Počuli ste už o americkom mestečku Page? Že už máte prechodené Spojené štáty krížom-krážom a o tomto mieste ste ešte nepočuli? Chyba! Malé mesto na severe Arizony je ideálnym východiskovým bodom pre výlety do okolia, kde nájdete skutočné zázraky prírody a urobíte si tie najkrajšie fotky, ktorými sa budete pýšiť ešte na dôchodku...

Čaká nás nabitý deň, plný lovenia nových neopakovateľných zážitkov. Uvidíme a zažijeme na vlastné oči jedny z najkrajších miest nielen v Arizone, ale v celej severnej Amerike ako meander Horseshoe Bend, Antelope Canyon, priehrada Glen Canyon Dam a Monument Valley. Deň ako stvorený na vytvorenie nezabudnuteľných fotiek, ktoré budú vyzerať ako od profesionálneho fotografa! 

Najkrajšie kaňony USA vám ukážeme aj v unikátnom zájazde so špeciálnou zľavou: Zájazd do USA od pobrežia k pobrežiu.

V krajine (takmer) bez signálu #

Noc predtým prespíme v mestečku Page v blízkosti hraníc s Utahom s asi 7 600 obyvateľmi (rok 2019). Ide o naozaj malé mesto, ktoré však ponúka nenapodobiteľný luxus v podobe unikátnych prírodných úkazov a rekreačného pobytu na jazere Powell. Zaujímavosťou je, že na jeho vzniku sa podieľala výstavba blízkej priehrady Glen Canyon Dam, keď sa tu od roku 1956 začali usádzať ľudia, ktorí na budovaní priehrady pracovali.

Významné turistické atrakcie sa postarali o to, aby tu mohol vzniknúť stabilný cestovných ruch, ktorý dáva prácu svojim obyvateľom. Cestovný ruch zamestnáva v tejto oblasti viac ako 50 % obyvateľov. Vďaka tomu, že počas roku sa tu premelie množstvo návštevníkov sa v meste nachádza už viac ako 40 ubytovacích zariadení s počtom 3 000 izieb.

Napodobňujeme Forresta Gumpa.

Napodobňujeme Forresta Gumpa.

V tomto počte nie sú zarátané autokempingy, ktoré sa v USA tešia veľkej popularite a sú stále viac a viac využívané. Američania majú radi, keď môžu za svoj krásny pick-up pripojiť príves, naložiť grilom, bicyklami, všetkým možným kempingovým vybavením a vyraziť s celou rodinou na cesty po celých štátoch...

V dobe, kedy sa často spoliehame na svoj inteligentný telefón a pripojenie na internet, stojí za zmienku, že Page, ale aj jeho širšie okolie, má momentálne obmedzenú dostupnosť mobilného signálu. Často sa stane, že na svojom telefóne uvidíte hlášku „no service“, a teda mobilní operátori momentálne ešte nestihli pokryť toto územie dostačujúcim signálom.

Netreba zúfať, nachádza sa tu množstvo miest, ako sú kaviarne, reštaurácie supermarkety, atď., kde sa viete pohodlne pripojiť na wi-fi. Ubytovacie zariadenia takisto poskytujú pre svojich hostí internetové pripojenie, avšak je dobre počítať aj s tým, že nie za každej situácie toto pripojenie musí stopercentne fungovať. 

Malé upozornenie: keď sa budete dohadovať na konkrétnom čase stretnutia, treba mať na pamäti, že mestečko Page leží kúsok od hranice so štátom Utah, kde je časový posun, a tak je možné, že telefón vám môže automaticky zmeniť čas! 

My s BUBO tu najčastejšie využívame ubytovanie v hoteli Best Western Plus at Lake Powell. No pozor, pri zadávaní hotelu do GPS je dôležité skontrolovať si presnú adresu ubytovania, pretože sa tu nachádzajú hotely, ktoré patria do siete s rovnakým názvom, no majú inú adresu. V hoteloch typu Best Western bývajú zahrnuté aj raňajky, avšak ideálne je tam pár dní dopredu zavolať, keď budete mať signál a potvrdiť si to s personálom hotela.

Vo večerných hodinách po príchode do hotel zvykneme ešte po ubytovaní sa a večeri navštíviť tradičnú miestnu krčmu Steer 89 a vychutnať si tu chladené pivo. Pub sa nachádza priamo za hotelom, často tu hráva aj živá country hudba, v ponuke je aj možnosť dať si niečo pod zub. Niekedy sa stane, že my sprievodcovia bývame ubytovaní v inom zariadení, no niet sa čoho báť, v Page je všetko veľmi blízko! 

Úchvatná hra farieb a svetla v Antelope Canyon #

Hneď nasledujúce ráno vyrážame v dobrej nálade za krásami a unikátmi okolia! My zvykneme odchádzať z hotela už okolo siedmej aj so všetkými vecami. Čas sa však dá upraviť na základe toho, na akú hodinu máme rezervovaný vstup do Antelope Canyon. Vstup do nádherného kaňonu - jednej z najväčších atrakcií tejto oblasti - sa zvykne objednávať dopredu.

Počas hlavnej sezóny je o tento úchvatný prírodný úkaz mimoriadny záujem, a keďže je vstup, samozrejme, limitovaný, vstupenky bývajú dlho dopredu vybookované. Neváhajte, prehliadku Antelope Canyon si treba zabezpečiť naozaj čím skôr! 

Tipy na prehliadky ďalších miest v USA:

1. Tipy na New York - hlavné mesto sveta očami našich sprievodcov, ktorí ho navštevujú už dve desaťročia

2. Tipy na Washington - hlavné mesto USA vás nadchne, keď viete kam ísť. My vám poradíme.

3. Tipy na San Francisco - podľa mnohých najkrajšie mesto USA - ako ho spoznať za pár dní?

4. Tipy na Los Angeles - mesto hollywoodských celebrít si užijete aj vy

5. Tipy na Miami - Florida a jej pláže a k tomu mesto so silnou kubánskou komunitou

6. Tipy na Las Vegas - kasína a gýč alebo mesto, ktoré zaujme aj náročného návštevníka?

Antelope Canyon je jednoznačne jedným z highlightov celého zájazdu, na ktorý sa všetci tešíme a chceme si ho naplno užiť. Tvorí ho tzv. horný a dolný kaňon, ktorý je v správe miestneho kmeňa Navajo. Antelope Canyon je prírodný úkaz z pieskovca a vznikal eróziu, keď tu časté „flash floods  - bleskové povodne postupne formovali celý kaňon a dodali mu tvar, ktorý poznáme dnes.

No tieto bleskové povodne tu bývajú do dnešného dňa, a tak stále na formovaní kaňonu pracujú. Miesto je výnimočné aj vďaka zaujímavým svetelným efektom, ktoré v spojení s do červena zafarbeným pieskovcom, ponúkajú nezameniteľný zážitok a vytvárajú priestor na získanie dokonalých fotografií. 

Aj takýto pohľad sa vám naskytne počas prehliadky v Antelope Canyon
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Názov Antelope Canyon vznikol na základe príbehov od miestneho indiánskeho kmeňa Navajo, v ktorých sa spomínali antilopy, pasúce sa území kaňonu počas zimných mesiacov. A prečo sme my v BUBO vybrali práve Lower Antelope Canyon? Je tu hneď niekoľko dôvodov, prečo navštevujeme práve dolný kaňon. Medzi tie hlavné určite patrí to že, počas letnej sezóny je tu menej ľudí. Taktiež sú tu ideálne svetelné podmienky takmer celý deň oproti hornému kaňonu, ktorý je tmavší. 

Sme v dolnom Antelope Canyon, kde sa prehliadky konajú v pravidelných intervaloch. Dnu sa vstupuje s indiánskym sprievodcom. Možno si niekto kaňon predstavuje ako masív, na ktorý treba vyliezť, opak je však pravdou. Kaňon je v zemi, vedú do neho kovové schody, prehliadka prebieha prakticky na dne kaňonu. Pri vstupe sa zoznámime s naším miestnym indiánskym sprievodcom z kmeňa Navajo, bez ktorého sa dolu nedostaneme.

Malá ukážka toho ako to v Antelope Canyon môže vyzerať

Povieme si zopár bezpečnostných pravidiel, medzi ktoré patrí napríklad to, že na prehliadku si môžeme zobrať iba foťák (bez selfie tyčky) a vodu, fotiť sa smie iba na pevnom povrchu a nie na rebríkoch, zakázané je brať si so sebou kabelky, ruksaky... Počas horúcich letných dní tu je veľmi dôležité dbať na pitný režim a mať so sebou aspoň 0,7l vody, ktorú počas takmer hodinovej prehliadky určite využijete. Po prehliadke dostane každý 0,5l od sprievodcu na doplnenie tekutín.

Vedeli ste, že....?

  • Antelope Canyon má hĺbku cca 37 metrov, horný kaňon je dlhý 200, dolný 407 metrov?
  • turistom bol sprístupnený iba v roku 1997?
  • je podstatným finančným zdrojom pre kmeň Navajo ako cieľ cestovného ruchu?
  • v reči ich kmeňa sa dolný kaňon nazýva ´Hazdistazí´?

Po krátkom predstavení a ozrejmení pravidiel, ktoré tu platia, vchádzame po kovových rebríkoch (ideálne je vziať si pevnú obuv) do útrob kaňonu a začína sa očarujúca prehliadka tohto nádherného prírodného úkazu! Keď už sme dole, len s otvorenými ústami pozorujeme, čo dokázala príroda s pomocou vody a pieskovca vytvoriť.

Nastal čas vstrebávať nezabudnuteľné zážitky a pokúsiť sa zachytiť všetku tú krásu na fotografiu, ktorá bude možno zdobiť niektorú zo stien vášho domova. V tom prípade vám odporúčam zveriť foťák, či mobil do rúk skúsených sprievodcov, ktorí presne vedia, aký uhol a miesto treba použiť, aby vyčarovali dych berúci záber.

Antelope Canyon je unikátny prírodný úkaz z pieskovca, kam sa dostanete iba s indiánskym sprievodcom, vstup sem je treba rezervovať v dostatočnom predstihu!

Odporúčam spraviť si fotku aj podľa svojho gusta, ktorá nebude tuctová a bude vám navždy pripomínať zážitky z tohto neopakovateľného miesta. Počas prehliadky sa nemusíte obávať toho, že by vám niekto neumožnil spraviť si tú svoju dokonalú fotku, sprievodcovia to majú pod kontrolou a dodržujú rozstupy tak, aby mohol byť každý na fotke sám.

Garantujem vám, že po prehliadke budete mať galériu telefónu kompletne zahltenú očarujúcimi zábermi z Antelope Canyon a bude ťažké nejakú z nich vymazať, pretože všetky vyzerajú ako profesionálne fotografie, ktoré jednoducho musíte mať! 

BUBO tip: Vstup do Antelope Canyon je ideálne zakúpiť si online dopredu a to aj z toho dôvodu, že počas hlavnej sezóny je tu veľký záujem o vstup, ktorý je samozrejme limitovaný počtom ľudí a vstupenky bývajú dlho dopredu vybookované. Lístok viete online zakúpiť tu: https://www.lowerantelope.com (na webovej stránke máte na výber dve možnosti vstupu). Jedná sa o základný alebo deluxe vstup, rozdiel je v počte návštevníkov, kde v základnom vstupe ide dole max. 10 ľudí, pri deluxe je maximum štyri osoby. 

Druhá najvyššia priehrada Glen Canyon Dam #

Na parkovisku, kde sa stretávame po prehliadke kaňonu, nasadáme do nášho BUBO auta, a ešte stále plní dojmov a očarení zo záberov, ktoré čerstvo zdobia naše fotoaparáty, sme za chvíľu na mieste našej druhej zastávky. Glen Canyon Dam je naozaj len desať minút cesty autom. Impozantná priehrada je vysoká takmer 216 metrov a nachádza sa na rieke Colorado, tečúcej napríklad aj cez známy Grand Canyon, či meander Horseshoe Bend, ktorý bude našou ďalšou zastávkou.

Priehrada Glen Canyon Dam sa začala stavať v roku 1956 a trvalo celých desať rokov, kým bola stavba úplne dokončená. Momentálne slúži ako vodná elektráreň, no taktiež poskytuje množstvo rekreačno-oddychových aktivít. Elektrická energia, ktorú tu vyrobia, zásobuje niekoľko miliónov ľudí nielen v Arizone, ale aj v štátoch Wyoming, Utah, Colorado, Nové Mexiko, Nevada a Nebraska. 

Obrovská priehrada Glen Canyon Dam sa budovala celých desať rokov

Ďalšou dôležitou funkciou priehrady je aj to, že zachytáva vodu, ktorá zohráva významnú úlohu počas obdobia sucha. Jedná sa o druhú najväčšiu priehradu tohto typu v celých Spojených štátoch a pre porovnanie s Hooverovou priehradou, ktorá si drží svoje prvenstvo, je Glen Canyon Dam len o 4,9 metre nižšia. Náklady na postavenie priehrady sa vyšplhali až na 135 miliónov amerických dolárov, čo predstavuje v dnešnej dobe približne 814 miliónov amerických dolárov (rok 2019). Pri výstavbe priehrady prišlo bohužiaľ o život osem pracovníkov. 

Práve táto stavba sa zapríčinila o to, že v jej okolí vzniklo už spomínané mestečko Page, kde boli toho času ubytovaní robotníci spolu so svojimi rodinami a niektorí z nich tam ostali žiť aj po dokončení výstavby. My tu strávime približne 45- 60 minút, počas ktorých sa môžeme ísť prejsť na most Glen Canyon a spraviť si pár záberov priehrady.

Na mieste sa nachádza aj moderné návštevnícke centrum Carla Haydena (vstup bez poplatku), v ktorom je presne popísané a vyobrazené, ako priehrada funguje a čo všetko predstavuje. Toto miesto často navštevujú ľudia, ktorí radi trávia čas plavením sa po rieke Colorado.

V návštevníckom centre si viete doplniť svoje fľašky pitnou vodou, nakúpiť si suveníry, prípadne využiť čisté toalety návštevníckeho centra. Po skončení prehliadky sa už presúvame k jednému z najznámejších miest Ameriky, o ktorom mnohí hovoria aj ako o zázraku prírody - Horseshoe Bend, vzdialenom desať minút jazdy autom. 

Najslávnejšia podkova sveta - Horseshoe Bend #

Pri vstupe do impozantného Horseshoe Bend zaplatíme vstupný poplatok, ktorý predstavuje za osobné auto 10$ a za van s menej ako štrnástimi pasažiermi 37$. Následne na parkovisku necháme naše auto a po sčasti piesočnom chodníku prejdeme pešo za 15- 20 minút priamo k veľkému prírodnému skvostu Ameriky – najznámejšej podkove - ´Horseshoe Bend´.

Horseshoe Bend – miesto preslávili najmä sociálne siete, každý sa tu chce odfotiť a uloviť tú najlepšiu titulku...

Miestom preteká rieka Colorado, ktorá tým, že si prerazila cestu pieskovcovým pohorím, čarovne sformovala toto územie už pred miliónmi rokov do podoby, akú môžeme vidieť dnes. Zaujímavosťou je, že táto „podkova“ síce nepatrí medzi americké národné parky, no za jej slávu sa zapríčinili v poslednej dobe najmä sociálne siete, na ktorých sa mnohí túžia popýšiť tou najlepšej profilovou fotkou práve z tohto miesta.

A niet sa čo čudovať! Keď sme tu, z výšky približne tristopäť metrov sa pozeráme dolu na rieku Coloradu, a všetko to úžasné, čo dokázala vytvoriť... 

Ďalšie fotogenické miesto - Horseshoe Bend

Na mieste si dáme dostatok času na to, aby sme si všetci mohli dosýta užiť tento úchvatný výhľad a zvečniť si ho vo forme fotografie či videa. V súčasnosti je väčšina okraju stále voľné prístupná, neohradená reťazami a dá sa tak ísť až „na hranu“, kde však treba byť veľmi obozretný! My s BUBO sem chodíme v hodinách, keď tu býva ešte pomenej ľudí, ale predstava dokonalej fotky niektorých návštevníkov úplne pohltí až tak, že nevnímajú svoje okolie a sústredia sa iba na jej ulovenie. 

Po príjemnej zastávke vyrážame ďalej, čaká nás ešte presun do Monument Valley. 

BUBO tip: Ak chcete niečo viac a lepšie, ako ´len´ obchoďák, odporúčam zájsť si do výbornej, už spomínanej miestnej reštaurácie Steer 89 na 708 Vista Ave, Page. Dizajn je spravený tematicky na štýl westernu, ktorý si všimnete hneď na budove, takisto vkusne je do tohto štýlu zariadený aj interiér reštaurácie. Typické jedlo, ktoré by ste tu mali ochutnať je tzv. Navajo fry bread - niečo na štýl slovenského langoša so zeleninovou prílohou alebo s mäsom. Veľmi chutný je tiež Philly Cheese - bageta v ktorej je chutné trhané hovädzie mäso s karamelizovanou cibuľkou a roztopeným syrom, ochutené príjemným drveným korením. 

Tri sestry v Monument Valley #

Všetci sme už napätí, veď nás čaká ešte prehliadka nádherného, celosvetovo známeho miesta, ktoré možno poznáte aj z obalu istých cigariet. Áno, je to údolie Monument Valley. Samotná prehliadka, či už vo vlastných alebo požičaných autách, nám zaberie približne tri hodiny. 

Monument Valley sa nachádza v Coloradskej náhornej plošine, začal vznikať už pred 570 miliónmi rokmi. Pre toto miesto sú charakteristické červené pieskovce, inak známe aj ako mesa (odvodené zo španielskeho mesa - stôl), čiže - stolové hory. Môžeme tu vidieť tri druhy stolovej hory v závislosti od štádia ich erózie:

  • Mesa: predstavuje skalu, ktorá vyzerá ako stôl, je to prvé štádium erózie.
  • Butte: jedná sa o druhé štádium erózie, čítaj „bi-jute“.
  • Spire: tretie, konečné štádium erózie, ktoré môže mať pevný spodok a vrch podobný indiánskemu totemu.
Panoramatický pohľad na Tri sestry. VIDEO: BUBO archív

Panoramatický pohľad na Tri sestry. VIDEO: BUBO archív

Počas prehliadky sa budeme presúvať autom a zastavovať na viacerých miestach, z ktorých každé pripomína niečo iné. Pustite naplno vašu fantáziu, hádajte, čo vám jednotlivé útvary pripomínajú a kto sa dostane najbližšie k správnej odpovedi!

O mestečku Page a atrakciách v jeho okolí sa hovorí, že nech ste si sem naplánovali akokoľvek dlhý výlet, napokon si ho predĺžte o dvojnásobok! Krajina úchvatných kaňonov, nádherné scenérie, vytvorené riekou, farbami a hrou svetiel ako z najkrajších obrazov, unikátne diela prírody, na ktorých pracovala aj milióny rokov, dávajú týmto rečiam jasne za pravdu. A my v BUBO len vrelo súhlasíme... 

Ukážeme si aj útvar, ktorý bol vyobrazený na krabičke známej značky cigariet. Takmer na každej zastávke miestni obyvatelia predávajú svoje ručne zhotovené výrobky, často sa môžeme stretnúť, že okrem vlajky kmeňa tu veje napríklad zástavka Mastercard, ktorá značí možnosť platby kartou. 

Pri zastávke „Tri sestry“ sa nachádza fotogenické miesto, ktoré treba určite využiť a spraviť si fotku na živom koni, kedy sa bude cítiť ako na divokom západe - krásne zachytí atmosféru Monument Valley.

Zákutia Monument Valley

Do návštevníckeho centra sa vrátime pred západom slnka. Stihneme si ešte ukázať klasický príbytok Indiánov, zvaný Hogan a odtiaľ pôjdeme uloviť ďalší zážitok - užiť si neprekonateľný pohľad zapadajúceho slnka nad Monument Valley. Po západe slnka je ešte možnosť ísť si nakúpiť suveníry v návštevníckom centre.

Na tomto nezabudnuteľnom mieste ukončíme našu prehliadku a poberieme sa na hotel Kayenta Monument Valley Inn, ktorý je vzdialený len necelých 30 minút jazdy autom v rovnomennom mestečku Kayenta.

Americký divoký západ. VIDEO: BUBO archív

Americký divoký západ. VIDEO: BUBO archív

V hoteli sa nachádza reštaurácia, kde si viete dať výbornú miestnu večeru, prípadne využiť aj viaceré siete rýchleho občerstvenia, ktoré sú v blízkosti hotela.

V hoteli sa nachádzajú naozaj luxusné postele, kde načerpáme sily na nasledujúci deň a, samozrejme, kto má chuť, vie využiť hotelový bazén a pripojenie na wi-fi... 

Michal Čičmanec

Michal Čičmanec

Michal Čičmanec

Študoval financie v Brne a po škole za zamestnal v bankovom sektore. Rýchlo pochopil, že extrovert ako on má miesto niekde inde. V teréne pri lovení zážitkov. Prácu v BUBO si užíva naplno a pre klientov sa snaží urobiť vždy maximum s dobrou náladou a úsmevom na tvári. Rád šoféruje a aj preto ho často stretnete na zájazdoch v USA, Kanade, alebo Afrike. Cestovanie je pre Michala najlepší prostriedok vzdelávania. V detstve už prešiel celú Európu a neskôr pobýval v Ázii a Severnej Amerike.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Kanada - západ

Zo zájazdu: India, Nepál

Michal Čičmanec

Posledná úprava článku | Prečítané: 706

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.