Tallinn – romantická perla Pobaltia

Prehliadka

Tallinn – romantická perla Pobaltia

Po dvojhodinovej plavbe z Helsínk cez Fínsky záliv sa vylodíme v Tallinne - najväčšom estónskom prístave a metropole krajiny. Sme v hlavnom meste krajiny, ktorá vďaka svojim progresívnym opatreniam a technologickému prerodu získalo prívlastok „európsky Sillicon Valley“. Nedajme sa pomýliť, hoci populácia celého Estónska je len 1,3 milióna obyvateľov, hovoríme tu skutočne o elektronickom lídrovi, ktorému sa podarilo rozbehnúť celkom novú, modernú éru svojej postkomunistickej histórie.

Tallinn Počasie

slabé sneženie

slabé sneženie

0°C

Predpoveď 20.Apr

Východ slnka 05:51

Západ slnka 20:49

Sneh 1mm

Tallinn vás naozaj očarí, a zďaleka nielen pre svoje technologické výdobytky. Tí, čo očakávali chudobné šedivé postsovietske mesto, budú milo prekvapení bohatou metropolou so škandinávskou eleganciou a atraktívnou históriou.

Mesto bolo založené v 13. storočí dánskym panovníkom Valdemarom II., s čím súvisí aj jeho názov (z estónskeho Taanilinn  - čo je v preklade dánske mesto), no istý čas sa používalo aj nemecké pomenovanie Reval či ruské Revel. Niet divu, Tallinn sa vždy rozprestieral na dôležitej obchodnej križovatke mnohých európskych mocností. Predovšetkým v architektúre sú tu natrvalo vyryté dánske, nemecké, švédske a predovšetkým ruské vplyvy.

Historické centrum mesta plné silnej atmosféry je obohnané stredovekými hradbami a pri pohári chladeného õlu (piva) alebo ovocného vínka sa tu v niektorej dobovej reštaurácií s ľahkosťou prenesiete o pár storočí dozadu. Zatúlajte sa do pôvabných starobylých uličiek Tallinnu, vyšliapnite si na kedysi najvyššiu budovu sveta, pochutnajte si na opražených škoricových mandliach, zjednávajte ceny s babičkami na miestnom trhu či objavte skryté moderné časti mesta. Nech sa páči, poďte s nami objavovať svojské čaro estónskej metropoly!

Tallinnu sa dnes hovorí aj európsky Sillicon Valley.

Krásne zachovalé tallinnské hradby
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

2 minúty o Tallinne

Tallinn v kocke

Kadriorgský park – estónsky Versailles #

V Tallinne používame vždy kvalitné hotely v centre mesta, buď v rámci jeho hradieb, alebo moderné hotely hneď za nimi. Po kvalitných raňajkách nás čaká pred hotelom autobus a prehliadku mesta začíname vzdialenejšími časťami mesta.

Len pätnásť minút autobusom z centra sa rozprestiera spanilý Kadriorgský park. Táto pokojná rekreačná zóna bola v 18. storočí vybudovaná ruským cárom Petrom I. Kadriorg v preklade znamená Katarínino údolie, tak sa volala manželka Petra Veľkého – Katarína I.

V minulosti sa do areálu dalo dostať len na špeciálne povolenie, ktoré bolo určené pre tie najvyššie aristokratické triedy. V súčasnosti sa v okolí nachádzajú budovy ambasád a luxusnejšie rezidenčné domy.

Dominantou dnes 70-hektárového parku je nádherný barokový palác Kadriorg s bohato dekorovanou halou, jedna z najkrajších stavieb svojho druhu v severnej Európe. Palác dal v 18. storočí postaviť Peter Veľký ako svoju letnú rezidenciu a dodnes ho prirovnávajú k Versailles. Možno aj vďaka svojim farebným záhradám, zátišiam a fontánkam, ktoré ho obklopujú a najmä v letnom období robia z parku jedno z najkrajších miest Tallinnu.

V paláci dnes sídli aj Estónske umelecké múzeum, súčasťou ktorého je aj v areáli parku Umelecké múzeum KUMU (v roku 2008 bolo vyhlásené za najlepšie európske múzeum).

Zaujímavo kontrastne k bohato zdobenému Kadriorgskému palácu môže v parku pôsobiť strohý domček, kde žil vo svojej dobe samotný Peter Veľký. Domček v súčasnosti slúži ako múzeum, kde nájdete expozície dobového interiérového nábytku, obrazov, keramiky a iných objektov zo života tohto ruského velikána. Za symbolické vstupné si dokonca môžete vypočuť audio výklad aj v slovenčine.

Za spomenutie stojí ešte jedna budova v parku. Ak by ste však pred ňou nezbadali dvoch vojakov na stráži, asi by vám ani nenapadlo, že ide o prezidentský palác. Žiadne oplotenie či ochranka. Ak máte šťastie, možno sa dostanete aj dovnútra na kávu k estónskemu prezidentovi.

Palác dal v 18. storočí postaviť Peter Veľký ako svoju letnú rezidenciu a dodnes ho prirovnávajú k Versailles.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Pirita – honosná adresa Tallinnu #

Ak ste milovník umenia, do Kadriorgu sa môžete vrátiť a stráviť tu pokojne aj niekoľko hodín. My už však teraz pokračujeme ďalej popri pobreží plytkého Baltského mora. V pozadí vidíme prístav, plný turistických lodí (v sezóne od mája do septembra len tieto lode prinesú do mesta viac ako 600 000 turistov).

Prechádzame popri pomníku Rusalka, ktorý bol postavaný na počesť nešťastne potopenej ruskej lode z roku 1893. Táto ženská mytologická bytosť drží v ruke pravoslávny kríž a smeruje ním na miesto, kde sa tragédia odohrala. Medzi ruskými obeťami boli vtedy aj ôsmi Estónci.

Pokračujeme do olympijskej dedinky v Pirite. Táto honosnejšia štvrť zohrávala svoju úlohu v roku 1980 pri príležitosti letných olympijských hrách v Moskve. Tallinn hosťoval jachtárske preteky a Pirita vtedy otvorila náruč olympijským športovcom zo všetkých krajín.

Keď sme v BUBO začali v polovici deväťdesiatych rokov chodiť do postsovietskeho Estónska, bola táto časť mesta ošarpanou zónou, z ktorej dýchal komunizmus. Teraz sa tu môžete ubytovať v príjemných zrekonštruovaných wellness hoteloch.

Pirita je tiež známa svojimi bielymi plážami Baltu, len päť kilometrov od centra mesta, ktoré Tallinnčania hojne zaplnia každoročne v letných mesiacoch. Cez prázdniny najväčšiu pláž metropoly navštívi denne aj tridsaťtisíc ľudí.

Keď sme v BUBO začali v polovici deväťdesiatych rokov chodiť do postsovietskeho Estónska, bola táto časť mesta ošarpanou zónou, z ktorej dýchal komunizmus.

Podvečer na pláži pri Baltskom mori. Aj my sa bosí poprechádzame po piesku a vojdeme do vody.
Foto: Visit Estonia

Štát v štáte #

Ideme ďalej smerom k televíznej veži, míňame tzv. ruskú štvrť – betónovú džungľu obývanú najmä početnou ruskou menšinou. Dodnes je to akýsi podivný štát v štáte. Populácia tejto štvrte tvorí až štvrtinu zo 400-tisícového Tallinnu, ktorý patrí medzi najkrajšie mestečká Európy.

Prechádzame pokojným lesom a s miestnou sprievodkyňou sa rozprávame o estónskej vášni pre huby. Reč padne aj na temnú sovietsku éru, kedy bolo Estónsko na dlhé polstoročie protiústavne pričlenené k Sovietskemu zväzu.

Ruská štvrť – tento „štát v štáte“, tvorí až štvrtinu obyvateľstva mesta.

Výhľad z najvyššej budovy mesta #

To už je však z diaľky vidieť vrchol 314 metrov vysokej tallinnskej televíznej veže (Tallinna Teletorn). Pôvodne bola postavená, aby poskytla lepšie telekomunikačné služby pre olympijské hry v Moskve, dnes je obľúbenou destináciou domácich i turistov. Vstup na vežu stojí 13 eur (dôchodcovia majú zľavu) a výťahom sa dostaneme až na 21. poschodie, kde nás zaujmú pútavé umelecké expozície.

Schodíkmi si vyšliapneme ešte jedno poschodie a v príjemnej panoramatickej 360° kaviarni si dáme povzbudzujúcu kávu. Na koberci sú vyznačené  ostatné mestá sveta, môžete si pozrieť, ktorým smerom a ako ďaleko sú z tohto miesta vzdialené.

Kto chce, má možnosť vyjsť na presklený balkón a kochať sa nádherným výhľadom. Tí najodvážnejší majú možnosť vyskúšať si tu tzv. edge walking – teda chodenie na hrane vo výške viac ako 300 metrov nad morom. Výhľad z najvyššej stavby Tallinnu a tretej najvyššej v Estónsku vám bude stáť za to...

Výhľad z televíznej veže.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Kultúrne dedičstvo UNESCO #

Posilnení kávou a očarení výhľadmi sa vraciame späť do centra. Cestou si urobíme ešte krátku zastávku pri open-air amfiteátri, kde sa každých päť rokov koná festival hudby a tanca, ktorý hojne navštevujú desaťtisíce Estóncov.

Tradície tu jednoducho žijú, estónske ľudové piesne sú dokonca zapísané v kultúrnom dedičstve UNESCO. Ľudové kostýmy, tance a piesne sa predávajú z generácie na generáciu.

Estónci si svoju nezávislosť doslova vyspievali...

Vedeli ste, že...

na 50. výročie paktu Hitlera so Stalinom (ktorým si títo dvaja diktátori rozdelili Európu) sa spolu s Lotyšmi a Litovcami pochytali za ruky, vytvorili dvojmiliónovú ľudskú reťaz dlhú takmer sedemsto kilometrov? Reťaz siahala od Vilniusu cez Rigu až po Tallinn. Počas tejto unikátnej akcie si ľudia spoločne spievali svoje národné piesne - každý v svojom národnom jazyku. 

Východ slnka nad Tallinnom.

Východ slnka nad Tallinnom.

Ruská bašta na kopci #

V centre začíname prehliadku na kopčeku Toompea, ktorý sa považuje za horné mesto Tallinnu. Najokázalejšou pripomienkou ruskej éry je tu majestátna Katedrála Alexandra Nevského z konca 19. storočia. Cár Alexander III. ju v časoch silnej rusifikácie nechal postaviť oproti budove bývalého gubernátorského paláca, dnes estónskeho parlamentu, čo dodnes vyvoláva u miestnych ľudí rozporuplné pocity.

Po historickom vzniku Estónskej republiky v roku 1918 sa tento chrám stal tŕňom v oku Tallinnčanov, pre ktorých predstavoval symbol ruskej okupácie a len zázrakom nebol zbúraný.

V časoch nemeckej okupácie v rokoch 1941 -  1944 bol tento svätostánok uzavretý, v 1945 bol znovu otvorený a doteraz slúži pravoslávnej cirkvi. Turisti doň môžu nahliadnuť a obdivovať pozlátený interiér, vybudovaný v novobyzantskom architektonickom slohu.

Prechádzame popri ďalšom kostole - Kostole svätej Márie, najstaršom svätostánku v meste, ktorý bol založený Dánmi v 13. storočí a ktorý ako jediná stavba v hornom meste prežila požiar v 17. storočí. Za symbolické vstupné môžete do interiéru tohto protestantského chrámu aj nazrieť. 

Katedrála Alexandra Nevského z 19. storočia.
Foto: BUBO archív — BUBO

Zlato severu #

Pokračujeme popri budove vlády, míňame viacero obchodíkov s jantárom, ktorý je symbolom celého Pobaltia. Zlato severu tu nájdete doslova na každom rohu, či už ide o šperky, suveníry, talizmany - je to výborný tip na darček domov. Niet divu, kedysi mala táto skamenená živica väčšiu hodnotu ako zlato a vyvážala sa tzv. Jantárovou cestou aj cez naše územie až do Talianska.

V týchto miestach určite nevynechajte vyhliadky mesta, kde sa vám otvorí panoráma historického centra mesta ako na dlani. Zvečnite si vaše spomienky a krásu tohto mesta na idylickom mieste na kopci.

Jantár je symbolom celého Pobaltia. Nájdete ho na každom rohu.

Krátkou nohou do dolného mesta #

Medzi horným a dolným mestom panovala v Tallinne rivalita celé stáročia. Na vápencovom kopci Toompea, ktorý tvorí horné mesto, sa odjakživa sústreďovala moc – súdna či svetská, a je tomu tak dodnes. Demonštruje to aj budova Estónskeho parlamentu (Riigikogu) z druhej polovice 18. storočia. V okázalej barokovej stavbe sídlil estónsky zákonodarný zbor od roku 1919, počas dlhej polstoročnej sovietskej okupácie pochopiteľne nefungoval, dnes má 101 členov.

Ako spojnica horného a dolného mesta dnes slúžia tzv. dlhá a krátka noha. Dlhá noha je štandardný kamenný chodník, ktorý aj v minulosti využívali obyčajní ľudia, krátka noha je skratka, obsahujúca niekoľko schodov, po ktorej v minulosti chodila šľachta a aristokrati. 

Schádzame dolu krátkou nohou smerom k dolnému mestu, kde na križovatke ciest zbadáme Kostol sv. Mikuláša. Chrám z 13. storočia, ktorý bol značným spôsobom poškodený sovietskym bombardovaním počas druhej svetovej vojny, dnes plní úlohu múzea religiózneho umenia aj koncertnej sály, keďže má skvelú akustiku. Turistov z celého sveta sem láka aj slávny obraz Bernta Notkeho s názvom Tanec smrti (Danse Macabre). 

Ďalšou z dominánt mesta je majestátny Kostol sv. Olafa (pomenovaný po nórskom panovníkovi), ktorý bol v 16. a 17. storočí dokonca najvyššou stavbou Európy! Meria úctyhodných 124 metrov a plnil aj tú funkciu, aby navádzal lode do miestneho prístavu. Pre zdatnejších odporúčame vyšliapať viac ako dvestoosemdesiat schodov až nahor (vstupné 2 eurá). Ten výhľad stojí za to!

Kostol svätého Olafa bol vo svojej dobe najvyššou budovou na svete.

Kostol sv. Olafa bol v 16. a 17. storočí najvyššou stavbou Európy.
Foto: BUBO archív — BUBO

Srdce mesta – Radničné námestie #

Pulzujúcim srdcom mesta je bezpochyby Radničné námestie, ktoré bolo vždy živým miestom trhu a obchodu a dodnes je centrom mestskej zábavy.

Na námestí nájdete množstvo reštaurácii či kaviarní, a ak sa lepšie pozriete na plejádu farebných domov okolo, zahliadnete názov Raeaptheek. Ide o najstaršiu doteraz fungujúcu lekáreň ešte z roku 1422. V súčasnosti síce lekáreň predáva moderné liečivá, no svoj historický ráz s exponátmi z minulých storočí si rozhodne zachovala. Jedna miestnosť je dokonca venovaná múzeu. Hovorí sa, že ju navštevoval dokonca aj cár Peter Veľký.

Tallinnské momentky

Dominantou tohto živého námestia je štíhla budova radnice. Tallinn sa môže pýšiť, že to je jediná gotická radnica v severnej Európe, ktorá pochádza zo 14. storočia. Na vrchole šesťdesiatštyri metrovej veže sa vyníma postava starého Tomáša – symbol Tallinna, ktorý určuje srdce celého centra mesta.

Pokochajte sa výhľadom na panorámu mesta z veže alebo navštívte dobovú reštauráciu v interiéri radnice. Ochutnajte tradičnú krvavú klobásku a zapite váš deň v Tallinne vychladeným Saku pivkom. Alebo zostúpte pár metrov a objavíte čaro stredovekej dobej reštaurácie Olde Hansa. Obslúžia vás v dobových kostýmoch, tradičné špecialitky si vychutnáte s dreveným príborom pri romantickom svetle sviečky, do starodávnej čaše vám nalejú škoricové pivko.

Hneď oproti nájdete ďalšiu vynikajúcu reštauráciu Pepparsack, v ktorej si pochutnáte na hustom boršči či medveďom mäsku. Všade navôkol sa vznáša podmanivá vôňa pražených mandlí. Tá pravá vôňa Tallinnu!

Ochutnajte v dobovej reštaurácii boršč, medvedie mäso, či škoricové pivo.

Ochutnáme aj miestnu kuchyňu.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Najkrajšou pasážou mesta #

Podľa mnohých je za najkrajšiu uličku v Tallinne považovaná Pasáž svätej Kataríny. Nenápadnú úzku uličku ľahko prehliadnete, hoci ju označuje starý gildový erb.

V uličke nájdete starý kamenný kláštor mimo dohľadu masy turistov a množstvo remeselníckych dielní s výrobou vlastnoručne spracúvaných výrobkov. Ide o naozaj idylické malebné miesto, kde akoby zastal čas. V neďalekej uličke objavíte vynikajúcu čokolatériu Pierre, ktorá ponúka výbornú kávu a čokoládové pralinky všemožných príchutí. Prejdite sa okolo Domu Bratstva čiernych hláv, ktorý združoval slobodných obchodníkov mesta, či pri dome cechov Veľká Gilda, kde sa uzatvárali najdôležitejšie obchody v meste.

Určite neprehliadnete mohutné kamenné hradby obopínajúce jadro mesta, s pôvodnou dĺžkou viac ako dva kilometre, súčasťou ktorých bolo až štyridsaťsedem bášt. Viac ako polovica vežičiek mestského opevnenia sa zachovala a tá druhá polovica bolo zrekonštruovaná.

Najznámejšia z bášt získala žartovný názov Tučná Margaréta – hrúbky jej múrov dosahujú cez štyri metre. Kedysi v jej útrobách figurovalo mestské väzenie, v súčasnosti sa tam nachádza múzeum moreplavby.

Pri Viru bráne, cez ktorú zvyčajne vstupujeme do centra mesta, lemovanej kvetinovými trhmi a suvenírovými obchodíkmi sa nachádzajú aj drevené ochodze, po ktorých sa za symbolický poplatok môžete poprechádzať.

Mohutné hradby stredovekého mesta.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Všetky tváre Tallinnu #

Čo sa mne osobne na Tallinne veľmi páči, je rôznorodosť tohto mesta. Každá štvrť je iná, všetko má svoje pomyselné hranice a perfektne spolu ladí.

Okrem historického centra mesta – Vanalinnu, ktorý je rozdelený na horné a dolné mesto, tu nájdete aj novú časť mesta – Rotermanni. Staré priemyselné budovy dnes dostali nový avantgardný nádych 21. storočia. Pôvodne to bola priemyselná zóna, ktorá sa začala rozvíjať v 19. storočí a bola hybným miestom pre tunajší obchod. Nachádzali sa tu továrne na výrobu škrobu, liehu, stolov i cestovín.

Figuroval tu aj mlyn na výrobu chleba, múky, krupice, jačmeňa, pšenice a raže a sklad soli, ktorý je jednou z najunikátnejších zachovalých vápencových stavieb v Estónsku. V súčasnosti sa v budove nachádza Múzeum estónskej architektúry, ktoré bolo postavené na základe návrhu pobaltského Nemca Ernsta Boustedta v roku 1908. Dnes tu však nájdete prerobené budovy kancelárií, reštaurácie, kaviarne, dizajnové butiky či rezidenčné byty.

V jemnom protiklade k týmto štvrtiam vystupuje zóna Kompassi s modernými biznis centrami, výškovými budovami a mrakodrapmi. Niektorí túto výstavbu kritizujú a tvrdia, že kazí malebnú panorámu stredovekého Tallinnu, zapísaného v svetovom kultúrnom dedičstve UNESCO. Iní zas argumentujú, že systematicky zapadá do moderného 21. storočia.

Hipsterská mekka Telliskivi #

Ak prejdeme hlavnou vlakovou stanicou Balti Jaam severozápadne od centra dostaneme sa do úplne odlišnej štvrti s názvom Telliskivi.

Bývalé budovy tovární Tallinnčania prerobili na dynamické kultúrne centrum v roku 2009. Sovietska mechanika, lokomotívy a transformátory sú už síce preč, ale ich priemyselné ozveny zostávajú. Fasády budov sú skrášlené farebným street-artom a miesto sa stalo epicentrom umelcov, spevákov, básnikov, DJ-ov, dizajnérov či nomádov na voľnej nohe. Nájdete tu štúdiá umelcov, alternatívne divadlo, kreatívne start-ups, dizajnérske obchody, blší trh, workshopy, prednášky či výstavy.

Telleskivi je skutočne hipsterská mekka - takmer šesťsto kultúrnych udalostí ročne sa odohrá práve v tejto lokalite. Nájdete tu aj dielo známeho portugalského umelca Bordala II. – veľkú osemmetrovú plechovú inštaláciu, ktorou upozornil na takmer vyhynutý výskyt veveričiek v Estónsku.

V Telliskivi

Prechádzka po promenáde #

Po pár pivkách si to namierime do štvrte Kalamaja (v preklade rybársky dom). Rezidenčná štvrť s typickými drevenými farebnými domami zo 14. storočia. Kedysi to boli pôvodné rybárske domy, dnes ide o jednu z najlukratívnejších štvrtí na bývanie. Pokojná a blízko centra.

Prechádzame promenádou popri Baltskom mori okolo interaktívneho námorného múzea, budovy bývalého väzenia a viacúčelového komplexu Linahall, kedysi nazývanom Leninov palác kultúry a športu. V roku 1980 bol objekt postavený pri príležitosti letných olympijských hrách v Moskve, kedy sa v Tallinne konali jachtárske preteky, v súčasnosti Linahall (v doslovnom preklade radnica mesta) čaká na svoje znovuzrodenie.

Pokračujeme ďalej popri prístave s lodičkami, jachtami a člnmi a po dlhej príjemnej prechádzke dávame bodku za našou tour de Tallinn. Mesto, ktoré sa storočiami stalo skutočnou perlou celého Pobaltia, úchvatnou zmesou kultúr, národov, štýlov, spájaním starého a moderného, kde sa z miest, na ktorých akoby zastal čas, pozeráte priamo do budúcnosti.

BUBO tipy na jedlo #

V Telliskivi sú dnes jedny z najlepších reštaurácií a barov v celom Talline. Jednou z nich je reštaurácia F-Hoone - bývalá továreň na ortuť. Ochutnajte špeciálne lokálne pivo Põhjala alebo tradičný Vana Tallinn likér. Bohémska gastronómia vás tu dostane do kolien. Vegetariáni, vegáni či mäsožravci, všetci si prídu na svoje.

Vynikajúca zmrzlináreň La Muu na rohu zas ponúka vlastnoručne vyrobenú zmrzlinu s netradičnými príchuťami ako slanina s javorovým sirupoom, uhľovo-čierna biela čokoláda či veganský malinový sorbet.

Estónsko je skutočne pivovarnícka republika. V posledných rokoch sa akoby roztrhlo vrece s lokálnymi mikropivovarmi. Milovníci piva, určite nevynechajte výčapov St. Vitus. Nachádza sa len pár metrov za železničnou stanicou a ponúka viac ako 20 druhov pív. Terviseks! 

Jedna z najlepších reštaurácií Tallinnu sa nachádza v bývalej továrni na ortuť.

BUBO TIP na ubytovanie #

My v BUBO bývame na zájazde Metropoly Škandinávie zvyčajne v elegantne zariadenom hoteli Meriton Old Town Garden Hotel a na zájazde Pobaltie – veľký okruh v Metropol Hotel.

Ak chcete zažiť skutočný luxus v hlavnom meste Estónska, ubytujte sa v Radisson Collection Hotel. Ide o päťhviezdičkový hotel s top polohou v blízkosti starého mesta. Po prehliadke mesta si v bare na 24. poschodí môžete vychutnať drink s výhľadom na Tallinn.

3 fotografie

Estónsky luxus

Čo vidieť navyše? #

Námorné múzeum – navštívte najväčšie námorné múzeum v celom Pobaltí. Hlavným lákadlom je britská ponorka z roku 1930 a replika dvojmiestneho hydroplánu 184 v životnej veľkosti.

Starý prístav – miesto fantastického oddychu a relaxu nielen pre turistov ale aj pre miestnych, kde uvidíte parkovať luxusné jachty a plachetnice. Tradične sme pri tejto oáze pokoja ubytovaní aj my v BUBO.

Múzeum KGB – miesto prvého hotela v meste z roku 1972, kde boli kedysi ubytovaní všetci zahraniční návštevníci štátnických delegácií. Betónové steny boli tenké, uši veľkého brata veľmi pozorné! Ponorte sa do histórie sovietskeho obdobia, prehliadka je možná vo viacerých jazykoch.

Vyhliadka Kohtuotsa – asi najlepšie miesto na kopci Toompea pre pozorovanie mesta pod vami. Ponúka nádherný výhľad na červené strechy v centre, nové mesto s mrakodrapmi aj Fínsky záliv v pozadí.

Pouličná galéria Kalamaja – prejdite sa ulicou s nádychom umenia, obdivujte úchvatné graffiti, nasávajte alternatívnu stránku mesta, zapadnite do niektorej z príjemných kaviarničiek.

Cintorín sôch – áno, aj takúto absurditu nájdete v Tallinne. V Pirite sa nachádza miesto, kde zhromažďujú všelijaké sochy, kedysi slúžiace sovietskemu režimu, ktoré sa do dnešnej atmosféry mesta už nehodia.

Národný park Lahemaa – asi 45 minút cesty z Tallinnu nájdete kus nádhernej prírody. Park je obzvlášť krásny na jeseň, keď stromy vrhajú všetky farby a vytvárajú dokonalú oázu pokoja.

Väznica Patarei – v štvrti Kalamaja nájdete pevnosť z 19. storočia, ktorá slúžila ako väzenie. Urobte si predstavu o kúsku temnej histórie mesta.

Pirita Top Spa Hotel – ak chcete bývať presne tam, kde olympionici v roku 1980, zamierte do tohto na pohľad možno nie honosného, no historicky dôležitého hotela na brehu Baltského mora. Budete sa cítiť ako praví olympionici, navyše z hotela je krásny pohľad na večernú panorámu mesta.

Zoo – miesta zoologická záhrada bola založená v roku 1939, je jedinou v Estónsku a je domovom cca 13 tisíc zvierat. Je rozdelená na tropickú zónu, sloní dom, alpinárium, stredoázijský komplex a vtáčí dom.  

Vyhliadka Kohtuotsa – najlepšie miesto na kopci Toompea pre pozorovanie mesta pod vami.
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

TOP 10 Tallinnu

  1. Ktoré iné mesto dokáže tak obdivuhodne spojiť dnešok s minulosťou? Tallinn progresívny, moderný, upravený, s mrakodrapmi, ktorému sa hovorí aj európske Silicon Valley, vo svojom historickom srdci ukrýva nádherné stredoveké hradby chránené UNESCO, chrámy, pamiatky, uzučké starobylé uličky... Má more, pláže, parky, gastronómiu, príbehy, písané už Petrom Veľkým, a veľkú budúcnosť pred sebou.
  2. Park Kadriorg – fantasticky udržiavaná rekreačná zóna plná zelene, s nádherným barokovým palácom, výborným múzeum výtvarného umenia aj prezidentským palácom.
  3. Televízna veža - nechajte sa vyviezť na 21. poschodie do výšky 314 metrov a vychutnajte si kávičku s výhľadom na Tallinn. Odváženejší môžu vyskúšať tzv. edge walking – chodenie na hrane.
  4. Olympijská štvrť Pirita – nechajte sa preniesť do roku 1980, kedy Tallinn vo svojej honosnej štvrti hostil jachtárske preteky v rámci moskovskej olympiády. Pre otužilejších - okúste vody Baltského mora a jej biele pláže.
  5. Amfiteáter pod holým nebom – navštívte dejisko tradičného Festivalu hudby a tanca. Estónci vás určite nakazia svojou vášňou ku svojim ľudovým tradíciám.
  6. Vrch Toompea – prejdite sa horným mestom popri Prezidentskom paláci, ortodoxnej katedrále či najstaršom kostole v meste. Výhľad na dolné mesto zhora rozhodne stojí za to!
  7. Radničné námestie – epicentrum diania celého mesta. Prejdite sa stredovekými uličkami, navštívte jantárové obchodíky či historickú lekáreň, najedzte sa vo fantastických reštauráciách, ktoré pošteklia vaše chuťové poháriky. Preneste sa pár storočí dozadu v tomto pulzujúcom meste
  8. Hipsterská štvrť Telleskivi – moderné kultúrne centrá, výborná gastronómia, pouličný street-art či výborné miestne pivko – objavte celkom inú časť Tallinnu.
  9. Olde Hansa – poctivá dobová reštaurácia, kde vás obslúžia v stredovekých háboch, budete jesť pri svetlách sviečky a drevenými príbormi!
  10. Objavte Tučnú Markétu a prejdite sa po hradbách mesta! Margaréta je najhrubšia zo 47 bášt starého opevnenia mesta, má až štyri metre a stala sa jedným zo symbolov mesta.
  11. Prejdite sa najkrajšou uličkou mesta – Pasážou svätej Kataríny s remeselníckymi dielňami, kde akoby zázračne zastal čas. V neďalekej uličke si v čokoládovni Pierre dajte tie najlepšie čokoládové pralinky.

Dovidenia, Tallinn!
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

Chcete zažiť Tallinn? Vyberte sa spolu s BUBO na zájazd do Estónska!

Posledná úprava článku | Prečítané: 10906

Mohlo by Vás zaujímať

Tallinn – romantická perla Pobaltia Tallinn

Tallinn Tallinn – romantická perla Pobaltia

Po dvojhodinovej plavbe z Helsínk cez Fínsky záliv sa vylodíme v Tallinne - najväčšom estónskom prístave a metropole krajiny. Sme v hlavnom meste…

Ivana Tomášová 15 min. čítania
Nórska kultúra je nadradená iným (List zo Škandinávie 3) Blog

Blog Nórska kultúra je nadradená iným (List zo Škandinávie 3)

Luxusný hotel pri Modrej lagúne, aplikácia na dobrovoľný sex, štyri veveričky v Estónsku a nórsky Chuck Norris na túre. Prečítajte si, čo riešili v…

1400 eur za 100 km/h v meste (List zo Škandinávie 2) Blog

Blog 1400 eur za 100 km/h v meste (List zo Škandinávie 2)

Nemajte sex na kruhových objazdoch, nezabíjajte Baskov, nedávajte si fotografie na instagram, keď utekáte polícii. Prečítajte si, čo riešili v máji…

Nórsko je 6. najlacnejšia krajina sveta (List zo Škandinávie) Blog

Blog Nórsko je 6. najlacnejšia krajina sveta (List zo Škandinávie)

Už 20. apríla sa na nórskych Špicbergoch začína polárny deň. Celé štyri mesiace tu slnko ani na okamih nezájde za obzor. Leto v krásnej Škandinávii…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.