Bali je turistickou destináciou. Nesmierne populárnou. Na niektorých miestach sa budete stretávať s extrémnym množstvom turistov, inde zase so žiadnymi. V každom prípade si ostrov užijete do sýtosti. Bali má svoje top miesta, ktoré budete chcieť vidieť za každú cenu. V tomto blogu sa dočítate presne to, čo by ste mali vedieť predtým, ako s nami na Bali vyrazíte.

Obsah

    Kedy a kde stretnete turistov

    Turizmus na Bali #

    Ostrov Bali je jedným zo 17 508 ostrovov v celej Indonézii, čo zároveň robí z Indonézie 4. najväčšiu krajinu na svete (z pohľadu obyvateľstva, nie rozlohy). Garantujeme, že ak navštívite vnútrozemie, občas odbočíte zle alebo si spravíte naozaj podrobný rešerš na internete a zájdete tam, kde stretnete maximálne jedného alebo dvoch turistov, zážitok z Bali bude úplne iný.

    Nachádzajú sa tam miesta, na ktorých máte možnosť byť sami, miesta kde sa stretávate s nedotknutou prírodou a tiež miesta, kde pocítite atmosféru celého lokálu, uvidíte indonézsky úsmev a pocítite ich postoj plný rešpektu.

    Rituálne kúpanie v Tirta Empul.
    Foto: Robert Taraba — BUBO

    Môžete sa rozhodnúť sami, ako bude váš čas na Bali vyzerať. Chcete oddychovať? Vyjsť na aktívny vulkán? Potápať sa? Preskúmať lokálnu kuchyňu? Alebo zažiť hinduizmus, stretnúť sa s domácou kultúrou a tiež umením? Na svoje si prídu náročnejší ale aj tí, ktorí si neradi komplikujú dovolenku a chcú sa nechať niesť spontánnym rozhodnutím.

    Myslite však na to, že sa nestretávate len s iným jazykom, ale aj mentalitou, kultúrou, umením, kuchyňou a, koniec koncov, určite si užijete kultúrny šok, vďaka ktorému sa vrátite domov múdrejší a scestovanejší.

    “Nebuďte prekvapení, ak sa z vás stanú na zopár dní ozajstní milionári.”

    Čím sa platí na Bali a ako využiť šťastie vo svoj prospech

    Financie a mena #

    Na Bali sa platí menou Indonézska Rupia (IDR). Stretnete sa tu aj s mincami, ale vo väčšine prípadov s papierovými bankovkami s hodnotou 1 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000 a 100 000 IDR. Lokálnych zmenární nájdete na každom rohu v centre turistických oblastí, ale aj na letisku, naozaj veľa. Treba si však dávať pozor na kurzy, niektoré zo zmenární si dokonca účtujú veľmi malú komisiu za konverziu.

    Ak sa dostanete k bankovke, ktorá bude mať nižšiu hodnotu ako 1 000, je dosť pravdepodobné, že ide o zberateľské kusy. Za bankovku 1 alebo 10 IDR môžete od zberateľov dostať 1 až 10 €.

    Hodnota eura sa pohybuje medzi 15 500 až 16 500 IDR. Odporúčaný balík na deň pre náročných je 30 €, pre menej náročných to môže byť aj 10 € - to všetko v závislosti od vašich očakávaní a pohnútok. Nespoliehajte sa na platbu kartou a ani na to, že všade dostanete pokladničný blok. Zároveň vám to otvára možnosti vyjednávať a ceny často viete vašou šikovnosťou dostať až na 30 – 50 % pôvodnej ceny.

    Teda, čisto laicky, ak niečo stojí 300 000 IDR, a práve sa nenachádzate v obchodom centre, je možné cenu vyjednať pokojne na 100 000 až 150 000 IDR. Z vlastnej skúsenosti vieme, že to možné je!

    Buďte však pokorní a hlavne sa usmievajte, pretože to majú domáci radi. Za zmienku stoja aj bankomaty, v ktorých máte buď konštantné poplatky v zmluvných podmienkach od vašej banky, alebo poplatky, ktoré vám vie naúčtovať 3. strana, teda samotný bankomat. Obvykle sa poplatky pohybujú od 3 do 6 € za výber z bankomatu a bankovky vydané bankomatom majú nominálnu hodnotu 50 000 alebo 100 000 IDR. Je namieste, ak si to pred dovolenkou prezistíte, aspoň nebudete prekvapení, keď vám po výbere z bankomatu strhne banka o čosi viac. Odporúčame si však priniesť hotovosť, ktorú si budete zamieňať. Nezabúdajte si ju odkladať na bezpečné miesto.

    Môj tip

    V mnohých krajinách sa stretávame aj s tým, že bankomaty počas výberu hotovosti vydávajú nepríjemné zvuky, ktoré neprestanú dovtedy, pokým si nevezmete spod senzoru hotovosť alebo kartu. Práve preto, aby ste si tam hotovosť či kartu nezabudli. Tu to však neplatí a zvuky vydáva minimum bankomatov. A verte či nie, tu si kartu v bankomate zabudnúť nechcete, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou sa k nej už nedostanete.

    Jazyk #

    Ako sme vyššie spomenuli, Bali je turistickou destináciou, a teda dokážete sa dohovoriť po anglicky. Domáci sú pripravení na cestujúcich a vedia, že je to jeden z ich hlavných zdrojov príjmu. To všetko platí v oblastiach, ktoré sú viac zaľudnené a prispôsobené na turizmus. Ak by ste však išli hlbšie do vnútrozemia a našli miesta, na ktorých je minimum turistov, hlavnými jazykmi sú tu balíjština, indonézština a nebuďte prekvapení, ak sa stretnete tiež s čínštinou.

    Mnohí Balíjci sa učia angličtinu už od skorého detstva, čo im otvára možnosti a práve vďaka tomu sa môžu mať lepšie, mnohí z nich sú pohodlní a vedia základné frázy. Áno, stretnete sa aj s ľuďmi, ktorí absolútne nebudú mať tušenie, o čom hovoríte, ani keď budete používať základné anglické slovíčka. To však vôbec nebráni zbieraniu zážitkov, pretože s úsmevom, posunkovou rečou a úsmevom máte možnosť sa dostať k čomukoľvek. Predsa len, prichádzate loviť zážitky!

    Ako cestovať po ostrove

    Doprava - ako sa šoféruje na Bali #

    Doprava v mestách je divoká. Taxíkom alebo autom viete často uviaznuť v hodinovej zápche aj na úseku, ktorý má obvykle trvať len 15 minút. Skútrom sa vám otvárajú možnosti, ale zvyšuje riziko. Ak ste nikdy nejazdili na skútri na slovenských cestách, neodporúčame prvú skúsenosť z Bali. Je to nebezpečné, cesty nie sú často v dobrom stave a nachádza sa tam mnoho štrku, na ktorom sa môžete šmyknúť a mnoho divokých ale aj pokojných balijských vodičov.

    Aj napriek tomu, že Bali pôsobí svojou dopravou tak, že nefunguje, opak je pravdou - funguje. Pre domácich. Vy sa musíte adaptovať na zvyky ako trúbenie a blikanie svetlami,  ktoré nesignalizujú to, že máte prednosť, ale že ten, kto prvý zatrúbil alebo zablikal svetlami, ide a vy musíte počkať.

    Ak by ste však našli cestu, ktorá je v poriadku, pravdepodobne na nej stretnete minimálne stovku ďalších šoférov skútrov a tí budú z veľkej časti domáci. Skútre chodia po chodníku, medzi autami, pchajú sa dopredu na semaforoch a mnohé z nich vezú niekedy 3 až 4 pasažierov.

    Odporúčame vám osloviť hotelovú recepciu, kde vám budú určite vedieť ochotne pomôcť s objednaním odvozu. Stretávate sa tu s minimom dopravných značiek, jazdí sa po ľavej strane (naopak ako u nás) a premávka je vyťažená najviac medzi 9.00 až 22.00 h.

    Môj tip

    Na šoférovanie na Bali potrebujete oficiálne medzinárodný vodičský preukaz, ktorého cena sa môže vyšplhať až na 50 dolárov a treba ho vybaviť ešte predtým, ako navštívite krajinu. Ak vás čaká dlhší pobyt na Bali, choďte na policajnú stanicu a požiadajte o vodičský preukaz, za menší poplatok sa k nemu pravdepodobne dopracujete.

    Domáci veria, že počas jazdy na prenajatom aute alebo skútri by ste mali mať pri sebe svoj vodičský preukaz a na ňom gumičkou upevnených 100 000 až 200 000 IDR. Odpoveď prečo už asi poznáte sami. V každom prípade, zodpovednosť má byť na prvom mieste a nepotrebujete negatívne zážitky, prišli ste zbierať tie pozitívne.

    “Na Bali ma obiehali z každej strany. Človek sa do toho vie dostať, avšak trvá to 2 až 3 dni, kým pochopí princíp fungujúco nefungujúcich pravidiel.”

    Náboženstvo na ostrove

    Náboženstvo na Bali #

    Až 86 % celkového obyvateľstva Indonézie tvoria moslimovia. No 80 až 90 % obyvateľov Bali sú však hinduisti. Čo napovedá tiež o tom, že ostrov ako taký je multikulturalizmom zaplnený. Stretnete tu moslimov, budhistov, hinduistov, ale tiež kresťanov a konfucianistov.

    Počas celej dovolenky vás budú sprevádzať prekrásne kamenné chrámy, vône z horiacich vonných tyčiniek, dary pre démonov na chodníkoch na každom kroku, pri troche šťastia natrafíte na nejednu z ich slávností a mnoho ďalšieho. Bali je ostrov Bohov a stretnete sa tu s jedinečnou formou hinduizmu, a to s balijským hinduizmom, ktorý je na rozdiel od ostatných ovplyvnený animizmom, budhizmom a mnohými ďalšími tradíciami z miestnej kultúry.

    4 fotografie

    Zážitky z Bali

    Na Bali sa nachádza viac ako 10 000 chrámov, od najmenších, po tie najväčšie. Každá balijská rodina by mala mať vlastný chrám – miesto, kde sa budú modliť a vzdávať spoločne obetu. Mnohé rodiny žijú v spoločných priestoroch a zdieľajú jeden chrám, nielen počas modlenia a obety, ale aj počas ich ceremónií, ktoré sprevádzajú tanec a hudba.

    Môj tip

    Do chrámov nevstupujte odhalení. Odporúča sa tričko bez výstrihu, s krátkym rukávom a na niektorých miestach vás do chrámov nepustia s krátkymi nohavicami, ktoré nesiahajú pod kolená. Šaty môžu byť problémom, treba sa dopredu informovať alebo používať to, čo všetci ovládame - Google.

    Čo zažiť a aká je fauna a flóra

    Zážitky, fauna a flóra #

    Teraz sa dostávam k osobnému pohľadu sprievodcu. Bali… je magické… Och, občas mám taký pocit, že by som sa chcel teleportovať naspäť a stráviť tam zopár rokov. Človek nemá dosť, pokým má správny režim, dobrú stravu a chuť spoznávať a zároveň to balansovať s pohybom a oddychom.

    Je to ako odlišná realita, počas ktorej máte ružové okuliare. Áno, niekde vzadu v hlave máte, že čoskoro odchádzate z tohto raja naspäť do vášho režimu, zabudnite na to! Nikto vám nebráni sa tam s nami vracať opakovane, tak ako to robíme my v BUBO, a to práve preto, že máme na to dôvody.

    Bali je ostrov bohatý najmä na flóru avšak stretnete sa tu aj s faunou. Pri flóre budú vaše očakávania určite naplnené, pretože tu nájdete 2 aktívne vulkány, o ktorých čo to rozpísal aj náš kolega Martin Šimko v texte sopka Batur - tip na Bali. Tiež desiatky dostupných vodopádov, ktoré dýchajú energiou, množstvá ryžových polí za sprievodu paliem, banánovníkov, kokosov a mnohých ďalších.

    7 fotografií

    Bubo zážitky z fantastickej prírody na Bali.

    Chýbať vám nebudú ani scenérie z útesov, výhľady na západ či východ slnka lámajúci sa s tropickou búrkou v diaľke nad oceánom a, samozrejme, kúpanie sa v slanom Indickom oceáne a krásne pláže. Keď uvidíte množstvo príležitostí, ktoré ostrov ponúka, začnete uvažovať nad tým, čo by ste mohli ešte robiť.

    Chcete skákať z útesu? Potápať sa, šnorchlovať a objavovať podmorský svet? Jazdiť na štvorkolkách? Zažiť nočný výstup na aktívny vulkán? Raftovať? Surfovať? Alebo zájsť na dobrú párty, či na neďaleký ostrov? Ste na správnom mieste, zážitky čakajú na to, kým ich ulovíte.

    Fauna zahŕňa viac ako 100 000 druhov podvodných živočíchov, 50 druhov hadov, viac ako 300 druhov vtákov, opice, cibetky, varany, korytnačky a neoddeliteľnou súčasťou sú aj kravy a byvoly. V uliciach nájdete aj množstvo psov, ktorí často nemajú majiteľa.

    So psami sa príliš nehrajte, pretože mnohí z nich aj napriek tomu, že sú krásni, majú blchy, a teda opäť pripomíname, nechceme zbierať negatívne zážitky.

    Tunajšia fauna.

    Tunajšia fauna.

    Môj tip

    Pri všetkých zážitkoch, bez ohľadu na to, či sa týkajú fauny alebo flóry, sa v rámci bezpečnosti informujte u lokálnych sprievodcov. Mnohí z nich poznajú v oblasti, ktorú majú na zodpovednosť, každý kameň, a to už niekoľko rokov.

    Ovocie, streetfood a tradičné jedlo

    Kuchyňa ostrova Bali #

    Iný kraj, iný mrav - to sa nezaprie v celej Ázii. Kuchyňu si užijete a každý si príde na svoje. Od niekoľkých druhov polievok cez pestré hlavné jedlá na vás čaká mnoho famóznych vôní a chutí. Vyskúšate pomaly pečenú kačku Bebek Betutu?

    Tradičný Tipat Cantok, ktorý si neskôr viete pripraviť aj doma či grilované Satay z rôzneho mäsa alebo fantastické lokálne ryby? Ak by ste si nevedeli vybrať, čo sa s veľkou pravdepodobnosťou stane, vyskúšajte minimálne tradičné nudlové polievky, ktoré pripravujú na niekoľko spôsobov s vami voliteľným mäsom a zeleninou.

    Mojím chuťovým kanálikom zachutila ryža, ktorú som jedol niekedy na raňajky, obed aj večeru a dnes si nedokážem predstaviť, že by som ju nemal aspoň raz týždenne. Predsalen, domáci veria, že sa v nej ukrýva obrovské množstvo energie.

    Na Bali treba byť opatrný, netreba tamojšiu kuchyňu podceňovať a ani “neprepínať” sily. Začnite pomaly.

    Aj napriek tomu, že je balijská kuchyňa pestrá a zahŕňa varené či nevarené, chutné a pre niektorých nechutné, a tiež mnoho ovocia, treba dbať na to, kam pôjdete jesť a čo to bude. Pravdou je, že niektorí aj bez toho, aby vedeli o rizikách, na odídu Bali a vrátia sa odtiaľ bez akýchkoľvek problémov. To však nemusí platiť pre každého. V čom by mohol byť teda problém?

    V mnohých kuchyniach a tiež na streetfoodoch je bežné umývať suroviny na jedlo vo vode, ktorá im tečie z kohútiku, čo môže byť v poriadku, ak prejde varom. V niektorých sa neumýva vôbec. Pri mnohých jedlách, na ktoré sa používajú neprevarené suroviny, by to mohol byť problém.

    Na Bali z kohútiku netečie čistá voda, preto si budete kupovať balenú. Tá nie je vôbec drahá. Treba si zvyknúť na to, že na to budete musieť myslieť.

    Vyberiete si ochutnávku 30 až 50-centimetrového jackfruitu, dračie ovocie, kokos, hadie ovocie, pomelo alebo nie príliš atraktívne zapáchajúci durian? Bez ohľadu na typ ovocia, nevynechajte ho v každodennej strave, pomôže vám doplniť vitamíny, minerály, antioxidanty a mnoho ďalšieho, čo vám bude počas celej dovolenky dobíjať baterky.

    Ovocie nájdete na každom rohu, pri každej ceste a každý deň kamkoľvek pôjdete jesť alebo oddychovať, bude tvoriť časť vášho okolia množstvo predajcov, s ktorými sa dá tiež príjemne vyjednávať. Ak je reč o strave a vode, nemali by ste vynechať ani ochutnávku cibetkovej kávy, o ktorej sa môžete dočítať viac v článku Kataríny Líškovej - cibetková káva Kopi Luwak

    Môj tip

    Zo skúseností vieme, že aj pri maličkosti, ako je umývanie zubov, mali mnohí naši cestujúci problémy. Po umytí zubov si vypláchnite ústa čistou vodou. Budete mať lepšiu chuť v ústach a istotu, že budete v poriadku. Ak by ste však mali nejaké zažívacie problémy - bez ohľadu na to či z jedla alebo vody - odporúčame tiež z vlastnej skúsenosti vyhľadať v lekárni ich vlastné čierne uhlie s názvom Norit.

    Kedy by ste mali navštíviť Bali

    Najlepší čas na návštevu Bali #

    Vždy. Tak znie moja odpoveď. Zažiť Bali v úžasných teplotách je super. Úplne odlišnú atmosféru a odlišný zážitok však ponúka aj nepriaznivé počasie. Na ostrove sa strieda suché a vlhké obdobie. Obe z nich sú však sprevádzané teplotami, na ktoré si naše telo musí zo začiatku trochu zvyknúť.

    Preto nemusíte mať obavy, ak sa budete príliš potiť. Pre nás Európanov je to v poriadku. Naše telo jednoducho nie je zvyknuté na také vlhko alebo sucho spojené s vyššou teplotou. Pripravili sme pre vás aj menší prehľad o teplotách počas jednotlivých mesiacov na Bali.

    Obdobie dažďov a vlhka (November až Marec)

    Denné teploty medzi Novembrom a Marcom dosahujú v priemere 25 až 27 °C. Z vlhka sa môžete cítiť lepkavo. Obloha môže byť miestami zatiahnutá a sivá, čo nie je problém, pretože práve vplyvom Indického oceánu okolo ostrova sa môže aj tá najhoršia predpoveď počasia zmýliť a nakoniec budete mať vďaka oceánskemu vánku (vetru) veľmi príjemné podmienky.

    Navyše, domáci sú na všetko zvyknutí a ak by vás aj chytila búrka či prehánka, ihneď vytiahnu pršiplášte, v ktorých môžete pokračovať ďalej. Obvykle trvajú prehánky počas tohto obdobia 2-4 hodiny, a to práve v druhej polovici dňa. Ak ste teda ranné vtáča, definitívne doskáčete ďalej. Vlny môžu byť počas tohto obdobia trochu väčšie a silnejšie, vnútrozemie dostane úplne iný nádych a ešte len v tomto momente vás začne fascinovať doprava.

    Môj tip

    Ak ste dobrodruh, určite zvoľte dovolenku na Bali v týchto mesiacoch. S davmi turistov sa stretnete veľmi zriedkavo a ušetríte si aj mnoho času a energie na jednotlivých zastávkach, ktoré spravíte.

    Obdobie sucha (Apríl až Október)

    Turistami najobľúbenejšie obdobie. Preto nebuďte pripravení, že na niektorých miestach, kam sa vyberiete, sa môžete stretnúť s veľkým davom. Ale nebojte sa ničoho, ráno si zabalíte do batohu o trochu viac trpezlivosti a užijete si to. Hovorí sa, že v tomto období je obloha najmodrejšia, akú ste kedy videli. Vlhkosť klesá, teplota stúpa a priemerné denné teploty sa môžu pohybovať medzi 27 až 31 °C. 

    Nebojte sa teplôt, vlhka ani sucha. Teploty v noci vedia v oboch obdobiach klesnúť pokojne až o 10 °C. V oboch obdobiach môžete využívať takmer všetky aktivity, ktoré ostrov ponúka

    Ceny, drogy, sexturizmus a suveníry

    To, čo zaujíma každého #

    Ceny

    Sú prijateľné a v niektorých prípadoch podstatne nižšie. Na konci dňa sa vám bude určite dýchať ľahšie ako počas bežnej dovolenky v Chorvátsku. Nájdete tu všetko a ešte viac. Ak dáte prednosť párty životu, tak to bude porovnateľné a v mnohých prípadoch raz tak drahé ako na Slovensku.

    Bali Eurá IDR
    Reštaurácie, kaviarne, bary
    Streetfood (porcia) 0,9 € cca 15 000 IDR
    Lacná reštaurácia (porcia) 1,5 € cca 25 000 IDR
    Drahšia reštaurácia (porcia) 5 - 10 € a vyššie cca 150 000 IDR
    Fastfood (menu) 3 - 5 € cca 60 000 IDR
    Káva 0,5  - 1,5 € cca 25 000 IDR
    Pivo (0,3l - 0,5l) 2,5 - 3,5 € cca 50 000 IDR
    Obchod
    Ovocie a zelenina (1kg) 1 - 2 € cca 15 000 - 30 000 IDR
    Ryža (1kg) 1 € cca 16 000 IDR
    Mlieko (1l) 1,5 € cca 20 000 IDR
    Voda (1l) 0,6 € cca 10 000 IDR
    Pivo (0,5l) 2 € cca 32 000 IDR
    Cigarety (20ks) 1,2 € - 2,5 € cca 30 000 IDR
    Doprava
    Lokálna MHD (jedna cesta) 0,2 € cca 3000 IDR
    Taxi (km) 0,7 € cca 12 000 IDR
    Požičanie skútra (deň) 6 € cca 100 000 IDR
    Požičanie auta (deň) 15 € cca 250 000 IDR
    Benzín (1l) 0,8 € cca 13 000 IDR

    Suveníry

    Počas dovolenky a užívaní si voľného času na Bali vás bude sprevádzať mnoho obchodov s oblečením, doplnkami a suvenírmi od tých najlacnejších a najmenších po tie najdrahšie a najväčšie.

    Nájdete medzi nimi klasické magnetky ale aj masky a tiež iné suveníry z Bali, tak sa neváhajte inšpirovať. Nebojte sa, nájdete tam všetko.

    Tip na luxusný hotel:

    Chcete si užiť Bali vo veľkolepom a luxusnom štýle? Svoje služby vám ponúka Ritz Carlton. Luxus a elegantný servis - patrí jednoznačne medzi najlepšie hotely na Bali. Na krásnej jemnej pieskovej pláži na vás čaká kráľovský servis. Priestranný areál s bazénom, športoviskami, knižnicou a obchodmi. Každý deň si užijete panoramatický výhľad na Indický oceán. Izby sú vybavené najmodernejšou technikou, súkromnou terasou, luxusnou kúpeľňou so značkovou kozmetikou. Skúste izbu typu Sawangan Junior Suite - s rozlohou sto metrov štvorcových uspokojí aj náročných.
    Reštaurácie ponúkajú jedlá japonskej, talianskej a medzinárodnej kuchyne.

    Drogy a sexturizmus

    Na záver nám ostáva zmieniť to najdôležitejšie, čo súvisí s cenami. Avšak v mnohých prípadoch cenou života alebo času stráveného vo väzení. Na dovolenke neriskujte, prišli ste si užívať a brať fantastické zážitky, ktoré si budete pamätať. Za drogy vás čaká mastný trest vo forme odňatia slobody.

    Ba dokonca, ak by sa z vás stal pašerák, tak aj niečoho horšieho. O tom, kto na Bali ostáva navždy a o tom, kto naň priniesol sneh, napísal fantastický blog kolega, ktorý žil na Bali niekoľko rokov – Laci Vontszemu, Je to zaujímavé čítanie, ktoré vám zaručene napovie, či na ostrove niečo vyskúšate alebo nie - prečítajte si text Drogy na Bali.

    Sexturizmus je v Ázii populárny a mnoho nadpriemerne zarábajúcich ľudí sem prichádza práve kvôli tomu, že chcú zažiť niečo, čo ešte nikdy predtým nevyskúšali. Áno, je tiež mnoho iných destinácií, medzi tie “Las Vegas” patrí aj Bali. Len teda pripomíname, že každoročne na Bali klesá počet osôb nakazených HIV a AIDS, ale len o stovku. Pri tých tisíckach to ale nie je veľa.

    Aj ten najmilší človek vám pred podnikom môže ponúknuť omamnú látku a nakoniec z neho môže byť ten, ktorý na vás zavolá policajtov, ak náhodou už policajtom nie je. Mnohí mladí lokálni díleri týmto spôsobom vábia turistov, ktorých neskôr predostrú ruke zákona.

    No a, samozrejme, aby sme nezabudli... Ak budete niekde počuť “masá”, tak choďte a užite si balijské masáže. Dbajte však na čistotu salónu.

    Omnoho viac na vás čaká, ak sa rozhodnete a pridáte sa k nám. Bali je miestom prekvapení a na mnohých miestach pochopíte, že chcete navštíviť oveľa viac z Indonézie, ako len 1 ostrov. Bali má viac ako 17 000 ostrovov a celá Indonézia je plná zážitkov. Tak čo? Kedy odlietame?

    Adam Trepáň

    Adam Trepáň

    Adam Trepáň

    Vyštudoval marketingovú komunikáciu a vody marketingu mu otvorili oči. Vždy chcel viac ako priemer a to je na Slovensku stále unikátne, snaha byť najlepší. V BUBO sa však s touto filozofiou dostal na jednu vlnu. Verí, že ulovené zážitky majú byť zapamätateľné, aby o nich mohol rozprávať nielen po návrte z každej cesty, ale aj svojim deťom. Každá cesta by nemala byť iba o návšteve krajiny a rýchlom odfotografovaní TOP pamiatok a oddychu v rezorte, ale mala by dodať hlbšie poznanie cudzieho sveta ale i seba samého. Precestoval Európu, usadil sa v Amerike a zamiloval si aj Áziu. Na surf, kayak, paddlebord, cliff jumping, potápanie, rafting, bicykel, skejtboard, či snowboard a akýkoľvek iný zážitok, nech sú to pokojne aj veľryby, či slony ho netreba prehovárať. Cestovanie s Adamom si budete užívať tak, ako on.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

    USA západ aktívne

    Zo zájazdu:

    Adam Trepáň

    Posledná úprava článku | Prečítané: 2363

    Mohlo by Vás zaujímať

    Fernão de Magalhães Prémiový blog

    Prémiový blog Fernão de Magalhães

    Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

    Ľuboš Fellner 27 min. čítania
    Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

    Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

    Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

    Martin Karniš 48 min. čítania
    Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

    Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

    Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

    Adam Trepáň 12 min. čítania
    Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

    Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

    Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

    Ladislav Vontszemü 6 min. čítania
    Budhizmus do vrecka pre neveriacich Blog

    Blog Budhizmus do vrecka pre neveriacich

    Náboženstvo? Životná filozofia? Kto je stvoriteľom tejto viery, ktorá sa vzoprela obetníckemu ritualizmu vtedajšej varny brahmanov v Indii pred 2…

    Ladislav Vontszemü 9 min. čítania
    Bali - tipy a všetko, čo treba vedieť Blog

    Blog Bali - tipy a všetko, čo treba vedieť

    Bali je turistickou destináciou. Nesmierne populárnou. Na niektorých miestach sa budete stretávať s extrémnym množstvom turistov, inde zase so…

    Adam Trepáň 14 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia  

    Indonézia


    náročnosť

    14 dní

    Trvanie

    3445 4922€
    K

    Ázia  

    Indonézia


    náročnosť

    14 dní

    Trvanie

    3216 4594€
    K

    Ázia  

    Bali (IND), Japonsko, Indonézia


    náročnosť

    19 dní

    Trvanie

    6809 8010€
    K

    Ázia  

    Bali (IND), Indonézia


    náročnosť

    14 dní

    Trvanie

    2953 4543€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.