Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť

Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť

Jeden z najzaujímavejších cestovateľských kútov sveta je jednoznačne odľahlý a exotický Madagaskar. Napriek tomu, že je štvrtým najväčším ostrovom Zeme, patrí aj k najmenej navštevovaným. Tento ohromujúci ostrov v Indickom oceáne je známy rozmanitou prírodou a fascinujúcou kultúrou miestnych kmeňov. Je domovom rastlín a zvierat, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Na rozlohe vyše 587 000 km2 môžete obdivovať dažďové pralesy, rozsiahle pláže s jemným pieskom, dvojtisícové hory, suché púšte, ale aj pozoruhodné koralové útesy. Čo by malo patriť do vášho itineráru pri návšteve Madagaskaru?

Kvôli odľahlej polohe a slabo rozvinutému turizmu sme aj my v BUBO pravidelne svedkami autentického malgašského spôsobu života a kultúry. Taktiež tu pozorujeme zvyky rôznych domorodých kmeňov na pozadí francúzskych koloniálnych budov. To všetko môžete uloviť ako zážitok aj vy.

Madagaskar je cestovateľské dobrodružstvo, ktoré sa oplatí zažiť. Ktoré miesta určite navštíviť, ak sa sem vyberiete? Tu je zoznam 10 najlepších miest na Madagaskare, ktoré sme pre vás vybrali.

1. Antananarivo #

Antananarivo - alebo miestnymi nazývané “Tanna” - je hlavným mestom Madagaskaru a skvelým východiskovým miestom na začatie vášho dobrodružstva. Tu určite pristanete a vydáte sa na poznávačku, odporúčame však, aby ste si naplánovali čas aj na jeho spoznanie.

Tanna ponúka rušnú a chaotickú kombináciu miestnej kultúry, histórie a architektúry a, hlavne, bežného života miestnych kmeňov. Najľudnatejšie mesto ostrova je položené na dvanástich kopcoch Centrálnej vysočiny. Vďaka tejto polohe ponúka úchvatné výhľady do okolia, na celé spodné mesto i srdcové jazero Anosy. Najznámejším panoramatickým miestom je kopec Ambohimanga, na ktorom sa nachádza aj jedna z historicky najvýznamnejších stavieb a symbolov mesta - kráľovský palác Rova.

4 fotografie

Antananarivo - v hlavnom meste Madagaskaru

Tento komplex s červenými strechami a nádhernou architektúrou slúžil ako sídlo kráľovskej dynastie Merina. Okrem kráľovského paláca zájdite v Antananarive aj na tradičné miestne trhy. Na nich môžete objavovať miestne produkty, remeslá a tradičné artefakty. Najznámejším trhom v meste je trh Andravoahangy. Pokiaľ si aj nič nekúpite, nasávajte atmosféru afrického mesta a každodenný ruch jeho života.

Všimnite si rozmanitosť architektúry, v ktorej sa odráža kultúra a história celej krajiny. Môžete v nej vidieť tradičné domy, farebné obchody aj koloniálne budovy vo francúzskom štýle. A to všetko rozprestierajúce sa na kopcoch vo výške 1 276 m.n.m.

3 fotografie

Momentky z Antananariva

Bonusový BUBO tip: Určite vyjdite na jednu z vyhliadok na mesto. Získate naň úplne iný pohľad.

2. Národný park Andasibe-Mantadia #

Andasibe-Mantadia je jedným z najznámejších národných parkov na Madagaskare. Nachádza sa na východe Madagaskaru, neďaleko od hlavného mesta. Známy je pre svoju bohatú a unikátnu prírodu a právom patrí medzi jeden z najnavštevovanejších parkov Madagaskaru.

My v BUBO už roky vieme, že čas strávený v ňom stojí za to. Je domovom mnohých endemických druhov rastlín a živočíchov, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Naším hlavným cieľom sú jedinečné lemury, ktoré patria medzi jedny z najohrozenejších cicavcov na svete.

Park je známy predovšetkým pre svoju populáciu Indri indri, najväčších žijúcich lemurov na svete. Títo pôvabní primáti majú charakteristický hlasitý hovor a sú skutočnou atrakciou pre návštevníkov parku. Pri troche šťastia ich budeme pozorovať, ako preskakujú zo stromu na strom a hlasnými volaniami komunikujú so svojou rodinou.

Okrem indriov sa v parku nachádza aj množstvo ďalších lemurov, ako napríklad sifaky, čierne a bielobruché lemury, ale aj rôzne druhy vtákov, chameleónov, hadov a iných exotických tvorov.

5 fotografií

Lemury z Madagaskaru

Bonusový BUBO tip: Vyrazte na trek za zvieratami nielen cez deň, ale aj po tme. Mnohé menšie druhy lemurov sú aktívne práve v noci.

3. Isalo National Park #

Ďalším miestom, ktoré na Madagaskare odporúčame navštíviť, je Národný park Isalo na juhozápade krajiny. Nadobudnete pocit, ako keby ste boli na úplne inom ostrove či vo filme Jurský park. Isalo totiž pochádza ešte z obdobia jury.

Príroda na Madagaskare sa neuveriteľne mení a práve park Isalo je akousi púštnou oázou s nádhernými skalnými formáciami a prepadlinami, ktoré tvoria živú encyklopédiu geologickej histórie krajiny. Skalné útvary sú dôkazom dlhého procesu erózie a svedčia o geologických udalostiach, ktoré formovali túto oblasť.

Môžete sa tešiť na prechádzky medzi skalami a objavovať skryté vodopády, jazerá a prírodné bazény. Okúpete sa aj vy? Národný park Isalo ponúka aj mnoho výhľadových miest, z ktorých môžete obdivovať rozsiahle panorámy a zelené údolia v okolí.

Hoci je to územie chránené ako národný park, je stále domovom pre miestny kmeň Bara. Ten ho môže podľa tradície stále využívať na svoje potreby ako pasenie dobytka, zber plodov či pochovávanie zosnulých.

5 fotografií

Národný park Isalo

Zároveň sa spolu s miestnymi a medzinárodnými organizáciami snažia príslušníci kmeňa chrániť prírodné zdroje parku a zabezpečiť dlhodobo jeho ekologickú nedotknutosť.

Dobytok - pre domácich hlavný spôsob prepravy.
Foto: Martin Karniš — BUBO

4. Ifaty #

Ifaty je skvelou destináciou pre tých, ktorí hľadajú kombináciu krásnych pláží, bohatého podmorského sveta a zároveň chcú spoznať miestnu kultúru a tradičný život Madagaskaru. Po vysokých horách a dažďových pralesoch na východe krajiny prídete na juhozápad ostrova do úplne odlišného sveta.

Oblasť na pobreží Mozambického kanálu je charakteristická svojím suchým pobrežným podnebím, piesočnou pôdou a vegetáciou prispôsobenou práve na takéto podmienky. Môžete tu nájsť unikátne baobaby, kaktusy aj mangovníky.

3 fotografie

Pláže a podmorský svet Madagaskaru

Jedným z hlavných lákadiel Ifaty je bohatý podmorský svet. Koralové útesy v tejto oblasti sú domovom pre množstvo farebných koralov, tropických rýb a iných morských živočíchov. Ak máte záujem o šnorchlovanie alebo potápanie, môžete objaviť fascinujúci podmorský svet a obdivovať jeho rozmanitosť.

3 fotografie

Interakcie s domácimi

Kultúru lokálneho kmeňa Vazo najlepšie spoznáte návštevou miestnych rybárskych dediniek, kde sa dozviete viac o rybolove, remeselných činnostiach a výrobe lodí nazývaných lanaka, ktorá im zabezpečuje obživu. V BUBO vieme, že lepšie je niečo zažiť, ako o tom počuť, a preto sa zveríme od rúk skúseným rybárom a vyskúšame plavbu lanakou.

5 fotografií

Autentická plavba

5. Antsirabe #

Mesto nachádzajúce sa vo vnútrozemí Madagaskaru je známe svojou príjemnou atmosférou, termálnymi prameňmi, farebnými rikšami, tradičným remeslami a koloniálnou architektúrou. Celé mesto Antsirabe je autentickým madagaskarským zážitkom a očarí vás svojou atmosférou a prírodnými krásami. Výraznou črtou mesta je koloniálna architektúra a v jej štýle tu nájdete budovy so stĺpmi, balkónmi a farebnými fasádami.

Tieto budovy prinášajú do mesta európsky nádych a históriu nedávnej minulosti. Významnou dominantou mesta je katedrála Notre-Dame-de-la-Salette. Budova katedrály je veľkolepá a impozantná vďaka vežiam, oblúkom a detailne spracovaným fasádam. Od svojho dokončenia slúžila katedrála ako centrum kresťanskej viery pre miestnych obyvateľov. Bola miestom dôležitých náboženských obradov a podporovala rozvoj kresťanských spoločenstiev v regióne.

V meste Antsirabe môžete tiež navštíviť remeselné dielne, kde sa vyrábajú tradičné drevené hračky, keramika, textílie a kovové výrobky. Miestni remeselníci sú známi svojou zručnosťou a precíznosťou pri tvorbe unikátnych výrobkov.

Jednoznačne odporúčame využiť na časť prehliadky mesta rikšu - známu pod miestnym menom pousse pousse. Nie je to len skutočne ten najpraktickejší spôsob, ako sa po Antsirabe pohybovať, ale tiež jedinečný zážitok! 

3 fotografie

Autentické Antsirabe

6. Morondava a Alej baobabov #

Malebné mestečko nachádzajúce sa na západe Madagaskaru je oblasťou, ktorá zaujme svojou exotickou atmosférou a skutočne jedinečnou prírodou. Právom patrí medzi jeden z najobľúbenejších cestovateľských cieľov v krajine.

Leží na pobreží Mozambického prielivu, za ktorým sa nachádza pevninská Afrika. Samotné pobrežie Morondavy má niekoľko nádherných pláží a lagún s teplou tyrkysovou vodou. Keďže more a rybárčenie sú podstatnou časťou života, v okolí môžete navštíviť rybárske dediny a spoznať miestne remeslá, ako je napr. výroba rybárskych sietí.

Jedným z najznámejším symbolov Morondavy je však jednoznačne Alej baobabov, ktorá je tiež jednou z najfotogenickejších prírodných lokalít na svete. Tento rad veľkých a mohutných baobabových stromov sa stal symbolom Madagaskaru a ich majestátne postavy tvoria nádhernú scenériu. Najlepší čas na ich návštevu je počas západu slnka, keď to osvetľuje stromy a vytvára magickú atmosféru.

3 fotografie

Morondava a baobaby

Pozn. BUBO:

Jedným z problémov Aleje baobabov je miesto, kde rastú. Morondava leží v odľahlej časti krajiny a nie je na žiadnej trase tradičných ciest. Dostať sa do Morondavy autobusom trvá v podstate celý deň. Rovnako dlhá je aj cesta späť do Antsirabe. Lety zatiaľ nie sú úplne spoľahlivé a sú často rušené, čo pri presnejšom plánovaní môže spôsobiť problémy. Cesta z Morondavy do Ifaty po pobreží trvá 3 dni a je nevyhnutné mať auto typu 4x4.

7. Tsingy de Bemaraha #

Národný park Tsingy de Bemaraha sa nachádza juhozápadne od hlavného mesta Antananarivo a je jedným z najfascinujúcejších prírodných divov Madagaskaru. Dokonca figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Pohľad na Tsingy de Bemaraha zhora.
Foto: Martin Karniš — BUBO

Je to  prírodná rezervácia s ostrými vápencovými útesmi a skalnými útvarmi, ktoré sa nazývajú “tsingy”. Stovky ostnato vyčnievajúcich skalných ihličiek vytvárajú pôsobivé a rozvetvené kamenné labyrinty. Tento jedinečný prírodný fenomén poskytuje návštevníkom neskutočné scenérie. Preto nezabudnite vyjsť na niektorú z vyhliadkových plošín a užiť si úchvatné panoramatické výhľady na národný park.

Budete obklopení impozantnými skalnými stenami, malebnými údoliami a hustou zelenou vegetáciou. Národný park Tsingy de Bemaraha je navyše domovom mnohých druhov endemických rastlín a živočíchov, ktoré sa vyskytujú len v tejto oblasti.

Môžete tu objaviť vzácne druhy lemurov, vtákov aj chameleónov. Navštívením tohto parku prispievate k podpore ochrany prírody a udržateľného rozvoja regiónu.

Pozn. BUBO:

Podobne ako v prípade Aleje baobabov, aj Tsingy de Bemaraha sa nachádza v oblasti, kde je ťažký prístup. V niektorých obdobiach môže byť takmer nemožný. Pokiaľ však cestujete po Madagaskare a máte dostatok času, návšteva bude neopakovateľným zážitkom. Rýchlejšou možnosťou je vyhliadkový let, ktorý sa dá zorganizovať z Antananariva. Nie je to však štandard a je potrebné si prenajať vlastné lietadielko, ktoré bude ochotné vziať vás na tento okruh.

8. Ambohimanga #

Ambohimanga je historické miesto nachádzajúce sa v blízkosti Antananariva. Kedysi išlo o kráľovské mesto, dnes je jednou z najvýznamnejších historických a kultúrnych pamiatok v krajine.

Toto starobylé opevnené mesto bolo kedysi sídlom kráľovskej rodiny Merina vládnucej na Madagaskare viac ako dve storočia. Nachádza na jednom z množstva pahorkov, čo v minulosti poskytovalo strategické postavenie.

V súčasnosti ponúka úžasné panoramatické výhľady do okolia. Pre svoju výnimočnú hodnotu z hľadiska histórie, architektúry a kultúry bola Ambohimanga zapísaná v roku 2001 na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Vďaka návšteve miesta spoznáte a porozumiete tunajšej kultúre, tradíciám a minulosti celej krajiny.

9. Fianarantsoa #

Mesto Fianarantsoa, známe aj ako "Fianar", je jedno z najvýznamnejších a najväčších miest na Madagaskare. Nachádza sa na juhu krajiny a je hlavným mestom regiónu Haute Matsiatra.

Meno Fianarantsoa v preklade znamená „dobré vzdelanie“ a tento názov odráža význam vzdelania a poznania v kultúre a histórii tohto regiónu. Mesto je aj v súčasnosti známe ako vzdelávacie centrum Madagaskaru a domov niekoľkých univerzít a škôl. Toto historické a kultúrne centrum sa nachádza uprostred oblasti vysočiny, v ktorej sa život odohráva v nadmorských výškach medzi 1 000 až 1 200 m.n.m.

Mesto je kopcovitou krajinou rozdelené na dve časti - jednu rozlievajúcu sa v údolí a druhú posadenú vysoko na kopci. To tiež znamená, že je Fianarantsoa obklopená nádhernými panoramatickými scenériami. Okolie je bohaté na flóru a faunu a, ak máte viac času, ponúka sa tu tiež veľa možností na turistiku.

10. Ambatolampy #

Mesto Ambatolampy sa nachádza v centrálnej časti Madagaskaru, v regióne Vakinankaratra. Jeho význam spočíva, prekvapivo, v jeho bohatej hliníkovej histórii aj súčasnosti. Ambatolampy je totiž známe svojou dlhoročnou tradíciou v ťažbe a spracovaní hliníka.

Dôvod, prečo je centrum spracovania a výroby hliníkových produktov práve v Ambatolampy, leží za mestom. Zdroj vhodného hliníka na odlievanie majú zopár kilometrov od mesta. Stáročia ju používajú a my v BUBO sa na to môžeme pozrieť zblízka. Je fascinujúce sledovať remeslá, ktoré u nás už dávno nie je možné vidieť.

Už od začiatku 20. storočia sa tu začalo s ťažbou hliníkových rúd, ktoré sa využívali na výrobu hliníkovej suroviny. Táto tradícia sa postupne rozvinula a Ambatolampy sa stalo jedným z hlavných hliníkových centier v Madagaskare. Nachádzajú sa tu rôzne hliníkové podniky a továrne, ktoré sa zaoberajú spracovaním hliníka.

5 fotografií

Spracovanie a výroba hliníka v Ambatolampy

Mnohé z nich sú rodinné podniky, ktoré prenášajú tradičné know-how z generácie na generáciu. Miestni remeselníci majú skutočne výnimočné zručnosti v tvorbe rôznych predmetov, nielen nádoby a riady, ale aj umelecké diela a ozdoby.

Tieto remeslá sú dôležitou súčasťou miestnej kultúry a tradície. Hliníková história Ambatolampy je dôležitou súčasťou miestneho hospodárstva kultúry, ktorú s vami miestni obyvatelia s radosťou zdieľajú.

Tipy na ubytovanie:

Madagaskar, hoci by ste to sprvu nepovedali, vám vie poskytnúť skutočne luxusnú formu ubytovania. V BUBO hľadáme unikátne a výnimočné miesta na bývanie, ktoré vám doprajú maximálne pohodlie a zážitok - ide o troj- a štvorhviezdičkové prešpikované lodže a hotely.

Odporúčame napríklad Vakona Forest Lodge v Andasibe, Satrana lodge v Isalo alebo Palissandre Hôtel&Spa v Antananarive. Pre lepší prehľad luxusného Madagaskaru si pozrite fotogalériu nižšie. V BUBO tieto ubytovania využívame dlhodobo a klienti sú nadšení.

6 fotografií

Ubytovanie alebo luxusný Madagaskar

Madagaskar je skrátka ohurujúci #

Na celom ostrove sa nachádzajú neuveriteľné miesta, ktoré nájdete len tu. Madagaskar je jedinečným cestovateľským topom, ktorý ponúka neopakovateľné zážitky a objavy. Svojou rozmanitosťou prírody, fascinujúcou faunou a flórou, ako aj bohatou kultúrou miestnych obyvateľov, je to skutočne miesto pre cestovateľských dobrodruhov.

Od návštevy oblasti Andasibe-Mantadia, kde sa stretnete s lemurmi a vypočujete si šum dažďového pralesa, až po relax na pláži v Ifaty s výhľadom na Indický oceán, vás Madagaskar zaručene očarí. Svojou prírodou, kultúrou a mnohým ďalším. BUBO navštevuje drvivú väčšinu spomenutých miest a uvidíte ich tak aj na našich zájazdoch na Madagaskar. Táto destinácia vám poskytne neopakovateľné zážitky a spomienky na celý život.

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1119

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť Blog

Blog Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť

Jeden z najzaujímavejších cestovateľských kútov sveta je jednoznačne odľahlý a exotický Madagaskar. Napriek tomu, že je štvrtým najväčším ostrovom…

Monika Šeniglová 11 min. čítania
Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

Ladislav Vontszemü 6 min. čítania
Budhizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Budhizmus do vrecka pre neveriacich

Náboženstvo? Životná filozofia? Kto je stvoriteľom tejto viery, ktorá sa vzoprela obetníckemu ritualizmu vtedajšej varny brahmanov v Indii pred 2…

Ladislav Vontszemü 9 min. čítania
Moje najkrajšie cesty planétou Blog

Blog Moje najkrajšie cesty planétou

Vybrať si jednu, dve, či zopár tých naj ciest zo všetkých možných, ktoré BUBO ponúka naprieč svetom, nie je vôbec jednoduché. Osobne som pochodil s…

Čo sme zažili na Madagaskare? Blog

Blog Čo sme zažili na Madagaskare?

Veronika povedala: „Nič nesľubujem, sú tu s nami dvaja stopári a naša exkurzia do dažďového lesa možno aj s nejakým čakaním na lemury bude trvať…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Madagaskar


náročnosť

14 dní

Trvanie

4132 5165€
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Madagaskar, Juhoafrická republika


náročnosť

21 dní

Trvanie

4711 6730€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.