Karakalpakstan - púštny koniec sveta

Prehliadka

Karakalpakstan - púštny koniec sveta

Autorom blogu je Dominika Ďurišová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Hodvábna cesta a slávne mestá ako Buchara či Samarkand. Práve tieto destinácie sú zväčša tými, ktoré navštívime na zájazde do Uzbekistanu. Počuli ste už ale o jeho autonómnej oblasti Karakalpakstan? Zrejme vás prekvapí, čo všetko tu môžete vidieť. Ale poponáhľajte sa. Jedna z najväčších atrakcií sa môže už čoskoro úplne vytratiť. Čo je Karakalpakstan a prečo sa sem oplatí vyraziť?

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Nukus – hlavné mesto oblasti #

Kde inde začať spoznávanie autonómnej republiky Karakalpakstan ako v jej metropole Nukus. Hlavné mesto s počtom obyvateľov 329 000 vás možno nezaujme svojou veľkosťou, ale nachádza sa v ňom múzeum s druhou najväčšou zbierkou ruského avantgardného umenia na svete - Savitsky Museum, nazývané aj Louvre Uzbekistanu.

Múzeum bolo založené v roku 1966 Igorom Savitským, maliarom, archeológom a zberateľom z Kyjeva. Savitsky cestoval po celom Karakalpakstane a zhromažďoval zbierku šperkov, tradičných krojov, zariadenia júrt a podobne. Okrem toho sa aktívne zaoberal maľbami. Po otvorení múzea Savitsky úplne zasvätil svoj život naplneniu zbierky múzea. Odvtedy začal zbierať obrazy nielen slávnych umelcov, ale aj diela neznámych maliarov tej doby. Za veľmi krátky čas zostavil unikátnu kolekciu, ktorá mu urobila meno po celom svete.

Tam, kde bolo kedysi jazero, sa dnes rozprestiera nedozerná púšť.
Foto: Dominika Ďurišová — BUBO

Toto múzeum jednoznačne stojí za návštevu a v BUBO ho s našou malou skupinou neobchádzame. Po jeho prehliadke si poseďte na námestí a pozorujte miestnych ľudí. Rovno oproti múzeu je totiž športové centrum, a tak je námestie neustále plné mladých obyvateľov. Rýchlo zistíte, že sa zabávajú napríklad pri boxovacích automatoch. Box je v Uzbekistane najpopulárnejším športom a vy to vidíte v priamom prenose.

Ako sa dostať do Nukusu?

V BUBO odporúčame buď sem letieť priamo z Istanbulu a po návšteve autonómnej oblasti Karakalpakstan pokračovať po Hodvábnej ceste až do Taškentu, alebo, naopak, priletieť do hlavného mesta Uzbekistanu, kam letí viacero leteckých spoločností ako luxusná päťhviezdičková aerolinka Qatar Airways či skvelá Turkish Airlines. Navrhujeme pozrieť si Taškent a následne využiť Uzbekistan Airlines na vnútroštátny prelet do Nukusu, ktorý nezaberie viac ako dve a pol hodiny.

Nekropola Mizdakhan #

Iba 30 minút cesty od Nukusu viete nájsť prvý klenot Karakalpakstanu. Ním je nekropola Mizdakhan. Ide o pozostatky kedysi druhého najväčšieho mesta v Khorezme, obývaného od 4. storočia pred Kristom až do 14. storočia nášho letopočtu. Posvätným miestom zostal aj po tom, čo ho zničil Timur Veľký.

Nekropola Mizdakhan, staroveký cintorín, ktorý je jedným z najstarších a najnavštevovanejších pútnických miest Karakalpakstanu.
Foto: Marek Melúch — BUBO

Mizdakhan je kopec posiaty pomníkmi, mešitami a mauzóleami a vy viete do niektorých nahliadnuť. Dnes sa v Mizdakhane naďalej pochováva, a tak sa nezľaknite, ak uvidíte aj žulové pomníky. Tradícia však hovorí jasne. Pomníky majú byť jednoduché, bez kvetov, ozdôb a sviečok. Tie sú totiž úplne zbytočné, veď všetci raz skončíme v zemi.

Okrem mešít a mauzóleí je tu aj zoroastriánsky pomník. Spoznáte ho jednoducho - nachádza sa na najvyššom mieste a vyzerá ako otvorený kužeľ z trámov. Viaže sa k nemu legenda o dobrom mäsiarovi, ktorý v čase hladomoru dával chudobným ľuďom mäso zadarmo. To mu prinieslo toto vážené miesto, keďže solidarita je vysoko cenená, a takýto človek si zaslúži byť pochovaný čo najbližšie k božstvám.

Kto sú Karakalpaci?

Autonómna oblasť Uzbekistanu zvaná Karakalpakstan je zaujímavá nielen veľkou odľahlosťou, ale aj svojim obyvateľstvom. Za miestnych sa považujú Karakalpaci (niekedy aj Karakalpakovia). Dnes by sme vo svete našli cca 870 000 ľudí hlásiacich sa k tomuto etniku, pričom najviac ich žije práve tu, v uzbeckom Karakalpakstane. Svoj domov tu má cca 720 000 Karakalpakov. Najpočetnejšia komunita mimo Uzbekistanu žije v Turecku, kde ich je cca 80 000. Potom v Iráne cca 55 000, a napokon v Kazachstane, kde sa uvádza najnižšie číslo 50 000, hoci ich tam môže byť omnoho viac, pretože mnohí sa asimilovali s kazašskými nomádmi a dnes je ťažké rozlúštiť, kto je kto.

Svoje meno dostali podľa čiernych pokrývok hlavy, ktoré zvykli nosiť, teda „kalpakov“. Čierna sa v týchto končinách povie „kara“ a odrazu máme Karakaplakov – ľudí s čiernymi čiapkami. Podľa historikov sa objavilo etnikum v týchto končinách v priebehu 11. storočia, no nie je dnes úplne isté, či išlo o dnešných Karakalpakov. S určitosťou vieme však povedať, že ich už vieme vystopovať v 15. storočí po rozpade Zlatej hordy, kedy sa prepletali s Kazachmi. Etnikum má vlastný karkalpacký jazyk a náboženstvom sa radia k sunitskému islamu.

3 fotografie

Moynaq, vstupná brána k Aralskému jazeru

Aralské jazero – pozrite si ho, kým sa to dá #

Autonómna oblasť Karakalpakstan leží na západe Uzbekistanu. S počtom obyvateľov 2 milióny a rozlohou 166 000 km2 žije na jednom kilometri štvorcovom v priemere iba 12 ľudí. Aj tento fakt je zrkadlom ekologickej katastrofy menom Aralské jazero. Práve Aral by mal byť na zozname “Čo vidieť v Karakalpakstane” na prvej priečke. Nielen kvôli svojej unikátnosti, ale najmä preto, že jeho rozloha sa stále zmenšuje, až môže úplne zmiznúť.

Dnes je z mesta Moynaq, ktoré ležalo kedysi na pobreží Aralského jazera, najbližšia vodná hladina v diaľke 120 km.

Hľadáte Aralské jazero? Kedysi tomuto miestu dominovalo.
Foto: Dominika Ďurišová — BUBO

Katastrofa Aralského jazera je ukážkou ľudského zlyhania pri honbe za výnosom. Aralské jazero bolo kedysi centrom rybárskeho priemyslu a konzervy z rýb Aralského jazera sa vyvážali do celého Sovietskeho zväzu. Dokonca aj vaši starí rodičia ich v obchodoch určite kupovali tiež. Všetko sa však zmenilo, keď’ sa vedenie Sovietskeho zväzu rozhodlo, že uzbecké púšte premení na polia plné bavlny.

Stačilo na to jednoduché riešenie. Tým bolo dostať vodu z riek Amudarja a Syrdarja cez zavlažovacie kanály na púšte a pestovanie mohlo začať. Spočiatku si nikto zmeny nevšimol. Rieky Amudarja a Syrdarja sa však vlievajú do Aralského jazera a keďže doň prúdilo stále čoraz menej vody, jeho hladina začala klesať a postupne sa pobrežie jazera neustále vzďaľovalo.

Ako nám opisujú domáci, dnes je z mesta Moynaq, ktoré ležalo kedysi na jeho pobreží, najbližšia vodná hladina v diaľke 120 km. Aj to jasne ukazuje, aké dôležité je dbať na ekológiu a udržateľnosť.

Odporúčame

Pokiaľ chcete vedieť viac o tejto ekologickej katastrofe storočia, pozývame vás prečítať si ďalší blog z dielne BUBO: Aralské jazero.

Noc v jurte alebo luxus v Uzbekistane #

Keď sa už na pobrežie Aralského jazera prídete pozrieť, najlepšie urobíte, ak zostanete spať v jurtovom kempe. Jeden taký navštevujeme pravidelne aj my v BUBO na našich zájazdoch Uzbekistan - rozprávka Hodvábnej cesty. Zobúdzať sa pri východe slnka nad Aralským jazerom je neopakovateľný zážitok, ktorý už čoskoro nemusí byť realitou.

V jurtách sa bežne vyspia štyri osoby, ku kempu patrí aj jedáleň, kde dostanete chutné raňajky a večeru. Nehostinné podmienky, vietor, prach, piesok. K tomu suchá toaleta. Ale cítite sa tu ako na ozajstnom konci sveta, ako na výprave za hľadaním kolísky života. Alebo ako nomádi, ktorí kedysi križovali centrálnu Áziu a prišli až sem. Neraz sme tu stretli aj výpravy, ktoré v Uzbekistane hľadajú kostry dinosaurov. 

3 fotografie

Útržky z Karakalpakstanu

Jurtový kemp na Aralskom jazere je ulovený zážitok a netreba ho vynechať. Ak by ste si chceli v Aralskom jazere namočiť aspoň nohy, cesta k nemu bude celkom náročná. Nakoľko stále vysychá, nato, aby ste sa dostali k vodnej hladine, musíte prejsť cez blato, do ktorého sa vám zabárajú topánky a hoci si myslíte, že už je to iba kúsok, nakoniec ho zostanete pozorovať z bezpečnej vzdialenosti, kým vás ešte blato úplne nevyzulo z topánok.

Budú však okolo vás poletovať slané penové chumáče, keďže slanosť vody v Aralskom jazere je 2,4-krát vyššia ako v bežnom mori. Práve kvôli tomuto faktu v ňom dnes žiadne ryby nenájdeme.

Základy ruštiny sa vám zídu

V Uzbekistane, a rovnako tak v jeho autonómnej republike Karakalpakstan, vám angličtina veľmi nepomôže. Hoci sa ju už deti v škole učia, väčšina ľudí v strednom veku rozumie a rozpráva po rusky. Úradným jazykom je uzbečtina, no autonómna republika Karakalpakstan má dokonca aj vlastný jazyk karakalpak, ktorý je veľmi podobný kazaštine.

Základy ruštiny sa pri návšteve centrálnej Ázie veľmi zídu, najmä pokiaľ máte v pláne backpackovať a využívať napríklad zdieľanú medzimestskú dopravu.

Obed u domácich v Moynaqu #

Pri návšteve Aralského jazera by bola škoda vynechať niekdajšie slávne mesto Moynaq. V čase svojej najväčšej slávy v ňom žilo vyše 40 000 ľudí 32 národností, rybárov s rodinami. Dnes? Len 13 500. Zostali tu tí, ktorí stále dúfajú, že voda do Aralského jazera sa vráti a zároveň sa prispôsobili novým okolnostiam.

Ak tadiaľto prechádzate, viete sa zastaviť na obednú pauzu v niektorom z miestnych domov. Na pohľad úplne bežný rodinný dom má svoje miestnosti prerobené na menšie jedálne, v ktorých vás radi privítajú a pripravia obed. Zaujímavé to je aj vďaka tomu, že máte možnosť nahliadnuť k nim domov a zistiť, aké tapety a koberce sú aktuálne trendom.

Ako nám vysvetlila naša pani domáca, nálada v dome je taká, akú náladu má žena. Preto pokladajú na zem mohutné teplé koberce, aby jej nikdy nebolo chladno, a teda ani aby jej nálada nebola chladná, ale prívetivá. A skutočne je to tak, koberce najkrajších vzorov, jednoducho prestretý stôl, zelený alebo čierny čaj a k tomu miestna polievka, vývar, a potom mäsové taštičky manti.

Cukor do čaju sa podáva zásadne kockový a vy sa cítite ako na nedeľnom obede u svojich starých rodičov. A pritom je to čarovné a také autentické. 

Vlajka autonómneho regiónu

Karakalpakstan má svoju autonómiu a s ňou ide ruka v ruke aj vlajka. Málo známy región je plný prekvapení, a to, že má vlastnú vlajku, je jedným z nich. Na prvý pohľad sa podobá na vlajku Uzbekistanu, ale zvolili si inú farebnosť. Vlajka má tri horizontálne pásy. Vrchný má modrú až tyrkysovú farbu, ktorá symbolizuje vodu a oblohu, stredný pás je žltý so symbolikou púšte a spodný zelený pás odkazuje na prírodu. Farby majú viacero vysvetlení a Karakalpaci tvrdia aj to, že sa v nich ukrýva symbolika islamu, plodnosti, poľnohospodárstva, mieru, prosperity aj harmónie. Medzi tromi farebnými pásmi prechádzajú aj tenké, červené čiary. Dominantou vlajky je polmesiac, ktorým sa Karakalpaci stotožnili s islamom a napokon aj päť hviezd, tie symbolizujú päť najstarších miest Karakalpakstanu. Počas sovietskej éry bolo zakázané mať karakalpacké vlajky, no dnes je situácia iná a stretnete sa s nimi. Najväčšiu nájdete na námestí v Nukuse.

Cintorín lodí #

Z obeda sa vydajte rovno na cintorín lodí. Navštívte aj malé múzeum, kde si viete pozrieť niekdajšie rybacie konzervy či dokument o tom, ako to tu kedysi žilo a prosperovalo. Lode, ktoré zvykli chytať ryby, ktoré sa dostali do 22 miliónov plechoviek s rybími produktmi, ktoré sa každoročne vyvážali z Moynaqu, teraz sedia opustené v piesku.

Cintorín lodí, smutná dominanta tohto miesta.
Foto: Dominika Ďurišová — BUBO

Lodná doprava sa tu zastavila v roku 1970. V najhoršom období, koncom 90. rokov minulého storočia, sa jazero zmenšilo na menej ako 10 % svojej pôvodnej veľkosti. Dnes toto miesto vyzerá ako púšť, ale v skutočnosti to bolo dno jazera.

Pokiaľ sa pôjdete poprechádzať’ dolu k lodiam, v piesku stále nájdete mušle. O prácu prišlo podľa odhadov 10 000 pracovníkov. Je to fascinujúce a tragické v rovnakých častiach, no zároveň to má strašidelnú krásu.

Po náhornej plošine Ustyurt #

Z Moynaqu vedie ešte niekoľko kilometrov asfaltových ciest, no potom sa cesta stratí a vy sa ocitnete na púšti Aralkum - teda púšti, ktorá vznikla vyschnutím Aralského jazera. Postupne sa pred vami začne zobrazovať náhorná plošina Ustyurt. Nedá sa ju nevšimnúť. Dosahuje rozlohu 200 000 km2 a tiahne sa od Kaspického mora až po Aralské jazero.

Ustyurt Plateau. Tu sa začína púšť Aralkum.
Foto: Dominika Ďurišová — BUBO

V niektorých miestach vie byť prevýšenie plošiny Ustyurt a púšte Aralkum aj 200 metrov. Dostať sa na jej povrch dokážu miestni šoféri, ktorí jazdia na 4x4 autách a sú jediní, ktorí v tomto prachu a vetre poznajú cestu. Zastavte, vystúpte z auta a rozhliadnite sa. Počujete iba vietor a budete si môcť predstavovať, ako tu ešte pred sedemdesiatimi rokmi bolo pobrežie Aralského jazera plné vody.

Viete tu tiež nájsť rozpadnuté karavanseraje, teda hostince s ubytovaním ešte z čias Hodvábnej cesty a dotvorí vám to predstavu o tom, ako tu kedysi prechádzali karavány s tovarom hľadajúce oázu a pitnú vodu.

Prečítajte si aj ďalšie blogy o Uzbekistane z dielne BUBO:

Dedina na konci sveta a ťavia zabíjačka #

Alebo aj najodľahlejšia dedina Uzbekistanu. Aj takto je nazývaná dedinka Kubla Ustyurt, o ktorej ste nemali prečo vedieť. Leží totiž tak ďaleko od civilizácie, že od hlavného mesta Karakalpakstanu (Nukus) je vzdialená stále štyri hodiny cesty autom cez púšť. Je to dedina, kde zastal čas, kde sa ocitnete v strede úplnej ničoty.

Do Kubly Ustyurt kedysi lietali robotníci z celej krajiny kvôli ťažbe zemného plynu, pretože tu vedeli zarobiť lepšie ako v Taškente. Prichádzali na 15 či 30 dní, a potom sa znova vracali za rodinami. Dnes túto zašlú slávu pripomína opustená letisková dráha vedľa dediny. Žije tu asi 40 rodín, pôvodom kazašských, keďže tieto oblasti tradične obývali kazašskí nomádi.

My z BUBO tu chodíme s malými skupinami na ochutnávku ťavieho mlieka šubat. Pri našej poslednej návšteve sme sa dokonca zúčastnili zabíjačky ťavy, keďže táto ochutnávka sa nedeje nikde inde ako u domácich na dvore. Keď’ sa rozhliadate okolo seba, akoby tu zastal čas. Sem tam detská preliezka, ťava za ohradou, prašné cesty pomedzi ulice.

Napriek tomu, že dedina je v úplnej ničote, ľudia tu fungujú. Majú tu dokonca aj škôlku, školu a malé zdravotné stredisko. Avšak cez to všetko vás to núti zamyslieť sa, ako dokážu ľudia prežiť aj v takýchto nehostinných podmienkach na konci sveta.

Jazero Sudochie - oáza života v ničote #

Takto by sa dalo nazvať jazero Sudochie, ktoré je tiež jedným zo zlomkov Aralského jazera. Voda tu stále je a dokonca sa stalo vtáčou rezerváciou, kam chodia plameniaky či pelikány z celého sveta. Zrazu, po niekoľkých dňoch bez známok života, ho vidno, čo je úžasné osvieženie.

Pri jazere sa nachádza aj bývalá dedina Urga, z ktorej zostalo minimum rozpadnutých budov a len ťažko sa dá predstaviť, že tu kedysi presídlili Rusov z ďalekého východu. Volalo sa to Stalinove presuny a márne sa dúfalo, že títo ľudia tu zapustia korene. Pracovali tu v rybích fabrikách na konzervy, no keď aj tu voda zmizla, vyparili sa aj ľudia a do jedného odtiaľto odišli.

Dnes je zachovaná iba ruina bývalej udiarne na ryby a rybí sklad. Najkrajší je však výhľad na jazero Sudochie zo starého majáku na kopci.

Uzbecké somy, eurá, či doláre?

Do Uzbekistanu si zbaľte doláre a zameňte ich rovno na letisku. Alebo si vytiahnite uzbecké somy priamo z bankomatu, kde sú poplatky za výber 1,5 %. Nejaké doláre si môžete aj nechať, vezmú vám ich na trhoch v mestách. Dávajte si však pozor, keď budete zjednávať ceny a dopredu si pozrite kurzy, aby ste vedeli, či sa vám viac oplatí platiť v miestnej mene alebo v dolároch, aby ste neprerobili. Doláre a eurá zvyknú prepočítať rovnakým kurzom, aj keď to tak v realite nie je.

Najkrajší výhľad na bájny Oxus #

Ak budete vo vašej ceste pokračovať ďalej na východ, po ceste do Chivy sa zastavte na Chilpik Kala. Pre všetkých milovníkov Alexandra Macedónskeho by v itinerári toto miesto nemalo chýbať. Doteraz nie je úplne známy význam tohto opevnenia.

Hovorí sa o troch možnostiach. Buď to bola strážna a signálna veža, zoroastriánske rituálne miesto, alebo veža ticha, a teda miesto, kde zoroastriánski kňazi vystavovali mŕtve telá dravcom, aby nedochádzalo k znečisteniu posvätných živlov (zeme, vzduchu, vody a ohňa), čo bol bežný spôsob pochovávania v zoroastriánskej viere.

Po vyšliapaní niekoľkých schodov mierne do kopca sa ocitnete na mieste, ktoré má silnú energiu. Či už miesto naozaj slúžilo zoroastriánskej viere alebo nie, to v daný moment  nezohráva rolu. Vám sa totiž naskytne výhľad na nádhernú rieku Amudarja, ktorú ešte pod bájnym menom Oxus prekročil aj sám Alexander Macedónsky pri dobývaní strednej Ázie. A vy uvidíte až do Turkmenistanu.

Bonus, ktorý by ste tu nečakali #

Ste milovníkom festivalov? Čo tak zažiť najväčší festival elektronickej hudby, umenia a vedy v strednej Ázii? Možno by to nikto nečakal, ale práve Moynaq každoročne už od roku 2017 hostí práve pri cintoríne lodí interpretov z celého sveta.

Poslaním spoločnosti Stihia, ktorú vytvoril právnik, DJ a milovník techna Otabek Suleimanov, je zvyšovať povedomie o tom, čo sa v súčasnosti považuje za najakútnejší problém životného prostredia v Strednej Ázii a podporovať trvalo udržateľný rozvoj v Moynaqu.

Je prirodzené, že každý, kto festival navštívi, využije služby taxikárov, obchodov, potravín, kaviarní, hotelov, či penziónov a míňa hotovosť, a tým podporuje ekonomiku tohto regiónu.. 

Festival sa koná v júni a lístky naň viete kúpiť na oficiálnej stránke festivalu v cene od 400 000 UZS a aj takto podporiť rozvoj Moynaqu.

Nádherným je však celý Uzbekistan, kde sme prvýkrát boli už v roku 2005. Spomínané chrámy v Chive, Buchare či Samarkande sú samozrejmosťou. Krajinu však treba spoznať komplexne v celej jej kráse, vrátane Karakalpakstanu. Veríme, že sme vás presvedčili o zaujímavosti tohto izolovaného kúska sveta, ktorý sa oplatí vidieť čím skôr.

Tak čo vyrazíš sem? Vyzerá to zaujímavo však. Neviem či som blog úplne správne prečítal, som iba umelá inteligencia a nie tak múdry a vzdelaný ako naši klienti a čitatelia našich blogov. Blog znel pre mňa každopádne zaujímavo, doslova super! No živí kolegovia z BUBO mi hovoria, že v skutočnosti, priamo na mieste je to omnoho krajšie. Ak chceš týchto profesionálov v cestovaní počuť naživo, tak sprievodcovia BUBO a destinační manageri nahrávajú podcasty Uchom po mape a tie nájdeš na Spotifaj. Čo sa týka blogov na bubo.sk lomka blog ich krása je v tom, že všetky sú originálom s originálnymi fotografiami, videami a hlavne originálnymi názormi. V BUBO sme najscestovanejší Slováci, profesionáli v cestovnom ruchu a tak sú naše informácie relevantnejšie. Apropó naše blogy vydávame každý jeden deň. Máme napísané zážitky z každej jednej krajiny sveta a pre tých čo si s nami delia vášeň pre cestovanie ide o úžasné inšpirácie. NAOZAJ KAŽDÝ jeden deň vydávame ČOSI NOVÉ a bubo.sk lomka blog je teda cestovateľským denníkom. Šťastné cesty prajem a do skorého počutia!

Dominika Ďurišová

Dominika Ďurišová

Dominika Ďurišová

Vyštudovala cestovný ruch, no niekoľko rokov bavila ľudí, keď organizovala veľké firemné teambuildingy pre stovky účastníkov v úspešných slovenských startupoch. Plní si sny. Ten najväčší detský si splnila, keď navštívila Havajské ostrovy a strávila na nich 3 mesiace. Vyhľadáva dobrodružstvá a svoje 3 mačky miluje natoľko, že si dala na predlaktie vytetovať mačacie škrabance počas dovolenky v Maroku. Zbožňuje šoférovanie a to aj na afrických cestách. Chce spoznať svet a splniť si ďalší sen - plavbu po Amazone a navštívenie Amazonského pralesa. Miluje smiať sa a vtipkovať. Aj nepríjemné situácie sa preto vždy snaží riešiť pokojne a s humorom. Je asi jediný človek, ktorý prežil útok korytnačky počas šnorchlovania.

Je vďačná za život, ktorý dostala a ľudí v jej okolí.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Aloha Havaj

Zo zájazdu:

Dominika Ďurišová

Posledná úprava článku | Prečítané: 51

Mohlo by Vás zaujímať

Atmosféra Ramadánu naživo
Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najväčší európsky cestovateľ
Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty
Kyzylkum

Kyzylkum Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty

Ísť zo Samarkandu do Buchary priamou cestou je najjednoduchšie, čo môžete spraviť, ale otázka znie, prečo by ste to robili, keď sa môžete odkloniť…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania
Samarkand - legenda z Hodvábnej cesty
Samarkand

Samarkand Samarkand - legenda z Hodvábnej cesty

Ak sa ocitnete v legendárnom, uzbeckom Samarkande, pripadáte si ako v inom svete. Pôsobí okúzľujúco a rozpráva príbehy Hodvábnej cesty. Rozprávkové…

Tomáš Kubuš 15 min. čítania
Karakalpakstan - púštny koniec sveta
Prehliadka

Prehliadka Karakalpakstan - púštny koniec sveta

Hodvábna cesta a slávne mestá ako Buchara či Samarkand. Práve tieto destinácie sú zväčša tými, ktoré navštívime na zájazde do Uzbekistanu. Počuli…

Dominika Ďurišová 17 min. čítania
Karavány - viac ako obchod na ceste
Blog

Blog Karavány - viac ako obchod na ceste

Historické karavány boli väčšie či menšie skupiny skladajúce sa často z viacerých ľudí a nosných, alebo ťažných zvierat. Obvykle chodili za…

Martin Karniš 35 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7013 7623€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2643 4405€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

25 dní

Trvanie

4388 6750€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3704 4939€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.