Ako najlepšie zažiť starý Dubaj?

Prehliadka

Ako najlepšie zažiť starý Dubaj?

Keď niekto spomenie Dubaj, ako prvé nás napadne luxusné mesto s množstvom výškových budov a celé to "pozlátko", ktoré k tomu patrí a bez neho si to nie je ono. V Dubaji však nájdete aj úplný opak výškových budov a práve toto miesto sa nachádza v časti zvanej Bur Dubai. Bur v preklade znamená starý a práve tu si viete užiť jedinečnú atmosféru, bez ktorej si my v BUBO prehliadku Dubaja, výnimočného veľkomesta, ani nevieme predstaviť.

Ako úvod do samotného Dubaja osobne najradšej začínam práve v Bur Dubai, pretože uvidíte kontrast oproti tomu, čo zažijete v nasledujúcich dňoch počas prehliadky “nového” Dubaja.

Výber času návštevy starého Dubaja je kľúčový, pretože ráno (pred 10.00 h) býva množstvo obchodov, reštaurácií či múzeí zatvorených a cez obed je väčšinu roka príliš teplo a často je tu aj množstvo turistov z výletných lodí, ktoré kotvia neďaleko starého Dubaja v ústí Dubai Creek.

Práve preto najradšej volím poobedné hodiny (čaj dobre určiť podľa ročného obdobia v závislosti od toho, kedy zapadá slnko), tak, aby sme si mohli po ceste zo zlatej uličky užiť plavbu pri západe slnka a plynule sa presunúť na gurmánsky zážitok - večeru v reštaurácii, viac prezradím o niekoľko riadkov nižšie.

Koreninový trh v starom Dubaji.
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Začíname v Al Fahidi, najstaršej časti #

Našu prehliadku začíname v najstaršej časti zvanej Al Fahidi, predtým známa aj ako Al Bastakiya - názov odvodený od pôvodných rybárov Bastak, ktorí vybudovali toto miesto. Nachádza sa tu aj najstaršia budova Dubaja - pevnosť Al Fahidi, desiatky domov s typickou arabskou architektúrou. 

Východiskovým bodom našej prehliadky bude The Majlis Gallery, odkiaľ sa budeme presúvať smerom k Dubai Creek a prvú zastávku si môžeme dať pri Al Fahidi‘s Boat a odtiaľ sa presunieme k zostatkom bývalej pevnosti a menším oblúkom prejdeme až okolo mešity Al Farooq. Tá sa nachádza v komplexe vládnych budov. Potom sa dostaneme naspäť k loďke, kde sme začínali.

Toto miesto nás zoberie takmer 200 rokov späť do minulosti a my tak môžeme nahliadnuť a predstaviť si, ako sa v tomto období žilo v Dubaji. Ešte predtým, ako bola hlavným príjmom ropa, práve tu sídlili lovci perál, ktoré boli mimo iného zdrojom obživy pre miestnych obyvateľov.

K typickej architektúre patria tzv. Badgíry, u nás známe pod názvom veterné veže, úzke uličky, ktoré mali spoločne zabezpečiť príjemnejšiu klímu počas horúcich dní, ale aj bohato zdobené dvere. Ich vtedajší zdroj obživy sa nachádzal vo vode a bolo pravdepodobné, že využijú nejakú časť aj na výstavbu svojich príbytkov.

O novom a modernom Dubaji píšem v blogu Dubaj - mesto superlatívov.

Krásny detail použitia morských materiálov je aj ako stavebný prvok, z ktorého stavali múry domov. Tento detail si určite nezabudnite všimnúť počas prehliadky na viacerých častiach domov nechali odkryté miesta bez omietky (viď. foto v galérii), kde z bližšej vzdialenosti naozaj uvidíte, že ide o koraly.

Neskôr po ceste naspäť zo zlatej uličky sa ešte zastavíme aj pri najstaršej pevnosti Dubaja, ktorá sa nachádza takisto v tejto štvrti.

3 fotografie

Al Fahidi štvrť v starom Dubaji

Staronová štvrť Al Seef #

Nateraz sa presunieme ďalej a za chrbtom uvidíme kruhový objazd s Baobabmi, kade prejdeme cez prechod pre chodcov a dostaneme sa do špecifickej štvrte zvanej Al Seef. Prečo do špecifickej? Má síce podobný štýl ako Al Fahidi, avšak množstvo drobnosti nám prezradí, že je tam niečo iné “nové”. Po krátkej dobe si začnete všímať rozdielnosť, i keď na prvý pohľad vyzerajú tieto budovy tak, ako keby mali za sebou už zopár desiatok rokov.

V skutočnosti bolo toto miesto postavené a otvorené až v roku 2017. O tom, že bolo len nedávno otvorené, nás presvedčí aj fakt, že sa tu nachádza podzemné parkovisko, do ktorého vedú eskalátory, sú tu vybudované moderné toalety, chytrá polícia, modlitebne pre návštevníkov a všetko to, čo by ste v modernom meste hľadali.

Predtým, ako sa presunieme ďalej, nás zaujme množstvo korenín vystavených v pouličných obchodoch. Najčastejšie ide o koreniny dovezené napríklad z Indie, Pakistanu a Iránu. Všade navôkol budete cítiť vôňu kadidla a vidieť množstvo korenín ako čierne korenie, klinčeky, sušenú limetku, škoricu, ale aj datle a, samozrejme, to najtypickejšie - šafran.

Šafran sa tu teší veľkej obľube a je bohato zastúpený aj v množstve jedál, najčastejšie sa s ním môžete stretnúť na ryži, ktorej dodá nezabudnuteľnú chuť.

4 fotografie

Al Seef a jeho uličky

Nezabúdajte, že ak vás niečo zaujme a budete mať záujem o kúpu, cena, ktorú dostanete od obchodníka, nie je konečná. Ide skôr o takú štartovaciu cenu, od ktorej sa odrazíte a môžete ísť až na polovicu pôvodnej ceny. Tí z vás, ktorí máte radi zjednávanie, si prídete na svoje a precvičíte si svoje obchodné schopnosti. Treba však mať na pamäti, že cena sa dá zjednať, ale každý tovar má svoju hodnotu, a preto treba nájsť spoločný kompromis a výslednú cenu dojednať k spokojnosti oboch strán.

Po vysvetlení a okoštovaní korenín pokračujeme ďalej a kocháme sa tovarom a kaviarňami na každom kúsku. Dovolím si povedať, že najznámejšou aj najfotografovanejšou kaviarňou v Al Seef je samotný Starbucks umiestnený v typickej arabskej budove neďaleko brehu Dubai Creek a múzea Ilúzií.

3 fotografie

Starbucks sa stal fotografickou ikonou starého Dubaja

Dubai Creek alebo dubajská zátok je považovaná za jedinú prírodnu zátoku v Dubaji s priemernou hĺbkou približne 7 metrov, a čo možno mnohých prekvapí, je v nej slaná voda. Na brehu tejto zátoky je vybudovaná aj časť Al Seef, ktorej základy budete vidieť počas plavby loďkou s menom Abra a momentálne si užívame jej čaro.

Od Starbucksu sa presunieme kúsok ďalej smerom k výbornej reštaurácii Al Fanar, kde viete ochutnať chutné morské plody, teraz to však nebude naším bodom záujmu. Niekoľko metrov od reštaurácie je fotomiesto s názvom štvrte Al Seef, spravíme si zopár fotiek a okruhom sa vrátime naspäť smerom k Al Fahidi, kde nás o niekoľko minút nás čaká prestávka na kávu a niečo pod zub.

Fotografická ikona starého Dubaja - Starbucks.
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Priemerná hĺbka Dubai Creek je 7 metrov a je tvorená zo slanej vody.

Káva, oddych a holuby #

Prišiel čas, kedy treba doplniť energiu a vychutnať si toto krásne miesto. Našou obľúbenou zastávkou je kaviareň Mazmi, kde ponúkajú výbornú arabskú kávu s kardamónom, klasické espresso, zmrzlinu, dezert ako napr. baklava, smoothie, ale aj niečo malé pod zub. A, samozrejme, sa tu nachádza aj pekná a čistá toaleta. Atmosféra tohto miesta je úžasná. Už len pozerať sa na ruch premávajúcich lodiek Abra a množstvo holubov, o ktoré sa miestni obyvatelia starajú a prikrmujú ich.

S doplnenou energiou pokračujeme ďalej v našej prehliadke a prechádzame cez trhy s korením, oblečením, voňavkami a množstvom miestnych predajcov.

Nedá mi nespomenúť ani ich typické výrazy, na ktoré sa vás snažia nalákať práve do toho ich obchodu a pozrieť si širokú ponuku tovaru.

Moje 2 najobľúbenejšie frázy sú:

  • Originál fejk
  • Poď, pomôžem ti minúť tvoje peniaze

Na konci uličky s obchodmi sa dostávame na miesto, kde sa nachádza prístav lodí Abra a my sa vyberieme na plavbu po Dubai Creek.

3 fotografie

Trhy a káva v Dubaji

Dubai Creek z loďky Abra #

Nasadáme na našu privátnu Abru a čaká nás panoráma starého Dubaja, kde na jednej strane vidíme Bur Dubai a na druhej strane štvrť Deira, kam budú po plavbe smerovať naše kroky. 

Abra je tradičná drevená loďka poháňaná jednoduchým benzínovým motorom (v iných častiach mesta môže byť aj elektrický pohon), ktorá patrí pod spoločnosť RTA zastrešujúca vodnú dopravu v Dubaji. Najčastejšie na týchto Abrách pracujú prisťahovalci z Pakistanu, ktorí sú zamestnanci spomínanej spoločnosti RTA a Abra nie je ich majetkom, a preto ich aj malé sprepitné poteší.

Počas plavby budeme vidieť časti, ktoré sme si už spoločne pozreli - vládne budovy, jedno zo sídiel šejkovej rodiny, ale aj panorámu moderného Dubaja ako Burj Khalifa alebo vyhliadku The Frame. Plavba je niečo, čo by ste v tomto meste možno nečakali a práve to umocní zážitok z tohto miesta. Užite si príjemný vánok a jednoduchosť výnimočného plavidla. 

Pozor, pri vystupovaní to môže trochu hodiť!

8 fotografií

Plavba Abrou po Dubai Creek

BUBO tip:

Prenajmite si privátnu Abru, ktorá bude celá iba pre vás. Cena za hodinu plavby je 120 AED (31 eur) a za 30 minút 60 AED (15,5 eura).

Jeden z najkrajších zážitkov je plavba Abrou po Dubai Creek.
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Deira a zlatý souk #

Vystupujeme z Abry a pokračujeme v lovení zážitkov a keďže sme na mieste, ktoré je domovom tiav, musíme to využiť. V BUBO radi ochutnávame miestne špeciality a práve na tomto mieste to je typická a, hlavne, osviežujúca zmrzlina z ťavieho mlieka so svojou plnou a lahodnou chuťou. Na výber máte z viacerých možností pistácie, čokolády, datlí…

3 fotografie

Ochutnávka ťavej zmrzliny

Po osviežení sa prejdeme cez prechod pre chodcov hlavnou cestou na druhú stranu, kde sa nachádzajú rôzne trhy. My smerujeme na ten najznámejší a tým je zlatý souk. Souk v preklade znamená trh a my si ideme pozrieť nespočetné množstvo až gýčových výrobkov zo zlata a drahokamov. Ide o jedno z najnavštevovanejších miest v Dubaji. Môžete sa tu iba pokochať zlatými výrobkami alebo aj nakupovať. Možno vám napadne otázka: "môže sa aj tu zjednávať?"

Samozrejme, opäť platí pravidlo zjednávania a predajcovia sú veľmi ochotní a nápomocní. Zlatý souk je svetovou výnimkou, kde sa aj cena zlata dá zjednať. Sme zvyknutí, že v istých kútoch sveta sa pri nakupovaní zjednáva, ale pri zlate a drahých kovoch to nie je až také časté. Vo výkladoch uvidíte obrovské zlaté doplnky, ktoré často poslúžia, ako svadobné dary a ceny sa pohybujú v desiatkach tisíc eur.

V Dubaji je všetko NAJ a inak to nemôže byť ani na zlatom trhu, kde sa nachádza najväčší prsteň zapísaný v Guinessovej knihe rekordov s váhou neuveriteľných 64 kg. Na výrobe prsteňa pracovalo 45 pracovníkov po dobu 55 dní.

Po zlatom trhu nasadneme opäť na Abru a za niekoľko minút sme na druhej strane a ideme sa ešte pozrieť na pevnosť Al Fahidi.

3 fotografie

Zlatý souk

Najstaršia pevnosť a tip na nezabudnuteľnú večeru #

Z plavby kráčame smerom k pevnosti, kde míňame jednu z najväčších mešít - Grand Bur Dubai Masjid v starom Dubaji a oproti sa nám naskytne pohľad na najstaršiu pevnosť Al Fahidi z roku 1787. Pevnosť od svojho postavenia mala niekoľko využití, či už pevnosť, ako to jej názvu prezrádza, ale aj sklad zbraní alebo väzenie. V roku 1971 dal vtedajší vládca nové využitie, a tak vzniklo nádherné Múzeum Dubaj, ktoré stojí za návštevu.

Náš program v starom Dubaji je takmer hotový, a to znamená, že je čas na chutnú večeru. Čaká nás gastronomický zážitok v krásnom prostredí s chutným jedlo, milým personálom, nie je sa čo čudovať, že toto miesto si obľúbili aj viaceré celebrity ako Kate Hudson, Martha Stewart, Geoffrey Zakarian a iní.

Za vznikom tejto reštaurácie je Ali Al Rais pochádzajúci z veľkej, ale chudobnej rodiny, kde bolo 5 bratov a 5 sestier. Ali, ako aj my v BUBO, má rád cestovanie a celých 20 rokov zbieral skúsenosti z celého sveta, až sa rozhodol vytvoriť si “útočisko” v podobe reštaurácie, kde bude prezentovať nielen to najlepšie z kuchyne svojej krajiny, ale niečo navyše.

Čo si vyberiete ako predjedlo - humus, falafel? Ako hlavné jedlo odporúčam niečo z tradičných arabských jedál, ako aj jahňacie mäso, prípadne kebab alebo aj niečo ľahšie, napríklad šalát s grilovaným halloumi syrom a na pitie osvieži ľadový čaj z Ibišteka.

6 fotografií

Arabian tea house

Bur Dubai je čarovné miesto, ktoré má, čo ponúknuť a vynechať jeho návštevu by bol až hriech. Ak máte radi pokoj, oplatí sa ho navštíviť ráno, kedy je všade ešte ticho alebo, naopak, večer sem môžete zájsť na výbornú večeru, ako to robíme my. Prípadne si vychutnať kávu s výhľadom na Dubai Creek, alebo sa len tak prechádzať a užiť si ničím nerušenú atmosféru v absolútne bezpečnom mieste.

Ak by ste si chceli priniesť domov aj niečo tradičné pre arabskú kultúru, odporúčam si aspoň vyskúšať alebo kúpiť tradičný odev pre mužov. Volá sa Kandoora, pre ženy je zase tradičný Abaya. Tento odev môžete nosiť aj počas návštevy, avšak treba ctiť a rešpektovať zvyky a tradície, ktoré odev predstavuje. Ja osobne ho nosím veľmi rád aj počas prehliadky mesta.

3 fotografie

Kandoora - tradičný pánsky odev

Michal Čičmanec

Michal Čičmanec

Michal Čičmanec

Študoval financie v Brne a po škole za zamestnal v bankovom sektore. Rýchlo pochopil, že extrovert ako on má miesto niekde inde. V teréne pri lovení zážitkov. Prácu v BUBO si užíva naplno a pre klientov sa snaží urobiť vždy maximum s dobrou náladou a úsmevom na tvári. Rád šoféruje a aj preto ho často stretnete na zájazdoch v USA, Kanade, alebo Afrike. Cestovanie je pre Michala najlepší prostriedok vzdelávania. V detstve už prešiel celú Európu a neskôr pobýval v Ázii a Severnej Amerike.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Kanada - západ

Zo zájazdu: India, Nepál

Michal Čičmanec

Posledná úprava článku | Prečítané: 1719

Mohlo by Vás zaujímať

Dubaj - mesto superlatívov Dubaj

Dubaj Dubaj - mesto superlatívov

Prirovnanie mesto superlatívov sa absolútne hodí k Dubaju. Projekty, ktoré sú už hotové, alebo sa s ich výstavbou ešte len začne, prekonávajú…

Michal Čičmanec 13 min. čítania
Ako najlepšie zažiť starý Dubaj? Dubaj

Dubaj Ako najlepšie zažiť starý Dubaj?

Keď niekto spomenie Dubaj, ako prvé nás napadne luxusné mesto s množstvom výškových budov a celé to "pozlátko", ktoré k tomu patrí a bez neho si to…

Michal Čičmanec 10 min. čítania
Metro v Dubaji - ako funguje? Blog

Blog Metro v Dubaji - ako funguje?

Dubaj je mesto inovácií a budúcnosti, ktoré neustále prekonáva samé seba, ale aj svetové krajiny a veľkomestá. Mesto je populárne aj u nás na…

Michal Čičmanec 6 min. čítania
Dubaj - Múzeum budúcnosti Blog

Blog Dubaj - Múzeum budúcnosti

Svet vecí, ktoré nenájdete v encyklopédiách, pretože ešte neexistujú...

Martin Karniš 7 min. čítania
TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom Blog

Blog TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom

Hľadáte pri cestovaní po svete unikátne a fascinujúce zážitky? Ste tu na správnom mieste, pretože presne o toto sa v BUBO už dlhé roky snažíme a…

Ťavy - kráľovné púšte Blog

Blog Ťavy - kráľovné púšte

Hoci sú ťavy v našich končinách pomerne neznámym zvieraťom, s človekom žijú už celé tisícročia. Fascinujúce tvory, dokonale prispôsobené životu v…

Martin Ferenčík 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

6569 8211€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4247 4997€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

12213
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Spojené arabské emiráty


náročnosť

15 dní

Trvanie

4392 4991€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.