Lanzarote - sopečné dielo prírody

Prehliadka

Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická architektúra, možnosti športovej rekreácie a príjemné podnebie, jednoznačne sa vyberte na Lanzarote - vulkanický ostrov doslova posiaty sopkami. Čierne pláže nielen pre surfistov, panoramatické výhľady, jazierka, jaskyne, palmy aj vinice – prekvapivo rozmanité Lanzarote toho na malom zaujímavom kuse zeme ponúka naozaj neúrekom.

Vitajte na ostrove tisícich sopiek #

Lanzarote, najsevernejší a spolu s ostrovom Fuerteventura aj najvýchodnejší z Kanárskych ostrovov, sa nachádza len 125 kilometrov od africkej pevniny. Je štvrtým najväčším ostrovom súostrovia a žije na ňom 140 000 obyvateľov. Vzhľadom na skutočnosť, že je dobre prepojený aj so zvyškom Španielska a starého kontinentu, je veľmi obľúbenou destináciou najmä pre európskych turistov.

Počas jeho návštevy tak môžete očakávať zaujímavé prírodné miesta a dobre rozvinuté služby. Tie potešia aj náročnejších cestovateľov, ktorých lákajú butikové hotely, gastro špeciality a dobré víno.

O spomenutom neďalekom ostrove Fuerteventura píšem viac v samostatnom blogu Tipy na Fuerteventuru

Zaujať by vás mohli aj ďalšie BUBO blogy z Kanárskych ostrovov:

Jedinečný ráz krajiny má na svedomí vulkanická aktivita, a to najmä tá z rokov 1730 až 1736. Išlo o najdlhšie trvajúce a najsilnejšie obdobie sopečnej činnosti, aké kedy bolo známe. Predpokladá sa, že niektoré z najstarších sedimentov však pochádzajú už spred 60 miliónov rokov, keď došlo k pohybu v hĺbke oceánu, ktorý umožnil vznik Kanárskych ostrovov. Posledné výbuchy, ktoré trvali len dva mesiace, sa odohrali v roku 1824.

Na „ostrove 1 000 sopiek“, ako je Lanzarote známe, z veľkej časti prevažujú lávové polia. Hoci je jeho história erupcií dlhá a bohatá, paradoxne je najmenej hornatým kanárskym ostrovom. Najvyšší vrch, sopka Peñas del Chache v severnej časti ostrova, meria len 670 metrov nad morom. Extrémne suché podnebie a erózia spôsobená silnými vetrami vysvetľujú skutočnosť, že rozsiahle oblasti sú stále takmer bez akejkoľvek vegetácie.

Kde sa ubytovať? #

Lanzarote je so svojou rozlohou 840 km2 pomerne malý ostrov (pre porovnanie, taká Korzika je približne 10x väčšia). Autom ho z jednej strany na druhú prejdete asi za 1,5 hodiny. Ak však čakáte, že jeho krásy spoznáte za jeden deň, spomaľte.

Požičajte si auto (aj priamo na letisku, ale v sezóne radšej dopredu, keďže ste na ostrove a počet áut je obmedzený), alebo sa spoľahnite na dobrú sieť autobusov (lístok sa platí na palube v hotovosti, mincami alebo drobnými eurobankovkami) a môžete sa pustiť do objavovania, na ktoré odporúčame minimálne tri dni. Pokiaľ ide o ubytovanie, na pobreží si môžete vychutnať blízkosť živelného oceánu a vo vnútrozemí zas odľahlú krajinu a pokoj. Výber je na vás.

Ak máte radi butikové hotely, možno vás zaujmú napríklad Hotel Boutique Palacio Ico (dedinka Teguise) či Finca Isolina Hotel Boutique (Mácher).

Ak zas obľubujete glamping, jasnou voľbou je Luxurious Eco Dome Experience Lanzarote. Noc pod hviezdami s výhľadom na mesačnú krajinu bude istotne krásnym zážitkom.

7 fotografií

Aj ubytovanie môže byť na Lanzarote zážitkom.

Počasie na Lanzarote #

Ostrov má veľmi mierne a púštne podnebie s veľmi miernymi zimami a teplými slnečnými letami. Počas celého roka tu najmä popoludní vejú severovýchotné pasáty, čo vyhovuje najmä surfistom. Denné teploty na Lanzarote sú po väčšinu roka veľmi mierne, na jar okolo 21 °C, v lete okolo 29 °C, v zime okolo 17/18 °C.

Blízkosť afrického pobrežia občas prináša vysoké teploty či piesok z púšte. Najlepší čas na dovolenku na pláži a surfovanie na Lanzarote je od mája do polovice októbra, hoci vďaka miernemu podnebiu sa sem môžete vybrať po celý rok.

Lanzarote nie je o celodennom ležaní na pláži, ale skôr o aktívnom oddychu a pekných prírodných zákutiach.
Foto: Philip Cron

Čo navštíviť na Lanzarote? #

1. Arrecife

Hlavné mesto Arrecife bude pravdepodobne aj vašou vstupnou bránou na ostrov, keďže sa tu nachádza aj medzinárodné letisko. Mesto je príjemné a štýlové. Určite sa poprechádzajte v prístave, popri lagúne Charco de San Ginés, v starej štvrti zo šestnásteho storočia, zastavte sa v katedrále San Ginés s nádherným stropom, pokochajte sa výhľadom na hrad Castillo de San Gabriel postavenom na ostrovčeku v oceáne. Vo vnútri nájdete múzeum, ktoré sa zameriava na etnografickú históriu Lanzarote.

Hrad Castillo de San José, ktorý sa nachádza v prístave Arrecife, je zas sídlom Medzinárodného múzea súčasného umenia. Jeho súčasťou je aj reštaurácia v elegantnom manrickom (viď César Manrique nižšie) štýle s najlepším výhľadom na záliv. Výborne si pochutíte aj v Alarz Bahía Club pri západe slnka či v La Puerta Verde.

Mesto je plné baríkov a reštaurácií s výbornou stredomorskou kuchyňou. K základným pokrmom patria napríklad kanárske zemiaky s omáčkou „mojo“ – zelenou alebo červenou, sardinky na grile, alebo caldo de pescado, polievka z rýb a zemiakov. Denný úlovok z oceánu vás zaručene nesklame. Populárne sú aj výrobky z kozieho mlieka, keďže kôz tu žije asi 150 000.

7 fotografií

V Arrecife nájdete veľa príjemných miest na prechádzky a dobré jedlo.

2. Teguise

Teguise je očarujúce farebné mestečko s krásnymi uličkami, kde nájdete aj obchody so suvenírmi a viacero príjemných podnikov na drink alebo obed. Odporúčame zastaviť sa na nádvorí butikového hotela Palacio Ico plného kaktusov. Do roku 1847 bolo hlavným mestom Lanzarote a zachovalo sa v ňom veľké množstvo budov veľkej historickej a umeleckej hodnoty.

Za zmienku stojí najmä Castillo de Santa Bárbara, v ktorom sa dnes nachádza Múzeum pirátov, Palacio Spinola v majestátnom dome z 18. storočia, starobylý kostol Guadalupe a Kláštor svätého Františka.

Len 2 km južne od Teguise leží nedocenený a málo navštevovaný objekt LagOmar s pravidelnými výstavami a malým múzeom. Táto štýlová galéria, reštaurácia a bar vytesaný do skaly, je charakteristický komínmi, kupolami, vyhliadkami a točitými schodiskami.

V spolupráci s Césarom Manriquem navrhol miesto významný architekt Jesús Soto a krátko v nej býval Omar Sharif (ktorý komplex prehral v neúspešnej partičke bridžu). Odporúčame tu večeru alebo koktail.

3. Timanfaya

Jednou z povinných zastávok na ostrove sú takzvané Ohnivé hory (Montañas del Fuego) v národnom parku Timanfaya, ktoré vznikli počas šiestich intenzívnych erupcií v rokoch 1730 až 1736. Pod lávou tu vtedy takpovediac zmizlo 11 dedín. Väčšina obyvateľstva našťastie utiekla na susedné ostrovy.

Takto vyzerá sopečná krajina s červenými krátermi a lávovými prúdmi - miesto, kde drieme nekontrolovateľná sila jadra Zeme, kde sa budete cítiť ako na inej planéte. Z útrob zeme sa majestátne týči ostrovček Hilario, ktorý ponúka výhľad na more lávy s rozlohou asi 200 km2 s 25 spiacimi krátermi.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

  • Barcelona - Mesto, ktoré si zamilujete. Sagrada Família, Parque Guell, ale i Camp Nou, ktorý je tým najväčším európskym futbalovým štadiónom. Zaplávajte si tu aj na úžasných plážach.
  • Madrid - Hlavné mesto s najslávnejším klubom sveta. Bohatá história, unikátna architektúra, katedrály, divadlá, múzeá, galérie...
  • Alicante - Atmosférické mesto s úžasnou pevnosťou a mestskými fontánami a kostolmi.
  • Malorka - Urobte si okruh jedným z najkrajších stredomorských ostrovov. Nájdete tu Dračie jaskyne i Col du Formentor - najkrajší európsky útes.
  • Zelené Španielsko pre pútnikov - Absolútne odlišné severné Španielsko.

Do parku sa vstupuje len so zakúpeným lístkom. Cena lístka pre dospelého je 10 eur, odporúčaná doba na návštevu parku približne jeden a pol hodiny. V cene lístka sú zahrnuté ukážky zaujímavých geotermických experimentov a autobusová prehliadka po takzvanej Volcano Route. Trasa je dlhá približne 14 kilometrov a ponúka obhliadku kráterov, lávových dosiek, jaskýň a pustatín porastených nízkym machom. Aj za touto myšlienkou stojí slávny César Manrique. Okrem trasy navrhol aj reštauráciu El Diablo. V jej vnútri nájdete vychýrenú pec, ktorá na varenie využíva zemské teplo.

Pozor, po národnom parku sa nemôžete voziť autom. To necháte pri turistickom centre a ďalej pokračujete po vlastných/turistickým autobusom.

5 fotografií

Mesačná krajina V NP Timanfaya

4. Caldera Blanca

Ak máte radi turistiku, nenáročnú trasu ponúka cesta Caldera Blanca v strede ostrova. Na rozdiel od Ohnivých hôr ju môžete navštíviť bez obmedzení. Prechádzka je pomerne jednoduchá. Štartuje sa pri kostole Panny Márie Bolestnej (la iglesia de los Dolores), ktorá je patrónkou ostrova. Nezabudnite si vziať vhodnú obuv a oblečenie, opaľovací krém a dostatok tekutín. Trasa má približne 10 km a ponúka zaujímavé pohľady na okolie aj do vnútra vyhasnutej kaldery sopky.

5. Famara beach

Pláž Famara, jedna z najpopulárnejších pláží Lanzarote, je známa svojím vetrom a ideálnymi podmienkami na surfovanie. Pláž je dlhá a široká, avšak pre plavcov či rodiny s deťmi sú vlny pomerne vysoké a pred slnkom či vetrom sa tu neschováte. Zasurfujete si tu však perfektne. Ak sem prídete na obed, odporúčame reštauráciu El Risco, z ktorej je nádherný výhľad na priľahlé útesy.

Ostaňte rovno aj na západ slnka, ktorý tu býva fantastický. Ak túžite po celodennom plážovom relaxe, zamierte radšej na juh ostrova s plážami Playa de Papagayo, Playa Mujeres či Playa del Pozo. Vstup na Playa Papagayo je spoplatnený (3 € za auto) a vedie k nej 3 km dlhá prašná cesta, ale požičovne áut tento krátky „offroad“ povoľujú. Z tejto pláže sa pešo dostanete aj na ďalšie okolité pláže.

4 fotografie

Pláže Lanzarote

6. Lago Verde

Na západnom pobreží leží výnimočná pláž Charco Verde. Ak sa vám podarí vychytať slnečné počasie, uvidíte veľmi pôsobivý kontrast medzi modrou morskou vodou a zeleným jazierkom Lago Verde. Jeho zelená farba je spôsobená riasami a prítomnosťou síry. Vstup do vody je, samozrejme, zakázaný.

Po návšteve jazierka sa zastavte v meste El Golfo a navštívte reštauráciu Casa Rafa, kde ochutnáte jedny z najlepších morských plodov na západnom pobreží. V hlavnej sezóne si možno budete musieť počkať na stôl, no za ten gastro zážitok to stojí.

7. Salinas de Janubio

Najväčšie soľné "bane" (alebo skôr pláne) na Kanárskych ostrovoch sa nachádzajú na Lanzarote v lagúne Janubio. Ležia asi asi 9 km severne od Playa Blanca. V roku 1730 tu láva z výbuchu sopky vytvorila steny prírodnej lagúny. Odparovaním vody sa z nej dodnes získava soľ. Voda z lagúny sa pôvodne čerpala pomocou veternej energie, ale v súčasnosti sa používajú elektrické čerpadlá.

Ročne sa zo soľných plôch môže vyťažiť až 2 000 - 15 000 ton soli. Soľ sa používala najmä na konzervovanie rýb, ale aj na výrobu farbív pre miestnych umelcov. Pláne sú zaujímavé najmä pri pohľade z vtáčej perspektívy.

Farebné soľné polia Salinas del Janubio.
Foto: Martin Šimko — BUBO

8. Podvodné múzeum Museo Atlántico

Podvodné múzeum Museo Atlántico sa nachádza v chránenej oblasti neďaleko Coloradas, Playa Blanca v hĺbke 12-14 metrov. Otvorené pre verejnosť je od roku 2016 a je jediným podmorským múzeom v Európe. Potopte sa pod morskú hladinu a obdivujte pôsobivé sochy umelca Jasona deCaires Taylora známeho svojimi podvodnými umeleckými výtvormi v Karibiku a Mexiku.

Múzeum je navrhnuté ako obrovský umelý útes a pozostáva z 10 rôznych skupín sôch. Odkazujú na dávnejšiu aj modernú históriu, prelínanie človeka a prírody či tému využívania technológií v modernej spoločnosti.

9. Barco Telamon

Telamon bola grécka nákladná loď, ktorá sa 31. októbra 1981 poškodila a stroskotala pri pobreží Lanzarote. Plavila sa s nákladom guľatiny zo San Pedra na Pobreží Slonoviny do Solúna v Grécku, avšak nedorazila ani do prístavu v Arrecife. Loď bola dlhá 139,6 metra pochádza z 50. rokov 20. storočia.

Zachrániť sa ju nepodarilo, a tak ostala opustená, až kým sa nestala útočiskom squatterov a potápačov. V novembri 2021, po 40 rokoch na plytčine, španielske ministerstvo obrany udelilo zákazku na demontáž a definitívne odstránenie lode.

10. La Geria

La Geria, neformálne známa ako vínne údolie Lanzarote, je oblasť s jednými z najjedinečnejších viníc v Španielsku. Každá rastlina viniča má totiž okolo seba postavený nízky múrik, ktorý ho chráni pred suchými podmienkami a intenzívnymi vetrami, čo vytvára z vtáčej perspektívy zaujímavý pohľad na krajinu. Väčšina tunajších odrôd vína využíva hrozno Malvasia, ktoré mu zvyčajne dodáva sladšiu chuť ako niektoré suchšie druhy hrozna.

V súčasnosti nájdete v La Gerii niekoľko kľúčových vinárstiev ako Bodegas Rubicón, El Chupadero alebo Bodega La Geria. Práve poslednú Bodegu vrelo odporúčame. Je tu krásne, ceny sú veľmi prijateľné a ak prídete na konci dňa, budete mať nádherný výhľad na vinice a západ slnka.

Takto sa pestuje vinič na Lanzarote.
Foto: archív — BUBO

Odkaz Césara Manriqueho #

Ostrov Lanzarote je úzko spätý s odkazom umelca a environmentalistu 20. storočia Césara Manriqueho (1919 - 1992). Rodák z Arrecife, maliar, sochár, architekt a výtvarník študoval v Madride a po niekoľkých rokoch vystavovania po celom svete sa v 60. rokoch presťahoval do New Yorku. V tom istom desaťročí sa vrátil na Lanzarote, aby sa definitívne usadil na ostrove, kde sa narodil.

Vtedy začal svoj najosobnejší a najambicióznejší projekt: použiť samotný ostrov ako environmentálne plátno. Láska, ktorú cítil k svojej krajine, je viditeľná v jeho dielach, ktoré odrážajú úctu k životnému prostrediu a miestnej architektonickej tradícii. V roku 1978 mu udelili Svetovú cenu za ekológiu a turizmus.

Chcel, aby sa ostrov stal priekopníkom v oblasti udržateľného cestovného ruchu. Preto začiatkom 80. rokov minulého storočia založil svoju nadáciu a úzko spolupracoval s vládou, aby zakázal výstavbu výškových hotelových budov a rušivých reklamných bilbordov na cestách.

Vo všetkých svojich dielach sa Manrique usiluje o veľmi úctivú integráciu s prírodným prostredím. Vyhliadky, záhrady, diela na pobreží, kultúrne centrá... Zoznam je nekonečný, diela originálne a nadčasové. Ak ich plánujete navštíviť viac, odporúčame kúpu kombinovaného lístka CACT Lanzarote.

A ak vás zaujíma aj Španielsko na kontinente, určite odporúčame naše zájazdy do Španielska:

Štyri bonusové tipy na Lanzarote #

1. Jameos del Agua

Los Jameos del Agua je prvé centrum umenia, kultúry a cestovného ruchu, ktoré vytvoril César Manrique. Jedinečná prírodná lokalita vznikla po erupcii sopky Volcán de la Corona. Slovo „jameo“ označuje otvor, ktorý vznikol v dôsledku zrútenia strechy sopečnej rúry, v tomto prípade sopečnej rúry Corona. César Manrique prostredie pretvoril a jeho krásu ešte viac zvýraznil.

Hlavnými elementmi sú jaskyňa, reštaurácia, bazén a prírodné auditórium s kapacitou 550 osôb z čadičového kameňa s mimoriadnou akustikou. V jaskyni nájdete priezračnú lagúnu hlbokú 7 metrov. V tomto zaujímavom vulkanickom ekosystéme žije približne 77 endemických druhov živočíchov. Najvýraznejším z nich je druh malého slepého kraba, ktorý je dnes ohrozený. Preto do lagúny určite nehádžte mince ani nič iné.

Jameos del Agua je mimoriadne inšpiratívnym miestom a návodom na to, ako prepájať prírodu a diela ľudských rúk v dokonalej harmónii.

6 fotografií

Jameos Del Agua je oáza harmónie a vkusu.

2. Fundacion César Manrique

Ďalším dielom umelca je dom-múzeum, ktorý si sám navrhol a kde žil v rokoch 1968 až 1988. Pripomína úkryt v štýle Jamesa Bonda, s už tradične bielymi stenami, jaskynnými brlohmi, bazénikom, previsnutými rastlinami a všadeprítomnými kaktusmi.

Horné poschodia sú inšpirované tradičnou architektúrou Lanzarote, zatiaľ čo podzemné miestnosti sú vytvorené z piatich obrovských dutín, ktoré zanechala tečúca láva. V záhradnej kaviadničke si môžete vychutnať pohľad na diela niektorých Manriqueho súčasníkov vrátane Picassa, Chillidy či Miróa.

3. Jardín de Cactus

Ak máte záľubu v botanike a špeciálne v sukulentoch, zavítajte aj do kaktusovej záhrady v Guatiza v spomínanom mestečku Teguise, ktorá je jedným z diel Césara Manriqueho. Čaká tu na vás viac ako 4 500 exemplárov kaktusov z piatich kontinentov. Nádherné prostredie dotvára zrekonštruovaný mlyn, z ktorého je krásny výhľad na celý park.

V tamojšej reštaurácii Cactus Garden ochutnajte kaktusový burger či maki rolku. Z nápojov odporúčame tradičný kávový nápoj „Barraquito“, espresso s teplým, speneným mliekom, sladkým kondenzovaným mliekom, Likérom 43, limetkou, škoricou a dvoma kávovými zrnami. To jednoducho musíte vyskúšať!

5 fotografií

Záhrada plná kaktusov s Manriquého rukopisom.

4. Mirador del Río

Ak sa vyžívate v panoramatických výhľadoch, určite sa zamilujete do Mirador del Río s výhľadom na nádherný ostrov La Graciosa. Vyhliadka vo výške 400 metrov na vrchu Risco de Famara je jedným z najreprezentatívnejších architektonických diel Césara Manriqueho.

Nachádza sa v blízkosti pozostatkov starej vojenskej základne z konca 19. storočia a je takpovediac vsadená do skalného útesu. Krásnu panorámu si však môžete vychutnať aj mimo nej. Odparkujte auto a vychutnajte si výhľad na ostrov La Graciosa pri západe slnka.

Ak by ste sa chceli vybrať aj na spomínaný priľahlý ostrovček La Graciosa, z prístavu Órzola odchádza trajekt približne každých 30 minút. Na La Graciose nie sú žiadne asfaltové cesty a budete mať pocit, akoby ste sa vrátili v čase na nedotknutý ostrov. Je malebný a nájdete tu aj niekoľko neuveriteľných pláží.

7 fotografií

Ešte zopár záberovz Lanzarote

Ak máte dostatok času, návštevu Lanzarote vám odporúčame skombinovať s výletom na susedný ostrov Fuerteventura. Delí ich len 30 minút plavby loďou a na trajekt môžete naložiť aj prenajaté auto.

Tešíme sa na vás!

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 3501

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2478 2985€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1255
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2288 2860€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1868 2490€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek