Tour de France 2024 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Tour de France 2024 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Autorom blogu je Viktor Háber

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej prírody a historických miest Francúzska a jeho okolia. Kto by chcel tohto roku vidieť všetky etapy „starej dámy“, musel by zájsť aj vedľa - konkrétne do Talianska.

Tour de France 2024 - základné fakty #

Návštevníkom z celého sveta doprial kalendár Tour de France 2024 vidieť dve susedné krajiny – Taliansko a Francúzsko + dvoch trpaslíkov (San Maríno a Monako). Oproti minulému roku tak došlo ku zmene, keďže TdF 2023 sa začala v Španielsku. Nie je to nič netypické, dva roky dozadu videli niektoré etapy vo svojej krajine aj Dáni či Švajčiari. Zaujímavé na najprestížnejšej Grand Tour je, že trasy sa každoročne menia podľa smeru hodinových ručičiek.

Tour de France je obrovským lákadlom. Nadšenie miliónov priaznivcov zo všetkých kútov sveta, jedny z najkrajších scenérií vôbec, ktoré tvoria hory, jazerá, malebné dedinky či historické hrady – to je len hŕstka z dôvodov, prečo sa vybrať na Tour de France.

A hoci cyklisti ufujazdia, krásy miest nepomiznú. Ktoré z nich sa oplatí navštíviť, keby ste sa chceli vydať (hoci aj dodatočne) po stopách najťažšej spomedzi Grand Tour? Prinášame vám top 10 tipov v rámci tohtoročných etáp.

  • Dátum: od 29. júna do 21. júla
  • Ročník: 111.
  • Celkový počet odjazdených km: 3 405,6
  • Stúpania celkovo: 52 230 m
  • Obhajca žltého dresu: Jonas Vingegaard (Dánsko)
  • Zaujímavosť: kvôli OH 2024 nebude po prvý raz v histórii finišovať v Paríži, ale v Nice

1. tip: Florencia - umenie na každom kroku #

Začiatok epický ako katedrála Santa Maria del Fiore v meste umenia. Tohto roku odštartuje prvá etapa Tour de France práve v rodisku Donatella či Michelangela. Práve na námestí pomenovanom po druhom umelcovi s dych vyrážajúcimi panorámami Florencie vyrazia cyklisti na prvú etapu.

Čaká ich stúpanie cez Apeniny smerom k pobrežiu Jadranského mora a koniec v Rimini. Cestou prejdú aj okolo múzea Gina Bartaliho v Ponte a Ema, ktoré je poctou legendárnemu cyklistovi -dvojnásobnému víťazovi Tour.

3 fotografie

Dominanta Florencie

Perla Toskánska je preslávená v románoch nielen pre úžasné západy Slnka. Jej veľkou prednosťou je, že všetky pamiatky máte na jednej kope v pešej dostupnosti. Prejdite sa po námestí Santa Maria Novella prekypujúcom pouličnými umelcami ku katedrále Duomo, ktorá je štvrtou najväčšou svojho druhu na svete. S kupolou, ktorá je technickým zázrakom. Nevynechajte však ani atrakcie ako Starý palác či Bazilika sv. Trojice a kráčajte po stopách Mediciovcov.

Nezabúdajte pritom, že Toskánsko disponuje jedným z najlepších vín sveta a tunajšie vinice sú priam prírodným zázrakom. V BUBO vám odporúčame pozrieť sa do viníc slávneho britského speváka Stinga, ktorý odkúpil starú usadlosť Il Palagio a vdýchol jej nový život. Dnes tu pravidelne ochutnávame vína, ktoré pomenoval po svojich slávnych pesničkách.

Bonusová rada BUBO: Ubytujte sa vo Florencii v luxusnom hoteli Four Seasons. Sídli v dvoch budovách – Palazzo della Gherardesca z 15. storočia a v bývalom kláštore La Villa zo 16. storočia. Nechýba ani nádherná záhrada.

Pohľad na nádhernú Bolognu zhora.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

2. tip: Bologna - kedysi 200 veží, dodnes symbol vzdelania #

Neďaleko Florencie leží mesto, ktoré poznáme ako rodisko vzdelania a Maserati. Tento rok bude práve v Bologni, označovanej prívlastkami tučná, červená a vzdelaná, finišovať druhá etapa TdF. Cyklistom dá zabrať, pretože zahŕňa dve vyčerpávajúce stúpania k Bazilike Di San Luca. Tento úsek už poznáme aj z Giro d’Italia.

Pokiaľ sem prídete povzbudiť svojich miláčikov na dvoch kolesách, zájdite na námestie Piazza del Nettuno zo 16. storočia, kde sa nachádza Neptúnova fontána. Tú sem dal usadiť samotný pápež. Vedľa sa týči Piazza Maggiore - námestie, na ktorom stojí slávna Basilica di San Petronio (najväčšia na svete) a je obkľúčené mnohými renesančnými budovami z červených tehál.

Bologna bola v minulosti mestom, kde stálo údajne až 200 obrovských veží. Dnes ich je 20 a turisticky najobľúbenejšími sú tzv. Due Torri. Ako športovú výzvu, podobnú tej cyklistickej, si tu môžete dať cieľ vystúpiť na Torre degli Asinelli po 500 schodoch. Dostanete sa do výšky 97 metrov.

3 fotografie

Bologna - čo ponúka

O Bologni sa hovorí ako o meste, kde sa aj Taliani chodia radi najesť. Práve v tomto meste sa chránia recepty na tortellini (od roku 1974) a tagliatelle (od roku 1982). Ochutnať tu však môžete aj ďalšie vynikajúce jedlá a nápoje - parmigiano reggiano, mortadella di Bologna či šumivé Lambrusco.

Čítajte naše rady:

Bologna - prehliadka, tipy, jedlo

3. tip: Dijon – horčica a vínne okolie #

Dijonskú horčicu pozná asi každý. Svoju dnešnú podobu dostala v 19. storočí, kedy Jean Naigeon z Dijonu nahradil jednu z ingrediencií, ocot, verdžúsom - kyslou šťavou z nezrelého hrozna. Menej turistický Dijon si tak vybojoval miesto na mape sveta. Dôležitejšie je však vedieť, že prioritným cieľom návštevy mesta nemá byť horčica, ale víno.

Dijon - mesto preslávené nielen horčicou.

Dijon - mesto preslávené nielen horčicou.

Dijon je skvelou vstupnou bránou k mnohým francúzskym viniciam, napríklad Domaine de la Romanée-Conti. Ak chcete zotrvať len v samotnom meste, vyberte sa na Palais des Ducs a tunajšie kryté trhy. Sú jedny z najlepších v krajine a ochutnávka burgundských vín, syrov a, samozrejme, dijonskej horčice, je tu na dennom poriadku.

Počas šiestej etapy najslávnejšej z Grand Tours budú cyklisti prechádzať z Maconu cez jedny z najkrajších viníc Európy až do Dijonu. Prejdú po trase známej ako Route des Grands Crus, ktorá u milovníkov vína vzbudzuje tonu pozornosti.

Vinice regiónu Champagne sú veľkým lákadlom.
Foto: Viktor Háber — BUBO

4. tip: Troyes - najviac drevených domov vo Francúzsku #

Deviata etapa privedie zdatných športovcov do podceňovaného mestečka Troyes, ktoré je ukážkou nádhernej stredovekej architektúry. Počká si tu totiž na vás najviac stredovekých farebných drevených domčekov v celej krajine. Napočítali by ste ich tu až 3 000. K tomu sa pridá úžasná Katedrála Troyes a Kostol sv. Madeleine s nádherným renesančným plátnom.

Troyes je hlavným mestom departementu Aube, kde sa vyrába štvrtina šampanského, známeho bublinkového nápoja v rámci regiónu. Kedysi bolo aj preto Troyes hlavným mestom celého regiónu Champagne. Dnes je ním Épernay, ktoré v BUBO navštevujeme v rámci zájazdu Tour de France pre gurmánov.

Drevené domčeky Troyes.

Drevené domčeky Troyes.

Ešte pred načatím šampanského vám odporúčame vychutnať si potulky starým mestom známym ako Le Bouchon (korok), pretože má tvar korkovej zátky zo šampanského. Vytvorila ju rieka Seina, na ktorej Troyes leží. Zaujímavé je, že 9. etapa tu bude začínať aj končiť, a tak ulovíte v Troyes dvojnásobný cyklistický a k tomu aj turistický a gastronomický zážitok.

5. tip: Orléans - mesto Jany z Arku #

Po konci etapy v Troyes budú mať cyklisti k dispozícii prvý deň voľna. Ideálny čas na to prísť do mesta Orléans a vydať sa po stopách Jany z Arku, dôležitej postavy počas dlhej vojny medzi Francúzskom a Anglickom. V centre Orléans nájdete ako jej sochu, tak aj múzeum Maison de Jeanne d'Arc venované jej životu.

Príďte do Orléans a vydajte sa po stopách Jany z Arku.

Príďte do Orléans a vydajte sa po stopách Jany z Arku.

Dominantou mesta Orléans je veľká katedrála Sainte-Croix s úžasnou gotickou architektúrou. Aj jej vitráže zobrazujú inšpirácie hodný príbeh Jany z Arku. Postavili ju na prelome 13. a 14. storočia a hoci ju do značnej miery zničili Hugenoti, dnes patrí medzi najkrajšie vo Francúzsku.

Cyklisti sa v rámci 10. etapy vydajú z tohto mesta v údolí Loiry cez les Sologne pred cieľom v dedine Saint-Amand-Montrond. V blízkosti Orléans sa tiež nachádzajú mnohé nádherné zámky, z ktorých odporúčame navštíviť Château de Chambord, ten vôbec najväčší na rieke Loira.

Pohľady na zasnežené Pyreneje neomrzia.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

6. tip: Pau - výhľady na Pyreneje #

Trinásta etapa odštartuje a štrnásta bude končiť v jednom z najkrajších menej známych miest Francúzska vôbec. Hľadajte Pau na juhu krajiny. Toto mesto ponúka nádhernú zmes histórie, ohromujúcej prírody a podmanivých sôch. Jedným z hlavných dôvodov, prečo navštíviť Pau, je TOP poloha na úpätí Pyrenejí. Neďaleko totiž leží Pyrenejský národný park so vskutku úžasnými vrcholmi, údoliami a malebnými turistickými chodníkmi. Odporúčame prejsť sa po promenáde Boulevard des Pyrénées, kde uvidíte vysoké hory rozdeľujúce Francúzsko od Španielska ako na dlani.

To, čo si však všimnete na prvý pohľad v Pau, je jeden z najkrajších kaštieľov krajiny - Chateau De Pau. Prekvapí vás, aký je tento hrad zachovaný. A tiež vás ohromí fakt, že bol rodiskom kráľa Henricha IV. Od tých čias až dodnes disponoval a disponuje krásnymi záhradami a honosnými interiérmi. Návrat v čase s moderným nádychom.

Pau je okrem iného aj mestom sôch a jednu tu má aj spomenutý kráľ Henrich IV., tunajší najznámejší rodák. Socha zachytáva jeho kráľovskú prítomnosť a je symbolom historického významu mesta. Ďalšou pozoruhodnou sochou je Pamätník mŕtvych, ktorý sa nachádza v parku Beaumont. Slúži ako spomienka na vojakov, ktorí prišli o život počas 1. svetovej vojny a pripomína krvavú minulosť mesta.

Col du Tourmalet a ikonické stúpanie.

Col du Tourmalet a ikonické stúpanie.

7. tip: Col du Tourmalet - cieľ každého pravého fanúšika #

Po prejdení Pau sa môžete zastaviť v Lurdách, ktoré patria k najznámejším pútnickým miestam vo Francúzsku, a pokračovať na slávny Col du Tourmalet. Ide o jedno z najikonickejších stúpaní vo svete profesionálnej cyklistiky. Na vrchol francúzskych Apenín vás dostane dlhé a prudké stúpanie do výšky 2 115 metrov nad morom a odmenou vám budú nádherné výhľady na toto pohorie oddeľujúce Francúzsko od Španielska.

Je to zároveň vrchol, ktorý je vôbec najpopulárnejším medzi fanúšikmi cyklistiky. Keď sa povie Tourmalet, mnohí si predstavia vášnivých fanúšikov z celého sveta, ktorí sú okolo trate rozmiestnení s vlajkami svojich krajín a keď cyklisti stúpajú hore, nenechajú im ani centimeter priestoru navyše a uhýbajú sa v poslednej možnej chvíli. Tu to skutočne žije a každý pravý fanúšik cyklistiky musí aspoň raz za život vidieť výstup na Tourmalet.

Na jeho vrchole sa nachádza aj socha Octava Lapiza, prvého jazdca vôbec, ktorý zdolal Tourmalet. Je pripomienkou slávnej minulosti ešte slávnejšieho bodu, ktorý uvidíme počas 14. etapy.

Najzachovalejšie koloseum sveta nájdete v Nimes.

Najzachovalejšie koloseum sveta nájdete v Nimes.

8. tip: Nimes - Rím Francúzska #

Ide o tradičnú zastávku počas pretekov Tour de France. Tentokrát doň cyklisti zavítajú historicky už po 20. raz v rámci 16. etapy. Turisti často označujú Nimes sa francúzsky Rím a treba uznať, že má svoj špecifický šarm. A nielen preto, že leží v blízkosti pápežského Avignonu.

To, čo vám okamžite pripomenie „večné mesto“, je Arena Nimes. Majestátne koloseum je nielen jedno z najväčších mimo Talianska, ale často má prívlastok najlepšie zachovaného kolosea vôbec. Aj dnes sa tu konajú rôzne koncerty a umelecké podujatia, ktoré vás prenesú do antickej minulosti mesta.

Skvelo zachovaným je tu aj rímsky chrám Maison Carrée, no my odporúčame zamieriť do Musée de la Romanité. Interaktívne múzeum ponúka ten najlepší možný pohľad na antické dedičstvo Nimes. Alebo strávte čas v Jardins de la Fontaine – jednom z prvých verejných parkov v Európe.

Zaujímavé fakty k Tour de France:

  1. Prvýkrát sa konala v roku 1903, vyhral Maurice Garin.
  2. Najmladším jazdcom, ktorý kedy celkovo triumfoval na TdF, bol Henri Comet – mal iba 19 rokov a 352 dní, keď v roku 1904 vyhral druhú edíciu Tour.
  3. Najmladším víťazom v modernej ére bol dobre známy Slovinec Tadej Pogačar (2020) vo veku 21 rokov a 364 dní.
  4. Najstarším víťazom Tour de France bol Firmin Lambot, ktorý mal 36 rokov, keď vyhral v roku 1922.
  5. Žltý dres, ktorý každý deň nosí líder poradia, prvýkrát predstavili 19. júla 1919. Prvým jazdcom, ktorý si ho obliekol, bol Eugène Christophe, ktorý viedol všeobecnú klasifikáciu až do predposledného dňa, v závere ale prehral.
  6. Najčastejšími víťazmi TdF sú s piatimi žltými dresmi Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain. Hoci sedemkrát vyhral Tour Lance Armstrong, pre známu dopingovú kauzu anulovali jeho triumfy.
  7. Historicky najlepším držiteľom zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra je Slovák Peter Sagan, ktorý si ho obliekol celkovo sedemkrát. Víťazný piedestál zdieľa s Nemcom Erikom Zabelom.
  8. Tohtoročná edícia Tour de France obsahuje 21 etáp v priebehu 23 dní, celkovo najazdia 3 404 km.
Prechod Alpami je pre cyklistov samozrejmosťou. My si užívame takéto výhľady na zájazde Alpská päťka.

Prechod Alpami je pre cyklistov samozrejmosťou. My si užívame takéto výhľady na zájazde Alpská päťka.

9. tip: Col de la Bonette - alpské peklo #

Najextrémnejší tip, ktorý nájdete v tomto zozname. Tentoraz hovoríme o francúzskych Alpách. Cyklistov v rámci 19. etapy čaká prejazd cez najvyššiu asfaltovú cestu Álp - Col de la Bonette. Aby dosiahli jeho vrchol, musia sa vyštverať do výšky 2 802 metrov nad morom a zdolať mnohé dlhé a kľukaté cesty.

Odmenou po úspešnom výstupe bude nielen triumf v rámci extrémne náročnej 19. etapy, ale aj výhľady na zasnežené štvortisícovky Álp. Práve z tohto miesta sa naskytajú tie vôbec najlepšie výhľady na epické hory. Fanúšikovia sa môžu tešiť na etapu, v ktorej pôjde o všetko.

10. tip: Nice a Monako - luxus Stredozemného mora #

Tohtoročná TdF nebude končiť na Elyzejských poliach Paríža, ako je to dlhé roky tradíciou. Záverečnou 21. etapou Starej dámy bude časovka z Monaka do Nice. Pretekári odštartujú v druhom najmenšom štáte sveta a po prejdení 33,7 km budú finišovať v neďalekom Nice. Blízkosť týchto dvoch destinácií je aj pre turistov veľkou výhodou – obe si viete pozrieť v rámci jedného dňa, ako to robíme my v BUBO počas zájazdu Porvesálsko, Katalánsko a Andorra.

3 fotografie

Útržky z Nice

Azúrové pobrežie Francúzskej riviéry sme zaradili medzi najluxusnejšie destinácie sveta a práve Nice je skvelou vstupnou bránou do Provensálska pýšiaceho sa tým, že má ako more, tak aj hory. V samotnom Nice na vás už čaká najväčšia ruská katedrála mimo Ruska, Apolónova fontána, ktorú kedysi považovali za reklamu na auto, trh s voňavými levanduľami, no, predovšetkým, Promenáda Angličanov.

Prechádzate sa vedľa pláže s vodou s najkrajšími odtieňmi azúrovej, aké kedy vaše oči videli. Už len voda je v Nice luxusom. Ten najväčší si však doprajete, keď sa ubytujete v päťhviezdičkovom hoteli Le Negresco. Každé poschodie hotela predstavuje inú historickú etapu a za roky existencie tu hotel ubytoval Coco Chanel, Ernesta Hemingwaya, Salvadora Dalího či členov kapely The Beatles.

Z Nice sa viete dostať do Monaka na bicykli, autom, vlakom, ba dokonca jachtou či vrtuľníkom. Následne už vás čaká jedno luxusné auto za druhým, Monte Carlo so slávnym kasínom, palác úradujúceho monackého kniežaťa Alberta II. a reality, z ktorých cien sa vám zakrúti hlava. Cyklisti budú prechádzať trasou, kadiaľ premávajú aj pretekári F1. Neobíďte tu Hotel de Paris Monte-Carlo, kde sa nachádza prvá reštaurácia Alaina Ducasseho s tromi michelinskými hviezdičkami.

3 fotografie

Útržky z Monaka

Odporúčame zájazdy po stopách cyklistov:

  • Tour de France pre gurmánov - TdF inak a po svojom? Skúste gurmánske zážitky zamerané na víno a originálny tvrdý alkohol v Paríži, Cognac, Bodeaux či ochutnajte ustrice v Remeši
  • Alpská päťka - najkrajšie francúzske a švajčiarske jazerá, vysoké Alpy ako na dlani, nádherné zámky či Annecy ako francúzske Benátky
  • Provensálsko a Katalánsko - z Nice do Barcelony na jednej veľkej ceste. Pápežský Avignon, koloseum v Arles, múzeum Dalího a parfumy v Grasse
  • Florencia, Siena, Rím - najkrajšie talianske mestá v kombinácii s ochutnávkou vín od Stinga
  • Brusel, Bruggy, Paríž, Londýn - štyri európske mestá, ktoré patria medzi najkrajšie vrátane mesta módy a svetiel, úžasného Paríža
Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 592

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 33 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2431 2860€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2092 2490€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2181 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2431 2860€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.