sumatry a Jávy až na Bali.

Východ slnka nad sopkou Bromo
Foto: Pavel Fellner — BUBO

7. Bromo #

Sopka Bromo je súčasťou Národného parku Bromo, Tenger, Semeru, ktorý má rozlohu 500 km2. Samotná sopka má nadmorskú výšku 2392 m.n.m a stále je aktívna. Napriek tomu je možné vyjsť na okraj jej kaldery a pozrieť sa do jej dymiacich útrob. V BUBO chodíme ku sopke skoro ráno, aby sme si z neďalekej vyhliadky mohli vychutnať nezabudnuteľný východ slnka nad tromi neďalekými krátermi. Najbližšie sa pri nás nachádza vyhasnutý kráter nazývaný Batok, za ním Bromo a najďalej je sopka Semeru, ktorá patrí k najaktívnejším na Jáve. Po východe slnka sa autami presunieme k pieskovému moru a pomaličky stúpame na vrch kaldery Broma. Výstup je nenáročný a posledných pár metrov stúpame po schodoch. Na vrchu Vás bude na niektorých miestach deliť od dymacieho krátera len staré a polorozpadnuté zábradlie. A na niektorých miestach už nestojí ani to...

3 fotografie

Aktívna sopka Bromo

Bromo má pre miestnych obyvateľov náboženský význam. Podľa legendy sa princovi a princeznej z východnej Jávy nedarilo mať deti. Modlili sa preto k bohom a tí súhlasili, že im dajú deti pod podmienkou, že posledné dieťa hodia do sopky. Keď princezná porodila posledné 25. dieťa, rodičia ho odmietli hodiť do Broma tak, ako sľúbili. Sopka preto začala vybuchovať a ohrozovať okolité dediny. Posledné dieťa sa však obetovalo a hodilo sa do krátera. Sopka sa upokojila a obyvatelia dedín boli zachránení. Miestni si udalosť pripomínajú sviatkom Kasodo a na jeho 14. deň idú ku kráteru Broma a obetujú v ňom zvieratá, zeleninu a kvety.

8. Batacké dediny v okolí jazera Toba #

Jazero Toba je najväčším sopečným jazerom na Sumatre a patrí medzi miesta, na ktorých sa musíte pri ceste po Indonézii zastaviť. Vzniklo výbuchom supervulkánu Toba pred 70 tisíc rokmi prepadom sopky do vlastného krátera. V jeho strede sa nachádza ostrov Samosir, ktorý je veľký približne ako štát Singapur. V okolí jazera žijú Toba Bataci, ktorí sú jedným zo šiestich batackých kmeňov. Toba Bataci si v minulosti a v menšej miere aj dnes stavajú typické domy na koloch zo zahnutými strechami. Prvý Európan, ktorý o Batakoch počul bol Marco Polo, ktorý ich opísal ako kanibalov žijúcich vo vnútrozemí Sumatry. O tom, že sa Marco nemýlil sa presvedčili holandskí misionári šíriaci kresťanstvo, ktorých Toba Bataci zajali a zjedli. Dnes sú však ich potomkovia oveľa mierumilovnejší a radi Vám ukážu kráľovské hroby a náčelnícke dediny prerobené na múzeá.

3 fotografie

Batacká kultúra na Sumatre je úplne jedinečná

Pri každej významnej Toba batackej dedine alebo pohrebisku si môžete kúpiť originálne miestne suveníry. Najbežnejšími soškami sú drevené gekóny, ktoré sa vždy kupujú vo dvojici a symbolizujú silu a vytrvalosť Batakov. Najluxusnejšími suvenírmi sú bohato vyrezávané drevené šamanské palice, ktoré stoja 2 milióny indonézskych rupií (približne 125 EUR).

O jazere Toba, Samosire a batackej kultúre sa môžete viac dozvedieť v našom blogu "Samosir - ostrov ľudožrútov".

Krása rozkvitnutej raflézie vás dostane
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

9. Prírodná rezervácia Batang Palupuh #

Prírodná rezervácia Batang Palupuh sa nachádza 16 km od mesta Bukittinggi v Západnej Sumatre. Hlavný dôvod, prečo do nej v BUBO pravidelne chodíme je hľadanie najväčšieho kvetu na svete. Raflézia arnoldova (Rafflesia arnoldii) je cudzopasná rastlina, ktorá dokáže parazitovať jedine na liane Cissus. Semená raflézie sa najprv musia dostať blízko liany a keď vyklíčia, zavŕta sa do liany koreň. Po troch mesiacoch vyrastie puk a z neho neskôr kvet, ktorý môže vážiť až 10 kg a merať v priemere 1 meter. Nájsť kvitnúcu rafléziu je veľmi náročné a preto v Batang Palupuhu využívame služby miestnych sprievodcov, bez ktorých by sme tento vzácny kvet nemali šancu nájsť. Samotný trek za kvetom nám v dažďovom lese môže trvať pol hodinu ale kľudne aj dve alebo aj tri hodiny. Kto si myslí že cestu po lese nezvládne, môže na zvyšok BUBO skupiny počkať v kaviarni v dedine Palupuh, kde ponúkajú skvelú cibetkovú kávu.

3 fotografie

Najväčší kvet na svete - Raflézia arnoldova

Na Sumatre rastie okrem Ráflézie arnoldovej aj Amorfofalus obrovský (Amorphophallus titanum). Rastlinu objavil taliansky botanik Odoardo Beccari, keď putoval po ostrove v 19. storočí. Nejedná sa o jeden kvet ale súkvetie, ktoré vytvára rastlina s obrovskou hľuzou pod zemou, vážiacou až 50 kg. Z hľuzy vyrastá stopka, ktorá je ukončená súkvetím. Keď amorfofalus v roku 1937 vypestovali v New Yorku, zamestnanci botanickej záhrady museli kvôli zápachu nosiť plynové masky a meniť si oblečenie.

O raflézii arnoldovej, cibetkovej káve a meste Bukittinggi sa môžete viac dočítať v našom BUBO blogu "Bukittinggi - mesto, kde vládnu ženy a varia muži".

Strechy typické pre kultúru Minangkabau
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

10. Bukittinggi #

Mesto Bukittinggi sa nachádza v provincii Západná Sumatra. Žije v ňom približne 120 tisíc ľudí, ktorí sú prevažne moslimovia a patria k národnosti Minangkabau. Ich kultúra je silno prepojená s vodnými byvolmi a práve rohy týchto silných zvierat podľa jednej verzie inšpirovali Minangkabaucov pri stavbe svojich charakteristických domov so špicatými strechami. Podľa inej verzie tvar striech pochádza z lodí, na ktorých sa predkovia dnešných obyvateľov mesta preplavili na Sumatru z pevninskej Ázie a prvé obydlia si postavili tak, že jednoducho zdvihli lode na koly. Či už je pravdivá jedna verzia alebo druhá, nemení to nič na tom, že v celom Bukittinggi môžete obdivovať nádherné, často zafarbené domy so špicatými, smerom hore orientovanými strechami. 

3 fotografie

Špicaté strechy pripomínajúce byvolie rohy sú typické pre minangkabauskú kultúru

Jedlo v Bukittinggi sa považuje za najlepšie v celej Indonézii. Jedným z dôvodov je matriarchálna spoločnosť, ktorá núti mladých mužov opustiť dom a hľadať si prácu v iných častiach štátu alebo v zahraničí. Minangkabauci najčastejšie pracujú ako kuchári a po príchode domov a získaní skúseností si v meste otvárajú vlastné reštaurácie. Ochutnať tu môžete martabak, ktorý pripomína našu palacinku a jedáva sa buď slaný s mäsom alebo sladký s ovocím a čokoládou. Okrem martabaku, opekaných rezancov mie goreng a opekanej ryži nasi goreng tu môžete ochutnať aj hovädzí rendang, ktorý sa považuje za jedno z piatich národných jedál Indonézie. Na svoje si tu prídu aj milovníci kávy, ktorý môžu ochutnať drahú cibetkovú kávu.

5 fotografií

V Bukittinggi nájdete sladké, slané aj pikantné jedlo

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaro študoval medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela a jeden semester strávil v Istanbule. Po skončení školy pracoval ako dobrovoľník v Thajsku, kde učil angličtinu a pomáhal pripravovať festivaly v Múzeu juhothajskej kultúry. Odmalička ho zaujímalo cestovanie, história a cudzie jazyky. Jeho videnie sveta tak zapadá do vízie BUBO, kde dokázal nájsť tím na diskusiu pre náročné témy. Okrem angličtiny a španielčiny sa ako správny milovník Ázie učí turečtinu a čínštinu, ktorú študoval na Tianjin University. Jaro najradšej cestuje po miestach, ktoré sa spájajú dejinami a dobrým jedlom.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Turecko - orientálna rozprávka

Zo zájazdu: Antarktída loďou - plavba cez Drakeov prieliv

Jaroslav Kondač

Posledná úprava článku | Prečítané: 814

Mohlo by Vás zaujímať

Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania
Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

Ladislav Vontszemü 6 min. čítania
Budhizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Budhizmus do vrecka pre neveriacich

Náboženstvo? Životná filozofia? Kto je stvoriteľom tejto viery, ktorá sa vzoprela obetníckemu ritualizmu vtedajšej varny brahmanov v Indii pred 2…

Ladislav Vontszemü 9 min. čítania
Bali - tipy a všetko, čo treba vedieť Blog

Blog Bali - tipy a všetko, čo treba vedieť

Bali je turistickou destináciou. Nesmierne populárnou. Na niektorých miestach sa budete stretávať s extrémnym množstvom turistov, inde zase so…

Adam Trepáň 14 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3445 4922€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3216 4594€
K

Ázia  

Bali (IND), Japonsko, Indonézia


náročnosť

19 dní

Trvanie

6809 8010€
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

2953 4543€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.