Macao – Kde sa Portugalsko stretlo s Čínou

Prehliadka

Macao – Kde sa Portugalsko stretlo s Čínou

Macao - portugalská Čína. A-ma gau! Podľa tradície toto boli slová, ktoré použili miestni obyvatelia, keď sa prvý raz v ich krajine vylodili Portugalci začiatkom 16. storočia a pýtali sa ich, kde sú. Čínski rybári tým chceli povedať, že najbližší chrám patrí bohyni A-ma. Portugalci ale nevedeli po čínsky a pokladali ich odpoveď za názov krajiny. Odvtedy voláme malý polostrov v ústí Perlovej rieky Macao.

Macao Počasie

slabý dážď

slabý dážď

28°C

Predpoveď 20.Apr

Východ slnka 06:01

Západ slnka 18:47

Dážď 0.56mm

Táto milá príhoda nám v skratke definuje celý mestský štát – unikátna zmeska Portugalska a Číny akú nenájdete nikde inde na svete. Macao je malý mestský štát na juhu Číny. Je známy koloniálnou históriou, hazardom a tým, že je najhustejšie obývaným regiónom na svete. Mysleli ste si, že je to susedný Hong Kong? Omyl. Macau má 29,2 kilometra štvorcového (čo je menej ako Prievidza) a 667 000 obyvateľov, čo znamená že tu žije vyše 21 000 ľudí na kilometer štvorcový. Macao ale nie je pritom mesto obrovských mrakodrapov. Skôr naopak, je to spleť malých uličiek, nahustených bytoviek, historických budov a obrovských kasín. Počas koloniálnej histórie, od 16. storočia až do roku 1999, bolo Macao známe ako dôležitý obchodný prístav. Práve tadiaľto prúdili prvé európske výrobky do Číny v dobách keď Hong Kong ani neexistoval. V roku 1999 Portugalci vrátili Macao Číne a potreba Macaa ako prístavu zanikla. Výpadok príjmov ale rýchlo nahradil oveľa lukratívnejší priemysel, ktorý tu mal tradične zázemie – hazard. Prvé kasína tu vznikali už za Portugalcov, ale keď sa po roku 1999 zjednodušil prechod hranice, tak prišiel pravý boom. Macao preto dnes voláme aj Las Vegas Ázie. A to je slabé prirovnanie. V Macau sa totiž ročne otočí 7x toľko peňazí ako v známom americkom centre hazardu.

Mesto viacerých tvárí #

Už podľa krátkeho úvodu je nám jasné, že Macao bude pestré mesto. Nájdeme tu vedľa seba čínske rezance a portugalské koláčiky, koloniálne budovy vedľa gigantických kasín a nápisy v znakoch pri európskych názvoch. V skratke je to mix ako nikde inde. Výhodou je, že Macao je naozaj malé. Preto si človek môže užiť všetky tváre mesta bez toho aby tu strávil týždeň. Samozrejme ak si chcete poriadne zahrať alebo nakúpiť v početných nákupných centrách, prípadne si naplno vychutnať všetko čo ponúka vynikajúca miestna gastroscéna, tak tu viete stráviť aj viac času. Za jeden deň ale stihnete reálne pozrieť všetky hlavné atrakcie, ktoré tento malý mestský štátik ponúka. A dokonca väčšinu z toho na pešo. Stačí Vám len dobrý plán a chuť trochu sa poprechádzať a prakticky všetko v meste máte na dosah. Ako na to? To si vysvetlíme v tomto blogu.

V Macau nájdeme vedľa seba čínske rezance a portugalské koláčiky, koloniálne budovy vedľa gigantických kasín a nápisy v znakoch pri európskych názvoch.

Prvé kroky a prvé kasíno #

Macao pozostáva z rovnomenného polostrova a ostrova Taipa. Staré mesto nájdeme na pevnine a väčšinu kasín zas na ostrove. Výnimkou ale je prvé a najstaršie kasíno Macaa, Lisboa, a jeho sestra Grand Lisboa. Tieto sú priamo v centre starého mesta na námestí Praca Ferreira do Amaral a sú jedným z najznámejších pohľadov v meste. Je to zároveň dobré miesto, kde začať prehliadku, nakoľko sa sem viete jednoducho dostať či už taxíkom alebo autobusom, nezávisle od toho či prídete loďou z Hong Kongu alebo v Macau bývate. Stačí prísť na námestie Ferreira do Amaral a obrie kasína máte priamo pred sebou. Odtiaľto odhodlaného cestovateľa čaká príjemná prechádzka ulicami starého mesta, ktorá zaberie zhruba 3 – 4 hodiny podľa tempa a prestávok. Hneď prvé kroky budú viesť po hlavnej ulici Avenida do Infante Dom Henrique, vedľa kasína Grand Lisboa, na hlavné námestie. Cestou nás sprevádzajú prvé dôkazy portugalskej prítomnosti – modré kachličky azulejos a všadeprítomná tradičná mozaiková dlažba. Rovnakú dlažbu nájdete v srdci Lisabonu, ale aj v iných portugalských kolóniách – napríklad na preslávenej brazílskej Copacabane. Zároveň nás sprevádza už aj čínska exotika, ktorá sa prejavuje nespočetnými zlatníctvami s neobyčajnými šperkami. Kúpili by ste manželke náhrdelník v tvare prasaťa? Našinec asi ťažko, ale pre Číňanov prasa znamená blahobyt. Zlatníctva v Macau takto poskytujú možnosť ako pretaviť výhry z kasína do symbolického trvácneho majetku. Po necelých 10 minútach chôdze sa pred nami otvára hlavné námestie Largo do Senado a sme v srdci exotického Macau.

3 fotografie

Prvé kroky mestom vedú okolo najstaršieho kasína v Macau

Najlojálnejší poddaní #

Largo do Senado je najkrajším kútom malého mestského štátu. Zrazu máte pocit akoby ste mávnutím čarovného prútika prekonali vzdialenosť tisícov kilometrov a objavili sa niekde v Stredomorí. Len toto Stredomorie je plné turistov s exotickejšími črtami tváre. Celé námestie je lemované koloniálnymi budovami a vydláždené portugalskou mozaikou. Po ľavej ruke uvidíme najväčšiu budovu v klasicistickom štýle – Lael do Senado, alebo sídlo miestneho zastupiteľstva. Jej názov v preklade znamená „lojálny senát“ a pripomína Macao ako najlojálnejšiu kolóniu, ktorá aj v čase rozkolov vo vláde ostala verná portugalskej korune. Keď stojíme chrbtom k senátu tak všade pred sebou vidíme koloniálne budovy – novšie, ako napríklad pošta po pravej ruke, alebo historické, ako krásny biely dom sociálnych služieb pre vdovy po námorníkoch, Santa Casa de Miseracion pred nami. Skoro by sme aj zabudli, že sme vlastne v Číne. Vieme si to ale hneď pripomenúť v prvej uličke po ľavej ruke. Keď do nej vojdeme, tak hneď vľavo na rohu uvidíme najbližší tradičný čínsky chrám Sam Kai Vui Kun, ktorý slúžil ako miesto stretnutí popredných čínskych obchodníkov. Ani v samotnom koloniálnom centre čínsky vplyv nikdy nie je ďaleko. Práve tu najlepšie cítite ducha mesta. Keď sa pozriete od chrámu na hlavné námestie, tak vedľa Vás je čínsky chrám, pred Vami koloniálne budovy a nad tým všetkým sa týči obrovské kasíno Grand Lisboa. Je to úchvatný pohľad a zaujímavý pocit prelínania kultúr, aj vďaka ktorému sa do Macaa BUBO vracia už takmer 20 rokov. Dá sa povedať, že tu vidíme podstatu Macaa v jednom okamihu. Vraciame sa späť na hlavné námestie a pokračujeme v prechádzke smerom k historickej pevnosti a najznámejším ruinám mesta.

Zrazu máte pocit akoby ste mávnutím čarovného prútika prekonalii vzdialenosť tisícov kilometrov a objavili sa niekde v Stredomorí.

3 fotografie

Centrum Macaa je plné koloniálnej architektúry, ale nájdeme tu aj čínske prvky.

Krajina Draka na dosah #

Z námestia Largo do Senado prechádzame na priľahlé námestie svätého Dominika, ktorému dominuje rovnomenný žltý barokový kostol. Práve tu sa začali tlačiť prvé portugalské noviny v Číne, „Čínska včielka“, a dlho bol centrom miestnej kresťanskej komunity. Popri kostole prejdeme smerom doprava a držíme sa na hlavnom korze po ľavej ruke. Naším cieľom sú preslávene ruiny svätého Pavla a hlavná pevnosť mesta. Prechádzame najviac turistickými ulicami a na každom kroku nás oslovujú predavači ponúkajúci suveníry alebo rôzne maškrty. Tu je najlepšie miesto kde ochutnať tradičné sušené mäso marinované v mede a chilli alebo tradičné portugalské pudingové koláčiky Pastis de Belem. Určite odporúčam vyskúšať minimálne to mäso, takú exotickú zmesku chutí u nás v Európe ťažko nájdete. Koláčiky zas na druhej strane sú čisto európske a prakticky rovnaké môžete ochutnať aj v slávnom pekárstve v meste Belém na predmestiach Lisabonu. Je to opäť pozoruhodný kontrast tohto unikátneho mesta. Keď prejdeme okolo gastronomických nástrah, tak sa nám už otvára pohľad na najznámejší záber mesta – Ruiny svätého Pavla. Opustená fasáda bez bočných múrov stojí na malom kopčeku ako tichá pripomienka zašlej koloniálnej slávy Macaa. Kostol vyhorel v roku 1835 a okrem prednej fasády sa nepodarilo nič iné zachrániť. Je pre nás však veľkým šťastím, že prežila aspoň tá. Keď vyjdeme po krátkom schodisku a pozrieme sa ňu bližšie, uvidíme že je nádherne zdobená počínštenými barokovými motívmi. Kde inde uvidíte verše z Biblie zapísané v znakoch, alebo Pannu Máriu ako víťazí nad drakom? Niekedy sa hovorí, že sv. Pavol je najkrajšou ukážkou baroka v Číne a my v BUBO súhlasíme. Pri kostole odbočíme doprava a po eskalátoroch vyjdeme na mestskú pevnosť. Práve tu sa bránili Portugalci pred nájazdmi pirátov, alebo aj expanzívnych Holanďanov, ktorí sa mesto pokúsili dobyť v 17. storočí. Máme odtiaľto krásny výhľad na mesto, more a neďalekú Čínu. Koľko je od nás vzdialená? Pred nami je kanál a na jeho druhej strane sú už čínske paneláky. Reálne asi jeden kilometer vzdušnou čiarou. Sme krajine draka doslova a do písmena na dosah!

Čína je od nás vzdialená reálne len jeden kilometer vzdušnou čiarou.

3 fotografie

V centre historického Macaa nájdete nielen ruiny, ale aj výhľady

Rezance verzus treska #

Z pevnosti zídeme rovnakou cestou ako sme vyšli a vraciame sa uličkami starého mesta. Naše ďalšie kroky budú smerovať do najstaršej časti Macaa, až na miesto kde kedysi pristáli prví portugalskí námorníci. Ak potrebujeme načerpať sily na ďalšiu cestu, tak máme hneď niekoľko možností, kde si v starom meste môžeme posedieť a dať si kvalitné jedlo. Ak ste priaznivcom čínskej kuchyne, tak výbornou možnosťou je reštaurácia Wong Chi Kei na hlavnom námestí. Je zameraná na rezance a dva krát ju svojou návštevou poctil aj portugalský prezident. Pozor ale, je stále plná a treba počítať, že tak pol hodinu počkáte na stôl. Ak by ste radšej ochutnali osobitú zmesku portugalskej a čínskej kuchyne, typickú pre Macao, v príjemnom prostredí, tak dobrou voľbou je reštaurácia Portuguese Dragon na Rue de Felicidade. Nájdete tu špeciality miestnej kuchyne, ako Africké kura, alebo slávnu portugalskú tresku Bacalhau. Macao má vo všeobecnosti kvalitné gastro a určite odporúčam niekde si dať dobrý obed. Možností je v meste viacero, ale tieto dve sú najšikovnejšie. Sú výhodne situované aj v rámci prehliadky, nakoľko po obede pokračujeme ďalej uličkou Rue de Felicidade do starých štvrtí mesta.

Ulica Šťastia a Indiana Jonesa #

Od ruín svätého Pavla prejdeme späť cez uličku s koláčikmi a sušeným mäsom a odbočíme doprava na ulicu Rue dos Mercadores. Touto pôjdeme rovno cez hlavnú ulicu Avenida do Infante Dom Henrique až prídeme do malej uličky Rue de Felicidade. Toto bývala kedysi červená štvrť mesta a všetky domy si dodnes zachovávajú červené doplnky. V celom meste nenájdeme viac čínsky rázovitú ulicu. Aj preto bola použitá vo viacerých filmoch. Najznámejším Indiana Jones a Chrám skazy, v rámci ktorého sa tu točila úvodná scéna. Pamätáte si ako Indiana Jones uteká pred čínskou mafiou v uliciach Šanghaja? Tak to nebol skutočný Šanghaj, ale túto scénu filmovali práve tu. Po uličke šťastia sa prejdeme smerom doľava a ideme do mierneho kopčeka smerom na námestie svätého Augustína. Asi po 5 minútach chôdze sa nám ukáže toto krásne historické námestie. Je to druhé najdôležitejšie námestie Macau a jeden z dôvodov prečo je mesto zapísané v rámci svetového dedičstva UNESCO. Okolo nás je hneď niekoľko koloniálnych budov zo 17-19. storočia, ktorá sa veľmi pekne zachovali aj napriek vysokým teplotám a vlhkosti v tomto regióne. Práve tu sa v kostole svätého Augustína dodnes slúžia omše pre cudzincov a práve odtiaľto každý rok vyráža veľkonočný sprievod na svoju cestu mestom. Námestie svätého Augustína je aj kultúrnym centrom Macaa. Po pravej ruke vidíme zelenú budovu divadla Dom Pedro V., ktoré od 19. storočia slúži na premiéry divadelných predstavení a špeciálne spoločenské udalosti. Popri divadle sa spustíme z kopca a pokračujeme našou cestu do srdca najstaršej štvrte Macaa.

Pamätáte si ako Indiana Jones uteká pred čínskou mafiou v uliciach Šanghaja? Tak to nebol skutočný Šanghaj, ale túto scénu filmovali práve v Macau

4 fotografie

Ulice Macaa v sebe spájajú čínske, koloniálne a moderné vplyvy

Ku koreňom mesta #

Od námestia svätého Augustína sa vydáme po Rua Central smerom ku kostolu svätého Vavrinca. Na jeho schodoch kedysi sedávali manželky námorníkov a vyzerali, kedy sa ich milí vrátia domov. Tu si dobre uvedomíme aj zmeny akými mesto prešlo, lebo dnes odtiaľto more z ktorého sa mali vrátiť námorníci pomedzi hustú zástavbu len tak ľahko neuvidíte. Pokračujeme ďalej po centrálnej ulici asi 5 minút na najstaršie námestie Macaa, Largo Lilau. Práve tu postavili Portugalci svoje prvé domy a práve toto námestie je pomyselným srdcom starého mesta. V uličke po pravej ruke nájdeme opäť ale dôkaz, že Macau nie je len koloniálnym mestom v podobe Domu Mandarína, čínskej úradníckej rezidencie. Je to krásna ukážka čínskej architektúry, obohatená o rôzne koloniálne vplyvy, napríklad z Indie. Od Largo Lilau pokračujeme po ulici ktorou sme prišli a pomaly sa blížime k úplnému počiatku mesta. Po ľavej ruke budeme mať exoticky vyzerajúce veliteľstvo prístavu, ktoré vyzerá akoby ho sem priniesli z moslimských krajín a po 7 minútach chôdze odbočíme doľava na ulicu Calcada de Barra a zastaneme pred chrámom A-ma. Tu sme pri samotných koreňoch Macaa, na mieste, kde sa v 16. storočí prvý raz vylodili Portugalci a chybne si vyložili informácie od miestnych. Prišli sme na miesto, kde mesto vzniklo. Pred nami je chrám A-ma starší ako samotné Macau a dodnes populárny medzi miestnymi. Zapálite vonnú tyčinku, alebo skúsite rozhýbať svojimi dlaňami misku s vodou tak aby sa voda vyliala a priniesla Vám šťastie v kasíne? Chrám A-ma je určite najkrajším v Macau a zároveň aj poslednou zastávkou našej pešej prehliadky.

3 fotografie

Najstaršie korene koloniálneho Macaa sú čínske

Ostrov hazardu #

Žiadna návšteva Macau by ale nebola kompletná bez návštevy kasína a od chrámu A-ma sa vieme veľmi šikovne presunúť k tomu najväčšiemu. Stačí nastúpiť na autobus MT4, odviezť sa asi 15 minút na zastávku Venetian a ste pred bránami najväčšieho kasínového komplexu na planéte. Venetian je so svojou rozlohou 980 000 metrov štvorcových aktuálne 7. najväčšia budova na svete a najväčšia hotelová budova v Ázii.  Je to kolos, ktorý vlastní kasínový konglomerát Sands a okrem kasína tu nájdete hotel, obchodné centrum, reštaurácie, kaviarne a dokonca aj koncertnú arénu pre 15 000 ľudí. Pozor, ľahko sa tu stratíte. Hlavne keď vyjdete na prvé poschodie a dostanete sa do nákupného centra, ktoré je postavené v štýle Benátok ešte aj s vlastnými kanálmi a gondoliermi. Ak máte radi luxus, tak tu si ho viete dopriať, či už v kvalitných reštauráciách alebo drahých obchodných butikoch, ktoré pokojne môžu konkurovať naším európskym. Z Venetianu viete prejsť aj do priľahlých kasínových komplexov ako je Cotai Strip alebo Parisiaran. BUBO odporúča navštíviť aj Parisiaran, ktorý je gýčovo zdobený napodobeninami barokových fresiek a pred jeho vstupom sa vypína replika Eifelovej veže v mierke 2:1. Toto by ste tu ozaj nečakali! Ak Vás zaujíma hazard, tak toto je miesto, kde chcete stráviť viac času. Či už ráno, na obed, alebo večer, kasína sú vždy živé a otvorené 24 hodín denne. Úprimne povedané ich návšteva je zážitkom pre každého či už si radi zahráte alebo nie. Atmosféra je tu ťažko opísateľná a určite odporúčam okúsiť ju. Ak sa Vám nechce hrať, tak sa stále oplatí aspoň sa tu prejsť a prípadne ochutnať niektorú z výborných reštaurácii v rámci komplexu, napríklad luxusnú reštauráciu Windows v hoteli Four Seasons. Na Venetian a kasína Macau určite tak ľahko nezabudnete!

3 fotografie

Kasíno Venetian - malé Benátky v srdci Ázie

Dovidenia Macau! #

Medzi kasínami naša prehliadka končí. Odtiaľto sa viete jednoducho vrátiť do mesta kyvadlovými autobusmi, ktoré odtiaľto premávaj. Rovnako Vás môžu zaviesť aj do prístavu alebo na letisko. Odporúčam aspoň raz sa previezť. Niekedy sa ľudia divia, že mestskej dopravy na ostrove nie je veľa, neexistuje tu metro ani električka. Na čo ale? Kasína zabezpečia aj dopravu aby ste sa vedeli dostať ku nim alebo aj z nich. Aj keď ste si prešli to najznámejšie v meste, nemusí to ešte znamenať, že končí aj celá Vaša návšteva Macaa. Dajú sa tu robiť aj rôzne iné príjemné aktivity. Či už sa rozhodnete navštíviť malé historické centrá dedinky Taipa a Coloane krčiace sa v tieni kasín, alebo sa vrátite na polostrov a vychutnáte si výhľady z najvyššie vyhliadky v meste na Macau Tower, Macao vo Vás zanechá dojem ako žiadne iné mesto na svete. Je to proste jeden obrovský voľno časový rezort, svoj voľný čas si tu viete užiť skutočne príjemne a odísť s pocitom, že sa Vám tu páčilo. Keď si mesto do sýtosti užijete je čas sa rozlúčiť. Dovidenia Macao, malé Portugalsko v Číne! Dovidenia história a hazard! Verím, že na nich nikdy nezabudnete!

 

Macau je vlastne jeden obrovský voľno časový rezort, svoj voľný čas si tu viete užiť skutočne príjemne a odísť s pocitom, že sa Vám tu páčilo.

Praktické informácie pred cestou #

Macau má vlastné letisko, ale prilietajú sem len lety v rámci Ázie. Do mesta sa dá dostať priamym trajektom z Hong Kongského medzinárodného letiska. Pozor, v Macau sú dva prístavy – Macau a Macau – Taipa. Macau je na polostrove pri historickom centre a Taipa je na ostrove neďaleko hlavných kasín. Prepravovať sa po meste odporúčame MHD alebo taxíkmi. Dobre si ale pozrite kam idete a prípadne majte názvy miest napísané v čínštine aby ste sa vedeli spýtať. Adresy Vám ochotne napíšu na každom hoteli a ušetríte si zmätenie, keďže väčšina obyvateľov nehovorí cudzími jazykmi. Nápisy sú aj po portugalsky, ale nie všade po anglicky.

Kedy najlepšie prísť:

Macao je celoročná destinácia. Naše BUBO skupiny tu boli asi v každom ročnom období a počasí a vždy tu bolo viac alebo menej príjemne. V zime je podobne ako u nás na jar. V lete je horúco a vysoká vzdušná vlhkosť. Na jar je príjemných asi 25 stupňov ale môže pršať. Podobne aj na jeseň, vtedy sa občas vyskytne aj tajfún. Všeobecne je ale počasie v Macau väčšinu roka dobré a príjemné.

TOP 6 +1 aktivity v Macau #

  1. Prejsť sa historickým centrom po stopách Portugalcov
  2. Ochutnať portugalskú kuchyňu Macau
  3. Pozrieť si panorámu mesta z mestskej pevnosti
  4. Navštíviť chrám A-ma a vrátiť sa ku koreňom mesta
  5. Zahrať si v najväčšom kasíne Venetian
  6. Prejsť sa po kasínovej štvrti a pokochať sa aj susedmi Venetianu – Parisiaran alebo Cotai

Bonusová adrenalínová aktivita:

  1. Zoskok z Macau Tower – najvyšší bungee jumping na svete

Macau je mesto, ktoré Vám ponúka rôzne možnosti luxusného vyžitia, je tu množstvo 5* hotelov a kvalitných reštaurácii. Ak si niekedy niekde chcete dopriať luxus, tak určite tu!

3 fotografie

Ak chcete niekedy niekde na svojich cestách vyskúšať luxus, tak Macao je tým pravým miestom

Luxus v Macao #

Macao je mesto, ktoré Vám ponúka rôzne možnosti luxusného vyžitia, je tu množstvo 5* hotelov a kvalitných reštaurácií. Ak si niekedy niekde chcete dopriať luxus, tak určite tu!

Odporúčame hotely:

  • Four Seasons Výborný pomer cena-výkon je hotel priamo nad komplexom Venetian, ktorý okrem vysokej kvality a luxusu ponúka aj skvelý prístup priamo do najväčšieho kasínového komplexu v meste.

Ďalšie TOP hotely mesta:

  • Banyan Tree Macau
  • Morpheus – City of Dreams
  • Ritz Carlton Macau

Najlepšie reštaurácie:

Pre kvalitné reštaurácie odporúčame navštíviť komplex Grand Lisboa s troma michelinovskými reštauráciami. Ktorúkoľvek si vyberiete, tak jedlo tu bude pre Vás zážitkom.

  • 8 Restaurant – 3 michelinovské hviezdy – ak chcete vyskúšať čínsku stravu
  • Robochon Au Dome - 3 michelinovské hviezdy - ak je Vám bližšie Francúzsko
  • The Kitchen – 1 michelinovská hviezda - ak ste priaznivcami steakov
Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 516

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty Xi'an

Xi'an Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty

Vitajte v Xi'Ane, hlavnom meste provincie Shaanxi, v jednom zo štyroch starobylých hlavných miest. Tu sa začínala slávna Hodvábna cesta, mesto bolo…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.