Gran Canaria - krásy miniatúrneho kontinentu

Prehliadka

Gran Canaria - krásy miniatúrneho kontinentu

Pokiaľ rozmýšľate nad tým, či je dovolenka na ostrove Gran Canaria správnou voľbou, zodpovedzte si nasledujúce otázky. Milujete dobrodružstvo? Radi objavujete nové veci? Či radšej uprednostňujete oddych na krásnej pláži? Ak ste aspoň raz odpovedali áno, v tom prípade čaká Gran Canaria práve na vás. Sopečné pláže, starodávne jaskyne a malebné mestečká čakajú na svojich návštevníkov, aby ich ohúrili svojou krásou a rozmanitosťou. Poďme sa pozrieť na jeden z Kanárskych ostrovov.

Gran Canaria je tretí najväčší a druhý najľudnatejší ostrov Kanárskych ostrovov patriacich Španielsku. Dovolenkárom je známy svojimi výraznými kontrastmi. Počas jedného dňa máte možnosť užiť si nádherné pláže obklopené dunami, vyliezť na vrcholy pokryté borovicovými lesmi, nasávať históriu miest alebo objavovať iné krásy tejto sopečnej zeme.

Význam ostrova a prvé osídlenie #

Ostrov rozdeľuje horský reliéf, ktorý ho delí na úrodný sever a  južnú pustatinu. Prezývku „miniatúrny kontinent“ si ostrov vyslúžil vďaka ukážke celkom nezvyčajných scenérií, na základe čoho ho zapísali do svetového dedičstva UNESCO ako biosférickú rezerváciu.

Prví ľudia vstúpili na pôdu Gran Canarie v 14. storočí, avšak podľa legiend bol tento ostrov obývaný už v prvom storočí pred naším letopočtom, kedy ho osídlili africké kmene. Pôvodní obyvatelia sa nazývali Guanchovia a dodnes obývajú mnohé dedinky Gran Canarie.

Neskôr sem prišli Rimania, ktorí opisovali ostrovy ako „ostrovy psov rôznej veľkosti“, a teda Canary Islands (Kanárske ostrovy) neznamenajú v preklade Ostrovy kanárikov, ale Psie ostrovy z latinského prekladu Insula Canaria. Od roku 1496 sa stala Gran Canaria neodlúčiteľnou súčasťou Španielska a slúžila ako základňa Krištofa Kolumba pre jeho cestu do Ameriky, o čom píšeme aj v blogu o Krištofovi Kolumbovi.

Kanárske ostrovy by sa mohli v doslovnom preklade nazývať aj Psie ostrovy.
Foto: Gréta Trnková — BUBO

Je Gran Canaria celoročná destinácia? Počasie

Subtropické podnebie vytvára z ostrova ideálnu dovolenkovú destináciu po celý rok. Počas leta tu teplota dosahuje okolo 30 °C, počas jari 20 °C a mierne zimy prinášajú teplotu zhruba 18 °C. Aj napriek tomu, že sa ostrov nachádza v Atlantiku, zrážky tu dosahujú menej než 148 mm ročne. Na rozdiel od ostrovov, ako sú Fuerteventura, Tenerife či Lanzarote, Gran Canaria je najideálnejší ostrov pre zimnú návštevu dovolenku – sú tu slabšie vetry.

TOP 10 Gran Canarie – tipy a čo vidieť #

1. tip: Las Palmas de Gran Canaria

Hlavné mesto Las Palmas je známe aj vďaka svojmu prístavu, ktorý patrí medzi najväčšie v celom Španielsku. Lokálci nazývajú Las Palmas mestom dvoch tvárí, a to tej tradičnej časti Vegueta a rušnej časti Puerto de la Luz, pričom tieto dve časti prepája kvetinová aleja nazývaná Ciudad Jardín.

Ciudad Jardín de Las Palmas
Foto: Gréta Trnková — BUBO

Pri návšteve mesta určite nevynechajte Námestie Svätej Anny, na ktorom sa nachádza stará radnica na jednej a katedrála na druhej strane. Pred radnicou sa nachádzajú sochy psov, ktoré slúžia ako pamiatka na psie plemená, ktoré Španieli lovili. Vraj kvôli tomu, že boli premnožené a nebezpečné. Výstavba katedrály začala už v 16. storočí, no finálneho dokončenia sa dočkala až v 19. storočí, čo sa odráža aj na jej štýle, ktorý spája prvky gotiky a neoklasicizmu.

Za zmienku určite stojí aj Casa de Colón, kde nájdete mapy a ďalekohľady, ktoré používal Krištof Kolumbus na svojich cestách. Museo Canario vám zase ponúkne náhľad do stredovekej Gran Canarie, ktorá však v tej dobe stále prechádzala pravekom, čo bolo spôsobené izoláciou ostrova od okolitého sveta. A ak hľadáte dobré bary a reštaurácie, určite nevynechajte Parque Santa Catalina.

3 fotografie

Úlomky z Las Palmas

2. tip: Puerto de la Luz

Prístav je rozvíjajúcim motorom mesta, ktorý sa vďaka svojej polohe stal medzinárodným uzlom prepravy pasažierov a potravín. Moderné vybavenie z neho robí najdôležitejší rybársky prístav v Španielsku a dodnes mesto čerpá finančné zdroje práve z obchodu s rybami.

Hlavnou výhodou je blízkosť k bohatým oblastiam lovenia rýb neďaleko Afriky. Nad prístavom sa vypína hrad Castillo de la Luz, ktorý slúžil ako ochranná pevnosť proti pirátom.

3. tip: Mirador de Bandama

Z vrcholu Caldera de Bandama môžeme vidieť sopečný kráter s priemerom jeden kilometer, na dne ktorého sa nachádza nedotknutá endemická flóra. Už samotný názov nám hovorí, že ide o vyhliadku z ktorej máte možnosť vidieť mesto Tarifa, horu Montana de Arucas a Las Palmas smerom na sever.

Smerom na juh je vidieť golfové ihrisko Las Palmas, ktoré je najstaršie v celom Španielsku a mesto Telde. Vyhliadka na západ vám umožní vidieť masívne vnútrozemie ostrova.

Na vyhliadke Mirador de Bandama.
Foto: Gréta Trnková — BUBO

4. tip: Arucas

Tretie najväčšie mesto ostrova - Arucas - si určite všimnete už z veľkej diaľky vďaka katedrále Parroquia de San Juan Bautista. To, čo začalo malou kaplnkou v 15. storočí, prerástlo do impozantnej gotickej katedrály z čierneho kremeňa priamo z mesta Arucas.

Pri prehliadke mesta určite nesmiete vynechať najstaršiu pálenicu rumu v Európe - Destilerías Arehucas. Ročne táto pálenica vyprodukuje viac ako štyri milióny litrov rumu, z ktorého vám určite veľmi radi pri vašej obhliadke ponúknu.

Neďaleko mesta sa nachádza Casa de la Marquesa. Ide o sídlo z 19. storočia, ktoré sa pýši romantickými záhradami, pričom tu môžete nájsť viac ako 500 druhov rastlín.

5. tip: Maspalomas – púštne duny Gran Canarie

Maspalomas sa nachádza na juhu ostrova a toto miesto ponúka všetko, čo by ste od Kanárskych ostrovov očakávali. Okrem širokého výberu reštaurácií a barov tu nájdete aj najpopulárnejšiu a najkrajšiu pláž ostrova - Playa Maspalomas. Ide o top turistickú atrakciu a v mnohých prípadoch hlavný cieľ dovolenkárov.

3 fotografie

Púštne duny Maspalomas

Pri návšteve tejto pláže sa určite nemusíte obávať, či tu nájdete miesto na oddych, nakoľko je dlhá až 3,5 km. Ďalšou zaujímavosťou je, že pláž má vlastnú lagúnu, palmovú oázu a je obklopená piesočnými dunami, ktoré spadajú pod prírodnú rezerváciu. Zrazu sa budete cítiť ako na Sahare či možno v Namíbii, kde sa takisto púštne duny priam vlievajú do oceánu.

6. tip: Anfi del Mar

Za zaujímavým príbehom vzniku umelej pláže Anfi del Mar stojí nórsky obchodník, ktorý sa v 90. rokoch rozhodol vybudovať karibskú pláž priamo na ostrove Gran Canaria. Tisíc ton bieleho  piesku dovezeného priamo z Bahám, vysadenie paliem a vybudovanie vlnolamu vytvorilo z rezortu dokonalé miesto pre oddych.

Táto pláž sa môže pochváliť aj najlepším celoročným podnebím. Na ostrove Maroa v tvare srdca nájdete reštauráciu Mar de Tapas, ktorá ponúka najznámejšie druhy tapas z celého Španielska.

7. tip: Faneroque Beach

Pláž Faneroque sa nachádza priamo na úpätí obrovského útesu Faneque, ktorý dominuje západnému pobrežiu. Ide o najmenej dotknutú vulkanickú pláž na Gran Canarii, nakoľko prístup k nej si vyžaduje zopár hodín chôdze zo západného pobrežia.

Faneroque má len hŕstku návštevníkov, ktorí by sem zavítali, a väčšinou sú to rybári. Spoločnosť vám bude robiť aj starý hrdzavý buldozér, ktorý tam zostal zakliesnený pri budovaní prístupovej cesty a stala sa z neho akási atrakcia.

8. tip: Roque Nublo

Prírodná pamiatka Roque Nublo je vulkanický skalný útvar zvláštneho tvaru. Pri výške 80 metrov leží vo výške viac ako 1 800 metrov nad morom, čo z neho robí miesto pre dokonalý výhľad na krajinu.

Trasa vedúca k útvaru nemá ani jeden kilometer a terén je veľmi priaznivý pre turistov každej vekovej kategórie.

Vuklanický skalný útvar Roque Nublo.
Foto: Gréta Trnková — BUBO

Pokiaľ milujete kontinentálne Španielsko, určite odporúčame naše zájazdy do Španielska:

9. tip: Mix všehochuti

Pri návšteve ostrova určite nevynechajte ani miesta ako Puerto de Mogán, inak nazývané aj kanárske Benátky. Ďalším je prírodný park Tamabada, ktorý vám ponúkne tú pravú divočinu Kanárskych ostrovov, alebo Barranco de las Vacas – skalné útvary, ktoré nápadne pripomínajú Antelope Canyon v USA.

3 fotografie

Krásne miesta na Gran Canaria

10. tip: Neznáme klenoty - tajné BUBO odporúčanie

Ak máte radi výzvy a tajné neprebádané miesta, tak tento bod vás bude určite zaujímať. Ide totiž o miesta, ktoré poznajú len domáci, pričom občas si ani oni trasou k týmto unikátom nie sú tak celkom istí.

Prvým tajným tipom je pláž Tauro, kde 90 % času stretnete práve domácich. Nečakajte však luxus! Pláž je veľmi autentická a nachádzajú sa na nej staré  rybárske chatrče a v bare je možné objednať si pivo len pod pojmom cerveza, nakoľko angličtina tu populárna nie je.

No a náš druhý tajný tip je Cuevas de la Audiencia. Google vám síce ukáže približnú polohu, no nájsť tieto skryté jaskyne pôvodných obyvateľov je už na vás. Jediné, čo máte, je informačná tabuľa a váš zmysel pre orientáciu. Pravidlom je, že aj tí, čo miesto už objavili, nepovedia nikomu, kde sa nachádza.

Ubytovanie na Gran Canaria #

Ak by ste sa opýtali miestnych, kde sa ubytovať, určite by vám odporučili spojiť príjemné s užitočným a vypožičať si karavan, prejsť celý ostrov a dopriať si ranné východy slnka na nádherných plážach. Karavany na Kanárskych ostrovoch sú mimoriadne obľúbené a každá domácnosť má aspoň jeden. Ich modernizácia z nich vytvorila trend, a tak máte v karavane sprchu, gril, chladničku, toaletu a posed s terasou v jednom.

Pokiaľ vás možnosť karavanu neoslovila, určite vám odporúčame prenajať si auto na letisku. Je však dôležité vedieť, že klasické poistenie auta sa nevzťahuje na off road cesty (kamenisté cesty mimo hlavnej premávky), ktoré vedú k mnohým nádherným kútom krajiny a je dôležité zaplatiť plné poistenie, aby ste sa vopred vyhli nepríjemnostiam. Pri karavanoch je toto poistenie už priamo v cene.

Pokiaľ si potrpíte na luxus a tiché prostredie, v BUBO určite odporúčame Hotel Lopesan Villa del Conde v Meloneras. Ten nepripomína vyslovene hotel, ale skôr malú dedinku s bazénmi a vlastnou plážou. Hotel ponúka aj plne vybavené spa, celodenný program pre deti, nádherné výhľady na oceán a izby v pravom kanárskom štýle.

3 fotografie

Možnosti ubytovania na Gran Canaria

Zážitkom je aj ubytovanie v Cave House (jaskynný dom), ktorý slúžil pôvodným obyvateľom na uskladnenie potravín, ubytovanie či ako úkryt pre dobytok. Dnes tieto domy ubytovávajú turistov, ktorí neváhajú vyskúšať kultúru krajiny na vlastnej koži.

Jaskynné domy sú celkom obľúbené, preto ich na ostrove nájdete viac a však Cuevas de Barreto, Firgas je jedným z najobľúbenejších. Nájdete tu nielen wellness a zábavu, ale aj zvieratá či čerstvé ovocie priamo zo stromov.

Čo ochutnať na Gran Canaria? #

Neodmysliteľnou súčasťou Kanárskych ostrovov je práve tradičné jedlo ostrovanov, ktoré je veľmi odlišné od typickej španielskej kuchyne. Veľmi obľúbený je koriander a kukurica, pričom každý s Kanárskych ostrovov obľubuje niečo iné, a tak sa vytvára veľká rozmanitosť jedál.

Medzi najväčšie špeciality patria „vráskavé zemiaky“ nazývané viejas guisadas, ktoré sa podávajú s ich špeciálnou omáčkou papas arrugadas, ktorá sa skladá zo zeleninového vývaru, koriandra a paradajok. Pre milovníkov mäsa odporúčame „kanársky guľáš“ ropa vieja, ktorý síce chutí viac ako naša tradičná šošovicová polievka, miestni by vás však vyviedli z omylu a povedali vám, že je to ozajstný guľáš. Určite by ste nemali vynechať ani zemiakovú polievku či pečené králičie stehná.

Gran Canaria je správnou voľbou #

Neváhajte a objavujte aj vy skryté zákutia tohto „miniatúrneho kontinentu“. Ochutnávajte chute kuchyne kanárskych ostrovov a užívajte si schladenie v priezračných vodách Atlantického oceánu.

Gran Canaria je však len zlomok toho, čo Kanárske ostrovy naozaj ponúkajú. Určite odporúčame navštíviť aj susedné ostrovy ako - Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote či La Palma, ktoré vám taktiež zaručene vyrazia dych. Ak sa chcete dozvedieť viac aj o týchto ostrovoch určite neváhajte využiť poznatky z našich blogov.

Gréta Trnková

Gréta Trnková

Gréta Trnková

Už od škôlky nevedela obsedieť na mieste a tak sa neraz vydala na dobrodružnú cestu, na ktorú vždy zlákala aj svojich spolužiakov. Neposedné topánky však nevymenila ani v dospelosti, keď si popri štúdiu psychológie a anglického jazyka a literatúry vždy našla čas ísť a objavovať nové miesta. Spoznávať nové kultúry a všetko, čo k tomu patrí, považuje za to najkrajšie, čo v živote môže robiť. Jej spontánnosť ju priviedla k životu v Dubaji, New Castle, či na Malorke, kde strávila časť svojho života prácou a objavovaním nových miest. Cudzie jej však nie sú ani severské krajiny a Špicbergy patria medzi jej srdcovky. Počas ciest ju určite nájdete v múzeách, galériách, či pri tanci s domácimi na ulici alebo pri potápaní so žralokmi. Vždy rada poradí, pomôže a vyzve do tanca. Jej snom je precestovať celý svet a práca v BUBO jej umožňuje tento sen splniť nie len sebe, ale aj ostatným.

Obľúbený zájazd:
3x Naj Afriky

Zo zájazdu:

Gréta Trnková

Posledná úprava článku | Prečítané: 1437

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2918 3433€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1443
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2796 3289€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.