Unikátna a fascinujúca Etiópia

Unikátna a fascinujúca Etiópia

Sú dve africké krajiny, ktoré nedokážem prirovnať k ničomu inému vo svete. Sú skrátka jedinečné, sú to kúty zeme, kde sa stretnete s vecami, ktoré neuvidíte a nezažijete nikde inde! Prvým z týchto divov sveta je pre mňa Madagaskar, kde sa život vyvíja desiatky miliónov rokov celkom samostatne, odtrhnutý od zvyšku Afriky. Výsledkom sú absolútne unikátne zvieratá - podivné lemury, fosy a tisíce iných druhov živočíchov a rastlín, vrátane niektorých nádherných druhov baobov, ktoré existujú iba na tomto ostrove! Mojou druhou milovanou krajinou čierneho kontinentu, ktorú nedokážem prirovnať k ničomu inému, je práve Etiópia! Dôvodov na môj obdiv voči tejto africkej perle je viac než dostatok. Tak začnime pekne po poriadku...

Div sveta hneď po prílete #

Prvý div vás čaká v Etiópii hneď ako priletíte - okamžite omladnete o sedem rokov! Svojská krajina sa riadi vlastnným solárnym kalendárom s trinástimi mesiacmi, takže sa tu ocitnete v inom roku a inom čase, akým sa riadi celý zvyšok sveta.

Aj prvý pohľad na miestnych Amharov, na ich pleť a črty tváre vám napovie, že títo ľudia sú prosto iní než černosi, akých ste stretávali v iných krajinách Afriky. A postupne objavíme, že nielen výzorom! 

Potom zbadáte akési čudné staré miestne písmo, aké sa tiež používa iba tu a nikde inde na svete. Možno vám bude trošku pripomínať arabčinu či hebrejčinu, a nie náhodou - v tomto prípade ide taktiež o jedno zo starých semitských písiem, ktoré sa zrodili v dávnom staroveku. 

Krajina s bohatou históriou #

Ten závan starého, tajomného, iného, historického je presne to, čo vás tu sprevádza na každom kroku a prečo som sa do Etiópie zamiloval aj ja! Odvážim sa dokonca tvrdiť, že je to jediná subsaharská (t. j. od Sahary dole, alebo „černošská“) krajina Afriky, ktorá má svojbytnú a zachovanú históriu! Nesmierne bohatú a zaujímavú.

U viacerých černošských afrických krajín akoby história začínala až príchodom Európanov. Dovtedy žiadne záznamy, zápisy, žiadne pamiatky... Stará Etiópia je v tomto presný opak!

3 fotografie

Zaujímavé miesta Etiópie

Etiópska civilizácia – Aksumská ríša – siaha až hlboko do staroveku. Na našich zájazdoch sa tu prejdeme miestami a uvidíme pamiatky, ktoré sú staré doslova tisícročia. Povieme si príbehy o kráľovi Šalamúnovi a kráľovnej zo Sáby, o ich synovi a miestnom vládcovi Menelikovi I., ktorý do krajiny priniesol slávnu, legendárnu Archu zmluvy. Šalamúnov rod tu vládol až do druhej polovice 20. storočia, kedy posledného cisára Haileho Selassiho zvrhli komunisti. 

Vedeli ste, že...

  • Etiópia je vnútrozemský štát v tzv. Africkom rohu vo východnej Afrike?
  • hlavné mesto je Addis Abeba a úradný jazyk amharčina?
  • v krajine s rozlohou 1 104 300 km2 už žije viac ako 120 miliónov obyvateľov?
  • práve tu sa našli pozostatky najstarších predkov človeka z rodu Australopithecusa?
  • Etiópia patrí medzi najchudobejšie krajiny sveta, no s dobrou perspektívou turizmu?
  • slovo ´etiópia´ v gréčtine znamená ´krajina opálených ľudí?

Pozrieme sa na miesto, kde stál vôbec prvý kostol v subsharskej Afrike! Kresťanstvo tu existovalo skôr než v našich končinách a keďže miestna, veľmi stará cirkev sa vyvíjala izolovane od zvyšku sveta a Etiópia sa dokonca i neskôr ubránila európskej okupácii a západným vplyvom.

Miestne kresťanstvo, chrámy, štýl omše, náboženské zvyky a tradície sú tu skrátka niečo naprosto jedinečné! Hovorí sa, že nebyť Etiópie, kresťanstvo by zaniklo. Veď tu sa objavilo skôr a odtiaľto sa následne aj šírilo do sveta.

Navštívime aj slávne kostoly v horskej dedinke Lalibele z 12. storočia takzvaný Jeruzalem či Petra Afriky, ktoré tu vytesali do skál a stále sa normálne používajú. Zalistujeme si v rovnako starých posvätných knihách, ktoré by niekde v Európe už boli strážené za hrubým sklom v múzeu, no tu vám ich dajú prelistovať ako nejakú knihu návštev... 

Dodržiavanie tradícií v Etiópii dobre ukazuje aj festival Timkat (UNESCO). Etiópčania oslavujú každoročne 19. januára krst Ježiša Krista v rieke Jordán. Oslavuje sa po celej Etiópii, no najzaujímavejšie je to v mestách Lalibela a Gondar. Oslavy prebiehajú so stovkami tisíc domácich, a to vrátane kňazov v prekrásnych slávnostných rúchach (šamma).

Kňazi ako zástupcovia viacerých cirkví vynesú taboty, čo sú vlastne tabuľky zákona a v rámci predvečera festivalu Timkat ich odnesú na posvätné miesto. Tisíce veriacich pokropia vodou a následne taboty vrátia do chrámov. To všetko sa deje za doprovodu piesní a typických afrických tancov.  Popri tom sa preteká na koňoch a chlapci si vyberajú manželky.

V Etiópii bol postavený vôbec prvý kostol v subsharskej Afrike, kresťanstvo tu existovalo skôr než v našich končinách...

3 fotografie

Omša a najslávnejšia pamiatka Etiópie

Lucy - náš opičí predchodca? #

Keď už sme pri múzeách, práve v Etiópskom národnom múzeu v Addis Abebe, ktoré vás prevedie obdobím ešte pred kráľom Šalamúnom, starovekým Aksumským kráľovstvom i Gonderiánom, si môžete pozrieť našich najstarších predchodcov, akých vo svete našli a ktorí tu žili už pred vyše tromi až štyrmi miliónmi rokov

Jedným z najznámejších exponátov sú pozostatky kostry ženského rodu spred 3,2 milióna rokov, ktoré objavili v roku 1974 a nazvali Lucy. Práve tu si bytostne uvedomíte, že človek pochádza z Afriky, konkrétne z Etiópie! A vy po tých miestach chodíte.

Keď už ste v metropole, ležiacej vo výške 2 360 metrov na úpätí hory Entoto, navštívte tu aj katedrálu sv. Juraja patróna Etiópie a určite neobíďte fascinujúci najväčší trh celej Afriky pod holým nebom!  

Savany, hory aj púšte #

Čo sa prírody týka, aj v Etiópii môžete nájsť okrem typických afrických zvierat (antilopy, slony, levy...) niekoľko endemitov – teda živočíchov a rastlín, ktoré neuvidíte nikde inde vo svete. Medzi tie známe patria napríklad opice dželady, ktoré sa bežne pokojne pasú okolo nás v Simienských horách vo výškach okolo 3 000 m.n.m., kam pôjdeme. Okrem nich tu žije aj miestny endemit vlka či horského kozorožca. 

3 fotografie

Savana a hory Etiópie

Okrem toho sa o Etiópii hovorí aj ako o streche Afriky, veď má najviac vrchov s výškou nad štyritisíc metrov na celom africkom kontinente. Bežne budeme na našich cestách touto krajinou vo výškach, ktoré sa rovnajú vrcholkom našich známych pohorí – občas na vrcholkoch Vysokých i Nízkych Tatier a niekedy ešte aj zopár stoviek metrov nad nimi! K tomu, samozrejme, patria aj nezabudnuteľné scenérie. 

O Etiópii sa hovorí aj ako o streche Afriky, veď má najviac vrchov s výškou nad štyritisíc metrov na celom africkom kontinente.

Tradície verzus súčasnosť #

Na začiatku som už spomínal Amharov, ktorí dominujú hlavne v severnejších oblastiach od hlavného mesta Addis Abeba. Ich jazyk – amharčina – je úradným jazykom krajiny. No okrem neho sa v Etiópii hovorí ešte ďalšími vyše 80 jazykmi a zhruba 200 dialektami.

Už len to vám napovie, čo sa obyvateľstva týka, aká etnicky a kmeňovo pestrá táto krajina je! A odvážim sa tvrdiť, že pri niektorých kmeňoch a ľuďoch Etiópie slovo „exotické“ ani nestačí. Keď to budete pozorovať, ocitnete sa v ako inom svete, čase. Naozaj, niektoré kmene v podstate za celé storočia nijako výraznejšie nezmenili svoj spôsob života a zvyky. 

Aj keď doba sa mení rýchlo a do niektorých dedín už plánujú napríklad zaviesť elektrinu, vybudovať školy a priniesť ďalšie veci súčasnosti, ktoré uľahčia ľuďom na juhu život. No zároveň zrejme postupne pochovajú niečo z nášho pohľadu tak vzácne jedinečné.

„Dávam tomu tak dvadsať rokov,“ povie náš miestny partner, keď sa rozprávame, ako dlho si podľa neho kmene na juhu Etiópie ešte udržia svoj typický život. No počet ľudí, ktorí tu napríklad už nechodia nahí, ale ´po západniarsky´- v tričkách, sa postupne mení každým rokom v neprospech ´naháčov´. Stihnete to ešte vidieť???... 

V Etiópii sa hovorí okrem úradnej amharčiny ďalšími vyše 80 jazykmi a asi 200 dialektami.

Porovnanie - sever a juh Etiópie #

Historický, veľmi starý kresťanský sever verzus juh s desiatkami rozličných afrických kmeňov. Aj tak by sa dala veľmi v skratke opísať Etiópia. Samozrejme, nie je tu spomenuté ani len z ďaleka všetko, čo táto zvláštna, fascinujúca, veľká africká krajina ponúka vidieť a zažiť. Na to by sme potrebovali celú hrubú knihu a nie jeden článok.

Najlepšia pozvánka odomňa pre vás je - príďte sa presvedčiť sami! Nejde o nič náročné (ide o komfortný zájazd, ktorý zvládnu všetci) a bezpečnosť garantujeme aj napriek vypuknutiu konfliktu na severe v štáte Tigraj.

Kresťanský sever Etiópie - bohoslužby so zaujímavými rituálmi. Video: Archív BUBO

Kresťanský sever Etiópie - bohoslužby so zaujímavými rituálmi. Video: Archív BUBO

Ochutnajte Etiópiu na vlastnej koži! Jej špecifiká, chute, vône, ojedinelosti, staré príbehy, mix všetkého možného. Možno si, tak ako ja, zamilujete nenapodobiteľné miestne energické tance s ramenami, neodoláte lokálnej dobrote indžare (typická placka, ktorá sa je s mäsom, či zeleninou), či zvláštnemu chlebu z falošného banánu. A keď už tu budete, netreba určite zabudnúť ani na to, že Etiópia je nielen kolískou ľudstva, ale aj kávy! Nejeden skúsený kávičkár už potvrdil, že lepšiu kávu ako tu ešte nikde doposiaľ nepil! Čítajte - kávový rituál v Etiópii.

Skrátka, ak chcete ochutnať jedinečné, vidieť nevídané, dozvedieť sa doposiaľ netušené a zažiť krajinu, v ktorej sa stretávajú nečakané tradície, kultúry a história s dneškom tak, ako nikde inde na svete, Etiópia vás nadchne, prekvapí a dostane sa vám navždy do srdca! 

Špeciálny tip BUBO - Vstúpte do pekla!

Kto by mal Etiópie ešte stále málo, máme tu jeden špeciálny cestovateľský bonbónik, ktorý ponúka BUBO ako zvládnuteľnú expedíciu: Geologický zázrak našej planéty – Danakil! Ide o najnižší bod krajiny, preliačinu vo výške -125 metrov pod hladinou mora. Pre svoje nápadné farby vyzerá toto miesto akoby z inej planéty. Vyskúšate?...

František Kekely

František Kekely

František Kekely

Vyštudoval žurnalistiku, pracoval v celoštátnom denníku a dodnes prispieva do viacerých médií. Chuť cestovať, spoznávať svet priamo z blízka – nie len z tlačových správ, a oboznamovať s ním ľudí, bola oproti sedeniu v redakcii výrazne silnejšia.
Miluje dejiny a miesta bohaté na históriu. Ak sa k tomu pridá mix náboženstiev, dostanete jeho obľúbený Blízky východ či Balkán. Vo voľnom čase rád lezie po horách, je členom medzinárodného horolezeckého spolku, vďaka čomu sa stal aj garantom našej cesty Alpami. Už od detstva sa venuje fotografovaniu a filmovaniu prírody, najmä divokých zvierat, čo ho pritiahlo až do Afriky a práve tomuto kontinentu sa u nás venuje najviac. Maroko je jeho druhý domov. Juhoafrická republika je jeho srdcovka, kde ako sprievodca začínal. Madagaskar je pre neho prírodný div sveta. A východná Afrika, na čele s Etiópiou, dôvod, pre ktorý sa do Afriky skutočne zamiloval.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
3x naj Afriky

Zo zájazdu:

František Kekely

Posledná úprava článku | Prečítané: 281

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Cestovanie v čase je možné. Krajiny s iným rokom ako 2024 Blog

Blog Cestovanie v čase je možné. Krajiny s iným rokom ako 2024

Jednotný rok 2024 všade vo svete? To ani zďaleka nie. Na cestách po celej Zemi môžete v súčasnosti zažiť rok 113, 1945, 2016 ale aj 4721.…

Južná Etiópia - kmene rieky Omo Blog

Blog Južná Etiópia - kmene rieky Omo

Azda najdostupnejšou Afrikou, kde je stále možné stretnúť rôzne kmene žijúce tradičným spôsobom, je južná Etiópia. V regióne dolného Omo, ktorý je…

Martin Karniš 65 min. čítania
Kávový rituál v Etiópii Blog

Blog Kávový rituál v Etiópii

„Zavri oči a keď uvidíš anjelov, vtedy sa dotýkaš neba, vtedy piješ prvú šálku kávy" Zavri oči, keď počuješ anjelov, vtedy piješ druhú šálku…

Katarína Líšková 5 min. čítania
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Pomáhať Afrike? Blog

Blog Pomáhať Afrike?

Je to, ako keby ste spláchli peniaze do záchoda, hovoria mnohí. Afrika nemá dno. Africkí lídri nemajú kvapku slušnosti a všetko rozkradnú. …

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.