Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Dňa 10. februára 2024 skočilo poldruha miliardy Číňanov do nového roka. Skončil sa totižto rok Zajaca a začal sa rok Draka. Čo možno očakávať počas roka od tohto znamenia považovaného za symbol sily, moci a bohatstva? Ako nás to ovplyvní a na aký horoskop sa máme pripraviť podľa svojho znamenia? Prenesme sa na chvíľu do Číny a povedzme si z prvej ruky aj to, ako sa tento deň slávi.

Minulý rok začal Čínsky nový rok 22. januára, tentoraz to padlo na sobotu 10. februára 2024. My, sprievodcovia, ktorí máme kamarátov (aj čínskych) po celom svete, dostávame želania. O oslavách nového roku som napísal „globálny blog.“ Tu sa s Lukášom vyslovene venujeme Čínskemu novému roku.

Práve v tomto období sa koná najväčšie sťahovanie ľudí na svete a Číňania, ktorí cestujú domov za svojimi rodinami, vykonajú spolu neuveriteľné tri miliardy ciest.

Ako sa strieda tematika #

Najprv je dôležité povedať a pochopiť, že sa končí rok Zajaca, ktorý je diplomatom a tvorcom mieru. Ľudia si počas roku Zajaca majú vydýchnuť a zrelaxovať. Byť k sebe zdvorilí, dodržovať etiketu a zvyšovať produktivitu. Zajac je spojený s peknými vecami, preto sú všetky elementy jin.

Tí, ktorí majú radi pokoj, si mali počas roku Zajaca prísť na svoje. Drak je v tomto iný, draci sú priamočiari a jasní a ide o otvorenú knihu. Draci sú dynamickí a nič pridlho nenaťahujú, priamo idú za svojim cieľom.

Hovorí sa o roku Dreveného Draka a drevo sa spája s morálkou a etikou a drak je mýtické zviera, ktoré má rado zmysel pre účel a povinnosť. Úspech by mali zožať najmä ľudia individualisti. Tí, ktorí radi pracujú a rozmýšľajú v skupinách, budú s drakom skôr bojovať.

Rok Dreveného Draka #

Aj Čína má 12 zvierat vo zverokruhu (zvieratníku) a priraďujú sa podľa roka, kedy ste sa narodili. Ja som napríklad „kohút.“ No zverokruh nestačí, okrem neho tu máme v rámci jing a jang (taoizmus) aj niečo ako nebesky kmeň a päť elementov, ktoré sa tiež striedajú v cykle – zlato (kov), drevo, voda, oheň a zem. Tento rok je preto rokom Dreveného Draka (Mú Lóng), kým minulý rok bol rokom Vodného zajaca (Gui Mao).

Základná definícia roku Draka:

  • Stelesnenie: Jang
  • Šťastné čísla: 3, 6, 7
  • Nešťastné čísla: 2, 8, 9
  • Šťastný kvet: hyacint
  • Spriaznené farby: žltá a zelená
  • Nešťastné farby: modrá a červená

Drak je vo všeobecnosti braný ako symbol moci, sily a tiež bohatstva. Veď práve draka si mnohí vodcovia v rámci histórie Číny zobrazovali ako svoj symbol. Ide o jedno z najšťastnejších a najmocnejších znamení čínskeho horoskopu. Ľudia narodení v znamení Draka sú často definovaní ako prirodzení lídri, ktorým nechýba sebavedomie či odhodlanie poradiť si so všetkými životnými prekážkami, ktoré im vstúpia do cesty. Slúžia aj ako inšpirácia mnohým.

Element dreva sa podľa čínskych zápiskov spája hlavne so zelenou farbou, ktorá je spoločne so žltou tou šťastnou v rámci nového roka. S drevom sa spája aj kreativita, pohyb a evolúcia. Hovorí sa, že ide o rok, ktorý je dobrým základom pre nové projekty s dlhodobým úspechom. Ak teda plánujete odštartovať biznis v roku Draka, smelo do toho!

„Deti Draka“ sa vo všeobecnosti považujú za šťastné a disponujú vlastnosťami, ktoré údajne vedú k lepším životným výsledkom. Spája sa s nimi však aj výbušnosť, netrpezlivosť, vysoké egá, a to, že nemožno úplne vedieť, čo od Draka očakávať. Rovnako ako v prípade tohto mýtického tvora – jediného tohto druhu v rámci čínskeho horoskopu.

Relatívne nedávno sa preto s týmito rokmi zvykol spájať fenomén plánovania narodenia dieťaťa v roku Draka. To viedlo k problémom s nedostatočnou kapacitou nemocníc a dokonca k zvýšeniu dojčenskej úmrtnosti ku koncu týchto rokov v dôsledku napätých neonatálnych zdrojov. Našťastie, toto sa už dnes nedeje.

Znamenia najlepšie spriaznené s Drakom: Opica a Potkan, previazanosť s: Kohút, Had, Prasa, Kôň, opozitné znamenia: Pes, Vôl, Koza

Legendy hovoria o tom, že šťastie a bohatstvo tohto mýtického tvora sa rozsype na všetkých. Ale ešte predtým má Drak jednu požiadavku – ľudia musia byť k sebe láskaví a súcitní, až potom dosiahnu vysnenú métu zahŕňajúcu šťastie a bohatstvo.

Odvetvia s drevom – ako nábytkári, poľnohospodárstvo, ale aj vydavateľstvo či kultúra – budú tento rok úspešné. Na druhej strane, požiarny priemysel, vrátane digitálnych a technologických firiem, môže trpieť, pretože oheň sa bojí vody. Rok „vodného zajaca“ bol nežnejší, mäkučkejší rok, ako prítulný králiček. Mali sme čas vydýchnuť si. Rok Dreveného Draka je o tvrdej práci z napredovaní.

Panoráma Šanghaja, jedného z najznámejších, najmodernejších a najkrajších miest Číny.

Panoráma Šanghaja, jedného z najznámejších, najmodernejších a najkrajších miest Číny.

Horoskop 2024 – na rok Dreveného Draka #

Drak - Tí narodení v roku Draka (2024, 2012, 2000, 1988, 1976, 1964, 1952, 1940...) majú mať, podľa očakávaní, dobrý rok. Ako sme spomínali, mnohí veria, že narodenie v roku Draka je pre človeka najlepší možný výsledok. Do cesty im majú prichádzať sláva a bohatstvo – najmä vtedy, keď ich obklopujú šťastné farby striebra a zlata. Aj keď draci môžu na ceste za tým splniť si svoje ciele zažiť niekoľko prekážok, celkovo má ísť o dobrý rok pre manželstvá, nové potomstvá a tiež rozbehnutie biznisu. Ich šťastnou destináciou na tento rok má byť Austrália.

Had - Ľuďom narodeným v „hadích rokoch“ (2013, 2001, 1989, 1977, 1965, 1953...) sa bude hodiť inteligencia a prispôsobivosť. Pripraviť by sa mali na flexibilitu, lebo pred nimi leží zmena. Ale ak budú hady pozorné voči zmenám na pracovisku a kolegom, môžu nájsť spôsob, ako objaviť nové úspechy v rýchlo sa meniacom svete. Odporúča sa flexibilita aj pri komunikácii s blízkymi. Horoskop jasne hovorí, že nie je čas byť tvrdohlavý. Úľava od stresu je top prioritou a šťastné čísla hadov sú 2, 8 a 9. Ľudia v znamená Hada by mali cestovať do Egypta.

Kôň – Narodení v roku Koňa (2014, 2002, 1990, 1978, 1976, 1964, 1951...) by mali zažiť dobrý rok. Koní, známych pre svoju energickú povahu, čaká množstvo kariérnych postupov alebo zmien k lepšiemu. Nie je to však len o práci. Kone by mali doma posilňovať svoje pokojnejšie ja a aj na domácej pôde tak budú šťastné. Pozor by si mali dať na príležitostné zdravotné problémy, inak ale pôjde o pozitívny rok plný prosperity. Ich šťastnou destináciou na tento rok je Brazília.

Koza - Pre Kozy (2015, 2003, 1991, 1979, 1967, 1955...) nastane tohto roku obdobie striedania vrcholov a pádov. V prípade pádu sa Kozám (alebo často definovaným ako Ovce či Barany) odporúča, aby si dávali pozor na svoje financie a úspory. V opačnom prípade však má prísť množstvo príležitostí na zvýšenie príjmov. Medzi obdobím pádov a vrcholov si v roku 2024 Kozy užijú pokojný čas s rodinou. Pomôcť by im mali karafiáty a šťastnou destináciou je Srí Lanka.

Opica - Dobrá správa pre Opice (2016, 2004, 1992, 1980, 1968, 1956...), tie totiž dobre vychádzajú s Drakom. Občas síce budú potrebovať ukázať svojim šéfom, že sú pre nich prínosom, aby boli naozaj ocenené, ale keď to urobia, bude ich rok na pracovisku dobrý. Vzťahy pravdepodobne zostanú stabilné a nečakajú ich žiadne veľké vzostupy alebo pády. Majú tak priestor na zbieranie nových zručností a tom, aby na sebe zapracovali. Ich šťastné čísla sú 4 a 9, šťastnými kvetmi zase chryzantémy a radí sa im, aby cestovali do Mexika.

Kohút - Tí z roku Kohúta (2017, 2005, 1993, 1981, 1969, 1957...) sú odvážni a svedomití, ale niekedy trochu zablúdia. Preto musia byť občas trochu opatrní a dať si pozor na to, aby nešliapali po špičkách iných v práci alebo doma. Kohúti musia dať svojmu okoliu príležitosť uspieť, aby dosiahli vysokú blaženosť vo všetkých oblastiach života. Nemali by podstúpiť priveľké finančné riziká, iba opatrne investovať. Ich šťastnou farbou je červená. Kohúti by mali tento rok zamieriť do Singapuru.

Pes – Pre Psov (2018, 2006, 1994, 1982, 1970, 1958...) by mal byť rok 2024 plný vzostupov a pádov. Atribúty, na ktoré sa tohto roku musí sústrediť človek v znamení Psa, sú lojalita a trpezlivosť. Iba to im zabezpečí úspech počas roka a s ním spojené vyššie bohatstvo. To má prísť tohto roku ľahšie ako úspech vo vzťahu. Treba mať však oči aj uši otvorené i vo vzťahom k blízkym a spoľahnúť sa na šťastné čísla 3, 4 a 9. Pes je známy tým, že je úprimný a aj táto vlastnosť bude v roku Draka dôležitá. Pes by mal zamieriť do Anglicka.

Prasa - Ošípané (2019, 2007, 1995, 1983, 1971, 1959, 1947...) sú jedným z najšťastnejších znamení čínskej astrológie. A tí, ktorí sa narodili v roku prasaťa, sú známi tým, že sú benevolentní a súcitní. Rok, ktorý čaká ľudí narodených v tomto znamení, hovorí o tom, že by sa mali správať k ostatným tak, ako chcú, aby sa oni správali k nim. A vtedy im šťastie príde do cesty. Šťastnou lokalitou tento rok má byť Španielsko.

Potkan - Ľudia narodení v rokoch Potkana (2020, 2008, 1996, 1984, 1972, 1960, 1948...) sa potešia z dobrých správ. S Drakom si dobre rozumejú, a to znamená, že im do cesty „sfúkne“ nejaký ten mýtický prach šťastia. Toto šťastie sa môže dostaviť najmä na pracovisku, ale na udržanie pozitívnych vibrácií v milostnom živote potkanov sa treba uistiť, že títo ľudia budú poctivo udržiavať plynulú komunikáciu. Potkany musia ešte viac ako doteraz počúvať rodinných príslušníkov a kamarátov. Šťastná farba je čierna a lokalita zase Japonsko.

Vôl - Voly (2021, 2009, 1997, 1985, 1973, 1961, 1949...) majú pomaly a stabilne vyhrávať dôležité preteky. Dobrou správou pre Vola je, že všetka tvrdá práca od roku 2023 povedie k finančným výhodám práve v tomto roku, v ktorom je tiež kľúčové zosúladiť pracovný a domáci život. Na domácom fronte zavládne mier a pokoj. Mimochodom, šťastné čísla pre voly sú tento rok 1 a 4 a ich destináciou je Taliansko.

Tiger - Pre ľudí narodených v roku Tigra (2022, 2010, 1998, 1986, 1974, 1962, 1950...) majú byť financie v bezpečí, keďže tigre analyzujú svoje úspory a portfóliá. Nájsť by si mali čas aj na analýzu priateľstiev a vzťahov, aby sa uistili, že sú skôr pozitívnou ako negatívnou silou. Šťastnými farbami tigrov sú tento rok modrá a sivá, zatiaľ čo žltá ľalia bola vyhlásená za kvetinu, ktorá im prinesie šťastie. Spomedzi destinácií to má byť Juhoafrická republika.

Zajac - Ľudia narodení v roku Zajaca (2023, 2011, 1999, 1987, 1975, 1963, 1951...) nemajú pred sebou najlepší rok na pracovné povýšenie alebo zlepšenú komunikáciu v osobných vzťahoch. Rok Draka však poskytuje ideálnu príležitosť nájsť si svoj pokoj a sústrediť sa naň. Zajace sú známe tým, že sú rýchle, prispôsobivé a chytré. Šťastnými farbami králikov sú tento rok červená, ružová, fialová a modrá. Zajace by mali zamieriť do Francúzska.

Ako prebiehajú oslavy v čínskych komunitách? #

Na Slovensku už máme vianočné a silvestrovské oslavy dávno za sebou, no v krajine draka sa ľudia práve v týchto dňoch predbiehajú v obchodoch v nakupovaní kaligrafických nálepiek na dvere s prianím zdravia, úspechu, lásky či peňazí. V žiadnom košíku nesmú chýbať drobné obáločky so zlatým nápisom „Šťastný Nový rok“. Celý národ sa sťahuje. Čínsky nový rok prichádza.

Hoci Čína pozná silvestrovské a novoročné oslavy, ako sú známe u nás v západnom svete, mimo najväčších miest im ľudia nejako zvlášť neholdujú. Naopak, dni odpočítavajú koncom januára a začiatkom februára, kedy sa zvyčajne končí starý a začína nový lunárny rok. Bavil som sa s mnohými kamarátmi a známymi v Číne a nebolo jedného, kto by ho v bežnej konverzácii počastoval prívlastkom „čínsky".

„Však tento sviatok sa neslávi len v Číne," povedala mi moja bývalá kolegynka z čínskej školy Emma. Pravda. Oslavy tohto sviatku zastihnete nielen v Číne, ale vo všetkých krajinách so značnou populáciou Číňanov - predovšetkým v krajinách juhovýchodnej Ázie ale aj v Pacifiku a mnohých mestách Veľkej Británie, Kanady či USA.

Tu v Číne tento sviatok nenazve nikto inak ako Festival jari a nikto nepochybuje o tom, že je to najdôležitejší sviatok v krajine. Pýtate sa prečo? Pre Číňanov má totiž podobný význam ako Vianoce pre nás. Spájajú sa s ním mnohé tradície, ktoré nezriedka pripomínajú kombináciu našich vianočných a novoročných.

Lukáš si na svoje prežívanie Čínskeho nového roka spomína takto:

"V prvom rade, už niekoľko týždňov pred začiatkom osláv sú všetky vlaky, autobusy a iné dopravné prostriedky vybookované do posledného miesta nielen na samotný čínsky "Silvester", ale aj na celý zvyšok dlhého 7-ďnového voľna. Sám si osobne pamätám na moju prechádzku vo vlaku počas zhruba 35 hodín dlhej cesty z juhočínskeho mesta Kunming do Šanghaja. Mne sa ešte ležadlo ušlo, no boli desiatky ďalších, ktorí túto 2 660 km dlhú trasu absolvovali v uličke na rozkladacej stoličke cez deň a poskladaní na zemi ako tetris v nočných hodinách.

Z cestovnej horúčky 1,4 miliardy ľudí majú pravdaže najväčšiu radosť hotelieri, letecké spoločnosti a ľudia pracujúci v turizme. Ceny všetkého v tomto segmente sa neraz vyhupnú aj na trojnásobok bežných cien a i tak je ťažké zohnať čokoľvek na poslednú chvíľu. Tí z vás, ktorí ste už Čínu navštívili, ste isto zistili aj na vlastnej koži, že skutočný obsah slovného spojenia "veľa ľudí" človek naozaj pochopí až tu. No príďte sem v tomto sviatočnom období a z vašich predošlých zážitkov sa budete tešiť so slovami: „Mali sme šťastie, všade sme mali málo ľudí." 

Zdobenie a darčeky #

Ľudia zo všetkých kútov Ríše stredu, ako dodnes znie názov Číny v mandarínčine, chcú byť doma nie neskôr ako v posledný deň starého roka. Nie, počas tohto dňa zväčša nevyzerajú čínske domácnosti viac ozdobené ako inokedy a izbami sa nerozlieha špeciálna novoročná hudba. Nie, počas tohto dňa sa nevyžaduje držať pôst alebo tráviť čas s rodinou pozeraním rozprávok alebo hraním hier.

Každý môže čas tráviť podľa svojho. Avšak rovnako ako na Slovenku počas Štedrého večera, aj tu plynie život v tento deň omnoho pomalšie. Neexistujú problémy ani starosti. Naopak, šíri sa radosť z možnosti byť opäť spolu.

Kolujú aj darčeky. „Darčeky sa môžu dávať kedykoľvek počas dňa - nie nutne iba večer, keď sú všetci spolu. „Môžeš ich venovať individuálne, v súkromí aj spoločne. Ako chceš," vysvetlila mi moja priateľka, s ktorej rodinou som tento sviatok slávil naposledy.

„Je ale celkom bežné ich odovzdávať hneď po príchode do domu,“ dodala. Vychovaný západnou civilizáciou som bol zásobený viacerými darmi zo Slovenska, Laosu či Thajska, o ktorých som vedel, že pre mojich hostiteľov budú unikátne. Veľmi som však s nimi nepochodil. Nemôžem síce povedať, že by neboli prijaté s vďačnosťou, ale zďaleka nevyvolali taký efekt ako jeden z troch najbežnejších a najobľúbenejších darov, ktoré môžete Číňanom venovať: červené obáločky so zlatým písmom zvané HongBao, ktoré vopred naplníte peniazmi.

No a keďže Čína je napriek komunizmu snáď ešte kapitalistickejšia ako Západ, platí tu zlaté pravidlo: Čím viac, tým lepšie. Ak sa vám podarí ich počet alebo hodnotu napasovať do vzťahu k číslu 8 pre šťastie alebo k číslu 9 na znak nekonečna, ich radosť bude o to väčšia. Pôvodne putovali naplnené obáločky HongBao len z rúk starších do rúk detí ako požehnanie a ochrana pred starnutím, no dnes už putujú všetkými smermi.

Spoločná večera #

Najdôležitejšou udalosťou týchto osláv je však spoločná večera v predvečer Nového roka. Tradícia hovorí, že sa má konať v mieste bydliska najstaršieho člena rodiny alebo v jeho blízkosti. „Niektoré rodiny mávajú túto večeru doma," vraví mi priateľka. „Nám sa ale nechce pripravovať aspoň 18 rôznych chodov a neskôr to všetko umývať, takže pôjdeme do reštaurácie," uvádza ma do obrazu. Prekvapilo ma, že reštaurácia nebola nijako výnimočne dekorovaná. Vládol v nej však ruch typický pre každodenné stolovanie. A bolo v nej plno. „Strávenie novoročnej večere v reštaurácii teda nemôže byť ojedinelé," pomyslel som si.

Moje domnienky neskôr doslovne potvrdili aj moji hostitelia. Hneď po usadení začalo na stôl putovať jedlo. S tými osemnástimi chodmi, či lepšie povedané osemnástimi rôznymi jedlami, moja priateľka isto nepreháňala. Nesmeli medzi nimi chýbať rôzne studené predkrmy, polievky, ryža a čo najdlhšie rezance. Žiadna obdobná večera sa nezaobíde bez ryby, ktorú Číňania nedojedia celú, aby jej prebytok symbolizoval hojnosť v nadchádzajúcom roku. Väčšinou zjedia iba jednu stranu ryby a neobracajú ju.

Môžete očakávať aj mierne sladký druh ryžového pudingu, ktorý tu nenazvú inak ako Niangao, aby bol ďalší rok plný prosperity. Na záver sa namiesto dezertov podáva ovocie - aj sušené, aj čerstvé. Aké je z nich pritom najobľúbenejšie? Čína má v tomto dvoch víťazov: mandarínky a melóny. Z pitia najviac letí čaj a tunajšia ryžová pálenka zvaná baidžou. Keď sa každý najedol do prasknutia, mali sme problémy s odchodom domov. Nie, nebolo to kvôli množstvu baidžou. Čas sa naťahoval pre HongBao. Po dobrej večeri či obede dostanete totižto aj obálky HongBao s peniazmi. Po otvorení obálky si musíte dar náležite vychutnať a my sme neboli výnimkou.

Po večeri nasleduje program, ktorý mnohí poznáme celkom dobre aj doma zo silvestrovských večerov. Celoštátne, provinčné aj mestské televízie sa predbiehajú v zábavných programoch plných vtipov, tanca, spevu a krátkych scénok. Až do polnoci sú prekvapivo obľúbené. Takmer všetci okolo mňa hľadeli okom buď na televízor, alebo na obrazovku mobilu, kde lietali ďalšie obálky HongBao medzi najbližšími členmi rodiny a priateľmi. Každú chvíľu zazvonil telefón a príbuzní a známi želali všetko dobré do Nového roku. Keď nie oni, tak my.

Ak máš lásku, máš rodinu. Ak máš rodinu, máš krajinu. Ak máš krajinu, máš celý svet čínske príslovie

Čo sa deje o polnoci? #

Nový rok nakoniec prišiel a s ním sa mnohí snažia odplašiť zlé sily spôsobom Číne naozaj typickým: ohňostrojmi. Ak sa počas týchto sviatkov ocitnete v Hongkongu, môžete sa tešiť na šou neuveriteľných rozmerov, na pozadí ktorej sa vypína jedna z najkrajších mrakodrapových panorám na svete. V ďalších veľkých čínskych mestách som podobné oslavy nepostrehol. Príčina? Smog a riziko požiarov. Šanghajská vláda má napríklad nariadenie, ktoré zakazuje akékoľvek ohňostroje, ak je hodnota Indexu kvality ovzdušia (AQI) vyššia ako 200 bodov.

Len na okraj: kým v Bratislave sa táto hodnota dlhodobo pohybuje v zdravej zóne do 50, v čínskych veľkomestách sú dni s hodnotou AQI viac ako 200 celkom bežné. Aj keď treba povedať, že situácia sa za posledné roky výrazne zlepšuje. Drobných prskaviek a verejne dostupných malých ohňostrojov je však všade požehnane. Ak sa vám náhodou nepošťastí začuť ohňostroje, stále vás pred zlými duchmi môžu ochrániť aj nesmierne obľúbené „Levie tance", niekedy označované aj ako „Dračie tance".

Obľúbenou tradíciou u mnohých bez ohľadu na región a vierovyznanie je návšteva starších členov širšej rodiny počas prvých dní nového roku na vzdanie vďaky a úcty. Rodina hrá v Číne tradične dôležitú úlohu. Aj najmladším je vštepované staré čínske príslovie: „Ak máš lásku, máš rodinu. Ak máš rodinu, máš krajinu. Ak máš krajinu, máš celý svet," takže tieto návštevy sa vedia ľahko natiahnuť aj na celý deň.

Budhisti, taoisti a konfucianisti spomínajú aj na zosnulých vo svojej rodine pri drobných rodinných oltárikov už v predvečer Nového roka. Už pomenej ľudí sa stretáva v chrámoch, kde položia na oltár obetu vo forme ryže, ovocia a drobných peňazí a modlia sa k mnohým buddhasatvom za prosperitu, úspešný a bezpečný rok. U najkonzervatívnejších Číňanov trvajú novoročné oslavy 15 dní až do Festivalu lampiónov. V súčasnosti už veľa takých nestretnete, keďže po siedmich dňoch musia ísť všetci späť do práce.

Pozývame vás pozrieť si 12-minutový film o Číne.

Lukáš Holas

Lukáš Holas

Lukáš Holas

Cestovateľ telom aj dušou. Už ako študent medzinárodných vzťahov vedel, že doma dlho neobsedí a ani dnes neodolá volaniu odlišných kultúr a vzdialených krajín. Nikdy nepovie nie netradičným zážitkom ako jedeniu škorpiónov v Pekingu, cestovaniu na streche autobusu v Nepále alebo potápaniu sa so žralokmi v Tichomorí. Svoje zážitky a skúsenosti z dvojročnej cesty okolo sveta si nedokáže nechať len pre seba. Najviac mu však k srdcu prirástla Čína, v ktorej učil angličtinu a považuje ju za svoj druhý domov. Ako milovník hôr si s radosťou obúva turistické topánky pri cestách po národných parkoch USA, Kanady, Aljašky a na Novom Zélande

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Veľký okruh Čínou

Zo zájazdu:

Lukáš Holas

Posledná úprava článku | Prečítané: 13617

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.