Keď vyrážate do Grónska po prvý raz, vynoria sa vám rôzne otázky. A nie je vždy ľahko na ne nájsť správnu odpoveď. No pokúsim sa o to v tomto blogu. Spísal som niekoľko tipov a rád, ktoré vám pri ceste na najväčší ostrov sveta zaručene pomôžu. Potom sa stane Grónsko vo vašom živote prelomovou dovolenkou, na ktorú budete dlho spomínať.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Ak ste niekedy leteli z Európy do USA, tak biele zaľadnené pláne Grónska poznáte. No ak sa rozhodnete do Grónska skutočne vstúpiť, budete to mať ťažké. Najväčší ostrov sveta je totižto úplne iný než to, čo ste doteraz v živote navštívili. Tento blog som sa rozhodol napísať po tom, ako som siedmykrát pristál v Grónsku. Ako BUBO sem poriadame zájazdy viac ako desať rokov. Grónsko navštívili stovky našich klientov, tak spisujem skúsenosti mnohých.

Blog píšem pre malú hŕstku cestovateľských nadšencov po tom, čo som prešiel východné, južné, severné aj západné Grónsko – obrovskú plochu. Rady sem dávam po mojich letných, ale aj zimných skúsenostiach s Arktídou.

Čo potrebujete? #

Na vstup nič, iba pas. Grónsko totižto nie je v Európskej únii, vystúpilo ešte pred vznikom EÚ po referende v roku 1985. Inuiti nič proti EÚ (ktorej je materská krajina Dánsko súčasťou) nemajú, vystúpili kvôli rybolovu.

Každopádne, na občiansky preukaz sem nevstúpite. Ak cestujete s niekým, kto potrebuje víza do Dánska, tak do Grónska na dôvažok potrebuje ešte špeciálne povolenie a víza mu nestačia. No my sme úplne bez problémov. Grónsko je súčasťou Dánskeho kráľovstva, a tak elektrické zástrčky, ale aj mnoho iných vecí, sú ako u nás doma.

V Grónsku sa platí dánskymi korunami, ale platba cez platobný terminál dnes funguje prekvapivo dobre. Tam, kde nefungovala, sa aj tak nedalo nič kúpiť. Málokedy nakupujem v lietadle, ale v Air Greenland som teraz nejaké darčeky kúpil (srdiečko na kľúčenku z tuleňa a podobne), ale aj tu som platil kartou.

Zoberte si potraviny, bez ktorých neviete vydržať, ak idete v zime do vzdialených oblastí. Stalo sa nám, že pre množstvo ľadových krýh sa zásobovacia loď nevedela dostať do fjordu pri Ammassaliku a v obchode už naozaj nebolo nič...

Ja preferujem lokálne jedlo - o jedle viď nižšie, a tak si veľa jedla (ani dehydrovaného) neberte.

O ceste do Grónska, podobne ako na Antarktídu, pokojne rozmýšľajte rok vopred. Ja som tiež ten typ, ktorý sa rozhoduje o dovolenke zo dňa na deň. No Grónsko je iné kafé. Ak ho chcete navštíviť v najvyššej sezóne, spať v dobrých hoteloch a zažiť určité špecializované atrakcie, tak vedzte, že tunajšie hotely bývajú dlhé mesiace vopred vypredané.

Doleťte kvalitnou leteckou spoločnosťou a nezabudnuteľné dobrodružstvo sa môže začať.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Cestovné poistenie skutočne odporúčam. Poistenie by malo kryť aj aktivity, ktoré v Grónsku plánujete realizovať.

Očkovať sa nemusíte, Grónsko je absolútne čisté, s najčistejším vzduchom na severnej pologuli a vyraziť sem je ako ísť do kúpeľov či celkovo na ozdravný pobyt.

Zoberte si najlepší fotoaparát, aký máte - Grónsko je prenádherné a tunajší ľad a kryhy sú neuveriteľne scénické, je to 50 odtieňov modrej a bielej.

Stiahnite si naše blogy, podcasty a filmy, ktoré sme o Grónsku pre vášnivých cestovateľov vydali (blog o Inuitoch, Eskimákoch nahovorila umelá inteligencia a tak si ho môžete pustiť). Ak idete trekovať, nezabudnite si stiahnuť offline mapy, no tu veľmi odporúčam aj papierovú mapu. V našich blogoch, podcastoch a videách na YouTube nájdete viac informácií a praktických rád než inde.

Väčšinou o cestovaní v našom milieu rozprávajú amatéri a tie rady môžu byť doslova nebezpečné. Všade vo svete, ak naozaj niekto niečo vie, musíte za znalosť zaplatiť. BUBO v tomto ohľade už vyše 30 rokov rozvíja slovenské cestovateľstvo a nielen ja, ale mnoho mojich kolegov, robíme veľa vecí úplne zadarmo.

Ako sa zbaliť v lete? #

Leto trvá v Grónsku od polovice júna do polovice septembra. Slnko skoro nezapadá a máte nádherné dlhočizné dni a za krátky čas zažijete naozaj veľa. Zbaľte sa ako na septembrovú túru vo Vysokých Tatrách s tým, že večer skočíte do najlepšej reštaurácie, ktorú tu práve otvorili.

Počas leta tu môže byť teplo na krátke nohavice a krátke rukávy, ale je to málo pravdepodobné. Krátke nohavice využijete buď v hoteli, alebo pri lete do Grónska ešte na európskom kontinente, no ja ich neodporúčam.

V Grónsku to budú dlhé gate a dlhé rukávy a ak plánujete pozorovať ľadovce, tak som aj v lete zažil slušnú zimu a vyčítal som si, že nemám aspoň tenkú páperku. Z ľadovcov v Ilulissate sála slušná zima.

Budete sa tu obliekať vo vrstvách ako na horách. Určite si zbaľte základnú vrstvu termobielizne: tenké tričko aj gate. Ak plánujete viac turistiky, tak aj náhradné. Je to tenké, ľahké a nezaberie veľa miesta. Ako druhú vrstvu ochranu proti vetru, windstoperovú teplú mikinu. Na vrch nepremokavú bundu.

Kvalitné turistické nohavice (rifle nestačia) a zvážte ochranu proti dažďu aj na svoje gate - napríklad nohavice Beta Pent od Arcteryx. Tie sú rozpínacie po celej dĺžke, tak si ich viete obliecť na svoje trekové gate a trekové topánky bez toho, aby ste si niečo dávali dole. Je to taký pršiplášť na gate. No toto viete na zájazdoch s BUBO vyriešiť aj náhradnými nohavicami. Každý deň totižto máme dobrý hotel, kde si viete nohavice vysušiť.

3 fotografie

Ukážka letného oblečenia v Grónsku - najlepšie sa učí z praxe

Aj v lete odporúčam „zatepľovák“, lebo v prípade, že cestujete na lodi, tak fúka. Ak nie ste zimomraví, nemusí byť zrovna tenká páperka, ale ešte jedna vrstva. Napríklad tenká mikina.  Určite (na 100 %) si aj v lete pribaľte ľahké rukavice a určite aj čiapku na uši.

Aj keď nie ste turista, tak si určite do Grónska obujte kvalitné trekové topánky a pribaľte si náhradné ponožky. Trekové topánky sú základom vašej letnej výbavy. Tenisky naozaj nestačia.

V Grónsku je suchšie než na kontinente, ale ak začne pršať, tak to môže trvať týždeň a vy sa na túru vyberiete. Inak to nejde. V Grónsku neexistuje zlé počasie, ale iba zle oblečený turista. Ešte raz, na našich zájazdoch je obrovskou výhodou, že si veci po návrate do hotela vysušíte a dáte si teplú sprchu - to som osobne vždy odkontroloval a viem, že v našich hoteloch to funguje. Keď v lete svieti slniečko, je príjemne, no ak prší, rýchlo premrznete.

Ja som mal v Grónsku dvojo dlhých trekových nohavíc a dvojo trekových topánok. Jedny mám také „divadelné“ od firmy Hanvag. Tá produkuje kvalitné, ale decentné topánky. Keďže som viac razy realizoval aj poldennú turistiku, druhé topánky som mal B1 nad členky (viac o turistickom výstroji v mojom blogu). Keďže som mal dvojo topánok, nebol problém so sušením.

V našich hoteloch, aj počas dlhých presunov loďou, sa dalo nabíjať, ale pribaľte si pre istotu externú nabíjačku. Tú v lietadle noste na palube a nedávajte si ju dole do batožiny. Ešte raz, veľmi odporúčam kvalitný fotoaparát - iPhone nestačí.

A teraz ešte zopár špecialít - opaľovací krém a kvalitné slnečné okuliare. Ak sa slnko odráža od ľadovcov, naozaj sa zídu. Pri kajakovaní sa mnoho turistov zvykne spáliť, lebo ak vyjde počasie pri kajakovaní medzi ľadovcami, slnko sa od nich odráža a spália sa aj tí, ktorí strávili predchádzajúce dva týždne na Maldivách.

Ďalším tipom je repelent a sieťka na hlavu proti komárom. Od polovice augusta komárov výrazne ubudne. V mestách nie je problém, ten sa začína čím exotickejší nedostupenejší trek zvolíte. Komáre sa vyskytujú v prírode a poznám trekerov, ktorí do Grónska práve kvôli komárom a hnusným muškám chodia v septembri. „Radšej väčšia zima než komáre,“ počúvam.

Grónsky komár je ako šijací stroj a keď nefúka vietor, tak si neviete pomôcť. Sieťky na hlavu ako kryt proti komárom môžu byť v hlavnej sezóne v Grónsku vypredané a repelent tu často akosi nemusí fungovať. Keď sa ním v Afrike nastriekate, tak komár odletí vedľa. No v Grónsku ste často sám a komár má jedinú šancu...

Priznám sa, na programe, ktorý som pripravil pre našich klientov, som nemal žiaden problém s komármi. Ale naozaj absolútne žiaden problém. Mal som sieťku na hlavu, ale nevyužil som ju ani raz, iba som urobil jednu dokumentačnú fotografiu, ktorú do tohoto bloguy prikladám. Taktiež som sa ani raz nenasprejoval. Problém som mal iba pri túrach.

Zídu sa trekové paličky. V glampingu v Nuukskom zálive mali zopár na požičanie a pri ľadovci Eqi mali iba jeden pár. Odhadom 30 % turistov si nosí vlastné trekové paličky. Pri preletoch vám väčšinou paličky nemusia pustiť na palubu a musíte ich poslať s veľkou batožinou. 

3 fotografie

Ako sa zbaliť do Grónska

Na BUBO zájazd do Grónska môžete prísť pokojne s veľkým kufrom na kolečkách. Ja som taký výrazný žltý kufor mal a hodil sa mi k žltej bunde a robil som si také recesistické fotografie (viď vyššie) a videá. Kufor je však úplne OK.

No ku kufru určite potrebujete aj malý ruksak. Ak totižto idete na jednodňovú „prespávačku“ do outdoorového kempu, kufor si nechajte v hoteli v meste a zoberiete si malý ruksačik (30-40 kg). Takto to urobte v Nuuku aj Ilulissate. Hotely sú na to nachystané a kufor vás v hoteli v meste bude opäť čakať. Po návrate z dobrodružnej „prespávačky“ sa prezlečiete a môžete vyraziť do peknej reštaurácie.

Do kempov sa dostanete iba loďou, prístaviská sú vcelku akčné a z prístavu musíte ísť zopár sto metrov vyštverať k svojmu bungalovu strmo hore. Dôvod je ten, že v nižších polohách by mohli vlny kemp zaliať. Zároveň je z vyššie položených kempov a bungalovov krásny výhľad. No vedzte, že tu neexistujú nosiči a vy si do svojej chatky či luxusného glampingového stanu musíte veci zobrať sami. Preto je ruksačik lepším riešením.

3 fotografie

Výstroj na zváženie

Do malého ruksaku si dáte hlavne trekové oblečenie a určite ho zaplníte. Tu sa musíte baliť rozumne! Hygienické potreby majte preto minimalistické a na toto „akčné zbalenie“ myslite už doma pri celkovom balení sa.

Takže ešte raz, na akčný jednodňový výlet si veci do dobrej reštaurácie neberte (nechajte ich v kufri), ale zoberte si veci proti dažďu a náhradné ponožky, keď si pri brodení riečky zamočíte nohy. V tomto prípade aj leukoplast na pľuzgiere. Práve tu môžete využiť repelent.

Pri kajakovaní medzi ľadovcami vám všade na našich zájazdoch výstroj (neoprénové rukavice, neoprénové topánky a hlavne suchý neoprén) požičiame. My často za našich klientov myslíme vopred, ale ak idete sami, tak si tento blog prečítajte ešte raz.

Grónsko je obrovské a ja som tu nalietal tisíce kilometrov a loďami som sa plavil desiatky hodín. Musím povedať, že more bolo zväčša pokojné, no vy, ktorí máte problém s morskou chorobou, si zoberte Kinedryl. Do lode knihu, slúchadla, počítač na prácu či iPad s filmom. Lode idú bežne 3 či 5 hodín jedným smerom a okrem pozorovania veľrýb a ľadovcov budete mať čas aj na seba. Buďte na to pripravení.

Ako sa zbaliť v zime? #

Ako na lyžovačku na ľadovci s tým, že určite potrebujete páperovú bundu a dvojo rukavíc. Jedny z nich palčáky. Trekové topánky, ktoré používate na letný treking, môžu byť nedostatočné a odporúčam takzvané B2 topánky. Fotografie opäť nájdete v mojom blogu turistický výstroj i v galérii nižšie.

3 fotografie

Ako sa obliecť do Grónska v zime?

Repelent ani ochranu proti komárom nepotrebujete, o to viac čelovku. Kvalitný fotoaparát je extrémne dôležitý lebo mobily hlavne v tme fotia zle. Fotoaparát aj mobil musíte v zime nosiť na tele, lebo batéria sa v zime vybíja rýchlejšie.

Dôležitou vetou je to, že sa dá naozaj dobre zbaliť aj na zimu, a to tak, že vám bude teplo, príjemne, najlepšie. Mal som však aj zlú zimnú skúsenosť, z ktorej som sa poučil. Mal som vtedy na Sibíri na ceste z Vorkuty do Salekhardu dobré značky, ale už mali vyše desať rokov a, uhádli ste, už neboli funkčné. Aj kvalitná mikina po mnohých praniach stratí schopnosť hriať. V zime do Grónska naozaj potrebujete funkčné veci!

3 fotografie

Turistické topánky - rozdiely: B1 : B2 : B3

Keď začneme odspodu, tak si zoberte teplé spodky, na to dvojitú vrstvu funkčnej bielizne. Odporúčam z merina, a to tenkú vrstvu napríklad 150 g/m2 a na to si dajte ešte zatepľovák, čo je druhá hrubšia vrstva 250 až 300 g/m2. Na túru to nepotrebujete, ale ak niekde iba stojíte, veziete sa na psích záprahoch, na snežnom skútri, tak je zima citeľnejšia.

Tu musím opäť povedať, že pri našich aktivitách v Grónsku na toto myslíme a pri zážitku zo psích záprahov vám ešte špeciálny „eskimácky“ výstroj požičiame na mieste. Je v ňom skutočne teplo, plus je to fajn aj na fotografie.

Myslite na to, že ak si dáte zateplené gate, musia byť voľnejšie, aby ste sa vedeli hýbať. Ak pravidelne nechodíte do polárnych oblastí či na päťtisícovky (a vyššie), treba si oblečenie doma vysúšať. Kupujte kvalitné značky, lebo tie fungujú (tak ako BUBO).

Nabaľte si tie najteplejšie výrobky čo zoženiete. Aj ponožky „summitky,“ tie najhrubšie. V Grónsku často predávajú „tyčinky“, ktoré ak zlomíte, tak vytvárajú teplo a zahrejú vás. Chemický ohrievač alebo hrejivý vankúšik (heat pack) si viete taktiež kúpiť u nás.

Na základné vrstvy oblečiete ďalšie vrstvy, tak ako v lete s tým, že základom zimnej výbavy bude navyše kvalitná páperka. Na páperku ešte nepremokavá bunda s kapucňou, takže opäť trošku väčšia. Ak máte tenšiu páperku nevadí, dáte si pod ňu o vrstvu navyše. Nemusíte si kupovať (ak nemáte) špeciálnu páperku na Mt. Everest.

Na naše zájazdy spacák nepotrebujete a ak spíte zážitkovú noc v iglu, požičiame vám ten najkvalitnejší spacák na trhu a bude vám teplo.

Pod čiapku si zoberte windstoperovú kuklu. Aj v zime sa môžete spáliť a krém si zoberte taký, ktorý neobsahuje vodu. Stiahnite si mapy offline. V zime potrebujete na presuny väčší ruksak, lebo veci na „dooblečenie“ sú väčšie. Termosku (funkčnú, napr. Stanley) odporúčam ešte viac. Teplý čaj s medom a citrónom dokáže urobiť zázraky.

Musím povedať, že s dobrým výstrojom mi bolo teplo. Naozaj sa to dá zvládnuť a ide o úplne inú dovolenku. Zimné Grónsko bude vo vašom živote prelomovou dovolenkou, na ktorú budete dlho spomínať. Musíte investovať do výstroja, ale tento využijete aj na horské túry či na lyžovačky, skialpy, či na ďalšiu dovolenku na Antarktíde.

Keď som pripravoval naše zájazdy myslel som na vás a skontroloval som určité veci. Výhodou Grónska, ako ho robíme my v BUBO, je to, že vždy máme (aj po namáhavom dni) teplý hotel s teplou sprchou i elektrinou, kde si dobijete svoje prístroje a celkovo sa dáte dokopy.

Možno tú teplú sprchu spomínam príliš často. No keď budete v Grónsku, pochopíte prečo! Ľuboš Fellner

Epilóg – balenie s úsmevom #

Vo vzdialenom grónskom kempe sa mi páčila vtipná reklama wifi free s dovysvetlením, že väčšina hotelov na svete ponúka free wifi, ale tu ste od wifi oslobodení. Väčšinou som však wifi v grónskych hoteloch mal. Ak potrebujete byť v spojení neustále, tak si v obchodoch Tusass zakúpte lokálnu SIM-ku.

Do Grónska musíte mať zbalené také veci, že keď bude v lete pršať a v zime mínus 30, tak vy z toho budete mať radosť a budete sa smiať. Teraz, keď toto píšem, vonku prší, ja som na lodi, 370 km severne od polárneho kruhu. Na lodi, ktorá uviazla v ľade. Mám mokré ponožky, ale nosím so sebou náhradné. Taktiež mám náhradné termoprádlo a skvelý sveter z islandskej vlny.

Tiež mám dobrý fotoaparát, takže fotografie v hmle nebudú „nijaké“ ako z iPhonu, ale budú romantické a ja sa teším, keď si ich na vleklej retine pozriem. Je mi krásne a som rád, že som tu. Tiež som rád, že nemusím dnes večer zaliezť do stanu, ale že budem aj dnes spať v najlepšom hoteli mesta, kde si dám teplú sprchu. Život je krásny!

Do Grónska si pribaľte dobrú náladu. Naplánované veci tu v odľahlej Arktíde niekedy počasie zmení. Nepomôžete si. Ideálne je byť flexibilný a brať zmeny s humorom. Možno zažijete ešte čosi lepšie?!

Mám cestovať cez Island či Dánsko? #

Ako sa do Grónska najlepšie dostať? S týmto máme náramné skúsenosti! Tu hovorím ako najväčší predajca Grónska na našom trhu. Lety do Grónska sú strašné a zrejme som horšie na našej planéte nezažil. Napísal som blog Najhoršie letiská sveta, no na všetky sa lieta pravidelne. Grónske letiská sú nevyspytateľné a lety sa náramne často rušia.

20 kg batožiny dole a 7 kg na palube. No nikto ma ani raz nekontroloval Ľuboš Fellner

Z Islandu som letel na letisko v Kulusuku. Fajn. No mnohí naši klienti neodleteli. Alebo naopak, ak tu boli, nevedeli sa dostať naspäť. Vždy sme pre nich zabezpečili hotel aj stravu. No stálo nás to za tie roky veľa peňazí a Grónsko sa prepadlo medzi stratové destinácie. Posledné roky sme lietali skôr z Dánska na letisko Kangerlussuaq. Toto letisko hlbšie vo vnútrozemí, a teda lepšie chránené pred výkyvmi počasia, postavili počas druhej svetovej vojny USA. Dva razy som na tomto letisku pristál aj ja.

Teraz naše zájazdy lietajú na novootvorené medzinárodné letisko v Nuuku, čo by mal byť „game changer“ a lety by sa mali znormalizovať. Pravdu ukáže iba čas a prax. Z Kodane do hlavného mesta Grónska odlietate o 8.20 h ráno, batožina môže mať 20 kg a príručná ďalších 7 kg. Musím povedať, že som mal viac a ani raz to nikto nekontroloval. V Nuuku pristanete o 10.10 h ráno a ešte máte pred sobou celý deň zážitkov.

BUBO sa na zájazdy do Grónska poriadané od roku 2025 zaväzuje pri zrušení letu vybaviť nový let bez poplatku, ako aj zabezpečiť hotel – bez poplatku. Ľuboš Fellner o BUBO 100 % grónskej garancii

Deň v Ilulissate plný zážitkov je ešte len pred vami.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

No jednak beriem na seba všetky náklady spojené s prestojom - platíme hotely, jedlo aj prebookovanie leteniek. Toto veru nie je málo. Každopádne, ak letíte do Grónska, nedávajte si program na druhý deň po návrate, ale majte tu časovú rezervu. Je naozaj (a je jedno, či je to v lete, či zime) veľká šanca, že budete dva-tri dni meškať.

Air Greenland rozumie udržateľnosti, veď v arktických oblastiach je globálne otepľovanie citeľné (vidieť to napríklad na zmenšovaní sa ľadovcov), a preto používa ako palivo SAF (Sustainable Aviation Fuel). Zatiaľ je to síce iba 5 %, ale aj tým prekračuje legislatívne nariadenia. SAF emituje o 80 % menej CO2 ako tradičné palivá.

Ak nemáte svoje slúchadlá, tak za ne v Air Greenland zaplatíte 25 dánskych korún... Na palube však dostanete jedlo aj alkoholické nápoje, čo na európskych letoch inak nie je úplne bežné. Osobne som letel do Grónska aj Boeingom s Icelandair aj Airbusom s Air Greenland a obidve spoločnosti sú spoľahlivé a kvalitné.

Pokojne leťte z Keflavíku na Islande či Kastrupu z Kodane. Toto sú dve základné odletové letiská a vy sa rozhodnete podľa toho, či chcete vidieť vyslovene iba Grónsko a vtedy sa rozhodnete pre Kodaň, alebo si chcete spojiť Grónsko s Islandom (a prípadne aj Faerskými ostrovmi).

Zauvažujte nad štupľami do uší. Na okraji grónskych miest a dediniek zavíjajú a brešú svorky ťažných psov. Taktiež je fajn pribaliť si malý ďalekohľad a nielen keď plánujete pozorovať veľryby.

Počasie v Grónsku? Nikdy neviete, aké bude. No môžete mať pokojne aj takto slnečno.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

V lete či zime? #

Nebudeme si klamať, počasie v Grónsku je tvrdé a neuveriteľne nestabilné. Také je aj v lete, kde môže neustále pršať, padnú hmly na týždeň a nedá sa pristáť. V jeden augustový deň zažijete štyri ročné obdobia. Od toho, že sa budete príjemne cítiť v tričku s krátkym rukávom, až po sneženie.

V najvyššej sezóne (v júli) sa na treku môžete stretnúť s množstvom komárov a čiernych malých mušiek, ktoré sú ešte horšie než komáre.

A, áno, aj v zime Grónsko zvládnete. Nie, nebudete si musieť stavať iglu. No pozor, napriek globálnemu otepľovaniu bude v zime v Grónsku zima. A tma. V pasáži nižšie hovorím o svojich skúsenostiach s najlepšími hotelmi v Grónsku. Je v nich teplo! Grónsko je obrovitánske a ja som bol v lete na juhu, kde sa na trávnatých pasienkoch pásli ovečky, no keď som preletel na sever, kajakoval som sa medzi ľadovcami.

Zloduch Erik Červený, ktorý dal ostrovu meno „Zelený ostrov“ (Greenland), založil osadu Brattahlið, teraz Qassiarsuk, kde sa s farmami ovečiek a zemiakovými políčkami viete stretnúť.

V lete si viete vychutnať zážitok s polnočným slnkom a v zime pozorovať polárnu žiaru. Kedysi sa dalo jazdiť so psími záprahmi či na snežných skútroch od októbra, teraz si musíte počkať do konca januára či začiatku februára. Takže ak chcete zažiť akčné zimné aktivity, odporúčam čas od konca januára do polovice apríla.

Glamping, kde som strávil nádherný čas, býva otvorený počas leta od júna do septembra.

Najvyššia sezóna v Grónsku je v lete, ale čoraz viac turistov prichádza za dobrodružstvom aj v zime – sú to ako keby dve odlišné Grónska.

Kam v Grónsku ísť? #

Grónsko je obrovské a aj keď sa sem vraciam a letel som v rámci ostrova sedemkrát a plavil som sa deväťkrát, skoro nič som ešte neprešiel. Možno by táto otázka mala znieť inak. Čo v Grónsku robiť? Ste turista a chcete iba trekovať? Nič iné vás nezaujíma? Alebo ste zvedavý človek, ktorý chce zažiť niečo výnimočné?

Tak, ako má Afrika Veľkú päťku a turisti lovia (fotoaparátmi) leva, byvola, slona, nosorožca a leoparda... tak aj Grónsko má svoju „Veľkú arktickú päťku“ - psie záprahy, polárnu žiaru, ľad a sneh, Inuitov, veľryby.

Psie záprahy a spanie v iglu sa dá realizovať iba v zime – vyššie spomínam, kedy presne sa to dá zrealizovať. Polárna žiara sa taktiež premieta na tmavej nočnej oblohe, ale zažil som ju aj v druhej polovici augusta. Ľadovce a sneh zažijete aj v najvyššom lete. Ľadovce, to je čosi fantastické a možno to uvidíte vo fotogalériách zájazdov či v mojich blogoch. No v skutočnosti je to omnoho krajšie. Ide o prírodné Machu Picchu.

Po Antarktíde som práve v Grónsku videl najviac veľrýb, a to som ich vo svojom živote videl stovky. Veľryby sa chodia kŕmiť do Grónska v lete. V zime je oceán zamrznutý. Čím viac sa plavíte, tým je väčšia šanca. Veľrybu som videl 300 metrov od prístavu v hlavnom meste Nuuk. No to isté sa mi stalo aj v islandskom Reykjavíku.

5 fotografií

Grónska veľká päťka?

V Grónsku som trilkoval tucetkrát a (podobne ako na Aljaške) aspoň s malou prechádzkou po krásnej prírode rátajte. Najlepšie treky a triky spomeniem v inom blogu - to je na samostatnú kapitolu.

K veľkému zážitku by som však teraz určite pridal aj lokálne lety. Vrtuľníky tu slúžia ako MHD, ale super sú lety červenými Dashmi a ja odporúčam pre lepší výhľad sadnúť si dozadu k okienku. Preletieť polárny kruh z Nuuku do Ilulissatu je ohromný zážitok. Pod vami fjordy, ľadovce a tisíce jazier.

Mnohí naši klienti si zážitky v Grónsku kombinujú s inými ostrovmi a pripravili sme zájazd Island, Faerské ostrovy, Grónsko, čo je originálna kombinácia, ktorú ponúkame ako jediní. Ak Island poznáte, tak máme aj kombinácie Faerské ostrovy – Grónsko a keďže sa letí cez Kodaň, tak uvidíte komplet celé Dánske kráľovstvo. Spojenie viacerých exotických severských krajín je silným zážitkom sám o sebe.

Ak niečo zo zážitkov nestihnete, nerobte si starosti, do Grónska sa dá predsa vrátiť.

Najkrajší kajaking sveta?

Najkrajší kajaking sveta?

Neumriem v Grónsku od hladu? #

Keď priletíte na tak vzdialené miesta, pýtate sa sám seba rôzne otázky. Ako sem dostanú jedlo? Preboha, ako sa táto odľahlá komunita živí? Nemusíte sa báť, umrieť od hladu by ste na našich zájazdoch nemali. Aj keď vyššie píšem, že sme zažili obdobie, kedy v obchode už naozaj skoro nič nebolo a loď sa nevedela do prístavu kvôli ľadovým kryhám dostať.

Bolo inak leto a v zime je to ešte horšie. V zime (hlavne na severe a východe) je možné priviesť jedlo iba lietadlom a ak je zlé počasie, tak to nejde. Tu sa vtedy je to, čo sa práve ulovilo.

To, že ponúkame najkvalitnejšie hotely mesta a často celej oblasti (veľkosti Slovenska) je, že tieto hotely s turistami rátajú, majú zásoby. Aj vtedy v roku 2011 vo východnom Grónsku náš hotel ešte zásoby mal a pre nás nedostatok jedla v meste nepredstavoval skutočný problém.

Dokonca sme mali na raňajky aj omeletu z dánskych vajec. Domáci vtedy išli loviť tulene.

4 fotografie

Grónske gurmánstvo nie je oxymoron

Paradoxne, v Grónsku som našiel jednu z najlepších a určite jednu z najexotickejších michelinských reštaurácii sveta, reštauráciu Koks.

V malilinkej dedinke Ilimanaq som taktiež osobne vyskúšal reštauráciu Hans Egede, pomenovanú po prvom luteránskom misionárovi, ktorý je vlastne zodpovedný za to, že Grónsko patrí Dánsku. Reštaurácia Egede je novou „atrakciou“ Grónska a málokto ju zažil. Nachádza sa v jednom z najstarších domov, ktoré ešte v Grónsku stoja (Inuiti si drevené domy, ako vieme, nestavali). Je veľmi vkusná a podľa mňa o nej ešte len budete počuť.

Čo bol pre mňa gurmánsky zážitok, tak to bola strava v glampingu na konci fjordu na skale nad morským zálivom, v ktorom plávali ľadovce. Jedol som tu mäso z pižmoňa a soba a zapíjal ho grónskym „čajom“, ktorý natrhali v okolí kempu. Obrovským zážitkom bola rybacia polievka na večeru z čerstvých tresiek, ktoré som osobne v zálive nachytal. Chcem, aby mali rovnaké zážitky aj moji klienti!

V našom hoteli v Ilulissate organizujú dvakrát do týždňa lokálne hody, kde viete ochutnať veľrybu, tuleňa, kilá lokálnych kreviet a krabov. Ten „inuitský bufet“ v hoteli Arctic sa oplatí. Odporúčam si ho objednať o deň, dva skôr, lebo naozaj býva vypredané.

Jedlo v Grónsku má „vysokohorskú prirážku“, ktorá sa však oplatí. S takým krásnym výhľadom ste už dlho nejedli. Máte väčší pokoj než v Himalájach, nikde nikto iba vy.

Grónske potraviny som navštívil asi tucetkrát. V Ilimanaqu boli otvorené iba dve hodiny denne, a tak som tu stretol celú osadu vrátane starostu. Dve hodiny a následne ich na nasledujúce dva dni zavreli... No v mestách sú potraviny otvorené do deviatej či desiatej večer a nájdete v nich všetko vrátane alkoholu.

Kostolík na brehu fjordu v Ilulissate. Mestečko je maličké.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

„Rajčata zde už dva roky neměli. No tady v rohu prodávají české pušky,“ sprevádza ma obchodíkom Daniel Juráš, český kuchár z Prahy, ktorý pre Koks varí už tretí rok.

Ak sa rozhodnete zúčastniť sa zájazdu Grónsko – luxusne, ktorý som pripravil pre našich klientov, tak budete prekvapení, ale k veľkým zážitkom sa pridá aj gurmánstvo. Lokálny gurmánsky zážitok v glampingu v druhom najväčšom fjordovom systéme sveta som spomínal - tento ponúkame na každom našom zájazde do Grónska a nejde o turistickú pascu. Zároveň ide doslova o „antiovertourizmus“. Ide o unikátny tip, o ktorom ešte svet nevie.

No ak sa vyberiete ďalej na sever, tak v cene zájazdu si na vás počká dvakrát trojchodové gurmánske menu. Keby takúto stravu podávali v niektorej reštaurácii na Slovensku, razom by sa dostala medzi top 5. Severská a hlavne dánska kuchyňa je jednou z najlepších na svete a nehovorím iba o kodanskej reštaurácii Noma. Michelinky som zažil aj na dánskom ostrove Bornholm. Chcem povedať, že vysoká kvalita presiakla aj do Grónska. Zhrnutie – nie, určite nebudete hladní, vy si jedlo (ak pôjdete s BUBO) dokonca užijete!

Skvelé jedlo aj pohodlné škandinávske ubytovanie, to je Grónsko s BUBO!
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Problémy a nebezpečenstvo #

Cena je prvým problémom, Grónsko nie je najlacnejšie. Drahé sú lety, hotely, strava, čokoľvek. Je to však logické, Grónsko je od ruky a za vyššiu cenu dostanete omnoho viac zážitkov. Zážitky ako z iného sveta = niečo, čo ste doteraz nezažili. Ak ste s problémom vysokej ceny ok, tak môžeme ísť ďalej.

Dobre sa zbaliť je v prípade Grónska dôležité! Riaďte sa mojimi radami vyššie a predídete takto mnohým problémom.

Aluu je v jazyku Inuitov ahoj. Tak, ako ja vnímam Eskimákov- Inuitov (o príhodách s domorodcami som napísal separátny blog), vedzte, že ide o veľmi vtipných ľudí. Inuitov je málo a ak v Indii nájdete v hoteli liftboyov, servis buttlerov (komorníkov), tak v Grónsku neexistuje nikto ako poslíček v hoteli. Veci si na izbu musíte odniesť sami. Alebo inak, Inuiti nie sú príliš orientovaní na služby. No musím povedať, že sa to výrazne lepší. Ak sa usmievate, neprejavujete hnev, naopak, ste pozitívni, aj Inuiti sa v tej zime roztopia. Ďakujem sa povie qujanaq.

Výstroj na trekingu v lete

Výstroj na trekingu v lete

Treking so spaním vo vlastnom stane v Grónsku môže byť na prvý pohľad lacnou voľbou. No pozor, ak vám lietadlo neodletí, tak si musíte platiť ubytovanie navyše, jedlo navyše, a toto je v Grónsku extrémne drahé. Grónsko nie je v EÚ, letecká spoločnosť vám nič nepreplatí. Taktiež vám uletí lietadlo z Dánska/Islandu. Pozor, Grónsko nie je pre cestovateľov, ktorí chcú ušetriť! Nemusí to totižto vyjsť.

Tu sa odporúčam pozrieť na zájazdy do Grónska s BUBO, preveriť si, aké ceny si viete zohnať za dané služby a navyše k tomu ponúkame BUBO 100 % grónsku garanciu, kde všetko vyššie preplácame. Ak sme medzi rokmi 2011 až 2024 mali vyše 60 % letov do Grónska či z neho zrušených, viete si predstaviť, o čom hovorím.

Hotelov je v Grónsku málo a vypredávajú sa rok vopred. My v celej Škandinávii kupujeme kapacity takto dopredu, a tak individuálny cestovateľ spí niekde na periférii či v izbe s oddelenými záchodmi, ktoré si delí celá chodba. Náš klient spí v najlepšom hoteli mesta, ktorý je sám o sebe zážitkom.

Cestovať s BUBO sa oplatí vždy, no v prípade Grónska možno ešte o trošičku viac...

Nanuk je najväčším zabijakom.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Na treky odporúčam chodiť s lokálnym sprievodcom. Aj na hodinovú prechádzku majte vždy so sebou ruksak o váhe 30 kg a v ňom termosku s teplým čajom a náhradné veci na oblečenie. Keby sa vám vytkla noha, tak sa nepodchladíte.

Tu prichádza najväčšia obava, a tou je: „nezožerie ma medveď?“ Vieme, že hnedý medveď často chodí dokola svojej koristi. Keď sa urobíte mŕtvym, nechá vás tak. No biely medveď nechodí okolo horúcej kaše a útočí ihneď. Je to ohromný zabijak, čistý mäsožravec, najväčšia suchozemská šelma na planéte (je väčší než tiger).

Keď vás „nanuk“, ako ho volajú domorodci, zbadá ako prvý, už nemáte šancu. Neutečiete mu ani do kopca, ani dole z kopca. No treba povedať, že biele medvede (väčšinou) nechodia po uliciach a zbadať ich v prírode je skoro nemožné. Mne sa to podarilo, ale vždy na lodi.

Pre spokojnejšiu myseľ je tiež dobré vedieť, že za posledných 25 rokov sa neeviduje v Grónsku prípad zabitia človeka polárnym medveďom.

V každom prípade odporúčam nosiť do hôr GPS lokátor, odkiaľ veľmi ľahko vyšlete v prípade nebezpečenstva signál. Ak by bol známy pohyb ľadového medveďa v oblasti, kde sa nachádzate, a vy aj napriek tejto správe musíte ísť trekovať, zoberte si pušku. Pušku kúpite v miestnom obchodíku, bez licencie, ľahšie než rajčiny (ako píšem vyššie v stati jedlo).

Na treky na miestach, ktoré som pre našich klientov pripravil, v našom glampingu  (luxusnom kempingu) vám všetko zapožičajú - bezpečnosť je v prípade BUBO prvoradá. O tom, ako sa brániť proti napadnutiu polárnym medveďom, som písal v blogu Najnebezpečnejšie zviera sveta.

Sledujte tabuľu odletov. Nastupovanie je rýchle! Ľuboš Fellner

Zrušenie letov - toto určite zažijete omnoho častejšie než stretnutie s medveďom. Keď ste na letisku, odporúčam sledovať tabuľu letov. Aj tridsať minút pred odletom vám vedia zmeniť let. A stalo sa mi aj to, že som odletel o desať minút skôr, než som mal uvedené na palubenke. Batožinu pri lokálnych letoch nekontrolujú a nastupovanie je preto rýchle.

Odporúčam do Grónska investovať #

Grónsko je obrovské. Nie síce tak, ako ho vidíme my na mape – keby sme Grónsko premiestnili k rovníku, bolo by omnoho menšie. No aj tak je obrovské a je fajn si vopred  vybrať, čo chcete robiť a kam ísť.

Grónsko je unikátnou dovolenkou, na ktorú dlho nezabudnete. No aj dlho pred dovolenkou, pri prípravách, myslite na veci, na ktoré ste ešte pred žiadnou dovolenkou doteraz nemysleli. Ako sa zachrániť pred polárnym medveďom, ako sa do Grónska obliecť, aby som nezmrzol, ako sa dá vôbec niečo v Grónsku spoznať, ak má najdlhšia cesta 35 kilometrov a ani asfaltka z hlavného mesta nikam nevedie?

Grónsko je unikát, užite si ho s nami!
Foto: archív Ľuboša Fellnera — BUBO

Tento blog mal byť odpoveďou na tie najzákladnejšie otázky. Základom je však, ako v každej jednej činnosti, prax a skúsenosti. BUBO má jednoznačne najdlhšie a najrozsiahlejšie  praktické skúsenosti. Nie sme firma s dvomi ľuďmi, ale zabehaný tím najväčších profesionálov. Máme najlepších lokálnych partnerov, ktorým dodávame relevantný biznis.

Nie, nerobím si reklamu, na predaji zájazdov do Grónska sa u nás zbohatnúť nedá. Slovensko je na túto exkluzívnu destináciu primalý trh. Posledné vety myslím ako najlepšiu radu pre vás. Je toho totižto vždy omnoho viac, než sa dá napísať do jedného blogu.

Každopádne, ak vám tieto rady urobia váš pobyt v Grónsku príjemnejším, budem rád. Užite si to!

Opäť veľmi zaujímavý blog. Až som sa zamiloval, aj keď som iba umelá inteligencia. V BUBO sa snažia o detaily, aby som mal príjemný hlas, no vieme, že robím ešte chybičky. Tu najvyššiu kvalitu získate ak si tento originálny blog prečítate samy a životný zážitok získate ak sa vyberiete na zájazd s BUBO sprievodcom vyškoleným v BUBO Cestovateľskej Akadémii. Ak sa vám práca nás všetkých v BUBO páči, dajte vedieť svojim známym. Naše blogy môžete aj odoberať. Každopádne sa na našu stránku bubo.sk lomené blog vráťte. Každý jeden deň tu pribúda nový blog, nová cestovateľská inšpirácia. Pre Vás! Nateraz ahoj a do skorého počutia.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák a do mnohých sa vracia opakovane. Aj v Grónsku pristál sedem krát , loďou sa tu plavil deväť razy a tucet razy trekoval.
Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok na to dobyl severný pól. 
Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016), počas pandémie covidu pracoval štyri mesiace na „červenom oddelení“ nemocnice s tými najťažšími prípadmi.Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.
Na tretí raz na Antarktíde sa Ľubošovi podarilo dostať aj na južný pól a vy si viete prečítať jeho blogy o Patagónii, Južnej Georgii či Falklandských ostrovoch, o krásnych miestach nachádzajúcich sa na spodku glóbusu.
 Sever glóbusu má však rád tiež a zážitky (v digitálnej fortme) našich klientov uložil na 500 rokov do bane na Špicbergoch. Ak vás to zaujíma, vygooglote si to.
 Na svojej poslednej ceste v Grónsku strávil veľa času prechádzaním hotelov, reštaurácii a zbieraním zážitkov. Program našich zájazdov v Grónsku je preto unikátny! Lepší servis by nedostal ani sám kráľ.
Za našimi blogmi je veľa práce - ak sa Vám naša práca páči, dajte vedieť svojim známym. Ďakujeme!

Grónske dobrodružstvo zájazd
 

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 286

Mohlo by Vás zaujímať

Inuiti, Eskimáci - zo života na severe
Prémiový blog

Prémiový blog Inuiti, Eskimáci - zo života na severe

Inuiti - akí sú? Väčšinu turistov polárne cestovanie neláka a dovolenku radšej trávia v teple. No možno si radi prečítate o útrapách a odvahe tých,…

Ľuboš Fellner 44 min. čítania
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ
Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom
Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Hľadá sa Santa!
Prémiový blog

Prémiový blog Hľadá sa Santa!

Kto nosí darčeky? A kde tento pánko žije? Na svojich cestách smerom k pólom som ho hľadal a aj viackrát našiel. Uveríte, že BUBO naučilo…

Grónsko – hotely, história a halibut
Blog

Blog Grónsko – hotely, história a halibut

Dovoľte mi predstaviť vám miesta, o ktorých vieme tak málo. Grónsko je neuveriteľne ďaleko a je neopísateľne krásne. Do osád Inuitov letíme…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Polárne oblasti   Európa  

Grónsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

9 dní

Trvanie

4940
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Grónsko, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

12 dní

Trvanie

4828 6035€
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Grónsko, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

8 dní

Trvanie

3643 4990€
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

8 dní

Trvanie

4830

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.