Všetko, čo treba zažiť v Belize

Všetko, čo treba zažiť v Belize

Keď sa povie Stredná Amerika, každému napadne Mexiko, Cancún, pyramídy a jeho široké pláže. Trochu viac scestovaným napadne Guatemala, Indiáni a Tikal. Ale čo ostatné krajiny tejto oblasti, ktorá spája Severnú a Južnú Ameriku? Napadlo by Vám navštíviť Belize?

Belize je najmladšou krajinou celého regiónu a je to destinácia, do ktorej by vás najprv nenapadlo zavítať. Nenájdete tu ani McDonald, Starbucks, Burger King, Subway, KFC či obrovské obchodné reťazce, Walmart a podobne. Ak sa aj nejaké objavili, čoskoro sa vytratili. Prípadne sa otvorili falošné neoficiálne predajne (napr. Starbucks na Caye Caulker). Tu nemá nikto dôvod ísť do mesta a vyberať si nejaký produkt z ponuky 40 rôznych druhov.

Nepotrebujú ich. Belize nemá ani veľa historických pamiatok, no to, čo my z BUBO máme na Belize radi, je práve jeho neturistická stránka. Je pre nás zaujímavé tým, že sem chodí veľmi málo turistov, aj v tomto storočí sa sem takmer nikto nehrnie, a tým je táto krajina naozaj unikátna. Kto má rád bizár krajiny, Belize je pre neho. Stačí sa pozrieť na list najvyšších budov každej krajiny na svete a zistíme, že Belize tam ma pyramídu.


V Belize sa ešte stále dá zažiť pravá autenticita. Ostatní zostanú pri Tikale alebo sa opaľujú v Cancúne. Táto krajina Strednej Ameriky má svoj vlastný život, ľudí len tak niečo nerozhodí, žijú si svojím pokojným tempom. O nás, cudzincoch si myslia, že sa stresujeme, že chceme aby vždy všetko sedelo, hovoria: „Vy máte hodinky, my máme čas.“ 

3 fotografie

Vitajte v Belize. Nepoznaná, neturistická a nezvyčajná krajina Strednej Ameriky

Počasie

V Belize je tropické a horúce podnebie. Zvyčajne nás tu čakajú teploty okolo 29 stupňov. Sezóna dažďov prebieha od júna do decembra a sezóna sucha od februára do mája. Pre návštevu odporúčame jarné termíny. Ak by ste sa objavili na Belize na Veľký piatok, vedzte, že sa vtedy ľudia nezvyknú kúpať v mori. Podľa miestnych povier to prináša nešťastie. Ak matky vidia svoje deti vo vode, tak na ne zakričia „will turn fish“. A keď sme už pri vode, ak sa aj niekde dočítate alebo vám povedia, že voda z kohútika je technicky bezpečná na pitie, nerobte to. Kupujte si a pite výhradne balenú vodu. 

Belize rozhodne stojí za to. Ak si ho zvolíte, vaša dovolenka bude celkom isto netradičná. Návštevu sa oplatí spojiť s návštevou mexického Yucatánu, kde si môžete oddýchnuť na známych plážach a navštíviť jeden zo 7 novodobých divov sveta Chichen Itzá. Prípadne si môžete naplánovať cestu z Cancúnu cez Belize do guatemalského Tikalu, odkiaľ sa z mesta Flores dá pohodlne preletieť do Guatemala City a odtiaľ nastúpiť na medzinárodný let domov. Medzinárodné letisko v Belize je v Belize City. 

4 fotografie

Mozaika Belize

Miestny jazyk: v Belize sa dohovoríte po anglicky, je to jediná krajina Centrálnej Ameriky, kde je hlavný jazyk angličtina. Súvisí to s jeho históriou. Kedysi to bol Britský Honduras. Nezávislosť bola vyhlásená 21. 9. 1981. Štátne zriadenie je parlamentná demokracia i konštitučná monarchia, prezentovaná britskou kráľovnou. Približne polovica obyvateľstva rozpráva aj španielsky. Miestni obyvatelia hovoria aj ďalšími jazykmi: garifuna, maysky a kreolsky. Belize patrí medzi najmenej obývané štáty sveta a z tohto dôvodu, po jazykovej stránke, Belize absolútne vyniká. 

Najväčšie mesto nie je hlavným mestom #

Belize City nie je hlavným mestom Belize, no žije tu najviac ľudí. Má okolo 70 000 obyvateľov, kde v porovnaní so slovenskými mestami môžeme hovoriť o malej Nitre. Pritom má rozlohu približne polovicu Slovenskej republiky a žije tam menej obyvateľov ako v Bratislave. Belize je nesmierne zaujímavá krajina aj vďaka diverzite obyvateľstva, ktoré tu žije a ktoré tu môžeme stretnúť, ak budeme mať šťastie, nakoľko tu žije 14 obyvateľov na km2 (pre porovnanie Slovensko má 111 obyvateľov na km2).

Môžeme tu stretnúť menomitov – minoritná komunita belochov, ktorých pôvod siaha do 16. storočia do Holandska, odkiaľ odišli a jedna vetva sa usadila v Belize. Sú známi tým, že odmietajú výdobytky našej doby, niektorí dokonca aj elektrinu, no majú autá a venujú sa poľnohospodárstvu. Menonitov je veľa aj v Mexiku či Hondurase, no vzhľadom na hustotu obyvateľstva Belize, práve v tejto krajine bez pochýb vynikajú.

Pri prvej návšteve Belize City môžete zažiť kultúrny šok. Z malého karibského letiska sa dostanete taxíkom za približne 50 BZD (25 USD) do centra mesta, ktoré sa sústreďuje v okolí prístavu. Platí sa belízskym dolárom a v kurze sa dá orientovať veľmi ľahko. BZD k USD je pomer 2:1. Prechádzate po nespevnených a prašných cestách, pozorujete život miestnych a každým okamihom Vás Belize City udivuje. Starci posedávajú na chodníkoch a fajčia svoje cigary, deti so školskými taškami utekajú domov alebo sa idú niekde hrať, predavači predávajú čerstvé ovocie či kokosy, ľudia pod ošarpanými slnečníkmi obedujú morské dobroty či ryžu s fazuľou a popíjajú miestne pivo Belikin, robotníci sú takmer na každom rohu..tam stavajú dom, tam opravujú fasádu, inde cestu. Atmosféra je prevoňaná Karibikom, prach z cesty sa dvíha do vzduchu, ulice sú zaliate horúcim slnkom, hrá hudba, všade počuť karibské rytmy. Všetko je úplne iné, ako by ste čakali.
Ak ste nikdy nenavštívili bizarnú krajinu, Belize budete bez dychu pozorovať. Toto je najväčšie mesto krajiny? Pravdepodobne áno. Srdce mesta sa točí okolo malého prístavu preplneného ľuďmi a každý sa Vám pokúša niečo predať, ponúknuť nejakú službu či odvoz. V Belize City by sme ťažko hľadali fantastické pamiatky, na prehliadku bude naozaj stačiť iba jedno doobedie. 

8 fotografií

Belize City nemá veľa turistických pamiatok. Belize je pre toho, kto má rád bizár krajiny..

Tak čo odporúčame vidieť v Belize City? #

Kostol sv. Jána Krstiteľa – prvý kostol anglickej diecézy v Britskom Hondurase (starý názov Belize), ktorý postavili v rokoch 1812-1820 z tehál, v roku 1891 premenovaný na katedrálu. V interiéri použili mahagónové drevo. Kostol ustál aj obrovské hurikány a ostal akýmsi symbolom a spomienkou na britské časy. Ku kostolu nadväzuje cintorín Yarborough Cemetery, najstarší cintorín v Britskom Hondurase, ktorý je hneď veľa hlavného ťahu a to bez akejkoľvek bariéry v podobe plotu, hroby sú dokonca aj na ostrovčeku v ceste a používal sa až do roku 1896. Rozostavané ploty sú staré ani nie 10 rokov. Medzi cintorínom a kostolom sa nachádza ešte Dom guvernéra, no po tom, čo v roku 1961 hurikán Hattie výrazne poškodil mesto a všetky dôležité inštitúcie sa presunuli do nového hlavného mesta Belmopan, tak na tomto mieste je už len malé múzeum dobového nábytku.
Za krátku obhliadku stojí ešte budova mestského súdu, ktorá sa nachádza pri Swing Bridge v centre mesta blízko prístavu a farebný monument BELIZE, pri ktorom si každý návštevník spraví určite aspoň jednu fotku. Odporúčame navštíviť ZOO, ktoré sa nachádza na ceste do Belmopanu, kde si môžete pozrieť zaujímave druhy živočíchov ako vrešťan čierny (patrí medzi top 10 najhlučnejších živočíchov na svete, ktorého by ste v džungli počuli aj na 3 míle). Potom sú to tapíry - národné zviera a jaguáre, ktoré ešte voľné žijú v rezervácii
Cockscomb Basin. 

Hlavné mesto krajiny je Belmopan. Belmopan nebol vždy hlavným mestom. Najprv bolo hlavné mesto Belize City, ale keď udrel na Belize hurikán Hattie v roku 1961, Belize City bolo zničené a hlavné inštitúcie boli presunuté (1970) do nového hlavného mesta Belmopan. Názov mesta sa skladačka slov „Belize“ a „Mopán“. Mopán je rieka, ktorá pramení v Guatemale a pokračuje do Belize, kde sa aj mení jej názov na Belize a pokračuje divokým korytom cez krajinu a vlieva sa pri Belize City do Karibského mora. 

7 fotografií

Belize ZOO

Čo sa týka peňazí a cestovných dokladov, v Belize sa platí belizskym dolárom a peniaze sa dajú vymeniť na letisku, prípadne vybrať z bankomatu (Visa Electron nebude fungovať). Na týchto dolároch sa stále nachádza vyobrazenie britskej panovníčky. Pre vstup do krajiny je potrebný pas, občania SR a ČR nepotrebujú vízum. Ak prilietate z Európy do Belize City, možno budete prestupovať v Kanade alebo USA, kde je potrebná elektronická autorizácia na vstup do krajiny ETA (v prípade Kanady) resp. ESTA (v prípade USA). Medzi turistami v Belize prevládajú turisti hlavne z USA (okolo 70%). 

6 fotografií

Pri návšteve Belize ulovíte netradičné fotografie

Kde sa chutne najesť v Belize City #

V Belize City nájdete reštaurácie kreólske, mexické, čínske, indické a rôzne iné, kde máte pocit, že jedlo, ktoré ponúkajú aj poznáte z iných ciest po svete, no zaručene tu budú chutiť úplne inak. Belize nepatrí medzi turisticky navštevované krajiny a špičkové luxusné reštaurácie tu najskôr nenájdete, no oplatí sa práve tu a teraz vyskúšať pre zmenu niečo iné, karibsko - kreolsko - exoticky jednoduché, čerstvé a veľmi chutné. Takmer každá reštaurácia bude ponúkať čerstvé morské plody a ryby, smažené banány a typické prísady ako ryža a fazuľa. Najobľúbenejšie jedlo býva zvyčajne aj to najjednoduchšie, a tak neváhajte ochutnať typický pokrm kura na ryži s fazuľou (ang. chichen with rice and beans). 

Celebrity Restaurant - reštaurácia Celebrity bola otvorená v roku 2005 dvoma priateľmi, ktorý pracovali 15 rokov v 5 hviezdičkových hoteloch. Od tej doby sa ich vlastná reštaurácia teší veľkému záujmu u domácich ako aj u zblúdilých turistov. Nachádza sa pri pobreží na rohu ulíc Goal a Marine Parade, resp. pri Múzeum Belize. Dnes tu pracujú traja kuchári z 3 rôznych štátov, čo na Vašom tanieri zaručuje vynikajúci mix chutí a vôni. V ponuke je takisto vegetariánske, vegánske, gluten free či detské jedlo. Pripravujú aj ľahšie jedlá aj bohatšie hlavné chody. Vhodné na raňajky aj večere. Reštaurácia sa delí na dve časti, bar s fajčiarskou časťou a časť pre rodiny či páry. Vyskúšajte napr. Belizean Stew Chicken, kuracie, servírované tradične v kombinácií rice and beans na banáne so šalátom coleslaw, syrový Cheesy Caribbean Steak grilovaný na ohni a posypaný syrovo-zeleninovým kombo, kokosový homár na kari alebo rybí kebab. Prípadne na výber sú aj rôzne iné ryby samozrejme a aj cestoviny s morskými plodmi. Do toho všade prítomné domáce pivo Belikin. Reštaurácia je útulná, nevyžaduje sa formálne oblečenie. Atmosféra je uvoľnená a priateľská. 

Restaurant Marva´s - cenovo dostupná kreolská kuchyňa kam chodia jesť hlavne miestni ľudia. Ak máte viac dobrodružného ducha a chcete vyskúšať jednoduchosť, tak Marva´s je jedna z možnosti. Domáce výborné jedlo, kde základ tvorí hlavne ryža a fazuľa. Atmosféra ako doma u starej mamy niekde v Karibiku. Miesto nie je nové, no miestni ho majú tak radi, chodievajú sem oslavovať narodeniny so svojimi rodinami a priateľmi, je to autentická sonda do ich života. Ak sa Vám bude páčiť, tak sa možno pomaly, ale isto stávate jedným z domácich. Toto miesto vôbec nie je ľahké nájsť, od prístavu, kde sú Water taxi sa treba vybrať doľava, prekročiť malý most Swing bridge a zamieriť priamo do ulice Water, ktorá sa pred vami ocitne. Táto malá reštaurácia je pár metrov po ľavej strane. Jednoduché, lokálne, chutné a zvláštne karibské - aj také je exotické Belize

Belamari at Seashore je takisto kreolská reštaurácia, o čosi luxusnejšia a v príjemnejšom prostredí. Stolovanie aj servírovanie je na úrovni, výhľady na Karibik prvotriedne. Vhodné napr. na večeru pri západe slnka. Šaláty, morské plody, ceviche, tradičné rice/beans chicken ako všade, cestoviny či ryby - rozhodne si pochutnáte. 

Kam vyraziť z Belize City? #

BUBO odporúča krátke výlety na ostrovy Caye Caulker a Ambergris Caye, kam sa dostanete jednak malým lietadlom miestnych spoločností Maya Island Air a Tropic Air z letiska v Belize City ale aj loďkou, water taxi, z prístavu Belize City. Ak máte radi históriu a pyramídy, Belize má okolo 900 mayských pamiatok, BUBO odporúča navštíviť a pozrieť si minimálne archeologické nálezisko Altun Ha a Xunantunich. 

Altun Ha – zachovalá mayská pamiatka sa nachádza severne od Belize City, približne 50 km. Prvé dôkazy o jej existencii siahajú do roku 100 pred n.l. Môžete si tu spraviť krátku zastávku, ak prichádzate do Belize City po zemi z Mexika. Zadívajte sa na logo miestného piva Belikin a nájdete na ňom vyobrazenú práve túto pyramídu. Vraví sa, že tu v minulosti žilo okolo 10 000 ľudí, ktorý obchodovali pozdĺž pobrežia so svojím tovarom. Nájdete tu pozostatky pyramíd, palácov a chrámov. 

Xunantunich - krásna mayská pamiatka sa nachádza v tesnej blízkosti hranice s Guatemalou odkiaľ to budete mať už len na skok do mesta Flores a Tikalu. Xunantunich sa nachádza na ceste z Belize do Guatemaly, takže ak budete tadiaľto prechádzať, určite si spravte zastávku pri rieke Mopán. Za niekoľkými suvenírovými stánkami sa nachádza malá kompa. Prejdete na druhú stranu rieky a peši sa vyberiete, cca 1 km ku krásne zachovanej pyramíde. Vybehnete na Kamennú dámu a zadívate sa do zelenej Guatemaly. Tie výhľady sú neuveriteľne. Terén je pomerne hornatý, no nejde o žiadny náročný výstup, len odporúčame mať pevnú obuv. V areáli je 6 "námestí", ktoré sú obklopené mohutnými pevnosťami a palácmi. Aj tu je jedna stavba dominantná, El Castillo. Toto mesto žilo asi o jedno cele storočie dlhšie než iné mayské mestá regiónu. 

12 fotografií

V okolí Belize city odporúčame ísť sa pozrieť na pyramídy, na ostrovy Ambergris Caye a Cayo Cualquier

Caye Caulker – farebný a exotický ostrov dlhý len niečo okolo 8 km s jedným mestečkom Caulker Village, kde žije okolo 2000 obyvateľov. Nachádza sa približne 30 km od prístavu v Belize City. Je veľmi obľúbený medzi medzi mladými ľuďmi, nakoľko dýcha pohodovou karibskou atmosférou. Niekto ho navštívi len v rámci jednodňového výletu z Belize City, každopádne nachádza sa tu vyše 40 hotelov a niekoľko príjemných malých reštaurácii a barov.
Po ostrove sa premáva buď v prenajatých golfových autách alebo na bicykloch. Príchody a odchody lodí sú dostupné online alebo ich nájdete vypísané v prístave. Práve z tohto ostrova sa najviac realizuje výprava na ponor k Blue hole, čo je široká okolo 300 metrov a hlboká 125 metrov a láka nadšencov potápania či šnorchlovania. Blue hole sa pokladá za top 10 miest na svete na ponory

Ambergris Caye – s mestečkom San Pedro je Ambergris zrejme to najvyhľadávanejšie miesto v Belize. Cesta s water taxi trvá približne hodinu 30 minút (zastávka na Caye Caulker je približne v polovici cesty). Že je Ambergirs fantastické, vedela už aj Madonna, keď nahrala singel La Isla Bonita, ktorý určite poznáte.
Ak hľadáte aj nočný život, v energetickom a živom San Pedre ho s vysokou pravdepodobnosťou nájdete. Krásne karibské výhľady, šnorchlovanie a potápanie, pohodový lifestyle, chutný streetfood, presne také je San Pedro a celý 40 km dlhý ostrov - slnečné, voňavé a uvoľnené. Po ostrove sa dá pohybovať v prenajatom golfovom autíčku, na bicykloch či taxíkom. V meste je dostatok reštaurácií, obchodov, suvenírov a aj hotelov rozličných kategórii, kde sa do svojho budgetu zmestí určite každý. Ak si zvolíte San Pedro pre svoju dovolenku, určite zvoľte hotel, ktorý má bazén, kde pravdepodobne strávite dosť času. Na Ambergris nie sú pláže s priamym vstupom do mora, resp. jedna malá je pred obľúbeným rezortom Ramons a ďalšia sa nachádza na opačnej strane ostrova, Secret beach alebo pri Tranquility Bay Resort. Ak by ste chceli ísť na tieto ostrovy vyslovene kvôli pláži, tak Vás Belize úplne neohúri, tieto ostrovy sú populárne najmä vďaka potápaniu a šnorchlovaniu. Popri Belize prechádza druhá najväčšia korálová bariéra na svete. Približne 400 druhov rýb žije vo vodách Belize a vôbec, až takmer 40% jeho územia je vyhlásené za chránenú oblasť. 

7 fotografií

La Isla Bonita

A kde sú tie pláže? #

Idylickú pláž v okolí Belize City by ste tiež veľmi ťažko hľadali. Takže odporúčame zamieriť na juh do Hopkins Village alebo na polostrov Placencia. Tam sa dostanete buď prenajatým autom alebo bez problémov Vás tam dovezú aj mestské autobusy za veľmi rozumné ceny. Tieto autobusy sú mimochodom dovezené z USA a ide o vyradené školské autobusy (s minimom priestoru na nohy) a niektoré vymaľovali do najpestrejších farieb a pôsobia na návštevníkov veľmi exoticky. 

V Belize nenájdete veľa semaforov, no rýchlosť Vám budú regulovať strategicky umiestnené retardéry. Aj keď krajinu výrazne ovplyvnila Británia, značenie na cestách je anglické, jazdi sa však po pravej strane. Šoférovať v Belize nebude pre Vás väčší problém. Na cestách budete takmer úplne sami a najväčšie mestá sú stále malé a ľahké na orientáciu. Pohybovať sa budete po 4 hlavných trasách: Hummingbird Highway, Philip Goldson Highway, George Price Highway a Southern Highway.

Ak sa rozhodnete pre dobrodružnejšiu prepravu po krajine, a to autobusom, tak z Belize City sa do Hopkins či do Placencie dostanete na prestup cez hlavné mesto Belmopan a cesta zaberie približne pol dňa. V Belize City sa Bus Terminal nachádza na ulici W Collet Canal St / King St v pešej dostupnosti od prístavu. Časový harmonogram spojov nájdete aj na internete na webovej stránke www.belmopanonline.com, sú pomerne spoľahlivé a fungujú. V Belize funguje niekoľko autorizovaných prepravných spoločností a niektoré spoje sú rýchle typu Expres (ostatné sú „regular“ čiže stoja na viacerých zastávkach). Najpoužívanejšie pre Vás budú spoločnosti James Bus Line, ktorý premáva medzi Belize City – Belmopanom a juhom Punta Gorda. Ritchie’s Bus Service premáva medzi Belize City a Placenciou. Bebb bus line premáva medzi Dangrigou a Placenciou a zachádza aj do Hopkinsu. Každopádne odporúčame vyraziť na cestu z Belize City ráno, aby ste sa už poobede mohli kúpať na turistami neobjavených plážach. Šoféri a ich spoločníci conductors Vám radi odpovedia, kedy vystúpiť, koľko trvá cesta a pod. Ak nemáte radi takéto dobrodružné prepravy a trvali by ste skôr na komforte, dajú sa objednať služby u súkromných prepravných spoločnostiach so šoférom aj vyzdvihnutým na letisku, no treba rátať samozrejme s vyššou cenou. 

 

3 fotografie

Čarovné a farebné - také je Belize

Hopkins Village sa nachádza v okrese Stann Creek, na pobreží Karibského mora a má niečo okolo 1000 obyvateľov, ktorí sa prevažne živia rybárčením alebo pracujú v niektorým z hotelov pri pobreží, miestnych reštauráciách či organizujú pre turistov rôzne výlety po okolí alebo na mori. Hopkins sa považuje za centrum, kde sa koncentruje etnikum Garifuna, ktorí sú potomkovia Indiánov a Afričanov. Ich počet sa odhaduje na cca 200 000 a bývajú aj v Guatemale, Nikarague alebo aj v Hondurase. Ako sa sem dostali? Najznámejšia teória hovorí o otrokoch z oblasti Nigérie, ktorých prevážali do Západnej Indie a ich loď stroskotala na ostrove Svätého Vincenta. Tam si ich zobrali pod ochranu Indiáni Karibovia a Garifúnci sú potomkami z ich manželských zväzkov. Hovoria vlastným jazykom, ale vedia sa bežne dohovoriť po španielsky a konkrétne v Belize po anglicky. Pôsobia na nás uvoľnene a veľmi priateľsky. Dajú Vám pocítiť, že sa tešia z Vašej návštevy. Hopkins dokonca vyhral národný rebríček o najpriateľskejšiu dedinu v Belize. Hopkins je rozdelený do dvoch častí. Hotely a pláže sa nachádzajú južne od mesta, v pešej dostupnosti (cca 20 min), alebo si zapožičiate bicykel alebo Vám z recepcie objednajú taxík. Celá oblasť pôsobí uvoľnene, pokojne a Váš jediný problém bude vybrať si hojdaciu sieť k tomu drink a užívať si pokoj, more a slnko. Luxusné reštaurácie a bary by ste v Hopkins márne hľadali. Pripravte sa na neformálne podniky, uvoľnenú atmosféru a jednoduchý karibský život. Hladní ani smädní však určite neostanete. Takisto vynikajúco varia v hotelových reštauráciách, kde sa už odporúča slušnejšie, ale stále pohodlné oblečenie. 

Odporúčaný BUBO hotel: Parrot Cove Lodge priamo na piesočnatej pláži s bielymi húpacimi sieťami. Ďalšie lehátka aj uteráky samozrejme v cene. Možnosti vodných športov, možnosť zapožičať si kajaky, bicykle a pod. V okolí sú malé supermarkety (prípadne si zájdete až do centra dediny, kde je možné kúpiť pravdepodobne takmer všetko, čo by ste zabudli doma) a takisto aj práčovňa. Nevynechajte prechádzku po pláži či už na sever alebo na juh. Drevené mola a šíre Karibské more zaručujú fantastické fotografie. Vynikajúca reštaurácia je priamo na mieste. Šťavnaté steaky či morské plody na horúcich kameňoch upečú priamo pred Vami. K tomu lahodný svieži drink a dovolenke naozaj nič nechýba. Izby sú priestranné a štandardne zariadené. Súkromná kúpeľňa, uteráky, drobná hotelová kozmetika, kávovar, chladnička, klíma, ventilátor, trezor, wifi aj TV. Určite odporúčame izbu vyššej kategórie s ocean view a vlastným balkónom, kde v pokoji môžete relaxovať, popíjať dobrú kávičku a užívať si výhľad. Raňajky sa nepodávajú formou bufetu, čašníci Vás tu obslúžia podľa Vášho želania – vajíčka, omeleta, praženica, šťavnaté kúsky ovocia, mäsité aj bezmäsité pokrmy, čaje, voda a čerstvé džúsy, samozrejme aj výborná kávička. Hotel si píše 3 hviezdičky, no niektoré ubytovacie portále ho klasifikujú podľa spokojností klientov na 4 hviezdičky. 

Ak rozmýšľate kam na výlet z Hopkinsu, tak môžete zamieriť do neďalekej prírodnej rezervácie s názvom Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, ktorá je jedinou rezerváciou na svete, kde sa chránia jaguáre. 

8 fotografií

Bude Vaša ďalšia dovolenka v Hopkins Village?

Placencia Village sa nachádza na juhu Belize, na konci polostrova rovnakého názvu Placencia. Je to malá rybárska dedinka, z jednej strany obmývaná lagúnou a z druhej Karibským morom, kde pomaly preráža turizmus. Hovorí sa, že práve tu je tá najkrajšia pláž celého Belize. Ak to nie je pravda, tak určite bude jedna z tých naj. Krásna malebná dedina s jednou krásnou ulicou, kde predávajú najrôznejšie suveníry, vynikajúce jedlo a diela miestnych umelcov, sa Vám bude určite páčiť. Konkrétne každý rok vo februári sa tu koná veľký Art Festival a zídu sa tu takpovediac všetci umelci Belize a snažia sa predať svoje fantastické kreatívne výtvory. Zájdite si na ľadovú kávu či čokoládu do najlepšej kaviarničky doslova na „stračej nôžke“ s názvom Above Grounds Coffee House a potom si odskočte na neďalekú slnkom zaliatu piesočnatu pláž. Nenájdete tu veľké hotelové siete, skôr malé hotely, ale netreba sa ich báť, sú veľmi kvalitné. Oplatí sa tu stráviť nejaký čas a vychutnať si toto miesto, ktoré si ešte dnes udržuje svoje staré čaro.
Ubytovacích kapacít je dostatok, no pri výbere odporúčame dôkladne skontrolovať polohu hotela, nakoľko celý poloostrov má približne 30 km a niekoľko naozaj krásnych pláži a aj tie, ktoré sa nachádzajú v jeho severnej časti, označujú svoju polohou ako „Placencia“ a pritom sú od spomínanej „Placencia Village“ pomerne vzdialené. Medzi najobľúbenejšie hotely v Placencia Village patria Chabil Mar v štýle boutique resort, malý hotel Ocean Breeze, ktorý našiel balans medzi luxusom a duchom Belize a vysoko hodnotená lodge Caribbean Beach Cabanas len pre dospelých (od 18 rokov), ktorý vyhral aj v rebríčku o najlepší hotel Belize v roku 2017 a dva roky po sebe 2018 a 2019 vyhral v rebríčku Beach Front Hotel of the Year, ktorý realizuje magazín Travel & Hospitality. Do pozornosti dávame aj Turtle Inn, ktorý sa nachádza stále v pešej dostupnosti do Placencia Village, ubytovanie sa ponúka vo forme komfortných víl a privátnych chatiek a práve tento hotel vlastní Francis Ford Coppola, režisér filmu Krstný otec.
Placencia je krásne miesto, ktoré rozhodne stojí za to navštíviť. V preklade znamená Bod radosti resp. šťastia a žije v ňom len okolo 2000 domácich obyvateľov. Hlavná ulica v Placencia village je v podstate chodníček dlhý približne 1 km (ang. sidewalk), a preto je v Guinessovej knihe rekordov označený ako najužšia (160 cm) hlavná ulica sveta. Najviac ľudí tu chodí v mesiacoch apríl, máj a jún a medzi najčastejšie aktivity okrem teda kúpania sa v Karibskom mori, opaľovania sa a užívania si života patrí aj ponáranie a šnorchlovanie v jeho okolitých vodách (populárne je šnorchlovanie so žralokom veľrybím v oblasti Gladden Spit Silk Cayes). Party a nočný život v Placencii? Skôr nie, ak ju nerozpútate práve vy. 

 

5 fotografií

Najkrajšie pláže na polostrove Placencia

Čo si nezabudnúť zbaliť do batožiny:

  • redukciu na americké zástrčky. V Belize sú podobne ako v USA, napätie 110. WIFI, podľa možností, dostupné v hotelových rezortoch 
  • plavky, slnečné okuliare, opaľovací krém 
  • repelent 
  • hotovosť, ktorú si zmeníte po prílete na letisku (nespoliehať sa na bezproblémové výbery a platby kartou Visa Electron), VISA a MasterCard však funguje bez problémov 
  • dobrá nálada 
Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 939

Mohlo by Vás zaujímať

Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Všetko, čo treba zažiť v Belize Blog

Blog Všetko, čo treba zažiť v Belize

Keď sa povie Stredná Amerika, každému napadne Mexiko, Cancún, pyramídy a jeho široké pláže. Trochu viac scestovaným napadne Guatemala, Indiáni a…

Daniela Mihaldová 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.