Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je slovenská jednotka.

Safari – znamená po svahílsky cestu, v zmysle cestovanie. Aj vy máte šancu vidieť divé zvieratá vo voľnej prírode, ako ich poznáte z dokumentárnych filmov. Stále existujú miesta, kde sa kolobeh divého života nezastavil. Rozhodnite sa, čo je vašou prioritou a čo od safari očakávate. Každý národný park či rezervácia ponúka niečo iné. Tento stručný prehľad vám prezradí ako si vybrať safari.

Veľká migrácia pakoní je jedinečný zážitok. Nájdete ju v Masai Mara v Keni, alebo v Serengeti v Tanzánii
Foto: Martin Karniš — BUBO

Safari v Keni #

Maasai Mara

Maasai Mara (alebo Masai Mara) je malý, ale najvýznamnejší a najobľúbenejší park v Keni. Je to typická savana, kde sa pohybuje veľké množstvo zvierat. Územie je súčasťou chránenej oblasti, ktorá smerom na juh prekračuje Tanzánske hranice a mení svoj názov na Serengeti. Práve tento ekosystém bol vytvorený aj za účelom ochrany jedného z divov prírody – Veľkej migrácie. Pri tejto príležitosti sa tu v septembri stretávajú pakone bielobradé, zebry a gazely, aby spoločne vyrazili na pochod do Serengeti, kde pakone rodia svoje mláďatá. Spolu tvoria stádo, v ktorom môžete napočítať 1,6 milióna pakoní, 600 tisíc zebier a 400 tisíc gaziel. Táto skupina sa podľa aktuálnej situácie s vodou a pastvou pohne v priebehu októbra do juhovýchodného Serengeti. Už ale od júna, alebo začiatku júla môžete sledovať prichádzajúce zvieratá zo Serengeti. Od tohto obdobia sa zdržiavajú v parku a blízkom okolí, kde sa pária a spásajú čerstvú trávu.

Spolu tvoria stádo, v ktorom môžete napočítať 1,6 milióna pakoní, 600 tisíc zebier a 400 tisíc gaziel.

Okrem týchto zvierat máte počas celého roku možnosť pozorovať ďalších, nemenej zaujímavých obyvateľov Maasai Mara. Slony sú obrovským lákadlom, žirafy, ktoré sú viditeľné zďaleka sú grandiózne. Všade po „lúkach“ uvidíte rôzne druhy antilop, ako napríklad antilopy losie, najväčšie z nich, byvolce alebo gazely grantove a thomsonove. Hyeny a aj vzácne nosorožce dvojrohé bývajú pozorované na savane. Pštrosy sa tu túlajú osamote, alebo v skupinkách. Pozrite si našu ponuku dovolenky v Keni a vyrazte na cestu. 

Gepard je najrýchlejším suchozemcom nielen na nedoziernych pláňach Masai Mara. Video: Martin Karniš — BUBO

Gepard je najrýchlejším suchozemcom nielen na nedoziernych pláňach Masai Mara. Video: Martin Karniš — BUBO

V rieke Mara, podľa ktorej park dostal svoje meno, nájdete dvoch atraktívnych obyvateľov – hrocha a krokodíla. Každého návštevníka však najviac lákajú veľké mačky. Práve tu je veľká šanca vidieť levy. Je ich tu dostatok a sú privyknutí na prítomnosť áut a tak je ich „ľahké“ nájsť. Takisto je možné vidieť gepardy a leopardy, i keď ich tu je nepomerne menej, ako levov. Množstvo vtáčích druhov, drobných cicavcov a iných živočíchov sú určite dôvody na návštevu tohto parku.

Jazero Nakuru

Nachádza sa v Priekopovej prepadline, približne 160 km severne od Nairobi. Vedie sem dobrá cesta a dostanete sa sem za 4 hodiny z hlavného mesta. Je to jeden z mála oplotených parkov v Keni. Oplotenie vzniklo ako ochrana ohrozených druhov, ktoré tu našli svoje útočisko. Tento park slúži aj ako záchranná stanica pre oba druhy afrických nosorožcov a je veľká šanca, že tu oba uvidíte.

Leopard je schopný na strom vyniesť korisť, ktorá je až trojnásobne ťažšia ako on sám. Foto: Martin Karniš — BUBO

Je aj miestom, kde sa vypúšťajú leopardy, ktoré boli nájdené zranené, zatúlané alebo choré. Keď ich veterinári pripravia na vypustenie, väčšinou sa ocitnú práve v tomto parku. Okrem toho je jazero Nakuru známe aj svojou populáciou plameniakov a pelikánov. Nakoľko je jazero bezodtokové, voda sa iba odparuje. Kvôli výdatným dažďom však hladina pomaly stúpa a zaplavuje rôzne časti parku. Z tohto dôvodu sem prichádza menšie množstvo plameniakov, vždy tu ale nejaké nájdete.

Okrem pakoní a pštrosov tu nájdete v podstate všetky zvieratá, patriace do východnej Afriky. Zaujímavosťou je žirafa rotschildová, ktorá už vo voľnej prírode prakticky nežije. Keďže je park na okraji Priekopovej prepadliny, na jej okraji sa nachádzajú viaceré vodopády. Jeden z nich, Makalia, je približne 12 metrov vysoký a najkrajší je po obdbí dažďov, kedy má maximum vody. Pekný výhľad na jazero a celý park je z Baboon cliff, odkiaľ vidíte veľký kus Priekopovej prepadliny.

Zážitkom na safari je aj luxusné ubytovanie. Prečítajte si ako si viete užiť safari s BUBO.

Kirawira Serena Camp v tanzánskom Serengeti je luxusnou, privátnou lodgou. Je tu len 8 stanov a skutočne osobný prístup
Foto: Serena Hotels

Amboseli

Tento park má dve veľké jedinečnosti. Veľké stáda slonov a najvyššie pohorie Afriky. Národný park Amboseli sa totižto usadil na úpätí Kilimajara. Kilimanjaro je pohorie, ktorého vrchol Kibo, alebo iným menom Uhuru je najvyšším bodom afrického kontinentu. Takisto sa hovorí, že je to najvyššia ľahko vyšľapateľná hora sveta. V tieni tohto velikána sa pohybujú velikáni štvornohí.

Na žiadnom safari vám ranger – sprievodca nezaručí, že uvidíte zvieratá, aké chcete, ale tu vám vedia zaručiť, že uvidíte slony. Z pôvodného počtu ich ostal iba zlomok, ale aj to stačí na to, aby ste videli slonov desiatky, až stovky. Niekedy sa naskytne pohľad na stádo 300 – 400 slonov odchádzajúceho na nočný odpočinok od napájadla.

Prečítajte si aj náš exkluzívny blog z Kilimandžára

Toto napájadlo je jazero – močiar, ktoré vzniká presakovaním potoka stekajúceho po úbočí Kilimanjara. Tento sa po ceste stratí v podzemí, aby sa znovu vynoril a vytvoril oázu uprostred polopúšte. Tu uvidíte hrochy, byvoly africké a ďalšie zvieratá závislé na vode. Je tu veľké množstvo vodného vtáctva, takže aj ornitológovia si prídu na svoje. Park má tri základné biotopy, ktoré sú úplne rozdielne. Prvý je savana s napájadlom, kde máte prehľad o tom, čo sa v okolí deje. Zvieratá sa prichadzajú k vode napiť a tak máte šancu vidieť celú plejádu druhov. Druhým ekosystémom je buš a les. Práve tu sa väčšinou zdržiavajú žirafy a plaché leopardy. Vyskytuje sa tu aj vzácna gazela gerenuk, ktorá so svojím dlhým, žirafím krkom a schopnosťou stáť na zadných nohách vzpriamene púta pozornosť.

Posledným biotopom je púšť, ktorá sa počas obdobia dažďov mení na obrovské, plytké jazero. Okrem týchto pár týždňov, kedy toto občasné jazero býva posiate plameniakmi a pelikánmi, je tu plochá púšť, kde sa pohybujú zďaleka viditeľné žirafy, slony, ale aj hyeny a levy. Tento park je vskutku jedinečný a nikto sa nemôže diviť, že už aj Ernest Hemingway si toto miesto obľúbil a práve tu napísal svoju knihu Snehy Kilimandžára.

Stáňa Cigánek so slonom africkým v Zimbabwe. Ázijské slony boli v dávnej dobe domestikované, africké iba v 20.storočí a aj to v malom
Foto: Stanislav Cigánek — BUBO

Tsavo West a Tsavo East

Tento park je síce rozdelený na východnú a západnú časť cestou, ktorá vedie z Nairobi do Mombasy na pobreží, ale má čo ponúknuť. Park je z veľkej časti tvorený lesom a nízkymi horami, kde sa zvieratá môžu ukryť. Na severe a juhu sa krajina viac otvára a vzniká typická savana. Za hranicou Kene sa oblasť nazýva NP Mkomazi, ktorý je najmladší z tanzánskych parkov. Tu pôsobil George Adamson, ktorý je spolu so svojou ženou Joy známy z príbehu o levici Elze. Ako mnoho iných, aj táto oblasť bola postihnutá nadmerným komerčným lovom ešte aj v osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Tak sa stalo, že väčšina zvierat bola vystrieľaná či už pytliakmi, kvôli trofeji, alebo domácimi pre mäso. Momentálne je park pod prísnou ochranou a znovu je zazverovaný. Nachádzajú sa tu všetky atraktívne druhy a safari je tu vždy dobré.

V Tsavo West sa nachádzajú dve zaujímavosti. Jednou je pozorovateľňa umiestnená pod hladinou jazera. Voda je tu kryštáľovo čistá vďaka prameňu Mzima, ktorý produkuje dostatočné množstvo vody, aby sa jazero neustále držalo čisté. So šťastím tu dokážete vidieť pod hladinou hrochy, krokodíly, alebo aspoň ryby. Neďaleko sa nachádza aj Shetani lava flow. Je to lávový splaz, ktorý je relatívne čerstvý, má iba približne 130 rokov. V určitých miestach sa tu zachovali tunely, kade láva tiekla a vy sa do nich môžete ísť pozrieť. V minulosti bol park známy svojimi levmi, najmä však dvomi ľudožravcami, ktorí koncom 19.storočia počas stavby železnice Mombasa-Kampala zabili desiatky stavebných robotníkov a sú známi ako Ľudožravé levy z Tsawo.

Dnešná populácia levov ani zďaleka nedosahuje počtu z minulosti, ale je ich tu dosť na to, aby sa zdravo množili. Takisto slonie stáda tu boli zdecimované, a práve prebiehajúci projekt na zvýšenie ich počtu dáva dobrú nádej do budúcna. Slony z tejto oblasti boli známe najväčšími klami spomedzi všetkých v Afrike. A práve táto skutočnosť ich dostala do nevýhodnej pozície. Park je možné navštíviť celoročne, keďže zvieratá nemigrujú mimo a väčšinou sa zdržiavajú priamo vo vnútri parku. Ďalšou jeho výhodou je, že východná časť sa nachádza neďaleko Mombasy, obľúbeného kenského letoviska.

Stále usmiaty hroch je považovaný za najnebezpečnejšie zviera v Afrike.
Foto: Martin Karniš — BUBO

Tanzánia #

Serengeti

Tento park je najväčším Národným vo Východnej Afrike. Bez priľahlých chránených území má rozlohu 14 tisíc km2. Je to miesto, kde sa odohráva už zmieňovaná veľká migrácia. Je to typická savana s jednou zvláštnosťou. Tou sú „kopjes“, sopečné vyvreliny, tvoriace veľké balvany naskladané na seba a bez plánu porozhadzované po krajine. Tu sa ukrývajú rôzne druhy živočíchov od levov, leopardov až po malého, vzdialeného príbuzného slona, damana skalného. Takisto sú to obľúbené miesta hadov, napríklad pytónov. Tých je občas vidieť sa vyhrievať na rannom slnku. Serengeti v jazyku Masajov, posledných pôvodných obyvateľov oblasti, znamená Nedozierne pláne.

Nedozierne pláne na ktorých uvidíte bezpočet zvierat rôznych druhov bez náznaku civilizácie. Tu sa budete cítiť ako prví objavitelia nových končín. Antilopy, žirafy, slony, levy, zebry, skrátka všetko, kvôli čomu na safari idete. Za hranicou Serengeti a Maasai Mara je oblasť, kde môžete stretnúť Masajov, pastierov a kedysi obávaných bojovníkov. Títo ľudia si stále žijú po svojom a odmietajú výdobytky nášho moderného sveta. Obliekajú sa do jednoduchého odevu z jedného kusa károvanej látky, nosia oštep na ochranu stád proti predátorom a sandále vyrobené z použitých pneumatík a ženú svoje stáda dobytka za pastvou, alebo vodou.

Nosia oštep na ochranu stád proti predátorom a sandále vyrobené z použitých pneumatík a ženú svoje stáda dobytka za pastvou, alebo vodou.

Ngorongoro

Táto bývalá sopka sa nachádza v páse známom ako Veľká východoafrická priekopová prepadlina. Samotný kráter Ngorongoro je zvyšok po sopke, ktorá explodovala. Ostali tu iba základy, najväčšia neporušená kaldera, ktoré teraz robia z tohto miesta jedno z najlepších prírodných divadiel sveta. Na ploche 260 km2 je najväčšia hustota šeliem vo voľnej prírode na Zemi. Levy, hyeny aj gepardy sú tu pozorované veľmi často. Občas sú hlásené aj pozorovania leopardov, ale tí sa ukrývajú v zalesnených oblastiach na okraji krátera, kde ich len ťažko zbadáte. Na dne krátera je safari vždy vynikajúce, pričom na konci obdobia sucha je hustota zvierat najvyššia. Vtedy sa všetkých 30 tisíc kusov veľkej zveri zdržuje v blízkosti posledných zdrojov vody a vy tak máte šancu zažiť úžasné chvíle uprostred stáda pakoní a zebier, sledovať niekoľko sto členné stáda byvolov, alebo si len vychutnávať prítomnosť nosorožčej matky s mláďaťom.

Keďže tu týchto prehistorických tvorov je okolo 35 kusov, obrovsky sa Vám zvyšuje možnosť ich vidieť. Samce sa tu trvalo nezdržiavajú, prichádzajú iba občas, ale samice s mláďatami sú stálymi obyvateľmi. Naopak slonov je tu menej. Samice s mláďatami sem neschádzajú a ak áno, iba výnimočne, keď už inde na okolí nie je voda. Samce po strmých stenách krátera dolu zídu a užívajú si krásy tohto miesta.

Na dne sa nachádzajú jazerá so sladkou aj slanou vodou. Sladké jazerá sú domovom pre hrochy a ostatné zvieratá sa sem chodia napájať. Jazero Magadi je napájané podzemným prameňom, ktorý so sebou prináša čiastky sódy a je miestom, kde sa v určitom období zdržiava veľký kŕdeľ plameniakov. Vidieť túto ružovú záplavu na vlastné oči je nezabudnuteľný zážitok. Toto miesto by ale aj bez takéhoto množstva zvierat bolo zaujímavé a dych berúce.

Nosorožcov dvojrohých je na dne krátera pár desiatok
Foto: Martin Karniš — BUBO

Tarangire

Zatiaľ nie veľmi známy park, ktorý leží na východ od jazera a rovnomenného parku Manyara, známeho pre svoje kŕdle plameniakov a levy loziace na stromy. Park Tarangire má však jednu dôležitú vlastnosť. Nachádza sa tu posledná, pre zvieratá pitná voda na okolí. Keď vrcholí obdobie sucha, sťahujú sa sem stáda zo širokého okolia. Zo severozápadu prichádzajú až zo 150 km vzdialeného Serengeti a z východu zasa z Masajskej stepi, ako sa volá zatiaľ nechránené územie, kde žije veľké množstvo divej zveri spolu s tanzánskymi pastiermi a poľnohospodármi. Cez park Tarangire preteká rieka, ktorá drží poslednú vodu v širokom okolí. Z tohto dôvodu je v októbri veľmi populárny a vyhľadávaný.

Okrem nosorožcov ponúka tento park všetky zvieratá, ktoré na savane a v buši žijú. Ďalšou jeho jedinečnosťou je krajina samotná. Savana a buš, z ktorej vyrastajú majestátne a tajomné baobaby, dotvárajú už tak úžasnú scenériu. Najlepšie spravíte, ak si ráno počkáte pri rieke, kde sa odohráva život. Sem sa prichádza každý zvierací obyvateľ napiť, poprípade vyskúšať šťastie pri love. Treba pozerať aj do vysokej trávy popri ceste, lebo môžete zbadať aj menšie tvory, ako sú napríklad mangusty, alebo jedny z najmenších antilop sveta, 35cm vysoké Dik-Diky. Ak ste v Tanzánii práve koncom obdobia sucha, tento park nevynechajte.

Žirafa južná patrí medzi tie vyššie poddruhy. Samce v Krugerovom parku často merajú okolo 5 metrov
Foto: Foto: Martin Šimko — BUBO

V južnej Afrike stoja za zmienku tri parky:

Juhoafrická republika – Krugerov národný park

Najstarší africký park, pomenovaný podľa prvého prezidenta Juhoafrickej republiky z konca 19. storočia. Tento park s rozlohou 23 tisíc km2 z veľkej časti oplotený, je jedným z najlepších safari vôbec. Na relatívne veľkom území (bezmála polovica Slovenska) sa tu darí veľa pôvodným zvieracím druhom. Zo strany Mozambiku je plot zrušený a zvieratá po rokoch môžu opäť migrovať po svojich starých cestách. Do budúcna sa počíta s rozšírením parku až na jeho štvornásobok. Nachádzajú sa tu rôzne druhy biotopov od savany, cez buš po les. Každý z nich má svojich špecifických obyvateľov, ale v celom parku máte možnosť vidieť všetky atraktívne zvieratá.

Je tu veľká koncentrácia nosorožcov širokohubých, tzv. bielych, ktorých stretnete kdekoľvek počas celého dňa. V jazerách a riekach odpočívajú hrochy a krokodíly, napiť sa sem prichádzajú stáda slonov, byvolov, antilop, zebier, ale aj menších tvorov. Sledujte množstvo vtákov a hľadajte vzácnosti ako napríklad psov hyenovitých. Takisto sú tu miesta, kde máte veľkú šancu stretnúť leviu rodinu, alebo samotárske leopardy.

Ako v jednom z mála národných parkov a na rozdiel od rezervácií, tu môžete absolvovať pešie safari s miestnym ozbrojeným sprievodcom, alebo sa vydať na nočný pochod cez buš a vidieť prírodu aj z inej strany. V noci vychádzajú na lov a zber dikobrazy, hrabáče, hyeny a komby, zvieratá, ktoré za bežných okolností cez deň nieje možné vidieť. Tento park si nemôžete neužiť.

Spoznajte juh Afriky a strávte dovolenku v Juhoafrickej republike

Už 25 rokov súčasť našich itinerárov v Namibii – Swakopmund
Foto: Martin Šimko — BUBO

Namíbia – Etosha

Perla medzi národnými parkami. 4.600km2 z jej 22,5 tisícovej rozlohy tvorí biela, soľná panva. Zvieratá tu majú vyhradenú väčšinu územia a vy ich nerušíte svojou prítomnosťou, ale na druhú stranu je tu zveri dosť na to, aby ste mali vymikajúce safari a videli maximum z africkej divočiny. Žijú tu všetky atraktívne zvieratá, s výnimkou byvola, krokodíla a hrocha. Vzhľadom k nedostatku vody sa im tu nemôže dariť. Ostatní obyvatelia buša sú ale prítomní. Stretnete žirafy, nosorožce, slony, stáda zebier, skákavých antilop, pakone a množstvo impál, skvelých skokanov zo skupiny antilop.

Nachádzajú sa tu aj jedineční priamorožci juhoafrickí. Ak budete mať šťastie, natrafíte na šelmy. Vyskytujú sa tu všetky veľké mačky – lev, leopard a gepard. Máte možnosť vidieť hyeny a inú nočnú zver. Park je dobre prístupný aj pre osobné autá a tak si môžete spraviť vlastné safari, bez miestneho sprievodcu. Najlepšou dobou je obdobie sucha, kedy sa zvieratá zdržiavajú pri napájadlách a vám stačí iba čakať. Cesty sú výborne značené, informácie o pohybe atraktívnych živočíchoch dostanete v každom z troch kempov. Všetko záleží už len od vašich očí a dávky šťastia.

Ak snívate o Namíbii, pozrite si našu ponuku afrických zájazdov a strávte dovolenku v Namíbii spoločne s nami. 

V Botswane žije najviac slonov na jednu krajinu. len v samotnom parku Chobe ich žije približne 110 tisíc. 
video: Robert Taraba

V Botswane žije najviac slonov na jednu krajinu. len v samotnom parku Chobe ich žije približne 110 tisíc. video: Robert Taraba

Botswana – národný park Chobe

Málo známy, ale životom prekypujúci park. Najčastejší spôsob návštevy tohto parku je vozenie sa po brehu rovnomennej rieky. Môžete si zvoliť z dvoch spôsobov. Buď tradičnou cestou autom, alebo z lode. Auto vám umožní vidieť breh rieky a takisto aj buš a les ďalej od vody. Najlepšie je obdobie sucha (od mája), kedy sa zvieratá sťahujú k rieke, keďže park nemá dostatok napájadiel. Cesta vodného safari je ďalšou možnosťou. Zver je na prítomnosť lodí zvyknutá a nemajú problém, ak zakotvíte tesne pri nich.

Takto si môžete vychutnať pohľad na pijúce, alebo kŕmiace sa slony, rôzne druhy antilop, vrátane vzácnych a plachých hrivnatcov čiernych a antilop konských. Vodárka lečve je tu bežná, takisto ako hrochy a krokodíly. Týchto si máte možnosť z lode pozrieť z minimálnej vzdialenosti. V parku žijú všetky zvieratá, ktoré sa bežne na safari dajú vidieť, okrem nosorožcov. Tých bohužiaľ pytliaci vybili a zvyšných päť bolo presťahovaných na neďalekú záchrannú stanicu.

Zaujímavé je mestečko Kasane, ktoré bezprostredne susedí s parkom. Cez deň sa po uliciach potulujú rodinky prasiat bradavičnatých a v noci nieje nemožné stretnúť byvoly, alebo slony, krátiace si cestu cez metečko k pastve na brechu rieky Chobe. Hlavným lákadlom národného parku sú práve chobotnatci, ktorých sa tu nachádza neuveriteľných 130.000 z celkového počtu 170.000, ktoré sa vyskytujú v celej Botswane.

Dovolenka v Botswane s nádherným parkom Chobe? Vyberte sa na BUBO zájazd na juh Afriky. 

Prechod čajovníkovou plantážou v horách Rwandy
Foto: Ľuboš Fellner

Rwanda - Národný park Volcanoe

Neprávom, Rwanda má vo všeobecnosti zlú povesť. Nešťastné udalosti tu skončili v roku 1994 a odvtedy sa Rwanda veľmi pohla dopredu. Preto sa aj stala najobľúbenejšou destináciou, ak chcete vidieť gorily horské. Tieto jedinečné primáty žijú iba v pohorí Virunga na troj-rozhraní štátov Rwanda, Uganda a Demokratická republika Kongo. Rwanda má najprepracovanejší systém takzvanej habituácie. Habituované gorilie rodiny sú postupne privykávané na prítomnosť ľudí. Nakoniec sú k rodine pustení aj turisti. Tí môžu stráviť v ich prítomnosti hodinu.

Najdôležitejšie sú pravidlá: 1/ môžete s gorilami zotrvať 1 hodinu; 2/ nesmiete sa priblížiť na menej ako 7 metrov (gorily však môžu); 3/ nesmiete fotiť s bleskom; 4/ nesmiete sa gorilám pozrieť priamo do očí (je to výzva k súboju); 4/ môžete hovoriť iba šepkom; 5/ musíte poslúchať pokyny vášho sprievodcu a stopárov. Ak tieto pravidlá dodržíte, zažijete jednu z najneuveriteľnejších hodín vo svojom živote. Stopári sú s konkrétnou rodinou už od skorého rána a hľadajú ich na mieste, kde ich nechali deň predtým, keď sa gorily chystali na spánok. Túto informáciu podajú na centrálu parku, kde ju dostane sprievodca každej z 8-10 skupiniek turistov. Toľko je habituovaných rodín v Rwande.

Podľa kondície skupinky je priradená rodina, ktorá sa nachádza niekde v pralese. Sprievodca vám predstaví rodinu, dozviete sa koľko starých (striebrochrbtých) samcov má, koľko mláďat a matiek. Dozviete sa históriu rodiny. Autom vás dovezú na začiatok chodníka a vyrazíte. Prales je tu nádherný a hustý. Niektoré z rastín sú pŕhlivé, iné majú ostne a tak sa hodí bunda a kožené rukavice. 100m od najbližšej gorily sa váš sprievodca zastaví. Tu už čakajú stopári, ktorí pripravili priestor pre vás. Zložíte všetky veci a posledných 100 metrov idete iba s fotoaparátom.

Zbadáte prvú gorilu a začne plynúť hodina. Stojíte alebo čupíte pred týmito obrami a veľmi ťažko spracovávate, čo práve prežívate. Nikdy neviete, v akom rozpoložení rodinu nájdete. Môžu ešte stále raňajkovať. Alebo už majú siestu. Staršie jedince sú väčšinou v kľude a relaxujú alebo pomaly jedia, mladé sú bezmála celý deň aktívne a máte čo robiť, aby ste ich stíhali sledovať.

Ak chcete zažiť gorily na vlastné oči, vyberte sa na dovolenku do Rwandy

Útok Gorily horskej. Video:  Zdeno Horevaj, klient BUBO

Útok Gorily horskej. Video: Zdeno Horevaj, klient BUBO

Neviete, či máte gorily sledovať, alebo fotiť. Hodina ubehne veľmi rýchlo. Pár minút pred koncom spravíte ešte posledné fotky. Odchádzate späť k autu. Väčšinou ideme v tichosti a každý v sebe spracováva tento extrémne silný zážitok. Pri bráne dostanete certifikát o absolvovaní tohto stretnutia. Dokonalá hodinka je za vami, vo vás ale ostane veľmi silný pocit do konca života.

Ďalší článok o veľkej päťke nájdete tu. 

Asfaltové cesty v Mozambiku nevyužívajú iba autá s návštevníkmi
Foto: Martin Karniš

Martin Karniš

Martin Karniš

Martin Karniš

Vyštudovaný zoológ je v BUBO klientmi právom považovaný za najväčšieho odborníka na africké safari. Väčšinou sprevádza Keňu a Tanzániu, kde sa s Masajmi rozpráva svahilsky a aj jeho najobľúbenejšie zájazdy sú Keňa, Tanzánia Zanzibar a JAR Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia. Od roku 2009 postupne začal sprevádzať aj poznávacie zájazdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okúzlila ho Rwanda, Uganda aj Etiópia. Zatiaľ sme nenašli bežnú otázku zo živočíšnej ríše, ktorú by Martin nedokázal zodpovedať. Keď si od neho zvieratá potrebujú oddýchnuť, sprevádza v Thajsku, Malajzii a Singapure, alebo v Austrálii, ktorú prešiel krížom krážom. Martinove koníčky sú príroda, história a spoznávanie nových ľudí. Vraví, že cestovanie a sprevádzanie sú najlepšia škola života. Klienti si ho na zájazdoch vážia kvôli empatii a trpezlivosti. Ako správny ranger je jeho najobľúbenejšou pochúťkou steak z impaly v Juhoafrickej republike. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Zo zájazdu:

Martin Karniš

Posledná úprava článku | Prečítané: 7492

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

28.03. → 06.04. +15 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2703
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

3751 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek