Mount Everest – Najvyššia hora sveta

Mount Everest – Najvyššia hora sveta

Ľadový masív ležiaci na hranici Nepálu a Číny v gigantických Himalájach – tak by sa dal stručne opísať Mount Everest. Najvyššia hora sveta, známa aj pod menami Čomolungma či Sagarmatha a prezývaná „strecha sveta“, je čoraz vyššia. Hoci po zemetraseniach z roku 2015 vládla obava, či sa nezmenšila, opak bol pravdou.

Po novom sa pri jej výške píše údaj 8 848,86 metrov nad morom, čiže o 86 centimetrov viac ako donedávna. Pri prvých meraniach hory pred desiatkami rokov sa pritom uvádzala iná hodnota. Čo netreba opomenúť pri Mount Evereste, ako sa naň dostať a prečo je lacnejšie zaobstarať si úplne nové auto?

Obsah

    George Everest ho ani nevidel, protestoval proti názvu #

    Brit George Everest, po ktorom dostala najvyššia hora sveta svoje meno, na ňu nikdy nevystúpil a ani nechcel, aby niesla jeho meno. Člen kráľovského delostrelectva už v roku 1806 ako 16-ročný nastúpil na Vojenskú akadémiu. Vynikal v matematike a trigonometrii a v priebehu rokov 1814 až 1816 skúmal indonézsku Jávu, následne začal s plukovníkom Williamom Lambtonom trigonometrický prieskum Indie - trval 25 rokov a Everest mu po smrti Lambtona šéfoval.

    Spolu s podriadenými preskúmaval kilometre púšte, džungle a hôr. Na samotný Mount Everest však podľa BBC nikdy nevystúpil a zrejme ho ani len nevidel. George Everest, ktorý nemal k hore špecifický vzťah, však zodpovedal za najatie Andrewa Scotta Waugha - ten uskutočnil jej prvé pozorovanie - a Radhanatha Sikdara, ktorý vypočítal jej výšku. Prvé presnejšie meranie v roku 1856 jej pripísalo 8 840 mnm.

    K hore, ktorej význam sprvu pozorovatelia nevedeli, priraďovali sprvu názvy Vrchol B či Vrchol XV. Waugh navrhol, aby niesla Everestovo meno. Ten už ako viceprezident Kráľovskej geografickej spoločnosti nesúhlasil. Argumentoval, že indickí domorodci nevedeli vysloviť jeho meno a ťažko sa písalo v hindčine. Hoci sa medzi Nepálčanmi a Tibeťanmi používali domorodé názvy pre „strechu sveta“ - Deva-dhunga či Gaurisankar, spomenutá spoločnosť sa ale v roku 1865 predsa len uzniesla na názve Mount Everest.

    O raste hory aj falšovaní výstupov

    Súčasnosť – rast hory aj falšovanie výstupov #

    Písal sa 29. máj 1953, keď preukázateľne zdolali Mount Everest prví dvaja horolezci – Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norgay. Od tohto roku naň vystúpilo viac než 6 000 horolezcov (údaj z roku 2021) a počet ich stále rastie. Žiaľ, aj tých, ktorí túto neľahkú úlohu nezvládnu - výstup na Mount Everest si každoročne vyžiada priemerne päť ľudských životov.

    Ďalšie zaujímavosti o výstupe na Mount Everest:

    • Na vrchol vedú severovýchodná cesta z Tibetu a juhovýchodná (frekventovanejšia) z Nepálu, po ktorej išli aj Hillary a Norgay.
    • Prvou ženou, ktorá vyšla na tento vrch, bola JaponkaJunko Tabei - mája 1975.
    • Bez kyslíkového prístroja sa ako prví dostali hore Reinhold Messnera Peter Habeler (1978).
    • Prvými Slovákmi, ktorí na horu vystúpili, boli 15. októbra 1984 Jozef Psotka a Zoltán Demján.
    • Dvaja indickí horolezci Narénder Singh Jadav a Síma Rání Gosvámí v roku 2016 sfalšovali výstup na Mount Everest. Nepál im následne zakázal horolezeckú činnosť.
    • V máji 2021 vystúpili na vrchol hory dvaja Islanďania Sigurdur Sveinsson a Heimir Hallgrimsson, u ktorých po zostupe zistili nákazu koronavírusom. Príznaky začali pociťovať až počas zostupu.
    • Nepálsky 52-ročný Šerpa Kami Rita pokoril v roku 2022 Mount Everest po 26. raz, čím vylepšil svoj vlastný predošlý svetový rekord.

    Mount Everest je najvyššou horou sveta, ktorá stále rastie. Zapríčiňuje to pohyb tektonických dosiek – predpokladá sa rast o 3 až 5 milimetrov pri posune 27 mm na severovýchod za rok.

    Ako sa dostať na Mount Everest

    Ako sa dostať na Mount Everest? #

    Ak chcete doplniť zoznam dobrodruhov, ktorí úspešne pokorili himalájskeho obra, nepôjde o ľahkú záležitosť. Ani časovo, ani finančne a ani kondične. A nedá sa to ani kedykoľvek počas roka. Drvivá väčšina horolezcov sa na Mount Everest vyberie na prelome apríla a mája. Ide o akési okno medzi zimnou a monzúnovou sezónou v Ázii, kedy sú teplotné podmienky a počasie aspoň trochu lepšie.

    Horolezci sa snažia vyhnúť najmä dažďom, aby sa na horách nešmýkalo a nehrozilo tak ešte vyššie nebezpečenstvo. Práve v apríli a máji sú teploty o niečo vyššie a rovnako sú menej intenzívne vysokohorské vetry.

    Porovnanie strán:

    Ako už bolo spomenuté, k vrcholu Mount Everestu sa dá vystúpiť dvomi stranami. Aký je medzi nimi rozdiel? Južná cesta z Nepálu je najpriamejšia a zároveň najstrmšia cesta – preto nie je najjednoduchšia. Je to cesta, ktorá sa používa najčastejšie, keďže viaceré trekingové spoločnosti operujú v Nepále.

    Počas putovania do Everest base camp sa horolezci zdržia na rôznych miestach. Po ceste môžu zostať v miestnych domoch v dedinách alebo cez noc kempovať - v závislosti od opatrení sprievodcu.

    Zo severnej strany Tibetu sa podniká menej expedícií, najmä v posledných rokoch sú regulovanejšie. A ide tiež o drahšiu spomedzi dvoch volieb. Expedícia sa začína v základnom tábore, ktorý je vo výške 5 180 metrov nad morom a výstupu predchádza cesta cez ľadovec East Rongbuk. Lezenie na tejto strane je o niečo jednoduchšie, ľudia však strávia vo vyšších nadmorských výškach viac dní.

    Na tibetskej strane hranice sa dá pred výstupom ubytovať v hoteli v Lhase.

    Bez ohľadu na to, ktorú stranu si odvážlivci vyberú, budú počas výstupu na Mount Everest každú noc kempovať v špecializovaných stanoch, ktoré pred ich príchodom postavili Šerpovia. A počítať musia aj s prudkými zmenami počasia z minúty na minútu. Hoci je počasie obvykle lepšie na tibetskej strane hory, bezoblačno sa môže na každej strane okamžite zmeniť na fujavicu. Počítať treba s teplotami -10 až -25 °C a vetrom, ktorý dosahuje rýchlosť až 250 km/h, a to aj mimo monzúnovej sezóny.

    3 fotografie

    Láka vás pohľad na Mount Everest?

    Dobré počasie je základ pre dobrodružný výstup. Ten samotný totiž trvá obvykle zhruba dva mesiace, konkrétne ide o časový interval 50 (z tibetskej strany) až 60 (z nepálskej strany) dní, ak sú podmienky skutočne dobré.

    Prvé dva týždne trvá výstup od mesta Lukla, kam sa obvykle letí z metropoly Nepálu Káthmandú, k základni Everest base camp, ktorá sa nachádza vo výške 5 300 metrov nad morom. Nasleduje dvojtýždňová pauza – turisti sa totiž musia prispôsobiť tamojším podmienkam. Po aklimatizácii zároveň aj dúfať v dobré počasie, inak sa dni čakania predlžujú.

    Nasleduje posledný krok – výstup na samotný vrchol. Ten trvá obvykle šesť dní. Samozrejme, aj v tomto prípade sa doba môže natiahnuť, ak počasie turistom nepraje, s čím treba vždy rátať.

    Komu je dovolené vystúpiť hore

    Pustia iba skúsených? #

    Od roku 2019 áno. Záujemcov regulujú. Podľa The Guardian o tom rozhodla komisia na vysokej úrovni nepálskej vlády. A to na základe rizikovej sezóny – pre tlačenice na vrchole a neskúsenosť vtedy zomrelo počas mája 11 ľudí pokúšajúcich sa o výstup. V roku 2019 vydal Nepál 381 povolení na výstup na horu.

    Všetci horolezci, ktorí teraz žiadajú o povolenie na výstup, musia mať preukázateľné predošlé skúsenosti s horolezectvom vo vysokých nadmorských výškach a výcvik. Záujemcovia musia pred Everestom vyliezť aspoň na jeden nepálsky vrchol s výškou nad 6 500 mnm. Rovnako majú povinnosť predložiť aj potvrdenie o dobrom zdravotnom stave a fyzickej zdatnosti. Povinnosťou je tiež mať sprievodcu.

    Po rôznych obmedzeniach sa zvýšila tiež štatistika úspešnosti výstupu na horu. Náročnosť potvrdzuje dlhodobý údaj o tom, že v minulosti uspelo zhruba 30 % spomedzi osôb snažiacich sa o pokorenie „strechy sveta“. Postupným zavádzaním obmedzení sa číslo blíži k 50 %.

    Najväčším rizikom pre horolezcov na Mount Evereste sú - lavíny, infarkty, búrky, omrzliny a pády. „Štatisticky je však pravdepodobnejšie, že zomriete pri výstupe na Mont Blanc alebo pri jazde na bicykli v Londýne ako na Mount Evereste,“ dodáva zároveň portál explore-share. Zrejme je to sčasti aj z dôvodu, že čínska aj nepálska vláda vybudovali dobrú infraštruktúru pre výstup zahŕňajúcu úchyty, laná či táboriská.

    Zaujíma vás výšková choroba? Prečítajte si náš blog a dozviete sa o nej viac

    Magické Himaláje
    Foto: Samuel Kĺč — BUBO

    Cena výstupu

    Koľko to stojí? #

    Dôležitým prvkom pri výstupe na Mount Everest nie je len dobrá materiálna a fyzická, ale tiež finančná vybavenosť. Dovoliť si to nemôže každý a ceny výstupu sú vyššie ako pri kúpe nového auta luxusnej značky.

    Ak sa vydáte na horolezeckú expedíciu na Mount Everest, počítajte s tým, že miniete aspoň 30 000 amerických dolárov na osobu. V závislosti od sprievodcu a toho, čo výsledná suma zahŕňa, však takýto výlet môže vyjsť až na 45 000 dolárov a viac. Aj tu sa ukazuje vysoká závislosť chudobného Nepálu od príjmov z horolezeckého turizmu.

    Prečo je cena taká vysoká? Len samotné povolenie na výstup na Mount Everest stojí 11 000 dolárov. Poplatok pre Šerpov za nosenie výstroja vyjde asi na ďalších 8 000 dolárov. Pridajte sprievodcovský poplatok či kyslíkové fľaše (každá 1 000 dolárov), jedlo, vybavenie, poistenie a ubytovanie. Za toto všetko si niektoré spoločnosti pýtajú poplatok atakujúci dokonca hranicu 100 000 dolárov.

    Čo potrebuje človek pri výstupe na Mount Everest: Cepíny, mačky, karabíny, horolezecký úväzok, istiace zariadenie, trekingové palice, lezeckú prilbu, šiltovku, pletenú čiapku, lyžiarske okuliare, masku na tvár, chránič nosa, čelovku, páperový spací vak do teploty -40 °C, nafukovaciu podložku na spanie, penovú podložku, 30 až 55-litový batoh, dva vaky, toaletnú tašku, súpravu na čistenie vody, opaľovací krém, bežecké topánky, vysokohorské topánky, turistické topánky, zateplené dupačky, vhodné oblečenie na 60 dní horolezectva.

    A žiadnu zo spomenutých potrebných vecí nemôžu lezci vynechať. Pri úvahách, či sa nedá absolvovať výstup bez kyslíkových bômb, ako to urobili Messner a Habeler, je tu možnosť na kladnú odpoveď. Avšak dôrazne sa to neodporúča. Iba päť percent ľudí, ktorí úspešne vystúpili na vrchol, to dokázalo bez kyslíka. A uspelo iba 10 % tých, ktorí sa niekedy pokúsili vyliezť na Mount Everest bez neho. Viac ako tucet osôb zomrelo na zdravotné komplikácie súvisiace práve s nedostatkom kyslíka.

    Vyhliadkový let

    Vyhliadkový let k Mount Everestu #

    Nehorolezci si môžu tiež užiť pohľad zblízka na Mount Everest. Vyhliadkový let k nemu je poriadne dlhý, hoci je ľadový masív od Káthmandú vzdialený len 160 kilometrov vzdušnou čiarou. Práve z Káthmandú smerujú do bezprostrednej blízkosti k vrcholu hory viaceré vrtuľníky na vyhliadkový let pre turistov.

    Prvé odlety sa plánujú už od skorých ranných hodín miestneho času a jednou z medzizastávok na dotankovanie paliva je aj jedno z najnebezpečnejších letísk v Lukle. „Vďaka svojej šikmej pristávacej dráhe a okolitým horám tu majú lietadlá poriadne sťažené pristátie. To, či sem vôbec pristanete alebo nie, je vždy otázne,“ opisuje vo svojom blogu sprievodca BUBO Samuel Kĺč. V rámci svojej cesty však pristál bez hocijakých komplikácií.

    Ďalšou zastávkou je dedinka Dingboche a vyhliadkový bod Kala Patthar (5 600 mnm) pred samotným Mount Everestom. Počítať treba s redším vzduchom a nadmorskou výškou, v ktorej môže niekomu už prísť aj zle. Nasleduje okružný let pred južnou tvárou Mount Everestu, kde sa dostanú len horolezci a vrtuľníky

    Prečítajte si náš BUBO blog o tom ako vyzerá vyhliadkový let k Mount Everestu

    3 fotografie

    Vyhliadkový let k Mount Everestu je absolútny zážitok

    Človek sa tu cíti taký malý a zanedbateľný, ako keby stál pred Titánmi z dávnych bájí Samuel Kĺč

    A takýto let je pre bežného smrteľníka finančne menej náročný, hoci nejde o lacnú položku. Samuel Kĺč zaplatil za takýto let 950 dolárov. Aj s rôznymi skupinovými zľavami treba počítať so sumou v tomto horizonte na hlavu.

    Mount Everest je masív a prírodný úkaz, ktorý treba vidieť z každého uhla a určite aj z bezprostrednej blízkosti. Jeden pohľad za život určite nebude stačiť.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 5524

    Mohlo by Vás zaujímať

    Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

    Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

    Ľuboš Fellner 17 min. čítania
    Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

    Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

    Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

    Ľuboš Fellner 36 min. čítania
    Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

    Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

    Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

    Ľuboš Fellner 37 min. čítania
    Marco Polo v Číne Prémiový blog

    Prémiový blog Marco Polo v Číne

    Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

    Ľuboš Fellner 20 min. čítania
    Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

    Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

    Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

    Ľuboš Fellner 35 min. čítania
    Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

    Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

    Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia  

    Nepál, India

    01.05. → 16.05. +15 termínov

    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    5098
    K

    Ázia  

    Čína


    náročnosť

    12 dní

    Trvanie

    2982 4260€
    K

    Ázia  

    Bhután, Nepál, India


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    8188
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4158 5940€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.