Do Thajska na thajskú masáž

Do Thajska na thajskú masáž

Tak ako v Ríme musíte vidieť Koloseum a v Paríži Eiffelovku, neodmysliteľnou súčasťou dovolenky v Thajsku je určite návšteva miestneho masážneho salónu a pravá thajská masáž. Áno, presne tá, pri ktorej necháte útlu thajskú ženu kráčať vám po chrbte, alebo sa vám aspoň poriadne zaprieť celou svojou váhou lakťami do tela. A hoci môže byť thajská masáž občas aj bolestivá, jej metódy a postupy, vrátane trošky utrpenia, majú pre ľudské zdravie svoj veľký význam. Ten poznali ľudia už pred dvetisícpäťsto rokmi. A doba nič nezmenila na tom, že turisti z celého sveta chodia do jednej z najnavštevovanejších krajín planéty okrem jej iných krás a lákadiel práve aj za autentickou tradičnou masážou.

My v BUBO máme odjakživa za cieľ práve to, aby naši klienti spoznali krajinu nie katalógovo, povrchovo, ale do hĺbky, so všetkými jej zvláštnosťami, tradíciami, skutočným životom, ktorý často prebieha ďaleko od múrov hotelov a rezortov. Takto sme vytvorili aj naše zájazdy do Thajska. Ak vás láka exotika tejto čarovnej krajiny juhovýchodnej Ázie, tento rok máme v BUBO niekoľko atraktívnych kombinácií: Zájazd Thajsko - Malajzia – Singapur, Bangkok – Krabi, Bangkok – Phuket, Bangkok – Kho Samui, aj výnimočný trek severným Thajskom. Na každej z týchto ciest vás čaká pestrý program, ktorý zahŕňa zo všetkého niečo: Históriou nabité miesta ako Kanchanaburi, impozantné budhistické chrámy, opojný nočný život veľkomesta, oddych na najkrajších plážach sveta, či dobrodružné aktivity v zelenej džungli.

Vďaka tomu, že Thajsko vie svetu ponúknuť to naj zo svojej histórie, prírody, kultúry, kuchyne, atraktívnych tradícií aj najlepších pláží, je dlhodobo jednou z najnavštevovanejších krajín planéty.

Sme už takí – večne zvedaví, každý kút sveta, ktorý navštevujeme sa snažíme spoznať zo všetkých jej stránok. Nesmú chýbať gurmánske zážitky, kultúra, architektúra, príroda, oddych, ani historické, politické, spoločenské súvislosti a zaujímavosti danej krajiny. Thajsko je známe práve tým, že má čo ponúknuť zo všetkého, veď aj preto je jednou z dlhodobo najvyhľadávanejších svetových destinácií. Ochotne, pohostinne a veľmi atraktívne dokáže návštevníkom predstavovať svoju tvár, charakter, dušu, všetky svoje chute a vône, skrátka to, aké skutočné je. Do tohto kompletného balíčka neodmysliteľne patrí aj výborná, životodarná thajská masáž, ktorú na našich cestách Thajskom nikdy nevynecháme!

Masáž ako poklad UNESCO #

Thajská masáž je stará tradičná medicínska praktika, ktorá pôvodne vznikla na území dnešnej Indie a do Thajska sa dostala spolu s budhizmom. Za jej zakladateľa sa považuje Chiwaka Komaraphat  - uznávaný liečiteľ, ktorý žil pred vyše dvetisícpäťsto rokmi a údajne pracoval pre kráľa aj samotného Budhu. Thajská masáž sa však postupne vyvinula ako komplexná praktika, pospájaná z čínskej medicíny, indickej ayruvédy, viacerých jogínskych polôh a praktík juhovýchodnej Ázie. Dnešné moderné prvky thajskej masáže sa do nej dostali až na konci 19. storočia. Dnes jej blahodarné účinky uznáva a vyhľadáva celý svet. Vďaka univerzálnosti a nespochybniteľnému zdravotnému benefitu, ktorý táto metóda vykazuje už celé stáročia, bola v roku 2019 tradičná thajská masáž zapísala na list nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Thajská masáž nie je len pojmom z katalógov. Masáže sú tu naozaj dostupné, používané, rozšírené po celom území krajiny. Či sa už rozhodnete pre masáž priamo v Bangkoku, na Krabi alebo na odľahlých tichých ostrovoch, všade budete mať na výber z veľkého množstva salónov. A práve od toho, kde si salón vyberiete, závisí aj priebeh celej tejto nezabudnuteľnej procedúry. Vo väčšine salónov v Bangkoku, napríklad na ulici Khao San, dostanete voľné plátenné oblečenie a požiadajú vás, aby ste sa na toalete alebo za záclonou prezliekli. V prímorských oblastiach vás v prípade nevhodného odevu (tesné a neelastické oblečenie) vyzlečú do spodnej bielizne, či plaviek. V trochu výstrednejších, bohémskejších častiach Thajska, ako napríklad Pattaya, sa nevinná masáž môže strhnúť úplne iným smerom a nič netušiaceho človeka aj poriadne vystrašiť...

Masážne salóny na Khao San road.

Priebeh thajskej masáže závisí od lokality, v Bangkoku, či na Krabi zažijete celkom inú procedúru ako v o čosi výstrednejšej Pattayi...

Ako to vlastne prebieha... #

Keď už ste sa na túto tradičnú procedúru odhodlali, na masáž je určite vhodné prísť v pohodlnom, voľnom či elastickom oblečení. Nemýľte si to s inými wellness zážitkami, pri thajskej masáži sa nepoužívajú žiadne krémy ani oleje. Ide o tzv. suchú masáž, vykonávanú cez oblečenie, preto by malo byť čo najpohodlnejšie. Masážny stôl je zvyčajne širší a robustnejší, aby sa k vám zmestil aj samotný masér. 

Masírovať sa začína od nôh až k hlave a buďte pripravení, že počas celej hodiny až dvoch vás masér bude naťahovať a nastavovať do rôznych jogínskych polôh, popritom bude rytmicky stimulovať akupresúrne body na celom vašom tele. Ako som už spomenula, thajská masáž prakticky vychádza z filozofie jogy. Pri nej sa životná energia - prána, prijíma spoločne so vzduchom a jedlom a pomocou energetických kanálov sa šíri ďalej do celého tela. Princípy masáže vychádzajú z fascinujúceho poznatku, že energetické telo sa skladá z približne až 72 000 energetických línií. Z nich sa pri masáži využíva hlavných desať, nazývaných po thajsky sen. Tlakové body práve na týchto desiatich senoch pomáhajú odblokovať a nanovo rozprúdiť životnú energiu v tele, čím dochádza k  uvoľneniu a uzdraveniu. 

Princípy masáže vychádzajú z fascinujúceho poznatku, že energetické telo sa skladá z približne až 72 000 energetických línií.

Energetické línie a akupresúrne body znázornené v chráme Wat Pho v Bangkoku.

Keďže masáž pracuje s teóriou energií a energetického tela človeka, je dobré ak sa človek pri masáží čo najviac uvoľní a medituje. V masážnom salóne zvyčajne leží hneď niekoľko ľudí v jednej miestnosti, preto nie je vhodné sledovanie videí na telefóne, či rozhovor s človekom vedľa vás. Nie vždy vám v pozadí hrá príjemná relaxačná hudba, a tak sa budete musieť vedieť upokojiť a “vypnúť” niekedy aj bez toho. Ak však ležíte v stánku pri pláži s výhľadom na more a západ slnka, sladké uvoľnenie prichádza takmer okamžite...

Dokonalý životabudič #

Každá jedna masáž, ktorú tu absolvujete, bude mať iný priebeh. Thajský masér presne vie, ktoré svalstvo máte stuhnuté, ktoré boľavé, ktoré časti vášho tela si vyžadujú extra pozornosť. Preto sa môže jeden deň viac venovať vášmu chrbtu a na druhýkrát zas vašim nohám. Praktík, jogínskych polôh či akupresúrnych bodov je množstvo a aj pri pravidelných návštevách vás môže masér prekvapiť. Ak ste ešte na thajskej masáži nikdy neboli, nemusíte sa obávať, že vám bude thajská slečna hneď stúpať po chrbte. Urobí tak iba vtedy, ak bude vedieť, že máte svalstvo dostatočne uvoľnené a teda vie, že vám tým neublíži.

Licencovaný thajský masér musí absolvovať minimálne osemsto hodín tréningu v jednej z oficiálne schválených škôl na trénovanie nových masérov a zapísať sa na oddelení ministerstva zdravotníctva. Zaujímavosťou je, že úplne prvá škola thajskej masáže schválená ministerstvom školstva bola otvorená v roku 1955 v chrámovom komplexe Wat Pho v Bangkoku. Práve tu sa dodnes nachádzajú zachovalé komplexné informácie o akupresúrnych bodoch a energetických líniách tela, či sochy znázorňujúce rôzne jogínske pozície, ktoré dal urobiť kráľ Rama III. začiatkom 19. storočia.

Sochy v rôznych jogínskych polohách v chráme Wat Pho.

A hoci sa thajská masáž všeobecne uznáva ako univerzálna zdravotná pomôcka, predsa len má pár obmedzení. Neodporúča sa ľuďom s vysokým stupňom osteoporózy, kŕčovými žilami, čerstvými poúrazovými stavmi (zlomené kosti, otvorené či nezahojené rany, zápal), horúčkou, určite nie je vhodná ani pre ľudí s vysokým krvným tlakom, ženy v tehotenstve či krátko po pôrode. 

A čo je vlastne zázrakom tejto blahodarnej metódy? Strečing a tlak vyvolaný na svalstvo počas thajskej masáže rozprúdi krvný obeh a lymfu v tele. Nastáva kompletné uvoľnenie tela, zlepšenie flexibility, posilnenie kĺbov, zlepšenie dýchania aj telesnej výkonnosti. Nezanedbateľnou výhodou je dokonalé uvoľnenie organizmu, odbúranie stresu a úzkosti a zvýšenie vnútornej energie, čo vyvoláva lepší pocit zo samého seba. Nečudujte sa, keď budete z masážneho salónu budete odchádzať vysmiati, rozžiarení, príjemne uvoľnení...

Z nášho masážneho stánku číslo 6 odchádzame vždy uvoľnení a s dobrou náladou.

Musíme sa priznať, že my v BUBO Thajsko naozaj milujeme, so všetkými jeho lákadlami, aj poctivou tunajšou masážou, ktorú tu nikdy nevynecháme!  Počas nášho pobytu na Krabi sa radi nechávame masírovať na pláži v stánku číslo 6. S miestnou Nong Nong už máme za ten čas veľmi dobré vzťahy a jej maséri presne vedia, ako našim klientom z návštevy tohto nádherného kúta sveta spraviť ten najlepší zážitok. Vždy, keď sa vrátime plní úchvatných zážitkov z našich výletoch po ostrovoch Andamanského mora, majú už pre nás pripravené čerstvé listy aloe vera, ktorými nám počas masáže upokojujú spálenú pokožku. Sú už naučení, že naše telá po kajakovaní v mangrovníkových lesoch potrebujú intenzívnu thajskú masáž chrbta a ramien a počas nášho voľného dňa nám s radosťou pridajú aj  masáž tváre! A zatiaľ čo vy ležíte s čerstvo nakrájanou uhorkou na čele, šikovní maséri sa postarajú ešte aj o vaše chodidlá či nechty. Ležíte, relaxujete, naberáte energiu k ďalším dňom a zážitkom, a dokonale preciťujete, prečo svet Thajsko tak miluje... 

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 714

Mohlo by Vás zaujímať

Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 14 min. čítania
Ostrovy Phi Phi - perly Thajska Phi Phi

Phi Phi Ostrovy Phi Phi - perly Thajska

Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1…

Marek Melúch 16 min. čítania
Najkrajšie ostrovy Andamanského mora Krabi

Krabi Najkrajšie ostrovy Andamanského mora

Thajsko je pre mnohých synonymom exotických rajských ostrovov s kilometrami panenských pláží. Krabi a jeho ostrovy sú aj napriek svojej enormnej…

Marek Melúch 16 min. čítania
Chiang Mai, ruža severného Thajska Chiang Mai

Chiang Mai Chiang Mai, ruža severného Thajska

Hlavné mesto severného Thajska je považované za kultúrne srdce krajiny. So svojimi krásnymi chrámami v štýle Lanna, múzeami a trhmi, kde si môžete…

Marek Melúch 20 min. čítania
Krabi - čo vidieť, zažiť a ochutnať? Krabi

Krabi Krabi - čo vidieť, zažiť a ochutnať?

Krabi je právom považované za lokalitu s najkrajšími plážami Thajska. Leží na brehu Andamanského mora a so svojimi približne 200 ostrovmi ukrýva…

Patrícia Mrázková 26 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.