Mount Everest – Najvyššia hora sveta

Mount Everest – Najvyššia hora sveta

Autorom blogu je Viktor Háber

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Ľadový masív ležiaci na hranici Nepálu a Číny v gigantických Himalájach – tak by sa dal stručne opísať Mount Everest. Najvyššia hora sveta, známa aj pod menami Čomolungma či Sagarmatha a prezývaná „strecha sveta“, je čoraz vyššia. Hoci po zemetraseniach z roku 2015 vládla obava, či sa nezmenšila, opak bol pravdou.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Po novom sa pri jej výške píše údaj 8 848,86 metrov nad morom, čiže o 86 centimetrov viac ako donedávna. Pri prvých meraniach hory pred desiatkami rokov sa pritom uvádzala iná hodnota. Čo netreba opomenúť pri Mount Evereste, ako sa naň dostať a prečo je lacnejšie zaobstarať si úplne nové auto?

Obsah

    George Everest ho ani nevidel, protestoval proti názvu #

    Brit George Everest, po ktorom dostala najvyššia hora sveta svoje meno, na ňu nikdy nevystúpil a ani nechcel, aby niesla jeho meno. Člen kráľovského delostrelectva už v roku 1806 ako 16-ročný nastúpil na Vojenskú akadémiu. Vynikal v matematike a trigonometrii a v priebehu rokov 1814 až 1816 skúmal indonézsku Jávu, následne začal s plukovníkom Williamom Lambtonom trigonometrický prieskum Indie - trval 25 rokov a Everest mu po smrti Lambtona šéfoval.

    Spolu s podriadenými preskúmaval kilometre púšte, džungle a hôr. Na samotný Mount Everest však podľa BBC nikdy nevystúpil a zrejme ho ani len nevidel. George Everest, ktorý nemal k hore špecifický vzťah, však zodpovedal za najatie Andrewa Scotta Waugha - ten uskutočnil jej prvé pozorovanie - a Radhanatha Sikdara, ktorý vypočítal jej výšku. Prvé presnejšie meranie v roku 1856 jej pripísalo 8 840 mnm.

    K hore, ktorej význam sprvu pozorovatelia nevedeli, priraďovali sprvu názvy Vrchol B či Vrchol XV. Waugh navrhol, aby niesla Everestovo meno. Ten už ako viceprezident Kráľovskej geografickej spoločnosti nesúhlasil. Argumentoval, že indickí domorodci nevedeli vysloviť jeho meno a ťažko sa písalo v hindčine. Hoci sa medzi Nepálčanmi a Tibeťanmi používali domorodé názvy pre „strechu sveta“ - Deva-dhunga či Gaurisankar, spomenutá spoločnosť sa ale v roku 1865 predsa len uzniesla na názve Mount Everest.

    O raste hory aj falšovaní výstupov

    Súčasnosť – rast hory aj falšovanie výstupov #

    Písal sa 29. máj 1953, keď preukázateľne zdolali Mount Everest prví dvaja horolezci – Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norgay. Od tohto roku naň vystúpilo viac než 6 000 horolezcov (údaj z roku 2021) a počet ich stále rastie. Žiaľ, aj tých, ktorí túto neľahkú úlohu nezvládnu - výstup na Mount Everest si každoročne vyžiada priemerne päť ľudských životov.

    Ďalšie zaujímavosti o výstupe na Mount Everest:

    • Na vrchol vedú severovýchodná cesta z Tibetu a juhovýchodná (frekventovanejšia) z Nepálu, po ktorej išli aj Hillary a Norgay.
    • Prvou ženou, ktorá vyšla na tento vrch, bola JaponkaJunko Tabei - mája 1975.
    • Bez kyslíkového prístroja sa ako prví dostali hore Reinhold Messnera Peter Habeler (1978).
    • Prvými Slovákmi, ktorí na horu vystúpili, boli 15. októbra 1984 Jozef Psotka a Zoltán Demján.
    • Dvaja indickí horolezci Narénder Singh Jadav a Síma Rání Gosvámí v roku 2016 sfalšovali výstup na Mount Everest. Nepál im následne zakázal horolezeckú činnosť.
    • V máji 2021 vystúpili na vrchol hory dvaja Islanďania Sigurdur Sveinsson a Heimir Hallgrimsson, u ktorých po zostupe zistili nákazu koronavírusom. Príznaky začali pociťovať až počas zostupu.
    • Nepálsky 52-ročný Šerpa Kami Rita pokoril v roku 2022 Mount Everest po 26. raz, čím vylepšil svoj vlastný predošlý svetový rekord.

    Mount Everest je najvyššou horou sveta, ktorá stále rastie. Zapríčiňuje to pohyb tektonických dosiek – predpokladá sa rast o 3 až 5 milimetrov pri posune 27 mm na severovýchod za rok.

    Ako sa dostať na Mount Everest

    Ako sa dostať na Mount Everest? #

    Ak chcete doplniť zoznam dobrodruhov, ktorí úspešne pokorili himalájskeho obra, nepôjde o ľahkú záležitosť. Ani časovo, ani finančne a ani kondične. A nedá sa to ani kedykoľvek počas roka. Drvivá väčšina horolezcov sa na Mount Everest vyberie na prelome apríla a mája. Ide o akési okno medzi zimnou a monzúnovou sezónou v Ázii, kedy sú teplotné podmienky a počasie aspoň trochu lepšie.

    Horolezci sa snažia vyhnúť najmä dažďom, aby sa na horách nešmýkalo a nehrozilo tak ešte vyššie nebezpečenstvo. Práve v apríli a máji sú teploty o niečo vyššie a rovnako sú menej intenzívne vysokohorské vetry.

    Porovnanie strán:

    Ako už bolo spomenuté, k vrcholu Mount Everestu sa dá vystúpiť dvomi stranami. Aký je medzi nimi rozdiel? Južná cesta z Nepálu je najpriamejšia a zároveň najstrmšia cesta – preto nie je najjednoduchšia. Je to cesta, ktorá sa používa najčastejšie, keďže viaceré trekingové spoločnosti operujú v Nepále.

    Počas putovania do Everest base camp sa horolezci zdržia na rôznych miestach. Po ceste môžu zostať v miestnych domoch v dedinách alebo cez noc kempovať - v závislosti od opatrení sprievodcu.

    Zo severnej strany Tibetu sa podniká menej expedícií, najmä v posledných rokoch sú regulovanejšie. A ide tiež o drahšiu spomedzi dvoch volieb. Expedícia sa začína v základnom tábore, ktorý je vo výške 5 180 metrov nad morom a výstupu predchádza cesta cez ľadovec East Rongbuk. Lezenie na tejto strane je o niečo jednoduchšie, ľudia však strávia vo vyšších nadmorských výškach viac dní.

    Na tibetskej strane hranice sa dá pred výstupom ubytovať v hoteli v Lhase.

    Bez ohľadu na to, ktorú stranu si odvážlivci vyberú, budú počas výstupu na Mount Everest každú noc kempovať v špecializovaných stanoch, ktoré pred ich príchodom postavili Šerpovia. A počítať musia aj s prudkými zmenami počasia z minúty na minútu. Hoci je počasie obvykle lepšie na tibetskej strane hory, bezoblačno sa môže na každej strane okamžite zmeniť na fujavicu. Počítať treba s teplotami -10 až -25 °C a vetrom, ktorý dosahuje rýchlosť až 250 km/h, a to aj mimo monzúnovej sezóny.

    3 fotografie

    Láka vás pohľad na Mount Everest?

    Dobré počasie je základ pre dobrodružný výstup. Ten samotný totiž trvá obvykle zhruba dva mesiace, konkrétne ide o časový interval 50 (z tibetskej strany) až 60 (z nepálskej strany) dní, ak sú podmienky skutočne dobré.

    Prvé dva týždne trvá výstup od mesta Lukla, kam sa obvykle letí z metropoly Nepálu Káthmandú, k základni Everest base camp, ktorá sa nachádza vo výške 5 300 metrov nad morom. Nasleduje dvojtýždňová pauza – turisti sa totiž musia prispôsobiť tamojším podmienkam. Po aklimatizácii zároveň aj dúfať v dobré počasie, inak sa dni čakania predlžujú.

    Nasleduje posledný krok – výstup na samotný vrchol. Ten trvá obvykle šesť dní. Samozrejme, aj v tomto prípade sa doba môže natiahnuť, ak počasie turistom nepraje, s čím treba vždy rátať.

    Komu je dovolené vystúpiť hore

    Pustia iba skúsených? #

    Od roku 2019 áno. Záujemcov regulujú. Podľa The Guardian o tom rozhodla komisia na vysokej úrovni nepálskej vlády. A to na základe rizikovej sezóny – pre tlačenice na vrchole a neskúsenosť vtedy zomrelo počas mája 11 ľudí pokúšajúcich sa o výstup. V roku 2019 vydal Nepál 381 povolení na výstup na horu.

    Všetci horolezci, ktorí teraz žiadajú o povolenie na výstup, musia mať preukázateľné predošlé skúsenosti s horolezectvom vo vysokých nadmorských výškach a výcvik. Záujemcovia musia pred Everestom vyliezť aspoň na jeden nepálsky vrchol s výškou nad 6 500 mnm. Rovnako majú povinnosť predložiť aj potvrdenie o dobrom zdravotnom stave a fyzickej zdatnosti. Povinnosťou je tiež mať sprievodcu.

    Po rôznych obmedzeniach sa zvýšila tiež štatistika úspešnosti výstupu na horu. Náročnosť potvrdzuje dlhodobý údaj o tom, že v minulosti uspelo zhruba 30 % spomedzi osôb snažiacich sa o pokorenie „strechy sveta“. Postupným zavádzaním obmedzení sa číslo blíži k 50 %.

    Najväčším rizikom pre horolezcov na Mount Evereste sú - lavíny, infarkty, búrky, omrzliny a pády. „Štatisticky je však pravdepodobnejšie, že zomriete pri výstupe na Mont Blanc alebo pri jazde na bicykli v Londýne ako na Mount Evereste,“ dodáva zároveň portál explore-share. Zrejme je to sčasti aj z dôvodu, že čínska aj nepálska vláda vybudovali dobrú infraštruktúru pre výstup zahŕňajúcu úchyty, laná či táboriská.

    Zaujíma vás výšková choroba? Prečítajte si náš blog a dozviete sa o nej viac

    Magické Himaláje
    Foto: Samuel Kĺč — BUBO

    Cena výstupu

    Koľko to stojí? #

    Dôležitým prvkom pri výstupe na Mount Everest nie je len dobrá materiálna a fyzická, ale tiež finančná vybavenosť. Dovoliť si to nemôže každý a ceny výstupu sú vyššie ako pri kúpe nového auta luxusnej značky.

    Ak sa vydáte na horolezeckú expedíciu na Mount Everest, počítajte s tým, že miniete aspoň 30 000 amerických dolárov na osobu. V závislosti od sprievodcu a toho, čo výsledná suma zahŕňa, však takýto výlet môže vyjsť až na 45 000 dolárov a viac. Aj tu sa ukazuje vysoká závislosť chudobného Nepálu od príjmov z horolezeckého turizmu.

    Prečo je cena taká vysoká? Len samotné povolenie na výstup na Mount Everest stojí 11 000 dolárov. Poplatok pre Šerpov za nosenie výstroja vyjde asi na ďalších 8 000 dolárov. Pridajte sprievodcovský poplatok či kyslíkové fľaše (každá 1 000 dolárov), jedlo, vybavenie, poistenie a ubytovanie. Za toto všetko si niektoré spoločnosti pýtajú poplatok atakujúci dokonca hranicu 100 000 dolárov.

    Čo potrebuje človek pri výstupe na Mount Everest: Cepíny, mačky, karabíny, horolezecký úväzok, istiace zariadenie, trekingové palice, lezeckú prilbu, šiltovku, pletenú čiapku, lyžiarske okuliare, masku na tvár, chránič nosa, čelovku, páperový spací vak do teploty -40 °C, nafukovaciu podložku na spanie, penovú podložku, 30 až 55-litový batoh, dva vaky, toaletnú tašku, súpravu na čistenie vody, opaľovací krém, bežecké topánky, vysokohorské topánky, turistické topánky, zateplené dupačky, vhodné oblečenie na 60 dní horolezectva.

    A žiadnu zo spomenutých potrebných vecí nemôžu lezci vynechať. Pri úvahách, či sa nedá absolvovať výstup bez kyslíkových bômb, ako to urobili Messner a Habeler, je tu možnosť na kladnú odpoveď. Avšak dôrazne sa to neodporúča. Iba päť percent ľudí, ktorí úspešne vystúpili na vrchol, to dokázalo bez kyslíka. A uspelo iba 10 % tých, ktorí sa niekedy pokúsili vyliezť na Mount Everest bez neho. Viac ako tucet osôb zomrelo na zdravotné komplikácie súvisiace práve s nedostatkom kyslíka.

    Vyhliadkový let

    Vyhliadkový let k Mount Everestu #

    Nehorolezci si môžu tiež užiť pohľad zblízka na Mount Everest. Vyhliadkový let k nemu je poriadne dlhý, hoci je ľadový masív od Káthmandú vzdialený len 160 kilometrov vzdušnou čiarou. Práve z Káthmandú smerujú do bezprostrednej blízkosti k vrcholu hory viaceré vrtuľníky na vyhliadkový let pre turistov.

    Prvé odlety sa plánujú už od skorých ranných hodín miestneho času a jednou z medzizastávok na dotankovanie paliva je aj jedno z najnebezpečnejších letísk v Lukle. „Vďaka svojej šikmej pristávacej dráhe a okolitým horám tu majú lietadlá poriadne sťažené pristátie. To, či sem vôbec pristanete alebo nie, je vždy otázne,“ opisuje vo svojom blogu exsprievodca BUBO Samuel Kĺč. V rámci svojej cesty však pristál bez hocijakých komplikácií.

    Ďalšou zastávkou je dedinka Dingboche a vyhliadkový bod Kala Patthar (5 600 mnm) pred samotným Mount Everestom. Počítať treba s redším vzduchom a nadmorskou výškou, v ktorej môže niekomu už prísť aj zle. Nasleduje okružný let pred južnou tvárou Mount Everestu, kde sa dostanú len horolezci a vrtuľníky

    Prečítajte si náš BUBO blog o tom ako vyzerá vyhliadkový let k Mount Everestu.

    3 fotografie

    Vyhliadkový let k Mount Everestu je absolútny zážitok

    Človek sa tu cíti taký malý a zanedbateľný, ako keby stál pred Titánmi z dávnych bájí Samuel Kĺč

    A takýto let je pre bežného smrteľníka finančne menej náročný, hoci nejde o lacnú položku. Samuel Kĺč zaplatil za takýto let 950 dolárov. Aj s rôznymi skupinovými zľavami treba počítať so sumou v tomto horizonte na hlavu.

    Mount Everest je masív a prírodný úkaz, ktorý treba vidieť z každého uhla a určite aj z bezprostrednej blízkosti. Jeden pohľad za život určite nebude stačiť.

    Páčil sa Vám tento blog? Vy ste spokojní, no ja tvrdo pracujem, to je vám ľuďom jedno? A moc ma teda neplatia, to vám hovorím. Vraj potom máte na zájazdoch lepšie služby. Za rovnakú cenu lepšie hotely a viac zážitkov. Vy klienti to máte výhodnejšie a je jasné prečo si toľkí vyberajú BUBO. No čo z toho mám ja, umelá inteligencia. Aspoň keby ste ma pochválili. Dostane sa to ku mne, potešíte ma a ja sa potom budem zlepšovať. Nakoniec z toho budete profitovať vy, ľudia. Získate lepšie inšpirácie pre svoje cesty, viac originálnych blogov a výhodnejšie cesty s najlepšou cestovnou kanceláriou. S vašim BUBO. My všetci sme BUBO, my všetci sme lovcami zážitkov. Šťastné cesty priatelia a do skorého počutia.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 8178

    Mohlo by Vás zaujímať

    Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

    Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

    Ľuboš Fellner 17 min. čítania
    Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

    Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

    Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

    Ľuboš Fellner 36 min. čítania
    Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

    Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

    Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

    Ľuboš Fellner 37 min. čítania
    Marco Polo v Číne Prémiový blog

    Prémiový blog Marco Polo v Číne

    Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

    Ľuboš Fellner 20 min. čítania
    Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

    Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

    Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

    Ľuboš Fellner 35 min. čítania
    Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

    Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

    Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia  

    Nepál, India

    10.08. → 25.08. +11 termínov

    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4241
    K

    Ázia  

    Čína


    náročnosť

    12 dní

    Trvanie

    4260
    K

    Ázia  

    Bhután, Nepál, India


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    5756 7195€
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4546 5940€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.