Sigiriya – fenomén, čo vyrástol zo zeme

Prehliadka

Sigiriya – fenomén, čo vyrástol zo zeme

Levia skala - úchvatná pamiatka Srí Lanky, ktorá urobí z dovolenky na Srí Lanke obrovský zážitok. Známa pod pôvodným názvom Sigiriya, je jednou z najpopulárnejších pamiatok Srí Lanky, ktorú by ste na vašich cestách týmto krásnym ostrovom rozhodne nemali vynechať. Ide o naozaj unikátny prírodný fenomén – obrovskú, až 200 metrov vysokú štvorcovú skalu. Pôsobí priam rozprávkovo, ako by tu bola vybudovaná umelo, no pritom sa jedná o čarovnú hru prírody, podobnú slávnej austrálskej Ayers Rock. Sigiriya je jednou z ôsmich lokalít Svetového dedičstva UNESCO v krajine, a rozhodne patrí medzi pamiatky, ktoré na Srí Lanke jednoducho musíte navštíviť.

Na čo sa môžete pri prehliadke Sigiriya tešiť, a na čo sa treba dopredu pripraviť?Keďže my v BUBO toto čarokrásne miesto milujeme a často sa sem vraciame, radi vám poradíme a zorientujeme vás. Rozhodne sa nalaďte na malú výzvu v podobe zdolávania približne 1200 schodov, ktoré vedú na vrchol samotnej skaly. Nemusíte sa však báť, tento zážitok na Srí Lanke je taký unikátny, že vám vynahradí všetku tú námahu a metre absolvované hore. Cesta je dobre vyznačená a spoľahlivo vás privedie až na vrchol. Pripravte si však pevnejšiu obuv a dostatok vody na výstup, ktorý vám potrvá približne 45 minút. K tomu počítajte ešte s časom 1-2 hodiny na detailné spoznávanie jednotlivých častí Sigiriye. Poďme však pekne po poriadku.

Sigiriya je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO

​Keď príroda čaruje... #

Z našej základne (rozumej, náš BUBO hotel) vyrážame k jednej z najznámejších pamiatok Srí Lanky už skoro ráno. Každopádne je dobré si privstať, veď ide o jedno z najnavštevovanejších miest tohto krásneho ostrova. Odporúčaný začiatok výstupu je okolo 8:00 ráno, len tak sa vyhnete návalu turistov a horúčavám, ktoré sa tu vedia vyšplhať poriadne vysoko. Aj preto si vyberáme strategicky hotel, ktorý nám umožňuje skorý príchod k tomuto čarovnému prírodnému úkazu.

Všetkým turistom sa, samozrejme, vyhnúť nedá, no my v  BUBO to tu už máme pochodené, a máme svoj plán. Spolu so skupinou ideme napred, zatiaľ čo náš lokálny sprievodca Sujeewa odbieha kúpiť lístky. Tak ušetríme dosť vzácneho času na spoznávanie. O tom, že sa skutočne jedná o veľkú atrakciu ostrova, svedčí aj cena lístkov, ktorá sa šplhá až na cifru $30 USD za osobu. No toto miesto jednoznačne stojí za to. 

Výstup si kvôli návalom turistov naplánujte skoro ráno

Náš malý trik vychádza. Kým prichádzame k bráne, kde kontrolujú lístky, ich máme v ruke. Konečne vstupujeme do komplexu Sigiriya. /Nezabudnite, tu pri bráne sa lístky už iba kontrolujú, nedajú sa tu kúpiť. Často tu preto nastávajú zmätky, no s BUBO sa nikde nestratíte!/ Hneď na začiatku areálu môžeme obdivovať miestne vodné nádrže, ktoré dodnes vďaka sofistikovanému systému kanálov a potrubí úspešne využívajú gravitáciu, a sú schopné vystrekovať vodu do výšky ako fontána. Od nádrží už pokračujeme smerom ku samotnej skale, a čaká nás naozaj krásny výlet: miesto je plné jaskýň a skalných previsov, ktoré zážitku z poznávania dodávajú tú pravú magickosť.

​Nevyrušte sršne! #

Hneď na začiatku výstupu máme pre vás ešte jednu dobrú radu: Hoci mnohí turisti bývajú hluční a uvravení, my vám odporúčame dať si na týchto miestach na hluk pozor a obdivovať všetku tú krásu radšej v tichosti, diskrétne. Prečo?  Svoje obrovské hniezda tu totiž majú sršne, ktoré hluk vyslovene neznášajú, a môžu sa pod jeho vplyvom meniť na agresívny hmyz. Aj preto tu ade navôkol uvidíte upozornenia na toto nebezpečenstvo. Napriek tomu sa stáva, že hmyz si vyberie hlučnejších návštevníkov a prenasleduje ich.  Asi sa nebudete čudovať, keď povieme, že sa to najčastejšie stáva dosť uvraveným a hlučným čínskym návstevníkom.

​Miesto, kde padali kráľovské hlavy #

Ešte pred dosiahnutím nášho cieľa si povedzme, prečo je táto skala taká zaujímavá a navštevovaná. Práve toto miesto zohralo v histórii Srí Lanky veľmi dôležitú úlohu. Už dávno pred začiatkom nášho letopočtu tu boli jaskyne, obývané mníchmi. No najvýznamnejšiu úlohu zohrala Sigiriya (ktorej názov v sinhálštine znamená Levia skala), v 5. storočí nášho letopočtu. Bolo to počas vlády kráľa Kashyapy, ktorý nechal zaživa zamurovať svojho otca a pokúsil sa zavraždiť aj svojho brata Moggallana. To všetko len preto, aby ovládol kráľovský trón, na ktorý ako “ľavobočok” nemal nárok. Moggallanavšak so šťastím utiekol do vyhnanstva do južnej Indie, a sľúbil sa svojmu diabolskému bratovi pomstiť. Kráľ Kashyapa sa stále viac obával z návratu svojho brata a jeho pomsty. Preto v záchvate  paniky rozkázal presunúť celý kráľovský dvor na bezpečnejšie miesto. Tým miestom bola práve skala Sigiriya s vynikajúcim strategickým postavením. Kashyapa na vrchole skaly vybudoval komplexný systém palácov, zdržiavacích nádrží na vodu a opevnenie. Ani toto skvelé, prakticky nedobytné opevnenie však kráľovi nakoniec nestačilo. Jeho brat medzitým zhromaždil silnú armádu, a prišiel sa mu  pomstiť.

Čo presne sa v boji o trón odohralo, o tom dnes môžeme už len špekulovať. Údajne sa slon kráľa Kashyapy ešte pred začiatkom bitky splašil a dal sa na útek. Keď to videli kráľovskí vojaci, mysleli si, že kráľ uteká z boja a boj je stratený. A tak sa tiež rozutekali. Kráľ Kashyapa si nakoniec zobral život, než aby padol do zajatia, čím naplnil svoj osud. Na trón sa potom dostal jeho právoplatný dedič - kráľ Moggallana. Podľa istých teórií toto miesto slúžilo okrem kráľovských a vojenských účelov aj ako buddhistický kláštor a horská pustovňa. Každopádne nálezy dokazujú, že tu kedysi vládol čulý spoločenský, mestský, aj náboženský život. Pútavá história, ktorá robí toto krásne miesto ešte čarovnejším. Keď pred vami odhalí všetky historické súvislosti, zážitok dostáva nový rozmer, a vy si div pred vami vychutnáte ešte o kúsok viac.

Na turistov tu niekedy číhajú drzé opice

Už sme spomínali, že pri výstupe si treba dať pozor na sršne. No to nie je všetko, čo vás počas napínavého výstupu na skalu môže ohroziť! Buďte opatrní a ostražití aj v prípade opíc, ktorých je v okolí pamiatky viac než dosť. K však viete, ako sa správať, nebudete mať s týmito drzými stvoreniami problém. Na spoločnej prehliadky vás na všetko vopred upozorní váš BUBO sprievodca, ktorý to tu veľmi dobre pozná.

Vyzbrojení užitočnými informáciami, sa môžeme pobrať k vrcholu. Začiatok výstupu vedie malým lesíkom, ktorý nás s pribúdajúcimi metrami privedie na schody. Tie  pôvodne vytesané do skaly, dnes už upravené a prispôsobené na veľké množstvo návštevníkov, ktorí toto miesto každý deň navštívia. V niektorých častiach sa však napriek tomu môžu tvoriť zápchy, a vy si budete musieť počkať, kým sa cesta spriechodní a umožní vám pokračovať ďalej. No my s BUBO sme si na výstup privstali práve preto, aby sme sa čakaniu a zbytočnému motaniu na schodoch vyhli. Po ceste nahor nás bude čakať niekoľko terás, z ktorých je krásny výhľad na okolitú krajinu. Podobné nádherné výhľady len tak ľahko ešte niekde neuvidíte, preto majte foťák nabitý a poruke!  

​Ľúbostné grafitti #

Počas výstupu vám budú ešte na jednej zastávke kontrolovať lístky, preto nás tu opäť bude čakať náš lokálny sprievodca, ktorý sa o všetko postará. Je to práve v úseku, kde si budete môcť ísť prezrieť zaujímavé tunajšie nástenné maľby. Sú to pozoruhodné akty, ktoré zdobia jednotlivé časti skaly, a rozhodne stoja za návštevu. Je tu však zakázané fotiť i natáčať videá, takže si toto miesto budete musieť uchovať iba“ vo vašej pamäti. Nahor k nim vedie jedno točité schodisko, a späť zasa ďalšie. Ním sa napojíte opäť na cestu, ktorá vás popri zrkadlovej stene prevedie na jednu z terás tesne pod vrcholom skaly. Zrkadlová stena dnes už nemá efekt zrkadla, no sú v nej uchované rôznevzácne verše a odkazy minulosti, ktoré sa tu za stáročia nazbierali. Dnes je častokrát stena označovaná aj ako „Stena s grafiti.

Po stopách levích láb #

Posledný úsek schodov je zdobený impozantnými levími labami. Tie dnes už len odkazujú na dávnu minulosť a obrovskú sochu leva, ktorá kedysi strážila toto miesto. Napokon, podľa nej pamiatka dostala svoj názov - Levia skala. Na poslednom úseku sú vybudované železné schody, výstup po nich vám zaberie približne 10 - 15 minút. Po ich zdolaní sa konečne dostanete na samotný vrchol skaly, kde vás čakajú jednotlivé terasy s nádherným výhľadom.

V minulosti sa práve na samotnom vrchole rozprestieral kráľovský palác z 5.storočia, spolu s ďalšími budovami a dokonca kráľovským bazénom. Po týchto stavbách tu dnes nájdeme iba ruiny, no aj tak si vieme pri pohľade na ne prestaviť tú veľkoleposť Sigiriye v časoch jej najväčšej slávy. Po tom, čo si prezriete samotný vrchol pamiatky a pokocháte tunajšou krásou, vytvorenou prakticky zo stuhnutej magmy vyhasnutej sopky, sa stretneme pri levích labách, a spoločne sa vydáme cestou späť. Tentoraz využijeme druhú cestu, ktorá vedie dole a privedie nás pohodlne až na parkovisko, kde nás už bezpečne čaká náš autobus. Cestou máte možnosť kúpiť si príjemné tunajšie prekvapenie - krabičku s tajným otváraním, ktorej mechanizmus vám predavač ochotne vysvetlí. Nakúpite tu aj iné suveníry, alebo budete mať chuť zastaviť sa a pozrieť si exotické kobrie tance?...

V časoch najväčšej slávy tu bol kráľovský palác aj s bazénom

Očarení mágiou starobylého miesta s nádhernými prírodnými kulisami sa dolu opäť ´dostávame do reality´. Hneď po prehliadke sa vyhladnutí po výstupe a všetkých tých zážitkoch presúvame do reštaurácie, kde BUBO odporúča skvelé dary mora. A potom už nasleduje zaslúžený oddych, počas ktorého môžete rozjímať nad dojmami z tohto magického miesta – jednej z najpozoruhodnejších ´hračiek´ matky prírody, ktorá nechala uprostred ničoho vyrásť do výšky túto nádhernú skalu a poskytuje tak stovkám turistov z celého sveta nezabudnuteľné pohľady...

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 973

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú Blog

Blog ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú

Čo všetko sa dá na Srí Lanke zažiť a čím vám tento čarovný kus sveta, prezývaný rajská záhrada, učaruje? Vo veľkom rozhovore odpovedajú na otázky o…

Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt? Blog

Blog Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt?

Pri Tamilcoch a Sinhálcoch obývajúcich Srí Lanku si niektorí ľudia asociujú občiansku vojnu, terorizmus a nebezpečenstvo. Je to však skutočným…

Viktória Kállayová 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.