Kto nepozná minulosť, nepochopí budúcnosť - hovorí stará pravda. Antické pamiatky sú našou, teda európskou minulosťou a ukazujú nám, akí vyspelí sme boli, keď sme vytvorili prvú demokraciu, základy právneho európskeho systému, základy starobylých prekvapujúco rozvinutých miest, ktorých krásu vieme obdivovať až do dnešných dní.

Keď sa povedia antické pamiatky, človek si zrejme predstaví len tie v Grécku, prípadne Taliansku. Pravda je však iná. Antické pamiatky, teda tie, ktoré pochádzajú z obdobia starovekého Grécka a antického Ríma, by sme našli od Škótska cez celú severnú Afriku až po Blízky východ a Kaukaz.

Pont du Gard vo Francúzsku alebo akvadukt v Segovii... Obe sú úchvatné, no do môjho výberu Top 10 antických pamiatok sa nedostali. Mali totižto priveľkú konkurenciu.

Verím, že aj tých najscestovanejších z vás pozitívne prekvapím a budem inšpiráciou pre niektorú z vašich ďalších ciest.

Čo sú to antické pamiatky?

Toto je základná otázka. Čo všetko patrí medzi antické pamiatky? Egyptské pyramídy? Machu Picchu? Petra? Mladí ľudia vychovaní v anglicky hovoriacich školách s týmto majú často problém, pretože „antique“ znamená v ich jazyku starožitný. Toto slovo však nemá s antickými pamiatkami veľa spoločného.

Nie všetky staré pamiatky sú totižto antické. Antické pamiatky sú tie, ktoré majú starogrécky a starorímsky základ. Staroveké antické pamiatky sú teda pamätníkom gréckych mestských štátov a Rímskej ríše.

10. miesto: Koloseum, Rím, Taliansko #

Koloseum je prekrásna stavba postavená za cisára Vespasiana. Je minimalistická, no zároveň ohromná. Koloseum aj dnes vzbudzuje úctu a pripadá nám moderné. Ide o jediný novodobý div sveta na európskej pôde. Videl som ho viac než tucet ráz a zopárkrát aj s profesionálnou sprievodkyňou - to sa vždy oplatí.

Rimania stavali veľa takýchto štadiónov, ale práve rímske Koloseum je tým najväčším na svete - prekrásna stavba.

3 fotografie

Vnútro rímskeho Kolosea

Koloseum je krásne zvonku, ale oplatí sa ho prezrieť aj zvnútra. Je najznámejšou pamiatkou Ríma a jeho kapacita 50 - 80 000 divákov je v porovnaní s kapacitami dnešných najväčších štadiónov naozaj neuveriteľná.

V tejto obrovskej aréne sa konali drsné gladiátorské zápasy, zvieracie zápasy a dokonca aj súboje lodí. Rímske Koloseum totiž vedeli napustiť aj vodou. Každopádne sa tu prelialo množstvo krvi. Cisár Titus otvoril Koloseum hrami, ktoré trvali 100 dní, no cisár Traján zrealizoval hry dlhé až 123 dní.

Na väčšinu podujatí boli vstupenky zadarmo v zmysle hesla cisárov - dať ľudu „chlieb a hry.“ Ľuboš Fellner

Stavba sa začala v roku 72 n. l. a skončila v roku 80 n. l. Koloseum je o viac ako 1 500 rokov staršie ako Taj Mahal a svetlo sveta uzrelo skôr ako aj Veľký čínsky múr. Na väčšinu podujatí, ktoré sa v Koloseu konali, boli vstupenky zadarmo v zmysle hesla cisárov - dať ľudu „chlieb a hry.“ Divákom sa rozdávalo jedlo zadarmo, ba dokonca dostávali aj peniaze.

Pozor, ak mienite navštíviť Koloseum individuálne, musíte si vystáť dlhú radu (Koloseum ročne navštívi 7 miliónov turistov). Ak máte lístky vopred a certifikovaného sprievodcu, máte špeciálny vchod a nečakáte (napríklad na našom talianskom zájazde). O Koloseu viac píšem vo svojich dvoch blogoch o Ríme:

Koloseum je len jedno. 

Koloseum alebo Rímske Koloseum je slávny oválny amfiteáter v centre Ríma v Taliansku. Ide o najväčší amfiteáter, ktorý bol kedy v Rímskej ríši postavený. Názov Koloseum nesie iba amfiteáter v Ríme. Všetky ostatné štadióny sú amfiteátre, názov Koloseum prislúcha iba tomu rímskemu. Ide o jedno z najväčších diel rímskej architektúry. 

3 fotografie

Koloseum a Forum Romanum

9. miesto: Hatra, Irak a El Džem, Tunisko #

El Džem je ako aj rímske Koloseum opäť amfiteáter, a preto som na 9. miesto dal hneď dve pamiatky. Keď som totiž začal tvoriť tento rebríček, všetko mi začalo do seba krásne zapadať, no dať doň amfiteáter 2x za sebou - to je nuda. Amfiteáter v Hatre je ťažšie dostupný, ale El Džem je dostupný ľahko. A je úžasný!

Amfiteáter El Džem, ktorý nájdete 50 km od prímorskej Mahdie, prímorského rezortného mesta, ktoré navštívilo mnoho Slovákov, však stojí za to a zaslúži si byť v tejto prestížnej TOP tabuľke antických pamiatok. Ide predsa o najväčší amfiteáter Afriky!

„Ceterum censeo Carthaginem esse delendam“ = „Ešte chcem dodať, že Kartágo musí byť zničené," zvykol vravieť rímsky politik Marcus Porcius Cato. Keď Kartágo prehralo tretiu púnsku vojnu, otvorila sa pre Rimanov brána do dnešného tuniského sveta, a tým pádom aj dovnútra čiernej Afriky. Nemôžem si pomôcť, El Džem v Tunisku je krásny a pridali sme ho do mnohých našich zájazdov do Tuniska.

El Džem - ďalší slávny amfiteáter, teraz však v Tunisku.
Foto: Tomáš Kubuš

No ešte krajšia pamiatka je Hatra – tá je však aj omnoho menej prístupná. Hatra je, obdobne ako El Džem, pod patronátom UNESCO. V Iraku som ju s partiou Bubákov navštívil v lete 2021 a vítali nás tu ako prvých turistov od roku 2003.

Hatra bola dlhé roky okupovaná jednotkami ISIS (Daeš) a bola absolútne mimo dosahu turizmu. Naša návšteva bola teda pre slovenské cestovateľstvo ďalším cestovateľským skalpom v medzinárodných intenciách.

Hatra má v sebe unikátnu zmes architektúry. Postavili ju Parti, ovplyvnili Rimania a zničiť sa ju snažil Islamský štát. Našťastie, neuspel. Ľuboš Fellner

Hatra sa nachádza južne od Mosulu, ktorý na našom zájazde Irak – Mezopotámia navštevujeme 4x ročne. Chodíme sem naším klimatizovaným autobusom cez polopúšť... Nikde nič, ale cesty sú asfaltové a v poriadku.

Hatra má v sebe unikátnu zmes architektúry. Postavili ju Parti, ovplyvnili Rimania a zničiť sa ju snažil Islamský štát. Našťastie, neuspel. Navštíviť Hatru dnes je oriešok, ale nie je to nič, čo by BUBO nezvládlo. Vďaka tomu sme dnes jedinou cestovnou kanceláriou na Slovensku aj v Čechách, ktorá do Hatry dokáže svojich klientov vziať.

Uznávam, je to pre tých, čo vyhľadávajú v živote špeciality a unikátnosť. Návšteva tohto výnimočného miesta sa však určite oplatí. Hatra je presným opakom rímskeho Kolosea. Sedem miliónov turistov vs. vy sami. Verím, že tento stav nebude dlho trvať, turizmus sa v kolíske civilizácie čoskoro rozbehne a Irak začne konkurovať Egyptu.

Na možné ťažkosti pri vybavovaní povolenia na vstup do Hatry na mieste okamžite zabudnete vďaka nádherným pohľadom na chrámové okrsky. Nikde nikoho, iba jemný vánok okraja púšte a pieskové zrnká rozbíjajúce sa o antické stĺpy. Hatra bola bohaté obchodné mesto, cez ktoré prúdil tovar z Blízkeho východu, Perzie, južnej Arábie aj Kaukazu či Anatólie.

Hatra obchodovala s Palmýrou, Baalbekom a Petrou, o ktorých píšem v tomto blogu nižšie. Vo vnútri chrámov dodnes nájdete chodby vyplnené reliéfmi, torzami sôch a keď si o tomto mieste vypočujete viac, nadchne vás natoľko, že bude patriť k najunikátnejším zážitkom Iraku. Hatru ešte v iných tabuľkách nenájdete - ešte sa o nej nevie.

3 fotografie

Iracká Hatra

8. miesto: Akropola, Atény, Grécko #

Na 8. miesto som dal najväčšiu klasiku antiky, a to aténsku Akropolu v centre hlavného mesta Grécka. Kto by ju nepoznal. Po prvý raz som sem realizoval zájazd v roku 1992, to bolo ešte pred oficiálnym vznikom BUBO. Teraz máme počas roka okolo 15 turnusov zájazdu Totálne Grécko a sprievodcami sú historici – doslova fanatici, s ktorými som tento môj TOP 10 výber konzultoval.

Dlho sme sa bavili o tom, či sem dáme veštiareň v Delfách s Apolonovým chrámom alebo Olympiu s ihriskom, kde sa bežala prvá olympiáda a kde aj naši klienti vždy bežia svoj „štadión“ – 1 stadium bola vzdialenosť 192 metrov.

3 fotografie

Slávna Akropola

Prvé Olympijské hry sa tu uskutočnili už v roku 776 p.n.l. Aj tieto skvosty antiky sú súčasťou nášho prepracovaného zájazdu Gréckom. Nakoniec sme sa zhodli, že aj keď chceme, aby naše tabuľky neboli nudné či bežné, tak aténska Akropola je v Grécku jedničkou. V celom Grécku niet slávnejšej stavby ako je Parthenón. Patril Aténe, ochrankyni mesta.

Do dnešnej podoby bola Akropola vystavaná demokratickým politikom Periklom v roku 438 p.n.l. Dórsky Parthenón si nepamätá vojská nebojácneho Xerxésa, ktorý v roku 480 p.n.l. vypálil Atény (a vraj kvôli tomuto incidentu Alexander Veľký vypálil Persepolis), ale následne si pamätá všetko - videl, ako upadá grécka demokracia, pamätá si Rimanov, ktorí si na Atény aj helénsky svet robili chúťky už pridlho.

3 fotografie

Antické pamiatky v Grécku

Pamätá si aj to, ako sa odrazu zo sveta vytratili grécki aj rímski bohovia a nahradili ich kríže, ktoré sa začali objavovať na nových stavbách, no pamätá si aj polmesiace, Osmanov (o Istanbule sa dočítate v ďalšom mojom blogu), sklad pušného prachu a benátsku loď (Benátky), ktorá vystrelila do jej útrob. Výškové budovy nekazia panorámu, a tak dokážu vyniknúť pahorky.

7. miesto: Palmýra, Sýria #

Dá sa antická pamiatka Palmýra dnes navštíviť? Dá! To, čo vidíte v nižšie priloženom videu, sú stále čerstvé (z konca roku 2022) zábery z Palmýry, ktorou náš sprievodca Jaro Kondač sprevádzal malú skupinku milovníkov histórie. Ako vidíte, Palmýra je stále tou prekrásnou „nevestou púšte“, snom každého cestovateľa, milovníka poznania.

BUBO v Palmýre. Video: J.Kondáč

BUBO v Palmýre. Video: J.Kondáč

Sýria stále nie je klasickou dovolenkou, ale keď si porovnáte počet turistov na Akropole a v Palmýre, tak zážitok sa dostaví. Expedíciu do Pamýry som viedol na jar v roku 1995. Mal som 26 rokov. Nabalili sme staručkú Karosu, jedlo na 3 týždne a vyrazili sme, doslova, do neznáma.

V Umajovskej mešite v Damašku som bol šokovaný, že minaret sa volá Ježišov a celkovo som videl vysokú kultivovanosť Sýrčanov. Jedna z najlepších sprievodkýň BUBO je Sýrčanka a aj Steve Jobs, zakladateľ Applu, mal vo svojom DNA na 100 % gény zo Sýrie.

Prajem Sýrii mier, tá krajina si vojnu nezaslúži. Vy, ako turisti, viete tejto krajine pomôcť najviac tým, že ju navštívite a tak dodáte obyvateľom silu a vieru, že sa život vracia do normálu. BUBO bolo najväčším predajcom zájazdov do Sýrie pred vojnou a aj dnes máte u nás istotu najvyššej kvality a bezpečnosti. Sýriu poznáme ako svoje topánky - ako Jeruzalem. A ak chcete zažiť niečo absolútne výnimočné, tak vás na naše zájazdy srdečne pozývam.

6. miesto: Džemila, Alžírsko #

Na 6. mieste je ďalšie prekvapivé mesto, o ktorom málokto počul - Džemila. V preklade „nádherná“ dostojí svojmu menu. Alžírsko je dnes bezpečnou krajinou a aj sem realizujeme najviac zájazdov na Slovensku aj v Čechách. Pri cestách do „problematických“ krajín platí, že treba mať praktické skúsenosti a, ešte raz, praktické skúsenosti.

Alžírsko je rozlohou najväčšou krajinou Afriky - kontinentu, ktorý je 3x väčší než Európa a ide aj o najväčšiu arabskú krajinu. Zájazdy sem organizujeme už zopár rokov a máme teda slušné skúsenosti – stačí si vygoogliť. Najkrajšia Sahara, oázy ako z rozprávky vs. antické mestá. Obrovské Alžírsko je extrémne rôznorodé a my ho spoznávame na našich zájazdoch do Alžírska.

Situácia sa často mení, no my do Alžírska cestujeme pravidelne. Máme tu partnerov, pre ktorých sme veľmi dôležití a ktorí nám ponúkajú top služby. Tak ako v Sýrii, aj v Alžírsku sme začali skôr, a tak sme míle pred akoukoľvek konkurenciou.

Ohľadom návštevy nebezpečných krajín musím povedať, že vyše 30 rokov robím túto prácu a ani mne, ani žiadnemu z tisícov klientov sa nikdy nič nestalo - klop klop. Alžírsko je dnes bezpečné, ale podobne ako do Palmýry či Hatry sa človek musí do Alžírska „docestovať“.

Je to ako lyžovanie na čiernych zjazdovkách. Nie je to pre každého, no dobrý lyžiar nič iné nechce. Keď raz vyskúšate byť na Top svetovej pamiatke sami, už nič iné nebudete chcieť. A presne toto sa mne osobne stalo pred niekoľkými rokmi v Džemile.

5 fotografií

Neuveriteľná Džemila

Džemila je TOP – keby bola v Taliansku, je známejšia než Pompeje. Džemila, to sú starorímske fontány, rímske trhovisko, zachované obchodíky, kamenné stoly, odmerky na zrno či meranie dĺžky látok.

Hlavná tunajšia ulica Cardo Maximus vám dá dokonalú predstavu o uliciach, obchodoch či architektúre z 1. storočia n.l. Hlavný chrám na námestí tu stojí po celé stáročia a chýba mu len strecha. Divadlo, vodovodné potrubie i fontána - to všetko je tu až prekvapivo zachované. Rovnako tak jedna z najlepších zbierok mozaík na svete - dokonale zachovaný príbeh o Iliasovi, Jupiterovi a hlavne o Bakhusovi (rímsky boh vína a neresti).

Džemila je TOP – keby bola v Taliansku, je známejšia než Pompeje. Ľuboš Fellner

Rímsky oblúk chcel odtiaľto francúzsky vojvodca previesť na Chámps-Élysées, ale bol priťažký. Unikátom sú aj miestne mozaiky. Džemila je zázrak. Práve kvôli takýmto hlbokým zážitkom, aké som získal v Džemile, som rád, že som sa na cestovanie dal.

5. miesto: Alexandria, Egypt #

Alexandria je považovaná za najkrajšie helenistické mesto sveta. Navštevuje ju pritom len promile turistov Egypta. Alexandria na severe Egypta leží v delte najdlhšej rieky sveta, rieke Níl a prezývajú ju „Nevesta Stredomoria.“ Je najeurópskejším mestom najľudnatejšej arabskej krajiny sveta a na našom zájazde Egypt - maximálne poznanie ide o aklimatizáciu - Alexandriu navštevujeme ako prvú.

Alexandria bola založená v roku 331 p.n.l. veľkým vojvodcom, najúspešnejším Európanom - Alexandrom Macedónskym, ktorý je vraj pochovaný práve tu v sklenenej truhle obalenej čistým zlatom. 

Bezmála 1 000 rokov bola Alexandria hlavným mestom Egypta. Je taktiež mestom posledného egyptského faraóna a slávnej Kleopatry – každého zaujímajú pikošky trojuholníka lásky medzi krásnou Kleopatrou, udatným Cézarom a Marcom Antoniom.

5 fotografií

Sme v Alexandrii

V Alexandrii navštevujeme rímske divadlo, maják na ostrove Faros, Alexandrijskú knižnicu a katakomby, ktoré sú najväčším pohrebiskom grécko-rímskej éry. Synkréza rímskeho a egyptského umenia je v alexandrijských katakombách fascinujúca.

Egypt - maximálne poznanie je Top zájazdom – kombinuje v sebe poznanie aj oddych. Unikátom je práve to, že navštevujeme najjužnejší chrám Egypta v Abu Simbel a najsevernejšie mesto - Alexandriu. Tým, že každoročne realizujeme toľko turnusov, sú naši sprievodcovia vycvičení perfektne. Vždy máme po celý čas so sebou egyptológa!

4. miesto: Baalbek, Libanon #

Libanon, kedysi prezývaný Švajčiarsko Blízkeho východu, sa turistom opäť otvoril a my v BUBO pri tom, samozrejme, nemôžeme chýbať. Baalbek bol významným náboženským centrom ešte pred príchodom Rimanov a výstavbou kolosálnych chrámov. Pod ich taktovkou si svoju pozíciu iba utvrdil. Rimania poznali Baalbek pod gréckym menom Heliopolis, teda mesto boha slnka Helia. Postavili ho ale pre boha Baala.

Svoj zlatý vek zažilo mesto Baalbek medzi prvým a tretím storočím. V tom čase tu vzniká unikátna zbierka chrámovej architektúry. Úžasné na tomto mieste je aj to, že v neďalekom kameňolome stále leží najväčší kamenný blok sveta.

Obrovský Jupiterov chrám pozostával za čias starého Ríma z 54 stĺpov vysokých 22 metrov. To je neuveriteľné! Dnes ich môžeme vidieť už iba šesť, veď napríklad cisár Justinián nechal odviezť osem stĺpov do Konštantinopolu a použil ich na výstavbu známej Hagia Sofia (viac v mojom blogu o Istanbule).

Kým ale chrám „fungoval“, bol známy najmä svojimi veštbami a dokonca ho môžeme nájsť vyobrazený aj na minciach rímskych cisárov.

Také mohutné stĺpy som na svete nikde inde nevidel, a preto sa Baalbek dostal tak vysoko. Baalbek vás uchváti. To garantujem! Preto je u nás zájazd do Libanonu veľmi populárny.

3. miesto: Efez, Turecko #

Efez si tretiu pozíciu zaslúži. Ak boli niektoré pamiatky v mojej tabuľke vzdialené a nebezpečné, Efez je dostupný a bezpečný!

Pritom Efez navštívilo minimum Slovákov. Väčšina totižto lieta iba na tureckú rivieru do Antalye. Ja odporúčam vyraziť z Istanbulu - do Antalye a zastaviť sa práve v Efeze. Nájdete ho na našom zájazde Turecko - all inclusive, kde je jedinou chybou zájazdu príliš nízka cena. Treba to využiť. Múdri ľudia to tak robia. Efez je najdostupnejšou mimoeurópskou antickou pamiatkou a je nádherný.

Efez patril spolu s Rímom, Alexandriou a Antiochiou k 4 najväčším mestám Rímskej ríše. Ľuboš Fellner

Najslávnejším miestom Efezu je Celsiova knižnica - po Alexandrijskej a Pergamonskej bola treťou najväčšou knižnicou na svete. Nádherne zdobené priečelie je dôkazom bohatstva, ktorým Efez oplýval. „Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky“ - tvrdil grécky filozof Herakleitos a my sa práve v Efeze pozrieme, kde to vlastne žil. Okrem Herakleita v Efeze žili taktiež jedni z prvých kresťanov a nájdete tu aj dom Panny Marie, matky Ježiša Krista.

Efez dnes okrem iného patrí aj medzi najzachovalejšie staroveké mestá sveta. Okrem spomenutého si tu vychutnáte pohľad aj na nádherné divadlo s neuveriteľnou kapacitou až 24 000 divákov, ktoré je tiež jedno z hlavných lákadiel. Po mramorom dláždených chodbách kráčali herci, recitátori a umelci. Pri prechádzke ruinami uvidíte slávne stavby, ako sú kúpele s toaletami, Hadriánov chrám, malé divadlo, nádherné dlažby s obrazmi a poschodové, terasovité domy, ktoré patria medzi ďalšie vrcholy tohto miesta. Určite vás to očarí.

3 fotografie

Celsiova knižnica v Efeze

Málokto vie o tom, že v Efeze žila aj sestra Kleopatry - Arsinoe a Július Cézar jej dal postaviť dom. Paranoidná Kleopatra však sestru otrávila a dnes slovo označujúce jed arzén pochádza práve z mena Arsinoe. Fascinujúce, však? A určite vás ohúri aj to, že v Efeze žilo aj mnoho Židov a ich stopy tu tiež nájdete.

2. miesto: Leptis Magna, Líbya #

Na striebornej priečke je antická špecialita - Leptis Magna v Líbyi. Navštíviť ju kedysi, ešte za vlády Muammara al-Kaddáfího, to bolo vcelku bežné. V Lýbii pracovalo aj veľa Slovákov - no je pravda, že od zavraždenia Kaddáfiho v tejto bohatej krajine už vyše 10 rokov zúri občianska vojna a ja sem nikomu neodporúčam cestovať. Na druhej strane, Leptis Magna ma tak uchvátila, že som ju musel dať takto vysoko.

Leptis Magna leží len 130 km od hlavného mesta Tripolisu – toto mesto bolo tradične najvýchodnejším mestom Maghrebu a cesty na východ odtiaľto do Alexandrie sa bál už najväčší cestovateľ Ibn Battuta, ktorý toho precestoval viac než Marco Polo.

Po príchode do Tripolisu Ibn Battuta povedal: „Kto žije, vidí, ale kto cestuje, vidí viac.“ Jednoduché, ale pravdivé, a preto cestujte. Nemusíte zrovna do Leptis Magna, ale ja som bol maximálne nadšený!

Leptis Magna je od roku 1982 zapísaná aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Leží na pobreží Stredozemného mora. Narodil sa tu cisár Septimus Severus, zakladateľ Severovskej dynastie, ktorý bol prvým rímskym cisárom pochádzajúcim z Afriky.

Leptis Magna bola centrom obchodu s poľnohospodárskymi výrobkami. Spolu s vývozom olivového oleja to zabezpečilo mestu obrovskú prosperitu. Chvíľu bolo dokonca tretím najväčším v celom Rímskom impériu, a to práve za vlády Septima. V tomto období došlo k vybudovaniu stĺpovej kolonády (od centra mesta do prístavu) a vznikol aj 19 km dlhý akvadukt. Dnes sú tu oblúky viacerých cisárov - Vespasiana, Trajana a Severusa. V súkromných domoch bohatých sa dodnes zachovali krásne farebné mozaiky.

1. miesto: Petra, Jordánsko #

Magická Petra v Jordánsku je známa ako nabatejská pamiatka, a teda nemôže byť pokladaná za antickú? To nie je pravda. Na Petre totižto vidíte, aké je to, keď niekto vloží antické mesto do inej kultúry - do divokého prostredia Nomádov. Bol som totižto v Al Ula (taktiež ide o nabatejské mesto) v Saudskej Arábii a tam takéto niečo nenájdete. Viac v mojom blogu Púť do Mekky.

V Petre je aj mnoho antických pamiatok. Petra sa nachádza v Jordánsku - kráľovstve, kde nájdete aj totálne antické mesto Jarash. Niečo neuveriteľné, prekrásne. Jarash prezývajú aj ako „Pompeje Blízkeho východu.“ Rímske divadlo či Cardo Maximus však nájdete aj v Petre, meste na križovatke karavánnych ciest. 

Jarash a Petru navštevujeme každoročne na minimálne 12 termínoch v rámci zájazdov do Jordánska. Ak boli pamiatky v iných krajinách možno nebezpečné, tak Jordánsko je tých 30 rokov, čo sem chodíme, absolútne bezpečnou krajinou. Ceny sú veľmi prijateľné - až by som povedal, že nízke. Jordánskeho jedla sa neviem dojesť. Spávame tu v tých najluxusnejších hoteloch krajiny, ja osobne mám rád hotel Ishtar pri Mŕtvom mori (najnižšie miesto na našej planéte).

Treking na koňoch k Áronovej hrobke.Video: Ľ. Fellner

Treking na koňoch k Áronovej hrobke.Video: Ľ. Fellner

Na džípoch prechádzame púšťou, kúpeme sa v Červenom a Mŕtvom mori, ale vrcholom sú práve pamiatky, a to Jarash a ružové mesto Petra. Švajčiarsky cestovateľ pôvodom z Lausane - Johann Ludwig Burckhardt - objavil toto mesto v prestrojení v roku 1812. Tajomnú, ba priam magickú atmosféru, si mesto udržalo dodnes. Petra je aj dnes splnený cestovateľský sen. Na našich zájazdoch nechýba celodenná prehliadka Petry, ktorá je ukrytá hlboko v horách, ktorým dominuje Áronova hora s hrobkou Mojžišovho brata.

5 fotografií

Petra je cestovateľským snom mnohých. S nami si ho môžete splniť.

Samotná cestička do Petry (úzký Siq) je dlhá takmer 2 kilometre, miestami je široká len niekoľko metrov a hlboká až do 80 metrov. Celkovú neuveriteľnú atmosféru dotvára pomerne rušný život. Na každom kroku vás míňajú oslíky a koče. Dômyselná civilizácia Nabatejcov, o ktorých u nás doma stále tušíme pramálo, dokázala nielen postaviť Petru ukrytú v skalách, ale aj jej dať krídla a spraviť z nej obrovské a dôležité centrum. Po tom, ako Rimania získali Petru, aj časť Blízkeho východu, premenili ju na krásne miesto nasiaknuté antikou.

Pri jednom z divov sveta.Video: Ľ. Fellner

Pri jednom z divov sveta.Video: Ľ. Fellner

Rímske divadlo, dláždené cesty, oblúky aj fantastické chrámy. Prechádzať sa Petrou v 2. storočí bolo, ako keby ste odrazu okolo seba mali kúsok Ríma, len v exotickom prostredí ružovkastých skál. Keď som bol v Petre naposledy, prišiel za mnou klient a hovoril, že tu bol s inou cestovnou kanceláriou, ale až teraz Petru skutočne videl.

Naozaj, Petra - to nie je len Pokladnica, hoci tá sa stala divom sveta, ikonou Blízkeho Východu. Petra, to sú cestičky zahltené prachom, nad ktorými rastú neskutočné hrobky vytesané do farebných skál. Beduíni vás tu pohostia čajom s lístkami mäty a posilnení vyšliapete schody ku Kráľovským hrobkám či k hrobke Ed Deir na konci sveta. Petra, to je zmes zážitkov, ktoré vďaka BUBO dokonale spoznáte. Chodíme sem tak dlho, že keď sme s tým začali, kráľ Abdulláh bol ešte len princom čakajúcim na trón. Dnes je na tróne už vyše dvoch desaťročí.

3 fotografie

Potulky Petrou

Kto nepozná minulosť, nepochopí budúcnosť #

Vraciame sa k tomu, čo som napísal na začiatku. Kto nepozná minulosť, nepochopí budúcnosť. Všetko tu už totižto raz bolo. My ľudia sme rovnakí, politici sú rovnakí a ak sa zameriame na históriu a poznanie, zistíme, akému zriadeniu sa darilo udržať najdlhšie a ktorá vláda bola najprosperujúcejšia. Všetko sa vám geniálne pospája a budete vedieť to, čo iní nie.

Staré grécke a rímske pamiatky nie sú vôbec nudné, nenechajú vás chladnými. Naopak, vašu dovolenku spestria a dodajú jej cisársky luxus.

Možno som vás pre niektorú pamiatku nadchol a vy za ňou vyrazíte na svojej ďalšej dovolenke. To by ma veľmi potešilo. Slovensko totižto veľmi potrebuje scestovaných a vzdelaných ľudí. Šťastné cesty prajem!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1332

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3893

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.