Grónsko je nový Island. Prečo sa sem vybrať už tento rok?

Grónsko je nový Island. Prečo sa sem vybrať už tento rok?

Grónsko je najväčším ostrovom sveta a zároveň jedným z najmenej obývaných miest. Je bližšie ku Kanade ako k Európe a má zmiešanú históriu domorodých obyvateľov, Vikingov a silný dánsky vplyv. Množstvo ľadu a viac fjordov, ako by sa dalo prejsť za jeden rok, farebné mestečká, žiadne cesty a kultúra, ktorú nikde inde nenájdete. Ak máte radi exotické miesta, možno je najvyšší čas presunúť pozorný cestovateľský hľadáčik na novú a veľmi dôstojnú destináciu - dramatické a nespútané Grónsko.

Grónsko - nezabudnuteľná expedícia #

Island je naozaj neuveriteľný a aboslútne neopakovateľný ostrov. Cesty do Grónska aj na Island sú vždy veľkým dobrodužstvom. Grónsko má však podstatne menšiu infraštruktúru, takže akékoľvek výlety, ktoré podniknete, budú oveľa viac pripomínať vedeckú expedíciu až na koniec sveta. Island má prosperujúce hlavné mesto Reykjavík, svojich hipsterov a cesty. Grónsko má niekoľko ciest i miest a naozaj množstvo neprebádaných území.

Možno sa čudujete oficiálnym anglickým názvom krajín. Grónsko je Greenland, teda "zelená zem", kým Iceland je "zemou ľadu". Island je pritom zelenší ako Grónsko a, naopak, na najväčšom ostrove sveta je niekoľkonásobne viac ľadu. Má to však svoje odôvodnenie.

Pred 1 000 rokmi bol islandský Viking Erik Červený poslaný rozhodnutím najstaršieho parlamentu sveta v Þingvellire na Islande do vyhnanstva, a tak sa plavil ďalej na západ. Práve táto udalosť stála za objavením Grónska. Z vyhnanstva sa vrátil na Island a Grónsko opísal ako „Zelenú zem“, ktorú našiel v nádeji, že sa s ním ľudia vrátia.

Presvedčil asi 500 ľudí, aby tak urobili, neinformoval ich však o zimných podmienkach. Možno zasa až tak nezavádzal - pred dvoma až tromi miliónmi rokov bolo Grónsko pravdepodobne zelené, ale odvtedy je väčšinou pokryté ľadom. Ak teda hľadáte ľad a sneh, Grónsko jednoznačne zvíťazí nad Islandom.

Erik Červený možno prišiel do Grónska v lete a videl množstvo rozkvitnutých kvetov. Možno práve preto nazval ostrov 'zeleným'. Foto: archív BUBO

Grónsko je zelené. Krajinu máte pre seba #

V období leta je Grónsko naozaj až prekvapivo zelené. Údolia sú plné kvetov a príroda je prekvapivo bohatá na rôzne druhy pestrých rastlín. Flóra Grónska pozostáva celkovo z 583 druhov, z ktorých je až 13 endemických, takže ich nikde inde nenájdeme.

Na relatívne malý stredoatlantický ostrov má Island každý rok dramaticky rastúci počet návštevníkov - niekoľkonásobne presahuje počet obyvateľov krajiny. Pre hospodárstvo krajiny je to, samozrejme, fantastické. Pokiaľ však chcete navštíviť krajinu, ktorú chcete mať viac "pre seba" a nestretnúť teda dohromady žiadneho turistu, vyberte sa do Grónska.

Nielenže je tu menej turistov, ale najväčší ostrov sveta ponúka omnoho viac miesta na to, aby ste sa ocitli tam, kde nikto iný nie je. Aj keď je pravda, že popularita a dostupnosť Grónska výrazne stúpa. Možno je práve preto je teraz ten správny čas vycestovať do Grónska na nezabudnuteľnú exotickú dovolenku. 

Grónsko má sotva nejaké cesty #

V Grónsku prakticky neexistujú cesty, ponúkajú sa však úžasné alternatívne možnosti dopravy. Čo by ste povedali na psie záprahy? Nehovoriac o lodiach, kajakoch, vrtuľníkoch, malých lietadlách, bicykloch, snežných skútroch? Alebo sa vybrali do nespútanej grónskej prírody peši? 

Už letisko v Nuuku je zážitkom. Okrem iného má pristávaciu dráhu, dve rolovacie dráhy, vežu - je moderné a aktuálne do konca roka 2024 prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Pre miestne zimné podmienky sa tu pomerne často objavia úplne nové modely lietadiel, ktoré pre typové schválenie testujú fungovanie svojich systémov.

Ako spomíname, medzi mestami nie sú skoro žiadne cesty - miestnu dopravu tu zabezpečujú lode, vrtuľníky, trajekty a, samozrejme - psie záprahy a snežné skútre. Autobusy tu veľmi nehľadajte.

Nuuk sa mení na malebné a moderné mestečko #

Nuuk (nazývaný aj Godthaab) je naozaj maličké hlavné mesto, to je pravda. So svojím počtom 18 000 obyvateľov je jedným z najmenších. Zatiaľ nemá všetky tie kaviarne, vintage obchody a mladistvú príťažlivosť ako centrum Reykjavíku, avšak miestna scéna sa tiež veľmi mení. V posledných rokoch sa aj tu objavujú kaviarne a tiež zaujímavé dizajnové obchody.

Na to, že je to veľmi malé hlavné mesto, ponúka jedinečné miesta, aké nikde inde na svete nenájdete - napríklad Qiviut, kde premieňajú vlnu pižmoňa na serióznu módu či reštaurácia Charoen Porn spájajúca thajské jedlá s tradičnými jedlami ako veľryba, halibut a pižmoň, alebo aj Godthaab Bryghus - miestny pivovar s poctivo grónsky dobre vychladeným čapovaným pivom.

Na zájazde do Grónska s BUBO sa môžete vybrať aj do jednej z najlepších reštaurácii - cestovatelia z celého sveta sem cestujú len preto, aby ochutnali špeciality v Qooqqurt Nuan.

Reštaurácia funguje na zaujímavom koncepte - ryby si môžete uloviť sami (ale nemusíte), potom vám ich šikovní kuchári pripravia podľa dokonalých tradičných miestnych receptov. Musíte uznať, že je to skvelý zážitok - rybačka v Grónsku spojená s gurmánskymi špecialitami. 

Polnočné slnko v Grónsku #

Na svete existuje niekoľko miest, kde istý čas roka slnko celé dni nezapadne. Napríklad Severné Nórsko, Špicbergy, Rusko, sever Kanady a Aljaška na severnej pologuli, aby sme vymenovali aspoň niektoré. Plnočné slnko nezapadne vôbec.

Tento krásny prírodný úkaz môžete zažiť aj v Grónsku. Ak ste túžili zažiť takzvané biele noci - keď slnko síce zapadne, ale obloha nestmavne - vyberte sa do južnejšie položených miest v Grónsku pod polárnym kruhom. Je to nezabudnuteľný zážitok a krajina vyzerá úplne tajomne.

Pochválite sa, že ste boli v Ittoqqortoormiit? #

Ittoqqortoormiit je izolované rybárske mestečko, takže dostať sa tam je polovica dobrodružstva (väčšina ľudí prichádza malými výletnými loďami). Je to jedno z najizolovanejších miest v Grónsku, čo vraví samé za seba. Mestečko s celkovo 450 obyvateľmi, doplnené o malé hotelíky vlastnené domácimi a cestovné kancelárie, kde zorganizujú nezabudnuteľné výlety.

Medti nimi sú plavba na kajaku, pozorovanie veľrýb, jazda na snežných skútroch, kempovanie v otvorenej prírode, rybolov a horúce pramene. Termálne pramene má aj Grónsko a mnoho z nich iba čaká na to, ako ich na cestách po Grónsku objavíme. A tiež nesmieme zabudnúť na psie záprahy. A názov sa číta itqctcmiit :)

Dvojnásobné dobrodružstvo #

Grónčania využívajú dlhé letné dni na maximum. Sú to, samozrejme, aj najteplejšie dni v roku, kedy denné maximá dosahujú znesiteľných 10 stupňov Celzia.

Ak máte dobrodužného ducha, môžete byť vonku po celý deň aj v noci na bicykli, turistike, jachtingu, rybárčení, kempovaní alebo prehliadke pamiatok doslova dovtedy, kým už nebudete môcť udržať oči otvorené.

Dlhé letné dni v Grónsku znamenajú nekonečne dlhé západy Slnka.

Miestni obyvatelia Grónska sú hrdí na svoje tradície. KAFFEMIK, ako sa nazýva hosťovské posedenie u domácich, zažijete aj na našom zájazde. Foto: archív BUBO

Postoj Grónčanov k životnému prostrediu #

V zime prežijú nekonečnú tmu, v lete nekonečné slnko, v zime brutálne chladné počasie a aj pusté miesta. A v skutočnosti sú celkom nad vecou a veselí, nehovoriac o tom, že sú celkom šikovní v prispôsobovaní moderných vymožeností na prácu v Arktíde – ako napríklad nákladný bicykel v Nanortaliku. Pojme vaše deti, kempingové vybavenie, nákup, vaše tašky, čo si len spomeniete. A ide sa!

Dediny ako táto sú skutočné. Foto: archív BUBO

Kiattua - luxus pod najstaršími horami sveta #

Kiattua je doslova skrytá pred svetom - nájdeme ju zašitú 80 km v druhom najväčšom fjordovom systéme sveta, je prístupná iba loďou alebo helikoptérou. Ide o dramatickú odľahlú kamienkovú pláž ohraničenú najstaršími horami na svete.

Tento jedinečný zážitok, ktorý je otvorený len 4 mesiace v roku, je obmedzený na 10 hostí v jednom čase - iba takto dokážu miestni chrániť krehký ekosystém tejto krajiny. BUBO ekoturizmus podporuje, je predsa cestou k udržateľnosti. Návšteva Kiattua je naozaj luxusný a zároveň zodpovedný zážitok - ak sa pre vás cestovanie spája s netradičným poznávaním. 

Celých 4 000 rokov sa Inuitskí kočovníci vracali na tieto utajené miesta na pobreží po mesiacoch strávených v izolácii v ľadovej tundre, počas leta lovili, rybárčili a navštevovali priateľov a príbuzných. Kemp Kiattua – v preklade "teplé miesto" – si ctí tieto odveké tradície a ponúka svojim hosťom možnosť zažiť autentickú chuť inuitskej kultúry a dobrodružstva.

3 fotografie

Kiattua v Grónsku

Polárna žiara v Grónsku - šanca je "100 %" #

Keď vám nevadí chlad miestnej zimy, asi žiadne miesto neporazí zimnú nočnú oblohu v Grónsku. Patrí totiž k miestam s najväčšou zárukou, že uvidíte nezabudnuteľné divadlo v podobe polárnej žiary.

V Grónsku ju môžete vidieť spravidla od konca septembra do konca marca, pričom platí, že čím severnejšie v Grónsku ste, tým je šanca vyššia. Navyše miestne agentúry turistov vždy dokonale vybavia na nočné dobrodužstvo, takže vám bude príjemne teplo (minimálne na prsty na nohách).

Aj Grónsko má svoju "riviéru" #

V meste Aasiaat žije viac ako 3 000 obyvateľov a nájdete tu dokonca aj malé námestie. V mori sa tu asi nikto iný ako ľadové medvede neokúpe, namiesto toho však ponúka nekonečne dlhé fjordy a prechádzky popri nich. Je tu dokonca niekoľko ciest a je tak skvelým východiskovým bodom pre zvyšok južného Grónska.

Na svete nie je veľa miest, kde môžete veľryby pozorovať voľným okom celoročne - Aasiaat je výnimkou. Miesto ponúka nepreberné množstvo aktivít - navyše zodpovedných ako ku kultúre, tak aj k životnému prostrediu.

Okrem výletov, ktoré by ste tu asi očakávali (výprava za polnočným Slnkom, pozorovanie polárnej žiary, výlety na ľadovec, pozorovania veľrýb, plavby na kajaku ku masívnym ľadovcom, a všetko ostatné, čo si len v Arktíde predstavíte), môžete tu zažiť aj pešie prehliadky Aasiaatu, dokonca aj workshopy miestnych piesní a tancov a tradičné grónske večere.

Grónsko, to sú aj stále sa meniace nádherné formy ľadu. Pohľad na ne nikdy nenudí.
Foto: Shutterstock

Najlepší čas na návštevu do Grónska? Teraz! #

Letecké spoločnosti ako Iceland Air a WizzAir dnes lietajú na Island aj niekoľkorát týždenne. Island je nádherný. Nezabudnuteľný. Prečo nespojiť návštevu Islandu s poznaním Grónska? Grónsko sa dá dnes navštíviť jednoduchým a krátkym preletom z Reykjavíku, môžete tak urobiť na vybraných BUBO zájazdoch Island, Grónsko v letných mesiacoch už aj tento rok.

Najväčší ostrov sveta je naozaj unikát. Donedávna ho navštevovali iba vedci na ľadoborcoch, dnes tu môžete zážitky loviť aj vy. Pravdepodobne sa vás po návrate budú pýtať, ako ste sa tam dostali, či tu niekto vlastne dokáže žiť, či to bola prázdna tundra alebo či cesta trvala 75 hodín. Vaše odpovede budú plné príbehov. A na všetky otázky zaručene odpoviete s úsmevom na tvári. 

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 556

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Hľadá sa Santa! Prémiový blog

Prémiový blog Hľadá sa Santa!

Kto nosí darčeky? A kde tento pánko žije? Na svojich cestách smerom k pólom som ho hľadal a aj viackrát našiel. Uveríte, že BUBO naučilo…

Grónsko je nový Island. Prečo sa sem vybrať už tento rok? Blog

Blog Grónsko je nový Island. Prečo sa sem vybrať už tento rok?

Grónsko je najväčším ostrovom sveta a zároveň jedným z najmenej obývaných miest. Je bližšie ku Kanade ako k Európe a má zmiešanú históriu…

Viktor Háber 8 min. čítania
Grónske delirium arcticum Blog

Blog Grónske delirium arcticum

Život sprievodcu vás môže zaviať naozaj kdekoľvek a napísať do vašich príbehov a skúseností skutočne netradičné zážitky. Jedným z…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

10 dní

Trvanie

4950

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.