21. januára 1924 zomrel Lenin

Prehliadka

21. januára 1924 zomrel Lenin

Poďme sa prejsť do švajčiarskeho mesta, ktoré má s Leninom veľa spoločné. Poďte s nami do mesta, ktoré je dnes ukážkou švajčiarskeho luxusu, no v čase, keď nikto ešte o fenoméne ZSSR netušil, z neho Lenin vyrážal na svoju cestu, ktorá zmenila svet.

Zurich Počasie

slabý dážď

slabý dážď

9°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:12

Západ slnka 18:49

Dážď 2.35mm

Ak nejaké miesto túto krásnu švajčiarsku gýčovitosť dokonale stelesňuje, je to určite magický Zürich. Mesto, ktorému nechýba kus nádhernej histórie, majestátne usadené na brehu Zürišského jazera, so zasneženými alpskými štítmi v pozadí. Keď si k tomu pridáte aj príjemnú modernú tvár mesta, s kopou skvelých kaviarničiek, barov, reštaurácií a metropolitného pouličného ruchu, toto mesto si doslova zamilujete! Zürich je najväčšie mesto Švajčiarska, a ja pokojne dodávam, že aj najlepšie! Nie náhodou sa práve Zürich usadzuje na vrchných miestach celosvetového rebríčka najlepších miest pre život na Zemi. Pravidelné medzinárodné hodnotenie miest celého sveta zohľadňuje, samozrejme, viaceré faktory, medzi ktoré patria pracovné príležitosti, doprava, množstvo zelene či kriminalita, a Zürichu sa v tomto porovnaní už nie raz podarilo obsadiť aj medailové miesta. Ak toto mesto navštívite, už na prvý pohľad vám bude jasné, že to nie je náhoda. A ak si dáte námahu spoznávať ho podrobnejšie, aj vy budete zhodne tvrdiť, že Zürich naozaj je jedným z najkrajších a najlepších miest pre život...

Zürich je tým najlepším stelesnením švajčiarskeho gýču

My v BUBO zvykneme smerovať do tohto zasľúbeného mesta hneď po návšteve najväčších vodopádov Európy – Rýnskych vodopádov. Náš mikrobus zaparkujeme vždy kúsok od Národného múzea Švajčiarska a železničnej stanice. Jednak veľa iných možností, kde odstaviť mikrobus v centre nie je, navyše, je to aj dobrý začiatočný bod pre obhliadku centra Zürichu. Naše prvé kroky smerujú popri rieke Sihl, ktorá sa len niekoľko desiatok metrov odtiaľto vlieva do ďalšej, väčšej rieky Limmat. Zürich má rovnakú schému ako mnoho ďalších alpských miest: Nachádzajú sa na brehu jazera, z ktorého pramení rieka. Tá pretína mesto, vytvára  neodmysliteľnú súčasť a kolorit jeho centra. Tou hlavnou riekou Zürichu, ktorá mu dodáva život a charakter, je práve Limmat. Stačí kráčať pozdĺž jej toku, proti prúdu, a naskytne sa vám malebná prechádzka centrom mesta až k ústiu rieky v Zürišskom jazere. Sympatické je, že všetko zaujímavé sa dá v Zürichu prejsť pešo.

Popri stanici sa blížime k spomínanému Národnému múzeu. Nádherná budova, ktorá vyzerá priam ako rozprávkový zámok z príbehov Harryho Pottera. Od múzea dobre vidieť týčiť sa nad mestom historickú budovu prestížnej Zürišskej univerzity, kde získal doktorát i samotný slávny Albert Einstein. Mimochodom, jedným z jeho profesorov na tejto univerzite, ktorého Einstein otvorene obdivoval, bol Slovák, známy a úspešný rodák z Liptova Aurel Stodola!

Hneď pri múzeu tečie rieka Limmat, na ktorej oboch brehoch sa centrum mesta rozkladá. Následná orientácia je teda jednoduchá, a len ťažko by sa tu niekto mohol stratiť – stačí len sledovať rieku proti prúdu. Takýmto smerom sa postupne pred nami ukazujú štyri významné chrámy mesta. Tri z nich nám spolu s riekou tvoria nádhernú známu scenériu centra Zürichu.

Aspoň sčasti si tieto zaujímavé kresťanské chrámy Zürichu, neodmysliteľne patriace k jeho koloritu, predstavme. Všetky patria reformátorom, evanjelikom. Dejiny reformácie s dejinami Švajčiarska veľmi úzko späté a jednou z hlavných bášt reformácie bolo práve toto mesto. Niet sa teda čo čudovať, že aj miestne chrámy patria takzvaným reformátorom, presnejšie evanjelickej cirkvi.

Dva chrámy sú na ľavom brehu rieky, dva na pravom. Prvý, okolo ktorého pôjdeme, sídli na pravom brehu (ak ideme proti prúdu, tak naľavo). Jeho názov Predigerkirche by sme mohli preložiť ako kazateľský kostol, či kostol kazateľa. Má zaujímavú pôsobivú úzku vežu a je zo všetkých chrámov z centra tým najmladším – jeho pôvod siaha „len“ do 13. storočia.

Hneď oproti, na druhej strane rieky je Chrám svätého Petra, ktorý je naopak pôvodom najstarší – bol vybudovaný už v 8. storočí. Samozrejme, odvtedy prešiel mnohými zmenami, no predstava, že už 1300 rokov sa na toto miesto chodia ľudia modliť, má svoje zvláštne čaro a silu. Okrem titulu najstarší v meste sa Chrám sv. Petra pýši ešte jednou, a to hneď celosvetovou zvláštnosťou – má najväčšie kostolné hodiny na svet! Veď len samotné ričky na jeho hodinách merajú vyše 5 metrov.

Na rovnakej strane rieky sa nachádza ďalší z chrámov - Fraumünster, teda Ženský chrám. Oproti Chrámu sv. Petra je mladší len o niekoľko desaťročí, teda stále sa pohybujeme v období ranného stredoveku. Fraumünster dal postaviť ešte Ľudovít II. Nemec, neslávne známy aj z našich dejín, ako nepriateľ Slovanov a Veľkej Moravy. Vnuk slávneho Karola Veľkého postavil tento kostol pre svoje dcéry, ktoré na toto miesto podľa legendy priviedol jeleň zo žiariacimi zlatými parohami. Tento príbeh nájdete zobrazený v interiéri aj z vonkajšej strany kostola. Ide zároveň o jediný z týchto štyroch chrámov, kde budete musieť zaplatiť aj vstupné. Impozantný zdobený chrám je totiž do istej miery chápaaj ako galéria, v ktorej nájdete päť vzácnych vysokých vitráží okien,  pod ktoré sa bravúrne umelecky podpísal svojimi maľbami sám francúzsky majster Marc ChagallV útrobách kostola sa zas nachádza opátska krypta.

V meste nájdete vpísané dejiny reformátorstva

Posledným menovaným, a azda tým najznámejším, je Grossmünster, čo môžeme preložiť ako Veľký chrám. Ide o veľmi zaujímavú budovu, ktorá mi trochu pripomína stavbu, ako vystrihnutú z Tolkienových fantasy príbehov (jednoducho, Zürich šteklí moju bohatú fantáziu na každom kroku!). Rozhodne to nie je úplne typický kostol. Stavať ho začali presne v roku 1100, a tajomných miestnych legiend, ktoré sa s ním spájajú, je viac než dosť. Práve tu mali byť pochovaní svätí Felix a Regula – koptskí kresťania, ktorí tu boli za čias Rimanov popravení. Preto si na tomto mieste údajne kľakol kôň Karola Veľkého, keď tadiaľto prechádzal jeho sprievod, a následne tu vybudovali aj tento kostol. Mnoho zaujímavých príbehov, viažucich sa k chrámu pochádza aj z čias reformácie, zo 16. storočia. Práve tu pôsobil aj jeden z najväčších reformátorov vôbec Ulrich Zwingli.

Pri najznámejšom chráme mesta – Grossmünsteri, je ten ideálny čas na chvíľu voľna a rozchod, aby si mohol každý individuálne pozrieť podrobnejšie toto hlavné sídlo švajčiarskej reformácie aj zvnútra. Reformátorské chrámy sú vo vnútri viditeľne iné, než katolícke. Nájdete v nich minimum ozdôb a artefaktov. Jednoduchosť až strohosť, to je to, čo ich vystihuje. To však nepopiera historickú vzácnosť chrámu. Nedávne vykopávky dokonca odhalili existenciu rímskeho cintorína priamo pod kostolom. Nachádzajú sa tu i pozostatky okien z chóra, vyzdobených Augustom Giacomettim.

Pri Grossmünsteri sa na chvíľku vzdialime od rieky a ponoríme trochu hlbšie do úzkych uličiek mesta. Ak sa vyberiete od chrámu vpravo, po asi 200 m narazíte na budovu kabaretu Voltaire. Francúzsky osvietenský filozof, ktorého meno kabaret nesie, ho už zažiť nemohol, lebo vznikol neskôr, po jeho smrti. Ide však o miesto, kde sa zrodil unikátny umelecký smer - dadaizmus. Ten sa tu sformoval v období 1. sv. vojny, a mnohí dadaisti vojnu aj sami zažili na vlastnej koži. Ich literárne diela sú preto známe sugestívnymi opismi frontovej línie a kritikou toho, aké hrôzy vojna so sebou prináša.

Presne v tom istom období, keď sa tu schádzali dadaisti, býval len asi 100-150m nad nimi človek, ktorý výrazne ovplyvnil chod mnohých krajín, obzvlášť východnej Európy – Vladimír Iľjič Lenin. Stačí sa len od kabaretu vybrať úzkou uličkou hore kopcom, cez staré, malé námestie, a ocitnete sa pri budove, na ktorej je tabuľa s nápisom: „HIER WOHNTE V. 21. FEBR. 1916 BIS 2. APRIL 1917 LENIN DER FÜHRER DES RUSSISCHEN REVOLUTION,“ v preklade: „Tu žil od 21. februára 1916 do 2. apríla 1917 Lenin, vodca ruskej revolúcie.“

Zopár zaujímavostí o Leninovi a Zürichu

  • Tabuľa so spomenutým nápisom je oveľa staršia ako dom, na ktorom visí. Mestská rada v Zürichu chcela pôvodný dom na Spiegelgasse 14 odkúpiť a chrániť ako pamiatku, jeho bol však hrozný a nepodarilo sa zachovať ani fasádu.
  • Dve poschodia pod bývalým Leninovým sídlom bola reštaurácia, ktorá údajne podávala svojim hosťom najlepšie fondue v meste.
  • Lenin pôvodne žil v Berne, avšak tam sa cítil uväznený v „maloburžoáznej demokratickej klietke“, ako napísala jeho manželka Nadežda Krupská. V Zürichu pracoval Lenin v Ústrednom centre pre spoločenskú literatúru (dnes Sociálny archív) a napísal tu svoju knihu Imperializmus ako najvyššie štádium kapitalizmu.
  • Krátko pred svojím odchodom v apríli 1917 Lenin prečítal švajčiarskym robotníkom rozlúčkový list, v ktorom vysvetlil svoje postoje a dištancoval sa od ľavicových „sociálnych patriotov a oportunistov“. Vo Švajčiarsku vyrobil „intelektuálnu výbušninu“ októbrovej revolúcie a rozptýlili ju jeho stúpenci.
  • Vo voľbách v Zürichu v roku 1928 získala socialistická strana väčšinu. „Červený Zürich“ sa tak stal skutočnosťou. Po volebnom úspechu ľavice trvalo len niečo vyše troch mesiacov, kým na Spiegelgasse 14 osadili pamätnú tabuľu Leninovi. Majiteľ protestoval, bál sa, že tabuľa zníži hodnotu domu.

4 fotografie

Niečo z archívu - Lenin

Po dotyku so spomienkami na slávneho ruského revolucionára sa vydávame späť smerom k rieke, popri Grossmünsteri a jeho teologických fakultách. Pod chrámom, hneď na brehu rieky sa nachádza Wasserkirche (Vodný kostol), avšak svojmu pôvodnému účelu už neslúži celé storočia. Dlhý čas sa jeho priestory využívali ako knižnica, či vojenský sklad.

Pred kostolom vidíme sochu miestneho veľkého reformátora Ulricha Zwingliho. V rukách drží knihu a meč. Pod ním je dátum narodenia i dátum úmrtia – 11. októbra 1531. Presne vtedy totiž katolícke kantóny Uri, Schwyz, Unterwalden (tieto tri kantóny založili Švajčiarsko), Luzern a Zug uskutočnili križiacku výpravu na reformátorský Zürich, počas ktorej zahynul aj vodca miestnej reformácie Ulrich Zwingli.

Občianska vojna medzi katolíkmi a reformátormi tu trvala do 18. storočia, a je považovaná za posledný väčší vojnový konflikt, ktorý inak relatívne pokojné Švajčiarsko zasiahol.

Pokračujeme ďalej k jazeru, ktoré sa nám už pomaly odkrýva vo svojej plnej kráse. V BUBO vždy odporúčame zastaviť sa na chvíľu na prvom moste od jazera - Quaibrücke, z nášho pohľadu ten posledný, ktorý spája oba brehy rieky. Na jednej strane už vidíme nádherný obrázok na jazero, a za ním zasnežené vrcholky Álp. Na strane druhej sa nám ponúka najkrajšia scenéria a najlepšia možnosť fotografie centra tohto romantického a malebného švajčiarskeho veľkomesta. Zürich je síce najväčšie mesto krajiny, no jeho čaro spočíva aj v tom, že ruch, stres, a všetky negatívne tváre veľkomesta akoby sa vás tu nedotýkali...

Zürich je veľkomestom, ktorého sa stres akoby nedotýkal

Keď sme sa z mostu dostatočne pokochali výhľadov na mesto i Alpy, prejdeme cez cestu až k prístavu, kde sa dajú kúpiť lístky na plavbu loďou. Sme pri Bahnhoffstrasse – známej ulici Zürichu s luxusnými obchodmi, barmi a podnikmi. Jazdia ňou električky, takže ju spoznáte veľmi ľahko. Už samotný názov nám hovorí, kde táto ulica končí – pri železničnej stanice, za ktorou ´kotví´ aj náš minibus. Práve pri prístave si dávame možnosť ďalšej individuálnej prechádzky, počas ktorej si mesto predsa len vychutnáte zasa inak. Cestu naspäť už zvládne každý – buď popri rieke, alebo cez Bahnoffstrasse.

Je tu však aj tretia, zaujímavá možnosť a šanca zažiť si Zürich aj z iného, vodného pohľadu, a BUBO vám ju dáva ako zaujímavý tip: Po rieke jazdia ako MHD nízke loďky, ktoré sa dokonale zmestia pod zürišské mosty. Dve z nich sa volajú Felix a Regula, ako svätí, ktorí sú s týmto švajčiarskym mestom spájaní. Na loď nastúpite na jazere, na ktorom ešte zvykne mať jednu zastávku a potom sa už po prúde rieky môžete doviesť až k Národnému múzeu, kde sme celú našu prehliadku začínali. Lístok na plavbu takouto loďkou kúpite za pár frankov v prístave.

Keď práve nemáte chuť na plavbu, hodnotnou a príjemnou alternatívou je napríklad aj prechádzka popri jazere: Smerom doľava prídete k miestnej švajčiarskej opere, vpravo je zasa ďalší prístav, niekedy aj s vodným gejzírom (hoci nie až taký veľkolepý, ako ten v Ženeve). Pre veľkých futbalových fanúšikov je zasa cennou informáciou, že týmto smerom sa nachádza aj futbalové múzeum FIFA. Ak vás táto tematika zaujíma, rozhodne nakuknite dnu! Cestou späť sa môžete tento krát zamerať na ľavý breh rieky, kde si môžete pozrieť aj chrám Fraumünster s umeleckými vitrážami majstra Chagalla /o ktorom i slávny Picasso prehlásil, že keď tieto vitráže maľoval, musel mať anjela v srdci/. A samozrejme, chrám sv. Petra, v ktorého okolí nájdete niekoľko zaujímavých starých uličiek, či dokonca staré hradby mesta v mestskom parku, ktoré ponúkajú ďalší výhľad na jeho centrum.

Ku Fraumünster vás ľahko dovedie aj spomínaná Bahnhoffstrasse, ktorú odporúčam prejsť najmä kvôli podniku Sprüngli. Ide o cukráreň i reštauráciu v jednom. Miestnym zákuskom, predovšetkým známym mandľovým Luxemburgerli (makrónky), sa odoláva naozaj ťažko, a za celé BUBO vám dobre radím – ochutnajte! A ešte ťažšie je odolať miestnej čokoládovni, ktorá sa v Sprüngli nachádza na jeho prízemí. Keď otvoríte dvere, taký omamný závan čokoládovej arómy ste ešte nezažili! Niet sa čo čudovať, veď Švajčiarsko je krajina čokolády a Zürich jej mestom (aj keď nie jediným, ďalšie vám predstavíme v iných cestopisoch).

Ak Švajčiarsko je krajina čokolády, Zürich je jej hlavným mestom

Možností dobre sa v Zürichu najesť je, samozrejme, hneď niekoľko, vrátane Sprüngli, kde okrem zákuskov milujem najmä ich chutné polievky. Ak preferujete romantické posedenie na brehu rieky, je tu hneď niekoľko skvelých reštaurácii, aj so živou hudbou. Pri radnici nájdete aj legendárne švajčiarske fondue, a ako to už vo veľkých mestách býva, desiatky rozličných fastfoodov, či ázijských reštaurácii, niektoré z nich aj s leskom Michelinovej hviezdy. Na tomto mieste vždy rád poradím a nechám možnosť pestrého výberu, ktorý gastronómia Zürichu ponúka. Ja osobne tu mám najradšej štýl obeda, ktorý preferujú aj mnohí miestni. Keď nastane obedová prestávka, ľudia z kancelárii, často v košeli a kravatách, smerujú k jazeru, kde si v jednom zo stánkov kúpia miestny, naozaj chutný nemastný „wurst“ /typickú tunajšiu klobásku/, a pochutnávajú si na ňom v jedinečnej atmosfére na brehu alpského jazera, pozorujúc lode pred sebou, s Alpami za chrbtom. Takýto obed, ešte k tomu s dobrým pivom v rukách, je podľa mňa naozajstným autentickým zážitkom a lahôdkou v jednom. Veď dobrých a luxusných reštaurácii ešte bude na cestách svetom dosť!

Po chutnom posedení na brehu jazera sa prejdeme Bahnofstrasse, je čas na dobrú kávu a zákusok. Ak sa niektorí rozhodnú, navštívime spolu aj  Fraumünster s úchvatným Chagallovým dielom. Bez náhlenia sa prejdeme uličkami starého mesta, pomaly dôjdeme až k nášmu začiatočnému bodu pri jazere, kde sa po cca dvoch hodinách od nášho rozchodu pred obedom opäť stretávame.

Plní všetkých možných dojmov, chutí, výhľadov, ochutnávok historického aj súčasného Zürichu a jeho jedinečných krás, opúšťame toto romantické, malebné mesto a chápeme, prečo ho prestížne svetové rebríčky aj laici označujú za jedno z najlepších a najkrajších miest pre život... No ľúto nám to byť nemusí. Stopy BUBA smerujú k ďalším krásam Švajčiarska, konkrétne do susedného Luzernu, ktorý bol vždy tak trochu rivalom Zürichu, čo sa pôvabu a atraktivity týka. Treba však povedať, že Zürich dal latku poriadne vysoko, a jeho krásu len tak hocičo neprekoná...

Spoznajte Zürich na vlastnej koži a užite si jedno z najkrajších švajčiarskych miest. Vyberte sa s nami na náš BUBO zájazd Alpská päťka a strávte dovolenku vo Švajčiarsku

TOP 10 Zürichu #

  1. Prechádzka pri rieke Limmat. Ak si chcete vychutnať atmosféru centra Zürichu, nechajte sa viesť jeho tepnou, riekou, ktorá vás dovedie až k impozantnému Zürišskému jazeru.
  2. Národné múzeum. Neobíďte inštitúciu, ktorá hrala dôležitú rolu v budovaní národného povedomia Švajčiarov. Práve švajčiarskej kultúre a histórii je tu venovaná špeciálna rozsiahla expozícia, v rámci ktorej môžete obdivovať sochy, obrazy,  ale i zbrane, zástavy, hodiny, okuliare, hračky, prehistorické predmety... Vstup je voľný, múzeum môžete navštíviť v utorok až nedeľu od 11tej do 17tej.
  3. Nezastaviť sa aspoň na niekoľko momentov v miestach, kde sa vám núka typický nádherný pohľad na štyri evanjelické chrámy mesta s riekou, to je akoby ste v Zürichu ani neboli! Svedčia o silnom vplyve reformátorského hnutia na históriu aj súčasnosť Švajčiarsku a Zürichu. Predigerkirche, Chrám Sv. Petra, Fraumünster a Grossmünster boli vybudované v 8. až 13. storočí, v treťom menovanom nájdete aj impozantné vzácne vitráže, pomaľované od samotného majstra Chagalla! Grossmünster zasa v sebe ukrýva najväčšiu kryptu svojho druhu vo Švajčiarsku.
  4. Kabaret Voltaire. Známy francúzsky filozof síce s touto kultúrnou ustanovizňou nemá nič spoločné, no môžete si povedať, že ste obdivovali budovu, kde sa v období I. svetovej vojny formoval významný umelecký smer dadaizmus. O pár domov ďalej zasa môžete vidieť budovu, kde kedysi býval sám Lenin, aj s autentickým nápisom, ktorý tento historický fakt dosvedčuje.
  5. Socha Ulricha Zwingliho pred chrámom Wasserkirche je spomienkou na veľkého švajčiarskeho reformátora, ktorý zahynul počas križiackych výprav katolíkov na tieto územia. Katolícko-protestantské boje trvali dlho, až do 18. storočia, no odvtedy je Švajčiarsko pokojnou krajinou.
  6. Na Quairbrückej, jednom z mostov cez rieku Limmat, chvíľu postojte, kochajte sa neopakovateľným čarokrásnym výhľadom na jazero s Alpami na jednej, a krásne historické jadro Zürichu na druhej strane. A ak ste doteraz fotoaparát nevyťahovali, teraz už neváhajte!
  7. Plavba loďkou popod zürišské mosty od prístavu k Národnému múzeu ponúka ďalší pohľad a perspektívu na toto čarokrásne mesto.
  8. Keď sa vyberiete na prechádzku popri jazere, môžete obdivovať budovu zürišskej opery, druhý, menší prístav s gejzírom, či FIFA World Football Museum. Návšteva múzea stojí naozaj ja to, je urobené veľmi moderne, atraktívne, s množstvom informácií, podrobným prierezom futbalovej histórie a samozrejme, možnosťou zahrať si!
  9. Nejsť v krajine čokolády na niečo sladké? Nemožné! Kaviareň, čokoládovňa a reštaurácia v jednom – Sprüngli /na elegantnej nákupnej hlavnej ulici Bahnhoffstrasse/ ponúka doslova božské zákusky. O nadýchaných mandľových makrónkach, a vôni čokolády, ktorá lahodne napĺňa priestory, sa vám bude ešte dlho a sladko snívať...
  10. Áno, vo Švajčiarsku určite nájdete veľa drahých a luxusných reštaurácií. No my odporúčame v prvom rade ochutnať dobré fondue – veď čo švajčiarskejšie už môžete v tejto krajine ochutnať? Ak máte ešte voľno v žalúdku, kúpte si na brehu jazera dobrý šťavnatý würstl, sadnite si len tak do trávy, spolu s domácimi relaxujte, vychutnávajte pohľad na jazero a alpské štíty a nasávajte atmosféru mesta...

Čo si ešte pozrieť? #

Okúpte sa v Zürichu. Ak sa sem vyberiete počas letných dní, môžete sa tešiť na veľmi príjemné počasie a tak zavítajte k vode. Ženy sa stretávajú na mieste zvanom Frauenbadi v Stadthausquai a pre mužov je vyhradené kúpanie neďaleko Schanzengraben. Zaujímavým miestom je aj Seebad Enge s výhľadom na krásne kopce Álp. Najkrajšia pláž Zürichu leží na Strandbad Mythenquai. Čakali ste toto od Zürichu?

Záhrada plná kaktusov. Milujete sukulenty? Ste tu na správnom mieste, pretože Zurich vás nadchne unikátnou záhradou, ktorá má cez 6500 rôznych druhov kaktusov z celého sveta. Patrí medzi najdokonalejšie zbierky na svete! Už v roku 1931 túto záhradu založili a dnes môžete Sukkulenten Sammlung Zürich vidieť na vlastné oči.

Villa Patumbah. Nádherná vila z roku 1885, ktorá ukazuje na miešanie fascinujúcich štýlov. Nájdete v nej renesanciu, rokoko, švajčiarsky štýl typický pre alpské regióny, ale aj závan Ázie. Okolo vily je krásna anglická záhrada. Vila v sebe skrýva aj príbehy koloniálneho sveta, hoci Švajčiarsko nekolonizovalo krajiny Ázie, niekoľko Švajčiarov zbohatlo a keď sa z Indonézie vrátil Carl Furchtegott Grob-Zundel nechal si postaviť túto luxusnú vili

Prečítajte si aj náš BUBO blog o najkrajších miestach v Alpách

František Kekely

František Kekely

František Kekely

Vyštudoval žurnalistiku, pracoval v celoštátnom denníku a dodnes prispieva do viacerých médií. Chuť cestovať, spoznávať svet priamo z blízka – nie len z tlačových správ, a oboznamovať s ním ľudí, bola oproti sedeniu v redakcii výrazne silnejšia.
Miluje dejiny a miesta bohaté na históriu. Ak sa k tomu pridá mix náboženstiev, dostanete jeho obľúbený Blízky východ či Balkán. Vo voľnom čase rád lezie po horách, je členom medzinárodného horolezeckého spolku, vďaka čomu sa stal aj garantom našej cesty Alpami. Už od detstva sa venuje fotografovaniu a filmovaniu prírody, najmä divokých zvierat, čo ho pritiahlo až do Afriky a práve tomuto kontinentu sa u nás venuje najviac. Maroko je jeho druhý domov. Juhoafrická republika je jeho srdcovka, kde ako sprievodca začínal. Madagaskar je pre neho prírodný div sveta. A východná Afrika, na čele s Etiópiou, dôvod, pre ktorý sa do Afriky skutočne zamiloval.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
3x naj Afriky

Zo zájazdu:

František Kekely

Posledná úprava článku | Prečítané: 6769

Mohlo by Vás zaujímať

Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd Blog

Blog Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd

Thomas Büchler je najscestovanejším mužom zo Švajčiarska a celkovo podľa webu NomadMania 13. najscestovanejším človekom na Zemi. Už ako študent…

Viktor Háber 18 min. čítania
Moje najkrajšie cesty planétou Blog

Blog Moje najkrajšie cesty planétou

Vybrať si jednu, dve, či zopár tých naj ciest zo všetkých možných, ktoré BUBO ponúka naprieč svetom, nie je vôbec jednoduché. Osobne som pochodil s…

Najkrajšie miesta Álp s BUBO Blog

Blog Najkrajšie miesta Álp s BUBO

Alpy ponúkajú more úžasných, rozprávkových miest. Nepreháňam ani len trochu. Azda každý vrchol (a len tých sa tam nájdu tisíce), stena, hrebeň,…

František Kekely 4 min. čítania
21. januára 1924 zomrel Lenin Zurich

Zurich 21. januára 1924 zomrel Lenin

Poďme sa prejsť do švajčiarskeho mesta, ktoré má s Leninom veľa spoločné. Poďte s nami do mesta, ktoré je dnes ukážkou švajčiarskeho luxusu, no v…

František Kekely 13 min. čítania
Ako to vyzerá na zájazde Alpská päťka Blog

Blog Ako to vyzerá na zájazde Alpská päťka

Prvý jún a exkluzívna BUBO skupina štartuje na premiéru našej cesty Alpská päťka. Za osem dní sme prešli 2600 km naprieč rakúskymi, nemeckými,…

12 najkrajších miest planéty (čo píšu iní) Blog

Blog 12 najkrajších miest planéty (čo píšu iní)

Čitatelia renomovaného amerického časopisu o cestovaní Conde Nast Traveller zvolili svoje top mestá planéty. Keďže hlasuje pestrá vzorka…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.