Čo sa považuje za najkrajšiu pamiatku Srí Lanky? Ktorá stúpa sa pokladá na ostrove Cejlón za najkrajšiu? Tieto otázky si kladie každý návštevník. Počas dovolenky na Srí Lanke nemôžete obísť krásnu stúpu Ruwanwelissaya, kde sa dozviete viac o príchode budhizmu na tento krásny ostrov. Oboznámime vás aj s najstarším zdokumentovaným stromom, ktorý bol zasadený ľudskou rukou. Poďte s nami odhaliť čaro týchto miest.

Ruwanwelissaya Počasie

slabý dážď

slabý dážď

38°C

Predpoveď 16.Apr

Východ slnka 05:58

Západ slnka 18:17

Dážď 1.81mm

Pristávame na medzinárodnom letisku Bandaranaike ktoré síce oficiálne patrí hlavnému mestu Colombo, no reálne leží v blízkom meste Negombo. Tu nás už čaká náš klimatizovaný BUBO autobus, ktorý nám bude k dispozícii počas celej poznávacej časti zájazdu.

Ako vidíte na mape nižšie, na Srí Lanke aj relatívne krátke vzdialenosti prekonávate dlhší čas, než ste zvyknutí z našich končín. Je to jednak hustotou premávky a veľkou variabilitou vozidiel, pričom tie jednoduchšie dopravu dosť spomaľujú, a jednak kvalitou a úrovňou miestnych ciest.

Hoci Srí Lanka v posledných rokoch robí veľmi veľké pokroky, tunajšie cesty stále nemajú dostatočnú kapacitu a kvalitu. Presúvame sa po pobreží až po mesto Puttalam, kde sa odkloníme do vnútrozemia a pokračujeme do prvého a najstaršieho hlavného mesta Srí Lanky - Anuradhapura.

Presúvame sa pozdĺž pobrežia do starobylého mesta Anuradhapura.
Foto: Google Maps

Anuradhapura bola podľa dostupných záznamov založená v štvrtom storočí pred našim letopočtom, no podľa archeologických nálezov tu evidujeme ľudskú prítomnosť už tisíc rokov pred našim letopočtom. Toto starobylé mesto bolo hlavným mestom Srí Lanky bezmála 1 400 rokov a vďaka jeho dokonale zachovaným ruinám je dnes pod ochranou UNECSO.

Bolo to práve na tomto mieste, kde bol Srílančanom predstavené Budhovo učenie, bolo to práve tu, kde bol zasadený výhonok posvätného stromu Bódhi a bolo to práve tu, kde bola z Indie prinesená najposvätnejšia relikvia Srí Lanky - Budhov zub.

Poďme ale poporiadku. Od založenia Anuradhapury prešli necelé dve storočia, keď sa vtedajší kráľ Devanampiya Tissa rozhodol požiadať svojho indického rovesníka a priateľa kráľa Ashoku, aby mu poslal skúsených učencov, ktorí by jeho národu priblížili Budhovo učenie. Kráľ Ashoka najprv tejto myšlienke naklonený nebol, no po naliehaní vlastnej dcéry nakoniec súhlasil.

Jeho najstaršia dcéra Sanghamitta spolu so svojím bratom Mahindom opustila rodnú Indiu a na Srí Lanku priniesla nielen Budhovo učenie, ale aj výhonok posvätného stromu Bódhi (Ficus religiosa). Výhonok pochádzal priamo z materského stromu, pod ktorým Sidharta Gautama sedával, dosiahol osvietenie a stal sa Budhom. Bolo to niekedy medzi rokmi 250 - 210 pred naším letopočtom, keď sa začala písať história budhizmu na Srí Lanke. Jeho pozícia sa ešte upevnila po tom, ako bol na Srí Lanku z Indie prinesený posvätný Budhov zub.

Za vlády kráľa Kithsirimevana (301 - 328) zúrili v Indii nepokoje a ten sa práve preto rozhodol poslať túto relikviu na Srí Lanku po svojich deťoch, princovi Danthovi a princeznej Hemamale. Budhov zub je dodnes srílanským najposvätnejším artefaktom. 

Najstarší zasadený strom na svete #

Naša prvá zastávka bude pri spomínanom posvätnom strome. Keďže jeho materský strom v Indii už zahynul, práve tento na Srí Lanke je momentálne najstarším zdokumentovaným stromom na svete zasadeným ľudskou rukou. A aj vďaka tomu predstavuje veľmi významnú relikviu a pútnické miesto pre budhistov na celom svete. My ho na našich BUBO zájazdoch samozrejme nevynecháme.

Na Srí Lanke platia v chrámoch a na posvätných miestach špecifické pravidlá. Pri ich návšteve musíte mať zahalené ramená, kolená, dámy aj dekolt a zopnuté vlasy. Rovnako dôležité ja sa vyzuť. Na týchto miestach vždy nájdete stánok, kde vám obuv za malý poplatok uschovajú. Zaparkujeme teda na parkovisku a prejdeme sa k tomuto stánku, kde sa budeme vyzúvať.

Nie je ničím výnimočným, ak sa do podobných areálov vstupuje separátne, dámy jedným vchodom a páni druhým, takže sa na chvíľu rozdelíme. Keď prejdeme skenermi a kontrolou batožiny, môžeme zase vytvoriť skupinu a ísť si pozrieť samotný strom.

Po vstupe do areálu stretávame široké spektrum návštevníkov. Toto miesto je obľúbenou zastávkou nielen turistov, ale aj budhistov z celého sveta a, hlavne, miestneho obyvateľstva.

Celé rodiny sem merajú cestu zo všetkých kútov krajiny, aby vzdali hold stromu, pod ktorého matkou sedával Budha. Čaro tohto miesta podtrhujú ich modlitby, resp. odriekanie posvätných textov.

V rámci starostlivosti o strom platia špeciálne a prísne pravidlá. Kmeň je ohradený múrom a k samotnému stromu sa môžu dostať iba najvyššie postavení predstavitelia budhizmu v krajine, alebo významní politici či dôležité zahraničné návštevy. Závlaha je prísne kontrolovaná a pri ceremóniách strom dostáva iba symbolickú misku vody.

Legenda hovorí, že kedysi ľudia v suchších obdobiach nosili stromu vodu práve v miskách, no ak by táto tradícia pretrvávala dodnes, strom by pravdepodobne z toľkej vody uhynul.

Zaujímavosťou je napríklad že v okolí 500 metrov na každú stranu okolo stromu sa nesmú vykonávať žiadne stavebné či terénne úpravy bez špeciálneho povolenia. Ak by ste v týchto miestach začuli streľbu, nebojte sa, to len miestni zamestnanci odháňajú makaky slepými nábojmi. 

3 fotografie

Ako vyzerá stretnutie s unikátnym stromom?

My sa okolo stromu prejdeme a pozrieme si hlavnú svätyňu, ale aj malé postranné oltáre, kde domáci i budhisti z celého sveta nosia obetné dary v podobe kvetov, jedla, korenín, ale výnimkou nie sú ani peniažky na podporu a údržbu tohto miesta. Kvet z pohľadu budhistov symbolizuje pominuteľnosť všetkého na svete. Keď ho na oltár kladiete, je svieži, čerstvý, voňavý, no od toho momentu svoju krásu pomaly ale isto stráca, vädne, schne, umiera..

Vychutnáme si čaro tohto miesta, sledujúc modliacich sa mníchov, domácich odriekajúcich posvätné texty, pozrieme si najstaršie časti stromu podopreté zlatými podperami a porozprávame sa o Budhovom učení. Aj vám sa zdajú títo ľudia takí šťastní? Toto miesto vám dokáže, že majetky a peniaze vám šťastie nezaručia..

Po návšteve tohto energiou nabitého miesta sa pomaly vydávame k najkrajšej a najznámejšej stúpe Srí Lanky, Rwanwalissayi.

Prejdeme sa po dláždenej ceste a kto chce, môže v rámci srílanskej tradície pokračovať bosý, pred vstupom do areálu stupy sa však musíme vyzuť všetci. Podobne ako pri posvätnom strome, aj tu nájdete stánok, kde vám za drobný poplatok topánky uskladnia. Už cestou sa nám naskytnú výhľady na majestátnu Ruwanwelissayu.

3 fotografie

Ruwanwelisaya a jej dokonalá stupa

Pozdĺž prístupovej dláždenej cesty vás pozorne sledujú opice, obdivovať tu môžete tiež volavky či iné vtáctvo a pozornému oku neuniknú ani miestne veverice. Sme na Srí Lanke a nikam sa neponáhľame, na fotografovanie je vždy dostatok času. Aj na tomto mieste si môžete spraviť zaujímavé fotky.

5 fotografií

Aké zvieratá môžete okolo seba stretnúť? Niekedy sa stačí len lepšie pozrieť!

Kam za zvieratami?

Ak vás zaujíma, aké rôzne zvieratá na Srí Lanke môžete stretnúť, všetko sa dozviete v blogu venovanom faune tejto exotickej krajiny. Aké sú zvieratá na Srí Lanke?

Úžasná stúpa Ruwanvelissaya #

Poďme ale späť k Ruwanvelissaye za ktorou sme sem prišli. Čo sú vlastne stúpy a čo symbolizujú? Stúpy sú hemisférické stavby, zväčša obsahujúce budhistické relikvie, a sú symbolom budhizmu po celom svete. Presnejšie, symbolizujú Budhu sediaceho v meditácii na levom tróne.

Najspodnejšia terasa symbolizuje samotný trón, prvé spodné terasy predstavujú Budhove nohy v meditačnom sede, kopulovitá časť reprezentuje Budhovo telo, vrchná časť štvorcového pôdorysu zasa Budhovu hlavu, no a najvrchnejšia časť, kónický vrchol stúpy, symbolizuje Budhovu korunu, resp. jeho stav osvietenia.

V budhistickom učení by ste sa dozvedeli oveľa hlbšiu symboliku, pre predstavu je však toto vysvetlenie najjednoduchšie. Hoci sa tvar a jemné detaily stúp v rôznych krajinách sveta mierne líšia, ich význam a symbolika sú pre všetkých budhistov rovnaké.

Ruwanwelissaya patrí medzi najkrajšie stúpy Srí Lanky a hoci so svojimi 103 metrami nie je najvyššia, je rozhodne najnavštevovanejšia, za čo pravdepodobne môže vďačiť aj tomu, že sa nachádza neďaleko posvätného stromu Bódhi.

Po obvode táto dagoba (ako ju volajú miestni v sinhálčine) meria 290 metrov. Jej pôvod sa datuje až do druhého storočia pred našim letopočtom, kedy ju podľa záznamov postaviť kráľ Dutugemunu. Jej pôvodná výška bola 55 metrov a počas ďalších storočí bola renovovaná mnohými kráľmi.

V 19. storočí bola znovuobjavená ako ruina a na jej obnovu bol založený fond, vďaka ktorému bola v prvej polovici 20. storočia zrenovovaná do podoby, v akej ju poznáme dodnes. 

Všimnite si slony, ktoré zdobia obvod prvej terasy. Podľa legiend miestnych mali kedysi kly z naozajstných slonov.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Srílančania veria, že ak sa okolo stúpy prejdete v smere hodinových ručičiek, vylepšíte si karmu. My v BUBO radi ctíme tradície krajín, v ktorých sa nachádzame a radi dodržiavame aj tento zvyk.

Prejdeme sa okolo Ruwanwelissaye a pozorujeme domácich odriekajúcich posvätné budhistické texty či modliacich sa mníchov. Tým nevadí ani dážď, prišli vzdať hold symbolu ich viery.

3 fotografie

Počas návštevy tohto miesta je veľa možností pre zaujímavé fotografie.

Rituálny sprievod #

Ak máme šťastie, podarí sa nám vidieť aj miestny rituálny sprievod, tzv. pooja (púdža), kedy miestni prinesú k stúpe dary v podobe kvetov či jedla a v sprievode za zvuku bubnov a trúbiek nesú plátno oranžovej farby, alebo vo farbách budhistickej vlajky.

Tento sprievod sa prejde okolo stúpy - samozrejme, v smere hodinových ručičiek - a po dokončení kruhu sa plátno za pomoci miestnych mníchov opáše okolo stúpy a nechá sa do ďalšieho dňa „posvätiť".

5 fotografií

Rituálny sprievod púdža je dokonalým zážitkom

Stretnúť sa môžete s dvoma druhmi plátna. Pokiaľ zástup nesie oranžové plátno, z neho sa po „posvätení" vyrobia mníšske rúcha a podarujú sa budhistickým mníchom. Ak uvidíte farebné plátno, z neho sa vyrobia budhistické vlajky, ktoré sa použijú na výzdobu posvätných miest.

Vždy, keď takýto sprievod stretneme, nenecháme si ujsť príležitosť a pridáme sa k nemu. Patrí to k našim prvým uloveným zážitkom na Srí Lanke a zároveň k tým najsilnejším. 

Budhistické plátno má svoju úlohu aj v rituáloch.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Slnko pomaly zapadá a my sa s Ruwanvelissayou lúčime. Čaká nás ešte cesta na hotel, tradičné srílanské privítanie a večera. Ale o tom niekedy nabudúce, alebo najlepšie, osobne na našom zájazde. Tešíme sa na vás.

Kde sa ubytovať? #

V BUBO využívame hotel Fresco Water Villa v meste Habarana, ktorý sa nachádza iba kilometer od známej skaly Sigiriya a 15 km od slávnych jaskýň Dambulla. Do Ruwanwelissaye sa dostanete za zhruba hodinu a pol (72 km). Nájdete tu vonkajší bazén, reštauráciu, bar a v celkovo 92 izbách na dvoch poschodiach nájdete všetko, čo potrebujete.

Ide o štvorhviezdičkový hotel, ktorý pôsobí naozaj luxusne nielen vybavením, ale aj čarovným okolím a na svoje si príde každý klient, aj ten náročnejší.

Západ slnka nad najkrajšou stúpou krajiny.

Západ slnka nad najkrajšou stúpou krajiny.

Čo si pozrieť navyše? #

  • Starobylá Anuradhapura - vychutnajte si ruiny niekdajšieho slávneho mesta Anuradhapura. Patria k najkrajším a najzaujímavejším na celej Srí Lanke a toto miesto rozhodne vie, ako namiešať zážitky nasiaknuté príbehmi.
  • Mihintale a jeho ruiny - menej známe Mihintale leží neďaleko a dostane sa k nemu len minimum turistov. Nájdete tu však pahorok posiaty zaujímavosťami, medzi ktorými nechýbajú ani stúpa, ruiny náboženských stavieb, sediaca socha Budhu čí výhľady na okolie.
  • Ritigala - toto málo známe historické miesto leží cca 50 km od Anuradhapury a čakajú tu ruiny starobylého budhistického kláštora. Ležia v krásnom prostredí, a tak si ich vychutnáte nezabudnuteľnou prechádzkou.

TOP 10 Ruwanwelissaya

  1. Vidieť naživo posvätný strom Bódhi.
  2. Príbeh o tom, ako sa Bódhi dostal až na toto miesto.
  3. Stretnutie so srílanskými zvieratami, ktoré sa potulujú kade-tade.
  4. Obdivuhodná stúpa Ruwanwelissaya a jej monumentálne rozmery.
  5. Zažiť púdžu v tesnej blízkosti stúpy.
  6. Budhisti obmotávajúci plátno okolo tela stúpy.
  7. Bosá prechádzka areálom tak ako pútnici.
  8. Obetujte kvety samotnému Budhovi.
  9. Pozorovanie modlitieb miestnych Srílančanov v blízkosti stromu či stúpy.
  10. Naučiť sa čo to o živote Budhu.
Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin si zamiloval ázijskú kultúru, mentalitu a hlavne rozmanitú kuchyňu. Vo všeobecnosti sa cíti lepšie v zemepisných šírkach, kde prevláda pekné teplé počasie. Je to človek s pozitívnym prístupom k životu, rád rozdáva dobrú náladu pretože, ako tvrdí, s úsmevom ide všetko ľahšie. Zatiaľ sa mu táto filozofia potvrdila vo všetkých budhistických krajinách, ktoré navštívil. Veľmi rád fotografuje a rovnako rád hrá na gitare. Vyzná sa v kábloch, zvukoch, efektoch a v hudobnej aparatúre všetkého druhu. Preto v BUBO je zodpovedný za projekt tvorby našich podcastov. Pozná sa s mnohými slovenskými a svetovými umelcami, ktorých medzi svojimi cestami do zahraničia sprevádza po Slovensku. Vy ho môžete stretnúť v takmer celej Ázii, no aj na našich Európskych zájazdoch či šoférovačkách po americkom kontinente, ale aj v našom Front Office na Dunajskej ulici v Bratislave.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Zlatá cesta Japonskom

Zo zájazdu:

Martin Ferenčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 551

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Galle - nádych Európy na Srí Lanke Galle

Galle Galle - nádych Európy na Srí Lanke

Malebné koloniálne mestečko Galle na juhozápade Srí Lanky je nielen piatym najväčším mestom na ostrove, ale zároveň aj ďalšou z tunajších pamiatok…

Dominika Ladecká 12 min. čítania
Nainativu - ostrov uctievačov hadov Nainativu

Nainativu Nainativu - ostrov uctievačov hadov

Nainativu je malý ostrovček ležiaci pri pobreží polostrova Jaffna na severozápade Srí Lanky. Napriek tomu, že sa nachádza v tejto menej turistickej…

Dominika Ladecká 8 min. čítania
Najkrajšia stúpa Srí Lanky Ruwanwelissaya

Ruwanwelissaya Najkrajšia stúpa Srí Lanky

Čo sa považuje za najkrajšiu pamiatku Srí Lanky? Ktorá stúpa sa pokladá na ostrove Cejlón za najkrajšiu? Tieto otázky si kladie každý návštevník.…

Martin Ferenčík 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

14 dní

Trvanie

3437 4583€
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

3180
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

12213
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3711 4123€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.