Kostarika je Pura Vida

Kostarika je Pura Vida

Národné heslo Kostariky pura vida znamená v preklade čistý život, no je to viac ako len tieto dve slová. Je to rešpekt k prírode, je to pozitívny prístup k všetkému, čo sa Vám stane a čím ste obklopený. Pura vida je životný štýl.

Toto heslo nájdete v Kostarike všade, v príletovej hale, na stenách obchodov, reštaurácií, na stenách hotelových izieb, na suveníroch, na tričkách, nohaviciach, klobúkoch, na konci každej turistickej brožúrky. Znamená pozdrav a znamená aj rozlúčenie. Kostarika je Pura Vida. Možno práve pre túto akúsi afirmáciu patrí aj k tým najšťastnejším krajinám sveta a preto ju my v BUBO máme nesmierne radi. Po prílete do krajiny sa doslova ocitáte akoby v inom svete. V akomsi krajšom, čistejšom a uvoľnenejšom.

Kostarika je demokratická krajina a pokladajú sa za priateľský národ. Vedci odhadujú, že v Kostarike žije približne 5% fauny a flóry z celej našej planéty. Národných parkov je dokopy 28 a to si predstavte, že Kostarika je pritom približne rovnako veľká ako Slovensko (aj počtom obyvateľov) a chráni sa takmer 30% územia. Patrí medzi 20 krajín sveta s najväčšou biodiverzitou. Je obmývaná Karibským morom aj Tichým oceánom. Pláže sú zaliate slnkom a zlatistým pieskom. Vyše 200 km karibského pobrežia a vyše 1000 km pacifického pobrežia predstavuje raj na zemi. A v tomto raji kostarická Nicoya je dokonca v TOP 5 Blue Zones. To sú špeciálne miesta na našej planéte, ktoré vybral Dan Buettner z National Geographic a znamená to, že tu žijú ľudia ("Ticos") najzdravší a najdlhší život. Ľudia sa tu celkom isto dožijú aspoň 90 rokov. Čím to môže byť? Miestnou vodou, ktorá je bohatá na magnézium a kalcium? Viera v Boha? 8 hodinový spánok? Zdravá životospráva? Costa Rica znamená v preklade „Bohaté pobrežie“ a to aj v skutočnosti je. Výrazne tu dominuje eko-turizmus. Práve turistika a príroda patria medzi hlavné ťaháky a hlavné zdroje príjmu krajiny. Každý si tu nájde to svoje či už turistika v národných parkoch, alebo adrenalínové športy v prírode, prechádzky v korunách stromov, výstupy na sopky, zipline v džungli, kúpanie sa v oceáne, horúcom Karibiku, alebo v horúcich prameňoch pod Arenalom. Kostarika splní nároky pravdepodobne úplne každému cestovateľovi. Každopádne čaká na vás tropické podnebie. Slnko vychádza a zapadá celý rok v rovnakom čase. S chladnejším vzduchom sa môžete stretnúť vo vyššie položených oblastiach. Obdobie sucha trvá od decembra do apríla a obdobie dažďov od mája do novembra. Pri balení nezabudnite na repelent, opaľovací krém, pláštenku, redukciu na americké zástrčky a skvelú náladu. Kostarika stojí rozhodne za to!

Kostarika leží na strete Tichomorskej a Karibskej dosky. Hraničí iba s dvoma krajinami, na severe so štátom Nikaragua (hranica je dlhá 309 km) a na juhu s Panamou (hranica je dlhá 330 km). Sierra de Tilaran je pohorie, ktoré sa tiahne krajinou a je sopečného pôvodu. Jeho súčasťou je aj obľúbený národný park Arenal v okolí sopky rovnakého názvu. V dnešnej dobe vedú z Európy do týchto krajín spájajúce Severnú a Južnú Ameriky len nepriame letecké spojenia. Nie je to úplne na škodu, nakoľko takáto „nedostupnosť“ nepriviedla sem ešte veľa Slovákov. Konkrétne do Kostariky sa dostanete najskôr na prestup cez USA a Kanadu, preto nezabudnite na platnú cestovnú autorizáciu ESTA (USA) resp. ETA (Kanada).

Všade veľa zelenej #

V španielskom preklade znamená Monteverde doslova „zelené vrchy“, no a tu sa nachádza nedotknutý hmlový les chránený ako prírodná rezervácia Monterverde. National Geographic považuje túto rezerváciu za klenot v korunách stromoch spomedzi všetkých lesov tohto druhu na zemi. Americký magazín Newsweek označil Monteverde za jedno zo 14 miest, ktoré treba navštíviť na našej planéte, kým sa úplne nevytratí. A samozrejme aj Kostarika si robí svoje vlastné rebríčky a tak Monteverde patrí medzi 7 prírodných divov Kostariky.

Monteverde upútal aj náš zrak a tak sme ho museli navštíviť na našich individuálnych cestách po svete. Prechádzka po vyznačenom chodníku, po visutých mostoch v obklopení všadeprítomnej zelenej farby bude ako balzam na dušu. Ide o ľahký treking, žiadna túra. Hmla sa drží v korunách stromov a dodáva vlahu tomuto lesu. Kmene a vetvy stromov sú doslova obmotané lianami a ďalšími rastlinami alebo sú pokryté machmi. V lese žije okolo 500 druhov rôznych vtákov a možno sa Vám ukážu aj farebné kvesali alebo tukaníky, ktorých rozoznáte podľa zeleného sfarbenia. Na zemi možno uvidíte malé listovnice so zeleným sfarbením a červenými očami či zlaté ropuchy. Vyskytujú sa tu aj tapíri či opice. Čaro lesa dovára vyše 400 druhov orchidei (celkovo sa v krajine vyskytuje až 1400 druhov) a 200 druhov papradia. V oblasti sa nachádza aj zaujímavá motýlia farma.

Ak sa tu rozhodnete stráviť viac dni, čaká na Vás okolo 13 km turistických chodníčkov, no úplne najviac si to užijete, ak sa rozhodnete aj pre zipline (https://skyadventures.travel/) a zažijete toto všetko z vtáčej perspektívy. Ak nie ste dobrodruh, nechcete sa pustiť na oceľovom lane cez nedobytný les a adrenalín nie je váš priateľ, to vôbec nevadí. Prechádzkou po visutých mostoch budete mať podobný výhľad na krajinu. 

Monteverde sa nachádza pri malom mestečku resp. dedinke Santa Elena, kde je dostatok ubytovacích zariadení (takmer všetky budú eco friendly), reštaurácií ako aj malých podnikov tzv. sodas (akési miestne bistrá či bufety), kde Vám budú servírovať domáce jedlá a rôzne obchody ako aj kaviarničky a pod. Počítajte s tým, že cesta do Santa Eleny vedie z časti po nespevnenej ceste, takže celkový čas strávený či už v prenajatom aute (odporúčame pohon 4x4) alebo mestskom autobuse, ktorý Vás tam dovezie zo San Jose (150 km) bude dlhší ako by ste čakali. Ak nemáte vlastné auto a chcete sa dostať zo Santa Eleny do rezervácie tak vedzte, že medzi vstupnou bránou a Santa Elenou premávajú autobusy (o časoch a mieste odchodov Vás bude informovať aj recepcia hotela), no spravidla vyrážajú ráno o 6:30, 8:30, 10:30 a 12:30. Zvyknú naberať ľudí aj po ceste a cena je iba $2. Po príchode k vstupnej bráne (cca o 20-30 min) sa otáčajú naspäť do Santa Eleny (a posledné 2 spoje odchádzajú od vstupnej brány o 15:00 a 16:00). Nezabudnite si zobrať repelent, fotoaparát a nepremokavé oblečenie.

10 fotografií

Monteverde - zelený raj

V Kostarike je úradným jazykom španielčina. Anglicky sa tu dohovoríte taktiež, no ak poznáte alebo sa naučíte aspoň zopár viet v španielčine, určite si tu spravíte rýchlo nových priateľov. V Kostarike sa platí kostarickým colónom (CRC), ktorý ma symbol ₡ a jeho kurz k euru je približne 680 CRC za 1 EUR. To teda znamená, že vo Vašej peňaženke sa ocitnú bankovky ako 50 000 CRC, čo je niečo okolo 70 EUR. Dovolíme si tvrdiť, že kostarickú menu budete tak trochu aj obdivovať. Porovnajte si jednotlivé bankovky. Krásne vzory a toľko farieb... presne takto by sme my v BUBO opísali Kostariku, ako rôznorodú a farebnú. Môže sa stať, že začujete aj názov „peso“, je to však len akási prezývka pre slovo colón. Názov colón súvisí s menom Krištof Kolumbus, kde v španielčine sa jeho meno uvádza ako Cristóbal Colón. Neoficiálne Vám na mnohých miestach budú akceptovať aj americké doláre, tak ak nejaké doma máte, môžete si ich zobrať so sebou.

Adrenalín a horúce pramene #

Monteverde je príjemnou zastávkou, ak smerujete z hlavného mesta San Jose do La Fortuny – Arenal. Ak nemáte prenajaté svoje auto, tak cestu z Monteverde do La Fortuny odporúčame absolvovať formou van/jeep-boat-van/jeep, kde ide o zdieľanú dopravu s inými turistami, ktorú zastrešuje jedna dopravná spoločnosť, ktorá sa o Vás stará počas celej cesty. Lístky si môžete objednať napr. na stránke www.anywhere.com. Jeden spoj chodí ráno, druhý poobede. V prístavoch zvyknú postávať nosiči batožiny (majte pripravené malé prepitné), no vzhľadom na charakter krajiny sa Vám oplatí cestovať pri zdieľanej doprave zbalený v ruksaku. Za cestu zaplatíte cca 30 USD/osoba. Ak máte prenajaté auto, môžete jazero Arenal obísť a cesta bude trvať len o niečo dlhšie. Arenal je najväčšie jazero krajiny. Na jazere nefungujú kompy, ktoré by prevážali auta. 

V okolí sopky sú rôzne lodge a hotely rozličných cenových kategórií a veľa horúcich prameňov, v ktorých sa môžete okúpať. Priľahlá dedina sa volá La Fortuna, no málokto vie, že jej pôvodné miesto je dnes zaliate jazerom. Keď počas 70. rokoch hladina jazera stúpla, dedina bola presunutá na jej dnešné miesto. Arenal je azda najpopulárnejšia oblasť Kostariky. Ak si plánujete cestu do Kostariky, Arenal určite odporúčame zahrnúť do Vášho itinerára. Tu sú široké možnosti ako využiť voľný čas. Je tu množstvo dostupných fakultatívnych výletov, ktoré si môžete objednať online alebo priamo na recepcii svojho hotela. Ako ubytovanie odporúčame malý hotel San Bosco Inn s bazénom, ktorý spĺňa štandard 3 hviezdičiek a ktorý Vám zároveň ponúkne zdarma lístky do neďalekých horúcich prameňov, ktorými je oblasť známa a kam sa bez väčších problémov dostanete taxíkom alebo zapožičaným autom. Ak máte radi komfort a krásne elegantné hotely, odporúčame Vám siahnuť po hoteloch Los Lagos Spa Resort alebo Baldi Hot Springs. Dve fantastické možnosti, odkiaľ sa Vám nebude chcieť odísť. Na recepcií hotela Vám tu taktiež poradia s fakultatívny výletmi so zabezpečenou dopravou a veľkou výhodou je, že v oboch hoteloch je aj luxusné SPA a majú svoje vlastné horúce pramene, slušne reštaurácie, bazény a tropické záhrady. Hotel Los Lagos má dokonca vlastný zipline (malý a nenáročný). Človeku na tomto mieste možno trochu chýba už len oceán alebo Karibik, no vedzte, že nudiť sa nebudete. V Arenali si oddýchnete hlavne duševne a aj aktívne. Pre pobyt odporúčame nezabudnúť si pevnú obuv, repelent, opaľovací krém, plavky, dáždnik či pršiplášť, ochranu proti slnku klobúk/šatka/šiltovka a slnečné okuliare. Ak sa vyberiete na výlety, zbaľte si pre istotu aj náhradné suché oblečenie.

12 fotografií

Hotel Los Lagos Resort and Spa splní Vaše očakávania o príjemnej aktívnej dovolenke.

#

Veľký zipline v džungli si môžete objednať tiež na recepcií hotela alebo na stránke skyadventures taktiež s dopravou. Je to tá istá spoločnosť, ktorá realizuje zipline aj vyššie spomenutom v parku Monteverde. Zipline je vhodné zarezervovať niekoľko dní vopred, no ak majú voľné kapacity, je možné objednať si túto službu deň pred realizáciou. Na druhý deň príde po Vás do hotela ich súkromný zberný minibus a na mieste sa o Vás plnohodnotne starajú fantastickí miestni sprievodcovia (hovoriaci aj anglicky), a veľmi skúsení inštruktori. Zipline sa dá kombinovať s prechádzkou po visutých mostoch v džungli alebo s malou lanovkou, ktorá Vás bude viesť cez koruny stromov. Tu sa dá stráviť fantastický deň v prírode. Skyadventures odporúčame, fungujú bez problémov. Je to zohratí tím ľudí a poskytujú spoľahlivé služby. My v BUBO máme s nimi skúsenosti a zatiaľ sme boli vždy spokojní. Deti na zipline môžu ísť od veku 5 rokov. Deti, ktoré majú 5-6 rokov sa spúšťajú spoločne s inštruktorom, čiže toto tým najmenším pomôže prekonať strach a rýchlo objavia v sebe malých dobrodruhov. Iné aktivity: výlety k vodopádom, výlet na koňoch, splav, treky, výlety na čokoládovú farmu, pozorovanie zvierat, kúpanie sa v horúcich prameňoch. Samotný výstup na sopku Arenal nie je možný, no v okolí sopky je veľa turistických trás. 

7 fotografií

Adrenalínove zážitky pod sopkou Arenal.

Zlaté pobrežie Kostariky #

My v BUBO obľubujeme pláž Conchal v provincií Guanacaste, pri ktorej sa nachádza jediný rezort, luxusná značka Westin. Ide o jeden z najluxusnejších rezortoch na zlatom pobreží Kostariky. V okolí nie je žiadne veľké uponáhladné mesto. Slnkom zaliata piesočnatá pláž, od decembra do apríla takmer 10 hodín vkuse. Každopádne Playa Conchal je verejná pláž. Táto pláž sa bude páčiť aj zdatným plavcom a aj ľuďom obľubujúcim šnorchlovanie. K rezortu patrí fantastické golfové ihrisko, ktoré dizajnoval Robert Trent Jones a so svojou polohou pri oceáne patrí medzi najkrajšie golfové ihriska v Centrálnej Amerike.

Priľahlá dedina sa volá Brasilito, miestni obyvatelia sa venujú poväčšine rybárčeniu a nachádza sa tam aj niekoľko miestnych sodas (typické kostarické bistrá resp. bufety). Ak necestujete po Kostarike prenajatým autom, nie je to žiadny problém, pretože do Brasilito zachádzajú dopravné spoločnosti s door to door service. V Brasilite je aj niekoľko ďalších ubytovacích zariadení cenovo dostupnej kategórie a k odporúčanej pláži Conchal sa dá dostať popri pobrežiu smerom doľava, cca 800-900 metrov. Na konci vojdete do malého lesa a už o pár krokov ste na tejto BUBO pláži. Každopádne túto prechádzku si naplánujte počas odlivu, pretože počas prílivu Vám túto cestu skomplikuje malý tok rieky, ktorá na pláži Brasilito ústi do oceánu. Najväčší komfort je vsadiť na rezort Westin, ktorý Vám BUBO odporúča.

O rezorte Westin... #

Podľa nášho názoru je to najlepší hotel na najkrajšej pláži Kostariky. Playa Conchal v oblasti Guanacaste je tým ideálnym miestom pre plážovú dovolenku. Hotel The WESTIN je zaradený v TOP skupine hotelov celej krajiny. Nádherný, rozsiahly, členitý, plážový rezort ponúka dostatočné súkromie, športové i kultúrne vyžitie, dokonalé gastronomické zážitky a relax v jednom. The WESTIN sa tiahne od najvyššieho bodu kopca, kde je recepcia až po priamy vstup na pláž z reštaurácie Mitra. Takmer na 1000 hektárovom pozemku sa rozprestiera celý plážový rezort. Na najvyššom kopci sa nachádza otvorené lobby s recepciou a francúzskou reštauráciou Cauri. Práve z tohto miesta máte ideálny výhľad na celý Váš rezort. V lobby je hosťom k dispozícii bezplatné WIFI pripojenie. Ubytovaciu časť tvoria domčeky, ideálne situované v tropickej záhrade. Každý domček má 8 samostatných priestranných izieb. Po celom rezorte hotelových hostí pre vyšší komfort rozvážajú „golfové autíčka“, takže nikde nebude pre Vás ďaleko. Samozrejme, môžete sa po celom rezorte i pešo prechádzať a byť tak v absolútnom kontakte s exotickou flórou i faunou. Pre náročnejších hostí je možnosť ubytovania sa v časti „Royal Club“, kde sú k dispozícii privátne bazény i reštaurácie. Predajne suvenírov sa nachádzajú v centrálnej časti rezortu. Golfisti si hru vychutnajú na udržiavanom 18 jamkovom ihrisku. Bazénový komplex sa nachádza v južnej časti rezortu. Súčasťou hlavného bazénu je i bar, takže si miešané drinky môžete užívať priamo z vody. Piesočná pláž je síce verejná, ale hotelovým hosťom sú k dispozícii ležadlá, slnečníky i bar s nápojmi. Špecialitou je bohatá fauna. Leguáni, nosále, tukani či leňochody, to všetko stretnete pri Vašej prechádzke rezortom. Netreba sa obávať, všetky zvieratá sú na hostí zvyknuté a Vy budete mať dokonalé fotky i zážitky.

7 fotografií

Pobrežie Pacifiku, Playa Conchal a jediný resort The Westin Reserva Conchal, All-Inclusive Golf Resort & Spa

Všetky izby sú plnohodnotne zariadené so všetkým čo k 5* hotelu patrí. Izby sú buď na prízemí, alebo prvom podlaží. Štandardná 2-posteľová izba je priestranná a zariadená v modernom štýle. Priestranná mramorová kúpeľňa a oddychová miestnosť s pohovkou a funkčnou „kuchynkou“ je dvoma schodmi oddelená od spálne. Veľké postele, množstvo vankúšikov a večerné odostielanie so sladkou cukrovinkou zaručia dokonalý spánok. Izby majú individuálne nastaviteľnú klimatizáciu, ale sú vybavené aj stropným ventilátorom pre tých, ktorým klíma nevyhovuje. Súčasťou hotela je rozsiahý bazénový komplex. Priestor na oddych okrem drevených ležadiel s matracmi a slnečníkmi dopĺňa aj hracia zóna, kde sa môžete venovať kresleniu, veľkému šachu či biliardu. Cez drevenú bráničku sa dostanete na verejnú pláž. Pláž je veľmi príjemná, s vyhovujúcim vstupom do teplého Tichého oceána. Počas prechádzky po pláži môžete nakúpiť tradičné suveníry, nechať sa vymasírovať, či absolvovať profesionálne fotografovanie pri západe slnka. Komfort ležadiel, slnečníkov i osušiek je pre hotelových hostí zabezpečený. Hotel je zaradený do kategórie all inclusive. Hotelovým hosťom je na počas celého dňa k dispozícii reštaurácia Mitra, so servírovaním formou bufetových stolov. K obedu je na výber z viacerých plážových či bufetových reštaurácii. Na večere si odporúčame priamo po príchode do hotela urobiť rezervácie v niektorých z ponúkaných a la card reštaurácií. Francúzska reštaurácia Cairo s vynikajúcimi mušľami, talianska Faisanella a povestné rizoto s darmi mora, ázijská Bamboo, Las Candelas a jej špeciality Latinskej Ameriky či dáte prednosť reštaurácii Catalinas s ponukou stredomorskej kuchyne? Je to len na Vás! Všetky reštaurácie sú súčasťou all inclusive a kulinárske špeciality si tu dosýta užijete. Lokálne víno, tvrdý alkohol a nealko je zahrnuté do all inclusive. Mimo all inclusive servisu je len reštaurácia Manglar a ponuka vín z vinnej karty. Novozélanský Sauvignon Blanc Villa Maria či Reserva Syrah Chocalan z Chile určite stoja za ochutnávku. Uvedený opis je názorom BUBO. Presné vybavenie hotelových izieb s celým príslušenstvom nájdete na webovej stránke hotela. Jednotlivé služby hotela sa môžu odlišovať a meniť podľa sezóny a uváženia manažmentu hotela Westin Hotels & Resorts.

7 fotografií

Luxusné priestory hotela The Westin Reserva Conchal, All-Inclusive Golf Resort & Spa

Costa Rica v preklade znamená Bohaté pobrežie a svojmu menu neostáva nič dlžná. Ak ste sa ju rozhodli na svojej najbližšej ceste navštíviť, tak určite zapojte do svojho itinerára pláž, adrenalínový šport, prechádzku po visutých mostoch, zipline a horúce pramene a vedzte, že okúsite to najkrajšie čím sa právom pýši. Krajina aktívnych vulkánov, hmlistých hôr, džungle s bohatou faunou a flórou a zlatého pobrežia. Azda tá najkrajšia krajina Strednej Ameriky. Kostarika vás očakáva s otvorenou náručou a heslom Pura Vida. Čistý život. Spýtate sa ako sa máš? Odpoveď je Pura Vida.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1206

Mohlo by Vás zaujímať

Kostarika je Pura Vida Blog

Blog Kostarika je Pura Vida

Národné heslo Kostariky pura vida znamená v preklade čistý život, no je to viac ako len tieto dve slová. Je to rešpekt k prírode, je to pozitívny…

Morské korytnačky v Kostarike Blog

Blog Morské korytnačky v Kostarike

Pobrežie Kostariky okrem pláží a príjemnej dovolenky ponúka aj nádherné divadlo, o ktorom možno málokto vie. Každý rok k jej vodám pripláva päť…

Nikaragua - gastronomický zážitok Blog

Blog Nikaragua - gastronomický zážitok

Dnešná gastronómia v Nikarague predstavuje mix chutí, vôni a ingrediencií z receptov, ktoré pochádzajú od Indiánov a Španielov. Nikaragua má vo…

Gastronómia Kostariky je viac ako len Gallo Pinto Blog

Blog Gastronómia Kostariky je viac ako len Gallo Pinto

Kostarika je známa skôr pre úchvatnú prírodu, adrenalínové športy a národné parky a o jej gastronómii sa hovorí menej. Kostaričania si hovoria…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kostarika, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

15 dní

Trvanie

7076
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize


náročnosť

22 dní

Trvanie

5112 6390€
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua


náročnosť

12 dní

Trvanie

3736 4670€
K

Amerika  

Panama, Kostarika


náročnosť

11 dní

Trvanie

6659

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.