Turistika a dobrodružné aktivity na Azorských ostrovoch

Turistika a dobrodružné aktivity na Azorských ostrovoch

Turistika a dobrodružstvá v strede Atlantického oceánu? Aj to je možné na autonómnom súostroví Portugalska - na Azorských ostrovoch, ktoré sa nachádzajú "na polceste" medzi Európou a Severnou Amerikou.

Azory sa považujú za svetovú destináciu pre milovníkov adrenalínu a prírody a charakterizovať by sme ich mohli tromi farbami:

  • tmavozelená, ktorá predstavuje hory a údolia,
  • tmavomodrá, ktorá nám pripomína tisícky kilometrov sa rozprestierajúci oceán v každom smere,
  • uhľovočierna predstavujúca lávové kamene.

Vzhľadom na vlastnosti ostrovov je možností, ako stráviť čas v prírode a aktívne, neúrekom, a aj preto sú hlavnými atrakciami nedotknutá príroda a zeleň, lagúny v sopečných kráteroch, pozorovanie delfínov či veľrýb, potápanie, surfovanie, nautrálne geotermálne pramene, vodopády či turistika.

V BUBO máme Azorské ostrovy prejdené kompletne, poznáme tu každý meter štvorcový a teraz sa spolu pozrieme na najzaujímavejšie turistické trasy a dobrodružné aktivity, ktoré odporúčame absolvovať na najväčšom ostrove Azorského súostrovia - na ostrove Sao Miguel.

Sú Azorské ostrovy najkrajšie miesto na Zemi?

Sú Azorské ostrovy najkrajšie miesto na Zemi?

Začneme s najzaujímavejšími turistickými trasami, ktoré sa na “zelenom ostrove” (prezývka, ktorú dostal ostrov Sao Miguel) oplatí absolvovať. Turistické trasy sú najlepším spôsobom, ako skutočne objaviť všetky skryté skvosty ostrova, a tak sa kochať vyhliadkami či lagúnami, ku ktorým by sme sa inak iba veľmi ťažko dostali - alebo nedostali vôbec.

Na Sao Miguel ide najmä o vysoké útesy pokryté zelenými lesmi, skryté pláže, prírodné kúpaliská, rybníky, lagúny alebo aj horúce pramene, kde je voda v oceáne ohrievaná geotermálnou aktivitou. Niektoré turistické trasy a chodníky už od nepamäti spájajú dediny a domy ležiace podĺž pobrežia, čo je úžasný spôsob, ako spojiť zážitok z dychberúcich výhľadov a zároveň nahliadnuť do lokálneho života na Sao Miguel.

Mohli by vás zaujímať aj blogy, v ktorých sa venujeme ostrovu Sao Miguel a Azorským ostrovom dopodrobna (vrátane gurmánskych špecialít a tipov na luxusné hotely):

Kráľovská vyhliadka do kaldery sopky - Miradouro da Vista do Rei.
Foto: Ľuboš Fellner

Niektoré trasy sú relatívne rovné, ale vo väčšine prípadov sa treba pripraviť na namáhavejšie chodníky. Azory sú sopečné ostrovy, čo znamená, že sú kopcovité, a tak sa často stretávame so strmými kopcami - ale odmena v podobe fantastických výhľadov je garantovaná. Prv, než túru začneme, si vieme pozrieť obtiažnosť turistického chodníka a podľa toho sa rozhodnúť.

Turistické chodníky sú tu rozdelené do troch úrovní obtiažnosti - ľahké, stredné a ťažké, ktoré klasifikovala regionálna vláda Azorských ostrovov. Strach z toho, že sa stratíme, mať nemusíme - všetky trasy sú tu jasne a viditeľne označené a udržiavané. Vďaka miernemu podnebiu a teplotám je turistika skvelou voľbou v akomkoľvek ročnom období, avšak počas zimy treba počítať s vyššími zrážkami a extrémne náhlymi zmenami počasia.

Na druhej strane, zima je obdobie, keď sú vodopády mohutnejšie, jazerá plnšie, potoky hlbšie a zeleň výraznejšia. Leto je zase charakteristické
množstvom kvetov a rozprávkovými hortenziami, ktoré kvitnú práve v letných mesiacoch.

Krížom cez stratenú dedinku “Sanguinho” #

Túto kratšiu okružnú turistickú trasu na ktorej sa nachádza vodopád Salto do Prego a takzvaná “stratená dedina” Sanguinho, nájdeme v meste Faial de Terra - na juhovýchode ostrova Sao Miguel. Vedľa autobusovej zastávky sa vyberieme smerom hore po asfaltovej ceste, na našej pravej strane preteká potok a postupne sa asfaltová cesta premení na poľnú.

Pravý a ľavý breh rieky spája most - my prejdeme mostom na druhý breh potoku a pokračujeme smerom hore, až kým sa dostaneme k značke, ktorá nás usmerní k vodopádu Salto do Prego. Pri vodopáde máme možnosť si oddýchnuť alebo sa okúpať a následne sa tou istou cestou vrátime ku križovatke a značke, ktorá nás navigovala odbočiť na vodopád Salto do Prego. Ďalej pokračujeme smerom doprava - do “stratenej dedinky” Sanguinho.

Dedinka dostala túto prezývku od domácich - viac ako storočie bolo toto miesto obývané pomerne bohatým obyvateľstvom, ktoré sa do tejto oblasti presťahovalo kvôli nebezpečnému preliatiu rieky Faial da Terra. Postavilo sa tam dvadsať domov.

Emigrácia v 60. a 70. rokoch do Ameriky a následné problémy, ako napríklad cesta detí do školy a nepraktická a náročnejšia dostupnosť, však boli hlavnými dôvodmi, prečo sa táto dedina postupne vyľudňovala.

Dnes používajú lokálni obyvatelia niektoré chatky a domy na účel rekreácie a zväčša sa venujú pestovaniu rôzneho druhu ovocia, najmä banánov či iného exotického ovocia.

Okolo jazera Furnas #

Údolie Furnasu je centrom geotermálnej aktivity na ostrove Sao Miguel. Nachádzajú sa tu dve aktívne vulkanické lokality, z ktorej jedna je práve pri jazere Furnas. Ak prichádzame zo smeru Ponta Delgada, zaparkujeme na pravej strane na verejnom parkovisku tesne pred jazerom Furnas a vyberieme sa na okružnú túru okolo jazera.

Trasa je relatívne rovná a my ju považujeme za príjemnú, asi troj-hodinovú prechádzku, ktorú zvládne každý. Budeme prechádzať parkom, ktorý je vhodné miesto aj na piknik a našou prvou zastávkou bude neogotická kaplnka zo 19. storočia - Nossa Senhora das Vitórias.

Kaplnka sa považuje za jedno z najimpozantnejších stavieb na celom súostroví a bola inšpirovaná inými veľkými európskymi katedrálami. Ďalej pokračujeme po ceste pozdĺž brehu jazera a počas cesty objavujeme niekoľko tucet drevených sôch, ktoré boli vyrobené motorovými pílami v zakorenených stromoch.

Zážitkom je i cestička zarastená bambusmi pripomínajúca tunel. Približne v polovici túry dorazíme na jedno z najznámejších miest na celom ostrove - vďaka geotermálnej aktivite nám tu príroda uvarí tradičné “cozido”, ktoré je snáď najunikátnejším jedlom na Sao Miguel.

Skladá sa z mixu rôznehu druhu mäsa, klobásy, kapusty, zemiakov a mrkvy. Varí sa vo veľkom hrnci, ktorý sa potom umiestni pod zem. Ak si návštevu jazera Furnas naplánujeme správne, možno pristihneme miestnych obyvateľov, ako zo zeme toto tradičné jedlo vyberajú. “Cozido” sa následne roznáša do reštaurácií, kde môžme túto špecialitu ochutnať.

BUBO tip: V prípade, že by ste chceli túto špecialitu ochutnať, minimálne deň vopred je potrebné spraviť si rezerváciu v jednej z reštaurácií v meste Furnas, ktoré “cozido” ponúkajú.

Kúpanie sa v rozprávkovom vodopáde Salto do Cabrito #

Vodopád Salto do Cabrito patrí k jedným zo skrytých prírodných krás ostrova Sao Miguel. Nachádza sa v oblasti Ribeira Grande a prístup k nemu je možný peši alebo autom. My tentokrát zaparkujeme pri vrchnom parkovisku po odbočke z hlavnej cesty a riadime sa tabuľkou “Salto do Cabrito”. Pešo prejdeme strmou cestou dole k vodopádu Salto do Cabrito, ktorý je asi 40 metrov vysoký, ukrytý v bujnom lese, panuje tu harmónia a scenéria nám pripomína rozprávku.

Ak si zaplávate v krištáľovo čistej vode vodopádu, budete sa cítiť úplne spojení s prírodou. Následne sa vyberieme spolu ďalej a pokračujeme v našej túre. Trasa má určité výzvy v podobe strmých schodov a svahov. Prechádzame i vodnou elektrárňou a kovovým chodníkom. V priebehu asi dvoch hodín sa dostaneme k termálnym prameňom Termas das Caldeiras.

Tesne pred termálnym prameňom prechádzame aj geotermálnou časťou kde tak ako pri jazere Furnas máme možnosť vidieť, ako sa pod zemou varí typické azorské “cozido”. Neexistuje lepší spôsob na zakončenie túry, ako sa okúpať obklopení zeleňou v srdci prírody a vyberáme sa do termálnych prameňov Termas das Caldeiras.

Ilustračné foto Cascata da Ribeira Quente - termálny vodopád Azorov.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

K ruinám najstarších termálnych kúpeľov na Sao Miguel #

Vydávame sa na okružnú - približne trojhodinovú trasu od pláže Praia dos Moinhos v oblasti Porto Formoso. Kráčame po asfaltovej ceste a na základe značiek odbočíme do prava na poľnú cestu. Počas túry si vychutnávame panoramatické výhľady na severné pobrežie, ktoré je charakteristické strmými a ostrými skalami a veľkými vlnami. Počas trasy je možnosť odbočiť na ruiny starých kúpelov, ktoré boli kedysi známe vďaka pozitívnym účinkom liečivej vody.

Dnes sú však v ruinách, ale hydrotermálny prameň je stále aktívny. Teplota vody nie je taká horúca ako v ostatných termálnych prameňoch na ostrove. Kúpele sa nachádzajú v blízkosti oceána s nádhernou scenériou - turistov tu však stretneme iba veľmi ojedinele, túra je strmá a náročnejšia.

Termálny prameň Ladeira da Velha je v súčasnosti takmer zabudnutý a po nabratí síl sa poberáme naspäť na križovatku na cestičku, z ktorej sme na ruiny kúpelov odbočili a pokračujeme ďalej. Naša turistika končí pri vodopáde Cascata da Ribeira do Limbo a toto miesto je vhodné aj na piknik či grilovačku - nachádza sa tu niekoľko miest na grilovanie priamo v lese s výhľadom na vodopád.

Bicykel, surf či potápanie? #

Okrem turistiky tu fičí aj cyklistika. Vedeli ste, že medzi európskymi destináciami boli Azory zvolené za jednu z najlepších európskych destinácií pre cyklistiku? Cyklistika sa tu v posledných rokoch naozaj rozbehla. Toto edenské miesto je domovom nádherných trás a mnohé z nich sú ideálne aj na cyklistiku. Trasy a cesty, ktoré často stúpajú alebo klesajú, spájajú hory s plážami či lesy s jazerami, kde prekvitá bohatá flóra a fauna.

Prechádzame úžasnou scenériou a objavujeme čarovné lagúny, krátery, pláže s čiernym pieskom a skalné útesy na pobreží. Ak sa na náročnú či
horskú cyklistiku necítite, určite odporúčame sa pobicyklovať z hlavného mesta Ponta Delgada na jednu z najkrajších pláži na ostrove Sao Miguel - Praia das Milícias, ktorá sa nachádza v blízkosti Ponta Delgady. Trasa je jednoduchá a rovná, tieto dve miesta spája dokonca i cyklistická trasa, ktorá je na ostrove veľmi obľúbená.

Surfovanie je jednou z TOP aktivít na Sao Miguel a môže to byť mimoriadne obohacujúci zážitok nielen pre profesionálnych surferov. Fakt, že Azory sú takmer uprostred Atlantiku, dáva súostroviu takmer neustále vystavenie vlnám. Nájdeme tu mnimálne 10 surfovachích miest rozmiestnených po celom ostrove. Najlepší čas na surfovanie na Azoroch je počas zimy - od októbra do marca.

Profesionáli sa vyšantia najmä na severe ostrova, kde sú vlny skvelé. Začiatočníci si zas prídu na svoje skôr na južnej časti ostrova Sao Miguel, kde sú vlny menšie a prúd nie až tak silný. Počas leta sú vlny menšie, ale oceán relatívne teplý, čo umožňuje surfovanie aj bez neoprénu. To je na kontinentálnej Európe veľmi zriedkavé.

Najznámejšiu surferskú pláž na ostrove Sao Miguel, pláž s menom Santa Barbara, nájdeme v “hlavnom meste surferov” - v Ribeira Grande. Z Azorských ostrovov sa pomaly stáva surferský raj.

Potápanie sa na Azorských ostrovoch je jedna veľkolepá udalosť. Rôznorodá topografia morského dna - ako napríklad podvodné lávové steny či potopené krátery, vytvárajú ideálne podmienky pre bohatý a rôznorodý podmorský život. Obrovským zážitkom v jarných mesiacoch je nočné potápanie sa.

Na Sao Miguel sú rôzne lokality na potápanie sa - známym miestom je vrak lode z druhej svetovej vojny, ktorý sa nachádza neďaľeko pobrežia v dedinke Sao Roque v blízkosti mesta Ponta Delgada. Ďalšou známou lokalitou je morská rezervácia obklopujúca ostrovček v meste Vila Franca do Campo. Ostrovček sa nachádza niekoľko stoviek metrov od bývalého hlavného mesta ostrova Sao Miguel - Vila Franca do Campo, kde je podmorský život naozaj bohatý.

Ktorú z týchto aktivít vyskúšate pri najbližšom výlete na Azorské ostrovy? Je to na vás, my v BUBO vám dobre poradíme a o našich skúsených profesionálov sa tu môžete vždy oprieť.

Čo zažiť na Azoroch navyše?

  • Kanoistika - ak máte radi hory, vodopády a zábavu, kanoistika a zlaňovanie sú ideálnym dobrodružstvom. Je to zážitok spojený s nádhernou scenériou a adrenalínovou infúziou. Azory sú dokonalým prírodným ihriskom.
  • Šnorchlovanie - šnorchlovanie, či aj už vyššie spomenuté potápanie, nám umožňujú nahliadnuť do podmorského sveta. Objavovanie podmorských horúcich prameňov či podmorských jaskýň a podmorského sveta v Atlantickom oceáne je ako vstup do čarovného sna.
  • Jazda na koňoch - tí, čo milujú koňe, majú možnosť objavovať krásy prírody a výhľady na Atlantický oceán či zelené pastvy práve prostredníctvom organizovaných výletov na koňoch.
Noemi Mikleová

Noemi Mikleová

Noemi Mikleová

Prvý stupeň vysokoškolského štúdia absolvovala na Slovensku a na druhý stupeň prestúpila do Portugalska, kde sa ďalej venovala odboru Medzinárodné vzťahy a Euro-Atlantické štúdiá. Počas vysokoškolského štúdia v Portugalsku mala možnosť spolupracovať na menších výskumoch v odbore obrana a bezpečnosť, najmä ohľadom bezpečnostnej situácie a vývoja terororizmu v Južnej Ázii. Už počas štúdia strávila väčšinu času v zahraničí, zúčastnila sa výmenných študijných pobytov v USA a v Španielsku a letné sezóny pracovala v Turecku, Grécku a v Taliansku. Miluje aktívny životný štýl, slnko, prírodu a oceán. Tri roky žila na Azorských ostrovoch, kde si obľúbila unikátnu prírodu a surferské pláže. Keď bola menšia, deväť rokov sa venovala stolnému tenisu a počas štúdia v USA mala možnosť súťažiť aj v tenise, basketbale či softbale. Vo voľnom čase sa rada bicykluje, cestuje a číta a k jej záľubám patrí spoznávanie života domácich ľudí z rôznych kútov sveta. Nepočíta koľko krajín navštívila, ale počíta zážitky, ktoré po svete zažila."

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Azorské ostrovy, Madeira - Najkrajšie miesto na svete

Zo zájazdu:

Noemi Mikleová

Posledná úprava článku | Prečítané: 463

Mohlo by Vás zaujímať

Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
K

Európa  

Kapverdy, Portugalsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2860
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2256 2820€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2346 3128€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.