Najznámejšie vyhliadky v meste New York

Najznámejšie vyhliadky v meste New York

Navštíviť New York a nezaradiť do svojho programu aspoň jednu vyhliadku z mrakodrapu na celý Manhattan, to by bola obrovská škoda. Pohľad z výšky 100. poschodia vám dá úplne inú perspektívu na ulice, ktorými sa cez deň túlate. Až pri takomto výhľade si uvedomíte, aký neskutočný je New York a jeho najznámejšia časť - Manhattan. Na tomto 21,6 km dlhom a 3,7 km širokom ostrove sa totiž nachádza 309 mrakodrapov, čo je dokonca viac ako v celom Dubaji.

Top of the Rock alebo Empire State Building? #

Hoci je Manhattan len jedna z piatich mestských častí samotného mesta New Yorku, svojou hustotou zaľudnenia prekoná dokonca aj všetky metropoly jednotlivých amerických štátov. Na jednom kilometri štvorcovom totiž žije až 28 154 obyvateľov a celkovo tu stojí viac ako 48 000 budov (toto číslo nie je nikdy presne známe, výstavba či demolície tu prebiehajú neustále).

Pri prechádzaní sa ulicami si však takéto rozmery človek nevie ani predstaviť. Pohľad z výšky na túto “betónovú džungľu” s dušou jednoznačne odporúčame ako zážitok, na ktorý budete vždy spomínať. Ktorá vyhliadka je však tá najkrajšia? Možností máte niekoľko a každá má svoje dôvody na návštevu. V tomto článku porovnáme dve najznámejšie aj s našimi BUBO odporúčaniami.

Výhľad z Top of the Rock na vysvietenú Empire State Building.
Foto: Dominika Szalmová — BUBO

Top of the Rock #

Top of the Rock, či tiež známe Rockefeller Center, sa nachádza na 50th Street and 6th Avenue, kúsok od Central Parku. Výstavba celého komplexu sa začala v roku 1931, čo bol v čase veľkej hospodárskej krízy, prebiehajúcej prohibície a celkovej ekonomickej situácii dosť odvážny krok, ktorý však reálne pomohol obnove mesta.

Počas výstavby 14 výškových budov uprostred Manhattanu bolo zamestnaných vyše 40 000 ľudí. A 11 z nich sa stalo symbolom tejto obrovskej výstavby. Kto nevidel známu fotografiu 11 mužov počas ich obednej pauzy, ako sedia na železnom tráme vysoko nad “ničotou”? Dodnes nie sú známe mená všetkých z nich, no jeden, sediaci úplne vpravo, bol slovenský imigrant Gustáv Popovič.

Túto slávnu fotografiu, ktorá bola urobená na spropagovanie mrakodrapu, uvidíte aj pred vstupom do výťahu. Je súčastou prehliadky o výstavbe celého centra aj života Johna D. Rockefellera Jr.

Výhľad zo 70. poschodia otvorili pre verejnosť už v roku 1933, počas prvej fázy výstavby. V 2005 bol po 19 rokoch renovácií a prestavieb opätovne otvorený s vyhliadkami z 68., 69. a 70. pochodia. Hore vás vyvezie výťah s preskleneným stropom a rýchlosťou 366 m/minútu, takže na 68. poschodie vám to potrvá len 42 sekúnd. Toto poschodie je uzatvorené s výhľadom spoza okien na 3 strany, východom na balkón a schodami hore na ďalšie otvorené terasy. 

Top of the Rock je jedným z najvyhľadávanejších a najznámejších výhľadov na celom svete. Z tejto 360° panorámy priamo v strede Manhattanu vidíte na všetky strany rovnako ďaleko.

Priamo pred vami je v plnej kráse Empire State Building, ale aj nedávno postavený mrakodrap One Vanderbilt a dovidíte až na World Trade Centre. Z druhej strany sa vám otvára pohľad na celý Central Park a známe štvrte Upper West Side a Upper East Side či Roosevelt Island.

BUBO TIP:

Myslite na to, že tu bude veternejšie a chladnejšie, a to aj počas leta. Nezabudnite si bundu.

Ročne priláka vyhliadka na Rockeffelerovom centre viac ako 2,5 milióna návštevníkov a pýši sa tým, že je otvorená každý deň v roku, bez ohľadu na voľné dni či sviatky. Lístky sa kupujú na konkrétny deň a konkrétny časový slot v rozmedziach 5 minút. Takže, hoci je počet lístkov pomerne vysoký, konkrétny čas, kedy by ste tam chceli zájsť vy, môže byť naplnený a vypredaný.

Najžiadanejšie lístky sú, samozrejme, na západ slnka či na prvé vstupy ráno - hneď po otvorení, ktoré bývajú vypredané medzi prvými. Odporúčame preto kúpiť si lístky online, ideálne 1-2 dni pred plánovanou návštevou, aj na základe predpovede počasia. Ak vám na konkrétnom čase nezáleží a chcete ísť vtedy, keď tam prídete, lístky si môžete kúpiť aj priamo na mieste. Ak však vystihnete rušnejší čas, budete si musieť počkať na najbližší voľný vstup, počas sezóny to môže byť aj 45-60 minút.

Lístok stojí aktuálne 40 USA a hodinu a pol pred západom slnka sa cena kvôli dopytu zvyšuje na 50 USD. Jednoznačne to však stojí za to. A užijete si tak denný New York, krásny západ slnka aj pomalé rozsvecovanie mesta, ktoré nikdy nespí. Ľudia tu priemerne strávia približne 45-90 minút, no to, ako dlho sa zdržíte, je na vás, nie je to nijak obmedzené.

5 fotografií

Fantastické výhľady na New York

Empire State Building #

Ikonická budova Empire State Bulding jednoznačne patrí k symbolom mesta. Jej podobizeň nájdete vo všetkých suvernírových obchodoch na magnetkách, kľúčenkách aj tričkách. A právom. Aj samotný názov budovy “Empire State” je prebraný od prezývky štátu New York, ktorý takto pomenoval prvý prezident Spojených štátov amerických, George Washington.

Empire State Bulding bola jedným z úplne prvých mrakodrapov v Spojených štátoch a prvou budovou na svete, ktorá dosiahla viac ako 100 poschodí. Pokiaľ ide o jej výstavbu, nebol to bežný niekoľkoročný projekt, ktorý by sa naťahoval. Koncom 20. rokov minulého storočia, ešte pred krachom burzy, bola newyorská ekonomika v plnom rozkvete. Stavitelia a architekti sa predbiehali v tom, ktorý z nich postaví najvyšší mrakodrap na svete.

Hlavné preteky sa odohrávali medzi výstavbou známeho mrakodapu v štýle Art Deco - Chrysler Building a budovou banky. Veci sa priostrili, keď ohlásili stavebné plány Empire State Building. Automobilový magnát Walter Chrysler sa ešte rýchlou zmenou plánov na poslednú chvíľu snažil vyhrať prvenstvo, no rovnako zareagovali aj architekti budovy Empire State a v poslednej minúte pozmenili výkresy.

Napriek obrovským rozmerom tohto projektu, od prvého návrhu do sfinalizovania konštrukcie ,prešlo len 20 mesiacov. S viac ako 3 400 ľuďmi pracujúcimi každý deň napredovala výstavba mimoriadnou rýchlosťou - so 4,5 poschodiami za týždeň! Jej dokončenie sa stihlo nielen skôr, ako bolo plánované, ale aj s nižším rozpočtom.

V roku 1931 prebrala prvenstvo najvyššej budovy, ktoré držala Chryslerova budova len jeden rok. Empire State Building bola s výškou 381 m následne najvyššou budovou na svete neuveriteľných 40 rokov!

Empire State Bulding bola jedným z úplne prvých mrakodrapov v Spojených štátoch a prvou budovou na svete, ktorá dosiahla viac ako 100 poschodí.

Empire State Building - pri výhľade celý New York ako na dlani.
Foto: Dominika Szalmová — BUBO

Až 102-poschodová budova sa nachádza v srdci stredného Manhattanu - na 34. ulici a 5th Avenue, no nájsť ju nie je náročné, pretože ju vidno zo všetkých kútov stredného Manhattanu. Navyše, vždy po zotmení sú jej vrchné poschodia a anténa farebne vysvietené do rôznych farieb podľa aktuálneho obdobia.

Vyhliadka má premenlivé otváracie hodiny, preto si ich počas svojej návštevy vždy overte, no počas najvyššej sezóny trvajú až do 1.00 h v noci. Priamo z 5th Avenue je vstup iba pre rezidentov budovy, pre vyhliadku zamierte zboku - z 34. ulice smerom k 6th Avenue, k vstupu s nápisom Observatory. Už samotná vstupná lobby je ohromujúca.

Pri Empire State Building vyhliadke máte na výber 2 vyhliadky s rôznymi cenami. Hlavné vyhliadkové poschodie je 86. s otvoreným priestorom, po ktorom viete vežu obísť úplne dookola. Naskytne sa vám tak skutočný 360° pohľad na celý Manhattan aj okolité mestské časti. Z tejto terasy dovidíte pri peknom počasí na Brooklynský most, Sochu slobody aj Central Park.

Lístky stoja od 47 do 54 USD v prípade času pri západe slnka. Terasa pod holým nebom je v zimnom odbodí aspoň trochu vyhrievaná ohrievačmi. A aj keď sa rozhodnete navštíviť túto vyhliadku uprostred leta, treba rátať s tým, že tu bude veterno a zobrať si preto musíte aj bundu či mikinu.

Mohli by vás tiež zaujímať blogy:

Empire State Building sa v priebehu dňa mení, v noci je rozsvietená.

Empire State Building sa v priebehu dňa mení, v noci je rozsvietená.

Na túto hlavnú vyhliadku je taktiež možné zakúpiť si 2 typy lístkov - štandardný a expresný (87 USD). Ten druhý vám umožní predbehnúť rady pri bezpečnostnej službe aj výťahoch, čo v prípade, že máte nabitý program alebo ste prišli počas hlavnej sezóny, ušetrí veľké množstvo času. 

Druhá vyhliadka sa nachádza o 16 poschodí vyššie - na poslednom 102. poschodí Empire State Building. Vo výške 381 metrov sa na svet budete pozerať spoza panoramatických okien od podlahy až po strop. Pri peknom počasí v dovidíte tejto výške až do vzdialenosti 130 km! Veľkou výhodou je tiež uzatvorený priestor, ktorý bude predsa len príjemnejší ako vonkajšia terasa. Lístok na 102. poschodie v seba zahŕňa aj návštevu vyhliadky na 86. poschodí.

Ani pri opačnej situácii nezúfajte, ak máte zkúpený lístok na 86. poschodie a rozhodnete sa vystúpať ešte vyššie, môžete si tento lístok dole pri pokladniach doplatiť.

Súčasťou ktorejkoľvek zakúpenej vyhliadky je niekoľko výstav a prehliadok, ktoré sa nachádzajú po ceste. Ukážka miesta pred začatím stavby či množstvo fotografií robotníkov počas konštrukcie v 20. rokoch, ktorým tu bol vdýchnutý život. 

Viete vymenovať všetky filmy, v ktorých sa táto slávna budova objavila? Až 72 obrazoviek prehráva ukážky viac ako 600 týchto filmov, seriálov, TV reklám či komiksov. Samozrejme, ten najznámejší z nich má vyhradenú samostatnú sekciu. King Kongov útek na mrakodrap ukazujú z vnútorného pohľadu kancelárie.

Zaryté prsty do steny, rev a obkľučujúce lietadlá vonku vás prenesú do jednej z finálnych scén filmu a vy si môžete spraviť ikonickú fotku v jeho ruke. Po ceste prechádzate ešte možnostvom menších či väčších výstav súvisiaciach s históriou Empire State Buiding. 

Celkový čas vašej návštevy nie je obmedzený, priemerne rátajte s 1 hodinou, pokiaľ idete iba na hlavnú vyhliadku, o pol hodinu viac, ak navštívite aj 102. poschodie. Treba, samozrejme, brať do úvahy aj hlavnú sezónu v lete, kedy môžete na výťah čakať o chvľíu dlhšie.

Viete si spomenúť na všetky filmy, v ktorých sa Empire State Building objavila?

4 fotografie

Empire State Building vo svete filmu

Vyhliadka z One World Trade Center #

Gigant, ktorý vyrástol na mieste, kde stáli ikonické dvojičky, je dnes najvyššou budovou Západnej pologule. Má 541 metrov a vyhliadku vo výške 386,5 m. V BUBO odporúčame začať návštevu New Yorku práve tu. Z najvyššieho mrakodrapu Západu sa zrazu naskytne nádherný výhľad na vzrušujúce a živé Veľké jablko.

Keď architekti plánovali túto budovu, vedeli, že majú veľkú konkurenciu v podobe Empire State Building a Top of the Rock. A mali v pláne ju prekonať.

V čom je výhoda vyhliadky z One WTC? Keďže pri návšteve tejto vyhliadky sa nachádzate na spodnej strane Manhattanu, vidíte ho celý ako na dlani. A k tomu máte aj výborný výhľad na Sochu Slobody a Staten Island - najmenej známu štvrť NYC.

Viac o tejto vyhliadke píšeme v samostatnom blogu: vyhliadka z One WTC.

SUMMIT One Vanderbilt #

Mrakodrap One Vanderbilt bol otvorený pre verejnosť v roku 2020, samotná vyhliadka v roku 2021, a preto ju môžeme stále považovať za novú vyhliadku v NYC. One Vanderbilt s výškou 427 metrov patrí do top 10 najvyšších budóv mesta. Summit One Vanderbilt sa nachádza priamo za Grand Central Terminal, ktorej návštevu určite nevynechajte. Ide o stanicu, na ktorej sa nakrúcali desiatky populárnych filmov ako John Wick, The Avengers, Men in Black, Godzilla a mnoho iných.

Na samotnej vyhliadke sa môžete tešiť na kombináciu skla a zrkadiel, ktoré majú vytvoriť ilúziu kráčania vo vzduchu. A dizajnerom sa táto kombinácia podarila skĺbiť na absolútnu jednotku. Každý návštevník dostane návleky na topánky, preto nebuďte prekvapení. Ihlové podpätky, topánky s oceľovou špičkou a akýkoľvek typ obuvi, ktorý by mohol poškodiť zrkadlové podlahy, nie sú povolené.

Odporúčame vám zobrať si so sebou slnečné okuliare, pretože reflexné materiály použité v celom priestore vytvárajú veľmi svetlé prostredie, ktoré vám bude ťahať oči. Samotná vyhliadka funguje formou jednosmerky, preto si zbierajte momenty a fotky tak, aby ste sa už nemuseli vracať späť, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou vás už aj tak nepustia.

5 fotografií

SUMMIT One Vanderbilt - vyhliadka

Vyhliadka smerom na Central Park je plná balónov. Balóny je zakázane praskať a navštevníkov sem pušťajú iba na 10 minút - kvôli obrovskej popularite. Nemôže chýbať ani visutá podlaha celá zo skla vo výške 427 metrov. Je to miesto, kde prekonáte strach z výšok. Z otvorej terasy sa dá ísť ešte za príplatok vyššie vonkajším výťahom, ktorý je taktiež celý zo skla. Je to najväčší presklený výťah na svete. Lístky si určite zakúpte online aj niekoľko dní vopred. Aktuálne ide o jednu z najpopulárnejších vyhliadok v NYC. 

Ak máte radi pekné fotky a miesta z instagramu, toto je vyhliadka na ktorú chcete ísť. S tromi poschodiami plných zážitkov a úžasným výhľadom na mesto New York by návšteva SUMMIT One Vanderbilt mala byť určite na vašom zozname vecí, ktoré v New Yorku chcete vidieť a zažiť.

Edge #

Projekt prestavby Hudson Yards je nesmierne ambiciózny a ohromujúci projekt, ktorý premenil obrovský premárnený kus manhattanských nehnuteľností na ultramoderný obchodný a zábavný komplex. Ide o najväčšiu výstavbu súkromných nehnuteľností v histórii USA od Rockefellerovho centra. V strednej časti tohto komplexu stojí mrakodrap 30 Hudson Yards, jedna z najvyšších budóv v New Yorku. Na vrchole tohto mrakodrapu sa nachádza čerešnička s názvom The Edge Observation Deck.

Edge je najvyššia vyhliadka na západnej pologuli, ktorá sa nachádza v New Yorku na adrese 30 Hudson Yards. Celá vyhliadková plošina má jedinečný dizajn, je zavesená vo vzduchu, vďaka čomu máte pocit, že sa vznášate na oblohe s 360-stupňovým výhľadom na celý Manhattan. Skúste sa nakloniť pri šikmých sklenených stenách smerom nadol a fascinujúci výhľad o 100 poschodí smerom dole priamo do ulíc Manhattanu si budete pämatať už navždy. Toto je vyhliadka, na ktorej chcete popíjať pohárik šampanského. Takto ste New York ešte nezažili.

Najjednoduchší spôsob, ako sa dostať do Edge, je nastúpiť na vlak 7 a ísť na jeho konečnú stanicu na 34 Street-Hudson Yards. Táto stanica sa nachádza pod parkom Bella Abzug. Keď sa dostanete zo stanice von, nevychajte hneď za parkom architektonický skvost NYC, stavbu Vessel.

Vchod do Edge sa nachádza na štvrtom poschodí 30 Hudson Yards. Na tomto poschodí je aj obchod so suvenírmi „Beyond the Edge“, vedľa ktorého je pult, kde si viete kúpiť lístok na vyhliadku Edge priamo na mieste. Lístky na vyhliadku vám ale odporúčame kúpiť v dostatočnom predstihu online, ideálne niekoľko dní pred plánovanou návštevou. Keďže na jazdu výťahom sa môže čakať, odporúčam vám vyčleniť si na návštevu aspoň hodinu času.

6 fotografií

Edge - vyhliadka

Ak nemáte strach z výšok, ulovte zážitok na City Climb. City Climb je atrakciou v Edge, kde sú odvážlivci zaistení v horolezeckej výstroji, v ktorej môžete vyjsť na takmer úplný vrchol budovy. Z vrchu mrakodrapu sa v tejto výstroji môžete nakloniť nad celý New York. 

Samotný Edge má dve poschodia. Na prvom poschodí sa nachádza vonkajšia vyhliadka. Na oboch poschodiach je roztrúsených niekoľko barov, vrátane jedného vonkajšieho. Na druhom poschodí je malá kaviareň a reštaurácia Peak, do ktorej je nutné si spraviť rezerváciu vopred.

Vyhliadka na mrakodrape Empire State je dlhodobo jedným z najikonickejších miest na Manhattane, kde sa odohrali desiatky filmových scén. Radí sa tiež k najromantickejším lokalitám, ktoré množstvo ľudí využíva na požiadenie o ruku.

Na druhej strane, práve výhľad z Top of the Rock ponúka panorámu New Yorku s pohľadom na Empire State Building. Či si vyberiete návštevu vyhliadky v Rockefelerovom centre, tej na Empire State Building, SUMMIT One Vanderbilt alebo Edge, sklamaní určite nebudete.

Alebo sa vám bude viac páčiť vyhliadka z One WTC na celý Manhattan, Sochu slobody a šíry Atlantik? Necháme to na vás.

Poďte si s nami pozrieť New York:

Pozrite si celý prehľad zájazdov do USA.

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 858

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2475 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

2954 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7582 8332€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.