Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Prehliadka

Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa bezprostredne africkej divočiny, večne sa kúpajúce v horúcom slnku. Mesto boháčov, s druhou najstaršou burzou Afriky, ale aj pre Európana nepredstaviteľnej chudoby. Mesto kávy a čaju, s ktorými sa tu odjakživa čulo obchodovalo, a impozantnej divokej prírody všade navôkol.

Nairobi Počasie

mierny dážď

mierny dážď

24°C

Predpoveď 16.Apr

Východ slnka 06:29

Západ slnka 18:34

Dážď 13.71mm

Nairobi je najväčším a hlavným mestom Kene, a v súčasnosti najrýchlejšie sa rozvíjajúcim mestom Afriky, jedným z najväčších a najľudnatejších na čiernom kontinenteJeho názov pochádza z masajského jazyka a znamená „chladná voda“, čo odkazuje na rieku Nairobi, ktorá preteká mestom. Založené bolo v roku 1899 ako depo železničnej tratespájajúce bývalú britskú kolóniu Uganda s prístavným mestom Mombasa na východnom pobreží Afriky. Mesto ako dôležitý obchodný uzol rýchlo rástlo, a v roku 1907 sa stalo metropolou Kene.

​Kibera – najväčší slum v Afrike #

V súčasnosti v Nairobi ži viac ako 4 milióny obyvateľov a okrem centrálneho obchodného, a finančného dištriktu a luxusných vilových štvrtí sa tu nachádza aj najväčší mestský slum v AfrikeKibera. Odhaduje sa, že tu dnes v zúfalých podmienkach v chatrčiach z plechu a hliny živorí až milión ľudí. /Priemerný vek tu dosahuje 40 rokov, 90 percent tunajších je bez akejkoľvek práce, a zaujímavosťou je, že na území slumu dnes stojí až 300 kresťanských kostolov s misijnými zámermi/.

Nairobi je zároveň jediným veľkomestom, priamo hraničiacim s národným parkom, ktorý je domovom mnohých afrických zvierat. Preto nie je nič zvláštne, keď sa z času na čas ulicami Nairobi potuluje zebra, žirafa či dokonca lev. Jednoducho, Afrika!...

Nairobi je jediná metropola na svete, bezprostredne susediaca s národným parkom.

My prehliadku najzaujímavejších miest tejto pestrej a kontrastnej africkej metropoly začíname pri našom hoteli The Nairobi Safari Club (https://goo.gl/maps/FN4FyGGZYHJ2)a pohybovať sa budeme v centrálnej, najživšej, ale aj najbezpečnejšej časti mesta - Business District /Obchodná štvrť/.

Zjednávať, zjednávať, zjednávať... #

Vychádzame z hotela, dáme sa doľava a opäť hneď doľava. Prechádzame po hlavnej ulici Koinage street a približne po 400 metroch prichádzame k mestskej tržnici – City Market (https://goo.gl/maps/x7Up2AFPWLD2), ktorá je obľúbeným miestom tak domácichako aj turistov. Míňame predajcov kvetov a vchádzame do dvojposchodovej budovy, kde v stovkách stánkov  ponúkajú najrôznejší tovar, od kvetov, zeleniny, ovocia, či mäsa až po oblečenie, alebo suveníry – originálne masajské šperky, vyrezávané masky, exotické hudobné nástroje a typické masajské deky -šuky“. Obchodníci tu ponúkajú svoj tovar často veľmi neodbytným štýlom, ale tak to v Afrike väčšinou chodí. Pozor, v prípade, že si naozaj chcete niečo kúpiť, odporúčame vám tvrdo zjednávať cenu, patrí to k miestnemu folklóru, a aj my v BUBO sme to už zažili na vlastnej koži. Ak nič nechcete, stačí sa usmiať, zdvorilo poďakovať a pokračovať v ceste. Musíte byť však rozhodní,  pretože ak raz o niečo prejavíte čo len nepatrný záujem, už „ste ich“, a je viac ako možné, že odkráčate s niečím, po čom ste vôbec netúžili, a o pár mincí ľahší. Verte, máme s tým skúsenosti...

Predavači všetkého možného tu vedia byť veľmi neodbytní.

Od tržnice pokračujeme k hlavnej ceste Kenyatta Ave a dáme sa doprava.  O kúsok ďalej prejdeme cez kruhový objazd na druhú stranu cesty, kde po pravej strane uvidíme nairobský Central Park s monumentom Nyayo. Veľký kamenný memoriál je venovaný druhému kenskému prezidentovi Danielovi Toroitichovi, ktorý vládol krajine dlhých 23 rokov/1979-2002/. Na ľavej strane cesty sa zasa rozprestiera najväčší park v Nairobi – Uhuru. Nájdete v ňom umelé jazero, na ktorom sa môžete povoziť na vodných bicykloch alebo sa vybrať spleťou cestičiek, lemovaných stromami, v ktorých tieňoch si môžete príjemne oddýchnuť. Oba parky sú obľúbeným miestom domácich na relax, stretnutia s priateľmi, pikniky, či šport, jednoducho čas, kedy chcú vypnúť od ruchu a zhonu veľkomesta, a BUBO aj vám odporúča stráviť tu pár minút v pokoji. Uhuru park, nazývaný aj parkom slobody, býva tiež miestom demonštrácií a iných dôležitých verejných udalostí. My po krátkom osviežení uprostred zelene prejdeme pomedzi parky k najstaršiemu kostolu v Keni, založenom v roku 1912 Anglikánskou cirkvouKatedrále všetkých svätých (https://goo.gl/maps/NNnoeAoAv2o). Katedrála je vybudovaná v britskom neogotickom štýle, s neprehliadnuteľnými dvomi vežami. Pôsobivému interiéru dominuje kruhová vitráž za oltárom. Kostol je aktívny každý deň, najviac však - pochopiteľne - v nedeľu, kedy sa tu slúži až trinásť omší. Mimochodom, ku kresťanstvu sa v celej krajine oficiálne hlási 60% obyvateľstva.

V Keni sa viac ako 60 % obyvateľstva hlási ku kresťanstvu.

Mauzóleum "otca národa" #

Pomedzi parky sa vraciame naspäť, na kruhovom objazde odbočíme doprava a okolo Hotela Intercontinental prejdeme na Parliament Road. Tu po pravej ruke môžeme obdivovať mauzóleum Joma Kenyattu (https://goo.gl/maps/UJFgP6s9Q4n) - „otca národa“, prvého kenského premiéra (1963-1964) a prezidenta. Prezidentskej funkcie sa zhostil v decembri roku 1964, kedy bola Keňa oficiálne vyhlásená za samostatnú republiku, a vládol krajine až do svojej smrti v roku 1978. Mauzóleum je vo dne v noci strážené čestnou strážou, a je tu prísny zákaz fotografovania. Hneď za mauzóleom sa nachádza budova parlamentu (https://goo.gl/maps/ASb4MVchwMw) s takisto zaujímavou architektúrou a veľkou hodinovou vežou. Vystavaná bola počas koloniálnej éry v 40-tych rokoch dvadsiateho storočia.

Pokračujeme ďalej po Parliament Road, prejdem cez Heile Selassie Ave (pomenovanej podľa posledného etiópskeho kráľa) a prichádzame k zaujímavému  Múzeu železníc (https://goo.gl/maps/rvQuZZghVU82), v ktorom sa dozvedáme o zlatej ére východoafrických železníc, o ich výstavbe, ťažko pracujúcich otrokoch, ľudožravých levoch z národného parku Tsavo, ale aj o parných a dieselových lokomotívach, či vozidlách, ktoré kedysi brázdili kenské cesty-necesty. Múzeum bolo založené v roku 1971 a jeho najväčšou pýchou je dnes zreštaurovaná, plne funkčná parná lokomotíva Class EB3 2409. Múzeum je otvorené každý deň od 8 rána do 5 večera, vstupné je 200 KSH /kenské šilingy/, a my v BUBO túto atrakciu nikdy nevynecháme!

Nevynechajte najkrajšie výhľady na mesto #

Na Haile Selassie Avenue stojí tiež do roku 2015 najvyššia budova v Nairobi - impozantná Times Tower (https://goo.gl/maps/GApYVx9P2Pk) s 38 podlažiami a výškou 140 metrov. Postavená bola v roku 1997, v  jej útrobách sa nachádza 10 elevátorov, a je navrhnutá dôsledne tak, aby bola  odolná voči prípadným zemetraseniam. Ďalšou atraktívnou výškovou budovou v meste je Kenyattovo medzinárodné konferenčné centrum (https://goo.gl/maps/fhcrAZcm9ZH2). Bolo vybudované v rokoch 1966 až 1973,jeho architektúra zaujímavo kombinuje kenskú kmeňovú minulosť s modernou. V areáli konferenčného centra sa odohrávajú najvýznamnejšie udalosti, výstavy, konferencie a semináre v Keni, interiér má kapacitu až 5 tisíc ľudí, čo ho robí najväčším v celej Východnej Afrike. Je to zároveň jediná budova v Nairobi, ktorá má na streche heliport.

areáli centra sa nachádza obrovská socha prvého prezidenta Kene Joma Kenyattu, sídlo tu má aj Najvyšší súd. Na strechách oboch výškových budov sú vyhliadky s fantastickým panoramatickým výhľadom na Nairobi a Národný park, ktorý sa nachádza na okraji mesta. Sú prístupné verejnosti, platia tu však prísne bezpečnostné opatrenia, pri vstupe sa treba preukázať pasom, prejsť bezpečnostnou kontrolou a zaplatiť vstupné 500 KSH. Ak však máte trpezlivosť toto všetko si pretrpieť, výhľad bude stáť za to...

​Vzácne kúsky histórie #

Z centra vychádzame na ulicu City Hall Way, a oproti nám stojí moderná budova radnice (https://goo.gl/maps/YQgvQpRccPw). Od nej sa vydáme doprava a na Wabera street pokračujeme doľava. Opäť prejdeme cez hlavnú ulicu Kenyatta Ave, kde sa oproti nám týči budova knižnice McMillan Memorial Library (https://goo.gl/maps/m2o153ebiMS2) s klasickými stĺpmi a impozantnými sochami levov. Založená bola v roku 1931 a nesie meno amerického filantropa Sira Williama Northrupa McMillana. Je to najstaršia a tiež najväčšia knižnica v Nairobi, a nachádzajú sa v nej mimoriadne vzácne prvé edície africkej literatúry, a ďalšie hodnotné umelecké diela, akými sú napríklad portrét Andrewa Carnegie, či socha od Ceasara Lapiniho. Knižnicu denne navštívi v priemere tisíc ľudí. Kúsok od knižnice sa nachádza najvýznamnejšia mešita krajiny Jamia Mosque (https://goo.gl/maps/T2njo45f6iw). V rokoch 1902 až 1906 ju založil a vybudoval Syed Maulana Abdullah Shah, ktorého si ako svätca miestni obyvatelia uctievajú dodnes.

Obídeme blok budov islamského centra a cez ulicu Baishara mierime k ďalšej z ikonických stavieb Nairobi - mešite Khoja (https://goo.gl/maps/wMgZcqLaL6x). Táto trojposchodová budova bola vybudovaná ismailskou komunitou na čele s Aga Khanomv rokoch 1920 až 1922. Okolo mešity v tých časoch začali pôsobiť mnohí obchodníci, vďaka čomu sa táto štvrť postupne rozrástla a ožila. Majestátna stavba je vybudovaná z kameňa, neprehliadnete veľký vchod a obrovské hodiny pod kopulou, a pripomína skôr palác ako svätostánok. Nádherne a detailne dekorované minarety sú kontrastom k pomerne jednoduchému interiéru budovy. Okolo malej, no veľmi príjemnej záhrady, pomenovanej podľa svojho indického zakladateľa Jeevanjee (https://goo.gl/maps/7CmibPrrSUp) prichádzame naspäť k hotelu na University Way. Táto ulica dostala meno podľa jednej z najväčších univerzít v krajine University of Nairobi, ktorá sa nachádza na druhej strane cesty. Tu sa naša oficiálna časť prehliadky končí, no BUBO má pre vás samozrejme ešte ďalšie tipy, čo zaujímavé vidieť a ochutnať v Nairobi.

Čo vidieť navyše #

Ak už ste došli až k univerzite, odporúčame prejsť mostom na druhú stranu cesty a vydať sa po Harry Thuku Road smerom k Národnému divadl(https://goo.gl/maps/Hj7DWpnkz4z). Tento kultúrny stánok Nairobi je dejiskom mnohých významných umeleckých aj spoločenských udalostí, no okrem toho aj intelektuálnym miestom stretnutí študentov, ktorí tu diskutujú,  vymieňajú si a formujú svoje politické názory. Túto príjemnú akademickú atmosféru môžete nasať už vo foyeri divadla, vždy plného mladých debatujúcich ľudí.

Keď budete pokračovať ešte ďalej po ulici Harryho Thuku, prídete k Národnému múzeu v Nairobi (https://goo.gl/maps/3hMF2YWsBDP2), ktoré bolo oficiálne otvorené v roku 1926. V múzeu nájdete vzácne exponáty zobrazujúce tunajšiu prírodu, kenskú kultúru ale aj moderné umenie krajiny. Po rekonštrukcii v roku 2005 sa stalo jedným z top múzeí, zachytávajúce bohaté kultúrne dedičstvo Kene. Múzeum je otvorené denne od 8:30 do 17:30, za vstup zaplatíte 1200 KHS.

V okolí múzea sa nachádza nádherná botanická záhrada, jedna z najpopulárnejších atrakcií mesta Snake Park (https://goo.gl/maps/rhXhbj1mC4y) - park hadov, plazov a obojživelníkov, ale aj vtákov a ďalších zaujímavých exotických tvorov. Naj zážitkom je tu určite kŕmenie krokodílov nílskych a akvárium s chobotnicami. BUBO rozhodne odporúča! Park je otvorený denne od 8:00 do 17:30, vstupné do parku stojí 1200 KSH, za kombinovaný lístok do parku a múzea dáte 1500 KSH.

Kde sa v Nairobi výborne najesť: #

V centrálnom obchodnom dištrikte nájdete množstvo reštaurácií, kde sa viete chutne najesť. Aj v samotnom hoteli The Nairobi Safari Club je na spodnom podlaží výborná reštaurácia The Safari Restaurant s chutnými jedlami vo forme bufetu či a´la carte, ale tiež The Safari Terrace BarThe Pool Bar ideálne na malý snack, ku ktorému si môžete vychutnať najznámejšie kenské pivo Tusker. Ak máte chuť na niečo malé, na rohu Muindi Mbingu Street a Monrovia Street nájdete stánok s lahodným kebabom Big Knife (https://goo.gl/maps/ViwW8DV8et82), na križovatke Monrovia StreetKoinange Street zas dostanete delikátnu kávu a malý snackJava Coffee House (https://goo.gl/maps/ggBJK1TaSCK2).

V prípade, že si chcete dopriať naozaj luxusnú večeru, odporúčame hotelový Lyre Lounge Rib And Steak House, kde podávajú tie najchutnejšie steaky z vyzretého hovädzieho, morské plody a krehké rebierka, párované s tými najlepšími vínami alebo whiskey. Prípadne si môžete vybehnúť oproti univerzite do reštaurácie The Lord DelamereTerace, (https://goo.gl/maps/fF11XwxQvt42) prevádzkovanej hotelovou sieťou Fairmont, v ktorej ponúka naozaj špičkovo pripravené medzinárodné pokrmy, ale aj lahodné jedlá autentickej kenskej kuchyne. Reštaurácia sa tiež pýši najchutnejšími raňajkovými bufetmi v krajine.

TOP TEN v Nairobi #

  1. Navštívte miestny City Market, ponorte sa do autentickej atmosféry kenskej metropoly, staňte sa nachvíľu ´domorodcom´ a pustite sa do vášnivého zjednávania s predavačmi! Výsledkom bude dobrý pocit a originálny suvenír, z ktorých pestrej ponuky si tu môžete vyberať.
  2. Central Park je príjemnou zelenou oázou v srdci mesta, kde môžete s chladným pivkom v ruke vychutnávať nerušený relax a únik od chaosu afrického veľkomesta.

    Nádherné zátišia ponúka aj blízky Uhuru Park, kde môžete využiť tunajšiu umelú vodnú plochu na plavbu loďkou, či jazdu vodným bicyklom.

  3. Katedrála Všetkých Svätých je najstarším kostolom v Keni a reprezentuje 60% kresťanov krajiny. Môžete si sem zájsť na jednu z početných omší.
  4. Mauzóleum Joma Kenyattupamätník venovaný osobe prvého premiéra i prezidenta krajiny, po ktorom je pomenovaných aj niekoľko ďalších inštitúcií v meste. Nadýchnite sa tej zvláštnej pietnej atmosféry úcty voči ´otcovi národa´, ktorá je tu hmatateľná. No pozor, nič nefotiť!
  5. Budova parlamentu s hodinovou vežou elegantná stavba zo 40-tych rokov 20. storočia. Tunajší parlament je 2-komorový, má 416 poslancov. Ikonická budova s typickými hodinami v anglickom štýle je otvorená turistom, dokonca je možné pozrieť si tu aj verejné zasadania.
  6. Múzeum železníc atraktívnou formou poňatá história dopravy tejto krajiny, vďaka ktorej porozumiete lepšie jej súčasnej tvári. Na svoje si prídu nielen milovníci starodávnych mašiniek!
  7. Ešte do roku 2015 bola najvyššou budovou v meste 140 metrov vysoká TimesTower, ukrývajúca 38 poschodí a sídla desiatok veľkých spoločností.  Odvtedy ju predbehli dve ďalšie významné obchodné a finančné centrá UAP Old MutualTower /163 metrov/ a najvyššia budova v meste, 195-metrová Britam Tower. Rast mrakodrapov ako húb po daždi  len svedčí o ekonomickom rozvoji Nairobi.
  8. Kenyattovo medzinárodné konferenčné centrum je akýmsi spoločenským a kultúrnym srdcom mesta, dejiskom významných udalostí, konferencií, výstav... S kapacitou 5 tisíc miest je najväčším objektom svojho druhu vo východnej Afrike.
  9. Elegantná McMillan Memorial Library je najstaršou a najväčšou africkou knižnicou so skutočne vzácnymi exemplármi prvých vydaní africkej literatúry, ale aj zaujímavými výtvarnými dielami v interiéri.
  10. Mešity Jamia a Khoja v islamskej štvrti svedčia o nezanedbateľnej moslimskej časti obyvateľstva Kene. Najmä druhá menovaná kamenná stavba zaujme svojou impozantnosťou, obrovskými hodinami, bohato zdobenými minaretmi, a rušným životom v okolí.
Martin Hrnko

Martin Hrnko

Martin Hrnko

Pracoval v BUBO 5 rokov a za ten čas sa vypracoval. Vyrástol z neho pekný a múdry človek. V roku 2018 absolvoval 74 letov, strávil vo vzduchu 295 hodín a preletel 201 348 kilometrov. Na cestách strávil 316 dní. Na jeho počesť dnes zakladáme Memoriál Martina Hrnka.

Martin tragicky zahynul 10.3. pri páde lietadla ET302
Nekrológ

Zo zájazdu:

Martin Hrnko

Posledná úprava článku | Prečítané: 301

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

2703
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.