Pre milovníkov šampanského - Épernay

Prehliadka

Pre milovníkov šampanského - Épernay

Keď sa povie Francúzsko, nejednému sa pred očami zjaví slávna Eiffelova veža, mesto lásky a módy, nádherné pláže Azúrového pobrežia, tajomné hradby a staroveké stavby Bretónska, zasnežený raj lyžiarov na najvyššom vrchu Álp Mont Blanc a v neposlednom rade široké spektrum gurmánskych špecialít od syrov cez morské plody, kačacie lahôdky po najobľúbenejšie alkoholické nápoje sveta. Akoby bola celá krajina kolískou kontrastov, kde sa v každej jej časti podarilo vyzdvihnúť, vyrobiť a uchovať to najlepšie. Niet divu, že je francúzsky národ tak hrdý a pyšný na svoju krajinu, že aj tí, ktorí vedia po anglicky s Vami často krát odmietnu rozprávať a chcú Vás prinútiť zahryznúť sa do ich kultúry minimálne do takej hĺbky, aby ste ich pri stretnutí vítali “Bonjour!”. Pretože krajina sa síce dá chápať aj z pozície pozorovateľa, ale rozumieť jej začnete až vtedy, keď jej dovolíte uniesť Vaše zmysly - keď nielen vidíte, ale aj cítite jej podmanivú vôňu, ochutnáte jej chute a na ceste k hlbšiemu pochopeniu sa vžijete s jej miestnymi, s ich zvykmi, jazykom a tradíciami. Vitajte v krajine, ktorá Vás bude vábiť tajomstvami deň čo deň.

Po prílete do Paríža BUBO nestráca ani minútku a po rýchlych nákupoch vody a občerstvenia na prvej čerpacej stanici sa posúvame 130 kilometrov východne do mestečka Épernay. Túto dnes trojhodinovú cestu absolvoval už v roku 1807 aj Napoleon Bonaparte, ktorý mal slabosť pre špeciálny bublinkový alkoholický nápoj zrodený v tejto časti sveta. Épernay je dnes považované za hlavné mesto šampanského, ktoré je od 18. storočia zviazané s produkciou vína. Napriek tomu, že bolo takmer úplne zničené hneď trikrát (počas Francúzskej revolúcie a počas prvej aj druhej svetovej vojny) a má len veľmi málo historických budov, schováva údajne najbohatšiu ulicu na svete, ktorá má viac bohatstva než Wall Street. Avenue de Champagne je na pohľad obyčajná, vyše kilometer dlhá ulica, ktorá ukáže svoje tajomstvá iba tomu, kto sa odváži nazrieť hlbšie. Štyridsať metrov pod touto ulicou sa schováva obrovský 110 kilometrový komplex tunelov s vyše 200 miliónmi fliaš šampanského.

Épernay sa nachádza na hranici medzi vinicami Côte des Blancs a Vallée de la Marne. Celkovo je v oblasti Champagne deväť rôznych viníc, z ktorých šumivé víno môže byť označené ako šampanské. V tejto oblasti mali svoje prvé vinice už Rimania. Champagne je po latinsky campania - úrodná/šťastná krajina, presne taká, akú viete nájsť na juhu Talianska. Priemerná teplota sa tu pohybuje okolo 10 °C, čo sú náročné podmienky pre hrozno, preto obsahuje veľa kyselín. Kriedová pôda, ktorá sa rozprestiera územím, presúša a udržiava teplotu, a zároveň pivnice v tejto zemi majú ideálne podmienky na skladovanie vína. Okolité lesy udržujú vlahu a stabilizujú teplotu a všetky tieto činitele vytvárajú podmienky pre špecifické víno, kedysi známe ako vins de Reims alebo vins de la rivére, ktoré od 10. do 18. storočia popíjali najvyššie vrstvy spoločnosti pri korunováciách francúzskych kráľov v Remeši.

Slávna ulica posiata šampanským skrýva obrovské bohatstvo
Foto: Róbert Taraba — BUBO

Avenue de Champagne je údajne najbohatšou ulicou sveta, ktorá v 110 kilometrov dlhom labyrinte schováva vyše 200 miliónov fliaš šampanského. Je tiež zapísaná do kultúrneho dedičstva UNESCO.

Dnes už poznáme princíp fermentácie, ale ešte v starovekom Grécku tomuto javu nerozumeli. Šumeniu vína pripisovali fázy mesiaca, ako aj dobré či temné sily. V pivniciach Champagne na jar vybuchovali fľaše v reťazovej reakcii, kedy explodovalo 20 až 90% fliaš, čo bol zjavný neúspech a miestni ho začali nazývať aj Diablovo víno.

Zamyslenie Ľuboša Fellnera priamo na Silvestra

Svet je jedno prekrásne miesto, ktoré neprestáva prekvapovať. Dnes na Silvestra by málokomu napadlo, že šampanské nám priniesla katolícka cirkev. No je to tak.

Mních Dom Pierre Perignon sa narodil v roku 1640 a tesne pred tridsiatkou dostal prestížnu prácu – stal sa pivničným majstrom v opátstve Hautvillers-sur-Marne. To je dnes kúsok, dve či tri hodinky severovýchodne od Paríža, nad  mestom Épernay. Mám to tam rád... keď udrú mrazy, vinári roznášajú po vinohradoch kýbliky, ktoré zapaľuj aby im nezmrzli korene hrozna.  Nie newyorská Wallstreet ale pivnice pod hlavnou ulicou v Épernay skrývajú najväčšie bohatstvo sveta. Chodievam dole pivnicami a obdivujem fľaše Dom Perignon v ktorých priamo vzniká sekundárna fermentácia po tom čo sa do fľaše pridá zmes kvasiniek a cukru. CO2 sa nepridáva umelo, ale vzniká priamo vo fľaši.  Keď si ten počet fľaši násobím, tak možno je to aj pravda.... tu dole pod zbombardovaým mestom je vskutku obrovské bohatstvo.

Patrícia napísala tento blog veľmi dobre, je dobrou sprievodkyňou a mnohé fámy, ktoré sa tradujú tu osvetlila a urobila v nich poriadok. Najvýznamnejší prínos mnícha Dom Perignon nie je ten „košík“ na šamopanskom ako sa dnes bežne tvrdí. Drôtenú klietku, ako ju poznáme dnes, vynašiel oveľa neskôr, v roku 1844, Adolphe Jaquesson.  Dom Perignon  však rozšíril vinohrady opátstva na dvojnásobok, stanovil pravidla zberu hrozna a jeho spracovania napríklad coquard, jemnejší lis,  ktorý mu umožnil vyrábať biele víno aj z modrých odrôd hrozna. Podľa niektorých zdrojov bol prvým vinárom v regióne Champagne, ktorý začal vyrábať biele víno z modrých odrôd hrozna, ako je Pinot Noir. Takisto prispel k pochopeniu klimatických podmienok oblasti Champagne takým spôsobom, že miešaním z rôznych viníc sa dosiahlo plnšie a vyváženejšie víno. Včera som doletel z mesačnej expedície po stopách vzbury na lodi Bounty. Mesiac som trácil vo Francúzskej Polynézii a domov som letel Air France. Letel som biznisom a bol som nadšený. Najvyššia kvalita v lietadle, strava omnoho lepšia nž v Emirates či Quatar Airways a hlavne to šampanské. Včera a dnes na silvetsra som ho vypil veľa. Nebolí ma hlava a je mi dobre. Z vína sa nemá človek opiť ale má sa rozveseliť. Na zdravie priatelia a šťastný nový rok!

Dom Pérignon #

Bol francúzsky benediktínsky mních, ktorý zasvätil svoj život hľadaním toho správneho receptu na víno bez bubliniek. Asi by sa dnes chytal za hlavu, keby vedel, že práve on je považovaný za “otca” šampanského - luxusného bublinkového vína, obľúbeného po celom svete.

Len niekoľko minút pred Épernay sa nachádza opátstvo Hautvillers. Po hugenotských vojnách bolo mestečko nanovo vybudované a vinice obnovené. Aby sa zaručil úspech produkcie vína, v roku 1668 bol Pierre Pérignon poverený zdokonalením výrobného procesu. Tento ambiciózny vínny majster vynašiel spôsob, ako vyrobiť čo najlepšie a najbelšie víno s červenej odrody viníc Pinot Noir.

Niekoľko pravidiel pri výrobe vína Doma Pérignona mali zaručiť, aby víno z červeného hrozna nemalo ružovkastý až červený nádych. Vinice mali byť maximálne 1 meter vysoké a produkovať malé zväzky hrozna. To sa zberalo skoro ráno, keď bolo ešte chladno, nesmelo byť popraskané a namiesto koní sa na prevoz používali somáre a mulice - šli pomalšie a ovocie ostalo nepoškodené. Stláčanie hrozna malo byť rýchle a efektívne, aby sa farba z obalu hrozna nedostala do šťavy.

Dedinka Hautvillers je čistá, malebná, historická časť s menej než tisíc obyvateľmi. Naša prvá zastávka smeruje do opátstva, kde žil a dodnes odpočíva Dom Pérignon. V kostole Saint-Sindulphe, v opátstve Saint-Pierre d'Hautvillers sa pred oltárom nachádza jeho hrobka. Slávny sa však stal až po smrti, kedy jeho nástupca Dom Groussard chcel spopularizovať kostol a popri tom spopularizoval aj samotné šampanské. Zatvárame oči a predstavujeme si vôňu hrozna, ktorá musela sprevádzať tohto mnícha. Po ceste z kostola sa cez úzke uličky medzi domami dostávame na okraj obydlí a pred nami sa rozlieva zelený koberec viníc. Pokoj a ticho tohto miesta rozhodne podčiarkne iba pohár dobrého šampanského.

Čo s tými bublinkami? #

Víno z oblasti Champagne sa v drevených sudoch dovážalo do Anglicka, kde sa následne prelievalo do ich fliaš. Tie Angličania pálili na uhlí, preto boli pevnejšie než francúzske fľaše, pálené na dreve. Angličania tiež používali korok, takže keď sa fermentácia vo fľaši spustila, neexplodovali. Briti si toto šumivé víno obľúbili ako prví a “vyrábali” ho skôr než Francúzi. Až v roku 1662 anglický vedec Christopher Merret ako prvý opísal proces fermentácie.

V 18. storočí si vojvoda z Orleánu, Philippe II., zamiloval šumivé víno, ktoré začali podávať aj v kráľovskom paláci v Paríži. Na to reagovali reštaurácie aj vinári, preto sa práve v tomto období rozvinula sieť obchodníkov a súkromných výrobcov, napr. aj Moët & Chandon. Výroba šampanského sa zdokonalila až počas Priemyselnej revolúcii, kedy sa podarilo odstrániť usadeninu bez straty bubliniek a vyrábať víno s rôznou sladkosťou. Už v roku 1850 sa v Champagne produkovalo približne 20 miliónov fliaš ročne.

Briti “vyrábali” a zamilovali si šumivé víno skôr než Francúzi. V roku 1662 anglický vedec Christopher Merret ako prvý opísal proces fermentácie.

Začiatkom 20. storočia nastal zlom pre Champagne. Šírili sa správy, že miestni výrobcovia nakupujú hrozno z iných oblastí, pretože neustále búrky, záplavy a pleseň zničili postupne až 96% viníc. Nastal konflikt medzi pestovateľmi a “falošnými” výrobcami. Rusko, jeden z najväčších klientov, vymenil šampanské za vodku a definitívny koniec priniesla prvá svetová vojna, kedy vinice i vinárne ostali kompletne zničené a obyvateľov ostalo o polovicu menej.

V hlavnom meste šampanského #

Do srdca oblasti sa BUBO dostáva práve okolo obeda. Naše prvé kroky teda vedú do jednej z mnohých výborných reštaurácii v tomto 25-tisícovom mestečku. Miestne reštaurácie však nie sú pripravené na návaly turistov, preto je lepšie vopred zarezervovať stoly alebo sa rozdeliť. Vhodným dezertom a naštartovaním chuťových buniek však rozhodne bude návšteva výrobne čokolád Maison Dallet, kde predávajú tie najlepšie miestne sladkosti.

Cez hlavné námestie Place de la Republique, odkiaľ pulzuje život mesta na všetky strany sa dostávame na slávnu Avenue de Champagne a uvedomujúc si po čom vlastne kráčame, vstupujeme do jedného z najstarších vínnych domov Moët & Chandon.

Moët & Chandon a dnešná produkcia šampanského #

Épernay je domovom 35-tich domov šampanského, z toho desiatich najväčších na svete, ktoré sú historickým dedičstvom mesta: Maison de Castellane, Moët & Chandon, The Pernier Jouet, Demoiselle House, Comtesse Lafond, House Boizel, Esterlin House, House de Venoge, Pol Roger, Maison Mercier.

V roku 1919 sa postavili základy Appellation dorigine contrôlée (AOC), systému, ktorý prísne reguluje pravidlá výroby. Od roku 1950 produkcia stále rastie s najväčším exportom do Spojeného kráľovstva, USA, Japonska a Nemecka. Vyše 16-tisíc vinohradníkov zásobuje 340 vinární, ktoré vyrábajú 362 miliónov fliaš ročne v hodnote približne 4,9 miliárd eur. Oblasť Champagne je rozhodne prosperujúcou časťou krajiny.

07.05.1945 Remeš: nemecký komandér Alfred Jodl kapituloval. Nasledujúce ráno sa oslavovalo so šiestimi bedničkami 1934 ročníka Pommery. “Posledné explózie vojny boli buchnutia korkov šampanského.”

Pri vstupe na recepciu Moët & Chandon sa ako skupina zaregistrujeme a čakáme na našu usmievavú sprievodkyňu, ktorá nás berie do útrob tohto historického domu. Na portrétoch sa usmieva Claude Moët, obchodník s vínom, ktorý v roku 1743 otvára prvý dom exkluzívne na výrobu šampanského. Ďalej jeho vnuk, Jean Rémy Moët, ktorý pokračuje v marketingu svojho deda a snaží sa dostať šampanské medzi aristokraciu a kráľovskú rodinu. Už Madame de Pomapadour zbožňovala Moët & Chandon a tvrdila, že: “Šampanské je jediné víno na svete, ktoré robí každú ženu krásnou.” Neprezradila však v akom množstve a v koho očiach...

Vstupujeme do sály s výstavou fliaš, kde môžeme obdivovať dizajn a vývoj podávania šampanského. Odtiaľ už naše kroky smerujú do najväčšieho pokladu mesta - samotných pivníc.

Od hrozienka po šampanské #

Francúzsky výraz “cru” sa vzťahuje na určité vinárske miesto s konkrétnym rastúcim prostredím a označuje “rast”. V oblasti je 17 dedín označených “Grand cru” ako najlepšie rastúce vinice a “Premier cru”, o čosi menej dobré, no stále prvotriedne vinice. Na týchto viniciach sa pestujú tri druhy hrozna. Pinot Noir, alebo Rulandské modré, najrozšírenejšie v oblasti Champagne s bielou dužinou a červenou šupkou, ktoré má od rastlinnej chuti až po chuť červeného ovocia. Pinot Meunier, Muštové modré, s aromatickou chuťou bieleho hrozna, jabĺk a hrušky a Chardonnay, jediné biele hrozno s kvetinovou, exotickou až citrusovou chuťou. Kombinácia týchto troch druhov vytvára tú správnu chuť, štruktúru, sviežosť a eleganciu.

Zberom sa začína písať príbeh nového ročníka šampanského. Okolo 3500 zberačov ručne vyberá tie najlepšie strapce hrozna. Magická časť celého procesu však nastáva až po produkcii prvotného vína. Vyše 800 druhov vín každý rok sa stáva základnou zložkou pre výrobu ideálneho šampanského. Umenie spočíva v ochutnávaní a správnom odhadnutí potenciálu každého vína, ktoré napokon vínny majster domu zmieša v správnom pomere. Toto miešanie vín, alebo tiež blending, robí každý vínny dom jedinečným a zabezpečuje kvalitu a jednotnú chuť šampanského rok po roku.

Šampanské je zviazané s časom. Po správnom zmiešaní vín je nalievané do fliaš a horizontálne uskladnené v pivniciach. Moët & Chandon vlastní 28 kilometrov týchto vyše 100 rokov starých podzemných priestorov, kde podľa AOC musí každá fľaša druhýkrát fermentovať minimálne 1,5 roka. Počas tohto procesu kvasinky spotrebujú cukor a vytvárajú alkohol a oxid uhličitý - bublinky. Čím dlhšie víno dozrieva, tým sa mení aj jeho chuť od kvetinových a ovocných (dozrievajú 2 - 3 roky) po chlebové až kávové arómy (6 až 8 rokov). Teplota v pivniciach je 10 – 12 °C, ideálna nielen pre vinice, ale aj pre dozrievanie vína - nezabudnite si bundu.

Non-vintage vína sú staré minimálne 15 mesiacov a môžu byť kombináciou rôznych viníc (cru), druhov i ročníkov.

Vintage vína sú staré minimálne 3 roky a ide o vína z jedného ročníka, kedy bola úroda veľmi dobrá.

Jeden z najzaujímavejších procesov je tzv. riddling alebo odstraňovanie usadeniny. Fľaše sa opatrne nastavia “dolu hlavou” v ideálnom uhle a pomocou gravitácie sa usadenina posúva smerom k hrdlu fľaše. Aj keď sa väčšina fliaš otáča v automatických strojoch, najluxusnejšie ročníky sa dodnes otáčajú ručne. Experti vínneho domu vedia pootočiť až 52 tisíc fliaš denne a celý proces postupného presunu usadeniny môže trvať od 4 - 5 týždňov. Usadenina v hrdle fľaše sa následne môže zmraziť a bezpečne vybrať z vína. V tomto procese sa chýbajúca časť doplní starším vínom a správnym množstvom cukru.

Rozdiel v sladkosti šampanského je od “doux”, ktoré majú viac ako 50 gramov cukru na liter až po “brut nature” s menej ako 3 gramami cukru na liter.

Posledným krokom k dokonalosti je zátkovanie a príprava fľaše na predaj. Tu už vstupujeme do luxusnej miestnosti, kde na nás čaká ochutnávka Moët & Chandon Impérial, ikona tohto domu vytvorená v roku 1869.

Omámení fascinujúcou prehliadkou a lahodným šampanským vstupujeme do obchodu, kde na nás volajú tie najlepšie ročníky a druhy šampanského Moët & Chandon. Nášmu šoférovi radšej nespomíname, o čo všetko prišiel, keďže ako jediný z nás sa musí sústrediť na krátky presun z Épernay do srdca oblasti Champagne - Remešu. O hodinu neskôr už budeme môcť oddychovať na našich izbách, no nadšení a hladní po nových vnemoch vyrážame na večeru.

Košíček na zátkovanie vymyslel Adolphe Jacquesson v roku 1844 (05. júla vypísal patent). Pod šnúrky alebo drôty pridával pliešok. Avšak už Dom Pérignon prišiel s nápadom vymeniť pôvodné, málo funkčné “poistky” (drevené zátky omotané konopnou šnúrou, zaliaté voskom).

Remeš je ideálnym miestom pre milovníkov chôdze, keďže celé historické centrum je posiate pešími zónami. Medzi hlavné korzo patria ulice Rue de Talleyrand a Cours Jean-Baptiste Langlet. O čosi príjemnejšia je Place Drouet d’Erlon, kde si v teplých mesiacoch môžete vychutnávať prvotriedne francúzske špeciality pod holým nebom. Nákupná ulica mesta je Rue de Vesle, kde si ľahko zaťažíte kufor o nejaké to kilečko suvenírov. Akokoľvek sa rozhodnete tráviť tento večer, strávte ho v meste a užite si každú minútu v ňom!

TOP 10: #

1. Kostol Saint-Sindulphe v opátstve Saint-Pierre d'Hautvillers bolo domovom známeho mnícha Doma Pérignona. Pred oltárom sa nachádza jeho hrobka. Pripisuje sa mu zdokonalenie výroby šampanského.

2. Vinice v okolí dedinky Hautvillers sa rozprestierajú široko ďaleko a ulahodia každému, kto sa rád díva na šťavnaté voňavé strapce viníc - už len pohár domáceho šampanského od miestnych výrobcov a zážitok je kompletný.

3. Prvý kontakt s francúzskou kuchyňou nám otvára dvere do sveta gurmánov - vyskúšate kačaciu pečeň či divinu, ktorá je lovená v okolitých lesoch a je v tomto regióne pochúťkou?

4. Épernay je známy aj výrobou kvalitných, domácich čokolád a najlepšou ukážkou je malá čokoládovňa Maison Dallet na ulici Rue Général Leclerc.

5. Údajne najbohatšia ulica sveta, Avenue de Champagne v Épernay, schováva vyše 200 miliónov fliaš šampanského v 110 kilometrov dlhom labyrinte podzemných pivníc. Je zapísaná v UNESCO.

6. Návštevu vínneho domu v Épernay Nachádza sa tu 10 najväčších firiem šampanského na svete, alebo si môžete vybrať jeden z najstarších domov, napr. Moët & Chandon.

7. Ochutnávka šampanského nebude nikde na svete tak dokonalá, ako v hlavnom meste šampanského - prejdete sa po jednej ulici a nájdete na nej všetky veľké spoločnosti, alebo sa zatúlate u miestnych výrobcov.

8. Remeš je historické korunovačné mesto francúzskych kráľov a hlavné mesto oblasti Champagne. Plné historických miest, obchodov, výborných reštaurácií a samozrejme šampanského.

9. Ulica plná reštaurácií, Place Drouet d’Erlon, v Remeši Vás v teplých mesiacoch priláka na svoje vonkajšie terasy, kde si francúzske špeciality môžete vychutnať pod holým nebom.

10. Večerná atmosféra Katedrály Notre-Dame v Remeši stojí za návštevu. Je zdobená približne 2 300 sochami a vo večernom svetle vyzerá neskutočne.

Čo vidieť navyše? #

1. V okolí katedrály môžete obdivovať ďalšie impozantné historické budovy - Opéra de Reims či Palais de Justice (Opera a budova súdu).

2. Mestská knižnica v štýle Art Deco z roku 1927 stojí na opačnej strane katedrály, vedľa Paláca Tau.

3. Objavte najširší a najrobustnejší románsky múr z 3. storočia Porte de Mars. S dĺžkou 32 metrov a úctyhodných 13 metrov výšky je ozdobený množstvom motívov a sôch.

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 878

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej Nice

Nice Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej

Čo si predstavíte, keď sa spomenie francúzske mesto Nice? Azúrové more, luxusné jachty bohatých, stopy svetových celebrít či ruskej menšiny? Nech…

Viktor Háber 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia

Paríž je jedným z klasických, dostupných a blízkych cestovateľských snov. O tomto meste viete určite mnohé, poznáte ho však do detailov? Viete, aká…

Viktor Háber 13 min. čítania
Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť Blog

Blog Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej…

Viktor Háber 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Paríž a Disneyland
F

Európa  

Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1945
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1868 2490€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2385 2650€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2145 2860€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek