Je najväčším a najľudnatejším ostrovom, pričom tu žije väčšina populácie Faerských ostrovov. Svoje miesto tu má hlavné mesto - Torshavn, no nenájdete tu letisko a letecky sa sem dostanete len helikoptérou. Streymoy má svojim návštevníkom čo ponúknuť - či už sa zameriate na prírodu alebo spoznávanie kultúry ovčích ostrovov. Poďme si spoločne priblížiť, čo sú najväčšie lákadlá ostrova Streymoy a prečo sa ho oplatí navštíviť.

Najväčší a najľudnatejší z ovčích ostrovov #

Väčšina návštevníkov Faerských ostrovov sa po pristátí na medzinárodnom letisku na ostrove Vágar presúva ďalej na najväčší z ostrov, ktorého krásu si priblížime práve v tomto blogu. Bežnou praxou, a robí to tak aj BUBO, je využitie prítomnosti na ostrove Vágar na návštevu jeho najpopulárnejších miest. Všetko mnohokrát závisí od času pristátia a počasia. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ktoré veci sa oplatí navštíviť tu, prečítajte si náš blog o ostrove Vágar. 

Dôvod, prečo väčšina návštevníkov smeruje z ostrova Vágar na ostrov Streymoy, je, že sa tu nachádza hlavné mesto, ktoré poskytuje najširšiu paletu ubytovania, reštaurácií a tvorí výborný východiskový bod, z ktorého vyrážajú turisti na celodenné výlety. Hlavné mesto Faerských ostrovov - Torshavn sme vám priblížili vrámci samostatného blogu, a preto sa mu v tomto blogu budeme venovať len okrajovo.  

Ak si kladiete otázku, ako sa najlepšie dostanete na ostrov Streymoy z Vágaru, odpoveďou je, že možností je hneď niekoľko. Či už využijete linkový autobus, ktorý pravidelne premáva z letiska do Torshavnu, taxi alebo si na letisku vyzdvihnete auto z požičovne a na hlavný ostrov sa dopravíte sami. Na to, aby ste sa dostali z ostrova Vágar na Streymoy, je potrebné prejsť podmorským tunelom, ktorého prejazd je spoplatnený 100 DKK za spiatočnú cestu.

V minulosti (do roku 2002) sa sem z ostrova Vágar dalo dostať iba trajektom, ktorý po otvorení tohoto prvého podmorského tunelu na Faerských ostrovoch - Vágatunnilin prestal premávať. S výstavbou tunelu sa začalo už v roku 1989 a o 13 rokov neskôr bol tento 4 940 metrov dlhý tunel slávnostne otvorený. Výrazne tak skrátil a zjednodušil presun medzi ostrovmi. 

Ostrov Streymoy – Je ostrovom na ktorom sa nachádza hlavné mesto Faerských ostrovov, mesto Torshavn. Svojou veľkosťou 373,5 km2 je jednoznačne najväčším zo všetkých ostrovov. No nielen to, je to zároveň aj najľudnatejší ostrov, pričom tu žije približne 23 693 ľudí, čo v súčasnosti reprezentuje necelú polovičku (45 %) populácie ostrovov. Streymoy je dlhý 48 km a na šírku má približne 14 km. Na ostrove nájdeme dva hlboké fjordy - Kollafjørður a Kaldbaksfjørður. Ostrov patrí jednoznačne k tým hornatejším s priemernou nadmorskou výškou 500 m. n. m. a s najvyšším vrchom ostrova, ktorým je Kopsenni. Ten svojou výškou 789 m zaostáva za najvyšším kopcom Faerských ostrovov - Slættaratindur, ktorý meria až 880 metrov.

Podobne ako iné z Faerských ostrovov, aj tento je pokrytý prevažne trávou a v blízkosti obydlí, resp. v niektorých dedinách či mestách nájdete rásť aj niekoľko stromov. Východne od ostrova sa nachádza ostrov Eysturoy. Ostrovy oddeľujú dva prielivy - Sundini a Tangafjørður na východe. Západne je to ostrov Vágar prepojený podmorským tunelom. Južne od ostrova Streymoy ležia ostrovy Sandoy, Koltur, Hestur a na juhovýchode je to ostrov Nólsoy, ktorého veľká časť obyvateľov pracuje v Torshavne. Južné ostrovy sú s hlavným ostrovom prepojené prostredníctvom trajektov. Zaujímavosťou je aj fakt, že v letných mesiacoch sú pravidelné lodné spoje medzi Hanstholmom v Dánsku, Lerwickom na Shetlandoch, Bergenom v Nórsku a Seyðisfjörðurom na Islande.

Práve lodná doprava tvorí alternatívu leteckej doprave pri samotnom presune na Faerské ostrovy. Oproti ostrovu Vágar tu nájdeme iba malé jazerá, ktoré tvoria približne 0,2 % celkovej plochy. Najväčšie jazerá sú Vatnið, Myrarnar a Leynavatn. Okrem Torshavnu na ostrove Streymoy nájdeme aj ďalšie mestá ako Hoyvík s 3 633 obyvateľmi, Argir s 1 907 obyvateľmi, Vestmanna s 1 256 obyvateľmi a Kollafjørður s 804 obyvateľmi. Vyhľadávanými miestami pre návštevníkov sú fotogenické dediny Saksun and Tjørnuvík, ktoré ležia v severnej časti ostrova a historicky dôležitá dedina Kirkjubøur, ktorá je zároveň najjužnejšou dedinou ostrova. 

Juh proti severu na ostrove Streymoy #

Spoločne sa vyberieme na najznámejší celodenný výlet, ktorý väčšina návštevníkov absolvuje pri návšteve ostrova Streymoy. Vyrážať budeme z Torshavnu, ktorý aj na našich zájazdoch po Faerských ostrovoch tvorí dôležitú funkciu základne, kde využívame služby kvalitných 3 až 4* hotelov. Tento výlet, ktorého cieľom je návšteva troch najznámejších dedín ostrova, sa dá robiť zo severu na juh a naopak. Výber je len a len na vás, pričom najčastejšie sa budete rozhodovať na základe predpovede počasia na jednotlivých miestach.

Z hlavného mesta vyrážame na sever a smerujeme do najsevernejšej dedinky na ostrove, ktorou je Tjørnuvík. Cesta sem bez zastavenia sa trvá približne 1 hodinu, no my si cestu spestríme minimálne dvoma zástavkami. Po pravej strane prechádzame okolo fjordu, ktorý je lemovaný drobnými dedinami a usadlosťami. Na vodnej hladine na mnohých miestach plávajú obrovské okrúhle farmy, ktoré slúžia na chov lososov a pstruhov.

Na Faerských ostrovoch je to spoločnosť Bakkafrost, ktorá patrí medzi jedny z najväčších spoločností na chov lososov na svete. Rybolov je dôležitou zložkou príjmov do faerskej ekonomiky a dodnes je odvetvím, ktoré zamestnáva najväčší počet ľudí. Tesne pred prechodom okolo mostového prepojenia s ostrovom Eysturoy prechádzame okolo odbočky, ktorou sa neskôr dostaneme do najfotogenickejšej dedinky na ostrovoch - dedinky Saksun.

My však pokračujeme ďalej na sever. Prechádzame cez dedinku Haldarsvík a prichádzame k jednému z najznámejších vodopádov na ostrove. Je ním vodopád Fossá, ktorý patrí medzi najvyššie a najväčšie vodopády, aké na ovčích ostrovoch nájdete. Zároveň je tento vodopád jednou z populárnych atrakcií severnej časti ostrova Streymoy. V preklade z faerštiny “fossá” znamená rieka s vodopádmi.

Samotný vodopád tvoria viaceré kaskády, pričom voda z prvej kaskády padá z výšky 140 m. Za mostíkom, pod ktorým tečie voda z vodopádu nájdete po ľavej aj po pravej strane malé odpočívadlo, na ktorom môžete zastať so svojím autom a ísť sa pozrieť bližšie k vodopádu. Ak tu budete chcieť stráviť viac času, nájdete tu aj chodník, ktorý vás dovedie na jednu z kaskád, a tak tu máte možnosť stráviť aj dlhší čas. Krása vodopádu je subjektívna vec, no ja osobne mám radšej napríklad vodopád Múlafossur na ostrove Vágar, ktorý mi príde oveľa fotogenickejší. 

Úzkou cestou zostupujeme do najsevernejšej dediny ostrova Streymoy
Foto: Robert Taraba — BUBO

Po tejto príjemnej zastávke pokračujeme ďalej na sever. Čím ďalej pôjdete, tým viac sa bude cesta zužovať a na niektorých miestach sa budete musieť vyhýbať oprotiidúcim autám. Po pravej strane už vidíme severnú čast ostrova Eysturoy, ktorá ukrýva dva skalné útvary, ku ktorým si rozpovieme ďalšiu z faerských legiend.

Cesta sa postupne zatáča a po pravej strane budete míňať meteorologickú stanicu. Od tohoto miesta si dajte pozor na ovce, ktoré sa tu všade pasú a miestami skôr pripomínajú kamzíky než domestikované zvieratá. Je až priam neuveriteľné, ako vysoko sa niektoré vyšplhajú. 

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

Najunikátnejšie majáky sveta - do top 10 sa dostal aj jeden z Faerských ostrovov.

Najkrajšie vodopády na svete - aj tu má svoje zastúpenie vodopád z Faerských ostrovov.

Na ovce na ceste si dajte jednoznačne pozor! Na Faerských ostrovoch totiž majú absolútnu prednosť. Ak niektorú z nich nebodaj zrazíte, máte povinnosť nahlásiť nehodu na polícii, zaplatiť pokutu a škodu, ktorú ste spôsobili farmárovi. Plus vás často čakajú aj nepríjemnosti spôsobené škodou na vašom požičanom aute. Preto si vždy dajte veľký pozor a predvídajte, či sa náhodou ovečka nerozhodne prejsť z jednej strany cesty na druhú v momente, keď okolo nej prechádzate. 

7 fotografií

Príjemné centrum Tjørnuvíku

Cesta zarezaná v útesoch postupne zostupuje dolu do zátoky, na ktorej je krásna čierna pláž a drobná dedinka. Vitajte v najsevernejšej dedinke ostrova Streymoy. 

Raj surfingu na Faerských ostrovoch - Tjørnuvík #

Cesta vás privedie na drobné parkovisko, ktoré býva v hlavnej sezóne často plné áut, no vždy sa tu nájde nejaké to miesto, kde zaparkujete. Hneď vedľa parkoviska je verejná toaleta a požičovňa surfov, na ktorej vidíte aj fotografie nadšencov tohoto športu. Tjørnuvík je častokrát označovaný ako raj surferov na Faerských ostrovoch. Ak sú dostatočné vlny, dá sa tu celkom vyblázniť.

Ďaľšou zo športových aktivít, ktoré tu môžete vyskúšať, je 2,5-hodinová plavba na kajakoch po mori, čo je rozhodne skvelý športový zážitok pre nadšencov vodáckych športov. Určite sa choďte prejsť na príjemnú čiernu pláž a tí z vás, ktorí sú otužilí, sa môžu ísť okúpať a vyskúšať tak vody severného Atlantiku. Na tento zážitok tak skoro nezabudnete. 

Čierna pláž Tjørnuvík Video: R. Taraba

Čierna pláž Tjørnuvík Video: R. Taraba

Legenda o obrovi a čarodejnici – V dávnych dobách, keď ostrovy a všetko na našej planéte žilo a dýchalo iným spôsobom, sa Island rozhodol, že chce vlastniť krásu Faerských ostrovov. Oproti zeleným Faerským ostrovom bol Island krajinou ľadu, kde slnko skoro vôbec nevychádzalo a zlé počasie, dážď, či búrky znemožňovali obývať tieto vzdialené ostrovy. A tak Island poveril obra a jeho manželku čarodejnicu, aby pritiahli Faerské ostrovy až k jeho ľadovým brehom.

Keď bytosti doplávali k najseverozápadnejšej hore Eiðiskollur, čarodejnica sa vyškriabala na samotný vrchol hory a uviazala okolo nej lano, za ktoré mal ťahať obor, ktorý stál pevne v mori pod horou. Nebola to však ľahká úloha. Bez ohľadu na to, ako tvrdo obaja pracovali. Čarodejnica tlačila z vrcholu hory a obor ťahal zdola, ostrovmi ani nepohli. Všetko to ťahanie a tlačenie vytvorilo obrovský tlak, takže hora praskla a ešte dnes jasne vidieť otvor v hore, kde sa Čarodejnica prvýkrát pokúšala upevniť lano.

Čarodejnica sa teda pokúsila upevniť lano na inom mieste, no bezvýsledne. Obor a čarodejnica takto pracovali celú noc, aby splnili túto neľahkú úlohu. Keď sa už blížilo svitanie, bolo pre nich veľmi nebezpečné pokračovať. Ako každý dobre vie, trollovia, obri a čarodejnice sú citlivé na slnečné svetlo. Ak na nich dopadne čo i len zopár lúčov, premenia sa na kameň.

Keď si čarodejnica uvedomila, že vychádza slnko, v strachu skočila z hory, aby varovala svojho manžela. Nanešťastie pre nich v tej chvíli slnko vyslalo prvý záblesk svetla nad oceán. O niekoľko minút dvojica skamenela. Dodnes tu stoja na tomto mieste týčiace sa temné skaly, ktoré sa nazývajú “Risin a Kellingin”, teda obor a čarodejnica. Každý deň tak svojim návštevníkom pripomínajú, čo sa mohlo stať, keby slnko v to ráno nevyšlo včas.

Pri prechádzke Tjørnuvíkom isto narazíte na niektorého z jeho obyvateľov, aj keď v súčasnosti ich tu žije len 71. V samotnom srdci dedinky sa nachádza “privat kafe". Ide o domček miestneho farmára Hansa, ktorý tu návštevníkom za drobný poplatok ponúka kávu s vafľou. Ak je vás menej, môže sa vám stať, že vás Hans zavolá k sebe domov a vy si kávu vychutnáte pri rozhovore priamo uňho doma. Pokiaľ ste väčšia skupina, občerstvenie vám pripraví vonku na drevených laviciach. Káva s vafľou stojí 50 DKK, čiže približne 7 eur. 

Turistickou trasou z Tjørnuvíku do Saksun #

Keď prejdete dedinkou, tak na jej konci nájdete pútač s mapou zobrazujúcu jednu z turistických trás. Tá nesie názov GONGUTÚRUR a prepája nám dedinky Tjørnuvík a Saksun. Jednosmerne táto 6,4 km dlhá trasa zaberie približne dve hodiny. V tráve vyšliapaný chodník vás privedie až do nadmorskej výšky 522 metrov, kadiaľ sa postupne po náhornej plošine budete dostávať po skalnom a kamenistom teréne do dedinky Saksun. 

Trasa má označenie ako mierne náročná a pri jej zdolávaní by ste mali dodržiavať nasledujúce odporúčania:

  • Celý čas sa držať na chodníku a neschádzať z neho
  • Na túto túru by ste nemali vyrážať so psom
  • Počas cesty budete prechádzať cez bránky, ktoré nezabudnite za sebou vždy zatvoriť (ovčie ohrady)
  • Lietanie s dronmi je zakázané
  • Držte sa tradície a ak zbadáte v prírode nejaký odpad, zoberte ho so sebou. To isté platí aj o voľne ležiacej vlne
  • Nebúrajte a ani neprestavujte kamenné mohyly, na ktoré počas vašej cesty narazíte

BUBO odporúčaním je, že ak neplánujte absolvovať celú trasu medzi Tjørnuvíkom a Saksun, vyberte sa po tejto trase aspoň niekoľko stoviek metrov nad dedinu Tjørnuvík a zažijete veľmi pekné výhľady od malebných vodopádov, na ktoré po ceste narazíte.

Prechádzka nad Tjørnuvíkom smerom do Saksun. Video: R. Taraba

Prechádzka nad Tjørnuvíkom smerom do Saksun. Video: R. Taraba

Po tom, čo sme sa pokochali výhľadmi, vyrážame ďalej. Naším autom sa presúvame do už spomínaného Saksun. Cesta autom sem bude trvať maximálne 45 minút, ak si počas cesty nespravíme krátke zastávky na fotenie. Z hlavnej cesty budeme v obci Streymnes odbáčať na jednu z národných ciest, ktoré sú označené národným kvetom Faerských ostrovov - iskerníkom. Cesta je miestami ozaj úzka a vy si preto dávajte pozor na prednosť, ktorú musíte dávať protiidúcim autám, pokiaľ máte po vašej strane ostrovček na vyhýbanie sa (“meeting point”).

5 fotografií

Tjørnuvík sa oplatí navštíviť aj mimo hlavnej letnej sezóny

Tesne pred príchodom do dedinky Saksun prechádzame okolo jazera Saksunarvatn, na ktorom mnohokrát vidno rybárov muškárčiť. Dedina Saksun sa nachádza na dne bývalého vstupu do mora a je obklopená vysokými horami. Vstup do dediny zo strany mora tvoril v minulosti hlboký prírodný prístav. Ten je v dnes už viacmenej minulosťou. Búrky ho totiž postupne zablokovali nánosmi piesku. Zo starého prístavu sa tak stala neprístupná lagúna, ktorá je prístupná iba výnimočne počas väčšieho prílivu, a to malými člnmi.

Najfotogenickejšia dedina Faerských ostrovov #

Cesta nás privedie do dedinky Saksun, kde na jej konci čaká parkovisko, na ktorom môžu parkovať autá aj autobusy. Vystupujeme z auta a ideme sa poprechádzať po tejto typickej faerskej dedinke. Drevené domčeky statku zo 17. storočia porastené trávnatou strechou, drobné múzeum, ktoré za poplatok máte možnosť navštíviť a nahliadnuť tak do interiéru miestnych domčekov. Všetko zapadá do atmosféry dedinky, a tak aj toalety sú umiestnené v jednom z domčekov s trávou porastenou strechou. Saksun je stále aktívnou ovčou farmou s približne 710 ovcami. 

Prejdite sa dedinkou do jej hornej časti, práve odtadiaľ si spravíte tie najkrajšie fotografie. Rešpektujte však značky, ktoré upozorňujú na súkromný pozemok. Miestny farmár totiž nemá rád drzých návštevníkov, ktorí nerešpektujú oplotenia pastvín, po ktorých by turisti nemali stúpať. Všetko je tu riadne označené, a tak sa turisti nemôžu vyhovoriť, že si tabuľku so zákazom nevšimli. Reakcie miestneho farmára na niektorých turistov sú však až príliš ostré, a tak o tomto farmárovi kolujú vyslovene legendy, ako tu naháňa turistov na svojom traktore.

10 fotografií

Príjemné prostredie najfotogenickejšej dedinky Faerských ostrovov

V dedine Saksun nájdete aj ikonický kostol. Tento pôvodne postavili v dedine Tjørnuvík, odkiaľ ho v roku 1858 preniesli cez hory horskou cestou a znovu postavili na tomto mieste. Záver horskej cesty medzi Tjørnuvíkom a Saksun vedie popri známom vodopáde, ku ktorému sa oplatí prejsť, ak by ste aj nešli celú trasu medzi dedinami. 

4 fotografie

Saksun v zimnom období

Ďaľšou z možností, ako si môžete spestriť čas strávený v Saksune, je prechádzka do údolia Saksun, kde leží lagúna s čiernym pieskom. Počet návštevníkov tohto miesta je denne limitovaný. Od každého (obyvateľov Faerských ostrovov a cudzincov vrátane detí), ktorí sa chcú vydať na prechádzku k lagúne, sa vyžaduje zaplatenie poplatku 75 DKK. Poplatok je možné uhradiť platobnou kartou pri bráne v doline.

Jeden z ikonických pohľadov na Saksun
Foto: Robert Taraba — BUBO

Kirkjubøur - kultúrne, historické a náboženské centrum Faerských ostrovov #

Z dedinky Saksun vyrazíme do najjužnejšej dedinky ostrova Streymoy, a to do dediny Kirkjubøur. Cesta nám bude trvať približne jednu hodinu, pričom jej celková dĺžka je 57 km. Od Torshavnu ju oddeľujú vysoké hory a my sem prichádzame na záver nášho programu, no spoznávanie ostrova Streymoy môžete, naopak, začínať práve tu.

Pre tých najaktívnejších z vás je tu dokonca turistická trasa, po ktorej sa sem viete dostať z hlavného mesta, alebo mestský autobus, ktorý sem jazdí v pravidelných intervaloch. Na parkovisku nájdete okrem zástavky autobusu a toaliet vo vnútri aj drobné múzeum, ktoré vás spolu s naším BUBO sprievodcom zasvätí do histórie tohto miesta. V múzeu si môžete zobrať aj drobnú brožúrku s informáciami v rôznych jazykoch. 

Dedina sa nachádza na juhozápadnom pobreží ostrova a vyrážajú z nej trajekty na ďalšie ostrovy ako Hestur a Koltur na západe či na Sandoy smerom na juh. Kirkjubøur je najdôležitejším historickým, kultúrnym a náboženským miestom Faerských ostrovov. Nájdeme tu hneď niekoľko veľmi dôležitých pamiatok ostrova. Ruiny Magnusovej katedrály z obdobia okolo roku 1300, kostol svätého Olafa (Olavskirkjan) z 13. storočia a starý statok Kirkjubøargarður (Kráľovská farma) z 11. storočia, ktorý je označovaný za najstaršiu dodnes obývanú drevenicu či farmu na svete.

Spomedzi zájazdov na Faerské ostrovy vyberáme:

Drevo na vystavanie tejto farmy bolo údajne náplavovým drevom pochádzajúcim z Nórska. Túto farmu v súčasnosti vlastní už 17. generácia rodiny Patursson, ktorá sa k tejto farme dostala v roku 1550. Najstaršia časť farmy sa volá roykstova (dymová miestnosť) a dnes si ju máte možnosť pozrieť za malý poplatok 50 DKK, keďže je sprístupnená ako múzeum. Ďaľšou starou miestnosťou je loftstovan (podkrovná miestnosť) a hovorí sa, že práve na tomto mieste v roku 1298 Biskup Erlendur napísal slávne 'Sheep Letter’ (ovčie spisy/listy), ktoré boli o chove oviec a sú oficiálne najstarším písomným dokumentom na Faerských ostrovoch.

6 fotografií

Dôležité kultúrne, historické a náboženské centrum ostrovov

Zaujímavosťou rozhodne ostáva aj fakt, že na tejto farme vyrastal Sverre I. - nórsky kráľ, ktorý tu navštevoval aj mníšsku školu. 

V roku 1832 sa v blízkosti Magnusovej katedrály v Kirkjubøur našiel runový kameň, ktorý pochádza z vikingského obdobia a odkazuje na pôvod tejto dediny. Odfotiť si ho môžete v kostole sv. Olafa. V stredoveku získala obec dôležité postavenie na ostrovoch. V tom období tu totiž bolo duchovné centrum a sídlilo tu biskupské sídlo pre diecézu Faerských ostrovov. V tom čase tu stálo iba niečo okolo 50 domov. Väčšina domov z tohto obdobia bola v 16. storočí zničená prudkou búrkou, no aj napriek tomu sa tu dodnes nachádzajú tie najstaršie pamiatky ostrovov.

3 fotografie

Najstaršia drevenica na svete. Nahliadnete dovnútra?

Najstarší kostol na Faerských ostrovoch #

Najstarší stále používaný kostol na Faerských ostrovoch nájdete v dedine Kirkjubøur. Pochádza z roku 1250 a pokiaľ ste pred návštevou kostola navštívili Národné múzeum v Torshavne, pravdepodobne ste tam zaregistrovali pôvodné drevené lavice, ktoré sa v tomto kostole kedysi nachádzali. Kostol dostal svoje pomenovanie po nórskom kráľovi Olafovi den Hellige (995-1035). Panovník, ktorého poznáme aj pod menom Olaf II., oslobodil Nórsko spod nadvlády Dánska a aktívne šíril kresťanstvo v Nórsku a aj na Islande. 

V rokoch 1965 až 1967 tento kostolík s jednoduchou výzdobou opäť obnovili a znovu inaugurovali 3. septembra 1967. Krásny oltárny obraz, ktorý predstavuje rybársku loď, namaľoval Sámal Mikines, najznámejší faerský maliar a rodák z ostrova Mykines. V kostole sa dodnes pravidelne konajú bohoslužby a najaktívnejší je v prípade najdôležitejších sviatkov. Keď kostol navštívite, všimnite si malú dieru na severnej stene kostola, odkiaľ mohli až do roku 1740 sledovať bohoslužby ľudia trpiaci nákazlivými chorobami.

Najizolovanejšia Michelinka na svete - KOKS #

Na ostrove Streymoy sa v minulosti nachádzala aj najizolovanejšia reštaurácia na svete, ktorú ocenili až dvoma hviezdičkami Michelin. V roku 2022 sa však rozhodla dočasne presťahovať z Faerských ostrovov do Grónska. Reštaurácia Koks, ktorú mali možnosť naši klienti navštevovať na našich zájazdoch po Faerských ostrovoch a bola známa ako najizolovanejšia michelinská reštaurácia sveta, sa rozhodla v sezóne 2022 a 2023 dočasne zavrieť.

Reštaurácia KOKS čaká na svoje znovuotvorenie
Foto: Archív — BUBO

Reštaurácia pôvodne fungovala v tradičnom drevenom dome s trávnatou strechou v blízkosti jazera Leynar na ostrove Streymoy. Premiestnenie bolo vyvolané kombináciou ťažkostí s prevádzkou reštaurácie z ich malého priestoru a značne oneskoreného procesu výstavby ich stálej reštaurácie na Faerských ostrovoch. V dôsledku týchto ťažkostí mal šéfkuchár Poul Andrias Ziska pocit, že nedokáže svojim klientom dodať to, čo naozaj dodať chceli.

A preto od 12. júna do 8. septembra Koks prevezme reštauráciu v Ilimanaq Lodge neďaleko Ilulissatu v Grónsku, kde žije 53 stálych obyvateľov. Tým bude podávať 17- až 20-chodové fixné menu len pre 30 osôb za noc. Podobne ako ich menu na Faerských ostrovoch, je drvivá väčšina ingrediencií založená na lokálnych tradičných zdrojoch pochádzajúcich z týchto oblastí. Do menu tak pribudne mäso z pižmoňa či sobov, ktoré sa na Faerských ostrovoch nevyskytujú. Z mora ulovených vecí pribudnú zaujímavé úlovky v podobe tuleňa či narvala. 

7 fotografií

Čím nás KOKS prekvapí v budúcnosti?

Koks dúfa, že sa na svojich pôvodných Faerských ostrovoch znovu otvorí v roku 2024 a BUBO ju tak bude môcť opäť navštevovať na svojich zájazdoch po ovčích ostrovoch. Šéfkuchár reštaurácie Koks si je istý, že sa na Faerské ostrovy vrátia a ich cesta do Grónska z nich urobí silnejší a zaujímavejší tím.

Streymoy ponúka svojim návštevníkom bohatý program, na ktorý vám bude stačiť jeden celý deň. Program si, samozrejme, môžete spestriť o ďalšie dobrodružné aktivity, a tak môžete prehliadkou ostrova spojenou s lovením zážitkov stráviť pokojne aj niekoľko dní. Keďže sa na ostrove nachádza hlavné mesto Torshavn, bude s najväčšou pravdepodobnosťou Streymoy miestom, z ktorého budete podnikať vaše výlety po ostrovoch. Príjemne strávený program poznávaním ostrova môžete zakončiť v jednej zo skvelých reštaurácií v hlavnom meste.

Tipy čo vidieť na ostrove Streymoy od tých najskúsenejších sprievodcov
Foto: Robert Taraba — BUBO

TOP 10 #

1. Najfotogenickejšia dedinka Faerských ostrovov - Navštívte dedinku Saksun a posúďte, či je naozaj najfotogenickejšia zo všetkých. Čakajú tu na vás typické drevené domčeky s trávou porastenými strechami, kostolík, vodopád a múzeum, v ktorom máte možnosť nahliadnuť do faerských príbytkov.

2. Najsevernejšia dedinka ostrova Streymoy - Vyrazte na absolútny sever ostrova do dedinky Tjørnuvík. Izolovaná dedinka, ktorá ma jednoznačne čo ponúknuť svojim návštevníkom. Doprajte si príjemnú prechádzku ponad dedinu. 

3. Výhľady na Risin a Kellingin - Obor a čarodejnica trčiaci z mora vám spestria fotografie nafotené v dedinke Tjørnuvík a jej okolí. 

4. Najvyšší vodopád Faerských ostrovov - Cestou do dedinky Tjørnuvík sa zastavte aj pri vodopáde Fossa, ktorý so svojimi kaskádami meria až 140 metrov. Tí naročnejší sa môžu ísť prejsť aj vyššie - na druhú z kaskád vodopádu. 

5. Kirkjubøargarður - V dedinke Kirkjubøur navštívte najdlhšie obývanú drevenú farmu na svete. Vlastní ju už 17. generácia rodiny Paturssonovcov, ktorá tu žije od roku 1550.

6. Káva s výbornou wafflou  - Zastavte sa na kus reči u miestneho farmára Hansa v dedinke Tjørnuvík, ktorý vás s radosťou a za drobný poplatok pohostí kávou a domácimi vafľami s rebarborovým džemom.

7. Najstarší kostol na Faerských ostrovoch - Pri návšteve Kirkjubøur rozhodne nevynechajte návštevu kostola sv. Olafa, ktorý je tým najstarším stojacim kostolom na Faerských ostrovoch.

8. Túra GONGUTÚRUR - Ak patríte medzi aktívnejších ľudí, odporúčame vám absolvovať pešiu túru, ktorá prepája dediny Tjørnuvík a Saksun. Túra jednosmerne trvá približne dve hodiny. 

9. Prechádzka z Torshavnu do Kirkjubøur - Alternatívne sa do Kirkjubøur viete dostať aj nenáročnou turistickou trasou. Cestou späť môžete využiť mestskú hromadnú dopravu, ktorá je v hlavnom meste zadarmo.

10. Okúpte s na čiernej pláži v Tjørnuvíku - Ak patríte k ľudom, ktorým nevadí studenšie more, ulovte unikátny zážitok a okúpte sa na čiernej pláži v mestečku Tjørnuvík.

5 tipov, čo vidieť navyše #

1. Čierna zátoka v Saksun - Ak máte dostatok času, z dedinky Saksun môžete vyraziť nenáročnou túrou do čiernej zátoky. Táto trasa je spoplatnená a pri bráne za ňu zaplatíte poplatok 75 DKK. 

2. Surfovanie v Tjørnuvíku  - Tjørnuvík označujú ako hlavné mesto surfovania na Faerských ostrovoch. Ak ste priaznivci tohto športu, v miestnom obchode si viete požičať neoprén a surf.

3. Plavba na kajakoch - Ak patríte medzi fanúšikov vodných športov a chcete uloviť zážitok navyše, rezervujte si u niektorej z miestnych spoločností niekoľkohodinovú plavbu na kajakoch. Vyrážať a aj vracať sa budete do najsevernejšej dedinky Tjørnuvík. 

4. Vestmanna - Zájdite do tejto typickej rybárskej dediny na ostrove Streymoy, ktorá ponúka okrem pekných výhľadov aj výletné plavby okolo pobrežia ostrova.

5. Návšteva menej známych dedín na ostrove Streymoy - Ak patríte k tým, ktorí radi vyhľadávajú neznáme a nekomerčné miesta, vydajte sa svojím autom do dedín Velbastaður a Syðradalur. Už samotná cesta do týchto izolovaných dediniek je zážitkom.

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 240

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
TOP 10 Faerských ostrovov Blog

Blog TOP 10 Faerských ostrovov

O Faerských ostrovoch hovoríme v BUBO ako o maximálnej európskej severskej exotike. Neobjavený a izolovaný kus sveta, ktorý toho ale skrýva pre…

Katarína Líšková 9 min. čítania
Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov Streymoy

Streymoy Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov

Je najväčším a najľudnatejším ostrovom, pričom tu žije väčšina populácie Faerských ostrovov. Svoje miesto tu má hlavné mesto - Torshavn, no…

Robert Taraba 18 min. čítania
Najunikátnejšie majáky sveta Blog

Blog Najunikátnejšie majáky sveta

Niekto zbiera známky, odznaky, iný vína, Pokémonov. Ja na svojich cestách navštevujem majáky na konci sveta. Poďme sa spoločne pozrieť za…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Torshavn - tipy na návštevu Torshavn

Torshavn Torshavn - tipy na návštevu

Bájny Thorov prístav a najdôležitejšie mesto aké tu nájdete. Torshavn je hlavným mestom Faerských ostrovov, aj keď domáci mu nepovedia inak ako…

Robert Taraba 17 min. čítania
Mykines - ostrov papagájov severu Mykines

Mykines Mykines - ostrov papagájov severu

Aj vy ste si už položili otázku, ktorý z Faerských ostrovov je ten najkrajší? Odpoveďou mnohých návštevníkov by jednoznačne bol ostrov Mykines.…

Robert Taraba 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Island

03.05. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1893 2524€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1887 2695€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.