Bologna - tučná, červená a vzdelaná

Prehliadka

Bologna - tučná, červená a vzdelaná

Bologna bola na mape Talianska odjakživa mestom, cez ktoré cestovatelia iba prechádzali. Možno práve preto nemá takú popularitu ako iné talianske mestá. Dnes je však Bologna cieľom. A to veľmi zaujímavým.

O Bologni sa hovorí ako o meste, kam sa prídu aj samotní Taliani radi najesť. Charakteristické veže ako symbol prestíže, kilometre arkád a klenutých chodieb ako symbol obchodu a bohatstva, študenti najstaršej univerzity v Európe oddychujú pri fontáne v centre a všade, všade naokolo je veľmi veľa červenej. Malé vzrušujúce jadro historického talianskeho mestečka je skvelým tipom na Eurovíkend. Určite tam zájdite. Nemusíte váhať.

Pohľad na strechy Bologne si musíte počas návštevy užiť aspoň raz
Foto: Archív — BUBO

La Rossa, La Grossa, La Dotta #

Prezývky Bologne, ktoré nájdete v každom turistickom sprievodcovi mestom, ju dokonale charakterizujú. Bologna je La Rossa = Červená. Bologna je La Grossa = Tučná. No a do tretice, Bologna je La Dotta = Vzdelaná. Pri fotografovaní panorámy mesta bude náročné nezachytiť kúsok štvrte, ktorá by nebola z červených tehál a možno nenájdete ani jeden uhol, z ktorého by sa Vám nepáčila. Pri návšteve miestnej reštaurácie bude obtiažne nepovoliť si opasok a nepovedať, že ste jedli snáď tie najlepšie cestoviny v živote. Bologna predstavila svetu mortadellu, ragú, tortellini, no každopádne samotné Taliansko jej môže byť vďačné za oveľa viac. Od prvých žien profesoriek až po nablýskané auta Lamborghini. Pri prechádzke uličkami mesta Vám budú naskakovať zimomriavky z toho, koľko slávnych ľudí sa tu vzdelávalo a ktorých mená dodnes spomína nejaká encyklopédia, ktorú určite máte doma zo študentských čias. Bologna je jednoducho krásna. Je bohatá na históriu, jej obyvatelia sú fantastickí, jedlo je geniálne a zážitky fascinujúce. Bologna Vás ťažko sklame, ak si dobre naplánujete svoj výlet a preto sme tu my BUBO, aby sme Vám ponúkli malý úvod do tohto čarovného talianskeho mestečka.

Letisko v Bologni #

Pristávame na letisku Bologna Guglielmo Marconi Airport, ktoré je iba 10 km vzdialené do centra mesta. Meno Marconi Vám musí niečo hovoriť. Marconi bol taliansky vynálezca, ktorý získal Nobelovu cenu za fyziku. Treba však povedať, že viac menej všetko, čo vynašiel spočívalo na rozvíjaní práce, ktorú už začali iní. Marconi mal, okrem práce samotnej, veľmi zaujímavý život. Patrí do rodiny, ktorej predkovia sa môžu pochváliť založeným značky Jameson Whiskey. Jeho zamestnanci boli na palube Titanicu ako rádioví operátori a on sám vypovedal na súde vo veci potopenia lode a funkčnosti námornej telegrafie. Bol menovaný do funkcie vyššieho veliteľa v talianskom námorníctve počas vojny, kráľ Viktor Emanuel III. mu udelil titul markíza, Benito Mussolini ho vymenoval za prezidenta talianskej akadémie a po jeho smrti všetky rádiové stanice sveta vyhlásili dve minúty ticha. No a slávna Bologna, v ktorej ste práve pristáli, bola jeho rodiskom.

Už samotný prílet je zážitok, keď cez okná sledujeme ako naše lietadlo naviguje Lamborghini! Vítajte v Bologni. 

Ako sa dostať do centra mesta #

Ak sa Váš hotel v Bologni nachádza v centre, môžete si zobrať z letiska vlak Marconi Express, kde Vás jazda vyjde iba na cca 11 EUR. Značenie v príletovej hale je jasné, jednoducho sledujte značenie Marconi Express a šípky Vás navedú k stanici. Vlak vás dovezie na centrálnu vlakovú stanicu približne za 8 minút.

5 fotografií

Presun s Marconi Express do centra Bologne.

Jedinou medzi-zastávkou je stanica Lazzaretto. Lístok si kúpite vopred tu na tejto stránke tu a využijete sadzbu fare, return (spiatočný lístok), ak máte spiatočnú letenku z Bologne domov (a ak ste skupina resp. rodina, tak máte zľavu) a cesta z letiska je takto pomerne rýchlo vybavená. Ak si lístok nekúpite online, kúpite si ho pred vchodom do stanice v automate. Do stanice sa dostanete na priloženie lístka k scanneru a otvoria sa Vám dvere. Keď prídete do svojho cieľa, tak zo stanice sa dostanete rovnakým spôsobom - priložíte ten istý lístok k scannaru a otvoria sa Vám dvere von. To znamená, že lístok počas jazdy vlakom určite nestraťte. 

Ak cestujete dvaja alebo traja, tak výhodnejší je už taxík, cena ktorého sa pohybuje okolo 20 EUR a dovezie Vás priamo na adresu Vášho rezervovaného hotela, ktorý sa možno nachádza ešte aj mimo centra mesta resp. spomínanej vlakovej stanice. Využite autorizované taxi služby, firma Cotabo Taxi, Cosepuri Taxi alebo Saca. No a úplne low budget alternatíva je zobrať si miestny autobus číslo 944, ktorý Vás dostane takmer do centra iba za cca 1,50 eur.

3 fotografie

Čo je pre Bolognu typické? Stačí pár chvíľ v meste a hneď si to všimnete!

Charakteristické znaky Bologne #

Ak ste si vybrali vlak, vystúpite na hlavnej vlakovej stanici v Bologni. Vyjdete von a uvidíte pred sebou civilizované uličky, nudné budovy... ako v hociktorom inom meste. Prejdete však iba kúsok k bráne, ktorá sa volá Porta Galleria a odrazu vstúpite do dávnej histórie. Touto bránou prejdete do starého mesta a zrazu Vás Bologna úplne pohltí. Takmer okamžite sa Vám tu začne páčiť. Váš zrak si ukradnú najprv nespočetné klenuté chodby, ktoré ľudí v uliciach chránia hlavne pred dažďom a aj pred slnkom. Ak ste si zabudli dáždnik či slnečné okuliare, v tomto momente Vám prestanú chýbať. Takmer nikdy tu nezmoknete a takmer nikdy sa tu nespálite od slnka. V celom meste je takýchto portikusov asi 40 km a najdlhší je postavený bez prerušenia až neskutočné 4 km. Ten vedie k bazilike San Luca 6 km za Bolognou, ktorú Vám odporúčame v tipoch na výlet.

Ak ste milovník architektúry, tak určite budete hľadať tie najstaršie zachované portikusy. V uličkách mesta sa takéto drevené portikusy ešte stále nachádzajú a môžete ich vidieť napr. na adrese Strada Maggiore 19, na križovatke ulíc Via Marsala a Via Albiroli či v uličke za hotelom Corona d´Oro. Ulovené zážitky si nezabudnite nasnímať na fotoaparát! Veď koľko rokov budú ešte existovať? Ťažko povedať, no Vy ste to ešte stihli.

Ak by Vás zaujímal ten najširší portikus, tak ten je pri bazilike, ktorá sa volá Basilica di Santa Maria dei Servi. Práve na tomto mieste sa v čase Vianoc konajú trhy.

A načo ich tu je až toľko? Portikusy začali vznikať postupne od 11. storočia z čírej nutnosti. Bologna sa totižto už v tom období začala rozmáhať v oblasti obchodu. V tom čase tu bolo potrebné vytvoriť od prvého poschodia budov vyššie viac obytného a obchodného priestoru. Aby však tieto nové prístavby nezabrali celé ulice, tak spodná časť ostala otvorená pre chodcov.

V Bologni sa organizujú tzv. T-days, kedy počas víkendu uzatvoria ulice (keby ste sa pozreli z výšky, tak tvoria písmeno T) pre osobnú prepravu a vytvorí sa tak v historickom centre veľká pešia zóna.

Prehliadka mesta Bologna #

Váš deň začnite na hlavnom námestí v centre Bologne. Mestom a jeho hlavnými pamiatkami dokážete prejsť behom dopoludnia, no ak zájdete aj do múzea alebo sa budete venovať nákupom, zabehnete si kondičný tréning k San Luca (Santuario Madonna di San Luca), tak v Bologni dokážete stráviť celý deň.

Piazza del Nettuno #

Piazza del Nettuno je námestie nachádzajúce sa v centre Bologne hneď vedľa Piazza Maggiore. Zdobí ho Neptúnova fontána, ktorá pochádza zo 16. storočia. Fontánu dal postaviť samotný pápež. K tejto fontáne sa viaže jedna nemravná legenda o sochárovi Gaimbolognovi. Ten mal údajne raz veľmi veľké problémy s cirkvou. Keď sochár staval túto fontánu, uvedomil si, že neďaleko je kláštor pre mníšky. Zadíval sa na fontánu a sochu Neptúna z ich smeru a rozhodol sa, že jeho ruku vymodeluje do podoby genitálií. Aj takto sa vzbudzovalo pohoršenie pre pár stovkami rokov v centrách obchodných miest. Neptún bol síce vládcom morí, ale anjeli pod jeho nohami mali reprezentovať to, že pápež vládne tomu pozemskému svetu. Okrem fontány sa tu nachádza historický palác Palazzo d´Accursio, ktorý vznikol ako sídlo vedenia mesta. V ňom dnes nájdete knižnicu Salabrosa, kde je pomerne slušná zbierka napr. aj českej literatúry a takmer nikto tu neodolá kávičke a pozorovaniu presklenej podlahy, ktorá chráni cenné archeologické vykopávky – základy rímskej baziliky slúžiacej k politickým a kultúrnym zhromaždeniam.

Piazza Maggiore #

Piazza Maggiore je námestím, kde stojí slávna bazilika Basilica di San Petronio. Prídete do stredu námestia, obzriete sa a uvedomíte si, že Vás tu dookola obklopuje rada rôznych budov renesančnej architektúry a ako ináč, všetky sú z červených tehál. Tu sa sústreďuje život v Bologni. Nachádza sa tu palác Palazzo del Podesta, o „podlubí“ ktorého sa hovorí, že ak sa so svojím partnerom postavíte čelom ku stene (arkáda Voltone del Podesta, medzi Palazzo del Podesta a Palazzo Re Enzo) v dvoch diagonálnych rohoch, tak budete počuť čo Vám z druhej strany Váš partner šepká. V dávnych časoch málokto vedel, že ak si niekto niečo šepkal alebo niekoho ohováral v jednom rohu arkády, tak v druhom rohu to bolo zreteľne počuť. Podobný zážitok môžete vyskúšať napr. aj na Grand Central v New Yorku, na našich zájazdoch na východné pobrežie USA.

Basilica di San Petronio #

Basilica di San Petronio nie je síce ta najväčšia bazilika na svete, no pravdepodobne bude tá najväčšia, ktorá je postavená z červených tehál. Je vysoká 47 metrov a pochádza zo 14. storočia. V 16. storočí stavitelia zostrojili plán jej prestavby, ktorým mala pokoriť Baziliku sv. Petra vo Vatikáne. To sa však nestalo, pretože sa tento nápad nepáčil pápežovi Piovi IV., resp. možno nebolo na to ani dostatok peňazí. Túto informáciu majte na pamäti pri pohľade na nedostavanú fasádu, ktorá baziliku symbolizuje. Aj takto to vyzerá, keď niekto niečo začne a nikdy to nedokončí. Vo vnútri baziliky sa nachádza freska od Giovanniho da Modena, ktorá sa volá Posledný súd. Práve tá vyvoláva nevôľu medzi ľuďmi, pretože bol do nej nevhodným spôsobom zakomponovaný aj prorok Mohamed. Nech už je ako chce, my ideme ďalej ku mimoriadne krásnemu oltáru a snažíme sa zachytiť fotoaparátom svetlo prenikajúce cez farebné výplne okien. Potom sa prejdeme dookola a napočítame celkom 22 kaplniek, z ktorých by každá určite splnila úlohu menšieho chrámu. Všetko sú to veľmi pôsobivé diela, ktoré dotvárajú duchovnú atmosféru celého miesta. Pôsobivé dielo je aj na podlahe, po ktorej sa prejdete a všimnete si najväčšie slnečné hodiny na svete. Tie zostrojil astronóm Giovanni Domenico Cassini, či údajne najstarší orgán v Európe. Ak máte radi výhľady na mesto, tak za drobný poplatok sa dá dostať na vežu kostola, ktorá je vo výške 54 metrov.

Pri ceste z Piazza Maggiore ešte odbočte do uličky Via Clavature a Via Drapperie, kde sa nachádza trh Mercato di Mezzo. Je to najstarší fungujúci trh v meste a je v skutku veľmi originálny. Pohltí Vás taliansky život, prekrikujúca sa ponuka s dobytom, povestné talianske gestá a mnoho chutného jedla v podobe pečiva, koláčikov, ovocia aj zeleniny, syrov a šunky...Krásne autentické a fotogenické uličky. Ak ste v meste už druhý či tretí deň, príďte si tu nakúpiť jedlo na piknik a vyrazte si do prírody v okolí mesta.

Prečítajte si náš BUBO blog z Milána, kde vám poradíme ako si užiť dovolenku v Taliansku. Miláno je od Bologne iba 1 hodinu vlakom. 

Palazzo dell´Archiginnasio - Palác znalosti a poznania #

Na tomto mieste nazrieme trošku do histórie vzdelávania a univerzity v Bologni. V meste sa od 11. storočia rozmáhal obchod a ten bolo potrebné nejako riadiť. Predsa také obchodovanie musí mať nejaké pravidlá, takže ako prvý predmet sa v Bologni vyučovalo právo. Postupne pribudli predmety slobodného umenia, a v tom čase to bola medicína, filozofia, matematika a fyzika. Palác znalosti a poznania slúžil práve pre potreby univerzity v Bologni. V Bologni vyštudovali osobnosti ako Francesco Petrarca, Erasmus Roterdamský, Mikuláš Koperník či Dante Alighieri. Zo školských čias si tieto mená každý pamätá. V tomto paláci nájdete anatomické divadlo, kde sa však nehralo, ale pitvalo. V dávnych časoch to bolo niečo veľmi moderné, že sa študenti mohli dívať na pitvu a pochopiť ľudské telo a jeho fungovanie pod dohľadom inkvizičného kňaza. V Bologni boli vytvorené aj prvé anatomické modely ľudského tela z vosku (tie môžete vidieť v inštitúte Istituto di Anatomia Umana Normale). Zaujímavosťou je, že Bologna mala zrejme aj prvú profesorku v histórii. Volala sa Laura Bassi a profesorkou fyziky sa stala v roku 1732.

Palazzo Pepoli - historické múzeum #

Toto je historické múzeum mesta Bologna. Nastúpte doslova do stroja času a pozrite si všetko o histórii mesta od dávnej doby do súčasnosti. Interaktívne múzeum, ktoré zobrazuje život a kultúru v Bologni v priebehu histórie, vplyvy Rimanov a Etruskov, pôsobenie Mozarta v Bologni, život vynálezcu rádia Guglielmo Marconiho. Múzeum je v skutku vydarené a milovníkom dejín sa bude páčiť. To, že je jedlo pre Talianov veľkou témou už vieme a tak vás určite neprekvapí fakt, že jedno krídlo múzea bolo venované mortadelle. Už v roku 1624 bola mortadella veľmi populárna medzi obyvateľmi. Možno aj preto bola 9x drahšia než chlieb, 3,5x drahšia než šunka či 6x drahšia než hovädzie alebo jahňacie mäso.

Piazza Santo Stefano - námestie v Bologni #

Cestou k slávnym vežiam zájdite aj na toto námestie, ktoré sa volá Piazza Santo Stefano. Je to jedno z charakteristických miest Bologne. Fotogenické námestie, ktorému dominujú aristokratické budovy s portikusmi, býva miestom stretnutí a koncertov. Umeleckému oku neujdú prvky renesancie a gotiky. Celému priestoru dominuje Basilica Santo Stefano známa ako „7 kostolov“. Podstate išlo o 7 sakrálnych stavieb, ktoré boli postavené v rôznych obdobiach v dejinách mesta. Priebežne reštaurované, hlavne Benediktínmi, a rozširované ešte v 20. storočí. Každopádne, dnes sa tu zachovali už iba 4 stavby, a to menovite Crocefisso, Santo Sepolcro, Santi Vitale e Agricola a Chiesa della Trinità. Ak by ste si mali pozrieť aspoň 1 miesto, tak to je určite Kostol Santo Sepolcro s hrobkou patróna San Petronio, s nádherný oltárom a kazateľnicou z 13. storočia. Reálne však jeho pozostatky boli v roku 2000 prenesené už do baziliky San Petronio.

Bologna je mestom, kde sa vám nad hlavou týči vždy niekoľko veží
Foto: BUBO archív

Slávne bolognske veže Due Torri #

Po ceste k povestným vežiam od Piazza Santo Stefano sa ohliadnite za budovou Chamber of Commerce. Práve v tejto nenápadnej budove sa chránia recepty na tortellini (od roku 1974) a tagliatelle (od roku 1982). Potom pokračujte ďalej až k šikmým vežiam, zdobiace fotografie, panorámy, magnetky či pohľadnice Bologne. Kedysi dávno tu bolo tých veži možno až 200. V dávnych časoch boli akýmsi symbolom, resp. statusom aristokratickej rodiny, ktorá ich vlastnila. Dnes to je už celé ináč a ostalo ich tu okolo 20. Tie najobľúbenejšie, resp. tie ktoré priťahujú najviac pozornosti návštevníkov mesta sú tzv. Due Torri. Vyššia je Torre degli Asinelli z 12. storočia (má 97 metrov a dá sa na ňu ísť hore, čaká vás takmer 500 schodov) a o čosi menšia je Garisenda stojaca vedľa nej.

Garinsenda má iba 47 m, no v minulosti mala byť vyššia ešte o 12 metrov. Žiaľ, plány na jej stavbu boli naozajstným failom. Už vo výške takmer 60 metrov sa staviteľom dosť nakláňala (vraj kvôli posunu pôdy) a tak dostali rozkaz zbúrať celých 12 metrov z jej výšky. Obe veže sú stále šikmé, no viac to vidno práve na Garisende, ktorá je vychýlená o 3 metre. Asinelli je odklonená o 2,23 metra čo z nej robí najväčšiu šikmú vežu Talianska. Čiže žiadna Pisa, aj keď je známejšia, ale šikmá veža Asinelli v Bologni. Ak ste však študent, tak si dajte na Asinelli veľký pozor. Povráva sa, že študentom nosí smolu pri skúškach, takže pre istotu na ňu nechoďte hore.

Garisenda sa objavuje aj v Danteho Božskej komédii, a tu sme si dovolili vybrať niektoré úryvky. Sonet hovorí o tom ako Dante pozerá na Garisendu a pritom nezbadá peknú ženu, ktorá pri ňom prechádza.

Neodčinia už nikdy svoju vinu
úbohé oči, hoc ich slzy režú
do oslepnutia! Ale nech len hynú!
Veď obzerali Garisendu vežu,

a nevšimli si pritom krásu inú,
nad všetky veže pôvabnú a sviežu:
za tento čin, nie menší od zločinu,
pred mojím hnevom nech sa navždy strežú!

Fakulta hudby Martini v Bologni #

Odporúčame sa zatúlať aj do Martini Conservatorio na adrese Piazza Rossini 2. Je to trochu mimo bežných trás, ktorými chodia ostatní turisti. Táto budova bola kedysi dávno ženským kláštorom. Neskôr tu vznikla Fakulta hudby, Conservatorio Giovanni Battista Martini, pomenovaná po slávnom skladateľovi, medzi žiakov ktorého patrili Mozart či Bach. Čo je však na nej krásne, je dnes jej vnútorné nádvorie, kde sa nachádza akýsi skleník či záhradka, ktorá zaručuje krásne fotografie, ktoré si tu môžete pre seba uloviť. Je to krásny zážitok mimo zrakov turistov. Určite sa sem oplatí nahliadnuť.

Múzeum Palazzo Poggi #

V Palazzo Poggi sa nachádza múzeum, ktoré budete považovať za jedno z najzvláštnejších či najneobvyklejších, v ktorých ste kedy boli. Nachádza sa tu totižto zbierka Inštitútu vied. Môžete tu vidieť anatomické modely ľudského tela, ktoré kedysi používali pri štúdiu študenti medicíny. Je to miesto, ktoré môže baviť starších aj mladých. Rekonštrukcia práce lekárov z 18. storočia. Ako študovali, ako pitvali, ako pracovali... Práve tu sa dozviete ako to vyzeralo pred 300 rokmi. Potom tu je ešte expozícia o geografii, námorníctve, vojnovej architektúry, chémii a fyzike.

Bolonské kanále na ulici Via Piella #

V minulosti bolo v Bologni funkčných vyše 60 km kanálov, ktoré poháňali mlyn v tkáčskych dielňach. Dnes sú ukryté pred zrakmi turistov, no sú stále miesta, kde ich môžete vzhliadnuť a jedným populárnym je dom číslo 18, na ulici Via Piella, ktorý ma malé okienko vo fasáde domu. Nazrite do neho a uvidíte starý vodný kanál. Dodnes sa zachovali takto za stenami domov.

Ak milujete Taliansko, určite strávte svoju dovolenku v Apúlii. Čo si tam pozrieť a ako si ju užiť vám prezradí náš blog

Trh Mercato delle Erbe #

Centrum Bologne takto obehnete za veľmi krátky čas. Záleží len na Vás, kde strávite koľko času. Budete sa iba prechádzať jeho krásnymi historickými uličkami, alebo zájdete aj do múzea? Čas zrazu plynie rýchlejšie. Ak Vám však ostal nejaký čas nazvyš, určite zájdite ešte na trh Mercato delle Erbe, čo je najväčší krytý trh v Bologni. Ideálne miesto, ak chcete niečo chutné zjesť a ukončiť svoju prehliadku mestom.

Žiť v Taliansku je pre niekoho veľký sen, ale taký sen sa dá aj kúpiť v podobe Lamborghini...

TOP 10 Bologne #

1. Múzeum Lamborghini sa nachádza približne 10 km od Bologne, v mestečku Funo di Argelato, kam sa dostanete autom, vlakom alebo autobusom. Tu zistite všetko o živote zakladateľa, Ferruccioho Lamborghini. Ako začínajúci výrobca traktorov ho vždy fascinovalo, akú veľkú rýchlosť dokážu mať autá. Takto začal zostavovať a testovať svoje prvé autá. Raz sa išiel poradiť ohľadom spojky k susedom vo Ferrari, a medzi rečou im vraj poradil ako by mohli ešte vylepšiť svoje auto. Tam sa mu za jeho radu hlboko vysmiali, a tak sa Lamborghini  namotivoval a pustil sa do výroby športiaku. V múzeu Lamborghini si dnes pozriete jeho najslávnejšie kúsky a takisto aj jeho osobnú zbierku. Lamborghini zároveň robí testovacie jazdy po verejných komunikáciách v okolí Sant'Agata (a Ferrari zas v okolí Maranello). A testovacia jazda? Samozrejme, že je možná. Hneď pred múzeum je jedna možnosť. 10 minút jazdy Vás vyjde na cca 140 euro.

2. Kino Cineteca di Bologna - toto kino uchováva a reštauruje filmové materiály a je tu zároveň aj najväčší filmový archív v celom Taliansku. Je tu aj knižnica s viac než 20 000 knihami z oblasti kinematografie a kino, ktoré premieta staré talianske a zahraničné filmy.

3. Cintorín Certosa - mestský cintorín Certosa je také mesto v meste. Ak poznáte Recoletu v Buenos Aires či Monumental v Miláne, tak sa Vám tento labyrint uličiek a hrobky zaujímavej architektúry, bude pozdávať. Kedysi tu bola etruská nekropola, potom kláštor s kostolom a cintorínom.

4. Výlet k bazilike San Luca - tento výlet budete milovať. Je to bazilika, ktorá sa nachádza za mestom na kopci Monte della Guardia. Ľudia si k nej robia pešiu túru z Bologne (5 km) alebo využijú turistický vláčik San Luca Express. Chrám je z 18. storočia, týči sa na kopci a je z nej krásny výhľad na okolie. Každopádne, ak si vyhradíte čas ísť peši a bude pekné počasie, rozhodne neoľutujete. Pôjdete cestičkou, ktorá vedie cez zelené lúky a budete mať pocit vidieka. Voľné pasúci sa dobytok, zelená lúka, a tu zrazu akoby sa Vám asi len snívalo, prehrmí neďaleko od Vás Lamborghini. Bude to najrýchlejší supešportiak Sián s elektromotorom? V miestnom jazyku to znamená blesk a auto k tomu zodpovedá. Ste tu stále správne. Bologna.

5. Výlet do prírody - Villa Ghigi - ak máte radi výlety do prírody, tak najľahšie dosiahnuteľná je napr. Villa Ghigi, ku ktorej sa dá dokráčať mestskej brány Porta San Mamolo. Na západ od mesta sú vinohrady, ktoré produkujú vína Colli Bolognesi ako svieže a ovocné biele víno Pignoletto. Snáď najkrajší nápad bude prenajať si vespu, nasadiť prilby, nechať vietor rozfúkať vaše vlasy a prebehnúť sa po okolitých kopcoch za krásneho slnečného počasia. Čakajú vás krásne vyhliadky, ktoré si zachytíte na svoje fotoaparáty, kde budete mať vidiek v popredí a historickú Bolognu v pozadí.  

6. Vyhliadka na mesto - odporúčame Vám aj vyhliadku na mesto zo San Michele in Bosco. Je tam kostolík Sv. Michala Archanjela.

7. Park Giardini Margherita – je snáď ten najpopulárnejší park v Bologni. So svojimi 26 hektármi je aj ten najväčší. Otvorili ho v roku 1879 pod názvom Passeggio Regina Margherita. Do dnešných čias si uchoval svoj anglický šarm.

8. Parco di Villa Angeletti – je o niečo menší park, ale veľmi pekný a prirodzený. Rozprestiera sa na pravom brehu kanála Navile a je pomenovaný podľa dedinky Villa Angeletti, ktorá bola kompletne zničená počas II. svetovej vojny.

9. Orto Botanico - Orto Botanico je univerzitná botanická záhrada z roku 1568. Radí sa medzi najstaršie v celej Európe. Pravdou je, že niektoré pramene spomínajú miestnu botanickú záhradu už v roku 1365.

10. MamBo – zvláštny názov pre múzeum, ale je to tak. Je to Múzeum moderného umenia, kde sú skvelé umelecké diela od Giorgo Morandi, jeden z najlepší talianskych maliarov 20. storočia.

Najstaršia univerzita v Európe, vychýrená gastronómia, neprehliadnuteľné červené tehly = vďaka tomuto všetkému si Bologna vyslúžila prezývku La Grassa, La Dotta, La Rossa = Tučná, učená a červená, a teraz jej úplne rozumiete. Ďalšie európske mesto máte za sebou. Kam pôjdete nabudúce?

Zaujalo vás Taliansko? Na našom BUBO blogu nájdete kopec ďalšej inšpirácie z tejto krásnej krajiny:

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 19493

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 37 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.