Figovník banyan - najuznávanejší strom sveta

Figovník banyan - najuznávanejší strom sveta

Figovník alebo fikus poznáme určite všetci. Ako rastlinu v kvetináči sme ju vídavali v tisíckach škôl po celom Slovensku ešte od čias socializmu. No asi len málokto vie, o aký významný a unikátny strom v skutočnosti ide. Viac pochopíme, ak zavítame do jeho domoviny. Figovník banyan sa totiž oficiálnym menom nazýva aj figovník bengálsky (ficus benghalensis) a práve z indického subkontinentu, ktorého súčasťou je Bengálsko, sa vydal do celého sveta. Vo svojej domovine však ide tradične o výnimočnú rastlinku. K figovníkom aj dnes denne putujú tisíce veriacich...

Figovník nájdete v Indii na tých najdôležitejších miestach, je to národný strom, pevne vklinený aj do náboženstiev, ktoré na Indickom subkontinente vznikli. Pre hinduistov ide o doslova zázračný strom plodnosti, budhisti v jednom z druhov (F.religiosa) zas vidia strom (bodhi), pod ktorým Siddhártha Gautama (Budha) dospel k osvieteniu (bodhi). No postupne sa z Indie dostal oveľa ďalej, nájdete ho v znaku Indonézie (aj keď, samozrejme, mýtický vták Garuda dominuje), poznáte ho - aspoň z obrázkov, prerastajúci kamenné chrámy Angkoru v Kambodži, či ako obrastá hlavu Budhu v chrámovom komplexe v Ayutthaya severne od Bangkoku. Tu v chrámovom komplexe Wat Maha That je podobizeň Budhu zarastená do koreňov Fikusu religiosa, a ak sa pozriete na priloženú fotografiu, tak uvidíte tú nádheru. Hlavy Budhu sa pravdepodobne chceli kedysi dávno zmocniť zlodeji, no niekto ich vyrušil, a tak hlava skončila na zemi pod týmto slávnym banyanom. Pravidelné záplavy v oblasti centrálneho Thajska hlavu nadľahčili a ona zarástla do koreňov tohto prekrásneho stromu.

Banyan nájdete aj v Afrike, v austrálskom Queenslande, aj ďalej, na mnohých Melanézskych ostrovoch. No videl som ho aj vo východnej Polynézii, a to nielen na Havaji, kde je ich naozaj veľa, ale aj v Južnej Amerike a na Floride v USA.

Pamätám si, ako som sa divil, že tá jeden a pol metrová rastlinka, ktorú poznám od nás doma z kvetináča (najčastejšie F.elastica, microcarpabenjamina), je tu, vo svojej originál divokej podobe doslova sústromím, v ktorom sa môžem prechádzať ako malým lesíkom. Jeden jediný strom môže mať korunu s rozlohou bezmála dvadsaťtisíc metrov štvorcových, čo je naozaj neuveriteľné. Figovník vytvára z jedného stromu lesy tým, že zapúšťa nové a nové korene. A vy sa môžete týmto lesíkom prechádzať a pozorovať nad vami ohromný stromisko s malými lístkami. Je to fascinujúce! Naozaj, odporúčam vám na vašich cestách figovníky hľadať a vidieť tú krásu naživo... Na mnohých miestach je tento strom doslova hlavnou atrakciou.

Havajské banyany.

I. Najstarší strom sveta #

Najznámejším banyanom je podľa mňa ten na Srí Lanke, v prastarom meste Anuradhapura. Hovorí sa, že ide o najstarší strom, vysadený ľudskou rukou na našej planéte. Možno niekde v džungli rastie starší strom. Poznám stromy v iránskom Yazde, či strom Matuzalem v Bielych horách Kalifornie v USA, ktoré sú deklarované ako staršie.

Tento strom však doniesli do Anuradhapury deti najsilnejšieho indického kráľa Ašoka, a tak sú o tom záznamy. Udialo sa to v roku 249 pred naším letopočtom.  Figovník - Jaya Sri Maha Bodhi je odrezkom figovníka z mesta Bodh Gaya, pod ktorým Budha dostal vnuknutie o svojom učení, teda bol osvietený (viď nižšie). Na našej zemi tento strom stojí teda už 2250 rokov.

Chcete vidieť tento unikátny strom na vlastné oči? Vyberte sa s nami na dovolenku na Srí Lanke a aj tento zážitok vás tu čaká!

Neopakovateľná atmosféra Anuradhapury.

Pod figovníkom vraj Siddhártha Gautama Budha dostal vnuknutie a založil svoje učenie.

II. Budhov svätý figovník #

K figovníku-bodhi putujú budhistickí pútnici aj do mesta Bodh Gaya v chudobnom štáte Bihar, vzdialeného od akéhokoľvek väčšieho indického centra. Letím sem priamym letom z bhutánskeho Para, pristávam na letisku, ktoré tu vybudovali budhisti. Bodh Gaya je  totižto akýmsi ich Vatikánom, ich Jeruzalemom a Mekkou. Práve tu dospel mladý šľachtic Siddhártha Gautama k osvieteniu a stal sa prebudeným – Budhom. Osvietenie sa taktiež nazýva bodhi. Veď preto aj my v BUBO považujeme Figovník banyan za najuznávanejší strom sveta.   

To osvietenie nastalo, kde inde ako pod posvätným figovníkom! Veriaci čakajú v dlhočizných radoch, aby sa k výnimočnému stromu mohli predrať. Podobne ako v Anuradhapure, dotýkajú sa kmeňa, bozkávajú ho, chytajú konáre, no nikto neodtrhne ani lístok. Tieto stromy si uctievajú, prisudzujú im božské vlastnosti. Veď sú tu s nami tak dlho...

Svätý figovník v Bodh Gaya.

III. Stromy ako vo filme s Indiana Jonesom #

Angkor je známy prerastenými figovníkmi z filmu Tomb Raider a Lara Croft, ktorú hrala mladá Angelina Jolie. Nakrúcal sa v chráme Ta Prohm, kam samozrejme s našimi skupinami vždy smerujeme. No ja som hrdý na iný chrám, kam chodievame, prerastený figovníkmi ešte viac - na Beng Mealea! Ak poznáte tisíc Slovákov, ktorí boli v Angkore, tak v Beng Mealea bol jeden, a aj ten s BUBO. V BBC sa o tomto chráme zmieňovali ako o poslednom, kde sa ešte cítite ako objaviteľ. Beng Mealea je pritom chrámom, ktorý je tým, čím bol Ta Prohm pred 25 rokmi. Vtedy som tu bol skoro sám, bez tej dnešnej masy turistov... Dnes už máte v chráme povrazy, ktoré navigujú vaše kroky a potom ich musíte vo photoshope odstraňovať. Museli ich sem natiahnuť. Masy turistov sa správajú nezodpovedne a treba ich regulovať.

Ta Prohm, prerastený škrtičmi Ficus gibosa.

V Beng Mealea také niečo dnes ešte nemáte, a tak sa tu môžete cítiť ako objaviteľ, ako Indiana Jones. Stromy banyanu z vrcholu chrámov spúšťajú svoje korene dole, drviac kameň. Mäkký strom svojou energiou a nezlomnou fertilitou, ktorú hinduisti a budhisti tak veľmi obdivujú, dobyje a zničí aj kameň. Angkor bol v polovici 12. storočia, keď sa tento chrám staval, najväčším predindustriálnym mestom sveta, vo svojej dobe dvadsaťkrát väčším než Londýn. A vy teraz v tomto vzdialenom chráme budete sami, vychutnávajúc si jedinečnú atmosféru. Kambodža je budhistickým štátom, no tento chrám je hinduistický a vy sa reliéfov z Ramajány môžete doslova dotýkať. Prečítajte si popis 12. dňa nášho zájazdu Najkrajšie pamiatky sveta, a dozviete sa o tejto unikátnosti, ktorú svet ešte neobjavil, viac...

Zaži neopakovateľnú atmosféru Angkoru na našom zájazde do Kambodže

Figovníky v tajnom chráme Beng Mealea.

IV. Gigantický banyan ľudožrútov #

Tento obrovský strom - banyan sa nachádza neďaleko dediny Leitouapam na ostrove Tanna v exotickom štáte Vanuatu, kam BUBO realizuje pravidelne svoje zájazdy už roky. Je vo vlastníctve miestnej komunity, pričom sa o ňom hovorí ako o jednom z najväčších na svete. Vraj iba nedostatok lobizmu a chybné podhodnotené meranie spôsobil, že v Guinessovej knihe rekordov je ako najväčší strom sveta uznaný banyan z indickej dedinky Anantapur.

K stromu sa dá relatívne jednoducho dostať a je len kúsok od dediny. Strom pokrýva plochu viac ako 7800 metrov štvorcových a jeho výška je viac ako 80 metrov. Inak väčšina stránok na internete uvádza zlý údaj 200m2, čo je logicky hlúposť. Banyan na Tanne rastie pritom naďalej pomerne rýchlo do všetkých svetových strán a vytvára rozsiahle nové koreňové štruktúry v podobe vzdušných koreňov. Nikto nevie, ako je tento úžasný strom starý, ale príbehy hovoria, že tu strom stál dávno predtým, ako kapitán James Cook dorazil k pobrežiu ostrova v roku 1774.  Strom sa dá veľmi ťažko nafotiť ako celok a máme ho pre vás nafotený v panorámach – taký je rozsiahly. Slúži, podobne ako v Afrike, ako miesto stretávania staršinov, miesto, kde prebiehali tradične súdy, miesto tradičného parlamentu. Miesto, kde sa chlapi z dediny už stáročia stretávajú a popíjajú tradičný nápoj kavu. Tento ohromný strom–les prežil aj tajfún PAM, vyčíňanie sopky Yasur, aj príchod modernej doby na Nové Hebridy. A vraj zažil aj hody, kedy pod ním víťazi konzumovali porazených nepriateľov. Vanuatu, kedysi známe ľudožrútmi, je dnes krajinou známou jednými z najšťastnejších ľudí planéty.

Gigantický banyan ľudožrútov.

V. Strom ktorý vznikol z popola #

Oficiálne najväčší figovník sa nachádza v mestečku Anantapur, opäť v Indii, v štáte Ándhrapradéš. V Guinessovej knihe rekordov je zaznamenaný ako najväčší strom sveta (the world's biggest tree) s korunou o rozlohe 19 107m2, ktorá sa stále zväčšuje. Má viac ako 550 rokov a je položený na piatich až ôsmich akroch (podľa zdroja). Thimmamma Marrimanu – ako sa tento strom volá - má viac než štyritisíc koreňov.  Aj on priťahuje pútnikov, ktorí veria, že bohyňa stromu im dožičí potomstvo do roka a do dňa. Strom podľa veriacich vyrástol na popole ženy, ktorá tu spáchala satí, teda rituálne sa zapálila po smrti svojho manžela, ktorého milovala. Prvé satí zrealizovala podľa eposu Ramajána milá hinduistického hrdinu Rámu, ktorý pomocou ohňa zisťoval, či ho jeho žena Sita stále miluje a či mu bola po unesení na Srí Lanku verná. Ako vidíte, všetko so všetkým súvisí a na miestach, kde nájdete hinduizmus a budhizmus, sa budete stretávať s príbehmi, ktoré vám postupne do seba zapadnú ako puzzle...

Mnohé banyany majú nad tristo rokov, sú aj vyše 500-ročné, a priamo na miestach vám lokálni sprievodcovia budú rozprávať o tritisíc rokov starých stromoch.

Meno dostal od kasty obchodníkov... 

Banyan (Ficus benghalensis a ďalších niekoľko druhov) voláme tiež indický banyan, alebo oficiálne - figovník bengálsky. Názov mu dali prví európsky cestovatelia, ktorí sa pod košatým stromom so zachraňujúcim tieňom stretli s podkastou obchodníkov - banya, ktorí tu predávali svoj tovar. Kasta obchodníkov vajšovia má mnoho podkást, a práve banyovia predávali od pradávna obilie a potraviny. 

Vedeli ste, že...

  • figovník bengálsky je vysoký, mohutný, stále zelený strom, rastúci v tropických oblastiach?
  • z Indického subkontinentu sa postupne dostal do južnej Ázie, Austrálie, tropickej Afriky, na ostrovy Tichého a Indického oceánu a tropickej Ameriky?
  • na niektorých miestach USA, na Floride sa považuje za invazívny druh?
  • je národným stromom Indie, posvätným stromom budhizmu a hinduizmu, často je vysádzaný okolo chrámov? Posvätný bol aj pre staré polynézske spoločnosti.
  • jeho drevo sa využíva na výrobu nábytku, domov, dreveného uhlia...? Listy slúžia ako krmivo pre zvieratá, latex vytekajúci z kôry lieči povrchové rany, v staroindickej medicíne ho využívajú aj ako afrodiziakum, tonikum, na reumu, diabetes...
  • je to nezvyčajný strom, ktorý sa môže rozrásť až do plochy dva hektáre? V Indii, Afrike a Melanézii tieto stromy často využívajú ako slnečník, robia si pod nimi pikniky.
  • patrí do čeľade morušovitých, spolu s ostatnými cca 800 druhmi figovníkov?
  • v južnej Indii sa v korune jedného figovníka dokonca nachádza celá reštaurácia?!

Domáci veľmi silno veria, že ak príde dvojica a zaviaže šafranový uzol na konár stromu, bohyňa im požehná a do roka otehotnejú.

Strom, ktorý prežije všetko #

Z hlavného kmeňa sa strom rozrastá na všetky strany a nevyzerá ako jeden strom, ale skôr ako celý háj či lesík. Považuje sa za „škrtiča“, lebo svoj život začína ako epifyt - rastlina, ktorá rastie na povrchu druhej rastliny. Ide o druh komenzalizmus - spolužitie dvoch rastlín, pri ktorom jedna má úžitok z druhej bez toho, aby ju nepriaznivo ovplyvňovala, teda figovník by pôvodnému druhu nemal škodiť. Najprv sa semienka usadia v korunách cudzieho stromu, vyklíčia a potom vyšlú korene. Vzdušné korene, ktoré pripomínajú vinič, ovinú hostiteľa a zabránia slnku, aby sa k hostiteľovi dostalo. Korene sa točia okolo kmeňa hostiteľského stromu a následne sa ukotvia v okolitej zemi. Tieto korene sú značne agresívne a prerastajú zem v okolí. Vysajú všetku vodu a živiny, a tým nedovolia v okolí vyrásť iným rastlinám. Banyan postupne hrubne, korene hrubnú na rúry, ktoré vyzerajú ako ďalšie kmene. Figovník rastie stovky rokov ďalej a ďalej, pokým mu to okolie dovolí. Tých koreňov sú často nie stovky, ale tisíce (viď Thimmamma Marrimanu či banyan na ostrove Tanna vyššie) a vytvárajú húštinu. Tajfúny a obdobia sucha časť obrovských stromov poškodia, ale to robí strom ešte romantickejším a pre veriacich ešte magickejším – je dôkazom, že prežije všetko. Banyan je v Indii považovaný za národný strom, symbol večného života, čo je v súlade s vierou v reinkarnáciu (veria v ňu hinduisti aj budhisti), a teda znovuzrodenie.

Na tých najznámejších stromoch všade po južnej a východnej Ázii nachádzam na vetvičkách zaviazané stužky a pod stromom malé chrámiky, venované božstvám. V Bhagavad Gíte - starom diele napísanom v sanskrte, ktoré je súčasťou eposu Mahabharaty, je strom banyanu použitý ako metafora - obrátený koreňmi k oblohe a konármi do zeme. Ako pripomienka toho, že realita nášho sveta je často iluzórna, zahalená tieňmi nevedomia...

Keď sa teda nabudúce budete pozerať na obyčajný fikus niekde v kvetináči na školskej chodbe vášho dieťaťa, zastavte sa nachvíľu a povážte, čo všetko jeho mocnejší a slávnejší bratranec figovník banyan znamená v iných končinách sveta. Strom, ktorý dal poznanie Budhovi, ktorému sa klaňajú miliardy veriacich viacerých náboženstiev, ktorému pripisujú liečivé účinky. Strom, ktorý prežije všetko a dokáže sa svojou silou a nezlomnosťou rozrásť do celého lesa...

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, na Fidži 7x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu a dobyl aj Južný pól. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd plný dobrodružstva a banyanov:
Tamilskí tigri

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1357

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.