10 zážitkov alebo prečo navštíviť Egypt?

10 zážitkov alebo prečo navštíviť Egypt?

Egypt je krajina prešpikovaná zážitkami a fantastickými miestami. Krajina pyramíd, životodarného Nílu, dokonalých chrámových komplexov aj pláží na brehu Červeného mora. Egypt má v sebe iskru, príťažlivosť a má v sebe magnet, ktorý vás sem skôr či neskôr pritiahne. Vyberte sa s nami do Egypta pohľad tie najkrajšie zážitky, ktoré táto krajina ponúka. Prečo si vybrať práve Egypt?

Vidieť legendárny Luxor z balóna bude najväčší egyptský zážitok!
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

1. Vychutnajte si východ slnka z balóna nad Luxorom #

Aký je najväčší zážitok, ktorý si môžete z Egypta priniesť domov? Budú to pyramídy? Sfinga? Potápanie v Červenom mori? Alebo to napokon bude nezabudnuteľné ráno nad pradávnym Luxorom, ktorý budete sledovať z pomaly stúpajúceho balóna? Mnohí ľudia ukážu na koniec egyptskej cesty práve na balón! Chladné ráno v Luxore, drevená loďka cez Níl a keď sa začne rozvidnievať, stojíte zoči voči farebným balónom pripraveným na zážitok. Nasadnite do obrovského koša, odlepte sa zo zeme a krásne, egyptské divadlo začína. Pod nohami sa objaví mohutný Níl raziaci si cestu mestom a pôsobí ako hranica medzi dvomi svetmi. Ten na východom brehu obsadilo dnešné mesto a západný breh patrí najúžasnejším archeologickým lokalitám Egypta. Slnko pomaličky vychádza a chrámové komplexy Medinet Habu, Ramesseum či Memnónové kolosy sa začnú utápať v slnečných lúčoch. Je to neopísateľné krásne vidieť tieto monumenty v tak krásnom svetle. Kam sa pozriete tak stoja stopy minulosti vznešenej egyptskej ríše, ktorú stáročia budovali dynastie faraónov. Kopec pripomínajúci pyramídu pod sebou ukrýva slávne Údolie kráľov, kde Howard Carter našiel hrobku Tutanchamóna. Takto sa najlepšie učia dejiny. Malé dedinky, krikľavo zelené políčka s prevaľujúcou sa rannou hmlou a stúpajúce slnko. Zaručene tu budete cítiť zimomriavky. Let balónom trvá necelú hodinu, ale túto hodinu si budete pamätať do konca života. Ak budete v Egypte, toto si rozhodne nenechajte ujsť!

3 fotografie

Balóny nad Luxorom to je niečo, čo rozhodne chcete zažiť

Krásny pohľad na egyptské pyramídy v Gíze
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

2. Vojdite do starovekej pyramídy #

Egypt so sebou nosí právom prezývku „krajina pyramíd“ a hoci ich v sebe ukrýva viac tajomný a málo známy Sudán, Egypt si na ne akoby spravil monopol. Popravde, niet sa čomu čudovať pretože práve egyptské pyramídy patria k najvýraznejším symbolom tejto severoafrickej krajiny. Najznámejšie pyramídy sa dvíhajú na okraji Gízy a je to miesto, ktoré by v Egypte rozhodne nemal nikto obísť. Pamiatky Káhiry sú top. Pyramídy v Gíze sú ikonou a je takmer nepredstaviteľné, že tu v prachu zeme ležia už viac než 4500 rokov. Patria dokonca medzi sedem divov starovekého sveta a to len podčiarkne ich unikátnosť. Nech sa na pyramídy pozriete ako chcete, vždy skončíte pri tom, že sú unikátne. Najkrajším zážitkom nie je len pyramídy vidieť, ale rovno do nich vojsť, tak aby ste sa na vlastné oči presvedčili ako to vyzerá v ich útrobách. Najznámejšia pyramída do ktorej môžete nahliadnuť je hneď tá najvyššia a najslávnejšia. Cheopsova pyramída je magnetom odjakživa. Vojdete dnu, privíta vás tmavá chodba, srdce rýchlejšie bije a hoci tu nenájdete krásne, farebné maľby či fresky, ten pohľad dovnútra vás dostane. Tento zážitok si budete v sebe niesť ešte dlho. Nielen v Gíze môžete objaviť vnútro pyramíd, no rozhodne sa vyberte do málo známeho Dahšúru, kde sa viete ponoriť do Červenej pyramídy alebo do Sakkáry, kde na vás čaká Džosér. Ak chcete vaše zážitky z pyramíd vybičovať na maximum, skúste si bývanie v luxusnom hoteli Mena Marriott priamo v Gíze, kde budete sledovať pyramídy počas vašich raňajok. 

3 fotografie

Vychutnajte si egyptské pyramídy a dotknite sa fascinujúcej histórie

Plaviť sa felukou po Níle v okolí Asuánu patrí k najväčším zážitkom krajiny
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

3. Nasadnite na feluku a plavte sa Nílom #

Níl k Egyptu patrí tak ako k zemi patrí mesiac. Jedno bez druhého by nebolo ničím. Nílu naozaj vďačí Egypt za veľa a pochopíte to aj vy hneď ako sa vyberiete cestovať Egyptom zo severu na juh. Pri Níle sa drží zelený pás života a pár kilometrov od jeho koryta vládne sucho, piesok, polopúšť či prázdnota. S Nílom sa v Egypte stretnete už na severe v Káhire, budete ho vnímať v Luxore, Karnaku, no najkrajšie si ho môžete užiť na juhu krajiny v Asuáne. Tu je Níl krásna, čistá rieka a skvelým zážitkom pre Asuán je plavba na tradičnej loďke zvanej feluka. Nemá motor, má len plachty a nílsky vietor. Nasadnete si na ňu a kĺžete Nílom sem a tam, pričom si užívate pokoj a ticho nílskej krajiny. Priezračný Níl pod vami je prekvapením a naokolo sa dvíhajú balvany, malé ostrovčeky či piesková duna, ktorá symbolizuje posledný záchvev Sahary. Na feluke sa roztopí čas a vy si len užívate pocit z toho, že sa plavíte Nílom. Ďalší splnený sen.

Vydajte sa na čarovnú feluku už teraz vďaka nášmu blogu z Asuánu

3 fotografie

Plavba felukou po Níle

Chaos orientálnej Káhiry najkrajšie uchopíte v bazárových uličkách Chán el-Chalíli
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

4. Objavte orientálny chaos islamskej Káhiry #

Egyptská Káhira patrí k najväčším mestám Afriky a predstavuje jeden obrovský a chaotický zážitok pretkaný Orientom. Na prvý pohľad vás zaskočí trúbením, vražednou dopravou, zápchami, hlukom či špinou, no neskôr zistíte, že toto mesto má mimoriadnu atmosféru a okrem unikátnych pamiatok vás dostane svojim bazárom Chan el-Chalíli. Islamská Káhira je vďaka svojmu bohatstvu zapísaná v svetovom dedičstve UNESCO a tak tu môžete objaviť najfantastickejšie stavby od okázalých mešít, cez vzácne medresy, vysoké minarety až po obrovskú pevnosť s Alabastrovou mešitou, odkiaľ dovidíte až na pyramídy. Dušou starého mesta je spomínaný bazár. Chan el-Chalíli v sebe ukrýva miesta ako vystrihnuté z rozprávok Tisíc a jednej noci. Môžete sa tu túlať romantickými zákutiami s obchodíkmi, kde nakúpite koberce, orientálne lampy, kožené výrobky či suveníry a o chvíľku prechádzate staré, zabudnuté uličky v tieni stáročných stavieb. Nebojte sa, že sa tu stratíte. Straťte sa a objavujte zákutia bazárového sveta. Platí tu len jedno jediné pravidlo. Zjednávajte! Čokoľvek sa rozhodnete tu v starej, islamskej Káhire kúpiť, zjednávajte. Ak to nespravíte, vždy preplatíte a budete platiť viac ako by ste mali. Zjednávanie je v arabskom svete divadlo a bez neho stráca nakupovanie orientálny náboj.

3 fotografie

Potulky islamskou Káhirou zapísanou v UNESCO je nádherný zážitok

Červené more je dokonalým miestom nielen na oddych, ale aj na potápanie
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

5. Potápajte sa v Červenom mori #

Milujete na svojej ceste či dovolenke oddych pri mori? Egypt patrí k dokonalým krajinám, kde si viete spojiť poznávanie a oddychom a nie hocijakým. Nájdete tu totiž stovky kilometrov pobrežia s Červeným morom, ktoré má povesť potápačského raja. V pobrežnej Hurghade nájdete množstvo rezortov od tých najjednoduchších až po luxusné rezorty pripravené plniť všetky vaše želania. Príďte sem na niekoľko dní a okrem pláže si užite aj podmorský svet. Egypt je vynikajúcou destináciou na potápanie a ak chcete na vlastné oči vidieť nádherný život pod hladinou, tu si svoj sen splníte. Červené more je obrovským zážitkom a mnohí tvrdia, že práve tu zažili svoje najkrajšie potápanie v živote. Ak chcete potápaním tráviť viac času, môžete si tu spraviť aj svoj potápačský kurz a oddávať sa loveniu zážitkov.

3 fotografie

Červené more je na potápanie obrovským lákadlom

Kaviarnička El Fishawi je káhirským unikátom a kávu či čaj si tu jednoducho musíte vychutnať
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

6. Dajte si kávu v najstaršej kaviarni Egypta #

Ak radi na svojich cestách vyhľadávate unikátne miesta, potom vás určite poteší kaviarnička El Fishawi, ktorá sa stala legendou. Obísť ju počas vašich káhirských potuliek by bola obrovská škoda. Kaviareň sa ukrýva v bazárovom svete Chan el-Chalíli a svoje brány otvorila už koncom 18.storočia, teda v roku 1773, a od tohto roku sa tu vypili státisíce litrov čaju či kávy, minula sa tu snáď tona voňavej mäty, a to nehovoríme o cukre. Sadnite si sem na stoličky, ktoré sú priamo na ulici a vychutnávajte si atmosféru. Naokolo je staručký interiér, niekoľko čiernobielych fotiek z doby, ktorú nikto nevráti, a zazrieme aj portrét egyptského spisovateľa Nagiba Mahfúza, ktorý toto miesto miloval, trávil v ňom čas, stretával sa tu s priateľmi a písal svoje knihy. Napokon si nimi vypísal aj Nobelovu cenu za literatúru ako prvý arabský spisovateľ. Nie je ťažké si predstaviť, ako tu sedával aj Jean Paul Sartre, ako ulicu presycovali ťažké obláčiky ovocného tabaku z vodnej fajky a do toho sa miešala vôňa kávy. Je to skutočne inšpiratívne prostredie. Vychutnajte si tu svoju egyptskú kávu, ktorú tu volajú ahwa alebo čierny čaj s vetvičkou mäty. Verte nám, že sa sem ešte vrátite.

3 fotografie

Kaviareň El Fishawi je legendou a teraz jej súčasťou môžete byť aj vy

Prejsť vlakom naprieč Egyptom je skvelý zážitok
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

7. Odvezte sa vlakom naprieč celým Egyptom #

Egyptský vlak je rozhodne zážitkom a je to najlepší spôsob ako prejsť celú krajinu naprieč. Nielen prejsť, ale aj si ju vychutnať pri pohľade z okna. Predstavte si to, že v noci nasadnete v Káhire na vlak a ráno sa zobudíte niekde v okolí Luxoru a pokračujete do Asuánu. Vo vlaku si kúpite pohárik čaju a sledujete s ním rannú, nílsku krajinu. Malé dedinky ožívajú, oázy pod palmami vítajú poľnohospodárov, ulice sa zapĺňajú autami, motorkami, bicyklami či vozmi ťahanými somármi a ten krásny ruch je len na dosah ruky od vás. Vlak v Egypte je pohodlný a hoci nie je tak moderný ako vlaky v Európe, rozhodne si cestu naprieč krajinu viete užiť. Po niekoľkých hodinách vystúpite v Asuáne a ste v úplne inom svete, než v akom ste do vlaku nastupovali. Egyptský vlak vie ako namiešať zážitky.

3 fotografie

Cesta egyptským vlakom má svoje čaro

Chrámový komplex v Abu Simbel je najkrajším aký môžete v Egypte vidieť
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

8. Pozrite sa do očí Ramzesovi v Abu Simbel #

Egypt nie je len krajinou krásnych pyramíd, ale aj fantastických starovekých, chrámových komplexov. Vyberte sa za tým najkrajším na absolútny juh krajiny, odkiaľ je to do Sudánu už len niekoľko desiatok kilometrov. Najkrajší chrám nájdete v Abu Simbel na brehu obrovskej Násirovej priehrady. Postavil ho legendárny faraón Ramzes II., aby ukázal akej veľkolepej ríši vládne a nebyť geniálneho inžinierskeho projektu, dnes tu už nemusel stáť, ale bol by zatopený nílskou vodou. Tritisícročné chrámy presunuli o niekoľko desiatok metrov na miesto dnešnej polohy a tak sa nimi môžete opäť potešiť. Príďte bližšie, sadnite si na lavičku a zahľaďte sa do očí Ramzesa II. Jeho obrovské sochy totiž strážia vstup do chrámu, ktorý vás doslova pohltí svojou atmosférou starovekých fresiek. Rozliezli sa po stenách, zobrazujú heroické príbehy Ramzesa II. v boji proti Chetitom a tak ich čítate ako otvorenú knihu. Tisíce hieroglyfov, egyptské božstvá, scény, výjavy, to všetko vám ukáže, že egyptské umenie je nadčasové. Nezabudnite si pozrieť aj menší z dvojice chrámov, ktorý Ramzes postavil pre manželku Nefertari. Aj ten vás dokáže očariť a napokon si odtiaľto odnesiete svoje najkrajšie fotky na instagram

Prečítajte si náš originálny blog z krásneho Abu Simbel

3 fotografie

Abu Simbel si vás získa hneď ako sa zahľadíte Ramzesovi do očí

Egyptské košari je jedlo o ktorom sa vám doma bude aj snívať
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

9. Ochutnajte vynikajúcu egyptskú kuchyňu! #

Viete si predstaviť aspoň jedno egyptské jedlo? S čím sa vám najviac spája egyptská kuchyňa? S faraónovou pomstou? Zabudnite na to, pretože toto sa týka najčastejšie hostí v all inclusive rezortoch, ktorí mixujú všetko možné aj nemožné na jednom tanieri. Egypt má svoju gastronómiu hlboko zakorenenú v génoch a ochutnáte tu najlepšie jedlá severnej Afriky. Medzi tie, ktoré by ste rozhodne nemali vynechať patrí košari, národné jedla krajiny. Ak si ho objednáte, dostanete výdatnú misku cestovín, ryže, šošovice, cíceru, rajčinovej omáčky a praženej cibuľky. K tomu kúsok čili, cesnakový ocot a geniálne jedlo je na svete. Toto si zamilujete natoľko, že ho budete chcieť ochutnať zas a znovu. Skúste však aj foul, raňajkovú kašu z bôbu s olivovým olejom alebo fantastický pouličný falafél, ktorú tu volajú tamiya. Chutiť vám bude aj kefta, mleté mäso napichnuté na ihlici a grilované na drevenom uhlí so sezamovou omáčkou tahini. Ak budete v Luxore ochutnajte pečené holuby, v Alexandrii si vychutnajte grilované ryby zo Stredozemného mora a v Hurghade si doprajte morské plody. Káva a čaj je tu na dennom poriadku, no v Egypte musíte ochutnať aj karkáde, nápoj z ibišteku, ktorý môžete mať studený alebo teplý a nesmiete vynechať ani džúsy z čerstvého ovocia.

3 fotografie

Egyptská kuchyňa je fantastická! Stačí ochutnať!

Pevnosť Qait Bey leží na mieste, kde stál kedysi slávny Maják z ostrova Faros, jeden zo siedmych divov sveta
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

10. Užite si atmosféru prímorskej Alexandrie #

Ako to, že Alexandria nepatrí k najnavštevovanejším miestam krajiny? Mnohí sa v Egypte vydajú maximálne po Káhiru, ale my v BUBO vieme, že Alexandria je miesto, ktoré v Egypte jednoducho musíte vidieť. Nevesta Stredomoria je fantastický svet zložený z niekoľkých skladačiek, ktoré to seba bežne nezapadajú, ale tu v Alexandrii všetko perfektne sedí. Mieša sa tu egyptský chaos s európskou noblesou, kresťanské kostoly s moslimskými mešitami či synagógou, mieša sa tu britský, taliansky či francúzsky vplyv s arabskými nuansami, sú tu staručké kaviarne podobné tým v Budapešti či Viedni, ale aj egyptské podniky s orientálnymi vôňami. Je tu všetko, celý Egypt. Objavíte tu unikátne katakomby, ktoré vás prekvapia svojimi detailmi, prejdete sa rímskymi ruinami mesta, ktoré poznal Cézar, Marcus Antónius či Kleopatra a môžete sa s miestnymi baviť a dohadovať o tom, kde je pochovaný Alexander Veľký, ktorý toto mesto v 4.storočí pr.Kr založil a dodnes nesie jeho meno. Môžete sa vybrať na bývalý ostrov Faros a v mameluckej pevnosti Qait Bey pohľadať kamenné bloky majáka, ktorý patril k siedmym divom sveta a napokon sa môžete prejsť modernou Alexandríjskou knižnicou. Toto miesto má nevyčerpateľného ducha a ak budete chcieť cítiť okolo seba život, vydajte sa na promenádu Corniche a kráčajte s miestnymi. Tu si poviete, že Alexandria stojí za to! Túžite sa vybrať do Alexandrie? Pozrite si náš zájazd, kde vás týmto miestom prevedieme.

3 fotografie

Alexandria je nevesta Stredomoria, no dnes ju mnohí nenavštevujú

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 2093

Mohlo by Vás zaujímať

Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 1.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 1.)

Afrika ako kolíska ľudstva. Egypt ako domov najstaršej civilizácie. Káhira ako srdce Egypta. A musím sa priznať, že táto krajina sa stala mojou…

Miroslava Dlhá 10 min. čítania
ROZHOVOR: Pyramídy v Gíze? Pri krajších ste v Egypte úplne sami Blog

Blog ROZHOVOR: Pyramídy v Gíze? Pri krajších ste v Egypte úplne sami

Keď mi niekto povie, že nechce zjednávať, lebo to nevie, odvetím mu, nech to aspoň vyskúša. Napokon sa to môže zmeniť aj na príjemnú záležitosť.…

Umenie starovekého Egypta Blog

Blog Umenie starovekého Egypta

Umelecké majstrovstvo starovekých Egypťanov v architektúre, sochárstve, reliéfoch a nástennej maľbe priťahovalo ľudstvo od nepamäti. Civilizácia…

Miroslava Dlhá 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Tunisko, Egypt

27.07. → 09.08. +4 termíny

náročnosť

14 dní

Trvanie

2704 4160€
K

Egypt, Sudán


náročnosť

16 dní

Trvanie

4740
K

Egypt, Jordánsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2597 3995€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.