Copacabana - najkrajšia pláž v meste bohov

Prehliadka

Copacabana - najkrajšia pláž v meste bohov

Copacabana patrí medzi najuznávanejšie štvrte v Brazílii a je hlavným dôvodom, prečo sa množstvo cestovateľov rozhodne navštíviť Rio de Janeiro. Okrem neuveriteľnej pláže má Copacabana množstvo atrakcií, ktoré môžete preskúmať. Cez deň môžete navštíviť parky a v noci bary. Vydajte sa s nami na prechádzku po najslávnejšej pláži sveta.

Rio de Janeiro Počasie

veľmi silný dážď

veľmi silný dážď

25°C

Predpoveď 18.Apr

Východ slnka 06:06

Západ slnka 17:36

Dážď 56.48mm

Keď sa povie Copacabana, väčšina ľudí si predstaví dlhú piesočnatú pláž. Bez pochýb sa jedná o jednu z dominánt Ria de Janiera, spoločne s plážou Ipanema, Cukrovou homoľou a sochou Krista na Corcovade. V minulosti to bol len obyčajný štvorkilometrový pás piesku, lemovaný smerom od vnútrozemia dunami a hustou vegetáciou. Potom prišlo 20.storočie, s ním výstavba hotelu Copacabana Palace - a skoro nato bola praktický celá pláž lemovaná ďalšou výstavbou. Väčšina miestnych cariocas a turistov, ktorí sem prídu, zamieria rovno na piesočnatú pláž, k morským vlnám a ku kadejakým kioskom. Nikto nevenuje príliš pozornosti dvom pevnostiam, ktoré strážia pláž z oboch strán, jedna sa nachádza na návrší a je obklopená hustým pralesom, tá druhá je vybudovaná na výbežku, ktorý plní funkciu vlnolamu. Na pláži samotnej potom zažijete prehliadku všetkých možných druhov vodných športov a tiež tu uvidíte všetky druhy plaviek. Dá sa povedať, že je to skvelé miesto na pozorovanie ľudí. Na západnom konci nájdete občas aj rybárske člny a čerstvé ryby na predaj. Turista, ktorý je v Riu prvýkrát, proste Copacabanu navštíviť musí, súčasne, je to však miesto, ktoré mnoho ľudí láka k návratu.

Ideálne počasie na cestovanie je v našej zime, vtedy je na južnej pologuli krásne počasie.
Foto: Miroslava Zelizňáková — BUBO

Prvá pevnosť na Copacabane - Forte de Leme #

Vychádzková trasa začína na východnom konci pláže Copacabana. Táto časť pláže a štvrť za ňou sa nazýva Leme. Pláž vyzerá v celej svojej štvorkilometrovej dĺžke prakticky stále rovnako, štvrť Copacabana a Leme od seba delí Avenida Princesa Isabel, hlavná tepna, ktorá sem vedie tunelom zo štvrti Botafogo. Nad východným koncom pláže sa na vrchole kopca vypína stará pevnosť familiárne nazývaná Forte de Leme, oficiálne sa však nazýva Forte Duque de Caixas, pomenovaná na počesť významného politika a dôstojníka 19. storočia. Tento železný vojvoda, ako sa prezýval, bojoval v početných vojnách a bitkách, vrátane vojny za nezávislosť Brazílie v roku 1823 a v republikánskej vzbure známej ako Ragamuffinova vojna (Revolucao Farroupilha) v rokoch 1835-1845, kedy separatistické hnutie bojovalo za odtrhnutie najjužnejšieho štátu Rio Grande do Sul.  Pôvodný obranný systém bol postavený v roku 1776, kedy sa očakávala španielska invázia, a bol nazvaný Forte do Vigia (Pevnosť s výhľadom). Táto invázia skutočne o rok neskôr v roku 1777 prišla, ale nebola sústredená na Rio, ale skôr na južnejšie oblasti portugalskej kolónie Brazílie. Španieli vtedy obsadili ostrov na Ilha de Santa Catarina ( kde sa dnes nachádza mesto Florianopolis) a dobyli tiež územie dnešného Uruguaja - Colónia do Sacramento.

Naprieč pralesom obklopujúcim pevnosť #

Za pokladňou miniete kasárne a ďalšie budovy patriace k vojenskej škole Centro de Estudos de Pessoal, kam prichádzajú odvedení 18 ročný branci. Za týmto komplexom vedie cesta do pralesa a teplota ihneď klesá. Vydláždená cesta pozvoľne stúpa pralesom Mata Atlantica. Pozdĺž nej nájdete informačné tabule s popisom lokálneho ekosystému a jeho obyvateľov. Na tomto malom úseku vraj môžete stretnúť 89 z celkových 481 vtačích druhov zaznamenaných v tejto oblasti Brazílie. Zo všetkých môžeme spomenúť napríklad Sangue de Boi - tmavočervený druh tangary alebo Saracura do Mata - chriašteľ saracura. Aby ste však nejaké vtáctvo zahliadli, musíte byť pokiaľ možno čo najtichší a pohybovať sa pomaly. Čo by ste však mali stretnúť sú kosmáči, malé chlpaté opice, ktoré nie sú vôbec plaché. Stúpajúcu cestu postupne lemujú výhľady na pláž Copacabana nachádzajúcu sa pod nami. O kúsok ďalej uvidíte aj ústie zálivu Guanabara a nad ňou týčiacu sa Cukrovú homoľu. V roku 1987 bol zahájený proces znovu zalesňovania, pri ktorom bolo vysadených jedenásť tisíc sadeníc pôvodných druhov stromov. V roku 1900 tu bola vyhlásená chránená prírodná oblasť Area de Protecao Ambiental do Morro de Leme, tá sa vzťahuje aj na blízky ostrovček Cotonduba v ústí zálivu a na kopec Morro do Urubu, hneď vedľa favely Morro da Babilonia. Po intenzívnej prechádzke pralesom, asi dvadsať minút chôdze sa dostanete na vrchol kopca, odkiaľ sú krásne panoramatické výhľady na Copacabanu. Vstupnou bránou potom prejdete do pevnosti Forte Duque de Caixas, ktorá predstavuje obranný systém s pevnými valmi a masívnymi húfnicami. Pri prechádzke po opevnení sa vám otvorí úchvatný výhľad na Cukrovú homoľu a Atlantik. Malé múzeum pri vchode vám priblíži históriu pevnosti a jej úlohu vo vojenských skúškach, ktorým bol nový mladý štát podrobený. Všetko si v pokoji pozrite, kým sa vrátite naspäť na pláž.

Keď prídete naspäť k pokladniam na úrovni pláže, na úpätí kopca uvidíte kiosky, za ktorými sa nachádza vyvýšená cestička nad morom. Nazýva sa aj Caminho dos Pescadores (Rybárska cesta), tá je útočiskom miestnych amatérskych rybárov, ktorí odtiaľto nahadzujú udice priamo do mora. Je odtiaľto pekný výhľad na Copacabanu, sem tam zahliadnete aj nejakého surfera. Pozriete sa smerom na pevninu, uvidíte favely Morro da Babilonia, tiahnuce sa na svahu, ak by ste sa rozhodli navštíviť favelu, táto patrí k tým bezpečnejším. Prístup do favely je po ulici Ladeira Ary Barroso, ktorá začína asi sto metrov od pláže.

Majestátna pláž Copacabana #

Presúvame sa po plážovej promenáde ďalej okolo kioskov s kokosovou šťavou a rýchlym občerstvením, všimnite si jedinečný vzor, ktorý máte pod nohami. Tento vzor dlažby z malých kúskov čierneho a bieleho mramoru, dovezeného z Portugalska, nápadne sa podobá na námestie Rossio v Lisabone, niet divu, že sa preto nazýva calcada portuguesa, alebo aj portugalská dlažba. Vlnkovaný vzor dlažby sa vyvinul postupne, od prvého pokusu v roku 1906 až po súčasný návrh, ktorý uskutočnil v roku 1970 uznávaný výtvarník a urbanista Burle Marx. Pláž je dlhá štyri kilometre, preto máte dosť času vyfotografovať si zrejme najslávnejší brazílsky chodník.

Pláže Ria lákajú turistov a celoročne sú miestom aktívneho odpočinku miestnych obyvateľov. Najrušnejšie tu býva počas letnej sezóny (december - január), kedy je pravidelne obsadený každý meter štvorcový. V kioskoch na promenáde predávajú agua de coco (kokosovú šťavu), pivo a rýchle občerstvenie, v barracas (stanoch) priamo na pláži sa požičiavajú slnečníky a lehátka. Predavači - pochôdzkari ponúkajú na pláži vychladený čaj maté, biscoitos globo (nadýchané krúžky z maniokovej múky) a koláčiky esfihas, okrem toho i sarongy alebo slamené klobúky. Ďalej od vody sa na plážach hráva volejbal, bližšie k vode sa dá požičať výstroj na paddleboarding a na záver dňa je zvykom zatlieskať zapadajúcemu slnku, pláž Copacabana sa pomaly vyľudní a naopak začnú sa plniť bary a reštaurácie okolo pláže.

Hotel Copacabana Palace #

Po zhruba kilometrovej prechádzke na pláži sa na pravej strane objaví osemposchodová budova hotelu Copacabana Palac, ktorý bol postavený v roku 1923, v elegantnom štýle Art deco. Biela budova zaberá prakticky celý jeden blok a patrí k najznámejším hotelom v Riu. Okrem luxusných izieb a apartmánov, sa pýši štyrmi barmi a reštauráciami, prístupnými aj neubytovaným hosťom: Ciprini s talianskou kuchyňou, Mee so súčasnou ázijskou kuchyňou, barom s pianom a takisto vonkajšou reštauráciou Pergula Restaurant, tu si môžete dať drink pri bazéne alebo niečo ľahšie na obed. Priamo v hoteli a v jeho bezprostrednej blízkosti je niekoľko luxusných obchodov so šperkmi a suvenírmi. Za návštevu stojí obchod spoločnosti Amsterdam Sauer priamo pred hotelom. Na poschodí sa nachádza zbierka papagájov sediacich na blokoch kryštálov a polodrahokamov. Predavači v obchode sú veľmi ochotní, rozhodne vás nebudú nútiť nakupovať, ale nechajú vás v kľude sa poobzerať po tovare. Berte do úvahy, že cena sošiek začína od 1800 reálov (cca 350 euro).

Západný okraj pláže Copacabana #

Ďalším cieľom je západný koniec pláže, pozdĺž celej pláže stretnete množstvo športujúcich, rekreačných bežcov, cyklistov, surferov, volejbalistov či futbalistov. Najpôsobivejším športom je asi futevolei, čo je odnož plážového volejbalu, kde sa nesmie hrať rukami, ale namiesto toho sa používajú nohy, hlava a ramená ako vo futbale, šport vyžaduje skutočnú rýchlosť a hrá sa zvyčajne v pároch, dvaja na dvoch. Tak ako mnoho iných športov aj tento sa postupne vyvíjal. Za zakladateľa a priekopníka tohto športu sa považuje niekdajší hráč futbalového tímu Botafogo, menom Octavio Moraes (1923-2009). Miestom, kde nový šport uzrel svetlo sveta, bola práve pláž Copacabana a to niekedy v 60. rokoch minulého storočia. 

Pokračujte až na koniec pláže, kde občas kotvia farebné rybárske lode a kde nájdete aj malý rybí trh. Čerstvé ryby sa dajú kúpiť hlavne zrána. Za bezveterných dní je hladina more v tejto často lagúny pokojná a preto je obľúbeným miestom pre paddleboarding (dosky si viete požičať na pláži). Počas prechádzky si všimnite sochu hudobníka menom Dorival Caymmi (1914-2018) s gitarou v ruke, tento pán patril k uznávaným brazílskym muzikantom a bol jedným zo zakladateľov štýlu bossa nova po roku 1950.

3 fotografie

Copacabana to je neuveriteľná energia a zaujímavé výhľady

Ďalšia pevnosť #

Aby ste sa dostali ku vchodu do Forte de Copacabana (pevnosť Copacabana) pokračujte pozdĺž pobrežnej hlavnej cesty a rybárskych člnov, na konci cesty odbočte doľava a prejdite bránou s vojenskou strážou. Na malom skalnom výbežku, kde dnes stojí pevnosť pôvodne stával kostolík, kedysi ho nechal postaviť vďačný bolívijský obchodník, ktorý keď jeho loď stroskotala záhadne prežil. Vo vnútri kostola bola umiestnená replika Panny Márie z Copacabany, ktorá je pre zaujímavosť patrónkou Bolívie. Nakoniec sa Copacabana stala názvom pre celú časť Ria (v dobe stavby kostola ešte neobývaná oblasť). So stavbou pevnosti sa začalo v roku 1908 a dokončená bola o šesť rokov neskôr. Cesta vedie po nábreží okolo kanónov, s výhľadom na pláž Copacabana a Cukrovú homoľu týčiacu sa nad náprotivnou pevnosťou Forte de Leme. Celá pláž je lemovaná obytnými výškovými budovami, v jednej časti sa za nimi do strmého kopca šplhajú domy favely Morro do Cantalago. Pokračujte ďalej smerom na výbežok, miniete niekoľko  kaviarničiek s vonkajšími stolmi, až kým narazíte sa Confeitaria Colombom hneď vedľa Cafe 18 do Forte, kľudné miesto, kde si môžete dať kávu, sendvič alebo typické brazílske pokrmy. V pevnosti je umiestnené múzeum približujúce vojenskú históriu Brazílie a najslávnejšie vojny a boje. Na záver môžete vyjsť aj na strechu pevnosti a dostať sa ku kanónom a do miestnosti, ktoré pripomínajú väzenské cely. Pevnosť bola vojensky využívaná prakticky celé minulé storočie, behom oboch svetových vojen aj v dobe vojenskej diktatúry, ktorá v zemi skončila až v roku 1985.

Reštaurácie #

Pozdĺž Atlântica Avenue môžete nájsť niektoré z najlepších reštaurácií v Rio de Janeiro, ako napríklad Emile, v hoteli Emiliano. Táto francúzska reštaurácia je odporúčaná aj v Michelinskom sprievodcovi. Okrem vynikajúceho menu vás ohromí aj vertikálna záhrada, ktorá toto miesto krásne zdobí.

Ak by ste však hľadali reštauráciu s michelinskou hviezdičkou, tak v celom Riu ich nájdete tri, z toho dve sa nachádzajú na Copacabane. Ak máte chuť na najlepšiu taliansku kuchyňu v meste navštívte reštauráciu Cipriani, ak dávate prednosť ázijskej kuchyni tak potom je tu pre vás reštaurácia Mee, tu si môžete uloviť luxusný gurmánsky zážitok.

Ak dávate prednosť neformálnemu stolovaniu, rezervujte si stôl v Marius Degustare. V tejto reštaurácii sa podávajú jedlá stredomorskej kuchyne, vrelo vám odporúčame ochutnať lahodné morské plody. Farebné lampy vytvárajú príjemnú atmosféru. Miestni obyvatelia poznajú taliansku reštauráciu La Mole. Podáva množstvo talianskych jedál starostlivo pripravených z čerstvých surovín. V meste je niekoľko reštaurácií La Mole. V Copacabane sa nachádza na ulici Dias da Rocha.

3 fotografie

Copacabana môže mať aj luxusnú príchuť

Bary #

Pavão Azul patrí medzi obľúbené bary v Copacabane, tento bar z roku 1957 ponúka občerstvenie v neformálnom prostredí, je to takmer kultúrnym dedičstvom mesta. Aby ste sa cítili ako miestni, objednajte si pivo a vyprážané krevety,, pretože ide o najobľúbenejšie jedlo v Pavão Azul. Bar sa nachádza na ulici Hilário de Gouvêia, len tri bloky od Posto 3 na pláži. V blízkosti Posto 4 nájdete Boteco Belmonte, známy reťazec barov v Rio de Janeiro. Prvá jednotka je z roku 1952 v štvrti Flamengo. V súčasnosti je Boteco Belmonte miestom, kde mnohí miestni chodia na pivo s priateľmi.

Vypočujte si koncert Bossa Nova v Beco das Garrafas

Beco das Garrafas, ulička neďaleko ulice Duvivier, je klasickou bohémskou štvrťou v Copacabane. Prvé koncerty hudby Bossa Nova sa tu konali v 60-tych rokoch. Beco das Garrafas je miesto, ktoré môžete navštíviť, aby ste sa dozvedeli viac o brazílskej kultúre. Beco das Garrafas znamená „Fľašková ulička“. Tento názov má preto, lebo susedia týchto barov zvykli hádzať na ľudí fľaše, aby znížili hluk, keď bola hudba príliš hlasná. Vystúpili tu známi brazílski umelci, ako speváčka Elis Regina a klavirista Sérgio Mendes. Little Club a Bottle’s Bar patria medzi tradičné podniky, ktoré neustále organizujú koncerty živej hudby v útulných a intímnych priestoroch.

Výhľad z lanovky na Cukrovú homoľu na ľavej strane vidíte Copacabanu a pred nami je v diaľke socha Krista.
Foto: Miroslava Zelizňáková — BUBO

TOP 10 Copacabany #

1. Objavte príbeh pevnosti Copacabana

Pevnosť Copacabana je miestom, kde nájdete miestnych aj turistov. Cieľom tejto vojenskej pevnosti je chrániť hlavné mesto Brazílie – do roku 1960 bolo hlavným mestom Rio; teraz je to Brazília. Táto pevnosť bola tiež svedkom jednej z najdôležitejších udalostí brazílskej histórie, keď 18 mužov čelilo 3000 vojakom v snahe ustanoviť novú vládu.

2. Oslávte životný štýl Carioca

Autentické Rio de Janeiro ste nezažili, kým na pláži nevyskúšate nejaké tradičné občerstvenie Carioca. Ikonické Biscoito Globo je nevyhnutnosťou. Tento klasický recept na sušienky je vyrobený z jemného tapiokového prášku a je dostupný ako slaný alebo sladký. Tento recept z roku 1953 sa stal medzi miestnymi natoľko populárny, že sa v roku 2012 dostal na zoznam kultúrneho dedičstva v Riu!

3. Preskúmajte pláže na bicykli

Chôdza a jazda na bicykli sú najlepší spôsob, ako sa dostať po tak krásnom meste ako Rio. Užite si výlet na bicykli po calçadão a zároveň obdivujte malebné výhľady. Dôrazne odporúčame namiesto nočnej chôdze zavolať Uber alebo 99. Je to bezpečnejšia možnosť – dokonca aj na krátke vzdialenosti.

4. Prejdite sa po ikonickej promenáde v Copacabane

Rio má jedinečný spôsob, ako vám ukázať, keď vstupujete do novej štvrte. Sledujte chodník, aby ste to zistili. Promenáda pri pláži – calçadão, ako ju nazýva Cariocas – má pre každú štvrť iný vzor. Copacabana zobrazuje kresby, ktoré pripomínajú vlnu; a v Ipanema má štvorcový formát.

5. Urobte si selfie s Drummondovou sochou

Ak ste milovníkom kníh alebo len zvedavým cestovateľom, musíte navštíviť túto slávnu postavu na pláži Copacabana. Socha spisovateľa Carlosa Drummonda de Andrade je jednou z najnavštevovanejších atrakcií v Posto 6. Drummond je významným básnikom modernistického hnutia v Brazílii. Pamätník je poctou tomuto notoricky známemu obyvateľovi Copacabany. Na promenádach v Riu je veľa sôch, ktoré môžete navštíviť.

Odporúčame skontrolovať pamätník Clarice Lispector, jednej z najvplyvnejších spisovateľov brazílskej literatúry. Táto socha sa nachádza na pláži Leme, pretože v tejto štvrti žila mnoho rokov. Na pláži Ipanema nájdete sochu Toma Jobima, skladateľa ikonickej piesne „Dievča z Ipanemy“.

6. Objavte pevnosť Leme a jej vyhliadky

Ak chcete získať ikonický výhľad na Copacabana, navštívte neďalekú Leme. V blízkosti Posto 1 nájdete pri kopci panoramatický výhľad. Odtiaľ budete môcť vidieť pláž Copacabana, horu Sugarloaf, Corcovado – kde sa nachádza socha Krista – a Pedra da Gávea. Extra tip: navštívte vyhliadku pri západe slnka s úchvatným výhľadom na oceán.

7. Vydajte sa na túru do národného parku Chacrinha

Mnoho cestovateľov si myslí, že Copacabana je len pláž, ale táto štvrť má niekoľko atrakcií, ktoré treba navštíviť. Napríklad Chacrinha State Park, 32 akrový park len pár blokov od pláže. Tento park má rekreačné zariadenia vrátane ihriska pre deti, futbalového ihriska a grilov. Ak máte radi outdoorové aktivity, dôrazne odporúčame vyskúšať niektoré z chodníkov v Chacrinhe. Majte na pamäti, že najať si miestneho sprievodcu je bezpečnejšou možnosťou na prechádzku po džungli v Riu.

8. Kultúrne atrakcie

V Copacabane nájdete aj divadlá, umelecké galérie a skvelé múzeá, ktoré sa oplatí navštíviť. Espaço Sesc Copacabana napríklad organizuje umelecké výstavy a niekoľko kultúrnych podujatí vrátane divadelných a tanečných vystúpení. Teatro Brigitte Blair je jedným z najstarších divadiel v Riu, ktoré je súčasťou pulzujúcej umeleckej scény 60. a 70. rokov. V súčasnosti je divadlo známe propagáciou hier a podujatí pre deti.

9. Copacabana je domovom verzie prestížneho Múzea obrazu a zvuku (MIS) v Riu. Budova je vo výstavbe, ale už teraz môžete obdivovať modernú fasádu inšpirovanú vlnami promenády Copacabana.

10. Ak máte radi blšie trhy, mali by ste navštíviť veľtrh starožitností, ktorý sa koná každú nedeľu v nákupnom centre Shopping Cassino Atlântico. Toto sofistikované nákupné centrum sa nachádza na neďaleko zastávky Posto 6. Môžete sa pozrieť do obchodov s domácimi dekoráciami alebo si zarezervovať stôl v jednej z neďalekých reštaurácií.

Túžite zažiť atmosféru božského Ria s plážou Copacabana na vlastnej koži? Vyberte sa s nami na dovolenku do Brazílie, kde si toto miesto vychutnáte!

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1025

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Privat jetom utekáme z džungle. Všimol si nás aj Leonardo DiCaprio Prémiový blog

Prémiový blog Privat jetom utekáme z džungle. Všimol si nás aj Leonardo DiCaprio

Expedícia Yaripo, výstup na najvyšší vrch Amazonie - na Pico Neblina - je dobrodružstvo do úplného konca. Ako sa objednáva private jet v džungli?…

Ľuboš Fellner 10 min. čítania
Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie Prémiový blog

Prémiový blog Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie

Verím, že udržateľnosť v turizme je možná. Základ ekológie je nekecať, ale niečo aj urobiť. Tu je jasná ukážka!

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Paraguaj, Chile, Brazília, Bolívia, Argentína


náročnosť

29 dní

Trvanie

5788 7235€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4476 4865€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

5450 6055€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3578 4209€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.