Oahu - okolo ostrova za jeden deň

Prehliadka

Oahu - okolo ostrova za jeden deň

Na havajskom ostrove Oahu nájdete jedny z najkrajších pláží na svete. Svedčí o tom aj fakt, že filmári z Hollywoodu si tunajšie úchvatné scenérie požičali už nespočetne veľakrát na také slávne príbehy ako Čeľuste, Godzilla, Jurský park, Karate Kid, nakrúcalo sa tu niekoľko častí Baywatch, samozrejme i samotný film Pearl Harbour, keďže táto známa vojenská základňa sa nachádza práve na Oahu.

Oahu na východe Havajských ostrovov je dnes populárnym letoviskom nielen pre režisérov a hercov, ale aj mnohých amerických smrteľníkov, ktorí to sem majú relatívne na skok (a okrem toho, sú tu ako doma, keďže Havaj patrí administratívne pod USA). Je to malebný sopečný ostrov, ktorý údajne dostal meno po synovi objaviteľa Havajských ostrovov.

Letenka na Havajské ostrovy vás sem môže priviesť z USA, ale aj z Japonska. Hoci Oahu nie je najväčší z Havajských ostrovov (čo do rozlohy je až tretí v poradí), leží na ňom hlavné mesto Honolulu, a obývajú ho dve tretiny cca milión, z celkového počtu obyvateľov Havaja. Je 71 kilometrov dlhý a 48 km široký, a keď sa odhodláte preskúmať všetky jeho krásne zákutia a ochutnať jeho sladké pokušenia, zažijete jeden nádherný ostrovný zážitok. My v BUBO máme tento obľúbený ostrov tiež už pochodený krížom-krážom, a ponúkame vám výber toho najlepšieho z Oahu, čo tu môžete zažiť za jeden deň…

​V útrobách krátera #

Obhliadku ostrova Oahu začíname o ôsmej ráno. Prvú zastávku šho príjemného ostrovného dňa si spravíme na Diamond Head – Diamantovej hlave.Pôsobivý turfový kráter vyhasnutej sopky ponúka nádherný výhľad na celé mesto Honolulu na juhovýchode ostrova. Tento pohľad pre Bohov si však treba zaslúžiť, a tak nás čaká krátka turistika s výstupom na vrchol. Z jeho vonkajšej strany sa dovnútra dostaneme cez tunel. Dnu sa za 5 dolárov pohodlne zaparkovať, ale býva tu často plno. Nič sa nedeje, v takom prípade sa treba vrátiť von a pohľadať miesto pred tunelom. Vždy sa tam čosi nájde. A ak by predsa len bolo plno aj tam, treba nejakú tú minútku počkať, miesta sa priebežne pomerne rýchlo uvoľňujú. Po úspešnom zaparkovaní a zaplatení môžme vyraziťsmerom na vrchol krátera! Chodník hneď na začiatku vedie popri toaletách, pred ktorými je tiež možné doplniť si z fontánky zásoby vody. Odporúčam!  

Hollywoodski filmári tu nakrúcali Čeľuste, Godzillu, či Jurský park

Po chodníku začneme pomaly stúpať hore, nie je to veľmi náročné, ale pevná obuv je v tomto prípade určite výhodou. Tesne pred vrcholom nás čaká úzky tmavý tunel a spolu s ním rozhodnutie: Možnosť zvoliť ťažšiu alebo ľahšiu cestu podľa toho, ako sa cítite. Ťažšia cesta doprava predstavuje cca 100 strmých schodov s bunkrom na konci. Ľahšia je o niečo pohodlnejšia, nezapotíte sa pri nej tak. Nech si vyberiete ktorúkoľvek cestu, napokon sa stretávame v jednom bode a spolu si to vyšliapeme ešte kúsok na strechu bunkru. Práve tam sa pred nami rozprestiera ten najkrajší výhľad na Honolulu a okolie. Pokocháme sa krásnou scenériou a máme čas povedať si čosi o Diamantovej hlave. Anglický názov dali tomuto prírodnému úkazu britskí námorníci v 19. storočí, keď na pláži pod kráterom našli kalcitové kryštáliky, pripomínajúce im mylne diamanty. Má 232 metrov, je jednou z najtypickejších scenérií Havajských ostrovov, a časť z neho, kde sú umiestnené antény amaerickej vlády, je neprístupná turistom. Od roku 1968 je Diamond Head vyhlásený za národnú pamiatku.  

Po návrate z populárneho krátera dolu sa v miestnom bare vydýchame a osviežime pri najlepšom čerstvom ananásovom smoothie, aký ste kedy pili! Vychutnávame a nasávame plnými dúškami rajskú atmosféru a´la Havaj.

Prezlečieme prepotené tričká a pokračujeme autom ďalej po pobreží k Hapuna Bay. V zálive nájdete malebnú Hapuna Beach – pláž s krásnym čistým pieskom a príjemnými zákutiami. Zátoka, okolo ktorej na jar migrujú veľryby, je tiež výbornou možnosťou na deň, strávený šnorchlovaním s fascinujúcimikaretami obrovskými.

​Vyhliadka z veľrybej nozdry #

Ďalej po pobreží pokračujeme na vyhliadku Halona Blowhole Lookout – impozantný skalnatý útvar s výhľadom na majestátny Tichý Oceán. Ďalšia jedinečná zátoka, vytvorená prírodou, nie je síce oficiálne dostupná a otvorená na kúpanie, ale ľudia si k nej svoje cestičky vytvorili. Radi tu pozorujú úchvatné scenérie vody, narážajúcej na skaly, aj pestrú flóru a faunu s koralovými útvarmi, úhormi, či zelenými morskými korytačkami. Blowhole znamená v angličtine bublinu, ale aj nozdru veľryby, a v skale skutočne nájdete veľkú dieru, cez ktorú počas prílivu pôsobivo vytryskuje morská voda. No pozor, nepribližujte sa tesne k diere, na svoju zvedavosť tu už viacerí turisti doplatili tragickými pádmi!

Na Oahu bývajú až dve tretiny obavateľov Havaja

Kúsok za vyhliadkou sa nachádza Sandy Beach, pekná piesková pláž,prechádzajúca do lávových kameňov. Ideálne miesto pre začínajúcich surferov, aj vďaka atraktívnym nárazom neposlušných vĺn na pobrežie. Pláž je naozaj pekná a obľúbená, no ako už názov napovedá, garatujeme vám, že po návrate z nej budete mať piesok doslova všade! 

Na najjužnejšej časti ostrova sa zastavíme pri Makapu’u Point Lookout.Vyhliadka na útese vo výške 197 metrov, na ktorú vedie pohodlný vydláždený chodník, ponúka z jednej strany impozantné vysoké zelené hory, z druhej stranyvidno nádherné pieskové pláže s tyrkysovým oceánom a majákom. Oproti vidíme Manana Island, ktorý slúži ako vtáčia rezervácia a vstúpiť naň môžete len s povolením.

Ďalšou z pláží ostrova Oahu, na ktorých sa oplatí zastaviť je Sherwood Beach. Je to nádherná pláž, na ktorú sa dostaneme príjemnou cestou cez les. Funguje tu akási zvláštna mágia, ktorá priťahuje zaľúbencov povedať si tu svoje ´áno´ v pôvabnom havajskom štýle. Ak budete mať šťastie, možno tu jednukrásnu svadbu uvidíte aj vy.

​Kúsok Japonska na Havaji #

Keďže sa už blíži čas obeda, zastavujeme sa v mestečku Kailua v miestnom príjemnom bistre Food Company. Pri výbere jedla nemôžete spraviť chybu - všetko je tu vynikajúce a čerstvé! Ak sa neviete rozhodnúť, pani vám pri objednávaní s radosťou a bez problémov poradí. Len pár metrov ďalej od bistra sa nachádza kofeínová záchrana v podobe Starbucks, v ktorom, tak ako na celých Havajských ostrovoch, robia espresso z lokálnej kávy. Mimochodom, Havaj je jedinou krajinou v celej Oceánii, ktorá pestuje a produkuje kávu, a prispieva k ekonomike krajiny. Darí sa jej tu výborne, tunajšia lahodná Hawaii Kona je dokonca jednou z najdrahších káv sveta.

Na miestnych plážach si môžete zašnorchlovať s karetami obrovskými

Rôznorodú históriu Havaja si pripomenieme v chráme Byodo-In Temple na úpätí vrchov Ko´olau Montains. Budhistický chrám v japonskom štýle tu bol vybudovaný v roku 1968 pri príležitosti stého výročia prvých japonských imigrantov na Havaji. Chrám v krásnom údolí s jazierkami, plnými kaprov a čiernych labutí, v sebe ukrýva pôsobivý gong a podobizeň Budhu, a je vernou replikou Byodo-In-Temple chrámu v japonskom Uji. Autom sa k nemu dostanete cez miestny cintorín, platí sa sem vstup 5 dolárov. Je to miesto, kde sanepraktizuje oficiálne budhizmus, sú tu vítaní ľudia všetkých vierovyznaní, aby sa tu v pokoji zasavili, rozjímali a obdivovali okolitú krásu.

​V ananásovom raji #

Najdlhšia cesta nás čaká na ďalšiu, poslednú zastávku dnešného dňa – ananásovú plantáž Dole Plantation na severnom pobreží ostrova. Je treba strážiťsi čas, pretože plantáž sa zatvára o 17.30, a cesta tam trvá cca 45-60 minút.Pestovanie ananása bolo od začiatku 20.storočia jedným z kľúčových odvetví ekonomiky Havajských ostrovov, a hoci tu táto rastlina nemá svôj pôvod, stala sa symbolom Havaja. Dole Plantation kedysi fungovala ako najväčší producent ananásu, avokáda a ďalších plodov. V súčastnosti slúži ako ukážka pestovania a spracovania týchto rastlín a pripomienka histórie. Vo vnútri sa nachádza rýchle občerstvenie, kde si okrem jedla môžete kúpiť aj výbornú ananásovú zmrzlinu,pokrytú čerstvými kúskami tohto chutného ovocia. Nájdete tu aj rôzne suveníry, darčeky, dokonca aj vianočné ozbody s témou ananásu.

Domáca Hawaii Kona je jednou z najdrahších káv sveta

V areáli je na výber niekoľko aktivít – najväčšie bludisko z ananásov na svete, prehliadka záhrady, alebo obľúbený ananásový expres. Vláčik vás za 11 dolárov prevedzie okolo celej plantáže, vysvetlí históriu tohto odvetvia. Jazda vám ponúkne pohľady na krásne ananásové polia, avokádové a kakaové sady. Vo vnútri si vždy o celej hodine môžete pozrieť krátky filmík o tom, ako ideálne ananás naporcovať. Keď už máme všetko ananásové ochutnané, vyskúšané a nakúpení, je čas vyraziť naspäť do Honolulu, odkiaľ sme na obhliadku okolo ostrova ráno vyrážali. Okolo siedmej večer sa vraciame ´domov´, plní nádherných ostrovných zážitkov, v hlavách odfotené tie najkrajšie výhľady, s pieskom z pôvabných pláží na koži a chuti ananásu na perách. Také je Oahu, havajský raj, priťahujúci svojimi zákutiami návštevníkov z celého sveta…

Top 10 Oahu: #

  1. Diamond Head - výstup na vyhliadku na turfovom kráteri vyhasnutej sopky ponúka krásny pohľad na Honolulu pod vami
  2. Hapuna Beach – nádherná pláž s čistučkým pieskom, kde si môžete zašnorchlovať, možno zazriete i okolo plávajúce karety obrovské
  3. Halona Blowhole Lookout – na impozantnom skalnatom útese sa môžete dosýta vynadívať na Tichý ocean a bohatý podmorský život, hýriaci sa pod vami
  4. Makapu’u Lookout vyhliadka – hory na jednej strane, tyrkysový ocean a pláže na druhej, a Manana Island oproti vám – to všetko vám ponúka ádherná vyhliadka z výšky takmer 200 metrov
  5. Sandy Beach - pláž, obľúbená a vyhľadávaná surfistami, ktorí sat u radi naháňajú s neposlušnými vlnami
  6. Na ostrove určite musíte v niektorom z plážových barov vyskúšať báječné čerstvé ananásové smoothie, ak ste nepili nikde inde na svete
  7. Sherwood Beachmiesto so zvláštnou mágiou, pláž, na ktorej si zaľúbenci radi oficiálne sľubujú svoje ´áno´. Možno tu nejakú typické havajskú svadbu zazriete aj vy a necháte sa inšpirovať!
  8. Určite tu vyskúšajte fajnové espresso, pripravované z poctivej lokálnej kávy!
  9. Byodo In Temple – pôsobivý budhistický charm v japonskom štýle, ukrytý v údolí s jazierkom s čiernymi labuťami, kde sú vítaní ľudia rôzneho vierovyznania
  10. Ananásová plantáž Dole Plantation – pýcha ostrova na jeho severnom pobreží, kde si môžete pozrieť, ako sa táto rastlina kedysi spracúvala, pokochať sa pohľadom na ananásové polia, avokádové a kakaové sady, či ochutnať tú najlepšiu ananásovú zmrzlinu.

Čo vidieť navyše: #

  1. Waikiki – je mestskou štvrťou Honolulu a zároveň jednou z najkrajších pláží havajskej metropole na juhu ostrova. Žije to tu turizmom, surfermi, reštauráciami, barmi… Skrátka havajský raj!
  2. Výstup na Koko Head – náročnejšia turistika na kráter na juhovýchode Oahu. Miesto vo výške 196 metrov ponúka nádherný výhľad na okolité scenérie. Ak si privstanete, zažijete tu očarujúci východ slnka
  3. Manoa Falls – prechádzka k vodopádom v nádhernom prostredí tropického dažďového pralesa.
  4. Neďaleko vodopádov nájdete zaujímavé Lyon Arboretum, kde sú uchované mnohé druhy havajských rastlín, ktorým hrozí zánik.
  5. Hanauma Bayzáliv na juhovýchode ostrova, ideálne miesto na kúpanie aj šnorchlovanie. Je to zároveň chránená rezervácia, kde je zákonom zákazané ohrozovať, či ničiť miestne koraly a bohatú faunu v týchto miestach. Záliv obýva až 400 druhov rýb, je tiež miestom, kde sa liahnu zelené korytnačky.
  6. Iolani Palace v Honolulu – budova, ktorá v 19. storočí slúžila ako sídlo tunajších kráľov, až do roku 1893 – ukončenia fungovania kráľovstva. Dnes slúži ako múzeum, a je údajne jediným kráľovským palácom naúzemí USA.
  7. Nu’uanu Pali Lookout – núka sa odtiaľto nádherná vyhliadka do údolia, v ktorom sa v 18. Storočí odohrali dôležité kráľovské boje o vládu nadostrovom.
  8. Duke’s – reštaurácia a jedno z najrušnejších miest na pláži Waikiki, kde si môžete pochutnať na skvelej havajskej kuchyni, dať si dobrý stejk, špeciality z krabov, kalamárov, či len tak popíjať Piňacoladu a pozorovať sladký havajský život.
  9. Laniakea Beach – pláž na severnom pobreží Oahu, s najčastejším výskytom karety obrovskej. Zatiaľčo inde na ostrove tieto fascinujúce zvieratá možno zazriete vystrčiť hlavu z vody, tu na ne môžete natrafiť, ako sa vyvaľujú priamo na havajskom slniečku, čo z pláže robí jednu z najväčších atrakcií Havaja.
  10. Maui Brewing Company – skvelá reštaurácia a piváreň v jednom,spojená s najväčším havajským pivovarom. Ponúknu vám tu okrem výborného jedla zaujímavé domáce pivká, pivovar ponúka aj mini tours, na ktorých vám porozprávajú o histórii tunajšieho pivovarníctva.
Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 884

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2864
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.