Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty

Prehliadka

Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty

Rumunský Kluž je nenápadné miesto, no kto má rád neopozerané európske destinácie, toho dokáže nadchnúť. Za neznámym miestom sa napokon skrýva plejáda príbehov od Mateja Korvína až po slávnu koložvársku kapustu, ktorá má korene práve na tomto mieste. Ako si vychutnať rumunský Kluž a odniesť si z neho zážitky?

Kluž Počasie

mierny dážď

mierny dážď

24°C

Predpoveď 16.Apr

Východ slnka 06:35

Západ slnka 20:14

Dážď 6.76mm

Vyberte sa do Sedmohradska! #

Dostať sa do Klužu vďaka lacným letenkám nie je žiaden problém. My v BUBO radi objavujeme miesta, ktoré nepatria k najznámejším v Európe, pretože vieme, že každé miesto skrýva zážitky. Kluž leží len hodinku letu z Viedne či Budapešti a tak len nasadnete do lietadla a za necelých 60 minút vystúpite v celkom inom svete. Všetko sa zmení a dobrodružstvo s nádychom Rumunska začína.

Letisko na okraji Klužu je malé, reálne v ňom strávite len niekoľko minút od momentu, kedy vystúpite z lietadla, vezmete si batožinu alebo svoj kufrík a ste vonku na parkovisku. Tu nasadnete do taxíka, alebo ak na to chcete ísť backpackersky, kráčajte na hlavnú cestu, odbočte doprava na zastávku trolejbusu a za pár drobných sa odveziete do centra, kde leží väčšina pamiatok. Ubytujte sa v centre mesta. Ak ste ušetrili za letenky, čo tak si dopriať skutočne zaujímavý hotel? Kluž sa možno nezdá, ale v ponuke ich má niekoľko. Skúste trendy hotel Beyfin alebo známy Meridian, no ak hľadáte niečo unikátne, potom sa vašim domov stane najluxusnejší hotel mesta Hotel Platinia.

Kluž má svoje krásne historické centrum, ktoré si rýchlo obľúbite
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Bulvár 21.decembra #

Prehliadku Klužu nezačnite hneď na hlavnom námestí, ale pomaličky sa dostávajte k nemu, aby ste si ho o to viac dokázali vychutnať. Začnite na širokom bulváre menom „21 Decembrie 1989“, ktorej meno odkazuje na Rumunskú revolúciu, ktorá prišla len mesiac po tom ako sa Československo striaslo okov komunistického režimu. Udalosti v Rumunsku však nabrali rýchly spád. Dav požadoval odstúpenie komunistického prezidenta Ceauşescu. To ešte netušil, že deň po Vianociach v roku 1989, teda len 4 dni po vypuknutí revolúcie v Bukurešti jeho telo prevŕtajú guľky popravčej čaty. Ako vidíme aj dnes si Rumuni tieto udalosti pripomínajú na svojich dôležitých uliciach. Bulvár 21.decembra je hlavnou tepnou starého Klužu a pretína mesto na polovicu. Bez toho, aby ste sa na ňom niekoľko krát ocitli, to v Kluži jednoducho nepôjde. 

3 fotografie

Ako vyzerá zaujímavá katedrála?

Od katedrály k divadlu #

Priamo z bulváru vystreľuje  park s fontánou, kde vypĺňa priestor obrovská, vysoká Katedrála Adormirea Maicii Domnului. Jej meno znie v našom preklade ako „Katedrála usnutia pravej Bohorodičky“ a žiaden iný ortodoxný svätostánok v Kluži nie je tak dôležitý ako práve tento. My v BUBO vám rozhodne odporúčame, aby ste sa na neho pozreli zblízka. Šedé kupoly chrámu sa inšpirovali v istanbulskej Haghie Sofii a hoci im chýba monumentálnosť Istanbulu, stále vedia ako zaujať. Ľudia sedia na lavičkách, čítajú si, zhovárajú sa, alebo len tak oddychujú na príjemnom mieste. Priamo za katedrálou sa na vysokom piedestály vyníma socha Avrama Iancu. Pre našinca je jeho meno veľkou neznámou, no pre domácich predstavuje dôležitého revolucionára, ktorý pôsobil počas revolučných rokoch 1848-1849 v rumunskej Transylvánii. Pokračujte stále rovno, pretnite bulvár Eroilor a ocitnete sa zoči voči krásnej Opere a Národnému divadlu z počiatku 20.storočia. Patrí medzi najkrajšie budovy svojho druhu v celom Rumunsku a dokonca sa radí medzi najdôležitejšie divadlá v krajine. Nesie v sebe eleganciu rakúsko-uhorskej architektúry a ak budete mať šancu, skúste si pozrieť niektoré z vystúpení. Ulovíte fantastický zážitok na mieste o ktorom mnohí ani netušia.

Pri soche Mateja Korvína #

Prísť z divadla do centra mesta je mimoriadne jednoduché. Stačí sa vydať na západ po bulváre Eroilor a za 700 metrov ste v srdci starého Klužu na námestí Unirii. Bulvár je plný života a nájdete na ňom viacero kaviarničiek či podnikov. Ak si chcete oddýchnuť na kávu, spoľahnite sa na BUBO tip v podobe kaviarničky Roots Urban Tastery na prahu námestia. Kluž dokáže očariť svojim historickým centrom. Hlavné námestie sa rozlieva do všetkých štyroch svetových strán a korunuje ho nádherný Kostol sv.Michala so svojimi gotickými prvkami. Len jeden svätostánok je v celej Transylvánii väčší, než tento kostol, no ten leží v meste Brašov. Od 15.storočia je dominantou Klužu a ani dnešok nie je výnimkou. Zaujme aj obrovská socha Mateja Korvína, ktorý sa práve tu v Kluži narodil a pre našinca je známy najmä ako uhorský kráľ, pretože na kráľovskom stolci sedel vyše 30 rokov. Tu sedí na svojom koni a hľadí na staré fasády rodného mesta. Ktorýmkoľvek smerom sa z námestia človek vyberie, vždy natrafí na nejakú zaujímavosť. Budovy mesta tvoria akúsi hradbu plnú detailov a pod ich strechami stoja reštaurácie, podniky, občasné bary, obchody či butiky. Dve z hlavných tried začínajú na okraji námestia a ponárajú sa hlbšie do mesta. Nielen kostol, ale aj Palác Bánffy má v sebe historickú patinu. Kedysi tu sídlil maďarský gróf, ktorý bol guvernérom celej Transylvánie. Nám sa táto oblasť často spája len a len s Drakulom, ale tu zistíte, že Transylvánia ponúka o mnoho viac príbehov.

3 fotografie

Matej Korvín je najslávnejším rodákom mesta

Najstarší dom v meste #

Starý svet predstavuje spleť kamenných uličiek rozlievajúci sa pokojnou štvrťou. Vyštartujte z námestia na sever uličkou „Strada Matei Corvin“ a na jej konci natrafíte na najzaujímavejší a najhistorickejší dom mesta. Je ním krásny Dom Mateja Korvína, nenápadná stavba s pamätnou tabuľkou, že sa tu neskorší uhorský kráľ narodil. Stáť zočí voči najstaršiemu domu celého Klužu je zaujímavé. Stojí tu už od 15.storočia a za tie roky slúžil ako väznica, nemocnica aj múzeum, ktoré tu nájdete dnes. Naokolo je svet tichých uličiek, príjemných reštaurácii a natrafíte tu aj na rôzne malé obchodíky, kde objavíte suveníry, drobnosti či dokonca magnetky. Tu sa nenechajte sprevádzať, tu zabudnite na čas a len sa bezcieľne potulujte. Zabočte do uličky, ktorá sa vám páči, kde vás niečo láka a len kráčajte a vychutnávajte si atmosféru starého Klužu. Toto sú momenty na ktoré si budete napokon pamätať a tešiť sa z nich.

Čovrigi a vôňa pekárničiek #

Vráťte sa na bulvár 21.decembra a vyberte sa po ňom na západ tak, aby ste za sebou nechali hlavné námestie Unirii. Už ste si ho vychutnali, no vráťte sa k nemu ešte večer, keď sa ponorí do osvetlenia a zase bude vyžarovať úplne inú atmosféru. Asi 500-600 metrov od námestia si po pravej strane všimnete pekárničku Gigi. Patrí k miestam, ktoré rozvoniavajú dávno predtým, než sa v nich zastavíte. Prezradia ho aj domáci, pretože takmer nikdy sa nestane, že tu budete sami. Vyberte si čerstvé pečivo Našim BUBO tipom sú chutné, chrumkavé čovrigi plnené višňami alebo posypané orechmi, plnené syrové koláče z lístkového cesta a v neposlednom rade aj čerstvé palacinky. Ak si máte vybrať len jednu jedinú vec, siahnite po čovrigi a uvidíte, že ste spravili dobre. Je to najtypickejšie pečivo a jeho chuť si ešte dlho zapamätáte.

3 fotografie

Ochutnajte čovrigi v malých klužských pekárničkách

Najväčší park mesta #

Z pekárničky zabočte na ulicu Emil Isac a tá vás dovedie až ku kanálu Somesul Mic s obrovským parkom. Cestou prejdete okolo zvláštnej kaviarničky Papillon, ktorá je na balkóne starého, takmer sa rozpadávajúceho domu. Ak máte radi netradičné miesta, práve ste vďaka BUBO jedno z nich našli. Obrovský park Parkul Central sa tiahne pozdĺž kanála v dĺžke niekoľkých stoviek metrov. Stretnete tu domácich, ale aj občasných turistov, no mnohí o tomto zaujímavom mieste nevedia. Je to taký Central Park v klužskom ponímaní. Jeho ozdobou je okázalá fontána na západnej strane parku, ktorá je tak biela akoby ju vytvorili zo snehu. Hneď vedľa nájdete reštauráciu CHIOS Social Lounge. Má v sebe nádych luxusu a koláčiky a zákusky, ktoré tu podávajú budú najlepšie aké môžete v Kluži ochutnať! Poseďte si tu s výhľadom na zeleň, oddýchnite po starom meste a pretrieďte si zážitky.

Luxusná panoráma #

Z parku máte na dosah ďalšie unikátne miesto, kde na vás čaká najluxusnejší výhľad na celý Kluž. Stačí len prejsť na druhý breh riečky Somesul Mic, ktorá tvorí severnú hranicu parku a ocitnete sa na prahu pahorku menom Cetățuia. Práve on je tým miestom, kde sa jednoducho musíte pozrieť. Kedysi tu mala stáť pevnosť z 18.storočia. Mala strážiť pokoj v Sedmohradsku po tom ako sa táto oblasť dostala do rúk Rakúsko-Uhorska a počas revolučného obdobia v polovici 19.storočia tu bolo obávané väzenie. Dnes tu už nájdete len nepatrné ruiny, pretože sa mnohé časti pevnosti stratili alebo sa zrútili pri zosuvoch pôdy. Od roku 1995 tu znovu stojí kríž ako pripomienka obetí. Kríž možno nebude to, čo vás tu zaujme, ale ten výhľad, ten stojí za to! Niet krajšieho miesta, kde by ste sa zastavili aspoň na chvíľku a rozjímali nad krásou Klužu. V popredí vidno zvonice kostolov, strechy starého mesta a za ním sa rozlievajú zelené pahorky.

Varza a la Cluj #

Aká by to bola prehliadka Klužu, keby ste sa po nej neposadili do jednej z príjemných reštaurácii mesta a nevychutnali si najväčšiu špecialitu, ktorá preslávila mesto ďaleko za jeho hranice? V BUBO vám odporúčame reštauráciu Matei Corvin. Jej meno si nielen že ľahko zapamätáte, ale ju aj ľahko nájdete, pretože leží v starom meste len niekoľko krokov od rodného domu uhorského kráľa. Voľbou číslo jedna bude slávna Koložvárska kapusta. Kluž sa totiž v maďarčine povie Koložvár a tak sa považuje za domov tejto špeciality. V jedálnom lístku ju nájdete ako „Varza a la Cluj“. Je čerstvá, vynikajúca, premiešaná s mäsom, s dokonalou chuťou kapusty a k tomu sa podáva čerstvá smotana. Gastronomická symfónia v jednoduchosti. Skúste aj typické rumunské Sarmale, teda kapustné listy plnené mäsom. Vďaka miestnej kuchyni sa sem budete chcieť znovu vrátiť.

Koložvárska kapusta je jedlo, ktoré v Kluži musíte ochutnať!
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

TOP 10 v Kluži #

1., Kostol sv.Michala

Dominanta centrálneho námestia s gotickými prvkami. Zaujme zvonku, no pozrite sa aj dnu. Patrí k najväčším kostolom Transylvánie a od 15.storočia je dominantou Klužu.

2., Socha Mateja Korvína

Matej Korvín, uhorský kráľ, je postava, ktorá je dobre známa aj u nás doma a v našej histórii. Odfoťte sa s ňou a budete mať dokonalú spomienku na Kluž.

3., Koložvárska kapusta

Ochutnajte najtypickejšie jedlo celého Klužu! Po maďarsky sa Kluž povie Koložvár a práve tu má korene slávna koložvárska kapusta. Skvelé jedlo, ktoré prekvapí!

4., Katedrála usnutia pravej Bohorodičky

Obrovská ortodoxná katedrál v centre mesta je zaujímavým miestom, kde sa stretnete s impozantnou výzdobou.

5., Budova divadla a opery

V príjemnom parku objavíte historickú budovu Opery a divadla, ktorá patrí medzi najzaujímavejšie a najdôležitejšie stavby svojho druhu v celom Rumunsku.

6., Dom Mateja Korvína

Najhistorickejší dom celého Klužu je zároveň ten, ktorý skrýva unikátnu históriu. Práve tu sa mal totiž narodiť Matej Korvín, neskorší kráľ Uhorska. Mesto žije jeho odkazom a s jeho menom sa stretnete v názvoch ulíc, reštaurácii a iných monumentov.

7., Pekárnička Gigi

Jednou z dokonalých pekárničiek je Gigi neďaleko hlavného námestia Unirii. Ochutnajte tu čerstvé čovrigi alebo pečivo plnené slaným syrom.

8., Pahorok Cetățuia

Pahorok na brehu rieky, kde stála kedysi pevnosť je dnes miestom s najkrajším výhľadom na starý Kluž. Toto miesto by ste rozhodne nemali vynechať.

9., Parkul Central

Central Park celého Klužu je miestom oddychu. Nájdete tu malé jazierko, skvelý podnik, kde si oddýchnite pri drinku a môžete sa tu poprechádzať či stretnúť s priateľmi.

10., Bulvár Eroilor

Jeden z hlavných bulvárov mesta, ktorý vás privedie na hlavné námestie a kde nájdete množstvo podnikov, barov, reštaurácii či kaviarničiek a kde to bude žiť od rána do noci.

3 fotografie

Kluž je miesto, ktoré prekvapí svojimi zaujímavosťami

Čo si ešte pozrieť? #

1., Botanická záhrada

Zaujímavým miestom, ktorým sa Kluž môže popýšiť je aj botanická záhrada. Založili ju Samuel Brassai, maďarský lingvista ešte v roku 1872 a o pár desaťročí neskôr ju pod svoje krídla vzala miestna univerzita. Má 14 hektárov a viac než 10 000 rastlín z celého sveta.

2., Soľné bane v Turde

Kluž má vynikajúcu polohu a len cca 30 kilometrov od mesta leží Turda, miesto so vzácnymi soľnými baňami. Majú povesť najkrajších soľných baní v celej Európe a to je luxusný ťahák za ktorým by ste sa sem mohli vybrať, čo poviete?

3., Etnografický park

Vyberte sa to etnografického parku Romulus Vuia a ocitnite sa v historických príbehoch s drevenými domami, kde sa dozviete viac o živote v Transylvánii či na rumunskom vidieku. Tradičné farmy, drevené kostolíky a závan zabudnutého sveta.

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 2636

Mohlo by Vás zaujímať

Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

Ľuboš Fellner 60 min. čítania
Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty Kluž

Kluž Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty

Rumunský Kluž je nenápadné miesto, no kto má rád neopozerané európske destinácie, toho dokáže nadchnúť. Za neznámym miestom sa napokon skrýva…

Tomáš Kubuš 8 min. čítania
Ako bolo v Rumunsku Blog

Blog Ako bolo v Rumunsku

Príbeh z našej cesty z roku 2002 do rumunských hôr.

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.