Poznatky v tomto blogu sú fascinujúce. Najstaršie budovy sveta som zoradil od najmladších, ktoré určite poznáte, až po tie najstaršie, ktoré sú často neznáme. Zameral som sa na chrámy, hrobky, mauzólea, mestá a nedával som sem menhiry, dolmeny, čiže samostatne stojace prehistorické kamene. Pamiatky, ktoré v blogu publikujem, spĺňajú definíciu budovy. Texty sú krátke a hutné, doplnené osobnými zážitkami priamo z miesta.

Panteón (Taliansko) 125 n.l. #

Hovorí sa aj, že Panteón bol najstarší kostol Ríma, ale to nie je pravda. Známy Panteón je však najstaršou samostatne stojacou budovou, ktorá sa používa do dnešných dní. Nič staršieho a funkčného na našej planéte nenájdete. Teda nájdete v tomto blogu, ak budete čítať ďalej, ale už žiadna iná budova sa dnes denne nevyužíva. Panteón je úžasný a ja si pamätám, aký som bol nadšený, keď som ho videl po prvý raz. Ľahol som si na lavičku a vychutnával si geniálnu symetrickú kruhovú architektúru. Panteón mal najväčšiu kupolu na svete po dobu viac ako 1300 rokov, kým Filippo Brunelleschi nepostavil svoj Duomo vo Florencii. Slávna kupola Hagia Sofia v dnešnom Istanbule má priemer kupoly 31.7 m.

Panteón je najkrajší v noci a keď v Ríme prší a dážď prúdi dovnútra budovy cez „okulus“ široký 9.1 m, a vôbec to nevadí. Normálne si to nevšimnete, ale podlaha je zakrivená a voda steká k okrajom a odteká do zamaskovaných odtokov. O geniálnom tvare Panteónu hovorí aj fakt že jeho výška aj šírka sú 43,2 m čo znamená, že dovnútra  chrámu by sa zmestila dokonalá guľa. Vo vnútri chrámu nájdete hrobku geniálneho renesančného maliara Rafaela a oboch prvých kráľov Talianska Vittorio Emanuele II a Umberto I. Umbertova žena, kráľovná Margarita je dnes svetovo známa, lebo práve podľa nej v Neapole pomenovali známu pizzu.

6 fotografií

Panteón je najstaršou budovou, ktorá sa používa do dnešných dní. Tieto fotografie som nafotil v roku 2014

Obdivujem remeselníkov, ktorí takéto niečo dokázali vytvoriť. Pôvodný Panteón postavil Marcus Agripa v roku 27 p.n.l, ale tento je od cisára Hadriána. Pôvodne to bol pohanský chrám, ktorý v roku 608 za pápeža Bonifáca IV. zmenili na kostol. Panteón prežil všeličo, aj rabovanie barbarov. V roku 1631 pápež Urban VIII. Barberini odobral bronz z vnútornej strany portika, aby vyrobil delá pre Castel Sant' Angelo (Anjelský hrad), čo dalo podnet na výrok „quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini“ (čo barbari neurobili, dokonal Barberini). 

Viac o Panteóne a ako ho najlepšie navštíviť napíšem v blogu o Ríme a naj pamiatkách.

Blogy o Taliansku

Chrám v Garni (Arménsko) 77 n.l. #

Chrám v Garni, 26 km juhovýchodne od Jerevanu, mi na prvý pohľad pripomína Grécko a naozaj to bol jediný helenistický chrám v bývalom obrovskom Sovietskom zväze. „Cudzia štruktúra na arménskej pôde“, takto chrám v Garni opisovali samotní arménski architekti.

Za to, že chrám v takom dobrom stave vydržal do dnešných dní, vďačíme arménskej kráľovskej rodine. Chrám Garni bol taký veľký a dobre umiestnený, že ho arménski králi používali ako letné sídlo. Chrám priťahuje turistov, ktorých ťahá predkresťanské Arménsko. Navštívili ho sestry Khloé a Kim Kardashian a organizuje sa tu pohanský festival sviatok Vardavar (oblievanie vodou).

Pamätám sa, ako sme prechádzali Arménskom v roku 2007. Išli sme z Azerbajdžanu a mali sme problém sa do krajiny dostať, považovali nás za špehov. Tieto krajiny sa o oblasť Náhorného Karabachu sporia do dnešných dní. Vtedy sme v Garni oslavovali narodeniny a aj tieto ťažké témy sme prechádzali s ľahkosťou.

Najstaršia kresťanská krajina sveta (prijali kresťanstvo v roku 301 n.l.)  nás ihneď dostala. Múdri ľudia, kde je šach povinný predmet v štátnych školách, výborné brandy (arménsky cognac) ako keby Európa, ale stále značná exotika. A hlavne úžasná história.

Koloseum (Taliansko) 70 n.l. #

Jediný novodobý div sveta, ktorý tu v Európe máme. Nechal ho postaviť Titus Flavius Vespasianus, jeho syn Domitian dokončil posledné detaily a najslávnejšia aréna starovekého Ríma bola na svete. Išlo o najväčší amfiteáter sveta. Vedeli ste, že Koloseum sa mohlo zatiahnuť strechou, aby na divákov nesvietilo slnko? Prelialo sa v ňom množstvo krvi gladiátorov z celej Rímskej ríše a dodnes svojim príbehom fascinuje. Západná brána sa volala Brána smrti, lebo tadiaľ vynášali mŕtve telá gladiátorov. Úplne prvé hry v Koloseu sa konali v roku 80 n.l. a usporiadal ich cisár Titus, trvali neuveriteľných 100 dní a počas nich sa odohralo vyše 3000 gladiátorských zápasov. Úplne posledné gladiátorské hry sa konali v roku 435 n.l. Koloseum je impresívne aj dnes, aj keď mramorová fasáda a niektoré jeho ďalšie časti boli použité pri stavbe Baziliky svätého Petra vo Vatikáne. Na našej ceste okolo sveta privátnym lietadlom prilietame do Ríma vyslovene kvôli tejto pamiatke, divu sveta. Máme vtedy vybavený špeciálny vstup, máme v ušiach slúchadla a dostávame špecializovaný výklad.

Ruwanwelisaya (Srí Lanka), 140 p.n.l. #

Túto krásnu budhistickú stúpu dal postaviť sinhálsky kráľ Dutugemunu, ktorý sa stal kráľom Srí Lanky po vojne, v ktorej bol porazený kráľ Chola Elāra (Ellalan). Ruwanwelisaya alebo pagoda zlatého prachu, postavená na základe predpovede samotného Budhu, bola jednou z najväčších stavieb v starovekom svete s výškou 103 m s obvodom 290 m. Srílančania veria, že ak sa okolo stúpy prejdete v smere hodinových ručičiek, vylepšíte si karmu.

My na našich zájazdoch po Srí Lanke začíname prehliadku práve tu v Anuradhapure. Ide totiž o prvé hlavné mesto Srí Lanky a vedľa tejto belostnej stúpy sa nachádza aj najstarší strom sveta, ktorý zasadila ľudská ruka. Vždy keď som tu bol, zažil som procesie pútnikov, modlenie, náboženské tance, ohromnú spirituálnu atmosféru. Procesie nesú nad hlavou dva druhy plátna. Pokiaľ zástup nesie oranžové plátno, z neho sa po "posvätení" vyrobia mníšske rúcha a podarujú sa budhistickým mníchom. Ak uvidíte farebné plátno, z neho sa vyrobia budhistické vlajky ktoré sa použijú na výzdobu posvätných miest. Pridávam vám zopár fotografii, aby ste si úžasnú atmosféru mohli vychutnať aj vy.

6 fotografií

Ruwanwelisaya (Srí Lanka), 140 p.n.l.

Mauzóleum cisára Čchin Š'-chuang-ti (Čína), 246 p.n.l. #

Čínsky cisár Š'-chuang-ti  v roku 221 založil prvú zjednotenú ríšu v čínskych dejinách. Vládol  od svojich trinástich rokov a dobyl šesť okolitých kráľovstiev. Aj  keď mu jeho lekári miešali elixíry života, nakoniec zomrel. Vraj práve po požití lektvaru plného jedovatej ortuti. No aj posmrtný život môže byť fajn a človek sa musí naň dobre pripraviť, myslel si evidentne cisár.

Číňania o tejto pamiatke, ktorú my nazývame Hlinená armáda,  hovoria ako o najväčšom archeologickom objave dvadsiateho storočia. V jednej z hál múzea pri meste Si-an  vždy sedával starček, ktorý ju v roku 1974 objavil, keď kopal studňu. Bol atrakciou a za peniaze podpisoval knihy. Dnes sa vie, že je tu „pochovaných“ osemtisíc vojakov, všetci z keramiky. Každý jeden má inú tvár, iné maľovanie. Vskutku je to úžasné a pamiatka je pod patronátom UNESCO. Hrobky vraj obklopujú doslova rieky tekutej ortuti a iné pasce nastražené na tých, čo by sa do samotnej hrobky cisára chceli dostať.

3 fotografie

V Si-ane kedysi začínala Hodvábna cesta

Dhamek Stupa (India), 249 p.n.l. #

Jedna z najstarších budhistických stúp sa nachádza v meste Sarnath, iba kúsok (trinásť kilometrov) od hinduistického svätého mesta Varanasi. Keď cestujete juhom Ázie, s oboma náboženstvami sa stretnete a práve tu mnohé najlepšie pochopíte. V Sarnathe Budha (Sikharta Gautama) predniesol v parku plnom srniek základné tézy svojho učenia (nie náboženstva). Budha práve tu presne na mieste stupy odhalil osemdielnu cestu vedúcu k nirváne. Stupu postavil veľký kráľ Ašoka, bez ktorého by sme zrejme o budhizme nevedeli. On ho totiž ustanovil za svoje štátne náboženstvo. Jeho deti vzali výhonok stromu „Bo“, pod ktorým meditoval v meste Bodgaya Budha (ja som meditoval v Bodgaya v novembri 2006), a preniesli ho na Srí Lanku. Dnes strom nájdete vedľa stúpy Ruwanwelisaya, o ktorej píšem vyššie. Vidíte, ako nám to všetko do seba zapadá.

Stúpa sa skladá z valcovej veže, ktorá sa týči 43 metrov nad okolím, a priemer pamätníka je impozantných 28 metrov. Oblúkové výklenky v polovici pamätníka mohli kedysi obsahovať sochy Budhu. Na niektorých stranách sú v polovici stupy krásne prepracované rezbárske práce.

Partenón (Grécko), 432 p.n.l. #

Krásna stavba, na ktorú je Európa hrdá. Nejde iba o stavbu, ale ide o symbol, symbol demokracie (δημοκρατία). Vláda ľudu však v starých Aténach vyzerala „trošku“ inak. Nejde o to, že nehlasovali ženy, otroci a cudzinci (metics), ale hlasovali iba patricijovia, teda menej ako 20% populácie štátu. Volili tí, čo mali peniaze, moc, IQ. Vo veľkej väčšine išlo o vzdelaných ľudí zo slušných starých rodín. Rozhodovalo sa nie o tom, čo rozdelíme z toho, čo zoberieme (napríklad na daniach) iným, ale o ich vlastnom majetku.

Slávny Partenón na Akropole bol postavený v tom istom čase spolu s Erechteionom či vstupnou bránou Propyleje. Myšlienku novej Akropoly presadzoval Perikles, významný politik tej doby. Perikles vedel, že táto Akropola by urobila z Atén mesto nespornej krásy a veľkosti. Po utratení legendárneho množstva peňazí Aténčania úplne pretvorili skalu Akropoly na miesto zázrakov. Vyhrali nad Peržanmi a tak financie mali. Veľké veci sa bez veľkých investícii zrealizovať nedajú.

Na Akropole stál chrám už predtým. V roku 490 p.n.l. pri bitke pri Maratone Gréci porazili Peržanov a ako vďaku postavili chrám bohyni Aténa. O desať rokov neskôr Xerxes I. dobyl Atény a chrám vypálil. Vraj toto barbarstvo bolo dôvodom toho, že Alexander Macedónsky vypálil Perzepolis (viď nižšie).

V starovekej Periklovej Akropole stála kolosálna bronzová socha bohyne Atény. Socha sa volala Athena Promachos, teda tá, ktorá bojuje v prvej línii. Autorom bol známy sochár Feidias. Partenón bol postavený v dórskom slohu s časťou v iónskom štýle. Aj vo vnútri chrámu stála Feidiasova socha bohyne Atény zo zlata a slonoviny. Feidias bol priateľom Perikla a ten ho, aj keď nebol architektom, poveril stavebným umeleckým dozorom nad Partenónom. V 4. storočí, keď sa v Grécku upevnilo kresťanstvo, bol Partenón premenený na kresťanský chrám zasvätený Panne Márii.

Partenón je aj dnes postavený na tom najkrajšom mieste Atén, hlavného mesta Grécka a usmieva sa na mesto. Aj dnes nám pripomína časy, kedy bolo Grécko vedúcou silou Európy. Bolo to už dávno.

4 fotografie

Partenón je krásna stavba, a symbol δημοκρατία

Yeha (Etiópia), 500 p.n.l. #

Najstaršia stojaca stavba v Etiópii, chrám Yeha, sa nachádza v dnes sužovanej oblasti Tigrei na severe štátu. Veža chrámu je postavená v sabaeánskom štýle, ja ju v tomto blogu datujem do obdobia 500 p.n.l., ale hovorí sa tiež, že je o dvesto rokov staršia. Ťažko povedať, lebo  sa nezrealizovali žiadne rádiokarbónové datovacie testy.  Mesto Yeha pravdepodobne slúžilo ako hlavné mesto predaksumitského kráľovstva D'mt. Etiópiu mám veľmi rád, druhá kresťanská krajina sveta (po Arménsku viď vyššie) je extrémne rôznorodá a exotická. Prajem si, aby občianska vojna zanechala čo najmenej problémov.

Perzepolis (Irán), 522 p.n.l. #

Každý Európan by mal túto pamiatku vidieť. Vypálil ju vojvodca Alexander Macedónsky, ale stále ide o prekrásne miesto. Áno mám k Perzepolisu veľký vzťah, po prvý raz som tu bol v roku 1995 – to je neuveriteľný rok. Následne som sa sem viackrát vrátil už s profesionálnymi sprievodcami. Už som mal viac naštudované, viac som chápal súvislosti. Dajte si Perzepolis do svojho cestovateľského itinerára. Irán je absolútne bezpečná krajina. Tie ruiny starých perzských kráľov, o ktorých ste čítali knihy a učili sa v školách, vás jednoducho dostanú. Bránu postavil Xerxés, palác Dáreios a na reliéfoch schodiska sa pozriete do tvárí všetkých podrobených perzských národov. Perzepolis s kvalitným sprievodcom je ako otvorená kniha starovekých príbehov.

Agrigento (Sicília), 581 p.n.l. #

Pýchou Sicílie je staroveké mesto Agrigento, známe ako Akragas. Palermo je na severe ostrova, Agrigento 130 km cez hory na juhu. Už Thukydides písal, že ho založili v roku 581 p.n.l. kolonisti z neďalekej Gely a jeho začiatky sa spájajú s tyranom Phalarisom, hoci významnejším a známejší bol Therón v 5. storočí.

Dnes tu na prahu moderného mesta rastú azda najkrajšie staroveké chrámy celého ostrova. Niet divu, že sa básnik Pindaros raz vyjadril o Agrigente ako o „najkrajšom zo smrteľných miest“. Chrám Svornosti, alebo Tempio della Concordia patrí k najlepšie zachovalým chrámom staroveku. Keď budete nabudúce na Sicílii, určite sa v Údolí chrámov zastavte.

Talianske blogy - nechajte sa inšpirovať!

Leptis Magna (Líbya), 660 p.n.l. #

Leptis Magna je považované za jedno z najzachovalejších antických miest na svete. Bohužiaľ, kvôli komplikovanej situácii v Líbyi je takmer nemožné túto UNESCO pamiatku navštíviť. Mne sa to na konci roku 2019 podarilo. Vyrazili sme stotridsať kilometrov na východ od hlavného mesta Líbye, Tripolisu. Turisti tu v danej dobe mali zakázaný vstup, my sme mali biznis víza a čo teda robí obchodník v pamiatke? Prečo má obchodník fotoaparát? O to vzácnejšie sú tieto značne aktuálne fotografie.

No, čo vám poviem, Leptis Magna je krajšia, než to dokážem opísať. Je obrovská a ja nikdy nezabudnem an to, že tu hodiny chodíme úplne samy. Boli sme traja a mali sme skvelého sprievodcu – profesora histórie. Začíname pri víťaznom oblúku rímskeho cisára Septima Severa, ktorý sa tu v Afrike narodil. Obdivujeme  obrovské koloseum, Severovskú baziliku, trhoviská, dláždené ulice, množstvo mozaík, fórum (námestie), mramorové stĺpy, ktoré sú také ťažké, že ich lupiči nevedeli ukradnúť a nechali ich ležať na pláži.

Fotografie z dnešnej sužovanej Líbye nájdete aj v mojom blogu o veľkom cestovateľovi Ibn Battutovi. Píšem tu aj náš príbeh, ako letisko v Tripolise ostreľovali a my sme pristáli v 210 km vzdialenej Misrate.

Omar, Arab z dediny pri Leptise nedávno umrel. Bol to on, kto strážil “svoju” pamiatku už počas druhej svetovej vojny. Vyvešiaval biele zastávky, aby omylom vzácne pamiatky neboli trafené. Teraz počas občianskej vojny bývali domorodci so zbraňami opäť vo vnútri pamiatok a strážili ich, ochraňovali. „Nie, to nie je pravda že Muammar Kaddáfi používal Leptis ako ochranu na svoju muníciu, delá a svoje tanky, to je výmysel,” presvedčivo mi odpovedá na moje otázky profesor. „Najväčším nebezpečenstvom bol Daeš (my voláme ISIS), ktorý hrozil, že ak povolia vstup turistom do baziliky Leptisu, celý Leptis zničia.“

5 fotografií

Leptis Magna je krajšia, než to dokážem opísať. Foto: Ľ. Fellner

Cuicuilco (Mexico), 800 p.n.l. #

Jedna z najstarších pamiatok Mezoameriky sa nachádza priamo v hlavnom meste Mexika. Mexico City teda nie je dôležité iba kvôli blízkym pyramídam v Teotihuacáne, ktoré si naši BUBO klienti môžu vychutnať pri lete v balóne. Mexico City je samotné veľmi veľmi dôležité. Vynechať ho a letieť iba do Cancúnu, kde vládli Mayovia, by bola veľká chyba. V Mexico City  sa totiž nachádza Cuicuilco, archeologická lokalita, ktorá patrí k najstarším v celom Mexiku. Pochádza okolo roku 800 pred našim letopočtom a samotný názov mesta v preklade znamená „Miesto, kde vznikajú pesničky a tance“. Tanec tu už neuvidíte, ale stále sa tu nachádza pyramída, na ktorú môžete ísť. Podľa niektorých archeológov sa jedná o najstaršiu veľkú kamennú stavbu v celej Mezoamerike. Starovekí obyvatelia mesta svojou vyspelou kultúrou a architektúrou pravdepodobne inšpirovali aj neznámych staviteľov Teotihuacánu, ktorý je rovnako ako historické centrum Ciudad de México zapísaný na zoznam UNESCO. Cuicuilco na svoj zápis ešte len čaká. Možno práve preto ho však navštevuje menej turistov a je pomerne neznáme. Napriek tomu určite stojí za návštevu a určite ho pri ceste do Mexico city nevynechajte.

Zájazd Veľký okruh Mexikom, kde začíname práve v Mexico City

3 fotografie

Cuicuilco: miesto, kde vznikajú pesničky a tance

Čonga Zanbíl (Irán), 1250 p.n.l. #

Irán je fantastická krajina s patinou histórie a medzi menej známe, no najunikátnejšie pamiatky patrí zikkurat Čonga Zanbíl, jediný svojho druhu mimo starovekej Mezopotámie. Postavil ho kráľ Untaš Napiriša na počesť boha Inšušinaka a dnes tu rastie z prachu Chuzestánu ako maják (kedysi mal výšku 65 metrov!), pri ktorom sa musí zastaviť každý milovník histórie. Budete tu sami, len s príbehmi vyrazenými v nepálených tehlách, ktoré odolali času a náporu storočí. Objavili ho náhodou v 40. rokoch 20. storočia, kedy v Chuzestáne hľadali ropu, ktorá sa neskôr stala prekliatím.

Nuraghe (Sardínia), 1400 p.n.l. #

Najstaršie budovy Talianska nenájdete na pevninskej čižme, ale zrejme na ostrove Sardínia. Najstaršie nuraghe sú staré ako pyramídy. Na Sardínii bolo kedysi až 10 000 nuraghi (rozprával som sa s talianskym historikom a ten mi tvrdil, že vyše 30 000) a dnes je ich stále sedemtisíc. Odporúčam navštíviť Nuraghe Palmavera aj keď toto konkrétne nie je staršie než pyramídy a tak informácia, ktorú hovorím vo videu je chybná. V Palmavera ide o komplex veží, ktoré boli postavené v dobe bronzovej a železnej. Páčilo sa mi, že sa dalo do hlavnej kónickej veže vojsť, prechádzať sa jej jednotlivými časťami a dokonca vyjsť hore na hlavnú vežu. Kamene sú naukladané jeden na druhý bez akéhokoľvek cementu, takzvanou suchou metódou. Je to podobne ako v Sacsayhuamáne v blízkosti Cuzca v Peru, ale najstaršie nuraghi sú o 3 500 rokov staršie.

Nevieme presne, na čo veže slúžili. Bývali tu ľudia? Alebo sa sem sťahovali v dobe napadnutia, teda mali obranný charakter? Išlo o chrámy? Boli nuraghe centrom náboženstva? Možno zo všetkého trošku. Vek Nuraghe Palmavera sa datuje do troch fáz, kde najstaršia je až 4000 rokov stará. Ak má Cheopsova pyramída vyše 4600 rokov, potom éra protonuraghi je o 600 rokov staršia. Podobné stavby ako nuraghe som videl na juhu Korziky (torri) a na Menorke (talaiots). Nuraghe Palmavera je o cca 2800 rokov staršie než pyramídy v Chitzen Itza.

Na Sardínii boli mnohí, ale málokto si dá tu námahu a navštívi nuraghe. Na videu, ktoré vám pripájam, nuraghe uvidíte a možno ho na svojej ďalšej ceste na nádherný ostrov Stredomoria zaradíte do svojich plánov.

Deffufa (Sudán), cca 1500-1800 p.n.l. #

Deffufa nachádzajúca sa v prastarej Núbii v meste Kerma patrí medzi najstaršie budovy subsaharskej Afriky. Slovo Deffufa je núbijská fráza, čo znamená tehla z bahna, resp. nepálená tehla. V meste Kerma sú 2 monumentálne zachovalé budovy, ktoré sa datujú späť do Kušitského obdobia a sú staršie viac než 3500 rokov.

Západná Deffufa je väčšia a nachádza sa 5 km južne od centra Kermy a bola zobrazená aj na BBC v dokumente „Stratené kráľovstvá Afriky“. Je to obrovská budova merajúca na dĺžku 50 metrov a na šírku 25 metrov a je viac ako 18m vysoká. Je to najväčšia a s veľkou pravdepodobnosťou najstaršia človekom postavená budova v subsaharskej Afrike. Ďalšie príklady sudánskej ranej histórie sú bohužiaľ často zatemnené tými egyptskými.

4 fotografie

Staroveké mesto Kerma patrí medzi najstaršie osídlené oblasti v subsaharskej Afrike

Knosos (Kréta), 1850 p.n.l. #

Mnohí umiestňujú vznik európskej civilizácie sem, na dnes suchý ostrov patriaci Grécku. Podľa gréckych báji sa práve tu narodil kráľ bohov, Zeus. Diov otec Cronus mal škaredý zvyk prehĺtať svoje deti hneď, ako sa narodili, a tak Diova matka Rhea porodila malého kráľa a oklamala Crona kameňom zabaleným v prikrývkach.

Knossos je archeologické nálezisko z doby bronzovej, ktoré sa dnes nachádza v modernom Heraklione. Knossos môže byť pokojne najstarším mestom Európy. Mnoho rímskych mincí nájdených na mieste malo na jednej strane „Knosion“ alebo „Knos“ a na zadnej strane obrázok Minotaura alebo labyrintu. Minojci používali mince, peniaze, obchodovali, prevádzkovali mestský život a dokonca budovali námorníctvo v dobe, keď sa zvyšok Európy stále túlal prírodou a hádzal oštepy.

Kréta je legiend plná. Tú o Ikarovi, ktorý chcel letieť až k slnku a roztopil sa mu vosk na jeho krídlach, ktoré mu zhotovil jeho otec Daidalos, poznáte. Kráľ Minos dal za úlohu Daidalovi postaviť podzemný labyrint alebo bludisko pod svojim palácom v Knossose, aby tam uchoval Minotaura, monštrum s hlavou býka a telom človeka, ktorý jedol ľudské mäso. Grécky hrdina Theseus sa zamiloval do Ariadny, Minosovej dcéry a Minotaura zabil.

Blogy na tému Grécko

Zájazdy do Grécka

Ur (Irak), 2100 p.n.l. #

Rodisko proroka Abraháma, bohaté obchodné veľkomesto, mesto, odkiaľ Mezopotámii vládli sumerskí králi. Zikurat postavený v roku 2100 p.n.l. je neuveriteľne dobre zachovaný a my vystúpime na jeho vrchol. Vidieť do nekonečna, ale rieku Eufrat nevidím. V danom období tiekla hneď pri meste a boli tu prístavy. Podľa vykopávok vidíme že sa obchodovalo s Indiou, Afganistanom, Arábiou, Afrikou aj Európou. Zikurat bol postavený za kráľa Ur-Nammu na počesť bohyne Nanny. Čiastočne ho zrekonštruovali v 80. rokoch za Saddáma Husajna.

Ľudia mali v tejto dobe väčšie mozgy než máme dnes tvrdí výskym Dartmouth College (USA). Aj domestifikovaní psi majú menšie mozgy než vlci....  Na dnešné voľby asi veľké mozgy nepotrebujeme.

Ur leží najjužnejšie zo všetkých mestských štátov a bol kedysi najdôležitejším centrom Sumerskej ríše. Tu v Ure chodíme po miestach, kde mali králi svoje paláce a odtiaľto vládli aj Uruku. Ur bol najvýznamnejším prístavom Perzského zálivu, aj keď dnes sa nachádza od neho bezmála dvesto kilometrov. Išlo o mesto s množstvom manufaktúr (fabriky mali až dvesto zamestnancov), a tak sme sa možno v datovaní začiatku priemyselnej revolúcie pomýlili. Najvýraznejšou stavbou celého Uru je obrovský zikkurat so 130 schodmi, ktorý je dnes aj symbolom mesta. Archeológovia tvrdia, že práve toto je najstarší zikkurat na svete. Na rozdiel od Uruku je Ur aspoň trošku zreštaurovaný, archeológia však tvrdia, že ak by toto bohaté kráľovské mesto vykopali naozaj poriadne, bude dôležitejšie než egyptská Giza.

Vyberte si zájazd do Iraku, ktorý sedí presne Vám. Ur vždy na juhu exotickej krajiny navštívime

Videa o najkrajších pamiatkách Iraku

Červená pyramída (Egypt), 2580 p.n.l #

Moja obľúbená zrejme aj preto, lebo sme tu často úplne sami. Je staršia ako Cheopsova, je vlastne jej predchodkyňou. Je prekrásne zachovaná a na rozdiel od Cheopsovej sa jej môžem pokojne dotýkať. Vojsť dovnútra nie je nič pre klaustrofobikov, vchod je úzky, odporúčam baterku a musíte vydržať kráčať tunelom zhrbený. Červená pyramída je však zážitkom ako z čias objaviteľov. Jej návšteva je súčasťou všetkých našich zájazdov v Egypte a aj jej návšteva je dôkazom, že Egypt s BUBO je omnoho lepší. Každopádne je to super cestovateľský tip!

4 fotografie

Červená pyramída, moja najobľúbenejšia

Mohendžo Daro (Pakistan), 2600 p.n.l. #

Veľký región civilizácii údolia Indusu bol domovom rozlohou najväčšej z troch raných civilizácií starovekého sveta, spolu s Egyptom a Mezopotámiou. Harappa a Mohendžodáro boli považované za dva veľké mestské štáty, civilizácie údolia rieky Indus, ktoré sa objavili okolo roku 2600 pred Kristom.

Mohendžodáro sa nachádza na juhovýchode Pakistanu v horúcej oblasti Sindh pri meste Larkana. Larkana má privilégium byť jednou z najstarších civilizácií na svete, civilizáciou údolia rieky Indus. Mohen jo Daro (Mohyla mŕtvych) chráni UNESCO a nachádza sa 32 km od centra mesta na západnom brehu rieky Indus, uprostred záplavovej oblasti údolia rieky.

Horský hrebeň umožnil mestu stáť nad okolitou nížinou, záplavy však odvtedy pochovali väčšinu vrchov v bahne.

3 fotografie

Mohendžo Daro

Civilizácia údolia sa živila predovšetkým poľnohospodárstvom. Snáď najznámejšími artefaktmi civilizácie je množstvo malých pečatí, ktoré zobrazujú širokú škálu zvierat, často vymyslených poskladaných tvorov. Táto civilizácia vyvinula systém písania (známy ako písmo Indusu), ktorý ešte nebol rozlúštený. Civilizácia Indusu je tiež výrazne známa svojim urbanizmom, bronzovou technológiou a obchodnými sieťami.

Mohendžodáro a Harappa, ktorá sa nachádza severne v Pandžábe, sú pre intelektuálnych turistov veľmi dôležitou lokalitou porovnateľnou s tými v Iraku.

Informácie o Pakistane

Džóserova pyramída (Egypt), 2667 p.n.l. #

1. Najstaršia pyramída Egypta (bezmála 4700 rokov stará) 2. Najstaršia kamenná stavba sveta 3. Postavil ju prvý architekt, ktorého naša planéta pozná podľa mena.

60 metrov (originálne 62,5 m) vysoká pyramída s podstavou veľkou 109 x 125 metrov dominuje rozsiahlemu pohrebisku južne od hlavného mesta Káhira, a je súčasťou staroegyptskej metropoly Memfis. Samozrejme celé pohrebisko, celá lokalita je pod patronátom UNESCO. Spolu s priľahlými budovami ju nechal medzi rokmi 2670 – 2650 p.n.l vybudovať ako svoj pohrebný komplex druhý panovník 3. dynastie Necerichet, známejší pod prezývkou Džoser (Zbožný). O primát prvej kamennej stavby bojuje s Göbekli Tepe v Turecku (pri hraniciach so Sýriou), s pamiatkou, ktorá v tomto blogu vyhráva.

5 fotografií

V Sakkare sme predbeli ouverturizmus

Pyramídy v Gíze sú známejšie. No my v BUBO sme od počiatku navštevovali aj túto pyramídu pri dedinke Sakkara. Dôvod bol jasný, ide o najstaršiu pyramídu. Za jej vznikom bol geniálny nápad Imhotepa. Okrem toho, že bol prvým architektom, bol aj veľkňazom, lekárom a šéfom vojska. Vcelku kumulovaná funkcia. Naukladal mastaby jednu na druhú, aby siahali do výšky, a odrazu sa svet pozeral na pyramídovú konštrukciu. Aj po toľkých rokoch si človek všimne tú genialitu a nápad, ktorý ovplyvnil dejiny. Po rokoch rekonštrukcie sa dnes už môžete pozrieť aj do jej tajomných chodieb. Mal som to šťastie, že som bol pri tejto pyramíde presne v deň, keď chodbu po desaťročiach otvorili. 27. februára 2022 tesne po obede sme vošli dovnútra a všade okolo nás zelené kachličky. Nikdy by som takúto krásu vo vnútri nečakal. Pod pyramídou sa nachádza labyrint tunelov, komôr a galérií, ktorých celková dĺžka dosahuje šesť kilometrov.

Pri tejto pyramíde BUBO predbehlo overtourizmus o desaťročia. Chodíme sem presne v časoch, kedy slnko pyramídu osvetľuje a máme preto lepšie fotografie. Naši sprievodcovia vedia kedy a ako byť pri pyramíde doslova samy. Iní takéto fotografie mať nebudú.

Imhotep nechal na svoje dielo priviesť žulu z 800 km vzdialeného Asuánu. Viete si to v tej dobe predstaviť? Celkovo má komplex rozlohu približne 15 hektárov (archeologický výskum tu stále prebieha a objavujú sa nové a nové objavy) a jeho súčasťou bolo viacero ďalších stavieb. Okrem pyramídy, teda hrobky, sa v ňom nachádzajú ďalšie pohrebné a kultové objekty a dekorácie. Nedávno práve v blízkosti tejto pyramídy archeológovia vykopali 4300-ročnú múmiu muža menom: Džed Sepš. Išlo o veľmi bohatého 35 ročného hodnostára, ktorý bol v spoločenskej hierarchii hneď za faraónom. Toto je najstaršia múmia Egypta.

Na Netflixe si o Sakkare môžete pozrieť pekný dokument. My tu navštevujeme viac úžasných pamiatok a hrobky s nádhernou výzdobou – nálezisko je rozsiahle a medzi jednotlivými komplexami sa presúvame našou dopravou. Pozor, je tu teplo! A prach. Krása.

Zájazdy do Egypta s najstaršou pyramídou

Nikde nikto. To je umenie
Foto: Ľuboš Fellner

Sechin Bajo (Peru), 3500 p.n.l. #

Obrovský skok v rokoch. Tristo kilometrov na sever od hlavného mesta Lima sa nachádza miesto najstarších vykopávok v Amerike. My do Peru lietame, aby sme videli Machu Picchu, čo je vskutku unikátna pamiatka. Medzi klientmi BUBO vyhráva ako najkrajší novodobý div sveta. Sechin Bajo nie je také okázalé, ale čo sa týka dôležitosti, je ohromné. Sechin Bajo zatieni aj starodávnu peruánsku citadelu Caral (Valle de Supe), starú asi 5000 rokov a ide o najstaršie známe osídlenie Nového sveta. Sechin Bajo je najstaršia mestská lokalita nájdená v Amerike a podľa archeológov tu žilo až 40 000 obyvateľov. Veria, že išlo o teokratickú vládu na čele s veľkňazom.

V oblasti Sechin Bajo, v údolí Casma v peruánskom regióne Ancash sa realizujú vykopávky už dlhšie obdobie (od 1937). Objav kruhového námestia však výrazne posúva dátum osídlenia oblasti.

Peru je azda najviac známe cudzincom ako kolíska ríše Inkov, ktorá sa rozprestierala od dnešného Čile po Ekvádor. Ale Inkovia boli v dlhej histórii ľudského osídlenia Peru relatívnymi oneskorencami, ktorí sa dostali do popredia až v 15. storočí, kým ich začiatkom 16. storočia dobyli Španieli.

Pred Inkami bolo Peru domovom rôznych iných civilizácií, ktoré zanechali bohaté dedičstvo ruín, keramiky, hrobiek a artefaktov. Tímy archeológov pracujú po celej krajine a je isté, že Peru nám toho postupne odhalí viac. Ak si k týmto pamiatkam pridáme najlepšie reštaurácie Južnej Ameriky, veľmi slušné hotely a s BUBO naozaj Top sevis, je jasné, že Peru by malo byť prioritou na vašom liste najbližších ciest.

Zájazdy do Peru

Ggantija (Malta), 3600 p.n.l. #

Neuveriteľne stará pamiatka sa nachádza v štáte Malta na ostrove Gozo. Tu presvedčivo tvrdia, že ide o najstaršiu budovu sveta. V štáte Malta sa nachádza celkovo sedem megalitických chrámov. Hagar Qim (3 000 p.n.l), Mnajdra (3400 p.n.l), Hypogeum (3000 p.n.l), Tarxien (3500 p.n,l). Ďalšie megalitické chrámy nie sú až tak dobre zachované. Ggantija je však najstaršia a považovaná za najdôležitejšiu pamiatku. Nenachádza sa na hlavnom ostrove, ale musíte sa za ňou vypraviť ďalej na menší ostrov Gozo na severozápade štátu. Tieto chrámy sú staršie než egyptské pyramídy. Práve Ggantija ma viedla k napísaniu tohto blogu. Veď je to také zaujímavé! Účel týchto megalitických pamiatok nám nie je do dnešnej doby jasný a exitujú iba teórie. Čím fantastickejšie, tým lepšie. Obetné miesto? Veštiareň? Svätostánok bohyne plodnosti?

Jednotlivé bloky stavby vážia aj dvadsať ton. Je zaujímavé, že civilizácia, ktorá bola za stavbou týchto prastarých komplexov, sa pred 4500 rokmi (2500 p.n.l) vytratila doslova bez stopy.

6 fotografií

Ggantija to sú chrámy staršie než egyptské pyramídy

Uruk (Irak) 4000 p.n.l. #

Uruk je starším mestom než Ur a hrdí sa tým, že tu vzniklo písmo a literatúra. Epos o Gilgamešovi pochádza odtiaľto. Prechádzame Urukom a musíme neustále tlieskať rukami, aby sme odohnali vlkov. Turisti do ťažko sužovanej krajiny nechodia a v prastarých ruinách sa usadili vlci. 

Uruk je extrémne významné mesto. Pozerám sa okolo a vidím samú púšť. Ťažko mi ide dokopy, že tu sa po prvý raz hovorilo o Potope sveta.

Uruk je tiež považovaný za najstaršie mesto na Zemi. Áno, teraz sa hovorí, že boli aj staršie mestá – mestečká, ale Uruk bolo najstaršie veľké mesto sveta.

Mehrgarh (Pakistan), 7000 p.n.l. #

Opäť obrovský skok v rokoch. Dá sa povedať, že som toto nálezisko navštívil omylom. Bolo to v septembri 1996 a ja som sa dotrepal do mesta Quetta v Balučistane. Bol som ešte neskúsený cestovateľ, aj keď v Pakistane som bol už druhý raz. Nemal som žiadne peniaze a nie ja som putoval svetom, ale svet si ma pohadzoval ako pingpongovú loptičku. Ja som sa niekedy odrazil na miesta, kde by som si dnes ťažko trúfol. Vracal som sa napríklad z Kašmíru, kde je aj dnes veľmi zapeklitá situácia, doslova občianska vojna, no vtedy to bolo ešte tvrdšie. Pochudnutý a chorý som vystúpil z vlaku tu v Quette. Zoznámil som sa s afganskou rodinou pečúcou vynikajúci chlieb v podzemnej peci. Za jeden bochník som zaplatil a druhý som dostal zadarmo. Táto rodina ma vzala do Afganistanu v čase, kedy moc prevzal Taliban po prvý raz.

V Quette som bol dlho, stretol som tu učiteľa histórie a ten ma zobral tri hodiny na juh od mesta. V tej dobe, keď som si sadol v Pakistane na námestie, tak o hodinu bolo okolo mňa vyše sto ľudí. Ja som si vysilený a hladný písal svoje postrehy do zošita a keď som zdvihol hlavu, plné námestie stálo okolo mňa. Všetko muži, deti a civeli na mňa. V tej dobe som tu bol riadny exot. Všetci boli ku mne veľmi milí. Aj učiteľ, ktorý mi, keď zistil, že som doktor a teda vzdelanec, chcel ukázať to najlepšie. Mal do Mehrgarhu prístup a vzal ma tam zadarmo. Priznám sa, veľa tam toho nebolo a ja som si neuvedomoval v akej úžasnej lokalite stojím.

3 fotografie

Mehrgarh je najstaršou archeologickou lokalitou južnej Ázie

Mehrgarh je najstaršou vykopanou lokalitou v celej južnej Ázii, omnoho starší než vykopávky v Mohendžodáre a Harappe. Jedna teória hovorí, že ľudia z Mehrgarhu migrovali k Indusu, aby tu o pár tisícročí, v dobe bronzovej, založili civilizáciu, o ktorej píšem vyššie.

Práve tu sa našli najstaršie keramické figúrky v južnej Ázii. Vyskytujú sa vo všetkých fázach osídlenia a prevládali ešte pred tým, ako bola objavená keramika. Známa je Venuša s obrovskými holými prsami, vyobrazenie, ktoré by v dnešnom puritánskom Pakistane nebolo možné. Prvé poľnohospodárstvo tu začalo už v neolite 7 000 rokov pred Kristom. Tu sa našli nástroje prvých zubárov na našej planéte.

Zájazdy a expedície Pakistan

Jericho (Izrael), 8000 p.n.l. #

Veža v Jerichu je 8,5 metra vysoká kamenná stavba postavená z neopracovaných kameňov s vnútorným schodiskom s 22 schodmi. Jericho sa hrdí tým, že je najstarším mestom sveta a tým, že bolo prvým opevneným mestom na svete. Rozpálené Jericho tak ako ho poznáme teraz bolo v minulosti oveľa zelenšie a rieka Jordán väčšia. Koniec koncov bolo to práve zelené údolie rieky Jordán, ktoré kedysi Mojžiš zbadal z hory Nebo (severnejšie od Jericha) v Jordánsku a to bola legendárna zasľúbená Zem. Keď sa prechádzate ruinami starého mesta tak chodíte po tých istých miestach po ktorých kedysi chodili lovci, ktorí sa neskôr cca 8.000 pnl zmenili na farmárov a začala sa neolitická revolúcia. Jericho bolo pri tom. V tej dobe tu žilo takmer 3000 ľudí čo bol nevídaný počet. Nuž a zároveň z tohto obdobia pochádzajú najstaršie mestské múry. Jericho sa niekoľko krát spomína aj v Biblii. Bolo prvým mestom, ktoré Izraeliti dobili a to trúbením na baranie rohy. V Jerichu zomrel aj slávny kráľ Herodes a len o pár desiatok rokov neskôr práve v Jerichu diabol pokúšal štyridsať dní Ježiša na Hore Pokušenia. Dnešné Jericho je súčasťou Palestínskej samosprávy a na rozdiel od Betlehemu nie je obohnané okupačným múrom a je ľahšie dostupné a jeho návštevu treba kombinovať s Mŕtvym morom, Masadou a údolím Qumrán.

Zájazdy do Izraela, kde vždy stojíme aj v Jerichu

Gobekli Tepe (Turecko), 10 000 p.n.l. #

Prekvapujúci víťaz, najstaršia budova na našej planéte, najstaršia pamiatka na našej planéte a najstarší chrám sveta. Nachádza sa v tureckom Kurdistane a domáci tvrdia, že tu v hornej Mezopotámii začala civilizácia. Tu sme sa stali ľuďmi a z primitívnych lovcov a zberačov sa stali poľnohospodári, ktorí sa začali zaoberať hlbšími myšlienkami.

Píše sa rok 2021 a ja konečne stojím pred najstarším chrámom sveta a rozmýšľam o tom, čo vidím. Náboženstvo u nás ľudí vždy hralo dôležitú úlohu a tí, čo verili, dosiahli toho viac. Lebo iba ten, čo verí, aj vidí... Viera uzdravuje. Viera prináša víťazstvá. Dnes mnohí veria, že neveria a veria vášnivo. Politici sa snažia pretlačiť svoje ideológie a aj keď sa my ľudia tvárime, že sme v 21. storočí racionálni, počul som aj hlasy, že ošiaľ po elektromobiloch je tiež skôr ideologickou ako racionálnou záležitosťou. Bohvie (ako hovoríme my neverci) =)

Ktorý je najstarší chrám, ktorý poznáte? Chrámy v gréckych Delfách, kde vyveštili úspech už Alexandrovi Veľkému? Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut – krásna minimalistická budova na ľavej strane Nílu pri meste Luxor z roku 1470 p.n.l.? Alebo Stonehenge juhozápadne od Londýna postavený okolo roku 3000 p.n.l.?

V tomto texte vidíte, že ešte staršie sú maltské chrámy Hagar Qim na ostrove Malta a Ggantija na ostrove Gozo. Gobekli Tepe je trikrát staršie než Stonehenge – to je fakt neuveriteľné. Gobekli Tepe je najstarším chrámom našej planéty.

Zájazd k Najstaršej pamiatke sveta

 

Úvodnú fotografiu tohoto blogu (ktorý precestovať mi trvalo desaťročia) som nafotil južne od Bagdadu. Ide o palác perzského kráľa postavený v 3 až 6 storočí nášho letopočtu. Medzi najstaršie pamiatky sa teda nedokázal umiestniť. Kedysi tu bolo obrovské mesto Ktésifón (Ctesiphon) a tento oblúk sa nazýva Taq Kasra. Ide o medzník v histórii architektúry a o najväčšiu jednoliatu klenbu nevystuženého muriva na svete. Drží akoby zázrakom.

Našli ste si v tomto blogu svoj ďalší cestovateľský cieľ? Poznanie z prvej ruky, ale aj cestovateľské inšpirácie sú totižto tým o čo sa v projekte Cestovateľského BUBO magazínu na www.bubo.sk/blog so svojími sprievodcami snažím.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy. Prešiel všetky krajiny sveta a do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.
Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Prvá slovenská žena stála práve s Ľubošom na severnom póle a prvá Slovenska aj na póle južnom. Hrdí sa tým, že mnoho ciest zrealizoval práve s „obyčajnými“ klientami, ktorých si mimochodom za ich odvahu a úroveň veľmi váži.
Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. Prešiel všetky krajiny Afriky od najnižšieho po najvyšší bod.
Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016) a v rokoch 2021 a 2022 pracoval na covidovom oddelení bratislavskej nemocnice v období kedy bolo Slovensko vyhlásené za najhoršiu krajinu nie v Európe ale na svete.
Podľa medzinárodných cestovateľských inštitúcii Nomadmania (UK) a Travelers' Century Club (USA) je jednoznačne najscestovanejším Slovákom.
Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.

Zájazdy, ktoré má rád:

Slovenské prvo - expedície

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2241

Mohlo by Vás zaujímať

Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2440
E

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1990
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2427
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

11 dní

Trvanie

3381

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.