Alicante nie je len presláveným turistickým miestom. Okrem známych oblastí a slnkom zaliatych pláži v sebe skrýva štvrte plné života a histórie. Vďaka množstvu cenovo dostupných letov sa Alicante stalo magnetom pre ľudí, ktorí hľadajú miesta na krátke prázdninové výlety. Ale nemôžu to byť len lacné letenky, ktoré do Alicante priťahujú množstvo turistov, je toho podstatne viac...

Alicante Počasie

zamračené

zamračené

36°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:19

Západ slnka 18:34

Okrem toho, že je Alicante hlavnou španielskou provinciou na pobreží Costa Blanca a domovom mnohých miest a letovísk – vrátane Dénie, Torrevieje a britského milovaného Benidormu – je Alicante aj mestom, o ktorom stále počúvame samé dobré veci.

Deň strávime spoznávaním Alicante kľukatením sa po uliciach, prezeraním si miestnych umeleckých diel a prechádzkami okolo krásnej fontány na Plaza de Los Luceros. Nakoniec naše kroky tak či tak vedú na hrad mnohých mien – Santa Bárbara Castle, Castle of Santa Bárbara, Castillo de Santa Barbara, alebo Castell de Santa Bárbara. Bez ohľadu na to, ako to nazývate, je to stále jedna z najväčších španielskych stredovekých pevností a má výšku 166 metrov. 

Žiadne miesto neukazuje multikultúrnu históriu Alicante v ostrejšom svetle ako Castillo de Santa Barbara. O hrad počas jeho histórie bojovali rôzni ľudia, od jeho maurských základov v 8. storočí po Kastilčanov a Aragóncov v 13. storočí a francúzske sily v 17. storočí. Vstup na hrad je bezplatný.

Ako dominantu mesta ho nemôžeme minúť, hrdo sa týči nad starým mestom. Vydáme sa k nemu prechádzkou okolo mestských hradieb a skutočne máme pocit ako by sme sa ocitli v stredoveku. Už po ceste sa nám naskytne majestátny výhľad, nehovoriac o tom, čo nás čaká na vrchole. Keď oficiálne vstúpime do útrob hradu, objavíme pevnosti a impéria z odlišných období, ktoré tu vládli. Z koruny bašty máme najlepší výhľad na celé mesto, pretože môžeme vidieť celé Stredozemné more a centrum pod ním.

3 fotografie

Pár momentiek z potuliek starým mestom

Alicante, mesto plné histórie #

Alicante je mesto medzi dvoma hradmi, prvý už poznáte a tým druhým je hrad San Fernando, nachádza sa na kopci Mount Tossal a je pomenovaný po španielskom kráľovi Ferdinandovi VII.. Je to typický hrad z 19.storočia a bol súčasťou mestského opevnenia, ochránil španielov pred nájazdom Francúzov počas Španielskej vojny za nezávislosť v roku 1808, známej aj ako Polostrovná vojna alebo vojna na Pyrenejskom polostrove, bola jednou z napoleonských vojen. Hrad slúžil ako väzenie pre francúzskych vojnových zajatcov. Za svoju popularitu vďačí aj výhodnej polohe na kopci, je odtiaľto výhľad na celé mesto, a je symbolom bohatstva mesta Alicante. V roku 1949 bol uznaný za historickú pamiatku Španielska. So svojimi okolitými parkmi je ideálnym miestom na prechádzky a oddych.

Po prehliadke hradov prechádzame ulicami Rambla de Méndez-Núnez a Explanada de España, mierime do historického centra, ktoré sme si v BUBO mimoriadne obľúbili. Celá štvrť je súčasťou starého mesta, ktoré stále sleduje históriu regiónu. Ako opevnené mesto sa Alicante dlho obávalo útokov na morské pobrežie. Prechádzka ulicami Starého mesta je jednou z najlepších vecí v Alicante. V Starej štvrti je veľa miest na preskúmanie. Začneme s prehliadkou radnice a Konkatedrály svätého Mikuláša z Bari. 

Zoastrené na starobylé mestské hradby a opevnenia.
Foto: Pixabay

Snáď najznámejšia z niekoľkých významných pamiatok v Alicante, katedrála, si získala tento titul v skutočnosti až v roku 1959, keď jej štatút povýšil pápež Ján XXIII. So špecifickou, obrovskou modrou kupolou týčiacou sa nad strechami je katedrála príkladom barokovej a renesančnej architektúry. Katedrála sa nachádza neďaleko od pobrežia, s množstvom reštaurácií a obchodov v bezprostrednej blízkosti.

Prejdite sa po Plaza de Mar, Meson de Labradores a Barrio de Santa Cruz, aby ste boli svedkami minulosti a nových paralel. Celá oblasť od pláže Postiguet po horu Benacatil sa dá identifikovať ako stará časť mesta.

Bazilika Santa Maria je jedna z najznámejších budov v Alicante, pochádza zo 14. storočia, vďaka čomu je najstaršou kostolnou stavbou v meste. Bola postavená na pozostatkoch mešity, postavenej ako stavba s gotickou architektúrou, ktorá poskytuje výrazné pozadie pre hlavný oltár, sochu Panny Márie a veľkú mramorovú krstiteľnicu umiestnenú v kaplnke. Kostol bol v roku 2007 povýšený na baziliku.

Inšpirujte sa našim blogom na návštevu Barcelony! Čo vidieť a ako si užiť Barcelonu? Čítaj tu!

3 fotografie

V Alicante nie je problém nájsť krásu

Šarmantné zákutia mesta #

Barrio de la Santa Cruz je srdcom Alicante a plnohodnotným starým mestom s úzkymi uličkami, živými tapas barmi a pestro farebnými domami. Zanedbané mestské časti dostali druhú šancu, vďaka farebným muralom. Iniciatíva EDUSIART spája občanov mestských častí, ktorí sa aspoň na chvíľu môžu stať umelcami a vytvoriť krásne pouličné maľby, domy tu hýria farbami. Spojenie farieb a radosti mení každú schátranú budovu na umelecký kúsok. Na týchto uliciach, v štvrti San Antón nájdete ukážky pouličného umenia: Calle Pozo, Calle Paraíso, Calle de la Esperanza, Calle Sevilla, Plaza Misericordia.

Highlightom Alicante je stredoveký hrad Santa Bárbara, ktorý stráži mesto z kopca a ponúka úžasný výhľad na pobrežie Stredozemného mora. Ako väčšina miest v Španielsku, aj Alicante sa môže pochváliť vlastnými kultúrnymi tradíciami a slávnosťami, vrátane festivalu Las Hogueras de San Juan, ktorý mesto rozžiari každý rok v júni. Vo februári sú pestré karnevalové slávnosti, zatiaľ čo október je venovaný oslave Moros y Cristianos (Maurov a kresťanov).

Rozľahlé 200 km dlhé pobrežie Costa Blanca (biele pobrežie) v regióne je mimoriadne obľúbené medzi dovolenkujúcimi Španielmi a milovníkmi slnka z iných častí Európy. Množstvo etablovaných stredísk, ktoré sú ideálne pre páry, rodiny a skupiny priateľov, tiež znamená, že je to ideálne miesto na zábavu – najmä počas zimnej sezóny, ktorá je stále relatívne teplá a slnečná.

Španielska história, tradície a umenie sú v Španielsku živé. Pre Alicante to nie je zriedkavé. Múzeum súčasného umenia v Alicante uchováva a vystavuje umelecké diela mnohých vážených umelcov. Medzi pôsobivé diela patria prominentní umelci ako Pablo Picasso, Juana Frances a Juan Gris.

Gurmánske zážitky #

Paella je typické španielske jedlo, ktorého základ tvorí ryža, podobá sa na rizoto alebo pilaf. Toto jedlo neodmysliteľne patrí k Španielsku, pokladá sa za národný pokrm Španielov, ale oficiálne pochádza z Valencie. Tak ako v prípade iných jedál, aj pri paelle existuje množstvo receptov a kombinácií, najčastejšie sa v nej však objavujú morské plody, zelenina a korenie. Pripravuje sa na špeciálnej panvici s uškami nazývaná aj paellera. Paella vznikla na rybárskych lodiach, šlo o najjednoduchšie jedlo na prípravu, keďže základom sú morské plody, ktoré si sami vedeli uloviť.

V okolí Alicante leží niekoľko viníc, môžete sa teda vydať na vidiek a v nejakej vinici ochutnať miestne víno, olivy, olivový olej alebo ďalšie miestne špeciality. Výlet môžete podniknúť na vlastnú päsť, stačí sa vydať smerom do vnútrozemia a hneď sa pred vami budú vlniť vinice, sady olivovníkov, pomarančovníky a budete mať pocit, že ste sa ocitli úplne v inom svete. Z vín určite ochutnajte miestnu špecialitu: Alicantské víno, ako sa mu hovorilo po mnohé roky, ale teraz ho poznáme ako Fondillón – jedná sa o veľmi sladké víno vyrobené z prezretého hrozna Monastrell, chutí podobné ako portské alebo talianské víno Marsala. Pre inšpiráciu prikladáme tipy na niekoľko vinárstiev:

La Bodegas Pinoso - Vinárstvo Bodega Pinoso bolo založené roku 1932 a v posledných rokoch sa začalo venovať ekologickému pestovaniu vína. Pokiaľ ste zástancovia ekológie, vinice spadajúce pod Bodega Pinoso by ste nemali minúť.

Bodega Santa Catalina del Mañan - Pod vinárstvo Santa Catalina del Mañan spadajú vinice a vinári vyrábajúci kvalitná výberová vína. Vinárstvo ponúka prehliadky viníc, ochutnávky vína a miestnej kuchyne.

Bodegas Francisco Gómez - Ďalší zo skupiny vinárov, ktorý sa zameriava na ekológiu a udržateľnosť. Navyše sa nachádza v údolí obklopenom horami, takže sa vám pri ochutnávaní a prehliadke naskytnú nádherné výhľady. A neochutnáte tu len víno, ale aj olivové oleje.

Vedeli ste že? #

Alicante je domovom nugátu alebo ako ho nazývajú lokáli - Turrón. Určite navštívte aj tradičný obchod (založený v roku 1890) dnes prevádzkuje už 5. generácia jednej rodiny, obchod sa nachádza na Calle Tomás López Torregrosa, 17. Tradične sa obchod vyznačoval ručne vyrábaným nugátom, vyrobený z najlepších mandlí Marcona (65%) a medu z pomarančových kvetov, no v súčasnosti sa tu predáva aj víno a likéry z Alicante a gurmánske produkty. Ak ste sa tam stratili a neviete, čo vyskúšať, my v BUBO vám odporúčame tieto nugáty: Turrón de Alicante, Turrón de Jijona a Turrón a la Piedra.

TOP 10 Alicante #

1. Korunná hora Benacantil, obrovská monumentálna skala týčiaca sa nad Alicante, je pevnosťou stredovekého arabského pôvodu. Najnovšie renovácie prebehli počas zlatého veku Španielska v roku 1500, ale ak sa pozriete pozorne, nájdete malé fragmenty z maurských čias. Ak idete pešo, najlepší čas na výstup je skoro ráno, kým slnko žiari najprudšie, ale hneď za plážou Postiguet premáva aj výťah. Každý by mal vstať na cimburie a s úžasom hľadieť na panorámu Alicante, Stredozemné more a temnú hornatú krajinu.

2. Explanada de España, rafinovaná, mramorom vykladaná promenáda v Alicante je užitočná pri hľadaní cesty, pretože začína v starom meste a pokračuje pozdĺž mestského nábrežia vedľa prístavu. Vo väčšine španielskych miest je rodinná prechádzka súčasťou životného štýlu a promenády ako Explanada de España vám pomôžu urobiť to štýlovo.

3. Navštívte alicantské múzeá, dáte prednosť archeologickému múzeu, ktoré vás prevedie fascinujúcou históriou mesta alebo múzeu umenia?  Nájdete tu obrazy mnohých najslávnejších umelcov 20. storočia, vrátane Picassa, Francisa Bacona, Salvadora Dalího a Joana Miróa. Len tretinu diel býva vystavená, takže žiadne dve návštevy nebudú rovnaké.

4. Casco Antiguo, straťte sa v starej časti Alicante, dedina v centre mesta. Táto štvrť sa rozprestiera na kopci pod hradom a aby ste sa tam dostali, budete musieť prejsť strmými ulicami a schodiskami medzi vysokými obielenými múrmi. Miestni obyvatelia sú veľmi hrdí na svoje domovy, svoje balkóny a prahy si zdobia čerstvými kvetmi a natierajú si okenice modrou a zelenou farbou. Ak si potrebujete oddýchnuť, môžete to urobiť v jednej z mnohých kaviarní a reštaurácií v tejto časti mesta.

5. Plážové výletyJe tu množstvo pláží ocenených modrou vlajkou, ktoré sú ľahko dostupné z Alicante, nachádza sa predsa na Costa Blanca. Ak chcete veľa priestoru, potom pláž Saladar na juh od Alicante je 1600 metrov dlhá pláž so zlatým pieskom. Opačným smerom, na severnom okraji Alicante, je Playa de la Albufereta. Niekdajší prístav pre rímsku osadu, je dnes nepoškvrnenou zátoka s miernymi vodami podporovanými vežami letoviska.

6. Bazilika Santa María, najstarší a najkrajší kostol v meste sa nachádza v blízkosti úpätia hory a pár ulíc od pláže Postiguet. Prvá vec, ktorú si všimnete, sú pochmúrne vyzerajúce dvojveže kostola. Zaujímavé na nich je, že aj keď vyzerajú identicky, ten vpravo je z roku 1300, zatiaľ čo ľavý je v skutočnosti z roku 1800. 

7. Miestna kuchyňa, ak je pre vás španielska kultúra stolovania novinkou a chcete sa najesť ako miestni, obed je zvyčajne dosť neskoro, začína po druhej. Obed je hlavné jedlo dňa a večera je pre mnohých ľahké občerstvenie alebo tapas v bare. Valencijská komunita je zdrojom väčšiny španielskej ryže a v Alicante majú svoje vlastné jedlá z dusenej ryže, podobné paelle. Vyskúšajte arroz a banda alebo arroz al horno, obe vylepšené úžasnými morskými plodmi dostupnými v tejto časti Španielska. Ako suvenír môžete dostať turrón, druh nugátu s medom a mandľami. Je to skutočný španielsky favorit, obľúbený najmä na Vianoce.

8. Ak nemáte dosť histórie, môžete si stiahnuť mapu pobrežných strážnych veží v tejto oblasti. Po stáročia bola táto časť Španielska ohrozená barbarskými pirátmi, ktorí plienili mestá a dokonca odvážali ľudí ako otrokov. Takže od roku 1500 bola vybudovaná sofistikovaná sieť obranných zariadení a rozhľadní, aby dali ľuďom včasné varovanie, aby sa stiahli za hradby. V Huerta de Alicante stále stojí asi tridsať týchto veží, ktoré zahŕňajú mesto a niekoľko susedných miest a dedín.

9. Costa Blanca znamená aj množstvo golfových ihrísk. V provincii je ich 15, všetky sú v primeranej vzdialenosti. Ak sa nechcete púšťať príliš ďaleko, Golfový klub Alicante je vzdialený 15 minút jazdy od centra mesta a navrhol ho Seve Ballesteros. Toto 18-jamkové ihrisko je v tvare obnovených rímskych ruín, ktorým sa budete musieť vyhnúť na 14. jamke.

10. Las Hogueras de San Juan, vatry pri príležitosti predvečera svätého Jána 23. júna sú bežné v celom Španielsku. Ale žiadne z nich nie sú také veľké ako tie, ktoré sa odohrávajú v Alicante. Tradične ľudia spália svoj starý nábytok, ale v roku 1928 sa mesto rozhodlo, že si tento deň zaslúži špeciálnu slávnosť, ktorá sa koná počas štyroch dní. Výsledkom je niečo podobné ako Las Fallas vo Valencii  a vrcholí to požiarmi, pri ktorých sa spaľujú špeciálne navrhnuté kartónové sochy na podujatí s názvom Cremà. Tieto požiare môžu byť dosť desivé a tímy hasičov čakajú pripravení, aby ich udržali pod kontrolou.

Čo vidieť navyše? #

1. Tabaková továreň, v roku 1801 bola otvorená tabaková továreň v meste Alicante, v poradí tretia v Španielsku, hneď po Cadize a Seville. Dopyt po cigaretách bol naozaj obrovský, a vo fabrike sa vyrábalo čo to dalo, zaujímavosťou je že tu pracovali takmer výlučne ženy. Továreň zamestnávala tisícku ľudí, bola zdrojom obživy a hnacou silou lokálnej ekonomiky, získala aj svoje pomenovanie “Las Cigarettas” a bola funkčná do Decembra 2009. V ďalšom roku sa z továrne stalo kultúrne centrum, architektonický komplex dnes hostí koncerty, výstavy, kultúrne podujatia a stále je významným prvkom mesta Alicante.

2. Protiletecké kryty, aj keď Alicante, nebolo v prednej bojovej línii, zasiahlo ho bombardovanie počas Španielskej občianskej vojny. Protiletecké kryty boli vytvorené na ochranu v týchto ťažkých časoch. Mesto skrýva podzemné kryty, a niektoré z nich boli zrekonštruované a sprístupnené verejnosti, neupadli tak do zabudnutia ale stala sa z nich zaujímavá historická pamiatka. Zo svojou netypickou architektúrou sú tieto podzemné galérie, žijúcim odkazom nedávnej minulosti. 

3. Centrálne trhovisko, tiež známe, alebo nazývané ako “la plaza”, ikonická budova mesta, ktorá patrí k najrušnejším v celom meste. Tu sa odohráva sociálny a ekonomický život mesta.  Základný kameň tržnice bol položený v roku 1911, pri príležitosti návštevy kráľa Alfonza XIII. z rodu Bourbonovcov, a slávnostne otvorená bola v roku 1922. Stavebné práce viedol architekt Juan Vidal a trhovisko vyrástlo na niekdajšej pustatine, a bolo prispôsobené veľkosti niekdajšej populácie. Najsmutnejší deň v dejinách tržnice nastal počas bombardovania v roku 1938, uprostred Občianskej vojny. Talianske letky zničili veľkú časť budovy a zabili okolo tristo ľudí, na pamiatku tohto útoku bol postavený na námestí pred tržnicou aj pamätník Plaza 25 de mayo. Dnes je toto miesto známe ako námestie kvetín, sú tu totižto stánky s kvetmi, bary a kaviarne, a je to populárne miesto na stretnutia. 

4. Archeologické múzeum mesta Alicante, známe ako MARQ, bolo inaugurované v roku 2000. V bývalej budove nemocnice, ktorá zabezpečovala zdravotnú starostlivosť pre celý región, dnes sídli múzeum. Budova je dispozične riešená s vyčnievajúcimi krídlami na oboch stranách, s celkovo ôsmimi pavilónmi postavenými na umiestnenie postelí pre chorých pacientov, klasický príklad tamojšej architektúry.  Dnes je dôležitým bodom pre architektúru a zobrazuje prierez civilizácií, ktoré prešli cez pobrežie Costa Blanca. Jej zbierky rozoberajú techniky vidieckej, mestskej  a podmorskej archeológie.

5. Býčia aréna, ďalšou povinnou zastávkou je býčia aréna z roku 1848, býčie zápasy sa stali v tom období populárnym športom, dovtedy malo mesto len dočasné drevené arény rozmiestnené v mestských častiach až kým nepostavili jednu permanentnú, ktorá stála na dnešnom námestí Plaza de Ruperto Chapí. Býčia aréna je prácou Emilia Jovera, toho istého architekta, ktorý navrhol Mestské divadlo. Táto budova prešla rozsiahlou rekonštrukciou, dnes je impozantnou budovou, ikonickou stavbou mesta Alicante. Tu sa odohráva aj slávny festival San Juan, jedna z najväčších udalostí mesta Alicante. Môžete sa zastaviť aj v Múzeu býčích zápasov na námestí Plaza de Toros, kde nájdete celý prierez histórie a zaujímavostí z tohto zaujímavého sveta.

6. Tabarca - Len kúsok od pobrežia Alicante sa nachádza krásne nedotknutý ostrov Tabarca. Domov malebného mestečka s bielymi domami a historickým starým kostolom, ktorý musíte navštíviť. Dostať sa tam nemôže byť jednoduchšie, pretože z prístavu v Alicante denne premávajú lode za 18 EUR spiatočne, 15 EUR pre deti. Samotný výlet loďou je zážitkom, pretože vody okolo Tabarcy boli vyhlásené za stredomorskú morskú rezerváciu pre svoju výnimočnú krásu a množstvo flóry a fauny. Na ostrove je reštaurácia a obchod, ale odporúčame vám zabaliť si veci na piknik, pretože tieto môžu byť počas letnej sezóny trochu drahé. Je tu pláž a malý pobrežný chodník, po ktorom sa môžete prejsť, kým nenájdete ideálne miesto na piknik na oddych pod páliacim slnkom. Rozhodne nezabudnite na opaľovací krém!

7. Playa del Postiguet alebo pláž Postiguet je jednou z najkrajších pláží v Alicante. Pláž je obrovská a rozprestiera sa po celej dĺžke mesta, až po susedný San Juan. Pár hodín na idylickom bielom piesku s čistou modrou vodou a zabudnete, že ste vlastne v rušnom meste. Počas hlavnej letnej sezóny je Alicante hotspot z dobrého dôvodu a Playa del Postiguet je destináciou číslo jeden pre mnohých turistov. Nenechajte sa tým však odradiť, pretože existujú menej známe oblasti, kde môžete uniknúť davom. Prejdite sa po promenáde preč od centra a po opačnom konci pláže, aby ste si užili pokojnejší a viac relaxačný zážitok. Nachádza sa tu aj malý idylický plážový bar, kde môžete popíjať kokteil v tieni palmových listov a užívať si krásne slnko. Keď slnko začne zapadať, môžete sa vrátiť po promenáde a dať si chutné tapas v jednej z mnohých plážových reštaurácií. 

8. Marina, ako pobrežné mesto má Alicante samozrejme prístav, ktorý je domovom niekoľkých veľkolepých jácht. Keď slnko zapadne, svetlá mesta sa odrážajú na vode, čo vytvára krásnu a romantickú prechádzku po jej okraji. Ak ste po noci vonku, tu nájdete aj kluby vrátane slávneho baru Kraken, ktorý sa nachádza priamo na brehu. V prístave sa nachádza nielen bar Soho, ale aj malý bar/kaviareň, kde sa podáva lahodná káva a krásne koktaily, čo je ideálne miesto, kde si môžete vziať knihu a vychutnať si tak lenivé popoludnie.

9. Parque el Palmeral, ktorý ukrýva botanickú záhradu, divočinu, vodopády a množstvo paliem, je malý kúsok raja neďaleko centra mesta. Očakávajte, že tu narazíte na malý vodopád, udržiavanú záhradu alebo most priamo pri vodopáde. Park má toalety a malý kiosk, kde si môžete kúpiť jedlo a pitie. Toto je miesto, kde sa ukryjete pred ruchom mesta, a oddýchnete si v najkrajšom mestskom parku. 

10. Zážitková jazda, už len kvôli samotnej jazde sa oplatí ísť električkou v Alicante, pretože pobrežie Costa Blanca je skutočne veľkolepé. Trasy vás zavedú priamo po pobrežnom chodníku a občas hore cez kopce, keď prechádzate cez niektoré z najkrajších samotárskych mestečiek a dedín. Zastávky, ktoré dávame do pozornosti, sú Altea a San Juan. Ak chcete stráviť deň na pláži, potom je ideálnym San Juan, známy svojou obrovskou plážou a čistým modrým morom len pár zastávok od centra mesta Alicante. Altea je oveľa ďalej, ale určite stojí za cestu, pretože je to skutočne krásne malé španielske mesto. Architektúra je ovplyvnená islamskou tradíciou, mesto postavené na svahu s kľukatými uličkami, v ktorých sa môžete stratiť. Pre nadšených fotografov je toto miesto, kde si môžu urobiť skutočne veľkolepé zábery predtým, ako si oddýchnu pri espresse v jednej z mnohých malých kaviarní, ktoré ponúkajú vynikajúce služby a kávu. 

Prečítajte si o Španielsku viac a pozrite si aj naše ďalšie blogy

  • Malorka - ako si vychutnať krásny ostrov v Stredozemnom mori?
  • Barcelona - chystáte sa do Barcelony? Náš blog vás zorientuje a poradí vám najlepšie miesta
  • Zelené Španielsko - hovorí vám niečo Galícia, Astúria, Kantábria a Baskicko? Teraz bude!
Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 6835

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2985
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1255
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2860
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2490

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.