Paradisus Princesa del Mar - Luxusná dovolenka na Kube

Paradisus Princesa del Mar - Luxusná dovolenka na Kube

Horúce Varadero. Úzky 20 km pás polostrova tiahnuci sa z exotickej Kuby hlboko do oceána je preplnený hotelmi najrozličnejšej kvality. Kubánske drinky, horúci piesok a skvelé more prilákajú raz v živote snáď každého. Ako si vybrať ten správny hotel na Kube? BUBO spalo vo Varadere už takmer všade a jednoznačne v rebríčku najlepších hotelov vedie značka Paradisus. Kvôli ním by ste sa na Varadero radi vrátili. Ak cestujete s deťmi, rezervácie Vám zabezpečujeme v rezorte Paradisus Varadero Resort & Spa a ak preferujete „adults only“, tak neďaleký Paradisus Princesa del Mar bude ten pravý pre Vás. 5 hviezdičiek, na ktoré sa môžete na Kube spoľahnúť.

Kde sa nachádza rezort Paradisus Princesa del Mar

Tento all inclusive hotel sa nachádza iba 40 km od medzinárodného letiska Varadero-Matanzas v pokojnej oblasti. Cesta na letisko zaberie približne 40 minút. Ak máte svoj prílet-odlet naplánovaný z letiska v Havane, na transfer počítajte s približne 3,5 hodiny. Cesta je dlhá 160 km.

Hotel Paradisus Princesa sa nachádza na krásnej piesočnatej pláži. Značka Paradisus si pripisuje 5 hviezdičiek a verte nám, že práve na KUBE si každú jednu zaslúži. Rezort má veľký bazén, bohaté možnosti stravovania a barov, široký výber aktivít, precízny concierge, veľmi slušný a priateľský anglicky hovoriaci personál a prekrásne prostredie. Je to rezort určený iba pre dospelých. All inclusive tu vždy fungoval a my sme si v ňom výborne oddýchli a domov odchádzali nadšení. 

Aké je vo Varadere počasie a kedy ísť? #

Pozrite si aké je počas roku vo Varadere počasie a kedy sa oplatí do tejto krajiny cestovať

Pobyt odporúčame zabezpečiť si v jesenných alebo zimných mesiacoch do približne marca. Vtedy je hlavná sezóna. Ak sa chcete vyhnúť davom turistov, môžete cestovať mimo sezóny od apríla do októbra. Aj keď papierovo "nie je sezóna", na Kube je väčšinou vždy príjemných 30 stupňov počas dňa a more je stále príjemné. Dá sa povedať, že Kubáncom býva vtedy zima, ale Európania aj vtedy bojujú so spálenou pokožkou a užívajú si svoju dovolenku. 

Po prílete na Kubu #

Prílet na medzinárodné letisko v Havane je veľmi jednoduchý. Nemusíte sa báť, že by ste sa tu stratili. Terminál letiska, kde pristanete, je relatívne malý a značenie je prehľadné.

Ak idete na Kubu zo Slovenska, tak môžete letieť z letiska vo Viedni/Prahe/Budapešti s 1 prestupom. Už pri check-ine na prvý úsek letu smerom na Kubu majte pripravený cestovný pas a originál kubánsku turistickú vízovú kartu. Tu Vám vie vystaviť aj naša kancelária BUBO v Bratislave (v 99% prípadoch na počkanie). Kontaktujte nás na bubo@bubo.sk ohľadom podrobností a prevzatia víz. Vízovú kartu budete druhý krát ukazovať pred nástupom na let, ktorý už letí priamo do Havany. Kubánska vízová karta musí mať na druhej strane pečiatku cestovnej kancelárie, ktorá Vám ju vystavila. Kartu majte po ruke, medzi dokladmi v príručnej batožine.

Po vystúpení z lietadla na Kube idete s pasom v ruke a kubánskou vízovou kartou smerom na kontrolu. Pristúpite k prepážke, kde dostanete pečiatku (môžu sa Vás opýtať na dĺžku pobytu a názov hotela, tak majte po ruke aj svoj letecký itinerár a hotelový voucher alebo zapísanú adresu hotela). Treba sa vyzbrojiť veľkou dávkou trpezlivosti. Už ste na Kube a tak rátajte s čakaním aj vyše hodiny. Pri pasovej kontrole Vám odtrhnú jednu polovicu Vašej vízovej kartičky a odfotia si Vás. Druhú polovicu vízovej karty opečiatkujú a vrátia Vám ju späť. Túto si starostlivo uschovajte. Budete ju odovzdávať pri odlete z Kuby. Za jej stratu hrozí pokuta a komplikácie pri odlete.

Následne o pár krokov už stojíte na mieste, kde sa stretnete s vašou batožinou. Je možné, že batožina ešte stále nebude na batožinových pásoch. Nič sa nedeje, lebo aj to je Kuba. Všetci majú čas a je to v poriadku. Postupne sa naladíte na tento spôsob života. Môžete využiť čas a prihlásiť sa na internet na svojom smartfóne. Wifi je na letisku na 30 minút zdarma po tom ako prejdete pasovou kontrolou. Pri prihlásení zadáte svoje číslo cestovného pasu, s ktorým ste prileteli. Check-in na sociálnej sieti, že ste v poriadku prileteli a prvé fotky na Facebook či Instagram. Vezmete si vašu batožinu a kráčajte von z batožinovej haly. Pri východe z batožinovej haly Vám ešte raz skontrolujú cestovný pas. Vonku medzi čakajúcimi hľadáte podľa tabuľky osobu, ktorá Vás má vyzdvihnúť a zobrať do Vášho hotela. Alternatívou býva taxík. Môžete ho zaplatiť v hotovosti EUR (nie však mincami).

Ak idete na Kube iba do all inclusive rezortu, tak veľké vreckové praktiky nepotrebujete. Ak okrem relaxu na pláži plánujete aj cestovanie po Kube, pripravte si vreckove nasledovne:  

V dnešných dňoch môžete na Kube platiť v hotovosti EUR, čo je skvelá správa. Šetríte čas po prílete a nehľadáte bankomat ani zmenáreň. Ak predsa len chcete aspoň zopár kubánskych CUP (na sprepitné, wc a podobne) aktuálny kurz ponúkajú priamo na letisku.

Bankovky EUR si pripravte už doma. Vezmite si bankovky v hodnote 5,10,20 EUR a zopár 50 euroviek ako vreckové. Bankovky 100, 200, 500 EUR budú prakticky nepoužiteľné resp. zaplatíte nimi len tie najdrahšie suveníry. Kubánci Vám z nich nebudú vedieť vydať ani rozmeniť.

Peniaze nemeňte na ulici s cudzími ľuďmi (!), ktorí Vám to neraz navrhnú (dávajú 3x horší kurz a k tomu to je nezákonné, môžete sa dostať do problémov).

Ak idete iba do all inclusive rezortu, kde je strava v cene pobytu, možno sa Vám pár kubánskych CUP zíde na drobné výdavky, sprepitné, vodu na prípadnom výlete... Prípadne služby, ktoré využijete a neboli v cene pobytu (masáže a pod.) zaplatíte na recepcii kartou. Je vítané služby personálu v all inclusive hoteli oceniť drobným sprepitným, ak ste boli veľmi spokojní. Napr. po večeri v reštaurácii, ktoré fungujú formou A la carte (sú v cene pobytu, ale robíte si na ne rezerváciu vopred) je v poriadku nechať personálu 20-50 CUP (1-2 euro), ak ste boli spokojní. Nie je to však povinnosť. Každopádne Kubánci to ocenia. Medzi hosťami sú často napr. ľudia z USA, pre ktorých je "tipsovanie" bežné, tak keď si to na mieste všimnete, nebudete tak veľmi prekvapení.

Každopádne stále platí, že na Varadere už veľa vecí zaplatíte aj v hotovosti EUR, aj kartou. Aktuálne (rok 2022) nezaplatíte nič v USD a ani ich nezameníte. Cestujte s menšími bankovkami, 5-10-20-50 EUR a kartu majte ako rezervu. Pamätajte, že ak platíte v hotovosti v EUR, tak Vám vydajú v CUP. Nebojte sa toho, lebo tieto CUP viete využiť na sprepitné, toaletu v mestách či na pumpách a podobne. Môžete platiť alebo dávať sprepitné aj mincami 1-2 eur, tie však Kubánci nevedia nijako využiť. Často sa preto stretnete s otázkou resp. prosbou či by ste im nezamenili mince za papierové peniaze EUR. Môžete im vyhovieť.

Na Kube je relatívne veľmi málo bankomatov, takže nespoliehajte sa na výber hotovosti z nich. Peniaze sa Vám podarí zmeniť na CUP priamo na letisku alebo potom na recepcií hotelov, no pripravte sa na to, že nie všade môžu mať dostatok hotovosti. Najbezpečnejšie je pripraviť sa z domu (zobrať si hotovosť v drobných bankovkách EUR), prípadne využiť služby zmenárne na letisku hneď po prílete. 

More na pláži Paradisus Princesa je bezchybné. Jedna rozprávka.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Do rezortu vedie kvalitná cesta, ktorou budete neraz míňať prekrásne autá z 50. rokov. Budete sa môcť v nich aj odviezť, stačí sa opýtať hotelového bellboya a jedno Vám privolá. Rezort má krásne upravené záhrady. Veľká vstupná hala a úslužný personál Vás privedie do priestorov recepcie, ktorá sa nachádza v hale naľavo. Napravo je zas veľký lounge bar, kde Vám namiešajú Vaše prvé drinky. Vždy milá a nonstop otvorená recepcia Vás víta s úsmevom. Atmosféra je taká aká na kubánskej dovolenke má byť. Všetko je čisté, upravené, upratané, farby ladia, hudba hrá a ľudia sa usmievajú. 

Vitajte v Paradisus Princesa del Mar #

Posadíte sa v kreslách, vyberiete si drink a počkáte kým prídete na rad na check-in.

Toaleta je napravo od baru. Rezerváciu do A la carte reštaurácie na večeru si spravíte v kancelárii, ktorá sa nachádza naľavo od recepcie. Môžete si vybrať z ponuky rozličných kuchýň a rezerváciami rovno pokryť celú dĺžku pobytu. Potom, ako prejdete halou, kde sa nachádza recepcia, uvidíte pred sebou hotelový veľký bazén. Napravo od bazéna je malý domček, v ktorom je SPA, dobre vybavená posilňovňa a hala na pilates/jógu či aerobic. Naľavo od bazéna je malá záhrada a za ňou námestie s reštauráciami, ktoré popisujeme nižšie. Je tam aj bufetová reštaurácia - najbližšie k bazénu. Ak prídete po 13:00 a Vaša izba ešte nie je pripravená, budete sa môcť po rezorte poprechádzať, zájsť si na obed, dať si zmrzlinu alebo skočiť na pláž. Na malom námestí naľavo od recepcie si viete pozrieť aktuálne dianie v rezorte, program aktivít či plánované show na dlhé večere.

Pri check-ine dostanete 2 kartičky - kľúče od izby. Dostanete plán rezortu a vysvetlia Vám ako to tu funguje. Prípadne jednoducho čítajte tento blog. Dostanete malý papierik s prihlasovacími údajmi na WIFI. Kód je platný na cca 9 hodín (ako takmer každom hoteli na Varadere) a po uplynutí tejto doby si na recepcii požiadate o obnovenie hesla. Papierik s wifi heslom nestraťte. Ideálne si ho založte pod kryt vášho mobilu, aby ste ho mali po ruke nakoľko kubánska wifi je presne taká ako očakávate - občas vypadne a musíte sa prihlásiť znova. Prihlasujete sa na wifi a hlásite sa domov, že ste práve dorazili na miesto, pijete svoje prvé Daiquiri, Mojito alebo Cuba Libre a posielate domov prvé fotky. Hostia nedostávajú žiadny náramok, čo je skvelá správa. 

Po check-ine vám hotelový poslíček zabezpečí golfové autíčko a odveziete sa k budove, kde máte svoju izbu. 

Na jar všetko rozkvitá.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Aké ubytovanie si vybrať? #

Paradisus Princesa sa delí na niekoľko samostatných budov. Budovy sú dvojposchodové, nemajú výťah. K dispozícii sú aj izby s bezbariérovým prístupom - žiadajte izby na prízemí. Výhoda je, že rezort nie je príliš rozťahaný a tak sa veľmi nenachodíte. Všade to máte relatívne blízko. Po rezorte premávajú golfové autíčka. Ak ste unavený, tak si jedno zastavíte. Ak sa radšej prejdete pešo, tak pôjdete pešo. V noci je rezort decentne vysvietený a je tu absolútne bezpečne. Rezort je nádherný. Je tu veľmi veľa zelene. Ak máte radi kľud, vyžiadajte si izbu, ktorá nie je prepojená s inou izbou vnútornými dverami. 

Sú tu tieto kategórie izieb:

Junior suite - 43 m2, umiestnené na 2. a 3. poschodí s výhľadom na bazény alebo do záhrady. Už v základnej kategórii izby sa stretnete s kvalitným vybavením, ktoré popisujeme nižšie. 

Junior suite Sea View - 43 m2, umiestnené na 2. a 3. poschodí s výhľadom na bazény alebo do záhrady a vzdialeným výhľadom na more. 

Suite room - 69 m², sú na prízemí a sú väčšie. Majú výhľad do záhrady a na terase majú hydromasážnu vaňu.

Suite room Sea View - 69 m², sú na 2. poschodí. 

Ak trváte na ešte lepšom servise, viac možnosťami a chcete bývať v najkrajšej časti rezortu, odporúčame izby kategórie Royal Service. Z množstva ďalších izieb sa nám najviac páčila izba:

Royal Service Junior suite Sea View, ktoré sa nachádzajú v bungalovoch blízko k pláži, sú na poschodí a je z nich výhľad do zelenej záhrady smerom na more. 

Royal Service Junior suite Garden swim-up Pool room - kde máte medzi bazénom a svojou terasou ešte aj baldachýn s matracmi. 

Ak hľadáte najvyššiu kategóriu, tak tu je tento výber:

Royal Service Master Suite - 128 m2 v bungalove s privátnou záhradou, hamakou a vírivkou, kuchyňa, spálňa, 2 toalety.

Royal Service Presidential suite - 171 m2 s vlastným bazénom a výhľadom na more.

Junior Suite izba v Paradisus Princesa del Mar #

Už základné izby sú pomerne dosť veľké aj pre 2 osoby (43 m2) a sú kvalitne vybavené. Popis základnej junior suite uvádzame tu nižšie. 

Do izby vstupujete na priloženie svojej karty od izby. Izba je ladená do teplých tónov farieb. Stále sme na Kube, preto netreba očakávať špičkový dizajn od najlepšieho architekta. Na Kube sme už spali v rôznych hoteloch a preto vieme starostlivo posúdiť, že junior suity a servis značky Paradisus na Kube sú kvalita, ktorú len tak ľahko na ostrove nenájdete. Každá izba Junior Suite ma balkón/terasu, na ktorú vedú veľké presklené odsúvateľne dvere. Balkón je vybavený nábytkom s kovovým rámom s podložkami na stoličky. Je tu malý sušiak na plavky, uteráky. Balkóny sú od susedných izieb oddelené upevnenou clonou, cez ktorú nie je vidieť (nie je to však pevná murovaná stena). Okná sa zaťahujú ťažkými závesmi, ktoré Vám navodia absolútnu tmu. V izbách je veľká pohodlná posteľ s bielym povlečením a vankúšmi, veľké zrkadlo, nočné lampy, pohodlný gauč s konferenčným stolíkom a TV, telefón, dáždnik, pracovný stôl a stoličky. Je tu klimatizácia (nie stropný ventilátor), príslušenstvo na prípravu kávy/čaju (kávu/čaj si vyžiadajte od upratovačky, alebo poproste recepciu nech Vám ju prinesú), voda a nealko nápoje v chladničke (ak Vám chýbajú, povedzte upratovačke na chodbe, ktorá Vám ich prinesie, keď si nájde čas :) alebo jej doplnia zásoby), žehlička s doskou, úložný priestor, trezor (laptop do neho nezmestíte). V izbe máte dva plážové uteráky, ktoré si môžete pravidelne meniť v domčeku pri bazéne. Pri check-out uteráky nechajte v izbe (!), aby Vám neúčtovali poplatok za stratu. Do zástrčky nepotrebujete redukciou na americkú zástrčku. Naše koncovky nabíjačok resp. elektroniky do nej pasujú. 

V oddelenej kúpeľni je WC a vaňa. Tu sú Vaše uteráky, fén a drobná kozmetika. Kozmetika – mydlo, sprchový gél, šampón sú v 120 ml fľaštičkách a vôňa je unisex (je to obyčajná vôňa, takže ak máte svoje obľúbené značky kozmetiky, vezmite si ich na dovolenku). 

Kubánci sú naozaj pohostinní a snažia sa vyhovieť. Nie všetci majú dokonalú angličtinu, preto voľte jednoduché slova a gramatiku a vtedy Vám budú rozumieť. Ak niečo na Kube nefunguje, nečakajte, že to príde okamžite niekto opraviť. Opravár príde možno až na druhý deň, lebo má práve inú prácu...Ak by Vám niečo chýbalo, prípadne by ste si chceli zmeniť izbu, ideálne je informovať recepciu a opýtať sa na možnosti. 

Večer sa námestie zaplní ľuďmi na kubánsku show
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Reštaurácia Paradisus Princesa del Mar #

Reštaurácie sú priebežné otvárané na raňajky, obedy a večere. Je tu veľká bufetová reštaurácia, bary a reštaurácie A la carte. Mimo toho tu je nonstop otvorený snack bar, v ktorom Vám pripravia vždy niečo dobré a namiešajú k tomu výborný koktail. Odporúčame sladký Coco Loco, alebo potom Cuba Libre, Mojito, Daiquiri. Majú aj obstojné pivo. Hladný a smädný neostáva nikto. V Snack bare majú na výber často najmä burgre, šaláty a sendviče. Niekedy sa ponuka obmieňa a môžete dostať aj hranolky, kubánsku tradičnú polievku, dezerty...

3 fotografie

Priestory bufetovej reštaurácie pri bazéne

Bufetová reštaurácia Gran Terraza
Táto reštaurácia sa nachádza pri bazénoch na prízemí. Naľavo ma terasu, kde sa tiež môžete usadiť.

Raňajky sa servírujú od 7:30 do 10:30.

Obedy sa podávajú od 13:00 do 15:00.

Večere sa podávajú od 19:00 do 22:00.

Každý deň tu majú výborné ryby, cestoviny, rôzne druhy príloh, mäsa ako aj chutnú zmrzlinu. Bufetová reštaurácia má vždy veľký výber a na svoje si príde každý. Teplá aj studená kuchyňa. Vynikajúce cestoviny (rôzne druhy), čerstvá zelenina, ovocie, šťavy, šaláty, rôzne druhy príloh (opekané zemiaky, hranolky, varené zemiaky, ryža...). Mäso a aj ryby pripravujú priamo pred vašimi očami. Nechýbajú sladké dezerty a chutná zmrzlina.

11 fotografií

Bufetová reštaurácia

Ako alternatívu k bufetovej reštaurácii môžete zvoliť na večeru reštauráciu A la carte. Výber je široký a tak si každý večer môžete zvoliť inú kuchyňu. Otvárajú sa približne od 18:00. Rezervácia stola sa vyžaduje. Neplatíte za ňu (je v balíku all inclusive). Môžete si ju spraviť deň vopred na recepcií (naľavo od recepčného pultu je malá kancelária). Dajú Vám potvrdenku s časom a číslom izby. Do reštaurácie prídte najneskôr do 15 minút po dohodnutom čase, aby Vám rezerváciu nezrušili. Dress code sa vyžaduje. Do batožiny si preto zbaľte zopár kusov slušného oblečenia. Dámy si pribalia zopár slušných letných šiat a páni niekoľko kusov košieľ a nohavíc/bermudy. V izbách budete mať žehličku s doskou. Nie je vhodné chodiť na večeru v plavkách, v mokrých či presvítajúcich šatách s mokrými vlasmi. Počas dňa (raňajky, obedy) v bufetovej reštaurácii je režim voľnejší a nikto Vás neupozorňuje. Je však vhodné si cez plavky aspoň niečo prehodiť. Aj čašníci v bufetovej reštaurácii sú v uniforme, stolovanie je preto stále veľmi decentné a túto atmosféru sa snažia udržať. Ak sa teda pred stolovaním upravíte, každý to na Vás ocení.

Reštaurácia Bamboo
Táto reštaurácia sa špecializuje na čínsku a orientálnu kuchyňu. Ponúkajú A la carte večere od 18:00 do 22:00. Kapacita je 60 stolujúcich. Nachádza sa na Plaza Vieja pri bazéne.

Racket Club
Je to športový bar špecializujúci sa na tropické džúsy, čaje a ľahké svieže drinky. Je tam TV a dajú sa tam zahrať nejaké hry... Kapacita je 40 ľudí.

Rock House
Tú sa špecializujú na fast food a drinky. Nachádza sa blízko bazénov a má pekný výhľad na záhrady. Kapacita je 50 ľudí.

Reštaurácia Marseille
Táto reštaurácia sa špecializuje na medzinárodnú kuchyňu. V menu nájdete napr. sicílske canoli alebo brownie, no rátajte s tým, že všetky jedla sú trochu na kubánsky spôsob. Sú však naozaj veľmi chutné. Marseille nás príjemne prekvapilo. Nachádza sa na Plaza Vieja, má kapacitu 56 hostí a je veľmi elegantná. Je otvorená od 18:00 do 22:00.

Reštaurácia Sakura
Táto reštaurácia sa špecializuje na japonskú kuchyňu a teppanyanki show cooking. Nachádza sa na Plaza Vieja, má kapacitu 56 hostí. Je otvorená od 18:00 do 22:00. Má veľké presklené okná, takže ak nie ste práve veľkým fanúšikom japonských jedál, určite cez okno môžete chvíľu pozorovať teppanyanki show.   

Okrem nich sa tu nachádza cigarový bar, bar v bazéne aj na pláži...Hotel ponúka aj izby zaradené vo vyššej kategórie (Royal Service), kde je ešte širší výber reštaurácii a barov, do ktorých ostatní nemajú prístup. 

Ak si rezervujete stôl v Marseille, Bamboo alebo Sakura - tieto sa nachádzajú priamo pri námestí Plaza Vieja, kde okolo 21:00 vždy začína nejaká večerná show. Hudba hrá hlasno, tancuje sa, spieva sa, pred okami sa pohybuje pomerne dosť ďalších hostí. Ak ste mali záujem skôr o pokojnejšiu atmosféru, neusádzajte sa pri oknách, resp. rezervujte si večeru v skoršej hodine (od 18:00) a choďte si potom užiť show. 

Reštaurácie A la Carte - aj keď si vyžadujú rezerváciu vopred, tak neplatíte za ne. Sú v balíku all inclusive. Odporúčame Vám, ihneď po check-ine v hoteli, ísť si spraviť rovno tieto rezervácie na večere a pokryť nimi celý pobyt. Nie všetky reštaurácie sú v jeden deň otvorené naraz. V úvode pobytu Vám tak sekretárka povie rozpis otváracích hodín, povie Vám všetky možností stravovania na daný týždeň, ktorá reštaurácia je kedy otvorená a podobne a vy si povyberáte tak, ako Vám to najviac vyhovuje. Dostanete potvrdenky a o nič viac sa nestaráte.  

A máme ešte jeden tip. Ten sa nám síce osvedčil skôr v iných all inclusive hoteloch vo Varadere (v Paradisus s tým problém počas našej návštevy nebol), ale vyberajte si skorší čas večere. Vtedy budú mať v menu ešte všetky ponúkané položky, z ktorých si môžete vyberať, čo ochutnáte. 

Pláž hotela Paradisus Princesa del Mar #

Pláž je piesková, more je fantastické. Nie sú v ňom kamene. Pláž je pomerne široká. Je rozdelená na dve sekcie - časť pre hotelových hostí a časť je pre hostí, ktorí čerpajú balík Royal Service. Lehátka sú v troch - štyroch radoch s poťahom a slameným slnečníkom. V izbách si nájdete plážové uteráky, ktoré si budete meniť pri v domčeku pri bazénoch. Obe časti pláže majú plážový bar, kde Vám šarmantní kubánski čašníci približne od 10:00 rána do 17:00 večera budú miešať vaše obľúbené koktaily. Je tu aj sieť na volejbal a domček s kajakmi (možnosti vodných nemotorových športov). 

Paradisus Princesa sa hrdí, že sú už viac ekologicky. Musíme však povedať, že ešte majú čo dobiehať. Ak chcete byť počas svojej dovolenky ekologicky aj Vy, tak Vám odporúčame zbaliť si do batožiny navyše aj litrovú fľašku určenú na cestovanie, do ktorej Vám na bare hocikedy doplnia pitnú vodu. Ak ste kávičkári, vezmite si svoj obľúbený uzatvárateľný pohár/termosku na kávu, ktorú Vám na bare hocikedy doplnia chutnou kávou. Drinky na pláži sú kapitola sama o sebe. Svieže mojito, daiquiri či Cuba Libre sa na pláži mieša naozaj celý deň, no rozdávajú ich v plastových pohároch. Ak teda máte doma malé nerozbitné poháre, ktoré by snáď boli vhodné na tento účel, určite si ich vezmite so sebou a nechajte si drinky miešať priamo do nich. Ušetríte planétu od ďalšieho zbytočného plastu. 

7 fotografií

Pláž hotela Paradisus Princesa del Mar

Občas sa po pláži prejdú predajcovia drobných predmetov ako slnečné okuliare, kokosové orechy, šatky, prípadne Vám Kubánka ponúkne, že Vám zapletie copíky. Nepribližujú sa k lehátkam, no z diaľky na Vás zakričia či nemáte záujem. Stačí milo odmietnuť. Nie sú dotieraví. 

Pre koho je značka Paradisus vhodný výber? #

Je pre tých najnáročnejších. Paradisus nenecháva nič na náhodu. Oproti iným rezortom sa líši v naozaj chutnom jedle, širokému výberu jedál ako aj dobrému servisu. Hotel je určený iba pre dospelých. Ak cestujete s deťmi, rezerváciu vytvárajte v druhom hoteli Paradisus Resort and Spa, ktorý sa nachádza neďaleko. Všetka zábava sa deje na pláži, v bazénoch, v baroch alebo na malom námestí pri recepcii hotela. Vôbec tu nie je nuda, a pritom sa tu cíti dobre aj introvert. Každý si tu nájde ten svoj kúsok raja. Počas nášho pobytu sa tu zabávala väčšinou americká klientela do 30-50 rokov, začuli sme aj češtinu, slovenčinu, nemčinu a  francúzštinu. Atmosféra je uvoľnená a nám sa odtiaľto absolútne nechcelo vrátiť do reality. Priestory všetkých reštaurácií boli elegantné, servis čašníkov nadštandardný, stolovanie perfektné, bufety, bary a aj A la carte na výbornej úrovni. Azda by ste ani nepovedali, že ste v Strednej Amerike. Paradisus po období pandémie Covid-19 drží štandard vysoko. 

Ostatné služby v Paradisus Princesa del Mar #

Pri recepcii hotela sa počas dňa nachádzajú otvorené stánky miestnej cestovnej kancelárie, kde Vám vybavia rôzne výlety po ostrove. V hoteli sa nachádza Spa a kvalitne vybavené fitnes centrum. Milovníci jógy či aerobiku tu majú veľkú halu, kde môžu cvičiť. Robia tu masáže, robia tu rôzne relaxačné procedúry, je tu sauna, kaderník, manikúra, pedikúra. Počas dňa sa tu konajú rôzne aktivity, hry, súťaže...počas večerov rôzne show (karibská, kubánska, mexická...). Sú tú, samozrejme, možnosti vodných športov. Možnosti hier ako volejbal, futbal, tenis. Taktiež vedia vybaviť golf vo Varadero Golf Club, ktoré je vzdialené približne 10 minút autom. 

5 fotografií

Fitnes centrum Paradisus Princesa del Mar

Ako sa dostať z Paradisus Princesa do Havany? #

Recepcia hotela Vám rada poradí, resp. hotelový poslíček Vám privolá taxík a oboznámi Vás s približnou sumou, ktorú uhradíte priamo taxikárovi. Za presun Havana-Varadero alebo Varadero-Havana neplaťte za celé auto viac ako 110-120 EUR v jednom smere. Neplaťte v miestnej mene, lebo Vám dajú zlý kurz k eur. Plaťte radšej eurom. Služba je však spoľahlivá. Noste pri sebe vizitku hotela kvôli spiatočnej ceste. Alternatíva je cez miestnu CK objednať organizovanú prehliadku Havany v rámci celodenného výletu. 

Check out a odchod #

Odporúčame vám, aby ste si večer pred vašim odchodom na recepcii vyplatili tie služby, za ktoré ste počas vášho pobytu mali zaplatiť a neboli v cene Vašej rezervácie. Prípadne služby navyše si totižto píšete na číslo svojej izby a ak sa vám niečo teda nazbieralo, večer pred odchodom to vyplatíte. Boli ste na masáži? Využili ste nejaké platené procedúry? Deň vopred sa na recepcii informujte aj o tom, o ktorej si rezort pre vás naplánoval odchod vášho transferu na letisko, aby ste si presne vedeli rozvrhnúť čas. Ak ste si ho rezervovali individuálne, skontrolujte si ho s dodávateľom služby. Skontrolujte si čas odletu z Kuby a či máte všetky potrebné doklady: elektronická letenka, kubánska vízová karta a pas. Spravte si online check-in a vyberte si miesto v lietadle, ktoré preferujete. Ináč check-in prebehne na letisku. Pri medzinárodnom lete do Európy sa odporúča byť na letisku už približne 2,5 až 3 hodiny pred odletom. Nezabudnite si zbaliť snack na cestu, kúsok ovocia alebo sladkosť. Na letisku v Havane nemusí byť dostatok stravy. To skôr nájdete veľa nápojov, alkoholu a kávu. 

Cesta na medzinárodné letisko v Havane je dlhá približne 170 km, t.j. približne 3,5 hodiny, no počítajte s možnými zápchami po ceste. Ak ste si objednali transfer formou kolektívneho autobusu, ktorý zbiera hostí z viacerých rezortov, môžete zastaviť ešte pri 4-5 hoteloch po trase a čas sa trochu natiahne. Informujte dodávateľa služby o svojom čísle letu a čase odletu, aby posúdil či idete načas. Autobus máva svojho sprievodcu, ktorý robí po ceste 1 krátku zastávku na WC a suveníry. Spravidla, ak nie sú problémy, cesta nezvykne trvať viac ako 4-4,5 hodiny. Ak idete sami taxíkom, prídete na letisko, samozrejme, oveľa rýchlejšie. 

BUBO odporúča objednať si transfer aspoň 6 hodín pred odletom z Havany. Transfer, aj keď je objednaný, tak na Kube nikdy nepríde načas. Nič s tým nespravíte. Môže sa stať, že naň budete čakať 30-45 minút. Nepodliehajte panike. Ak už čakáte 45-60 minút kontaktujte dodávateľa služby o aktuálnej situácii. 

Posledné úsmevy, rozlúčka s krásnou krajinou a aj s Vaším rezortom a o pár hodín ste už na letisku a idete na svoj check-in zaregistrovať si veľkú batožinu na medzinárodný let. Letisko už poznáte. Odovzdajte na check-ine veľkú batožinu, prejdete pasovou kontrolou, odovzdáte vízovú kartu a pohľadajte svoju bránu na odlet. Kubu ste si zamilovali a hoci ste na letisku, už rozmýšľate kedy sa sem vrátiť alebo kam ísť nabudúce.

Španielčina do vrecka #

Ak neviete po španielsky, nemajte obavy. Domáci sú veľmi nápomocní. Nemusíte mať vôbec strach z jazykovej bariéry. Personál hotela hovorí anglicky. Recepcia, barmani vynikajúco, upratovačky slabšie.


Každý sa však pred cestou môžete naučiť pár španielskych fráz. Toto ocenia aj domáci.
Výrazy, ktoré poznáte aj z filmov:
Dobrý deň „Buenos días“.
Dobrý večer „Buenas tardes“.
Dobrú noc „Buenas noches“. (noches čítaj ako nočes)
Dobrú chuť. „Buen provecho“. (provecho čítaj ako provečo)
Ahoj. „Hola!“ (čítaj ako ola)
Dovidenia „Adiós“.
Ďakujem „Gracias“. Niet za čo „De nada".
Áno „sí“
Nie „no“
Dobre „Bueno“ alebo „Vale“. Prosím "Por favor"
Ostatné:
Pivo „Cerveza“. Rum s kolou "Cuba Libre". 

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 541

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto Blog

Blog Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto

Jedno z najkrajších kubánskych miest je vzdialené iba niekoľko hodín od hlavného mesta Havana. Vstupná brána do Karibiku, mesto obchodu a cukrovej…

Ľubor Kučera 7 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4501 5489€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3363 4484€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3439 4299€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2830 3537€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.