Uhynul Sudán, Ringo žije

Uhynul Sudán, Ringo žije

Dnes vydali ZOO Dvůr Králové nad Labem a záchranná rezervácia Ol Pejeta v Keni vyhlásenie o úhyne posledného samca severného poddruhu nosorožca širokohubého (tuponosého).

Samec Sudán v sedemdesiatych rokoch unikol likvidácií z nebezpečného priestoru a dostal sa do ZOO v Dvoře Královom v Českej republike. Tu bol začlenený do chovnej skupiny a splodil dve samičky. Jeho genetický materiál bol pravidelne zbieraný, naposledy deň pred úhynom. 

„Všetci v Ol Pejeta sme zarmútení Sudánovou smrťou. Bol veľkým ambasádorom svojho druhu a zapísal sa svojim prispením k upozorneniu na globálny problém stavu nielen nosorožcov, ale aj mnoho ďalších druhov stojacich tvárou v tvár vyhynutiu v dôsledku ľudskej činnosti. Jeho úmrtie dúfajme bude ako počiatočný moment pre mnohých ochranárov na celom svete.“ povedal Richard Vigne, CEO v Ol Pejeta. (citované z oficiálneho vyjadrenia na stráncka Ol Pejeta). 

Sudán bol posledným žijúcim samcom nosorožca širokohubého (tuponosého), jeho severnej formy. Uhynul na dlhodobé degeneratívne problémy, ktoré spôsobovali problémy s pohybom a otvorené, nehojace sa rany. Bol uspatý 19.3.2018 vo veku 45 rokov. 

Tieto boli pôvodne rozšírené od Mali po severnú Keňu. Postupom času, ako človek prenikal do divočiny, boli postupne vytláčané. Nakoniec prišiel úder v podobe pytliakov, ktorí zabíjajú nosorožce kvôli ich rohom. Nosorožie rohy sú iba „zlepené“ chlpy, tvorené keratinom, rovnakým materiálom ako sú naše chlpy, vlasy a nechty. V určitých kultúrach východnej Ázie sú nosorožie rohy a prášok z nich považované za afrodiziakum. Medicínsky nebol tento fakt nikdy dokázaný. Severný poddruh nosorožca (Ceratotherium simum cottoni) utrpel obrovské straty, až sa dostal k samotnej hranici vyhynutia. Od roku 2008 už boli evidované jedince iba v zoologických záhradách a záchranných staniciach. Najväčším chovateľom bola práve česká zoo. Ďalším dôležitým zariadením bola aj zoo v San Diego v Kalifornii. V roku 2015 už bolo posledných 6 jedincov. V roku 2009 sa dohodla Zoo Dvůr Králové a rezervácia Ol Pejeta na projekte, kde presunuli posledných štyroch jedincov, aby sa pokúsili o posledné možné prirodzené splodenie potomkov. V roku 2014 tu bol prvý čiastočný úspech, kedy bola „severným“ samcom oplodnená „južná“ samica. Tento hybrid je čiastočným úspechom a aspoň časť DNA severného poddruhu je takýmto spôsobom ochránená. 

Pokračovanie tohto projektu je v umelom oplodňovaní. Medzinárodné vedecké organizácie sa chcú pustiť do odvážneho projektu. Od posledných dvoch samíc severných nosorožcov zbierajú vajíčka, ktoré budú laboratórne oplodňované spermiami dávnejšie zozbieranými a uchovávanými od rôznych severných samcov. Tieto budú vložené do materníc južných samíc. Ak bude počin úspešný, tieto samice vynosia 100% severných nosorožcov. Je to odvážny projekt, ale je to aj jediná šanca na ich akú-takú záchranu. Inak sa budeme v priamom prenose pozerať na vyhynutie veľkého živočícha, ktoré sledujeme v priamom prenose počas veľmi krátkej doby. Nič podobné sa v posledných 100 rokoch neudialo. 

My sme navštívili záchrannú stanicu Ol Pejeta v júni 2016 a práve Sudán a dve samice boli hlavným dôvodom tejto návštevy. Okrem týchto troch zvierat sme mali možnosť vidieť aj Ringa, ročné mláďa južného nosorožca, ktoré je dôkazom, že táto rezervácia má s úspešným rozmnožovaním skúsenosti. Taktiež sú jedinou záchrannou stanicou v Keni pre týrané, opustené a pašované šimpanzy z celej východnej a strednej Afriky. Tu ich zaraďujú do skupín, ktoré simulujú skutočné šimpanzie tlupy a žijú tu v obrovských priestoroch pod dohľadom vedcov. Nanešťastie sú tieto jedince tak poznačené svojim osudom, že už nikdy nebudú môcť byť vypustené do voľnej prírody. Tu sa im ich prirodzené prostredie pokúšajú simulovať. Okrem týchto dvoch významných projektov sa venujú aj záchrane ďalších ohrozených druhov. Nájdete tu slony, nosorožce, antilopy, pštrosy, levy, hyeny, psy hyenovité a ďalšie zvieratá, ktoré postupne prichádzajú o svoje prostredie a niektoré sú na pokraji vyhynutia. 

Projekty ako je ten v Ol Pejeta sú v rôznych kútoch sveta, ale je o nich málo počuť. Potrebovali by väčšiu pozornosť verejnosti a viac finančných prostriedkov na prevádzku. Vynikajúcim ambasádorom týchto projektov je aj Dame Jane Goodal (za svoju prácu získala tento „ženský rytiersky“ titul), ktorá založila projekt na ochranu šimpanzov v Tanzánii. Spolu s Dian Fossey (bola zabitá pytliakmi v roku 1985 v Rwande) sa významnou mierou podpísali pod propagáciu ochrany ohrozených druhov. Jane Goodal mala v roku 2017 prednášky aj v Bratislave. Vo februári 2018 prišla ochranárska obec o jedného z najväčších bojovníkov za záchranu nosorožcov a slonov, Esmond Bradley Martin. Našli ho mŕtveho v jeho dome v Nairobi s bodnou ranou v krku. Bol vedúcim oddelenia boja proti pytliactvu a obchodu so slonovinou a nosorožími rohmi a bol šéfom sekcie pre ochranu nosorožcov pri OSN. 

Veríme, že podpora podobných projektov má zmysel a preto ich aj my v BUBO navštevujeme. 

Martin Karniš

Martin Karniš

Martin Karniš

Vyštudovaný zoológ je v BUBO klientmi právom považovaný za najväčšieho odborníka na africké safari. Väčšinou sprevádza Keňu a Tanzániu, kde sa s Masajmi rozpráva svahilsky a aj jeho najobľúbenejšie zájazdy sú Keňa, Tanzánia Zanzibar a JAR Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia. Od roku 2009 postupne začal sprevádzať aj poznávacie zájazdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okúzlila ho Rwanda, Uganda aj Etiópia. Zatiaľ sme nenašli bežnú otázku zo živočíšnej ríše, ktorú by Martin nedokázal zodpovedať. Keď si od neho zvieratá potrebujú oddýchnuť, sprevádza v Thajsku, Malajzii a Singapure, alebo v Austrálii, ktorú prešiel krížom krážom. Martinove koníčky sú príroda, história a spoznávanie nových ľudí. Vraví, že cestovanie a sprevádzanie sú najlepšia škola života. Klienti si ho na zájazdoch vážia kvôli empatii a trpezlivosti. Ako správny ranger je jeho najobľúbenejšou pochúťkou steak z impaly v Juhoafrickej republike. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Zo zájazdu:

Martin Karniš

Posledná úprava článku | Prečítané: 151

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.