TOP 10 Los Angeles

TOP 10 Los Angeles

Mesto anjelov, mesto s originálnym názvom „El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de los Angeles los Rio Porciunculo“ alebo skrátene Los Angeles. Jedno z najznámejších miest na svete a dokonalé zosobnenie amerického sna. Už vo vzduchu tu budete cítiť niečo pohodového. Los Angeles je mesto večného leta. Vyberáme pre Vás TOP 10 vecí, ktoré by ste pri návšteve Mesta anjelov mali vidieť a zažiť.

Los Angeles Počasie

jasná obloha

jasná obloha

20°C

Predpoveď 24.Apr

Východ slnka 06:10

Západ slnka 19:31

1. tip: Griffithovo observátorium a planetárium #

Od otvorenia v roku 1935 sa Griffithovo observátorium a planetárium stalo najnavštevovanejším verejným observatóriom na svete. Ikonická budova v štýle art deco na vrchu hory San Gabriel ukrýva množstvo zaujímavostí. Inšpiráciou pre observatórium a Griffithov park bol priemyselník a filantrop Griffith J. Griffith. Hoci bola myšlienka "verejného observatória" na prelome 19. a 20. storočia veľmi nová, Griffith vypracoval veľmi presné špecifikácie týkajúce sa toho, čo by mala budova obsahovať.

V rokoch 1935 až 2002 poskytovalo observatórium obyvateľom južnej Kalifornie a návštevníkom z celého sveta možnosť pozorovať, učiť sa a čerpať inšpiráciu. Griffithova vízia budovy bola aktualizovaná a vylepšená aj počas rekonštrukcie v rokoch 2002 až 2006. V roku 2020 oslávilo observatórium 85. výročie svojho vzniku.

3 fotografie

Griffithovo observátorium a planetárium

Treba povedať, že Griffith J. Griffith mal na začiatku aj kúsok šťastia. V San Franciscu totižto kúpil pozemky, na ktorých neskôr objavil zásoby striebra. Vďaka tomu sa neskôr presťahoval do Los Angeles, kde našiel aj svoju lásku. Mestu a jeho obyvateľom daroval pozemok s vyše 1 700-hektarovým parkom, kde nechal v roku 1935 vystavať práce toto mramorové observátorium. Dodnes sa pred ním nachádza park, v ktorom neobíďte jedno z prvých kín Greek Theatre z tridsiatych rokov minulého storočia.

V samotnom observátoriu sa okrem prepracovaného interiéru dozviete množstvo zaujímavých informácii a navyše sa pobavíte aj na niekoľkých aktivítach. Môžete sa tu pozrieť ďalekohľadom na Slnko či zistiť, koľko by ste vážili na inej planéte. Z druhej strany observátoria sa môžete kochať úchvatným panoramatickým výhľadom na celé Los Angeles.

Ak sem prídete autom, parkovacie miesta sa nachádzajú buď popri ceste, alebo aj priamo pred hvezdárňou. Pozor, za parkovanie sa platí. Vstup do observatória je zadarmo, keďže samotný zakladateľ - filantrop Griffith, presedzaoval teóriu, že pokým mesto nebude vo veľkom dlhu, tak obyvatelia LA a všetci návštevníci majú pozorovanie hviezd vo vnútri observátoria zadarmo.

Prečítajte si aj rozsiahly BUBO blog o Los Angeles s väčším množstvom tipov a fotografií.

2. tip: Nápis Hollywood #

Kto by nepoznal notoricky známy nápis Hollywood? Osadený bol už v roku 1923 na kopci Mount Lee v oblasti Beachwood Canyon v pohorí Santa Monica ako reklama realitnej kancelárie Hollywood Lands. Pôvodné drevené písmená mali výšku 15 metrov a v tej dobe hláskovali celé meno realitky.

V roku 1940 opitý správca reklamy do nápisu havaroval a písmeno H kompletne zničil. Mesto po tomto incidente začalo rokovať s Hollywoodskou obchodnou komorou a nakoniec sa dohodli na rekonštrukcii. Odklepli si, že na kopci ostane iba prvé slovo označujúce názov tejto časti LA.

4 fotografie

Nápis HOLLYWOOD

Trvalo však celých 30 rokov, kým sa nápis dočkal rekonštrukcie. Veci sa začali hýbať vďaka iniciatíve Hugha Hefnera, ktorého môžete poznať ako zakladateľa a vydavateľa magazínu Playboy. Vďaka nemu prebehla verejná kampaň, z ktorej financií bol Hollywood Sign vystavaný nanovo.

Sám Hugh Hefner zasponzoroval písmeno Y. Písmeno O si pod svoj patronát zobralo hudobné vydavateľstvo Warner Records a na druhé O daroval 28 000 USD rockový spevák Alice Cooper. A od konca 80. rokov sa stal nápis nielen symbolom Hollywoodu, ale zároveň aj jednou z najväčších atrakcií celého mesta Los Angeles.

3. tip: Chodník slávy alebo Walk of Fame #

Bolo by hriechom obísť známy Walk of Fame alebo Chodník slávy, na ktorom sa aktuálne nachádza už viac ako 2 500 hviezd. Aby ste tu mali svoju hviezdu, musíte fungovať vo filmovej brandži viac ako päť rokov.

Celý ceremoniál, ktorý zahŕňa samotné osadenie a predstavenie hviezdy na chodníku, stojí okolo 30 000 dolárov. Chodník má skoro 3 kilometre a hviezdy sa nachádzajú po oboch stranách bulváru. Preto je dobré si nájsť lokalitu svojej obľúbenej hviezdy na mapke ešte skôr, ako sem prídete.

5 fotografií

Celá oblasť okolo Dolby Theatre je zároveň centrom filmového diana. Dolby Theatre zrejme poznáte aj vy ako kino, kde sa odovzdávajú slávne Oscary. Ocenenia Filmovej akadémie sa organizujú už od roku 1927. Prvýkrát sa udeľovanie konalo v hoteli Roosevelt, ktorý sa nachádza priamo na Hollywoodskom bulvári. Prebehlo formou súkromnej večere s 270 hosťami. Na after party si každý okrem členov Akadémie musel kúpiť lístok za 5 dolárov. Držiteľov ceny v dvoch kategóriách oznámili už tri mesiace predtým a v tej dobe sa médiá o udeľovanie Oscara príliš nezaujímali.

V roku 1930 už bol galavečer veľkolepejší a vysielal sa aj v rozhlase. O desať rokov neskôr sa stal škandál, keď noviny LA Times vydali zoznam víťazov ešte skôr, ako boli vyhlásení na samotnom ceremoniáli. Odvtedy sú mená držiteľov Oscara pred hlasovaním starostlivo zapečatené až do slávnostného udeľovania a nikto okrem ľudí v spoločnosti, ktorí hlasy spočítavajú, nevie, kto vyhral, až dokým sa v priamom prenose obálka veľkolepo neotvorí.

4. tip: Beverly Hills #

Ikonickú časť mesta preslávil z veľkej časti seriál z konca 90. rokov, ktorý rozpráva o živote partie mladých sympatických ľudí z Beverly Hills 90210. 

3 fotografie

Slávne Beverly Hills

Samotné Beverly Hills má dnes 35 000 obyvateľov. Oblasť osídlila Maria Rita Quinteros de Valdez s jej manželom v roku 1828, keď si tu postavili farmu. Začiatkom 20. storočia tu našli obrovské zásoby vody. Vďaka nim začali ceny pozemkov rapídne stúpať a mesto sa začalo rozvíjať luxusným smerom.

Začali sa tu stavať honosné vily, ktoré filmári využívali na nakrúcanie. Postupne sa sem aj preto začali sťahovať herci a Beverly Hills sa tak stalo vyhlásenou, luxusnou a drahou štvrťou v LA.

5. tip: Rodeo Drive #

Rodeo Drive je luxusná výkladná skriňa Los Angeles a jedna z najdrahších nákupných ulíc na svete plná luxusných obchodov. Tokio má svoju Ginzu a Los Angeles svoje Rodeo Drive. Svoj prvý obchod tu otvoril Fred Hayman v roku 1968, v tesnom závese ho o rok neskôr nasledoval aj Aldo Gucci. Práve vďaka týmto dvom obchodom si domáci Rodeo Drive začali spájať s luxusom s týmto titulom sa pýši dodnes.

Veľmi známym je žltý butik, ktorý tu v roku 1976 otvoril dizajnér a módny návrhár Bijan Pakzad, ktorý do USA emigroval z Iránu. Bijan, ako ho klienti oslovovali, sa venoval hlavne pánskej móde. Dnes vo výklade nájdete rôzne fotografie slávnych osobností, pre ktoré šil. Medzi inými obliekal aj kráľov a amerických prezidentov. Jeho obleky milovali napríklad aj Barack Obama, George Bush, Ronald Reagan, Bill Clinton, ale aj ruský prezident Vladimir Putin.

3 fotografie

Rodeo Drive v LA

Po smrti Bijana po mozgovej príhode v roku 2011 butik prevzali jeho deti, syn s dcérou. Podľa auta na vyhradenom parkovacom mieste bolo vždy vidieť, kto z nich je práve v predajni. Žlté Bugatti Veyron patrilo jeho synovi a žltý kabriolet Bentley zas jeho dcére. Butik bol považovaný za jeden z vôbec najdrahších na celom svete, vďaka čomu sa ho v roku 2016 podarilo predať spoločnosti LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton za astronomickú sumu 122 miliónov USD.

6. tip: Walt Disney Concert Hall #

Koncertná sieň Walta Disneyho s kapacitou 2 300 ľudí je pre verejnosť otvorená od roku 2003. Nachádza sa v centre Los Angeles a sídli v nej Losangelský filharmonický orchester a zbor. Sieň navrhol architekt Frank Gehry po tom, čo Lillian Disney darovala na počesť svojho zosnulého manžela Walta Disneyho mestu v roku 1987 dar vo výške 50 miliónov dolárov.

Ten mal slúžiť ako vstupný kapitál na začatie výstavby v poradí už štvrtej hudobnej sály v LA. Jedinou podmienkou Lillian bolo, že sa bude volať po jej manželovi. Dnes je Walt Disney Concert Hall jednou z akusticky najsofistikovanejších koncertných siení na svete. Tu je treba kredit pripísať renomovaným akustikom na čele s pánom Yasuhisom Toyotom.

7. tip: Santa Monica #

Miesto, kde sa nachádza tabuľa s nápisom „End of trail: 66“, čo je koniec Route 66, najznámejšej cesty v USA. Notoricky známa historická cesta z roku 1926, ktorá vedie z Chicaga cez Illinois a cez ďalších šesť štátov až do Kalifornie, kde končí, je dlhá 3 940 km.

Samotné mesto Santa Monica, ale aj pláž celosvetovo preslávil seriál o pobrežnej hliadke Baywatch, no mesto sa vyvinulo na obľúbené letovisko už koncom 19. storočia. Jeho najnavštevovanejším miestom je dnes drevené mólo, ktoré tu stojí už od roku 1909. Dnes sem turistov láka zábavný park PacifikPark so známym ruským kolesom, ktoré poznáte z každého záberu zo Santa Monica, ale rovnako aj z viacerých amerických seriálov a filmov. Ak chcete byť ubytovaný blízko pláže, Santa Monica je oblasť, kde chcete v LA stráviť svoj pobyt.

6 fotografií

Santa Monica

Jedna zo známych scén, v ktorej Gump bežal naprieč celými Spojenými štátmi, sa nakrúcala práve tu. Na tomto móle sa nachádza aj jedna z mnohých reštaurácií Bubba Gump Shrimp, ktorej názov je inšpirovaný práve filmom Forrest Gump. Ochutnajte tu Shrimper’s heaven, 4 druhy grilovaných kreviet v kokosovom cestíčku.

8. tip: Venice Beach #

Hneď vedľa Santa Monica Beach nájdete preslávenú Venice Beach. Na celej promenáde si užijete veľmi uvoľnenú atmosférou pomixovanú s vôňou marihuany, s množstvom obchodíkov, pouličných umelcov, street-artu a miesta s vodnými kanálmi, podľa ktorých pláž nazvali Venice (Benátky).

5 fotografií

Venice Beach

Očko vám neraz padne aj na nabúchaných svalnáčov, ktorí makajú pod holým nebom v posilňovni MuscleBeach, ktorú založil Arnold Schwarzenegger. Na pár minút sa zastavte a sledujte štýlových skaterov, bezstarostne jazdiacich v skateparku. Prípadne si požičajte beach cruiser a len tak sa vozte po cyklistickej trase, ktorá lemuje piesočnú pláž.

9. tip: Universal Studios #

Ak máte dostatok času, určite vám odporúčame stráviť deň v zábavnom park a zároveň filmovom štúdiu, kde sa vedia z reťaze odtrhnúť okrem detí aj ich rodičia na perfektne prepracovaných atrakciach. V Universal studios komplexe nájdete aj filmové ateliéry.

5 fotografií

Návšteva Universal Studios

Odporúčame si na návštevu vyčleniť celý deň, aby ste si mohli prezrieť štúdiá, v ktorých sa nakrúcali najznámejšie americké filmy, a aby ste stihli navštíviť aj všetky atrakcie. Medzi tie najlepšie patria Transformers: The Ride 3D, Harry Potter and the Forbidden Journey a The Simpsons Ride.

10. tip: Crypto.com Arena #

Slávna hala s legendárnym názvom Staples Center bola otvorená v roku 1999. Na konci roka 2021 prešla aréna rekonštrukciou a zmenila meno na Crypto.com Arena. Má kapacitu 19 000 návštevníkov. V tomto športovom svätostánku sa odohrávajú zápasy najväčších miláčikov mesta - či už je to NHL hokejový klub LA Kings alebo NBA basketbalové hviezdy LA Lakers, ale rovnako aj ich rivali LA Clippers.

3 fotografie

Basketbalová a hokejová Crypto.com Arena

Keď sa nehrá jeden z NHL alebo NBA zápasov, aréna sa využíva na organizáciu rôznych hudobných koncertov a prebieha tu aj prestížne odovzdávanie hudobných cien Grammy.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 1158

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.